Linkuri accesibilitate

Ştiri

Tbilisi: opoziţia marchează doi ani de la reprimarea brutală a unei demonstraţii anti Saakashvili

Cîteva sute de persoane au demonstrate la Tbilisi împotriva guvernului, marcând astfel doi ani de la intervenţia brutala a poliţiei împotriva manifestanţilor anti-prezidenţiali. În 2007 politia a intervenit cu gaze lacrimogene, bastoane şi gloaţe de cauciuc împotriva celor care de zile în şir cereau demisia preşedintelui Saakashvili.

Preşedintele rus Medvedev optimist în privinţa semnării apropiate a unui tratat post START

Rusia şi Statele Unite ar putea semna un nou acord de reducere a arsenalelor nucleare până la sfârşitul anului, a declarat preşedintele rus Dimitri Medvedev, într-un interviu cu săptămânalul Der Spiegel. Este vorba de un document care să înlocuiască tratatul START din 1991, care expira in decembrie.

Summit financiar G-20: propunere de asigurare a tranzacţiilor financiare internaţionale

Marea Brtanie a propus instituirea unui asigurări pe tranzacţiile financiare internaţionale care să prevină izbucnirea unei noi crize fiananciare şi mai ales răspândirea ei, necontrolată, în toată lumea. Propunerea a fost făcută la summitul financiar al ţărilor din G-20, care are loc in Scoţia.

Gripa pandemică: spitalele în carantină, instituţiile de învăţămînt în vacanţă (forţată)

Ministerul Sanatatii a pus in carantina spitalele si gradinitele in tentativa de a limita raspandirea gripei pandemice. Masura a fost decisa vineri seara la sedinta Comisiei extraordinare antiepidemice republicane, informeaza MOLDPRES. Ministrul educatiei Leonid Bujor a informat ca si universitatile si-au sistat activitatea didactica pina la 15 noiembrie, ca si institutiile preuniversitare. In acest moment, in Moldova sunt confirmate 113 cazuri de gripa pandemica.

Chişinău: ministerul Muncii redistribuie cheltuielile în cadrul bugetului de asigurări sociale

In cadrul bugetului de asigurari sociale s-au decis o serie de redistribuiri pentru ca nu mai erau bani suficienti pentru a acoperi ajutorul de somaj, asigurarile sociale ale somerilor si ajutorul lunar pentru cresterea copiilor pana la 3 ani. Ministrul muncii si protectiei sociale, Valentina Buliga a precizat ca in primele 9 luni ale anului au fost cheltuiti banii prevazuti pentru intreg anul. Pentru a finanta cele trei ajutoare deficitare, vor fi reduse cheltuielile pentru recuperarea sanatatii si cele administrative.

Kiev: amînarea alegerilor prezidenţiale din cauza epidemiei de gripă?

Presedintele Ucrainei Victor Yuscenco ar putea amana alegerile prezidentiale, programate pentru ianuarie 2010 din cauza epidemiei de gripa pandemica. “Daca guvernul esueaza in tentativa de a limita raspandirea epidemiei” – a declarat adjunctul sefului biroului prezidential – “votul ar putea fi amanat pana in mai”.

109 persoane au murit in Ucraina ca urmare a gripei pandemice, peste 750 de mii de ucrainieni sufera in acest moment de infectii gripale – au anuntat oficialitatile de la Kiev.

OSCE salută reluarea (chiar şi informală) a negocierilor "cinci plus doi"

Presedintia greaca a OSCE s-a declarat multumita de reluarea negocierilor in format 5 plus 2 vizand rezolvarea conflictului transnistrian, desi reuniunea de vineri, de la Viena, a fost una informala. Ea a oferit insa noului guvern de la Chisinau prilejul de a-si prezenta pozitia, iar vice premierul moldovean Victor Osipov a avut ocazia sa se intalneasca pentru prima data cu “reprezentantul politic” al Tiraspolului , Vladimir Iastrebciak. Osipov a declarat ca intalnirea a fost “buna”, ca nu au fost discutate “cele mai grele probleme din relatia Chisinau – Tiraspol“ dar ca s-a gasit o “limba comuna”.

Comuniştii de la Chişinău nu uită nici anul acesta aniversarea revoluţiei bolşevice (Ah, cît de ingraţi sunt ceilalţi cetăţeni!)

La Chisinau comunistii au organizat o ceremonie de comemorare a revolutiei bolsevice. Cu aceasta ocazie, liderul PCRM Vladimir Voronin a criticat din nou actuala majoritate parlamentara.

Chişinău: expirarea termenului pentru depunerea candidaturii la alegerile prezidenţiale

La miezul noptii s-a scurs temenul limita pentru depunerea candidaturilor pentru alegerile prezidentiale. Marian Lupu, liderul Partidului Democrat, ramane singurul candidat. Primul vot in Parlament va avea loc marti, 10 noiembrie.

Atacul de la Fort Hood - care au fost motivele agresorului?

Autoritatile americane incearca sa inteleaga motivele celui mai singeros incident armat de la o baza militara: cel putin 13 persoane au fost ucise si peste 30 ranite, cind un ofiter a deschis focul asupra colegilor sai de la baza Fort Hood, din statul Texas.

Agresorul a fost identificat drept ofiterul Nidal Malik Hasan, in varsta de 39 de ani, psihiatru in armata. Hasan se afla, ranit, in detentia politiei militare.
Se pare ca ofiterul a vrut sa impiedice sa fie trimit in Afganistan.

Washington: rata şomajului depăşeşte 10% din forţa de muncă

Desi economistii au anuntat ca America nu se mai afla in recesiune, numarul somerilor creste. In noiembrie rata somajului a trecut de cota de 10 la suta, cea mai inalta rata a somajului din 1983. Iar cresterea somajului a dus la scaderea pretului petrolului, pentru ca se asteapta un consum mai mic.

Reuniune a miniştrilor de finanţe din ţările G-20

Ministrii de finante si guvernatorii bancilor nationale din grupul celor mai dezvoltate economii din lume (G-20) se intalnesc in Marea Britanie pentru a discuta despre modalitati de a sustine redresarea timida inca a economiei mondiale.

Bucureşti: premierul desemnat Liviu Negoiţă va prezenta luni lista guvernului

Presedintele Traian Basescu a anuntat ca Fondul Monetar International a decis sa amane acordarea unei noi transe din creditul pentru Romania, transa in valoarea de 2 miliarde 200 de milioane de dolari pana la instalarea unui nou guvern. Imediat dupa aceea, presedintele a propuns un nou candidat la functia de premier in persoana lui Liviu Negoita, primarul PDL al sectorului 3 al capitalei. Negoita intentioneaza sa prezinte luni, in parlament, lista noului guvern.

Se asteapta ca economia Romaniei sa scada anul acesta cu circa 8 la suta, iar creditul de 17 miliarde de dolari de la FMI este in parte gandit sa acopere plata salariilor si pensiilor.

Kiev: amînarea alegerilor prezidenţiale din cauza epidemiei de gripă?

Preşedintele Ucrainei Victor Yuşenco ar putea amâna alegerile prezidenţiale, programate pentru ianuarie 2010, din cauza epidemiei de gripă pandemică. “Dacă guvernul eşuează în tentativa de a limita răspândirea epidemiei” – a declarat adjunctul şefului biroului prezidenţial – “votul ar putea fi amânat până în mai”.

109 persoane au murit in Ucraina ca urmare a gripei pandemice, peste 750 de mii de ucrainieni suferă în acest moment de infectii gripale – au anuntat oficialităţile de la Kiev.

Viena: întrevedere Victor Osipov - Vladimir Iastrebciak

Vice premierul moldovean Victor Osipov s-a întîlnit la Viena cu “reprezentantul politic” al Tiraspolului , Vladimir Iastrebciak , în cadrul formatului 5 plus 2 al negocierilor vizând reglementarea conflictului Transnistrian. A fost prima întâlnire de acest gen a unui reprezentant al noului guvern de la Chişinău.

Osipov a declarat că întâlnirea a fost “bună”, că nu au fost discutate “cele mai grele probleme din relaţia Chisinau – Tiraspol “ dar că s-a găsit o “limbă comună”.

Întors de la Moscova, fostul ministru al apărării Pasat s-a prezentat la procuratura sectorului Centru

Fostul ministru al apararii Valeriu Pasat s-a prezentat la procuratura sectorului Centru dar nu a făcut nici o declaraţie . Avocata lui Pasat a precizat că un dosar nu se poate baza pe declaraţii, ci pe probe, care există sau nu. În 2006, împotriva lui Pasat s-au deschis două dosare, unul în care este acuzat de tentativă de uzurpare a puterii prin încercarea de a-l omori pe liderul PPCD Iurie Roşca; în al doilea este acuzat de trafic cu arme.

Pasat s-a întors luni la Chisinău, de la Moscova, după un exil de aproape doi ani.

Chişinău: 48 de cazuri noi de infectare cu virusul gripei pandemice

In Moldova au fost inregistrate, intr-o singura zi, 48 de cazuri noi de infectare cu virusul gripei pandemice. Centrului National de Medicina Preventiva precizeaza ca numarul total al celor infectati cu acest virus este acum de 113. Ministrul Sanatatii dadea joi asigurari ca in Moldova nu se poate inca vorbi de o epidemie. Totodata el a informat ca primele doze de vaccine impotriva noii gripe vor fi importate din Romania, la sfirsitul lunii noiembrie dupa ce primesc certificatul de utilizare. Romania este una din cele 8 tari europene care produce acest vaccine.

Chişinău: guvernul decide desfiinţarea treptată a tribunalelor economice şi militare

Cazurile judecate acum de instante speciale, cum sunt tribunalele economice sau militare, vor fi tranferate tribunalelor de drept comun. Instantele specializate vor fi treptat desfiintate. Decizia a fost luata la ultima sedinta de guvern.

Ministrul Justitiei Alexandru Tanase a argumentat ca aceasta modificare va mari garantia unei justitii independente si respectarea drepturilor omului, respectiv accesul la un proces echitabil. Condamnarile consecutive ale Moldovei de catre Curtea Europeana pentru Drepturile Omului au dovedit ineficienta instantelor specializate, a declarat Tanase.

Dorin Dragutan - noul guvernator al Băncii Naţionale din Moldova

Parlamentul l-a numit pe Dorin Dragutan in functia de guvernator al Bancii Nationale. El a fost ales numai cu voturile Aliantei pentru Integrare Europeana.
Fractiunea PCRM nu a participat la vot pe motiv ca Dragutan nu are avea notorietatea necesara functiei. Mandatul guvernatorului Bancii Nationale este de 7 ani.

Peste o treime din moldovenii migraţi în anul în curs sunt femei

Femeile migrante din Moldova constituie una din cele mai constante surse de venit in tara. Acestea continua sa lucreze in lipsa oricarei asigurari sociale in tarile-destinatii, a declarat Sergiu Sainciuc, in cadrul unui colocviu international, organizat la Geneva de agentii ale Natiunilor Unite. Citat de agentia Info-prim, Sergiu Sainciuc a precizat ca peste o treime din persoanele migrate in anul in curs sunt femei. In 2008 migrantii au trimis in tara 1,8 mlrd dolari, echivalentul a 31% din PIB.

Bucureşti: preşedintele Băsescu nominalizează un nou premier

Presedintele roman Traian Basescu a anunatat ca Fondul Monetar International a decis sa amane acordarea unei noi transe de 2 miliarde 200 de milioane de dolari din creditul petru Romania pana la instalarea unui nou guvern. Imediat dupa aceea, presedintele a propuns un nou candidat la functia de premier in persoana lui Liviu Negoita, primarul PD al sectorului 3 al capitalei.

Se asteapta ca economia Romaniei sa scada anul acesta cu circa 8 la suta, iar creditul de 17 miliarde de dolari de la FMI este in parte gandit sa acopere plata salariilor si pensiilor.

Ofiţer american de religie musulmană deschide focul asupra camarazilor săi în Texas - 13 morţi

13 persoane au fost ucise si 28 ranite, cind un ofiter american a deschis focul asupra colegilor sai de la baza militara Fort Hood, din statul Texas. Este cel mai singeros incident de acest gen intr-o baza militara. Atacul a fost comis de ofiterul Nidal Malik Hasan, in varsta de 39 de ani, psihiatru in armata. Hasan se afla, ranit, in detentia politiei militare. Se pare ca ofiterul a vrut sa impiedice sa fie trimis in Afganistan.

Londra: Gordon Brown condiţionează suplimentarea contingentului britanic de eliminarea corupţiei de la Kabul

Premierul britanic Gordon Brown a declarat ca guvernul sau nu va risca viata unui număr suplimentar de militari britanici pana ce guvernul afgan nu incepe sa combata serios coruptia. In Afganistan sunt dislocati 9 mii de militari britanici, al doilea contingent ca numar dupa cel american.

Belgrad: şase foşti militari sîrbi urmăriţi penal pentru omorîrea unor romi în Bosnia

6 fosti militari sarbi au fost pusi sub acuzare la Belgrad pentru torturarea si executarea a 23 de civili romi. Crima s-a petrecut in estul Bosniei, in timpul razboiului din 1992-1995. Serbia intentioneaza sa ceara oficial admiterea in Uniunea Europeana dar stie ca deschiderea unor eventuale negocieri este legata de masura in care ii cauta si judeca pe cei banuiti de comiterea unor crime de razboi.

Kievul achită costul gazelor naturale ruseşti importate în octombrie

Ucraina si-a achitat gazul importat din Rusia, in luna octombrie, a asigurat premierul Yulia Timoshenko, cu numai citeva zile inainte de scadenta. Rusia avertizase ca ar putea intrerupe din nou alimentarea cu gaze a clientilor europeni, daca Ucraina - tara de tranzit – nu-si achita datoriile.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG