Linkuri accesibilitate

Ştiri

Ministrul agriculturii Valeriu Cosarciuc: alte 46 de companii vinicole vor putea exporta în Rusia

Ministrul moldovean al agriculturii si industriei alimentare, Valeriu Cosarciuc s-a intors dintr-o vizita de lucru la Moscova. Intr-o conferinta de presa, Valeriu Cosarciuc a spus ca luna viitoare celor 36 de intreprinderi vinicole moldovenesti cu drept de export in Federatia Rusa li se vor alatura inca 46. Cosarciuc a declarat ca in opinia sa vizita si-a atins scopul si anume acela de a impulsiona dezvoltarea relatiilor comerciale dintre cele doua tari. Mai mult, demnitarul moldovean a spus ca problema exporturilor vinurilor moldovenesti in Rusia ar fi fost „un scenariu conceput la Chisinau , iar prin aceasta s-a dorit controlul asupra exporturilor si asupra fluxurilor financiare”. Ministrul Cosarciuc a spus ca in curind in Federatia Rusa vor fi deschise mai multe terminale vamale, si primele doua vor fi la Breansk si Sankt Petersburg.

Autorităţile ruse confirmă că deraierea unui tren pe ruta Moscova - Sankt Petersburg s-a datorat unui atentat

Serviciul de securitate interna al Rusiei, FSB a anuntat ca deraierea trenului pe ruta Moscova-Sankt Petersburg s-a datorat unei bombe. Echipele de investigare a atentatului, soldat cu aproximativ 30 de morti si peste 100 de ranit,i au anuntat ca au gasit urme de explozibil pe calea ferata. Potrivit mediilor ruse de informare, suspecti ar fi doi barbati avind legaturi cu rebelii ceceni.
In 2007, o explozie similara a avut loc pe acelasi traseu, soldata atunci cu 30 de raniti.

Acord între Varşovia şi Washington privind statutul militarilor americani din Polonia

Ministrul adjunct al apararii din Polonia, Stanislaw Komorowski a anuntat ca guvernul polonez a ajuns la o intelegere privind statutul militarilor americani din Polonia. Statele Unite vor desfasura o baterie de rachete Patriot in Polonia, ca parte a eforturilor NATO de intarire a capacitatilor defensive ale noilor membri ai aliantei. Acordul va fi semnat pe 10 decembrie si el prevede ca militarii americani care savirsesc infractiuni in afara bazelor americane, sa fie supusi rigorilor legilor poloneze.

Mircea Geoană respinge propunerea lui Traian Băsescu privind un duel electoral televizat

Liderul PSD Mircea Geoană a respins invitatia presedintelui Basescu la un duel electoral televizat. Traian Basescu il invitase pe contracandidatul sau social democrat la o confruntare electorala miine la Palatul Parlamentului. Potrivit agentiei Mediafax, Traian Basescu i-a oferit liderului social democrat posibilitatea sa il aleaga pe moderatorul confruntarii electorale si televiziune la care dezbaterea sa fie prezentata.

Bucureşti: Gigi Becali susţine candidatura lui Mircea Geoană

In Romania, unde pe 6 decembrie are loc al doilea tur de scrutin pentru alegerile prezidentiale, in care se confrunta actualul presedinte Traian Basescu si liderul Social Democratilor Mircea Geoana, partidul Noua Generatie si liderul sau Gigi Becali au anuntat ca il sustin „neconditionat pe Mircea Geoana pentru presedintie". Sprijinul pentru Mircea Geoana in al doilea tur de scrutin a fost anuntat si de Partidul National liberal, Partidul Romania Mare si UDMR.

Preşedintele Comisiei pentru afaceri Europene a Bundestagului îl felicită pe Dacian Cioloş

Preşedintele Comisiei pentru afaceri Europene a Bundestagului, Gunter Krichbaum il felicita pe Dacian Cioloş pentru nominalizarea sa drept comisar pentru agricultura. Intr-un comunicat citat de site-ul Hotnews.ro, politicianul german susţine că "aceasta nominalizare este atât un succes personal al lui Dacian Cioloş cît şi al preşedintelui Traian Băsescu". "Faptul că noului comisar roman i se acordă acest domeniu de activitate atît de important este o mare dovadă de încredere pentru Romania", scrie preşedintele Comisiei pentru Afaceri Europene din Bundestagul Germaniei, Gunter Krichbaum, citat de Hotnews.ro.

Preşedintele Franţei Nicolas Sarkozy a salutat si el desemnarea romanului Dacian Cioloş la funcţia de comisar pentru agricultură, considerind-o "o victorie", ca şi nominalizarea francezului Michel Barnier pentru funcţia de comisar pentru piata internă şi servicii financiare, relateaza ziarul Le Monde citat de acelaşi site.

Bucureşti: Adrian Năstase îl deplînge pe Dacian Cioloş

Presedintele Consiliului National al Partidului Social Democrat, Adrian Nastase a declarat la un miting electoral la Tirgu Mures ca desemnarea romanului Dacian Ciolos drept comisar europeana pentru agricultura „este un lucru pozitiv, dar s-ar putea sa fie un cadou otravit din cauza dificultatii acestui portofoliu”.

Dacian Ciolos a fost numit drept candidat la aceasta functie in luna octombrie de presedintele Basescu. Ieri Traian Basescu si-a exprimat speranta ca nominalizarea sa va fi acceptata de Parlamentul European.

Minsk: autorităţile ameninţă o jurnalistă autohtonă care relatează pentru un post de radio polonez

Politia din Belarus a avertizat o jurnalista care relata din orasul Bereza pentru un post de radio polonez ca ar putea fi arestata, daca isi continua activitatea. Jurnalista Tamara Sepetkina a relatat despre situatia ei intr-un interviu acordat agentiei de stiri DPA. Potrivit autoritatilor de la Minsk, postul de radio polonez pentru care lucreaza jurnalista nu are acreditare din partea autoritatilor de la Minsk.

In ultimul timp medii de informare poloneze si-au extins activitatea in Belarus, tara in care se afla o minoritate poloneza de aproape o jumatate de milion de oameni. Recent presedintele Aleksandr Lukashenka a vorbit despre etnicii polonezi din Belarus ca un posibil pericol pentru destabilizarea tarii.

Londra va găzdui o conferinţă pe tema Afganistanului în ianuarie

Marea Britanie va gazdui o conferinta internationala pe tema Afganistanului pe 28 ianuarie, a anuntat premierul britanic Gordon Brown. Tema conferintei este legata de problemele de securitate din Afganistan si de eforturile comunitatii internationale de a transfera puterea si responsabilitatile de securitate guvernului afgan.

Varşovia: promulgarea legii care interzice răspîndirea simbolurilor comuniste

Preşedintele Poloniei Lech Kacinski a aprobat legislatia care permite amendarea sau chiar arestarea persoanelor care poseda sau cumpara simboluri comuniste. Potrivit legii, cei care se fac vinovati de raspindirea simbolurilor comuniste ar putea fi condamnati la 2 ani de închisoare. Legea este criticata de partidele de stînga din Polonia care consideră ca va fi foarte greu de pus în practica, cu atit mai mult cu cit nu precizează care anume simboluri comuniste sunt interzise. Sunt exceptate de la rigorile legii situaţiile in care simbolurile comuniste sunt folosite in scopuri artistice, educaţionale sau de colectie. O lege similară funcţionează în legatura cu simbolurile naziste.

Curtea de Apel Bucureşti suspendă un decret al preşedintelui Băsescu

Curtea de Apel Bucureşti a decis suspendarea decretului prin care ministrul PSD Dan Nica a fost inlocuit in functie de Vasile Blaga (PDL), pina ce se va pronunţa instanţa de fond. Decizia poate fi atacata cu recurs la Inalta Curte de Casaţie si Justitie. Preşedintele Traian Basescu si-a exprimat surprinderea fata de decizia instantei de la Bucuresti, in conditiile in care pe 6 decembrie are loc al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale. In cursa se afla actualul preşedinte si liderul Partidului Social Democrat Mircea Geoană.

Victor Stepaniuc şi Vladimir Ţurcan găsesc rezonabilă oferta lui Marian Lupu

Deputatii comunisti Victor Stepaniuc si Vladimir Turcan au declarat pentru site-ul Stirea Zilei ca gasesc rezonabila oferta venita din partea candidatului Aliantei pentru Integrare Europeana la functia de presedinte al Moldovei, Marian Lupu, liderul Partidului Democrat. Amindoi deputatii comunisti considera ca ar trebui evitate alegerile anticipate.

Parlamentarii au decis ieri ca o noua runda de vot pentru presedintele Moldovei sa aiba loc pe 7 decembrie. Alianta pentru Integrare Europeana are 53 de mandate si PCRM 48. Pentru a putea fi ales presedintele sunt necesare 61 de voturi. Daca pe 7 decembrie nu se va putea alege presedintele, parlamentul ar urma sa fie dizolvat si sa aiba loc alegeri anticipate.

Chişinău: vaccinarea împotriva AH1N1 pentru lucrătorii din sistemul de sănătate începe pe 5 decembrie

Ministerul sanatatii a anuntat ca pe 5 decembrie ar putea incepe vaccinarea impotriva noului virus gripal A H1N1 pentru lucratorii din sistemul de sanatate, iar dupa 15 decembrie s-ar putea trece la vaccinarea populatiei din grupurile de risc. Declaratia a fost facuta pentru site-ul Stirea Zilei de oficiali ai ministerului sanatatii de la Chisinau. Pina in prezent in Moldova sunt inregistrate 1784 de cazuri si au fost inregistrate 11 decese. Potrivit Agentiei Natiunilor Unite pentru Sanatate, in intreaga lume 7826 de oameni au murit din cauza acestui virus. Numarul deceselor in Europa este de 650.

Atentat pe linia ferată Moscova - Sankt Petersburg soldat cu zeci de morţi

In accidentul de cale ferata de ieri seara de pe ruta Moscova- Sankt Petersburg si-au pierdut viaţa circa 30 de oameni si aproape 100 au fost grav raniti. Seful companiei nationale a cailor ferate ruse, Vladimir Yakunin a declarat ca un explozibil pus pe sina de cale ferata a cauzat deraierea trenului. A fost declansata o investigatie. Potrivit agentiilor internationale de presa, numarul mortilor in acest accident feroviar este de 39.

In 2007, o explozie similara pe acelasi traseu s-a soldat cu 30 de raniti.

Teheran: înalt cleric iranian sfidează rezoluţia AIEA care cere sistarea programului iranian de îmbogăţire a uraniului

Un inalt cleric iranian a criticat rezolutia agentiei ONU pentru energie atomica de ieri, care cerea regimului de la Teheran sa puna capat procesului de imbogatire a uraniului. Ahmed Khatami, membru al unei adunari a expertilor, o structura cu largi puteri in republica islamica, a spus ca Iranul nu va ceda presiunilor sau amenintarilor internationale si ca nu va renunta la dreptul de a avea un program nuclear. Ieri, intr-o declaratie a purtatorului de cuvint al Casei Albe se arata ca rabdarea comunitatii internationale are limite si ca raspunderea pentru eventuale noi sanctiuni impotriva Iranului o poarta regimul de la Teheran.

Vandalizarea repetată a statuii lui Lenin de la Kiev provoacă ciocniri între comunişti şi anti-comunişti

In Ucraina au avut loc noi ciocniri intre grupari anti comuniste si comuniste dupa ce a fost vandalizata din nou o statuie a lui Lenin de la Kiev la o ceremonie de reamplasare a statuii liderului bolsevic. In luna iulie, dupa prima inaugurare, gruparile anti comuniste au smuls un brat statuii de 3 metri si jumatate si i-au zdrobit fata.

Alegeri prezidentiale vor avea loc in Ucraina la 17 ianuarie si tara se afla in plina campanie electorala.

La summitul pe tema schimbărilor climaterice vor participa 85 de şefi de stat şi de guvern

Premierul Danemarcei Lars Lokke Rasmussen a declarat ca la reuniunea la virf a Natiunilor Unite pe tema schimbarilor climatice de la Copenhaga de luna viitoare peste 85 de sefi de stat si de guvern si-au anuntat participarea. Printre ei, se va afla si presedintele Statelor Unite Barack Obama.

Valeriu Lazăr prognozează pentru 2010 un salariu mediu lunar de 2950 de lei

Salariul mediu lunar pe economie in anul 2010 ar putea sa fie cu 200 de lei mai mare decit cel din acest an, prognozeaza ministrul economiei Valeriu Lazar. Salariul mediu lunar in Moldova in 2009 este de 2750 lei.

Nou tratat de colaborare moldo-belarus pînă la sfîrşitul anului

Pina la sfirsitul acestui an va fi semnat noul tratat de colaborare intre Republica Moldova si Belarus, informeaza agentia InfoPrim Neo. Potrivit sursei citate, tratatul va fi insotit de un program detailat care urmeaza sa fie finalizat in aceasta perioada. Volumul comertului intre Moldova si Belarus a crescut in perioada 2000 -2008 de 5 ori, informeaza agentia de presa citata.

Zürich: Roman Polanski nu a depus încă cauţiunea de 4,5 milioane de dolari

Autoritatile elventiene au anuntat ca nu il vor transfera pe regizorul polonez Roman Polanski in arest la domiciu din arestul politiei mai devreme de luni, pentru ca nu au fost inca indeplinite conditiile eliberarii sale pe cautiune. Roman Polanski este acuzat de autoritatile americane ca in urma cu 30 de ani a abuzat sexual o fata de 13 ani. Autoritatile elvetiene au fixat cautiunea la 4 milioane si jumatate de dolari.

Washingtonul avertizează Teheranul că va fi ostracizat din cauza programului său nuclear

Casa Alba a avertizat Iranul ca rabdarea comunităţii internationale si a Statelor Unite are limite si ca daca regimul de la Teheran continua sa nesocoteasca obligatiile sale internationale, va fi raspunzator pentru izolarea internationala a Iranului si pentru consecintele acestor acţiuni. Anterior, Agentia Internationala pentru Energie Atomica a adoptat o rezolutie prin care condamna Iranul pentru ca tine in secret procesul de imbogatire a uraniului şi a cerut Teheranului sa puna capat imediat acestui proiect. Este pentru prima data, in ultimii 4 ani, cind agentia ONU pentru energie atomica adopta o astfel de rezolutie impotriva Iranului. Din cele 35 de tari membre ale boardului agentiei, 25 au votat in favoarea rezolutiei initiata de Statele Unite, Marea Britanie, Franta, Rusia, China si Germania.

Rusia, Kazahstanul şi Belarus înfiinţează o uniune vamală

Presedintii Rusiei, Kazahstanului si Belarusului au cazut de acord sa infiinţeze , de la 1 iulie 2010 o uniune vamala intre cele 3 ţări. Noua structura comerciala va crea o piata de desfacere a produselor cu peste 160 de milioane de oameni. Presedintele Rusiei Dmitri Medvedeev a laudat ceea ce el a numit „ o decizie indelung asteptata”. Presedintele din Belarus, Aleksandr Lukashenka a spus ca desi nu toate prevederile acordului sunt in avantajul tarii sale, a salutat si el intelegerea.

7 decembrie - data noii tentative de alegere a şefului statului

Parlamentul de la Chisinau a decis ca o noua incercare de alegere a presedintelui republicii Moldova va avea loc pe 7 decembrie. Deputatii comunisti s-au abtinut de la vot. Daca seful statului moldovean nu va putea fi ales pina la 10 decembrie, parlamentul urmeaza sa fie dizolvat si sa fie convocate alegeri anticipate. Singurul candidat pentru aceasta functie este liderul Partidului Democrat Marian Lupu. Candidadtura sa a fost avansata de Alianta pentru Integrare Europeana.

UE va acorda Moldovei un ajutor financiar de 26 de milioane de euro

Uniunea Europeana va acorda Republicii Moldova un ajutor financiar in valoare de peste 26 de milioane de euro, a anuntat comisarul UE pentru relatii externe Benita Ferrero-Waldner, dupa intrevederile pe care le-a avut astazi cu premierul Vlad Filat. Benita Ferrero-Waldner a mai spus si ca negocieri cu Chisinaul pentru un nou acord intre Moldova si Uniunea Europeana vor incepec pe 12 ianuarie.

Inaltul diplomat european a spus si ca spera ca Moldova sa aiba in curind si un presedinte. In legatura cu posibilitatea ridicarii vizelor pentru cetatenii moldoveni pentru spatiul comunitar, Ferero-Waldner a spus ca acest lucru ar putea fi posibil „in citiva ani".

Dacian Ciolos - comisar UE pentru agricultură

Presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barosso a anuntat astazi lista comisarilor europeni. Pentru portofoliul agriculturii, presedintele Comisiei Europene l-a nominalizat pe romanul Dacian Ciolos, fost ministru al agriculturii. Dacian Ciolos a fost propus pentru functia de comisar pentru agricultura de catre presedintele Traian Basescu, in octombrie.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG