Linkuri accesibilitate

Ştiri

7 decembrie - data noii tentative de alegere a şefului statului

Parlamentul de la Chisinau a decis ca o noua incercare de alegere a presedintelui republicii Moldova va avea loc pe 7 decembrie. Deputatii comunisti s-au abtinut de la vot. Daca seful statului moldovean nu va putea fi ales pina la 10 decembrie, parlamentul urmeaza sa fie dizolvat si sa fie convocate alegeri anticipate. Singurul candidat pentru aceasta functie este liderul Partidului Democrat Marian Lupu. Candidadtura sa a fost avansata de Alianta pentru Integrare Europeana.

UE va acorda Moldovei un ajutor financiar de 26 de milioane de euro

Uniunea Europeana va acorda Republicii Moldova un ajutor financiar in valoare de peste 26 de milioane de euro, a anuntat comisarul UE pentru relatii externe Benita Ferrero-Waldner, dupa intrevederile pe care le-a avut astazi cu premierul Vlad Filat. Benita Ferrero-Waldner a mai spus si ca negocieri cu Chisinaul pentru un nou acord intre Moldova si Uniunea Europeana vor incepec pe 12 ianuarie.

Inaltul diplomat european a spus si ca spera ca Moldova sa aiba in curind si un presedinte. In legatura cu posibilitatea ridicarii vizelor pentru cetatenii moldoveni pentru spatiul comunitar, Ferero-Waldner a spus ca acest lucru ar putea fi posibil „in citiva ani".

Dacian Ciolos - comisar UE pentru agricultură

Presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barosso a anuntat astazi lista comisarilor europeni. Pentru portofoliul agriculturii, presedintele Comisiei Europene l-a nominalizat pe romanul Dacian Ciolos, fost ministru al agriculturii. Dacian Ciolos a fost propus pentru functia de comisar pentru agricultura de catre presedintele Traian Basescu, in octombrie.

Paris: consorţiu EDF - Gazprom pentru construirea gazoductului South Stream

Premierul Rusiei Vladimir Putin a declarat la Paris ca gigantul energetic francez EDF a cazut de acord cu companie rusa de stat Gazprom sa alcatuiasca impreuna un consortiu prin care sa construiasca impreuna coridorul energetic South Stream, un proiect concurent celui sustinut de Uniunea Europeana si Statele Unite si anume Nabucco. South Strem ar urma sa tranziteze gazele naturale rusesti pe sub Marea Neagra catre Italia si Europa centrala, evitind Ucraina. Gazprom a discutat si cooperarea cu firmele franceze pentru construirea coridorului North Stream, pe sub Marea Baltica.

Compania franceza Renault a anuntat ca va sprijini industria automobilului din Rusia. Potrivit agentiilor internationale de presa, nu este limpede daca intre Franta si Rusia au fost semnate si acorduri de cooperare militara. Moscova doreste sa cumpere de la Franta nave de asalt de tip Mistral, o initiativa privita cu ingrijorare de multi dintre vecinii Rusiei, printre care Georgia si tarile baltice.

In cadrul vizitei sale in Franta, premierul Putin a avut convorbiri cu omologul sau Francois Fillon, a avut un mic dejun cu fostul presedinte Jacques Chirac, dar nu s-a intilnit cu presedintele Nicolae Sarkozy, si nici cu ministrul apararii sau de externe.

Rezoluţie AIEA în care se condamnă programul nuclear iranian

Agentia ONU pentru Energie Atomica a adoptat o rezolutie prin care condamna Iranul pentru ca tine in secret procesul de imbogatire a uraniului si a cerut Teheranului sa puna capat imediat acestui proiect. Este pentru prima data, in ultimii 4 ani, cind AIEA adopta o astfel de rezolutie impotriva Iranului. Din cele 35 de tari membre ale boardului agentiei, 25 au votat in favoarea rezolutiei initiata de Statele Unite, Marea Britanie, Franta, Rusia, China si Germania.

Teheran: autorităţile iraniene confiscă medalia Nobel acordată în 2003 militantei pentru drepturile omului Ebani

Ministerul iranian de externe a declarat ca Norvegia nu are nici un drept sa critice Iranul pentru ca autoritatile de la Teheran i-au confiscat premiul Nobel pentru pace militantei pentru drepturile omului Shirin Ebani, laureata a Nobelului in 2003. Intr-un interviu cu colegii nostri de la Radio Farda, Shirin Ebadi a spus ca autoritatile fac tot posibilul sa ii impiedice munca si ca nici un tribunal iranian nu ia in consideratie plingerile sale oficiale.

Autoritatile de la Teheran i-au confiscat dintr-un seif, medalia de aur care este inminata odata cu diploma premiului Nobel, pentru ca activista nu si-ar fi platit impozitele pentru banii acordati odata cu premiul Nobel. Suma pe care autoritatile iraniene i-o cer doamnei Ebadi este de 400 de mii de dolari, pentru suma de 1 milion 300 de mii de dolari care este acordata odata cu premiul Nobel.

Norvegia si-a exprimat stupefactia fata de decizia Teheranului, spunind ca este pentru prima data in istoria de 108 a acestei importante distinctii internationale cind premiul este confiscat si a protestat fata de autoritatile iraniene.

Beijing: executarea a doi chinezi acuzaţi de trafic cu copii

Autorităţile din China a executat doi barbati acuzati de rapirea si traficarea a cel putin 15 copii. Anuntul a fost facut de mediile de informare oficiale. In ultimul timp autoritatile comuniste chineze au anuntat ca au salvat peste 2000 de copii din miinile traficantilor.

Miklos Haraszti: lipsa libertăţii presei dăunează democraţiei în majoritatea ţărilor din fosta URSS

Miklos Haraszti, înaltul reprezentat al OSCE pentru libertatea presei, a avertizat ca lipsa libertatii presei in Rusia si in tarile fost comuniste dauneaza grav democratiei: „ Nu putem vorbi despre alegeri libere si democratii adevarate în tari în care majoritatea populatiei primeste informatiile de la mediile de informare de stat, controlate de guverne, sau de la cele particulare, controlate de persoane apropiate guvernelor sau chiar de familiile guvernantilor”. Intr-un interviu cu Associated Press, Haraszti si-a exprimat îngrijorarea in legatura cu situatia presei din Rusia, Belarus, majoritatea tarilor din fosta Uniune Sovietica, din Asia Centrala si Caucaz. Ieri la Chisinau, inaltul demnitar OSCE a facut declaratii similare.

UNICEF: guvernul moldovean ar trebui să se implice mai mult în protecţia copiilor

Consultatul regional UNICEF pentru Europa Centrala si de Est si pentru tarile din CSI, Jean Claude Legrad a declarat ca guvernul de la Chisinau ar trebui sa se implice mai mult in protectia copiilor. In opinia erxpertului UNICEF, prea multi copii abandonati se afla in institutii rezidentiale in Moldova si in tarile din regiune, si situatia se explica prin saracia populatiei, lipsa de educatie si nevoia de a pleca la munca in strainatate. Potrivit datelor UNICEF, din cele peste 2 milioane de copii abandonati din lume, peste 800 de mii sunt in Europa Centrala si de Rasarit si în tarile CSI.

Chişinău: statuia lui Liviu Rebreanu pe Aleea Clasicilor

La 124 de ani de la nasterea scriitorului Liviu Rebreanu, o statuie a sa a fost inaugurata astazi pe aleea Clasicilor din Gradina publica Stefan cel Mare din Chisinau. Bustul este opera Militei Patrascu, discipola a lui Constantin Brancusi si artista nascuta la Chisinau, in 1892. La ceremonie a participat presedintele Uniunii Scriitorilor din Moldova, Mihai Cimpoi si ministrul culturii Boris Focsa.

Comisarul UE Benita Ferrero Waldner se va întîlni astăzi cu premierul Vlad Filat

Comisarul european pentru relaţii externe, Benita Ferrero Waldner, a sosit ieri într-o vizită de două zile la Chisinau. După ce s-a întâlnit aseară cu ministrul de externe Iurie Leancă, Ferrero Waldner va avea astăzi discuţii cu premierul Vlad Filat şi va ţine un discurs în Parlament. Vorbind ieri, înaintea întâlnirii cu oaspetele de la Bruxelles, ministrul de externe Leancă a spus că speră ca Uniunea să liberalizeze cât mai curând regimul de vize pentru moldoveni.

Marian Lupu a prezentat public ofertele electorale făcute comuniștilor

Marian Lupu a dezvăluit ieri 12 oferte pentru comunişti în schimbul celor opt voturi de care are nevoie ca să ajungă-n fruntea statului. Lupu promite printre altele să păstreze neutralitatea Moldovei şi să lupte pentru identitatea moldovenească, să nu amestece economia cu politica, să dea opoziţiei şefia Curţii de Conturi şi a Comisiei Electorale Centrale. Tot ieri, Marian Lupu a spus că nu e nevoie de modificarea întregii constituţii, ci doar a prevederii privind alegerea preşedintelui.

Vladimir Putin în a doua zi a vizitei oficiale în Franța

Premierul Rusiei Vladimir Putin îşi continuă astăzi vizita în Franţa. Agenţiile de presă spun că astăzi liderul rus va oferi companiilor franceze o implicare mai mare în proiecte energetice ruseşti. Putin doreşte de asemenea ca Renault să sprijne încercarea guvernului rus de a salva de la faliment uzinele de automobile Avtovaz, la care concernul francez deţine 25 la sută din acţiuni.

Dizidenta iraniană Shirin Ebadi supusă la noi represalii de autoritățile de la Teheran

Autorităţile iraniene i-au confiscat dizidentei Shirin Ebadi medalia primită odată cu premiul Nobel pentru pace în anul 2003. Ebadi a spus că medalia de aur i-a fost luată împreună cu alte distincţii dintr-un seif, la Teheran. Avocata specializată în drepturile omului a mai informat că autorităţile i-au îngheţat contul bancar pentru că nu ar fi plătit impozitele cerute când a primit 1,3 milioane de dolari odată cu Premiul Nobel. Norvegia, ţara în care se acordă Premiul Nobel pentru Pace, a criticat dur gestul iranienilor, spunînd că este „fără precedent”.

Cardinalul Sean Brady cere scuze pentru abuzurile sexuale ale preoților din Irlanda la adresa copiilor

Şeful Bisericii Catolice din Irlanda s-a declarat „întristat şi ruşinat” de abuzurile sexuale împotriva copiilor comise de unii preoţi irlandezi. Potrivit BBC, cardinalul Sean Brady a cerut scuze şi pentru că biserica a ascuns aceste abuzuri, petrecute în capitala Irlandei, Dublin. Scuzele cardinalului vin după apariţia unui raport al guvernului irlandez în care sunt prezentate abuzurile la care au fost supuşi copiii de către preoţi în ultimul sfert de secol, dar şi lipsa de reacţie a bisericii şi a statului la aceste fapte, chiar dacă unele din ele erau cunoscute.

Violența poliției din Rusia în dezbatere

Ministrul de interne al Rusiei a spus astăzi că cetăţenii ar trebui să aibă voie să riposteze la violenţa poliţiştilor.
Declaraţia ministrului Raşid Nurgaliev vine la câteva zile după ce trei poliţişti beţi au omorât în bătaie un bărbat la Moscova. Ministrul a spus ieri că „dacă mergi liniştit pe stradă, fără să încalci nici o lege” şi eşti atacat de un poliţist, trebuie să ai dreptul să te aperi, lovindu-l la rândul tău. În prezent, legea rusă interzice o asemenea reacţie.

Parlamentari europeni critică sistemul electoral din Ucraina

Parlamentarii europeni au criticat sistemul electoral din Ucraina, la începutul misiunii europene de monitorizare a campaniei dinaintea alegerilor prezidenţiale din ianuarie. Deputatul Matyas Oersi, din Ungaria, a spus la o conferinţă de presă la Kiev că nu se aşteaptă ca alegerile ucrainiene să fie total libere şi corecte. El a spus că scrutinul ar putea fi marcat de corupţie şi de presa părtinitoare.

Naveta spațială Atlantis așteptată să aterizeze după ultima misiune spațială

Astăzi după-masă ar urma să aterizeze la centrul Kennedy din Florida naveta spaţială americană „Atlantis”, care revine dintr-una din ultimele ei misiuni. Astronauţii au făcut timp de peste o săptămână reparaţii la Staţia Spaţială Internaţională şi au început în urmă cu două zile drumul spre casă. Navetele spaţiale americane, trei la număr, vor fi retrase din circulaţie cel mai târziu în septembrie, anul viitor.

Benita Ferrero Waldner în vizită la Chişinău

In incheierea mandatului de comisar european, Benita Ferrero Waldner se afla pentru doua zile la Chisinau. Comisarul pentru relatii externe a salutat orientarea europeana a noului guvern si si-a exprimat speranta ca relatiile de cooperare intre Moldova si Uniunea Europeana se vor adinci odata cu inceperea, in ianuarie, a negocierilor privind noul acord de colaborare.

In declaratia de presa data de Delegatia Comisiei Europene la Chisinau, noul acord este numit “contractual”. Uniunea Europeana se angajeaza totodata sa continue sa sprijine financiar Moldova pentru a ajuta tara sa depaseasca actuala criza economica.

Atit fostul cit noul sef al Delegatiei Comisiei Europene au precizat ca noul acord Moldova – Uniunea Europeana va fi unul comprehensiv, negocierile vor atinge si problema vizelor pentru moldoveni dar nu va fi un acord de asociere, care sa promita admiterea in Uniunea Europeana.

Ferrero-Waldner se va intalni cu presedintele parlamentului Mihai Ghimpu, cu premierul Vlad Filat, cu ministrul de externe Iurie Leanca si cu candidatul la postul de Presedinte, Marian Lupu. Comisarul European va tine un discurs in plenul Parlamentului.

PCRM critică intenţia AIE de a revizui legislaţia electorală

Partidul comunistilor a criticat intentiile „majoritatii liberal-democrate” de a revizui Constitutia si legislatia electorala, calificindu-le drept o schimbare conjuncturala nejustificata. Potrivit agentiei de presa Info Prim, Alianta pentru Integrare Europeana argumenteaza ca modificarile sunt necesare pentru a se evita perpetuarea crizei politice.

Guvernul de Beijing dispus să ia măsuri pentru reducerea emisiilor de dioxid de carbon

China a anuntat ca va tempera cresterea emisiilor de dioxid de carbon, incercand astfel sa incetineasca incalzirea globala. Promisiunea a fost facuta in pregatirea reuniunii ONU de la Copenhaga, de luna viitoare, privind problemele globale de mediu. La reuniune va fi prezent premierul Chinei, alaturi de presedintele Statelor Unite. China si America sunt doua din tarile cele mai poluante din lume.

Consiliul director AIEA dezbate refuzul Iranului de a i se îmbogăţi uraniul în străinătate

Iranul nu coopereaza cu inspectorii internationali insarcinati sa constate daca programul nuclear al Teheranului are si o componenta militara. Seful Agentiei Internationale pentru Energie aAomica, El Baradai a deplans decizia Iranului de a refuza oferta ca uraniul sau sa fie procesat in strainatate. Era o masura care ar fi temperat temeriile comunitatii internationale, a precizat El Baradai, in deschiderea reuniunii consiliului director AIEA.

Berlin: doi înalţi ofiţeri germani demisionează în legătură cu raidul aerian din Afganistan din 4 septembrie

Doi inalti ofiţeri ai armatei germane au demisionat ca urmare a raidului aerian NATO, din Afganistan, din 4 septembrie, raid soldat cu zeci de victime civile. Bombardmentul fusese cerut de comandantul trupelor germane din Afganistan. Desi statul major german a fost imediat informat despre victimele civile, autoritatile germaen au evitat, pentru cateva zile, sa confirme aceasta informatie.

Moscova: anchetă privind decesul în detenţie preventivă a avocatului unui fond de investiţii american

Autoritatile ruse au acceptat, partial, responsabilitatea pentru moartea, in detentie preventiva, a avocatului Sergei Magnitsky care reprezenta interesele unui fond de investitii american si se afla de un an de zile in detentie preventiva. Sergei Magnitsky a murit saptamana trecuta, in urma unor probleme cardiace, dupa ce i se refuzare in repetate randuri asistenta medicala. Presedintele Dimitri Medvedev a cerut deja anchetarea cazului.

Cetatea Vaticanului: Papa Benedict va conferi săptămîna viitoare cu preşedintele rus Medvedev

Saptamana viitoare, presedintele rus Dimitri Medvedev va fi primit, pentru prima data in audienta, de Papa Benedict al 16-lea. Medvedev se va afla in vizita oficiala in Italia, ocazie de a discuta cu Suveranul Pontif despre relatiile dintre biserica catolica si cea ortodoxa rusa.

Tensiunile intre cele doua biserici s-au mai aplanat in ultimul timp. Se pare ca este in pregatire chiar o intilnire istorica intre Papa si Patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG