Linkuri accesibilitate

Ştiri

Barack Obama va anunţa în curând noua strategie americană faţă de situaţia din Afganistan

Preşedintele american Barack Obama va anunţa în curând noua strategie pentru Afganistan Vorbind la o conferinţă de presă în compania premierului indian Manmohan Singh aflat în vizită în Statele Unite, Obama a declarat că intenţia sa este să ducă lucrurile la bun sfârşit în Afganistan, după opt ani de război. Anunţul lui Obama care trebuie să decidă dacă măreşte numărul militarilor americani în Afganistan, urmează unei noi runde de dezbateri purtate luni seara cu principalii reprezentanţi ai administraţiei sale.

Marian Lupu anunţă că va face miercuri o ofertă deputaţilor PCRM pentru ieşirea din impasul electoral

Candidatul prezidenţial Marian Lupu a criticat proaspăta ofertă făcută de premierul Vlad Filat câtorva deputaţi comunişti, cărora le-a promis o fracţiune parlamentară proprie dacă ar accepta să participe la alegerile prezidenţiale contrar voinţei şefilor de partid. Lupu a spus că el va face mâine o altă ofertă comuniştilor în întregime. El a sugerat că Vlad Filat nu le poate promite disidenţilor comunişti o fracţiune separată şi că Partidul Democrat nu ar sprijini o asemenea iniţiativă. Lupu a explicat că orice modificare de acest gen implică modificarea legislaţiei şi nici un partid din Alianţa pentru Integrarea Europeană nu are destule voturi ca să modifice legea fără sprijinul celorlalte.

Două noi victime ale virusului gripal A(H1N1)

Încă doi oameni infectaţi cu virusul gripal A(H1N1) au decedat – un bărbat de 34 de ani din Anenii Noi şi o femeie de 26 de ani din Ungheni, mamă a unui copil de două luni. Copilul este şi el infectat, dar starea lui este stabilă. Directorul centrului de medicină preventivă, Oleg Beneş a declarat pentru jurnal.md că cele două persoane decedate, care ridică numărul deceselor la 10, nu călătoriseră în străinătate şi s-au infectat în Moldova. În total, până astăzi, s-au înregistrat 1475 de cazuri de îmbolnăvire de gripă pandemică. Viceministrul sănătăţii Mihai Magdei a declarat azi că a sporit numărul cazurilor de infectare printre copii, mai ales în instituţiile de învăţământ din Chişinău.

CEDO dă cîştig de cauză lui Vlad Filat în dosarul unui imobil confiscat de fosta guvernare comunistă

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a dat publicităţii decizia prin care condamnă fosta guvernare comunistă într-un proces de naţionalizare şi îi dă câştig de cauză premierului actual Vlad Filat, căruia îi fusese confiscat un imobil în centrul Chişinăului. Decizia CEDO îl pune pe primul ministru în situaţia fie să-şi ia imobilul înapoi printr-o decizie a propriului Guvern, fie să aleagă o recompensă bănească. Avocata Janeta Hanganu a spus că Vlad Filat are la dispoziţie trei luni pentru a lua o decizie. În octombrie 2008, fostul guvern moldovean evaluase la 750 de milioane de lei valoarea companiei “Ipteh” căreia îi aparţine imobilul şi a cărui acţionar principal este premierul Filat.

Bucureşti: liberalii recomandă alegătorilor lor să susţină candidatura lui Mircea Geoană

Candidatul ieşit pe locul trei la alegerile prezidenţiale de duminică din România, liberalul Crin Antonescu a declarat că partidul său a decis să-l sprijine în turul doi de scrutin pe social-democratul Mircea Geoană împotriva preşedintelui actual Traian Băsescu.

Liberalii şi social-democraţii au început astăzi şi negocierile pentru crearea unei majorităţi parlamentare noi, care să-l susţină la funcţia de prim-ministru pe primarul Sibiului, Klaus Iohannis. Preşedintele Traian Băsescu, ieşit pe primul loc la turul întâi de scrutin, cu un avantaj minuscul faţă de Mircea Geoană, a declarat că el va negocia doar cu alegătorii români în vederea câştigării turului doi.

Barack Obama urmează să anunţe săptămînă aceasta dacă va suplimenta trupele din Afganistan

Preşedintele american Barack Obama a avut o ultimă dezbatere cu reprezentanţii administraţiei sale pe tema strategiei noi pentru Afganistan. El urmează să anunţe decizia de a trimite sau nu militari adiţionali în Afganistan după ziua de Thanksgiving, marcată joia aceasta. La dezbaterile de luni seara au participat vicepreşedintele Joe Biden, secretarul de Stat Hillary Clinton şi ministrul apărării Robert Gates. Comandantul trupelor americane în Afganistan, generalul Stanley McChrystal a cerut 40 de mii de militari adiţionali pentru combaterea insurgenţei talibane tot mai intense.

Londra: anchetă oficială privind decizia de a trimite trupe în Irak în 2003

În Marea Britanie au început audierile în cadrul unei anchete oficiale pe tema implicării ţării în războiul din Irak. O comisie specială îi chestionează pe foştii oficiali şi funcţionari publici pentru a afla cum s-a luat decizia ca Marea Britanie să intre în război în 2003, un război devenit între timp foarte nepopular. Fostul premier Tony Blair urmează să fie unul din martorii principali. În 2003, el a trimis aproximativ 45 de mii de militari britanici pentru a-l înlătura pe Saddam Hussein. Şeful anchetei John Chilcot a promis o investigaţie independentă chiar dacă ea este efectuată de o comisie numită de guvern.

Teheran: guvernul iranian cere garanţii în legătură cu propunerea ONU de a procesa uraniul în Rusia şi Franţa

Ministerul iranian de Externe a a dat publicităţii o declaraţie că Iranul nu se opune trimiterii uraniului slab îmbogăţit în străinătate, dar doreşte garanţii că-l va primi înapoi sub formă de combustibil nuclear pentru un reactor de cercetări medicale. Declaraţia purtătorului de cuvânt al ministerului de externe pare să nuanţeze poziţia dură de până acum a Iranului faţă de această propunere. Mediată de ONU, propunerea are menirea să aplaneze suspiciunile occidentale despre dorinţa Iranului de a construi bomba atomică.

Silvio Berlusconi aşteptat la Minsk la 30 noiembrie

Premierul italian Silvio Berlusconi va efectua o vizită la Minsk lunea viitoare. El va fi primul lider occidental care vizitează Republica Belarus în ultimul deceniu. Contactele oficialilor occidentali cu cei beloruşi au fost foarte reduse după venirea la putere în 1994 a preşedintelui Alyaksandr Lukaşenka criticat pentru desele încălcări ale drepturilor omului. În timpul unei vizite în Italia anul acesta, liderul de la Minsk a semnalat că doreşte îmbunătăţirea relaţiilor cu Occidentul.

Fostul director al Agenţiei Proprietăţii Publice, Igor Grigoriev anchetat de Procuratură

Procuratura Generală îl cercetează penal pe fostul director al Agenţiei Proprietăţii Publice, Igor Grigoriev şi pe administratorul "Manejul de Atletică Uşoară", Pavel Cebanu pentru înstrăinarea unor imobile şi terenuri ale acestei întreprinderi de stat. Procuratura că privatizarea imobilelor s-ar fi făcut la preţuri mici şi ar fi cauzat statului prejudicii de aproximativ 23 de milioane de lei.

Benjamin Netanyahu sceptic în privinţa eliberării soldatului israelian aflat în captivitate Hamas

Premierul Israelului Benjamin Netanyahu a anunţat că „nu există încă o înţelegere definitivă” privind eliberarea soldatului israelian aflat de trei ani în captivitatea militanţilor Hamas şi că „s-ar putea să nici nu existe vreuna”. În ultimele zile se aştepta că soldatul Gilad Shalit va fi pus în libertate în schimbul eliberării a sute de prizonieri palestinieni din închisorile israeliene. O înţelegere între Israel şi militanţii Hamas este mediată de către Egipt şi Germania.

Varşovia: debutul procesului intentat lui Lech Kaczynski de Lech Walesa

La Varşovia a început procesul de calomnie intentat preşedintelui polonez Lech Kaczynski de fostul preşedinte Lech Walesa. Fostul lider al Solidarităţii l-a acţionat în judecată pe Kaczynski pentru că acesta l-a numit agent al poliţiei secrete comuniste. Walesa cere scuze oficiale din partea lui Kaczynski şi daune morale de 37 de mii de dolari. Preşedintele polonez şi-a repetat acuzaţia împotriva lui Walesa într-un interviu anul trecut, chiar dacă fostul lider al Solidarităţii a primit un certificat de necolaborare. Nici unul din cei doi nu au fost de faţă la audierile de azi.

Italia dispusă să susțină apropierea R. Moldova de UE

Ministrul italian de externe, Franco Frattini i-a spus omologului său moldovean, Iurie Leancă aflat în vizită la Roma că Italia este gata să joace "un rol crucial" în relaţia Moldovei cu Uniunea Europeană şi în negocierea acordului de liberalizare a regimului de vize. Un comunicat al ministerului moldovean de externe mai spune că Franco Frattini a lăudat comunităţile de moldoveni din Italia, spunînd că nu creează probleme autorităţilor italiene. Italia este o destinaţie predilectă a moldovenilor plecaţi la muncă în străinătate.

Municipiul Chișinău în pragul unei epidemii de gripă A (H1N1)

Autorităţile medicale din Chişinău spun că municipiul se află în pragul unei epidemii de gripă porcină, care va putea fi declarată dacă pentru a treia săptămâna la rând se confirmă cel puţin 250 de cazuri noi de infectare cu virusul gripei pandemice. 163 de cazuri noi s-au înregistrat în întreaga ţară la sfârşitul săptămânii trecute, numărul total de cazuri confirmate ajungînd la 1410. Au murit opt oameni.

Valeriu Pasat exonerat de justiție la Chișinău

Fostul ministru al Apărării, Valeriu Pasat avertizează că va face tot posibilul ca să împiedice revenirea comuniştilor la guvernare, fără însă să intre în politică. Pasat a făcut declaraţiile la o conferinţă de presă după ce toate dosarele împotriva sa au fost închise de procurori săptămâna trecută ca fiind neîntemeiate. Pasat a spus că scoaterea sa de sub urmărirea penală se datorează declaraţiilor unor anchetatori că ar fi fost forţaţi să fabrice dosarele de către fosta guvernare. În ultimele două dosare, închise vineri, Pasat fusese acuzat de contrabandă cu un pistol şi tentativă de lovitură de stat prin încercarea de a-l asasina pe liderul creştin-democrat, Iurie Roşca.

Rezultatele parțiale ale primului tur în alegerile prezidențiale din România

Preşedintele român, Traian Băsescu şi principalul său contracandidat, social-democratul Mircea Geoană se vor confrunta pe 6 decembrie în turul doi al alegerilor prezidenţiale din România. Rezultatele parţiale ale primului tur de duminică arată că Băsescu a obţinut aproape 33 la sută din voturi, urmat de Geoană la o distanţă de doar 2 procente. Rezultatele parţiale ale referendumului organizat tot duminică arată că 75 la sută din alegătorii români s-au pronunţat pentru trecerea la parlamentul cu o singură cameră.

Funeralii la Moscova pentru preotul ortodox asasinat Daniil Sîsoiev

Câteva mii de oameni au participat ieri la Moscova la înmormântarea preotului ortodox împuşcat mortal în biserica sa de către un atacator mascat pe 19 noiembrie. Anchetatorii spun că preotul Daniil Sîsoiev primise ameninţări cu moartea din cauza criticilor aduse islamului şi convertirii musulmanilor la creştinism. Patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse, Kiril, a spus la funeralii că preotul că Daniil Sîsoiev a făcut multe pentru a apăra „cuvântul lui Dumnezeu”. Consiliul musulmanilor din Rusia a făcut apel la creştinii ortodocşi şi la musulmani să nu permită ca tragedia să dăuneze relaţiilor dintre cele două religii.

Dmitri Medvedev: Parteneriatul estic nu este „foarte util”

Preşedintele Rusiei Dmitri Medvedev a spus că aşa-numitul „Parteneriat estic” oferit de UE unor vecini ai ţării sale nu este „nici special, nici foarte folositor”. Adresîndu-se presei din Belarus de la reşedinţa sa de lângă Moscova, Medvedev a spus că nici ţările cooptate în Parteneriat nu par încântate de el. Liderul rus a adăugat însă că nu crede că acest program al UE ar fi îndreptat împotriva ţării sale.

Brazilienii protestează împotriva vizitei lui Mahmud Ahmadinejad

Preşedintele Braziliei Luiz Inacio Lula da Silva a primit vizita preşedintelui Iranului Mahmud Ahmadinejad.
Liderul brazilian a spus cu această ocazie că Iranul şi naţiunile occidentale trebuie să găsească o soluţie „dreaptă şi echilibrată” în disputa cauzată de programul nuclear iranian. Sute de oameni au protestat la Rio de Janeiro şi în capitala Brasilia împotriva vizitei lui Ahmadinejad, cunoscut pentru că a negat constant Holocausului şi pentru poziţia sa intolerantă faţă de minorităţile sexuale.

Convocarea alegerilor anticipate în Iordania

Regele Iordaniei a dizolvat Parlamentul şi a convocat alegeri anticipate. Parlamentul cu 110 deputaţi a fost criticat de mulţi iordanieni pentru că nu a adoptat legile necesare progresului economic şi politic al ţării.
Unii deputaţi spun însă că Parlamentul a fost dizolvat astfel ca guvernul să poată conduce ţara cum doreşte.
Regele Abdullah al doilea nu a spus când vor avea loc alegerile.

Număr record de alegători moldoveni au participat la alegerile prezidenţiale româneşti

Un număr record de alegători din Republica Moldova au participat la alegerile prezidenţiale româneşti de duminică, iar peste 90 la sută dintre ei au votat pentru preşedintele actual al României, Traian Băsescu. Autorităţile electorale române spun că la cele 13 secţii de vot deschise în diferite regiuni ale Republicii Moldova au votat aproape 9 mii de cetăţeni români, de aproape 4 ori mai mulţi decât la alegerile parlamentare din noiembrie anul trecut.

Traian Băsescu şi Mircea Geoană în turul doi al prezidenţialelor

Preşedintele român Traian Băsescu şi principalul său contracandidat, social-democratul Mircea Geoană se vor confrunta pe 6 decembrie în turul doi al alegerilor prezidenţiale din România. Rezultatele parţiale ale primului tur de ieri arată că Băsescu a obţinut aproape 33 la sută din voturi, urmat de Geoană la o distanţă de doar 2 procente. La aflarea rezultatelor, liderul social-democrat a propus o alianţă pentru turul doi cu liberalii, a căror candidat, Crin Antonescu a ieşi duminică pe locul trei: „Suntem dispuşi şi interesaţi să creăm, în aceste zile, cu partenerii liberali, un acord politic care să permită controlarea unei majorităţi după 6 decembrie”.

Rezultatele parţiale ale referendumului organizat tot ieri arată că 75 la sută din alegătorii români s-au pronunţat pentru trecerea la parlamentul cu o singură cameră.

Roma: convorbiri Iurie Leancă - Franco Frattini

Ministrul italian de Externe, Franco Frattini i-a spus omologului său moldovean Iurie Lencă, aflat în vizită la Roma, că Italia este gata să joace "un rol crucial" în relaţia Moldovei cu Uniunea Europeană şi la negocierea acordului de liberalizare a regimului de vize. Un comunicat al ministerului moldovean de externe mai spune că Franco Frattini a lăudat comunităţile de moldoveni din Italia, spunînd că nu creează probleme autorităţilor italiene. Italia este o destinaţie predilectă a moldovenilor plecaţi la muncă în străinătate.

Asociaţia Istoricilor din R. Moldova critică revanşismul unor reprezentanţi ai Rusiei

Asociaţia istoricilor din Republica Moldova acuză câţiva reprezentanţi ai Federaţiei Ruse de imixtiune în politica educaţională a autorităţilor de la Chişinău. Într-o declaraţie difuzată de Asociaţie se spune că deputatul rus Maxim Mişcenko şi Alexei Liubţov, preşedintele organizaţiei „Molodaia Gvardia”, aripa tânără a partidului de guvernare Rusia Unită, au participat duminică la o dezbatere organizată la Chişinău de Liga tineretului rus din Moldova pe tema istoriei predate în şcolile moldoveneşti. În declaraţia întitulată „Istoria Moldovei integrată în istoria Rusiei?”, Asociaţia critică faptul că cei doi l-au elogiat pe Stalin ca pe un erou şi au descris anexarea Basarabiei la URSS în 1940 şi 1944 drept un act de eliberare de sub ”jugul româno-fascist”. Asociaţia Istoricilor atenţionează „organele abilitate din Republica Moldova şi organizaţiile internaţionale să ia act de aceste tentative de imixtiune a Federaţiei Ruse în treburile interne ale Republicii Moldova”.

Scoaterea de sub urmărire penală a lui Pasat în urma declaraţiilor unor anchetatori că au fost forţaţi să fabrice dosarele

Fostul ministru al Apărării, Valeriu Pasat a afirmat că va face tot posibilul ca să împiedice revenirea comuniştilor la guvernare, fără însă să intre în politică. Pasat a făcut declaraţiile la o conferinţă de presă după ce toate dosarele împotriva sa au fost închise de procurori săptămâna trecută ca fiind neîntemeiate. Pasat a spus că scoaterea sa de sub urmărirea penală se datorează declaraţiilor unor anchetatori că ar fi fost forţaţi să fabrice dosarele de către fosta guvernare. În ultimele două dosare, închise vineri, Pasat fusese acuzat de contrabandă cu arme şi tentativă de lovitură de stat prin încercarea de a-l asasina pe liderul creştin-democrat Iurie Roşca.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG