Linkuri accesibilitate

Ştiri

George Soros: planurile administraţiei Obama vor revigora economia americană

Economia Statelor Unite a atins limita de jos şi va începe să crească datorită planului de stimulare aplicat de administraţia americană, a declarat miliardarul George Soros, într-un interviu pentru agenţia Reuter. Miliardarul şi filantropul american e de părere că economia americană nu are nevoie de un al doilea plan de stimulare.

Vladimir Putin anunţă investiţii militare în Abhazia de 500 de milioane de dolari

Premierul rus Vladimir Putin a promis o jumătate de miliard de dolari pentru întărirea capacităţilor defensive ale Abhaziei, unde Putin face o vizită, prima de la recunoaşterea independenţei de către Rusia a acestei regiuni separatiste din Georgia. Putin a precizat că ajutorul rusesc va avea în vedere şi echiparea bazelor militare ruseşti din Abhazia. Ministerul de externe de la Tbilisi a protestat împotriva vizitei pe care Putin o face în Abhazia, calificînd-o drept o provocare.

AI cere comunităţii internaţionale să înfiereze crimele împotriva militanţilor pentru drepturile omului din Rusia

Amnesty International cere comunităţii internaţionale să facă presiuni asupra Rusiei pentru a opri „vînătoarea” celor care militează pentru respectarea drepturilor omului. Apelul urmează asasinării în Cecenia a încă doi activişti, Zarema Sadulaieva şi soţul ei, la doar o lună după uciderea Nataliei Estemirova, cunoscută pentru demascarea abuzurilor comise de trupele ruseşti în Cecenia. Amnesty International consideră că eşecul sistematic al ruşilor în a afla cine se face vinovat de aceste crime este un indiciu puternic că autorităţile de la Mosova par să fie de acord cu ele.

Teheran: candidat conservator cere anchetarea cazurilor de abuz în urma tulburărilor post-electorale

Preşedintele parlamentului iranian a respins ca nefundamentate acuzaţiile că protestarii arestaţi în urma tulburărilor post – electorale ar fi fost violaţi în închisoare. Un candidat conservator la alegerile prezidenţiale din iunie a declarat astăzi că oficialităţile responsabile trebuie judecate dacă se dovedeşte că aceste abuzuri sînt reale.

Chişinău: deficitul bugetului de stat a urcat la 1 miliard 9 milioane de lei în primele 7 luni ale anului

Vînzarea hîrtiilor de valoare de stat pentru acoperirea deficitului bugetar curent reprezintă unica măsură disponibilă în acest moment, însă viitorul Guvern va fi nevoit să apeleze la surse externe pentru a-şi menţine capacitatea de plată, afirmă vicepremierul Igor Dodon, ministrul Economiei şi Comerţului. Deficitul bugetului de stat a urcat la 1 miliard 9 milioane de lei, după şapte luni, iar unii analişti au spus că actualul guvernul emite obligaţiuni într-un volum riscant de mare pentru a putea plăti salariile atît timp mai e la putere.

Liderul PLD Vlad Filat conferă cu ambasadorul american Asif Chaudhry

Liderul Partidului Liberal Democrat Vlad Filat s-a întîlnit cu ambasadorul Statelor Unite la Chişinău Asif Chaudhry, la cererea acestuia. Cei doi au discutat despre situaţia economică şi politică din Moldova şi despre perspectivele relaţiilor bilaterale.

George Soros apreciază planul administrației Obama de stimulare a economiei americane

Economia Statelor Unite a atins limita de jos şi va începe să crească datorita planului de stimulare aplicat de administraţia americană, a declarat miliardarul George Soros, într-un interviu pentru agenţia Reuter. Miliardarul şi filantropul american e de părere că economia americană nu are nevoie de un al doilea plan de stimulare.

Mișcarea Acțiunea Europeană cere guvernului de la Chișinău să anuleze regimul de vize impus cetățenilor români

Mişcarea Acţiunea Europeană cere guvernului de la Chişinău să-şi repare greşeala în ultimile clipe înainte de predarea puterii şi să anuleze regimul de vize pentru cetăţenii români, impus de autorităţi după evenimentele din 7 aprilie.

Negocierile liderilor Alianței pentru Integrare Europeană vor continua astăzi

Liderii celor patru formaţiuni politice care alcătuiesc Alianţa pentru Integrare Europeană de la Chişinău se întîlnesc în după-amiaza acestei zile pentru a discuta principalele puncte care vor sta la baza programului de guvernare.

Declarație a lui Adrian Severin insistă pe necesitatea integrării europene a societății moldovenești

Fără sprijinul Uniunii Europene şi fără integrarea în Uniunea Europeană, societatea moldovenească nu poate să atingă idealul de libertate, securitate, prosperitate şi democraţie, se spune într-o declaraţie a vicepreşedintelui pe probleme de politică externă şi apărare din Grupul socialiştilor şi democraţilor din Parlamentul European, Adrian Severin. Acest grup încurajează toate forţele politice moldovene să găsească soluţii optime pentru a completa coaliţia de guvernare cu o formulă adecvată pentru alegerea preşedintelui Republicii Moldova, se mai spune în declaraţia europarlamentarului român.

Dorin Chirtoacă despre dificultatea găsirii unui candidat la funcția de președinte al R. Moldova

Vicepreşedintele Partidului Liberal şi primarul oraşului Chişinău, Dorin Chirtoacă a declarat Europei Libere că principalul obstacol pentru rezolvarea crizei politice actuale este găsirea unui candidat pentru funcţia de preşedinte al ţării care să fie acceptat şi de partidul comuniştilor.
În ce priveşte componenţa noului guvern, Chirtoacă se îndoieşte că din el vor face parte membri ai actualului cabinet şi spune că pînă acum membrii Alianţei pentru Integrare Europeană au doar ipoteze de lucru referitoare la nominalizările pe funcţii în viitorul executiv.

Șomajul tinerilor din R. Moldova în creștere marcată

Tot mai mulţi tineri din Republica Moldova rămîn fără locuri de muncă, iar cei mai afectaţi sînt cei din mediul rural, este principala concluzie a studiul intitulat "Şomajul tinerilor şi sărăcia în R. Moldova: situaţia actuală şi răspunsuri posibile", dat publicităţii la Chişinău de reprezentanţa moldoveană a Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare. În mediul rural rata şomajului tinerilor este de 17%), cea din în spaţiul urban e de 15 procente. Analiza sugerează că pentru remedierea acestei situaţii e nevoie de o politică naţională care să pună accentul pe instruirea vocaţională a tinerilor.

Premierul Rusiei, Vladimir Putin avertizează Georgia împotriva unor acțiuni în regiunile separatiste Abhazia și Oseția de Sud

Ar fi trebuit ca Georgia să înveţe ceva despre pericolul utilizării forţei din războiul de anul trecut cu Rusia, a spus premierul rus Vladimir Putin. Aflat la staţiunea Soci de la Marea Neagră, unde a făcut o escală înainte de a pleca în Abhazia, Putin a mai spus că nimic nu e exclus în ce priveşte actuala conducere a Georgiei, avertizînd însă că orice tentativă de a folosi forţa împotriva celor două provincii separatiste georgiene va fi dificilă din cauza prezenţiei militare ruseşti acolo.

Reacție ucraineană califică drept agresive criticile președintelui Rusiei la adresa lui Viktor Iușcenko

Vera Uliancenko, consilieră a preşedintelui ucrainean Viktor Iuşcenko, a calificat drept agresiv atacul lansat ieri de preşedintele rus Dmitri Medvedev la adresa Ucrainei. Într-o scrisoare deschisă trimisă ieri preşedintelui ucrainean Medvedev a criticat aspru conducerea de la Kiev, spunînd că atitudinea ei anti-rusească deteriorează relaţiile dintre cele două ţări. Consiliera lui Iuşcenko a spus astăzi că acest atac nu este îndreptat numai împotriva preşedintelui, ci împotriva întregii ţări.

Economia Rusiei în contracție severă în ultimele trei luni

Potrivit ultimelor date ale Oficiul de Statistică de la Moscova, în al doilea trimestru al lui 2009 economia Rusiei a suferit o scădere de aproape 11 la sută comparativ cu aceasi perioadă a anului trecut. Aceste date par a da dreptate analiştilor economici care spun că economia Rusiei este în continuare prea dependentă de vînzările de resurse energetice.

Apel al Crucii Roșii Internaționale pentru respectarea Convenției de la Geneva la aniversarea de 60 de ani a documentului

Astăzi se împlinesc 60 de ani de la adoptarea Convenţiei de la Geneva privind protecţia civililor, prizonierilor, a răniţilor şi lucrătorilor umanitari pe timp de conflict armat. Cu ocazia acestei aniversări, Crucea Roşie Internaţională, care veghează la respectarea celor patru documente semnate în 1949, a făcut un apel pentru o mai bună respectare a lor. Documentele cunoscute sub numele Convenţia de la Geneva au fost ratificate de 194 de ţări.

Incident la Luvru: tentativă de avariere a Mona Lisei

O femeie de naţionalitate rusă a aruncat cu o cană plină de ceai fierbinte în vestitul tablou al lui Leonardo Da Vinci, Mona Lisa, care e expus al Muzeul Luvru din Paris. Tabloul nu a avut de suferit pentru că este pus într-o carcasă de sticlă rezistentă la glonţ. Femeia a fost arestată pe loc. Incidentul a avut loc la 2 august, dar a fost făcut cunoscut numai acum.

Vlad Filat dezminte că AIE i-ar fi propus fostului premier Ion Sturza să candideze pentru președinția țării

Potrivit portalului de ştiri Unimedia, liderul partidului liberal democrat, Vlad Filat a declarat că la întîlnirea pe care a avut-o ieri cu fostul premier Ion Sturza nu ar fi fost vorba despre vreo funcţie pe care nou infiinţata Alianta pentru Integrare Europeană sa i-o fi propus omului de afaceri. „Intilnirea a fost una firească între doua persoane care se cunosc de foarte mult timp”, a spus Vlad Filat adăugind şi că îl respectă foarte mult pe fostul premier, dar că „decizia despre candidatura pentru funcţia de şef al statului o vor lua doar cele 4 partide ale aliantei”. Mai multi analişti politici moldoveni au avansat ipoteza că fostul premier Ion Sturza ar putea fi o posibila candidatura pentru funcţia de şef al statului ce ar putea fi acceptat şi de partidul comunistilor. Partidele necomuniste detin 53 de mandate in parlamentul de la Chisinau, insuficiente pentru a-l vota pe seful statului fără sprijinul partidului comuniştilor moldoveni care detine 48 de mandate.

Dorin Chirtoacă evocă dificultatea găsirii unui candidat de compromis la funcția de președinte al Moldovei

Vicepreşedintele Partidului Liberal, Dorin Chiroaca, primarul Chişinaului, a declarat Europei Libere că marele obstacol pentru rezolvarea crizei politice actuale il constituie găsirea unui candidat pentru funcţia de preşedinte al ţării care sa fie acceptat şi de partidul comuniştilor. Chirtoacă a mai spus şi că nu crede ca in viitorul guvern să mai poată să ramînă membri ai actualului cabinet, dar a ţinut să sublinieze că pînă acum membri Aliantei pentru Integrare Europeana au avansat doar ipoteze de lucru referitoare la nominalizările pe funcţii în viitorul cabinet sau pentru conducerea Moldovei.

Declarație de sprijin a coaliției AIE de către deputați germani din Bundestag

Patru deputaţi din Parlamentul german, reprezentînd toate grupurile politice din Bundestag au semnat o declaraţie în sprijinul Alianţei pentru Integrarea Europeană înfiinţată la Chişinău. Declaraţia îi îndeamnă pe liderii PLDM, PL, PDM şi AMN să alcătuiască urgent echipa şi programul de guvernare într-o Moldovă, “confruntată cu probleme serioase pe plan economic şi politic, în condiţiile unei situaţii bugetare dezastruoase”. Semnatarii mai fac apel la un “simţ profund al răspunderii” din partea tuturor partidelor parlamentare pentru alegerea unui nou preşedinte al ţării şi, indiferent de rezultate, pentru instalarea unui guvern de coaliţie. Reprezentanţii celor patru grupuri politice din Bundestag, scriu şi că fără susţinere din partea Uniunii Europene şi instituţiilor financiare internaţionale nu va fi posibilă stabilizarea financiară, economică şi politică a Moldovei. Ei solicită guvernului federal german să sprijine acest demers.

Președintele Rusiei extrem de critic la adresa omologului său ucrainean

Preşedintele rus, Dmitri Medvedev a criticat ieri aspru conducerea Ucrainei pe care a descris-o drept anti-rusă şi care a provocat deteriorarea relatiilor dintre cele doua ţări. Într-o scrisoare deschisă adresată preşedintelui Victor Iuşcenco, Medvedev scrie că va amâna trimiterea uni nou ambasador la Kiev şi exprimă speranţa Moscovei că un nou preşedinte ucrainean, care urmează a fi ales în ianuarie, va îmbunătăţi relaţiile bilaterale. Liderul rus mai scrie că Ucraina ar avea o responsabilitate comună cu Georgia pentru ceea ce Medvedev numeste „crime” în regiunea separatistă georgiană Osetia de Sud pe motiv că ar fi sprijinit regimul preşedintelui Mihail Saakaşvili în războiul ruso-georgian de anul trecut. Ministerul ucrainian de externe a declarat serviciului ucrainian al postului nostru de radio ca va reactiona la scrisoare, dar că mai intii trebuie să se pronunte destinatarul ei, preşedintele Victor Iuscenco.

Consiliul de Securitate ONU amînă adoptarea unei rezoluții împotriva condamnării militantei pentru drepturile omului Aung San Suu Kyi

Consiliul de Securitate ONU a aminat luarea unei decizii in legatura cu cererea Statelor Unite de a reacţiona cu fermitate faţă de condamnarea ieri, de catre un tribunal din Burma, fosta Birmanie, a laureatei premiului Nobel pentru pace, Aung San Su Kyi. Militanta pentru democratie si drepturile omului, in virsta de 62 de ani, a fost condamnata de junta militara la 18 luni de arest la domiciu pentru ca ar fi încălcat legile de securitate ale ţării. Sesiunea de urgenta a Consiliului de Securitate ONU a fost convocata de Franta, dar China, Rusia, Vietnamul si Libia au împiedicat adoptarea declaraţiei. China este principalul partener comercial al Burmei, iar Rusia a mai impiedicat şi in trecut adoptarea de rezolutii critice fata de regimul de la Rangoon.

Corpul neînsuflețit al unei activiste pentru drepturile omului din Cecenia descoperit în portbagajul unei mașini la Groznîi

Încă o activistă proeminentă pentru drepturile omului a fost ucisă ieri în Cecenia, împreună cu soţul ei. Potrivit unui purtător de cuvânt al procuraturii ruse, corpul ciuruit de gloanţe al activistei Zarema Sadulayeva şi al soţului ei au fost găsite în portbagajul maşinii lor, după ce ambii fuseseră răpiţi in capitala cecenă Groznîi. Asasinatul are loc la mai puţin de o lună după uciderea altei activiste, Natalia Estemirova. Organizaţiile pentru drepturile omului îl acuză pe liderul pro-moscovit cecen, Ramzan Kadyrov de abuzuri împotriva drepturilor omului la scară largă. Kadyrov a promis că vinovaţii vor fi traşi la răspundere.

Militanți proeminenți pentru drepturile omului din Rusia cer autorităților să le garanteze securitate în Caucazul de Nord

Mai multi militanti proeminenţi pentru respectarea drepturilor omului de la Moscova au cerut autorităţilor ruse să li se garanteze securitatea in Caucazul de Nord pentru a-şi putea continua activitatea. Declaraţia este semnata, printre altii, de preşedinta grupului Helsinki de la Moscova, Liudmila Alekseyeva, de liderul Mișcării pentru Drepturile Omului Lev Ponomarev, de seful Comitetului pentru protectia oamenilor de ştiintă, Ernst Cerny. In declaratie se cere autorităţilor ruse „să puna capat terorii si sa ii pedepsească pe ucigaşii Nataliei Estemirova si ai Zaremei Sadulaieva şi ai soţului ei”.

ONU îl felicită pe Mahmud Ahmadinejad pentru realegerea în funcția de președinte

O purtătoare de cuvint a secretarului general al ONU, Ban Ki Moon a anunţat că a fost trimisă o scrisoare de felicitare din partea ONU pentru realegerea lui Mahmud Ahmadinejad, in funcţia de preşedinte al Iranului. Victoria preşedintelui Ahmadinejad in alegerile din 12 iunie a fost contestată de liderii opozitiei, iar protestele de strada s-au soldat cu zeci de morti si mii de aresări. Scrisori de felicitare pentru contestatul lider de la Teheran au trimis doar preşedintii Japoniei si Turciei. S-au abtinut de la acest protocol diplomatic preşedintele american Barack Obama, premierul britanic Gordon Brown, preşedintele Franţei Nicolas Sarkosy şi cancelara Germaniei Angela Merkel.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG