Linkuri accesibilitate

Ştiri

Chişinău: vacanţă în toate instituţiile de învăţămînt pentru prevenirea răspîndirii gripei de tip nou

In vederea prevenirii raspindirii gripei de tip nou H1N1, guvernul de la Chisinau a decis ca toate institutiile de invatamint din republica Moldova sa aibe o vacanta timp de o saptamina, adica intre 9 si 15 noiembrie si a recomandat parintilor sa nu trimita copiii la gradinita. Potrivit agentiei UNIMEDIA, cabinetul Filat a hotarit sa fie lansata o avertizare prin care sa se recomande moldovenilor sa evite deplasarea in tarile cu risc sporit de infectare cu acest noi virus de gripa.

Chişinău: nominalizarea mai multor miniştrii adjuncţi

Guvernul Vlad Filat a nominalizat mai multi ministrii adjuncti. La economie a fost numit Octavian Calmac care a participat, de a lungul carierei sale, la negocierile cu Organizatia Mondiala a Comertului. La externe, a fost confirmata in functia de viceministru Natalia German, fiica primului presedinte al R. Moldova, Mircea Snegur. Guvernul a avansat si candidatul Aliantei pentru functia de guvernator al Bancii Nationale a Moldovei. Este vorba de Dorin Dragutanu. Candidatura va fi supusa votului in plenul Parlamentului vineri, 6 noiembrie. Candidatura sa a fost avansata de Partidul Liberal. A fost schimbat din functie si directorul de la centrul pentru combaterea coruptiei si crimelor economice, Sergiu Burduja cu Viorel Chetraru.

Tiraspol: Raisa Bogatireva pledează pentru actualizarea "Planului Iuşcenco"

Dialogul politic intre Chisinau si Tiraspol trebuie sa continue, pentru ca este mai bun decat orice ultimatum, a declarat secretarul Consiliului Superior de Securitate si Aparare al Ucrainei, Raisa Bogatireva, la intalnirea de la Tiraspol cu liderul transnistrean Igor Smirnov, transmite agentia Info-Prim Neo.

Ucraina, in calitate de stat garant in procesul de negocieri, considera important sa se actualizeze "Planul Iuscenco", propus de presedintele ucrainean in 2005.

Documentul contine 7 pasi, pe care ar trebui sa-i faca Transnistria pentru a obtine un statut special in cadrul Republicii Moldova reunificate. Acest plan presupune ca Transnistria va deveni independenta, in caz ca Moldova va dori sa adere la un alt stat.

Igor Smirnov a spus ca in 2006 populatia din Transnistria si-a expus la referendum lipsa de dorinta de a adera la Republica Moldova.

Pe 6 noiembrie la Viena la OSCE are loc o noua intilnire pentru reluarea negocierilor in problema transnistreana in formatul 5 plus 2 - adica Moldova, Tiraspolul ca parti, Rusia, Ucraina si OSCE ca mediatori si Statele Unite si Uniunea Europeana ca observatori.

Critici la adresa Chişinăului în studiul „Libertatea şi securitatea persoanei în regiunile de conflict"

Republica Moldova incalca drepturile fundamentale ale cetatenilor moldoveni din Transnistria. Aceasta este concluzia studiului „Libertatea si securitatea persoanei in regiunile de conflict" elaborat de Asociatia „Promo-LEX”. Studiul e realizat in cadrul unui proiect implementat cu suportul Balkan Trust for Democracy si Black Sea Trust for Regional Cooperation, transmite Info-Prim Neo.

Potrivit presedintele „Promo-LEX”, Ion Manole, atunci cand sunt sesizate incalcari pe teritoriul din stanga Nistrului, fortele de ordine din Moldova dau din umeri si spun ca nu pot face nimic din cauza ca nu controleaza acest teritoriu. Aceasta in conditiile in care Guvernul moldovenesc este obligat sa asigure respectarea drepturilor tuturor cetatenilor tarii.

Vicepremierul pe probleme de reintegrare, Victor Osipov a spus ca autoritatile trebuie sa-si concentreze atentia asupra problemelor reale ale cetatenilor moldoveni in stanga Nistrului, care nu se vad din spatele problemelor politice. Acest subiect, precum si incalcarea dreptului la circulatie si situatia detinutilor in izolatorul de la Tiraspol, vor fi abordate in cadrul discutiilor de la Viena” din 6 noiembrie, a declarat Osipov.

AIRM cere Ministerului Educaţiei să caseze manualele care reflectă poziţia istoriografiei sovietice

Asociatia Istoricilor din Moldova (AIRM) solicita Ministerului Educatiei regandirea manualelor de istorie. Membrii organizatiei spun ca manualele elaborate de fosta guvernare comunista promoveaza filosofia marxistă si pozitia istoriografiei sovietice. Istoricii sustin ca este nevoie de crearea unui grup de lucru, care sa decida cum va fi predata istoria in scoli.

Teheran: demonstraţii de amploare ale opoziţiei - poliţia operează arestări masive

Proteste de amploare cu participarea a citorva sute de mii de persoane si soldate cu violente si arestari masive in Iran, la aniversarea a 30 de ani de la luarea de ostetici la ambasada americana din Teheran in timpul revolutiei islamice. 52 de cetăteni americani au fost tinuti atunci ostateci timp de 444 de zile.

Opozitia a organizat proteste separate fata de marsurile organizate oficial. Politia a intervenit in forta impotriva participantilor la mitingul opozitiei, folosind bastoane de cauciuc si gaze lacrimogene. Protestatarii scandau: "Moarte dictatorului, Alah e atotputernic".

După cum relateaza corespondentii nostri, participantii la actiunea opozitiei au cerut la presedintelui american sa isi clarifice pozitia, scandind: "Obama esti cu noi sau impotriva noastra".

Potrivit serviciului iranian al postului nostru de radio, la protestele de astazi a participat unul din liderii opozitiei, clericul Medi Harubi, in timp ce Mir Hussein Musavi, celalat lider al opozitiei a fost impiedicat sa ia parte de catre trupele speciale de securitate.

Proteste anti guvernamentale studentesti au avut loc in toata tara, informeaza colegii nostri de la Radio Farda.

Kabul: Abdulah Abdulah consideră ilegală decizia Comisiei Electorale de a-l declara învingător pe Hamid Karzai

Abdulah Abdulah, fost ministru de externe in Afganistan si fost contracandidat in alegerile prezidentiale al actualului presedinte Hamid Karzai, a declarat ca decizia Comisiei Electorale de a-l declara invingător pe Karzai in alegerile de acum 2 luni nu ar avea baza legală. Abdulah Abdulah s-a retras din cursa prezidentiala inainte de turul doi, considerind ca scrutinul nu poate fi nici corect si nici liber, atita timp cit cei vinovati de frauda dovedita de la primul tur de scrutin nu sunt indepărtati din functii.

Bucureşti: parlamentul respinge cabinetul propus de premierul desemnat Lucian Croitoru

Parlamentul de la Bucuresti a respins cabinetul propus de premierul desemnat Lucian Croitoru. 250 de parlamentari au votat impotriva si 189 pentru noul guvern. Votul din parlament pune in pericol incheierea unui acord cu FMI de 20 de miliarde de euro, acord menit sa sprijine Romania in fata efectelor crizei economice globale.

Roma: condamnarea la închisoare a unor agenţi CIA şi italieni care au răpit în 2003 un cleric egiptean

Un tribunal din Italia a condamnat 23 de fosti agenti ai Agentiei Centrale de Informatii a Statelor Unite si 2 agenti secreti italieni la 8 ani inchisoare pentru ca l-au rapit in 2003 pe un cleric egiptean, in cadrul operatiunilor antiteroriste organizate de fosta administratie republicana.

FMI condiţionează un credit pentru Serbia de o serie de reforme economice

Fondul Monetar International a anuntat ca va acorda Serbiei un imprumut de 4 miliarde de dolari in schimbul unui pachet de reforme economice corespunzătoare. Premierul de la Belgrad a inaintat in Parlament proiectul sau de buget in care se propune inghetarea salariilor din sectorul de stat si a pensiilor si scaderea unor indemnizatii sociale. Cabinetul de la Belgrad a respins o propunere de buget avansata de FMI in care se cerea cresterea impozitelor.

Tbilisi: ministrul de externe georgian renunţă la cetăţenia rusă

Ministrul georgian de extrene Grigol Vashadze a renuntat la cetatenia rusa si i-a cerut presedintelui Rusiei Dmitri Medvedev sa i-o anuleze. Vashadze si-a facut studiile la Moscova si a lucrat in ministerul de externe ai fostei Uniunii Sovietice. Deputati rusi au cerut presedintelui Medvedev sa ii ridice cetatenia rusa pentru ceea ce ei au numit „ activităti anti rusesti”.

Constitutia Georgiei permite detinerea mai multor cetătenii, inclusiv pentru demnitarii de rang inalt.

Moscova: grupări proguvernamentale şi de extremă dreapta sărbătoresc Ziua Unităţii

Rusia sărbătoreste Ziua Nationala a Unitătii, sarbatoare infiintata de Vladimkir Putin in 2005, pentru a inlocui 7 noiembrie, comemorarea revolutiei bolsevice. La marsul din centrul Moscovei, organizat de gruparea pro guvernamentala de tineret NASHI, au participat citeva mii de persoane. In paralel s-a desfasurat si un mars, intitulat „ al Rusiei” organizat de gruparea de extrema dreapta „ Miscarea impotriva Imigratiei Ilegale”.

Marina israeliană interceptează o navă care transporta arme pentru Siria sau mişcarea Hezbolah

Marina israeliană a interceptat un vas cu arme in Mediterana, la 160 de kilometri distanta de coasta sa. Vasul naviga sub pavilionul Insulelor Antigua. Potrivit presei israeliene, armele ar fi avut destinatia Siria sau miscarea Hezbolah din Liban. Vasul ar fi fost incarcat in Iran.

Partidul Republican cîştigă alegerile locale din New Jersey, Virginia şi New York

In trei competitii electorale locale din Statele Unite, candidatii Partidului Republican au cistigat in fata celor ai Partidului Democrat. Este vorba de alegerile in New Jersey, Virginia si la primăria New Yorkului. Miliardarul republican Michael Bloomberg a cheltuit in aceste alegeri 100 de milioane de dolari, scriu agentiile internationale de presa. Analistii politici occidentali considera victoria candidatilor republicani in aceste alegeri drept o lovitura serioasa data Partidului Democrat al presedintelui Barack Obama.

Banca Mondială prognozează o creştere de 8,4% a economiei chineze

Banca Mondiala a anuntat ca in 2009 cresterea economica a Chinei va fi mai mare decit se prognozase initial, si anume de 8,4 la suta. Potrivit Bancii Mondiale situatia se datoreaza masurilor rapide anti crize luate de autoritatile de la Beijing.

General Motors se răsgîndeşte şi nu mai vinde Opel

Compania americana General Motors a anuntat ca renunta la planurile de a vinde fabrica sa Opel, pe care o detine, in ciuda unui acord anterior in care ar fi urmat sa o vindă unei firme canadiene cu participare ruseasca. Ministrul german al economiei a calificat decizia companiei americane drept inacceptabila, iar sindicatele au chemat muncitorii la greva.

Transparency International: Coruptia rămane cea mai grea problemă a societăţii moldovene

Coruptia ramane a fi cea mai grea problema a societatii moldovenesti, succesele in combaterea fenomenului fiind modeste, iar masurile de monitorizare a punerii in practica a politicilor anticoruptie – ineficiente. Aceastra a fost concluzia unei conferinte organizate la Chisinau de Transparency International (TI) Moldova. Potrivit Liliei Carasciuc, directorul executiv al TI Moldova, unele masuri anticoruptie au fost puse in practica prost si, in totalitate, masurile anticoruptie nu au avut un impact simtitor asupra fenomenului. O cauza ar fi, in opinia Transparency International Moldova, multiplele lacune in legislatie.

Tiraspol: farmaciile nu fac faţă cererii de medicamente antivirale

Farmaciile din regiunea transnistreana nu mai fac fata cererii de medicamente antivirale. Aceasta in conditiile in care, potrivit autoritătilor de la Tiraspol, numarul pacientilor cu boli respiratorii acute nu ar depasăsi numarul celor bolnavi in anii trecuti.

Comuniştii califică planul unei uzine de ardere a deşeurilor de la Chişinău drept "o afacere dubioasă"

Deputati ai fractiunii PCRM califica intentia Primariei Chisinau de a construi o uzina de ardere a deseurilor drept „afacere dubioasa de proportii mari”. In replica, viceprimarul Vlad Cotet a declarat ca acuzatiile aduse fac parte din jocul politic al comunistilor si ca acest proiect investitional este necesar.

Acordul privind constructia uzinei a fost semnat cu partenerul italian, STR Engineering Consulting SRL, la 16 septembrie. Viceprimarul Vlad Cotet a declarat ca proiectul a fost avizat de toate structurile de resort inca in 2006, cand s-a semnat un acord de intentie. Specialistii au dat aviz pozitiv tehnologiei, care a ramas neschimbata.

Uzina va fi construita in prejma Statiei de Epurare pe un teren de 10-15 ha, timp de 20 de luni. Firma italiana va investi in constructia uzinei 190 mii euro.

Comuniștii ezită între alegerea lui Marian Lupu ca președinte și alegeri anticipate

Parlamentul va încerca să aleagă noul şef al statului pe 10 noiembrie. Singurul candidat rămâne Marian Lupu, sprijinit de Alianţa pentru Integrarea Europeană, dar cu un deficit de opt voturi deţinute de opoziţia comunistă. Deputatul comunist Mark Tkaciuk a declarat ieri că partidul său nu are motive să voteze pentru Lupu, iar alegerile parlamentare anticipate i se par cea mai bună soluţie. Dar un alt lider comunist, Victor Stepaniuc a declarat Europei Libere că anticipatele trebuie evitate: „Nu cred că anticipatele sunt soluţia ca mai bună. Clasa politică, cei care reprezintă astăzi majoritatea şi minoritatea, ar putea să se aşeze la masa tratativelor şi să caute o candidatură neutră”. Dacă actualul Parlament nu reuşeşte să aleagă şeful statului, alegerile parlamentare anticipatele vor fi convocate cel mai probabil peste aproximativ un an.

Cca 400 de mii de doze de vaccin antigripal așteptate în Moldova în decembrie

Ministrul sănătăţii, Vladimir Hotineanu a confirmat ieri la audieri în Parlament un al doilea deces cauzat de virusul gripei porcine A(H1N1). Un bărbat de 35 de ani a decedat luni la spitalul raional din Drochia, unde fusese internat cu simptome de gripă după revenire din Rusia. Numărul cazurilor confirmate de infectare cu noul virus a ajuns în Moldova la 30. Ministrul Hotineanu a spus că Moldova aşteaptă în a doua jumătate a lunii decembrie cel puţin 400 de mii doze de vaccin împotriva gripei porcine.

Tratatul de la Lisabona ar putea intra în vigoare la 1 decembrie

Preşedinţia suedeză a Uniunii Europene spune că Tratatul de la Lisabona ar putea intra în vigoare pe 1 decembrie. El a fost ratificat ieri de ultima din cele 27 de ţări ale Uniunii Europene, Cehia. Premierul suedez, Fredrik Reinfeldt a spus că va convoca la scurt timp un summit al liderilor europeni care să caute candidaţii potriviţi pentru funcţiile de preşedinte al Consiliului Uniunii Europene şi înalt reprezentant pentru politica externă, funcţii create în premieră de Tratatul de la Lisabona şi menite să simplifice luarea deciziilor în Uniunea cu 27 de ţări membre.

Măsuri de control la granițele dintre Ucraina, Rusia și Slovacia pentru limitarea extinderii pandemiei de gripă A (H1N1)

Rusia şi Slovacia au întărit marţi controlul la graniţa cu Ucraina pe fondul temerilor despre posibila izbucnire a unei epidemii de gripă porcină. Premierul ucrainean, Iulia Timoşenko a spus că numărul deceselor din cauza gripei sezoniere sau gripei porcine a ajuns la 71. Organizaţia Mondială a Sănătăţii, care a trimis o echipă de specialişti în Ucraina, spune că până acum în această ţară a fost confirmat un singur de deces din cauza virusului gripei porcine A(H1N1).

Cancelarul Germaniei Angela Merkel a mulțumit Statelor Unite pentru contribuția la căderea Zidului Berlinului

Cancelarul german, Angela Merkel a rostit marţi un discurs în faţa camerelor reunite ale Congresului american, aducînd mulţumiri Statelor Unite pentru contribuţia la căderea Zidului Berlinului cu 20 de ani în urmă. Angela Merkel este primul cancelar german care se adresează Congresului american după Konrad Adenauer în 1957. Ea a spus că Germania va rămâne un partener „puternic şi demn de încredere” al Statelor Unite. Merkel a spus că Iranul nu trebuie lăsat să obţină arme atomice. Cancelarul Germaniei a declarat că bomba atomică în mâinile unui preşedinte iranian „care neagă Holocaustul, ameninţă Israelul şi îi neagă dreptul la existenţă” este un lucru inacceptabil.

Proteste ale opoziției iraniene așteptate astăzi la Teheran

Grupări ale opoziţiei din Iran spun că vor ignora avertismentele guvernului şi nu vor renunţa la protestele planificate pentru astăzi, când autorităţile marchează 30 de ani de la ocuparea ambasadei Statelor Unite la Teheran. Agenţia oficială de ştiri INA a relatat că toate demonstraţiile sunt astăzi interzise. Şeful forţelor speciale de la Teheran, generalul Ali Reza Alipour a spus că poliţia va face uz de toate mijloacele la dispoziţie împotriva protestatarilor. Agenţia AP relatează că, în ciuda avertismentelor, zeci de site-uri pro-reforme au chemat la proteste.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG