Linkuri accesibilitate

Ştiri

Kiev: amînarea alegerilor prezidenţiale din cauza epidemiei de gripă?

Preşedintele Ucrainei Victor Yuşenco ar putea amâna alegerile prezidenţiale, programate pentru ianuarie 2010, din cauza epidemiei de gripă pandemică. “Dacă guvernul eşuează în tentativa de a limita răspândirea epidemiei” – a declarat adjunctul şefului biroului prezidenţial – “votul ar putea fi amânat până în mai”.

109 persoane au murit in Ucraina ca urmare a gripei pandemice, peste 750 de mii de ucrainieni suferă în acest moment de infectii gripale – au anuntat oficialităţile de la Kiev.

Viena: întrevedere Victor Osipov - Vladimir Iastrebciak

Vice premierul moldovean Victor Osipov s-a întîlnit la Viena cu “reprezentantul politic” al Tiraspolului , Vladimir Iastrebciak , în cadrul formatului 5 plus 2 al negocierilor vizând reglementarea conflictului Transnistrian. A fost prima întâlnire de acest gen a unui reprezentant al noului guvern de la Chişinău.

Osipov a declarat că întâlnirea a fost “bună”, că nu au fost discutate “cele mai grele probleme din relaţia Chisinau – Tiraspol “ dar că s-a găsit o “limbă comună”.

Întors de la Moscova, fostul ministru al apărării Pasat s-a prezentat la procuratura sectorului Centru

Fostul ministru al apararii Valeriu Pasat s-a prezentat la procuratura sectorului Centru dar nu a făcut nici o declaraţie . Avocata lui Pasat a precizat că un dosar nu se poate baza pe declaraţii, ci pe probe, care există sau nu. În 2006, împotriva lui Pasat s-au deschis două dosare, unul în care este acuzat de tentativă de uzurpare a puterii prin încercarea de a-l omori pe liderul PPCD Iurie Roşca; în al doilea este acuzat de trafic cu arme.

Pasat s-a întors luni la Chisinău, de la Moscova, după un exil de aproape doi ani.

Chişinău: 48 de cazuri noi de infectare cu virusul gripei pandemice

In Moldova au fost inregistrate, intr-o singura zi, 48 de cazuri noi de infectare cu virusul gripei pandemice. Centrului National de Medicina Preventiva precizeaza ca numarul total al celor infectati cu acest virus este acum de 113. Ministrul Sanatatii dadea joi asigurari ca in Moldova nu se poate inca vorbi de o epidemie. Totodata el a informat ca primele doze de vaccine impotriva noii gripe vor fi importate din Romania, la sfirsitul lunii noiembrie dupa ce primesc certificatul de utilizare. Romania este una din cele 8 tari europene care produce acest vaccine.

Chişinău: guvernul decide desfiinţarea treptată a tribunalelor economice şi militare

Cazurile judecate acum de instante speciale, cum sunt tribunalele economice sau militare, vor fi tranferate tribunalelor de drept comun. Instantele specializate vor fi treptat desfiintate. Decizia a fost luata la ultima sedinta de guvern.

Ministrul Justitiei Alexandru Tanase a argumentat ca aceasta modificare va mari garantia unei justitii independente si respectarea drepturilor omului, respectiv accesul la un proces echitabil. Condamnarile consecutive ale Moldovei de catre Curtea Europeana pentru Drepturile Omului au dovedit ineficienta instantelor specializate, a declarat Tanase.

Dorin Dragutan - noul guvernator al Băncii Naţionale din Moldova

Parlamentul l-a numit pe Dorin Dragutan in functia de guvernator al Bancii Nationale. El a fost ales numai cu voturile Aliantei pentru Integrare Europeana.
Fractiunea PCRM nu a participat la vot pe motiv ca Dragutan nu are avea notorietatea necesara functiei. Mandatul guvernatorului Bancii Nationale este de 7 ani.

Peste o treime din moldovenii migraţi în anul în curs sunt femei

Femeile migrante din Moldova constituie una din cele mai constante surse de venit in tara. Acestea continua sa lucreze in lipsa oricarei asigurari sociale in tarile-destinatii, a declarat Sergiu Sainciuc, in cadrul unui colocviu international, organizat la Geneva de agentii ale Natiunilor Unite. Citat de agentia Info-prim, Sergiu Sainciuc a precizat ca peste o treime din persoanele migrate in anul in curs sunt femei. In 2008 migrantii au trimis in tara 1,8 mlrd dolari, echivalentul a 31% din PIB.

Bucureşti: preşedintele Băsescu nominalizează un nou premier

Presedintele roman Traian Basescu a anunatat ca Fondul Monetar International a decis sa amane acordarea unei noi transe de 2 miliarde 200 de milioane de dolari din creditul petru Romania pana la instalarea unui nou guvern. Imediat dupa aceea, presedintele a propuns un nou candidat la functia de premier in persoana lui Liviu Negoita, primarul PD al sectorului 3 al capitalei.

Se asteapta ca economia Romaniei sa scada anul acesta cu circa 8 la suta, iar creditul de 17 miliarde de dolari de la FMI este in parte gandit sa acopere plata salariilor si pensiilor.

Ofiţer american de religie musulmană deschide focul asupra camarazilor săi în Texas - 13 morţi

13 persoane au fost ucise si 28 ranite, cind un ofiter american a deschis focul asupra colegilor sai de la baza militara Fort Hood, din statul Texas. Este cel mai singeros incident de acest gen intr-o baza militara. Atacul a fost comis de ofiterul Nidal Malik Hasan, in varsta de 39 de ani, psihiatru in armata. Hasan se afla, ranit, in detentia politiei militare. Se pare ca ofiterul a vrut sa impiedice sa fie trimis in Afganistan.

Londra: Gordon Brown condiţionează suplimentarea contingentului britanic de eliminarea corupţiei de la Kabul

Premierul britanic Gordon Brown a declarat ca guvernul sau nu va risca viata unui număr suplimentar de militari britanici pana ce guvernul afgan nu incepe sa combata serios coruptia. In Afganistan sunt dislocati 9 mii de militari britanici, al doilea contingent ca numar dupa cel american.

Belgrad: şase foşti militari sîrbi urmăriţi penal pentru omorîrea unor romi în Bosnia

6 fosti militari sarbi au fost pusi sub acuzare la Belgrad pentru torturarea si executarea a 23 de civili romi. Crima s-a petrecut in estul Bosniei, in timpul razboiului din 1992-1995. Serbia intentioneaza sa ceara oficial admiterea in Uniunea Europeana dar stie ca deschiderea unor eventuale negocieri este legata de masura in care ii cauta si judeca pe cei banuiti de comiterea unor crime de razboi.

Kievul achită costul gazelor naturale ruseşti importate în octombrie

Ucraina si-a achitat gazul importat din Rusia, in luna octombrie, a asigurat premierul Yulia Timoshenko, cu numai citeva zile inainte de scadenta. Rusia avertizase ca ar putea intrerupe din nou alimentarea cu gaze a clientilor europeni, daca Ucraina - tara de tranzit – nu-si achita datoriile.

Washington: cea mai înaltă rată a şomajului din 1983

Desi economiştii au declarat ca America nu se mai afla in recesiune, numarul somerilor creşte. In noiembrie a trecut de 10 la suta, cea mai inalta rata a şomajului din 1983.

65 de cazuri de gripă pandemică A în R. Moldova

Numărul cazurilor de gripă pandemică în Moldova a ajuns la 65, după ce 25 de studenţi din Chişinău au fost testaţi pozitiv. Ieri, autorităţile medicale au cerut din nou populaţiei să nu intre în panică, să respecte normele de igienă personală şi să apeleze la medic în cazul unor simptome de gripă. Autorităţile din farmaceutică au promis că vor simplifica procedura importului de medicamente antivirale, după ce stocurile din farmacii s-au dovedit insuficiente.

Un sondaj de opinie semnalează popularitatea crescîndă a liderului PD Marian Lupu

Ieri a fost publicat la Chişinău primul sondaj de opinie de după alegerile de la 29 iulie. Potrivit sondajului, dacă ar avea loc alegeri la sfârşitul săptămânii, PCRM şi Alianţa pentru Integrare Europeană ar lua cam tot atâtea voturi ca şi în vară. Sondajul mai arată că pentru prima oară Marian Lupu, lider PD, l-a întrecut în popularitate pe fostul preşedinte, liderul comuniştilor Vladimir Voronin.

Instalarea în funcție a lui Viorel Chetraru la Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice și Corupției

Premierul Vlad Filat l-a prezentat ieri la Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei pe noul şef al instituţiei, Viorel Chetraru. Într-o scurtă cuvântare, Filat a spus că cei care luptă împotriva corupţiei trebuie să obţină şi rezultate.

Incident violent la o bază militară din Statele Unite

La o bază militară din Statele Unite, un psihiatru militar a deschis focul asupra personalului, omorînd 12 oameni şi rănind aţi 31. Armata a informat că suspectul, maiorul Nidal Malik Hasan, a fost rănit la rândul lui, dar nu ucis, aşa cum se relata iniţial. Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, a calificat incidentul petrecut la baza Ford Hood, din Texas, drept un „oribil act de violenţă”.

O rezoluție a Adunării Generale ONU cere Israelului și palestinienilor să ancheteze crimele de război ce ar fi fost comise în cursul conflictului din Gaza

Adunarea Generală ONU a adoptat o rezoluţie în care cere Israelului şi palestinienilor să investigheze crimele de război pe care le-ar fi comis într-un conflict recent din Fâşia Gaza. Rezoluţia a fost înaintată de ţările arabe şi a fost aprobată de 114 state. Ea ar urma să fie trimisă în Consiliul de Securitate ONU, dar este puţin probabil ca structura cu 15 membri să ia măsuri drastice în urma ei. În conflictul din iarna anului trecut au murit peste 1300 de palestinieni şi 13 israelieni.

ONU își evacuează temporar personalul din Afganistan

Naţiunile Unite au anunţat că-şi vor evacua temporar din Afganistan, din motive de securitate, sute de angajaţi a căror prezenţă nu este indispensabilă. Ar fi vorba de aproximativ 600 de persoane. Mutarea lor temporară ar urma să dureze câteva săptămâni, până când se întăreşte securitatea clădirilor unde sunt cazaţi, în Afganistan.
Decizia vine după ce la 28 octombrie un atac sinucigaş a ucis cinci lucrători ONU la o casă de oaspeţi din Kabul.

Ministrul de externe al Poloniei pledează pentru staționarea de trupe americane în Europa centrală

Ministrul de externe polonez Radoslaw Sikorski a pledat pentru staţionarea de trupe americane în noile ţări membre NATO, cum ar fi tara sa sau Cehia. Vorbind la Washington, la Centrul pentru studii strategice şi internaţionale, Sikorski a spus că securitatea Germaniei de Vest după al doilea război mondial a fost garantată în primul rând de prezenţa a 300 de mii de militari americani. Recent, Casa Albă a anunţat modificarea planurilor scutului său antirachetă din Europa şi nu este limpede ce rol va mai reveni Poloniei în noul proiect, ale cărui detalii nu sunt cunoscute.

Serbia își anunță intenția de a cere aderarea la Uniunea Europeană

Ministrul de externe al Serbiei, Vuk Jeremic a anunţat ieri că ţara va depune chiar anul acesta cerere de aderare la UE. Jeremic a cerut statelor care se opun primirii Serbiei să privească înainte. Olanda, mai ales, insistă ca negocierile de aderare cu sârbii să nu înceapă până ce nu-l vor fi predat justiţiei internaţionale pe generalul sârb bosniac Radko Mladic. Mladic, acuzat de genocid şi crime de război, se ascunde de aproape 15 ani. Dintre fostele republici iugoslave, doar Slovenia a aderat la UE, în 2004, iar Croaţia ar putea adera în 2011.

Ministrul de externe polonez Sikorski pledează pentru staţionarea de trupe americane în noile ţări NATO

Ministrul de externe polonez Radoslaw Sikorski a pledat, din nou, pentru staţionarea de trupe americane în noile ţări membre NATO, cum ar fi tara sa sau Cehia. Mai ales după ce administraţia Obama a renunţat la planul de a amplasa în aceste două ţări elemente ale scutului anti-rachetă. Vorbind la Washington, la Centrul pentru studii strategice şi internaţionale, Sikorski a arătat că ce a dat Germaniei de vest securitate, dupa al doilea război mondial, nu a fost articolul 5 al Tratatului Nord Atlantic, ci prezenţa a 300 de mii de militari americani. „În Polonia”,a continua Sikorski ironic, „avem maximum 6 militari americani, paza ambasadei Statelor Unite”.

Belgradul va depune pînă la sfîrşitul anului cererea de admitere în UE

Serbia a anunţat că va înainta oficial o cerere de admitere în Uniunea Europeană până în luna decembrie. Olanda se opune deschiderii de negocieri şi pune ca o pre-condiţie arestarea liderului miliar al sârbilor bosniaci Ratko Mladic.

Chişinău: 65 de cazuri confirmate de gripă pandemică

Numarul cazurilor confirmate de gripa pandemica se ridica acum la 65, a informat Ministerul Sanatati de la Chisinau. Testele de laborator au confirmat 15 cazuri noi de gripa pandemica. Pana acum s-au confirmat numai doua decese ca urmare a imbolnavirii cu virusul H1N1.

Ministrul sanatatii a asigurat intr-o conferinţă de presă că nu se poate vorbi de o epidemie de gripă nouă în Moldova. Vladimir Hotineanu a asigurat deasemeni ca pana la mijlocul lunii decembrie vor fi achizitionate 200 - 300 de mii de doze de vaccin contra gripei pandemice. 20 de mii ar putea fi aduse chiar mai repede, din România - a mai declarat ministrul sanatatii, citat de agenţia Info Prim.

Asociatia farmacistilor a informat astazi ca cererea de medicamente antivirale, cum ar fi Tamiflu, a crescut de 10 ori. A crescut si cererea de masti, desi eficienta acestora este pusa sub semnul intrebarii de multi experti.

In Romania au fost inregistrate 727 de cazuri de gripa pandemica dar nici un deces.

Ministrul ucrainean al sanatatii a informat ca 95 de ucrainieni au murit pana acum, in urma gripei pandemice.

Barometru de opinie IMAS: modificări de pondere în cadrul AIE

Potrivit primului barometru de opinie, realizat dupa schimbarea de putere la Chisinau, echilibrul de forte intre actualele partide parlamentare ramane neschimbat. Sondajul realizat de Institutul de marketing si sondaje IMAS arata ca singurele modificari ar putea avea loc in cadrul Aliantei pentru integrare europeana: Partidul Democrat ar urca la peste 18 la suta, depasind Partidul Liberal Democrat, iar Alianta „Moldova Noastra” ar putea sa nu mai intre in parlament.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG