Linkuri accesibilitate

Ştiri

Bruxelles: Marian Lupu în vizită la Parlamentul European

Liderul Partidului Democrat Marian Lupu, candidat al Aliantei pentru Integrare Europeana la functia de presedinte al Moldovei, se afla la Bruxelles. Potriv it unui comunicat de presa al Partidului Democrat citat de site-ul Jurnal MD, Marian Lupu are prevazute intrevederi cu oficialitati ale Comisiei Europene, ale Parlamentului European si ale biroului Inaltului reprezentat al Uniunii Europene pentru politica externa.

Primul deces datorat virusului AH1N1 în Transnistria

A fost confirmat primul deces cauzat de gripa de tip nou AH1N1 in regiunea Transnistreana, informeaza televiziunea pe internet Jurnal MD. Ar fi vorba de un barbat in varsta de 80 de ani care ar fi avut o boala cronica de plamini. In republica Moldova, au murit pina acum 11 oameni.

Sinuciderea unui soldat din batalionul de menţinere a păcii din Cocieri

Ion Rusnac, militar al armatei nationale din Moldova, s-a impuscat mortal in timpul serviciului de garda, anunta serviciul de presa al armatei. Militarul servea in cadrul batalionului de mentinere a pacii dislocat in satul Cocieri, din raionul Dubasari. Barbatul fusese incadrat in armata in primavara acestui an . Avea 18 ani. Seful sectiei militare a Procuraturii Generale, Octavian Lazarev a anuntat ca a a fost deschis dosar penal in acest caz.

Berna: elveţienii resping construirea de minarete în ţara lor

57 la suta dintre elvetieni au votat pentru interzicerea construirii de minarete in tara lor, potrivit rezultatelor finale ale referendumului de astazi. Rezultatul a fost o reala surpriza, considera expertii internationali. Guvernul facuse un apel la elvetieni sa respinga referendumul care incalca drepturile omului si constitutia. Potrivit initiatorului plebiscitului, un partid de dreapta, minaretele ar reprezenta primul pas pentru “islamizarea Elvetiei”.

Lviv: înmormîntarea rămăşiţelor pămînteşti a sute de victime ale NKVD-ului

Ramasitele pamintesti ale 602 oameni impuscati de NKVD in timpul foametei din 1946-1947, au fost inmormintati la cimitirul Lihakivsty din Lviv. Potrivit istoricilor, numarul victimelor foametei de la sfarsitul celui de al doilea razboi mondial din Ucraina este intre 100 de mii si un milion. Cei inmormintati acum au fost impuscati pe loc de NKVD, politia secreta comunista, fiind in majoritate femei si copii.

La Kiev, in prezenta presedintelui Viktor Yuschenko a avut loc ieri o ceremonie de comemorare a victimelor foametei din 1932-1933 si care a facut intre 7 milioane si 10 milioane de victime. Holodomor-ul, tragedia poporului ucrainian, a fost negata de intreaga istoriografie sovietica si nu este nici acum recunoscut de autoritatile de la Moscova.

Speakerul Parlamentului iranian ameninţă cu reducerea cooperării cu AIEA

Presedintele Parlamentului iranian Ali Larijani a avertizat Agentia ONU pentru Energie Atomica ca Iranul ar putea sa isi limiteze mai mult cooperarea cu comunitatea internationala in problema programului sa nuclear, dupa ce vineri, agentia a votat in favoarea unei rezolutii prin care se cere autoriatilor de la Teheran sa puna capat programului lor nuclear de imbogatire a uraniului.

Washington: Comitet al Senatului constată că Osama bin Laden ar fi putut fi capturat în 2001

Potrivit unui raport al Comitetului pentru Relatii Externe al Senatului american, armata americana ar fi putut sa il captureze sau sa il omoare pe Osama Bin Laden, liderul retelei teroriste Al Qaida in 2001, daca ar fi lansat atunci un atac concentrat asupra zonei in care se presupunea ca se ascunde, in Muntii Tora Bora. Potrivit raportului, scris de echipa democrata a comitetului, esecul prinderii lui Osama Bin Laden a dus la evolutiile ulterioare ale razboiului din Afganistan si la intarirea talibanilor in aceasta tara si in Pakistan. Raportul a fost dat publicitatii, informeaza agentia Reuter, cu citeva zile inainte ca presedintele american Barack Obama sa isi prezinte planurile sale strategice despre campania militara din Afganistan. 68 de mii de militari americani sunt desfasurati in aceasta tara.

Petroşani: preşedintele Băsescu se consideră confruntat cu o coaliţie a politicienilor anti-reformă

La un miting electoral la Petrosani, informeaza agentia NewsIn, Traian Basescu a spus ca politicienii s-au coalizat impotriva sa pentru ca ar dori sa blocheze punerea in aplicare a referendumului prin care romanii au votat pentru reducerea numarului parlamentarilor de la 471 la 300 si transformarea Parlamentului din unul bicameral, intr-unul unicameral.

Adunarea Generală a Judecătorilor alege ultimii membri ai CSM

Adunarea Generala repetata a judecătorilor i-a ales pe ultimii membri ai Consiliului Suprem al Magistraturii. Componenta finala a Consiliului este aceasta: judecătorii Nicolae Timofti, Nichifor Corochii, Anatol Ţurcanu, Dumitru Visterniceanu şi Diana Rotarciuc, profesorii titulari, alesi de parlament sunt Alexandru Arseni, Boris Negru, Igor Dolea si Vasile Creţu. Cei trei membri de drept sunt : preşedintele Curtii Supreme de Justitie Ion Muruianu, ministrul justitiei Alexandru Tănase şi procurorul general Valeriu Zubco. In şedinta urmatoare a CSM se va alege preşedintele Consiliului Suprem al Magistraturii.

Parlamentul de la Teheran aprobă finanţarea unor grupări militante din afara Iranului

Potrivit postului de radio de stat din Iran, parlamentul dela Teheran a decis sa acorde 20 de milioane de dolari pentru sprijinirea gruparilor militante din afara Iranului. Potrivit agentiei de stiri Associated Press, nu este limpede care grupari militante vor fi finanţate de Teheran, dar pina acum regimul iranian a finanţat gruparea Hezbolah din Liban si Hamas din Fîşia Gaza. Banii vor fi folositi si la investigarea a ceea ce Teheranul considera a fi abuzuri şi comploturi ale Statelor Unite si Marii Britanii impotriva Iranului.

Budapesta: Atilla Mesterhazy propus drept candidat al socialiştilor la funcţia de premier

Partidul Socialist Ungar, aflat la putere l-a desemnat pe Atilla Mesterhazy, liderul fracţiunii socialiste din parlamentul de la Budapest, drept candidat la funcţia de premier, pentru alegerile generale de anul viitor. Decizia trebuie aprobata in luna decembrie de congresul partidului. Mesterhazy are 35 de ani si este considerat ca reprezentind un nou val de politicieni tineri din Ungaria. Potrivit expertilor insa, dupa 8 ani la guveranre, partidul socialist ar putea sa fie infrint in alegerile parlamentare generale in primavera anului viitor de partidul conservator FIDESZ.

Termenul de prezentare a candidaturilor la funcţia de şef al statului expiră la 3 decembrie

Termenul de prezentare a candaturilor la functia de presedinte al Republicii Moldova expira la sfarsitul zilei de 3 decembrie. Poate sa isi depuna candidatura orice cetatean moldovean care are 40 de ani impliniti, a locuit sau locuieste permanent pe teritoriul R. Moldova nu mai putin de 10 ani si vorbeste limba romana.

Conform legislatiei in vigoare, candidatura pentru functia de presedinte poate fi propusa de catre persoana care isi inainteaza propria candidatura sustinuta de cel putin 15 deputati , sau de un grup format din 15 deputati.

Parlamentul a decis vineri ca o noua runda de vot pentru alegerea presedintelui Moldovei sa aibe loc luni 7 decembrie. Pina acum exista un singur candidat la functia de presedinte, Marian Lupu, liderul Partidului Democrat, candidatura avansata de Alianta Pentru Integrare Eurpeana. Pentru a putea fi ales, un candidat are nevoie de 61 de voturi din partea parlamentarilor.

Bucureşti: Mircea Geoană refuză să ia parte la o dezbatere electorală propusă de Traian Băsescu

In Romania, presedintele Traian Basescu a lansat o invitatie contracandidatului sau, social democratul Mircea Geoana la o dezbatere electorala la Palatul Parlamentului. Invitatia presedintelui Basescu a fost refuzata de Mircea Geoana. Cei doi politicieni vor participa duminica 6 decembrie la un al doilea tur de scrutin pentru alegerea viitorului presedinte al Romaniei. In primul tur, Traian Basescu a obtinut peste 33 la suta din voturile romanilor, iar liderul social democrat peste 31 la suta.

Si-au exprimat sprijinul pentru Mircea Geoana in al doilea tur de scrutin Partidul National Liberal., Partidul Romania Mare, Partidul Noua Generatie, UDMR si parlamentarii reprezentind minoritatile nationale.

In Republica Moldova vor functia pe 6 decembrie 13 sectii de votare, dintre care 4 la Chisinau. In primul tur de scrutin 90 la suta dintre cetatenii romani din Moldova au votat in favoarea lui Traian Basescu.

Autorităţile ruse confirmă că deraierea trenului Moscova - Sankt Petersburg s-a datorat unui atentat

Oficialitatiile ruse au anuntat ca trenul de lux de pe ruta Moscova - Sankt Petersburg care a deraiat vineri noaptea facind cel putin 26 de victime, a fost tinta unui atac terorist. Echipele de investigatie au anuntat ca au gasit urme de explozibil pe calea ferata. Seful Cailor Ferate Ruse a spus ca o a doua explozie, petrecuta la putin timp dupa deraierea trenului, nu s-a soldat cu victime. Sunt suspectati , drept posibili autori ai atentatului, doi barbati care ar avea relatii cu rebelii ceceni. Presedintele Rusiei Dimitru Medvedeev a cerut ca anchetatorii sa ii raporteze personal.

Teheran: Guvernul cere Parlamentului să aprobe întreruperea cooperării cu AIEA

Presedintele Parlamentului iranian Ali Larijani a avertizat agentia ONU pentru Energie Atomica ca Iranul ar putea sa isi limiteze mai mult cooperarea cu comunitatea internationala in problema programului sa nuclear, dupa ce vineri, agentia a adoptat o rezolutie prin care se cere autoritatilor de la Teheran sa puna capat programului lor de imbogatire a uraniului. Parlamentul de la Teheran dezbate astazi cererea guvernului de a pune capat cooperarii cu Agentia ONU pentru Energie Atomica.

Berna: referendum controversat privind construirea de minarete

In Elvetia are loc astazi un controversat referendum pe tema interzicerii constructiei de minarete, de unde muezinii cheama credinciosii musulmani la rugaciuni. Propunerea a fost avansata de un partid de dreapta care se declara anti-islamist, dar nu anti-musulman si care a adunat 100 de mii de semnaturi pentru convocarea referendumului. Potrivit agentiilor internationale de presa, sansele referendumului nu sunt foarte mari, iar guvernul a cerut elvetienilor sa respinga propunerea, considerind-o discriminatorie si incalcind libertatile omului.

Vice-preşedintele american Biden cere Bagdadului să adopte în fine o lege electorală

Vicepresedintele american Joe Biden a cerut autoritilor de la Bagdad sa ajunga la o intelegere in legatura cu noua lege electorala, pentru a putea organiza alegeri anul viitor. Parlamentul a votat legea, dar ea a fost respinsa prin veto de vicepresedintele irakian Tarik Al Hashemi.

Protest violent anti-globalizare la Geneva

Protestatari anti-globalizare au incendiat masini si au vandalizat magazine la Geneva, unde luni urmeaza sa inceapa o conferinta a Organizatiei Internationale a Comertului. Politia a folosit gaze lacrimogene impotriva protestatarilor care considera ca tarile din organizatie se imbogatesc pe seama tarilor sarace.

Bulgarians, buy Borisovska!

In Bulgaria, in semn de apreciere pentru premierul de centru dreapta Boiko Borisov care a renuntat sa impuna taxe mari pe alcool, fermierii au dat numele de BORISOVKA, rachiului lor traditional.

Alegeri locale noi sau repetate în 8 sate şi comune din Moldova

In 8 localităţi din Moldova se desfasoara astazi alegeri locale noi sau repetate. Este vorba de satele Moara de Piatra, din raionul Dochia, Brînzeni din Edineţ, Fuzauca din raionul Soldăneşti, comunele Regina Maria din Soroca si Selişte din Orhei.

Alegeri in turul doi al localelor au loc in satul Larguta din raionul Cantemir si Stefanesti din raionul Stefan Voda. Potrivit secretarului Comisiei Electorale Centrale, citat de agentia Moldpres, alegerile se desfasoara in ordine, inregistrindu-se o prezenta masiva la urne.

Ministrul agriculturii Valeriu Cosarciuc: alte 46 de companii vinicole vor putea exporta în Rusia

Ministrul moldovean al agriculturii si industriei alimentare, Valeriu Cosarciuc s-a intors dintr-o vizita de lucru la Moscova. Intr-o conferinta de presa, Valeriu Cosarciuc a spus ca luna viitoare celor 36 de intreprinderi vinicole moldovenesti cu drept de export in Federatia Rusa li se vor alatura inca 46. Cosarciuc a declarat ca in opinia sa vizita si-a atins scopul si anume acela de a impulsiona dezvoltarea relatiilor comerciale dintre cele doua tari. Mai mult, demnitarul moldovean a spus ca problema exporturilor vinurilor moldovenesti in Rusia ar fi fost „un scenariu conceput la Chisinau , iar prin aceasta s-a dorit controlul asupra exporturilor si asupra fluxurilor financiare”. Ministrul Cosarciuc a spus ca in curind in Federatia Rusa vor fi deschise mai multe terminale vamale, si primele doua vor fi la Breansk si Sankt Petersburg.

Autorităţile ruse confirmă că deraierea unui tren pe ruta Moscova - Sankt Petersburg s-a datorat unui atentat

Serviciul de securitate interna al Rusiei, FSB a anuntat ca deraierea trenului pe ruta Moscova-Sankt Petersburg s-a datorat unei bombe. Echipele de investigare a atentatului, soldat cu aproximativ 30 de morti si peste 100 de ranit,i au anuntat ca au gasit urme de explozibil pe calea ferata. Potrivit mediilor ruse de informare, suspecti ar fi doi barbati avind legaturi cu rebelii ceceni.
In 2007, o explozie similara a avut loc pe acelasi traseu, soldata atunci cu 30 de raniti.

Acord între Varşovia şi Washington privind statutul militarilor americani din Polonia

Ministrul adjunct al apararii din Polonia, Stanislaw Komorowski a anuntat ca guvernul polonez a ajuns la o intelegere privind statutul militarilor americani din Polonia. Statele Unite vor desfasura o baterie de rachete Patriot in Polonia, ca parte a eforturilor NATO de intarire a capacitatilor defensive ale noilor membri ai aliantei. Acordul va fi semnat pe 10 decembrie si el prevede ca militarii americani care savirsesc infractiuni in afara bazelor americane, sa fie supusi rigorilor legilor poloneze.

Mircea Geoană respinge propunerea lui Traian Băsescu privind un duel electoral televizat

Liderul PSD Mircea Geoană a respins invitatia presedintelui Basescu la un duel electoral televizat. Traian Basescu il invitase pe contracandidatul sau social democrat la o confruntare electorala miine la Palatul Parlamentului. Potrivit agentiei Mediafax, Traian Basescu i-a oferit liderului social democrat posibilitatea sa il aleaga pe moderatorul confruntarii electorale si televiziune la care dezbaterea sa fie prezentata.

Bucureşti: Gigi Becali susţine candidatura lui Mircea Geoană

In Romania, unde pe 6 decembrie are loc al doilea tur de scrutin pentru alegerile prezidentiale, in care se confrunta actualul presedinte Traian Basescu si liderul Social Democratilor Mircea Geoana, partidul Noua Generatie si liderul sau Gigi Becali au anuntat ca il sustin „neconditionat pe Mircea Geoana pentru presedintie". Sprijinul pentru Mircea Geoana in al doilea tur de scrutin a fost anuntat si de Partidul National liberal, Partidul Romania Mare si UDMR.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG