Linkuri accesibilitate

Ştiri

Sankt Petersburg: Vladimir Putin cere reducerea dependenţei economiei ruse de exportul de materii prime

La Sankt Petersburg are loc congresul partidului de guvernământ, Rusia Unită la care liderul partidului, premierul Vladimir Putin a declarat că economia trebuie modernizată. El a cerut şi o reducere a dependenţei economiei de exportul de materii prime, arătând ca anul acesta, economia se va contracta cu peste 8 la sută. Parţial datorită căderii semnificative a preţului pentru ţiţei. Putin a promis că guvernul va continua programele de susţinere a ramurilor industriale, cele mai lovite de criza economica.

La congresul de la Sankt Petersburg participă şi Marian Lupu, liderul Partidului Democrat .

Rezultatele întrevederilor premierului Filat cu omologii săi din Rusia şi Ucraina

Premierul moldovean Vlad Filat spune că premierul rus Vladimir Putin a dat dovadă de deschidere faţă de noile autorităţi de la Chişinău la prima întrevedere avută de cei doi, ieri la Yalta pe marginea reuniunii şefilor de guvern CSI.

Filat a mai declarat Europei Libere că Rusia ese dispusă să acorde Moldovei creditul promis incă pe timpul guvernării comuniste şi că miniştrii de finanţe rus şi moldovean vor negocia în curând condiţiile tehnice ale împrumutului.

Tot la Yalta, premierul Filat s-a întîlnit şi cu gaza reuniunii, Iulia Timoşenco, premier al Ucrainei şi candidată în alegerile prezidentiale din ianuarie 2010.

Cei doi au căzut de acord că este necesară reducerea taxelor pentru tranzitul băuturilor alcoolice moldoveneşti prin Ucraina. S-a vorbit şi despre libera circulaţie a persoanelor.

În Moldova s-a înregistrat a opta victimă a gripei pandemice

Numărul victimelor gripei pandemice în Moldova se ridică la 8. Până vineri în Moldova au fost confirmate 1160 de cazuri de îmbolnăvire de gripă pandemică.

Valeriu Pasat scos definitiv de sub urmărire penală

Fostul ministru al apărării, Valeriu Pasat a fost scos de sub urmărire penală. Pasat a anunţat că procurorii au închis ultimele două dosare, în care era învinuit de contrabandă cu arme şi de tentativă de uzurpare a puterii de stat prin încercarea de a-l omorî pe liderul PPCD, Iurie Roşca.

Iranul respinge propunerile internaţionale legate de dosarul său nuclear

6 mari puteri ale lumii au deplîns anunţul Iranului că nu acceptă planul ONU de a trimite în străinătate uraniul îmbogăţit pentru a fi prelucrat, măsură menită să asigure comunitatea internaţională, că Iranul nu are şi un program nuclear militar, pe lângă cel civil.

Cele 6 puteri sunt Statele Unite şi Rusia, Marea Britanie, Franta, Germania şi China. Administraţia Obama a avertizat că refuzul Iranului ar putea atrage noi sancţiuni.

Negocieri azero-armene la nivel înalt în Germania

Preşedintele azer Ilham Aliyev a declarat că negocierile de duminică, din Germania, cu omologul său armean vor fi decisive pentru rezolvarea conflictului din Nagorno Karabach. Dacă tratativele nu dau rezultate, Azerbaijanul îşi menţine dreptul la opţiunea militară, a mai avertizat Aliyev.

Hugo Chavez îl califică pe teroristul Carlos "un luptător revoluţionar"

Preşedintele Venezuelei Hugo Chavez s-a ridicat în apărarea teroristului Carlos, cunoscut sub numele de Şacalul, care se află acum în închisoare în Franţa. Pentru Chavez, Carlos, originar din Venezuela, este un „luptător revoluţionar”.

Caros este bănuit că a arganizat o serie de atentate în anii 70 şi 80, inclusiv atentatul cu bombă împotriva sediului Europei libere, de la Munchen. Se bănuieşte că acesl atentat a fost comandant de regimul Ceauşescu.

Sankt Petersburg: congresul partidului Rusia Unită

La Sankt Petersburg are loc congresul partidului de guvernământ, Rusia Unită, la care participă şi liderul democrat Marian Lupu. Se aşteaptă ca în discurul său, liderul partidului, premierul Vladimir Putin să prezinte proiectul planului de redresare economică a Rusiei.

Rusia relaxează condiţiile de livrare a gazelor către Ucraina

Rusia a căzut de acord să relaxeze condiţiile pentru Ucraina prevăzute de acordurile de livrare a gazelor semnate în ianuarie. Aşa vor fi prevenite noi probleme în tranzitul gazelor ruseşti spre ţările Uniunii Europene, este de părere premierul Vladimir Putin.

Vlad Filat şi Vladimir Putin vor ca relaţiile moldo-ruse să fie pragmatice

Premierul moldovean Vlad Filat a declarat că premierul rus Vladimir Putin a dat dovadă de deschidere faţă de noile autorităţi de la Chişinău la prima întrevedere avută astăzi de cei doi, în marginea unei reuniuni CSI la Ialta. Vlad Filat: "Am primit asigurări, am dat şi noi asigurări că vom avea o relaţie bazată pe respect reciproc, care va fi ghidată de pragmatism".

Filat a mai declarat Europei Libere că miniştrii de finanţe rus şi moldovean vor negocia în curând condiţiile tehnice ale unui împrumut promis Moldovei de Rusia.

Vlad Filat şi Iulia Timoşenco convin asupra liberei circulaţii a cetăţenilor

Premierul moldovean Vlad Filat şi cel ucrainean Iulia Timoşenco s-au înţeles să micşoreze taxele pentru tranzitul băuturilor alcoolice moldoveneşti prin Ucraina şi să asigure libera circulaţie a cetăţenilor. Filat şi Timoşenco s-au întâlnit la Ialta, în marginea reuniunilor şefilor de guvern din CSI găzduită de Ucraina. La sfârşitul lunii august, autorităţile de la Kiev anunţaseră o restricţie pentru cetăţenii moldoveni care călătoresc în Ucraina, obligîndu-i să aibă cu ei 1100 de euro la traversarea frontierei. Restricţia a fost suspendată fără a fi pusă vreodată în practică, dar nici nu a fost anulată definitiv.

Vlad Filat prezidează reuniunea premierilor CSI de la Ialta

Premierul moldovean Vlad Filat le-a spus omologilor săi din CSI că Moldova nu va neglija angajamentele de colaborare în cadrul Comunităţii. Filat a prezidat astăzi la Ialta reuniunea şefilor de guverne din statele CS. Moldova deţine până la sfârşitul anului preşedinţia organizaţiei. Primii miniştri din cele 11 foste republici sovietice membre au semnat mai multe acorduri în domeniul colaborării economice şi energetice, inclusiv un acord pentru combaterea în comun a crizei economice, dar detaliile documentului încă nu au fost anunţate.

1160 de cazuri confirmate de gripă pandemică în Moldova

Al optulea om a murit în Moldova de gripă pandemică – un cetăţean ucrainean care locuia la sora sa din Crihana Veche. Autorităţile medicale au anunţat că bărbatul a decedat pe 17 noiembrie la spitalul din Cahul, unde fusese internat în stare gravă cu şase zile mai devreme. Până astăzi în Moldova au fost confirmate 1160 de cazuri de îmbolnăvire de gripă pandemică. Rata cazurilor înregistrate de infectare cu virusul A(H1N1) rămâne la aproximativ 80 pe zi.

Veaceslav Negruţă: guvernul va achita agenţilor economici datorii de peste un miliard de lei, acumulate de fosta guvernare

Ministrul Finanţelor promite agenţilor economici că guvernul le va achita până la sfârşitul anului datorii de peste un miliard de lei acumulate de fosta guvernare. Veaceslav Negruţă a spus că datoria s-a format din plăţi întârziate pentru investiţii capitale, taxa pe valoarea adăugată neplătită la timp şi subvenţii în agricultură neacordate.

Chişinău: Valeriu Pasat scos de sub urmărirea penală

Fostul ministru al apărării, Valeriu Pasat a fost scos de sub urmărirea penală. Pasat spune că procurorii au închis ultimele două dosare, în care era învinuit de contrabandă cu arme şi de tentativă de uzurpare a puterii de stat prin încercarea de a-l omorî pe liderul PPCD, Iurie Roşca.

Valeriu Pasat: "Toate declaraţiile, cum am spus şi anterior, ale lui Iurie Roşca, referitoare la tentativă de omor, lovitură de stat, toate sunt nişte aberaţii. Procurorii s-au clarificat, au verificat şi astăzi mi-au semnat documentul respectiv că nu s-a adeverit nimic."

Fostul oficial care se refugiase la Moscova, a declarat că va cere tragerea la răspundere a lui Iurie Roşca pentru denunţuri false, precum şi a tuturor celor „care s-au făcut vinovaţi de cazul Pasat”.

Angela Merkel şi Nicolas Sarkozy explică alegerea lui Herman Van Rompuy şi a Catherinei Ashton la conducerea UE

Liderii ţărilor europene au justificat numirea în noile funcţii de vârf ale Uniunii Europene a unor figuri puţin cunoscute pe scena politică internaţională. Premierul belgian Herman Van Rompuy a fost numit în noua funcţia de preşedinte al Uniunii Europene iar comisarul european pentru comerţ, Catherine Ashton din Marea Britanie - şefă pentru politica externă.

Cancelarul german Angela Merkel a spus că este o decizie luată prin consens, iar căutarea consensului va rămâne cuvântul de ordine în Uniunea Europeană. Preşedintele francez Nicolas Sarkozy l-a descris pe Van Rompuy drept un politician „hotărât”.

AIEA: Iranul nu a răspuns încă la pachetul de propuneri internaţionale în dosarul nuclear

Şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energia Atomică a dedclarat că Iranul încă nu a dat „răspunsul final” ofertei Naţiunilor Unite pe tema combustibilului nuclear. Mohammed ElBaradei a spus că agenţia ONU nu a primit vreun răspuns scris din partea Iranului. Pachetul de propuneri internaţionale prevede ca Iranul să trimită uraniul îmbogăţit în străinătate pentru a fi transformat în combustibil. Şase puteri internaţionale s-au întâlnit azi la Bruxelles pentru a discuta despre sugestiile iraniene că n-ar fi de acord întru totul cu propunerea.

Convorbiri Putin - Timoşenco la Ialta - Rusia nu penalizează violarea de către Ucraina a contractului de import de gaze

Rusia a căzut de acord să relaxeze condiţiile pentru Ucraina prevăzute de acordurile de livrare a gazelor semnate în ianuarie, ceea ce, potrivit Moscovei, va preveni noi probleme la tranzitul gazelor spre ţările Uniunii Europene. Premierul rus Vladimir Putin a făcut anunţul la Ialta, după convorbirile purtate joi cu şefa guvernului ucrainean Iulia Timoşenco. Putin a spus că, datorită relaţiilor speciale cu Ucraina, Rusia nu o va penaliza pentru că, din cauza crizei economice, a cumpărat anul acesta mai puţine gaze ruseşti decât se angajase. Putin a spus că se simte confortabil în compania Iuliei Timoşenco şi că relaţiile Rusia-Ucraina s-au îmbunătăţit în timpul conlucrării cu ea.

Moscova: preot ortodox împuşcat în biserica parohiei sale

Procurorii ruşi spun că un preot ortodox a fost împuşcat mortal în biserica sa de la Moscova. Crima de joi seara ar fi fost săvârşită de un bărbat mascat care a intrat în biserică şi l-a împuşcat de la mică distanţă pe preotul Daniil Sîsoiev. Preotul participase activ la eforturile bisericii să atragă mai mulţi credincioşi din rândurile tinerilor. Un purtător de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Ruse a spus că activitatea lui Sîsoiev pe tărâmul religiei ar putea fi cauza asasinării ale.

Anchetă privind manipularea unor meciuri de fotbal europene

Procurorii germani spun că aproximativ 200 de meciuri de fotbal europene sunt cercetate din cauza suspiciunilor că ar fi fost aranjate. Meciurile au avut loc anul acesta în Germania, Belgia, Elveţia, Croaţia, Slovenia, Turcia, Ungaria, Bosnia şi Austria. În cadrul anchetei, poliţia a arestat joi 17 oameni în Germania şi Elveţia. Procurorii cred că o grupare criminală i-a mituit pe jucători, antrenori, arbitri şi alţi oficiali pentru a aranja rezultatele dinainte şi a câştiga ulterior sume mari din pariuri. Ancheta este sprijinită de autorităţile fotbalistice europene.

PCRM critică programul de stabilizare şi relansare economică adoptat de guvern

Opoziţia comunistă a criticat planul de măsuri al Guvernului Filat împotriva crizei economice, despre care a spus că va dăuna bunăstării populaţiei. Câţiva deputaţi comunişti au spus la o conferinţă de presă că majoritatea măsurilor preconizate prevăd mărirea taxelor şi micşorarea cheltuielilor bugetare.

Guvernul spune că programul de stabilizare şi relansare economică aprobat la 18 noiembrie urmăreşte restabilirea creşterii economice şi îmbunătăţirea protecţiei sociale. În afară de mărirea unor taxe şi impozite, programul prevede măsuri gândite să sprijine sectorul privat, între care menţinerea timp de încă un an a cotei 0 la impozitul pe profitul reinvestit.

Daniel Russell: Statele Unite sprijină procesul democratic din R. Moldova

Un diplomat american de rang înalt a spus că Statele Unite sprijină procesul democratic din Republica Moldova şi vor fi alături de ea când va lua decizii de politică externă. Daniel Russell, asistent adjunct al secretarului de stat, responsabil de relaţiile cu câteva foste republici sovietice, a făcut această declaraţie într-un interviu acordat în exclusivitate Europei Libere la Chişinău. Întrebat dacă Rusia nu va bloca noua politică pro-occidentală a Moldovei, diplomatul american a spus că „Rusia nu este Uniunea Sovietică”. Daniel Russell a reiterat convingerea administraţiei Obama că vremea sferelor de influenţă a trecut şi că fiecare ţară este liberă să-şi aleagă alianţele şi structurile din care vrea să facă parte.

Marian Lupu explică relațiile bune cu oficialitățile ruse prin consolidarea statutului de neutralitate a R. Moldova

Candidatul prezidenţial, Marian Lupu crede că vizitele sale în Rusia sau în Occident îl pot ajuta să obţină voturile lipsă pentru a fi ales preşedinte al Moldovei pe 10 decembrie. Într-o declaraţie pentru Europa Liberă înainte de participa astăzi la Sankt Petersburg, la congresul partidului de guvernământ “Rusia Unită”, Lupu a negat că ar avea de plătit vreun preţ ascuns în schimbul sprijinului rusesc: „Această susţinere vine nu de la sine. Vine datorită faptului că, personal, am dat dovadă tot timpul de o poziţie echilibrată, vine în contextul continuării colaborării noastre în cadrul CSI, consolidării statutului de neutralitate a Republicii Moldova”.

Premierul Filat se întîlnește cu Vladimir Putin la Ialta

Premierul moldovean, Vlad Filat se întâlneşte pentru prima dată astăzi cu cel rus, Vladimir Putin, în marginea unei reuniuni a şefilor de guvern din CSI, la Ialta, staţiunea ucraineană la Marea Neagră. Într-o declaraţie făcută agenţiei ruse Itar-Tass înainte de întâlnire, Filat a dezminţit că guvernul său ar fi anti-rus. El spus că programul de guvernare „stabileşte clar că relaţiile cu Rusia sunt strategice” iar opţiunea pentru integrarea europeană nu exclude colaborarea cu Rusia şi CSI. Filat a mai spus că va pleda la întâlnirea cu premierul rus pentru relaţii pragmatice, reciproc avantajoase.

Oleg Serebrian (PD) cere scoaterea în afara legii a simbolurilor comuniste

Mai mulţi deputaţi comunişti l-au criticat pe vicepreşedintele Partidului Democrat, Oleg Serebrian pentru ideea că simbolurile comuniste ar trebui interzise. Comunistul Iurie Muntean a spus, citat de Jurnal de Chişinău, că Serebrian nu încearcă decât să atragă atenţia presei. Vicepreşedintele PD, care este şi liderul Mişcării Europene, a spus joi că PCRM nu poate fi interzis, dar ar trebui ca măcar simbolurile lui să fie scoase în afara legii, înaintea unor eventuale alegeri anticipate.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG