Linkuri accesibilitate

Ştiri

BERD amînă pe anul viitor creditul cerut de guvernul de la Kiev

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare a criticat Ucraina pentru că nu şi-a restructurat sistemul energetic. BERD a amânat până anul viitor răspunsul la cererea Ucrainei de a primi un credit de 300 de milioane de dolari.

Pe de altă parte, la Bruxelles, Comisarul european pentru afaceri europene a avertizat Kievul să nu încerce să finanţeze promisiuni electorale cu bani de la instituţiile internaţionale de credit ca Fondul Montenar Internaţional sau din banii contribuabililor europeni. În ianuarie 2010, în Ucraina, au loc alegeri prezidenţiale.

Confirmarea a 87 de noi cazuri de gripă pandemică în Moldova

Numărul bolnavilor de gripă pandemică se apropie de o mie. Medicii au confirmat 87 de cazuri noi în 24 de ore, de luni până marţi. Ministerul sănătăţii insistă că situaţia este sub control şi că nu va declara stare epidemică.

Potrivit agenţiei Infoprim, care citează autorităţile medicale de la Tiraspol, în Transnistria s-au înregistrat până acum opt cazuri de gripă pandemică.

Cel puţin şapte ofiţeri de poliţie vor fi judecaţi pentru maltratarea demonstranţilor în aprilie

Cel puţin şapte poliţişti ar urma să fie judecaţi pentru maltratarea demonstranţilor după alegerile de la 5 aprilie. Anunţul a fost făcut la Chişinău de Eduard Harunjen, oficial al Procuraturii Generale. El nu a dat nume, dar a spus că printre cei incriminaţi ar fi şi şefi din ministerul de interne, care au fost suspendaţi din funcţii. Procurorii au deschis până acum 32 de dosare penale asupra cazurilor de tortură şi rele tratamente din zilele de 6 şi 7 aprilie.

Procuratura din Chişinău respinge plîngerea pensionarilor împotriva scumpirii transportului în comun

Procuratura capitalei a respins plângerea penală depusă de pensionari împotriva primăriei, în urma scumpirii transportului în comun şi a apei. Site-ul „Ştirea zilei” scrie că plângerea a fost depusă de Maia Laguta, care a condus protestele împotriva scumpirilor intrate în vigoare la 1 octombrie. Procurorii au constatat că majorarea tarifelor s-a făcut cu respectarea legii.

Chişinău: acord cu Banca Mondială privind finanţarea procesului de consolidare a sectorului privat

Moldova şi Banca Mondială au semnat un prim acord de când la Chişinău s-a instalat un nou guvern. Înţelegerea semnată astăzi prevede ca Moldova să primească fonduri suplimentare de 24 de milioane de dolari, bani destinaţi mai ales consolidării sectorului privat.

R. Moldova pe locul 92 al indicelui TI al perceperii corupţiei

Moldova a făcut progrese în ultimul an în combaterea corupţiei. Aşa reiese dintr-un nou indice mondial al preceperii corupţiei, publicat astăzi de organizaţia „Transparency International”. Moldova ocupă anul acesta locul 92, faţă de 112, anul trecut.

Moldova este în acest clasament în urma României, dar înaintea Rusiei sau Ucrainei. Ţările considerate cele mai puţin corupte din lume sunt Noua Zeelandă, Danemarca şi Singapore.

Beijing: convorbiri Barack Obama - Hu Jintao

Preşedinţii Statelor Unite şi Chinei au căzut de acord să coopereze în multe chestiuni de interes mondial, dar au recunoscut că au şi diferenţe de opinii. Vorbind la Beijing după întâlnirea cu omologul său chinez Hu Jintao, preşedintele Barack Obama a spus că Statele Unite şi China sunt de acord că Iranul trebuie să arate transparenţă în ce priveşte programul său nuclear. Obama a mai spus că a îndemnat conducerea Chinei să dialogheze cu Dalai Lama, liderul spiritual exilat al Tibetului.

Praga: 20 de ani de la izbucnirea revoluţiei de catifea

Cehii şi slovacii marchează astăzi împlinirea a 20 de ani de la începutul aşa-numitei „revoluţii de catifea”, care a pus capăt regimului comunist în fosta Cehoslovacie. La 17 noiembrie 1989, poliţia a intervenit în forţă la Praga împotriva unei demonstraţii paşnice a studenţilor, urmată în zilele următoare de proteste la care au participat sute de mii de persoane. În câteva săptămâni, puterea a fost preluată de Forumul Cetăţenesc, condus de Vaclav Havel, care a fost ales în 1990 primul preşedinte al Cehoslovaciei post-comuniste.

Cehia şi Slovacia s-au despărţit în mod paşnic la 1 ianuarie 1993.

Bruxelles: UE supendă din nou pe un an interdicţia de călătorie impusă liderilor de la Minsk

Liderii din Belarus vor putea călători în continuare în Uniunea Europeană. Decizia a fost anunţată astăzi la Bruxelles după o reuniune a miniştrilor de externe din cele 27 de ţări ale UE.

Uniunea a impus interdicţie de călătorie liderilor de la Minsk în 2006, după realegerea controversată a preşedintelui Alexandr Lukaşenca. Măsura a fost suspendată mai întâi 2008, ca să încurajeze reformele, iar astăzi a fost suspendată încă o dată, până în octombrie 2010.

German, fost membru SS în vîrstă de 90 de ani pus sub acuzare pentru omucidere în Austria în 1945

Procurorii germani l-au acuzat pe un fost membru SS în vârstă de 90 de ani de 58 de omucideri pe care le-ar fi comis la un lagăr de muncă forţată pentru evrei, în al doilea război mondial. Germanul, al cărui nume nu a fost făcut public, este bănuit că şi-ar fi împuşcat victimele într-o pădure din Austria, în martie 1945, împreună cu alţi soldaţi SS şi cu membri ai Hitlerjugend, organizaţia nazistă de tineret. Rămăşiţele au fost găsite într-o groapă comună în 1995.

Presa austriacă a scris că suspectul şi-a modificat numele după război, ceea ce l-a ajutat probabil să scape de răspundere timp de peste 60 de ani.

Navă de pescuit spaniolă sechestrată de piraţi somalezi a fost răscumpărată de guvernul de la Madrid

Piraţi somalezi au eliberat o navă spaniolă de pescuit şi echipajul ei de 36 de marinari. Unul din piraţi a declarat agenţiei Reuters că el şi colegii lui ar fi primit o răscumpărare de 3,5 milioane de euro. Rugat la Madrid să comenteze această informaţie, premierul spaniol Jose Luis Rodriguez Zapatero a spus doar că „guvernul a făcut ce trebuia să facă”. Nava „Alakrana” s-a aflat în captivitate o lună şi jumătate.

Potrivit agenţiei Reuters, piraţi din Somalia ţin ostateci 230 de marinari, de pe 13 nave capturate.

Rezultatele vizitei premierului Vlad Filat în România expuse la o conferință de presă

Premierul Vlad Filat a spus că 1,2 milioane de moldoveni pot primi permis de trecere a frontierei române, în baza acordului micului trafic la frontieră, convenit săptămâna trecută la Bucureşti. Vorbind luni la Chişinău, la o conferinţă de presă, Filat a spus că permisele vor fi eliberate gratis pe perioade de 2 până la cinci ani, la consulatele româneşti. Tot ieri, Filat a spus că studenţii moldoveni nu vor mai trebui să achite 120 de euro pentru permisul de şedere în România.

Procuratura generală anunță închiderea dosarului Chirtoacă în cazul evenimentelor din aprilie

Primarul Chişinăului Dorin Chirtoacă nu mai este urmărit penal pentru rolul pe care l-ar fi jucat în evenimentele de după alegerile din aprilie. Procuratura generală a anunţat ieri că dosarul lui Chirtoacă a fost închis din lipsă de dovezi. Decizii similare a luat procuratura săptămâna trecută în privinţa Nataliei Morari, a lui Gabriel Stati şi altor persoane acuzate sub fostul regim că ar fi vrut să uzurpe puterea în stat.

Chișinău: Concert anulat de Ziua Studentului din cauza gripei pandemice

Ziua Studentului se va ţine astăzi fără obişnuitul concert din Piaţa Marii Adunări Naţionale. El a fost anulat din cauza înmulţirii cazurilor de gripă pandemică. Luni dimineaţă, numărul cazurilor ajunsese la 888, după confirmarea altor 250, noi, la sfârşitul săptămânii trecute.

Statele Unite acuză din nou Iranul de nerespectarea angajamentelor internaționale

Statele Unite au spus că Iranul nu-şi respectă obligaţiile internaţionale în domeniul nuclear. Potrivit unui purtător de cuvânt al Departamentului de Stat de la Washington, lipsa de transparenţă a activităţilor nucleare ale Teheranului a fost documentată de un raport dat publicităţii luni de agenţia pentru energie atomică a Naţiunilor Unite. Multe guverne occidentale acuză Iranul că ar avea de gând să construiască arma atomică sub paravanul programului său nuclear civil.

Marea Britanie se oferă să găzduiască o conferință internațională privitoare la Afganistan

Premierul Marii Britanii Gordon Brown s-a oferit să găzduiască o conferinţă internaţională anul viitor, la care să fie discutat calendarul preluării de către afgani a răspunderii pentru siguranţa propriei ţări. Vorbind aseară la Londra, premierul britanic a spus că afganii ar putea începe să aibă grijă singuri de unele provincii încă de la anul. Gordon Brown a mai spus că operaţiunile internaţionale din Afganistan, în combinaţie cu ofensiva militară pakistaneză, au început să dea roade.

Barack Obama își continuă vizita în China

Preşedintele Statelor Unite Barack Obama îşi continuă vizita în China întâlnindu-se la Beijing cu preşedintele chinez Hu Jintao. Pe agenda discuţiilor se vor afla ambiţiile nucleare iraniene şi nord-coreene, dar şi problema comerţului bilateral. Statele Unite au un deficit comercial enorm faţă de China şi acuză Beijingul că ţinînd moneda chineză la un nivel exagerat de scăzut a creat probleme economiei globale.

Aniversarea a 20 de ani de la începutul Revoluției de catifea în Cehoslovacia

Cehii şi slovacii marchează astăzi împlinirea a 20 de ani de la începutul aşa-numitei „revoluţii de catifea”, care a pus capăt regimului comunist în fosta Cehoslovacie. La 17 noiembrie 1989, poliţia a intervenit în forţă la Praga împotriva unei demonstraţii paşnice a studenţilor, declanşînd în zilele următoare proteste de stradă la care au participat sute de mii de persoane. În câteva săptămâni, puterea a fost preluată de Forumul Cetăţenesc, condus de Vaclav Havel, care a devenit în 1990 primul preşedinte al Cehoslovaciei necomuniste. La 1 ianuarie 1993, Cehia şi Slovacia s-au despărţit paşnic, printr-un acord între liderii politici de la Praga şi Bratislava.

Albania acceptată să înceapă negocierile de aderare la UE

Miniştrii de externe din ţările Uniunii Europene au dat lumină verde începerii negocierilor pentru aderarea Albaniei. Comisia Europeană va decide în curând dacă să numească în mod oficial Albania printre ţările candidate, cum sunt acum Croaţia, Turcia sau Macedonia. Vorbind ieri la Bruxelles, comisarul pentru extindere Olli Rehn a avertizat că Albania are de parcurs un drum lung. Albania este mai săracă decât toţi noii membri ai Uniunii Europene. Ea a aderat deocamdată la NATO prin decizia luată de alianţă la summitul de la Bucureşti, în aprilie 2008.

Washingtonul salută primele alegeri democratice din Kosovo

Statele Unite i-au lăudat pe albanezii din Kosovo pentru succesul primelor alegeri organizate după proclamarea independenţei de Serbia în februarie anul trecut. Într-o declaraţie a Departamentului de Stat de la Washington este salutat în mod deosebit faptul că la alegerile municipale de duminică au participat şi etnicii sârbi din Kosovo. Rezultatele alegerilor ar urma să fie cunoscute astăzi.

Chişinău: 5 instituţii de învăţămînt închise din cauza gripei

La Chişinău cinci instituţii de învăţămînt sunt închise din cauza numărului mare de îmbolnăviri de gripă pandemică. Nu vor merge la cursuri până la 22 noiembrie studenţii şi elevii de la Liceul „Mihai Eminescu”, Colegiul de Informatică şi Universitatea Tehnică a Moldovei. Până la 18 noiembrie vor fi închise Colegiul de Ecologie şi Liceul cu profil sportiv. În toate celelalte şcoli au fost reluate cursurile astăzi, după vacanţe forţate de una sau două săptămâni.
Numărul cazurilor de gripă pandemică a ajuns la aproape 900, după un sfârşit de săptămâna în care au fost confirmate alte 250 de îmbolnăviri.

Chişinău: permisele de tracere a graniţei române vor fi eliberate pe perioade de 2 până la 5 ani

Premierul Vlad Filat a spus că 1,2 milioane de moldoveni pot primi permis de trecere a frontierei române, în urma Convenţiei pentru micul trafic de frontieră pe care a semnat-o la Bucureşti. Vorbind astăzi la Chişinău la o conferinţă de presă, Filat a spus că permisele vor fi eliberate pe perioade de 2 până la cinci ani, la consulatele româneşti. Acordul micului trafic la frontieră cuprinde peste o mie de sate şi comune moldovene aflate la o distanţă de cel mult 50 de kilometri de graniţa cu România.

Beijing: o primă întrevedere a preşedinţilor Barack Obama şi Hu Jintao

Preşedintele Statelor Unite Barack Obama a sosit la Beijing, a doua destinaţie a vizitei sale de trei zile în China, după Şanhai. Preşedintele Obama a luat cina cu preşedintele chinez Hu Jintao. Mâine, cei doi lideri vor discuta problemele comerţului bilateral, ambiţiile nucleare ale Coreei de Nord şi Iranului şi schimbarea climei.

Vorbind astăzi la Şanhai, preşedintele Obama a spus că Statele Unite şi China nu sunt „sortite să fie adversari”. Pe de altă parte, el a insistat că libertatea de expresie şi drepturile minorităţilor sunt ocrotite prin înţelegeri internaţionale.

Roma: 60 de şefi de stat şi de guvern participă la reuniunea FAO

La Roma a început sub egida Naţiunilor Unite un summit de trei zile consacrat combaterii foametei în ţările sărace. Participă aproximativ 60 de şefi de stat şi de guvern. Vorbind în deschiderea reuniunii, secretarul general ONU Ban Ki Moon a spus că criza alimentară prin care trec unele regiuni ale planetei trebuie să fie un semnal de alarmă pentru întreaga lume. Programul alimentar ONU a avertizat că anul acesta numărul oamenilor care nu au destulă hrană va depăşi pragul de un miliard.

Kabul: înfiinţarea unei agenţii de luptă împotriva corupţiei în rîndul funcţionarilor publici

Afganistanul a înfiinţat o structură de luptă împotriva corupţiei în rîndul funcţionarilor publici. Anunţul a fost făcut de ministrul de interne Hanif Atmar după mai multe critici ale comunităţii internaţionale la adresa guvernului de la Kabul. Noua structură va fi primi sprijin financiar, tehnic şi metodologic din partea Uniunii Europene şi Statelor Unite.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG