Linkuri accesibilitate

Ştiri

Raportor ONU vorbeşte de peste 300 de cazuri de tortură după demonstraţiile de la Teheran

Raportorul special al Naţiunilor Unite privind utilizarea torturii a declarat că s-ar putea adeveri acuzaţiile aduse autorităţilor iraniene că i-ar fi torturat pe cei deţinuţi în timpul demonstraţiilor de protest. Demonstraţiile au avut loc după alegerile prezidenţiale din iunie, câştigate de Mahmud Ahmadinejad.

Raportorul ONU, Manfred Nowak a declarat că a prezentat autorităţilor iranienie peste 300 de astfel de acuzaţii, variind de la utilizarea şocurilor electrice şi a bătăii până la presiuni psihice şi şantaj. Nowak a reamintit că în baza legislaţie internaţionale, autorităţile naţionale sunt obligate să reacţioneze când ONU le prezintă astfel de acuzaţii.

Articol din New York Times despre existenţa la Bucureşti a unui centru de detenţie CIA

Cotidianul New York Times a publicat un articol de invetigaţie în care se afirmă că un imobil renovat aflat pe o stradă aglomerată din Bucureşti a servit drept închisoare secretă a CIA, pentru şase detinuti. CIA ar fi construit cel puţin opt centre de detenţie, între altele în Irak şi Afganistan, iar numărul deţinuţilor de-aici a fost de circa 100. Centrele de detenţie au fost construite la mijlocul anului 2003 sau mai târziu.

„Cred că este o poveste menită să discrediteze România” a declarat Norica Nicolai, preşedinta comisiei parlamentare care investighează posibila existenţă a unor centre secrete de detenţie CIA. Iar Serviciul de Informaţii Interne , SIE, a afirmat că nu are nimic de adăugat la declaraţii anterioare. Ambasada Statelor Unite la Bucureşti a refuzat că comenteze „speculaţiile „ din New York Times.

Bucureşti: reducere a PIB-ului cu 8,8%

Produsul intern brut al Romaniei in trimestrul doi din acest an s-a redus cu 8,8% fata de acelasi trimestru al anului trecut si cu 1,2% fata de primul trimestru din acest an, potrivit estimarilor Institutului Naţional de Statistica.

Seful delegatiei Fondului Monetar International la Bucuresti, Jeffrey Franks, a declarat luni, la prezentarea concluziilor misiunii de evaluare, că "o recesiune foarte grava a lovit Romania". FMI prognozeaza o crestere usoara pentru 2010.

Moscova: preşedintele cecen Kadîrov dă în judecată organizaţia Memorial

Un tribunal din Moscova va începe judecarea unui proces civil intentat de preşedintele Ceceniei Ramzan Kadîrov împotriva organizaţiei ruse Memorial. Kadîrov susţine că reputaţia sa a avut de suferit de pe urma faptului că activiştii pentru respectarea drepturilor omului de la Memorial au postat pe internet acuzaţia că ar putea fi implicat în asasinarea luna trecută a Nataliei Estemirova. Kadîrov cere daune de 10 milioane de ruble.

Uniunea Europeană critică vizita premierului rus Putin la Suhumi

Uniunea Europeană a criticat vizita făcută la 12 august de premierul rus Vladimir Putin în regiunea separatistă Abhazia din Georgia. Într-o declaraţie dată publicităţii la Bruxelles se spune că Putin ar fi trebuit să ceară permisiunea autorităţilor de la Tbilisi înainte de a se deplasa îm Abhazia. Uniunea Europeană consideră că vizita lui Putin nu e compatibilă cu principiul integrităţii teritoriale şi nici nu contribuie la eforturile de stabilizare a regiunii.

Replica preşedintelui Iuşcenco la scrisoarea deschisă a omologului său rus Medvedev

Preşedintele Ucrainei Viktro Iuşcenko s-a declarat dezamăgit de tonul neprietenos al scrisorii deschise pe care i-a trimis-o zilele trecute omologul său rus Dmitri Medvedev. În scrisoare, Medevdev a acuzat conducerea de la Kiev de atitudine anti-rusească, şi de deterioarea relaţiilor dintre cele două ţări prin cererea de a intra în NATO. Iuşcenko recunoaşte că relaţiile s-au deteriorat, se arată surprins că Medvedev a exclus partea de vină a ruşilor pentru această situaţie, şi spune, în legătură cu NATO, că este dreptul suveran al oricărei ţări să aleagă cum să-şi urmeze interesele de securitate.

OSCE condamnă asasinarea în Daghestan a jurnalistului Abdulmalik Ahmedov

Înaltul comisar pentru libertatea presei al OSCE Miklos Haraszti a condamnat asasinarea jurnalisutului Abdulmalik Ahmedov în Republica Daghestan din sudul Rusiei şi a cerut autorităţilor de la Moscova să ia măsuri pentru oprirea acţiunilor violente împotriva jurnaliştilor şi a militanţilor pentru respectarea drepturilor omului.

Ucraina obligă de la 25 august turiştii să deţină la intrarea în ţară echivalentul a 1500 de dolari

Ministerul de externe de la Chişinău a anunţat că începînd de la 25 august pentru a trece graniţa în Ucraina un cetăţean moldovean va trebui să aibă la el suma de 12 600 de hriven, echivalentul a peste 1500 de dolari americani, pentru cheltuieli de şedere pe o perioadă de la una la 30 de zile, dar indiferent de durata şederii. Externele moldovene precizează că noul regulament adoptat de serviciul ucrainean de grăniceri nu se aplică cetăţenilor Republicii Moldova care domiciliază în zonele limitrofe frontierei moldo-ucrainene, asupra copiilor pînă la 16 ani ce călătoresc împreună cu părinţii, persoanelor care deţin voucher turistic şi bilet tur-retur cu dată fixă.

Diplomatul Iurie Leanca (PLDM) se pronunță pentru anularea deciziei de instituire a regimului de vize pentru cetățenii români

Intr-un amplu interviu acordat agenției Știrea Zilei, diplomatul Iurie Leanca, deputat PLDM, s-a pronunțat pentru o restructurare a Ministerului Afacerilor Externe al R. Moldova și aplicarea unei politici externe pragmatice, în interesul real al Moldovei. Referitor la relațiile cu România, Iurie Leanca a spus: „In primul rand trebuie sa anulam aceasta decizie eronata, ilegala, privind instituirea regimului de vize si de invitatii. E un sistem atat de monstrous, incat un cetatean roman, ca sa ajunga in Republica Moldova, cred ca are nevoie de cel putin o luna. Insa, impactul este iarasi asupra Republicii Moldova. S-a diminuat exportul spre Romania, investitiile romanesti ne ocolesc, fireste, daca omul nu poate ajunge aici, merge spre Ucraina. Deci, va fi un gest simbolic, dar cu un impact benefic nu doar asupra relatiilor noastre cu Romania, dar si cu Uniunea Europeana si in general.”

Bilanț de activitate făcut de Dorin Chirtoacă în calitate de primar al Chișinăului

Dorin Chirtoacă, primarul Chișinăului și-a prezentat bilanțul activității sale în cel de-al doilea an la conducerea primăriei capitalei, la o reuniune publică organizată în scuarul Europei din Grădina „Ștefan cel Mare”. Potrivit spuselor lui Chirtoacă, citate de agențiile de presă moldovenești: „Am reusit crearea a circa 200 de locuri noi de munca ca urmare a finalizarii constructiei mai multor obiective de menire social-culturala. Am reusit reabilitarea acoperisurilor si amenajarea mai multor blocuri de locuit. Am introdus compensatiile individuale pentru achitarea agentului termic, pentru anumite categorii de populatie. Am construit si reparat drumul ce leaga Chisinaul de comuna Vaduleni si comuna Budesti. Am reusit lansarea serviciului de verificare a listelor electorale si transmiterea on-line a sedintelor municipale si am lansat programul WI-FI de internet, gratuit, in Gradina Publica”.

Eurostat înregistrează o reducere a recesiunii în statele din zona euro

Recesiunea în zona euro a dat înapoi considerabil, potrivit ultimelor date ale Biroului de statistici al Uniunii Europene – Eurostat. În cele 16 state care folosesc moneda europeană unică, media produslui intern brut în al doilea trimiestru al anului a scăzut cu 0,1 la sută, faţă de contracţia de 2,5 procente din primul trimestru. Franţa şi Germania, cele mai puternice economii ale Europei, au ieşit deja din recesiune, cu creştere economică din aprilie pînă în iunie de 0,3 procente – prima creştere înregistrată de la începutul anului 2008 încoace.

Mir Hossein Mussavi critică procesele intentate demonstranților anti-prezidențiali de la Teheran

Unul din liderii opoziţiei din Iran, Mir Hossein Mussavi scrie în pagina sa de internet că procesele de demascare organizate de autorităţi împotriva reformiştilor şi jurnaliştilor nu fac altceva decît să servească intereselor străinătăţii.

„Novaya Gazeta” nu va mai trimite corespondenți în Cecenia

Ziarul de opoziţie rusesc „Novaya Gazeta” a anunţat că nu va mai trimite corespondenţi în Cecenia. Într-un articol intitulat „Cine a primit autorizaţia de a ucide?”, ziarul îi întreabă pe preşedintele rus Medvedev şi pe premierul rus Putin dacă s-a pornit o campanie de anihilare a activiştilor din Cecenia. Mai mulţi militanţi pentru respectarea drepturilor omului şi jurnalişti din Cecenia şi Daghestan au fost răpiţi şi ucişi în ultimele luni.

Potrivit administrației Obama criticile președintelui rus la adresa Ucranei nu sînt constructive

Administraţia de la Washington e de părere că recentele critici formulate de preşedintele rus Medvedev la adresa conducerii Ucrainei nu vor duce la îmbunătăţirea relaţiilor dintre cele două ţări.

Un raport Human Rights Watch condamnă Israelul pentru uciderea unor civili palestinieni în timpul ofensivei din Gaza de la începutul anului

Potrivit unui nou raport Human Rights Watch, în timpul ofensivei lansate de Israel în Fîşia Gaza, la începutul anului, militarii israelieni ar fi ucis 11 civili palestinieni, între care femei şi copii, care agitau steaguri albe. Mai mult de o mie de palestinieni au fost ucişi în timpul ofensivei, care a fost lansată ca ripostă după ce militanţii Hamas au lansat rachete împotriva Israelului, ucigînd trei civili evrei, Human Rights Wath a acuzat Hamas de crime de război pentru aceset atacuri.

Vlad Filat precizează liniile de forță ale politicii externe promovate de coaliția AIE

Statele Unite ale Americii vor juca un rol foarte important în ceea ce înseamnă viitorul Republicii Moldova, iar administrarea relaţiilor strategice cu Federaţia Rusă nu va duce în nici un caz la periclitarea procesului de integrare europeană a Moldovei, a declarat într-un interviu pentru Radio “Europa Liberă”, Vlad Filat, liderul Partidului Liberal Democrat. El a adăugat că relaţia Chişinăului cu Bucureştiul va fi una firească, bazată pe trecutul istoric, pe prezent şi pe viitorul comun într-un spaţiu al valorilor europeene. Filat a mai spus că noua guvernare va anula imediat vizele pentru români şi va restabili legăturile cu Bucureştiul în interesul national al republicii Moldova.

Deficitul bugetar al Moldovei estimat la cca 2 miliarde de lei în primele 7 luni ale anului

Deficitul bugetar al Republicii Moldova a atins aproximativ 2 miliarde de lei în primele şapte luni ale anului, fiind de aproape 4 ori mai mare decât cel prognozat de guvern pentru întregul an. Datele au fost prezentate de ministerul Finanţelor în şedinţa de ieri a Guvernului Greceanîi. Ministrul Economiei şi Comerţului, Igor Dodon spune însă că economia moldoveană ar da semne de ieşire din criză. În perioada campaniei electorale pentru alegerile de pe 5 aprilie, autorităţile comuniste au spus însă că Republica Moldova se află la adăpost de criza economică.

Vlad Filat a avut o întrevedere cu ambasadorul american la Chișinău

La Chişinau, liderul liberal democratilor moldoveni Vlad Filat a avut ieri o intrevedere cu ambasadorul american Asif Chaudhry. Potrivit portalului de ştiri Unimedia, Vlad Filat a declarat că înîlnirea a avut loc la cererea ambasadorului american şi ca au fost discutate probleme legate de situatia politica şi economica a Moldovei, despre evolutia relaţiilor moldo-americane şi despre propunerea Aliantei pentru Integrare Europeana de a stabili un parteneriat strategic cu Statele Unite. Liderul liberal democrat a mai avut in ultimul timp intrevederi si cu ambasadorul Moscovei la Chisinau, Valeri Kuzmin si cu reprezentantul Uniunii Europene in Moldova, Kalman Miszei.

Vizita lui Vl. Putin în Abhazia calificată la Tbilisi drept provocare

Georgia a calificat vizita de ieri in regiunea separatista Abhazia a premierului de la Moscova, Vladimir Putin drept încă o provocare din partea Moscovei şi încă o încercare de a destabiliza situaţia din Caucazul de Sud. In cadrul vizitei sale de ieri de la Suhumi, premierul rus a promis un ajutor militar de jumătate de miliard de dolari autorităţilor separatiste. In urma războiului ruso-georgian de anul trecut, Rusia si Nicaragua au recunoscut independenta Abhaziei si Osetiei de Sud, cele doua regiuni separatiste ale Georgiei.

Ucraina introduce condiții suplimentare pentru acordarea de vize călătorilor dintr-o serie de țări între care R. Moldova

Ucraina va verifica selectiv, începînd din 24 august călătorii străini care vor sa intre in ţară daca au mijloace materiale suficiente pentru perioada sejourului. Măsura se va aplica, potrivit agentiei Interfax Ucraina, citată de Info Prim Neo, călătorilor din Moldova, Tadjikistan, Azerbaijan, Uzbekistan, ţărilor africane si asiatice. Vor fi exceptaţi locuitorii zonelor din apropierea graniţelor Ucrainei. Suma de care ar trebui sa beneficieze calatorii străini este echivalentul a 18.330 de lei moldoveneşti.

Administrația prezidențială de la Kiev reacționează la remarcile președintelui Medvedev

Sefa administraţiei prezidenţiale de la Kiev a caracterizat recenta scrisoare trimisa de preşedintele Rusiei Dmitri Medvedev preşedintelui ucrainian Viktor Iușcenko drept un atac împotriva naţiunii ucrainiene şi o dovadă ca liderii de la Moscova sunt încă „ ostaticii vechilor complexe imperiale” ruse. Mesajul liderului de la Kremlin a fost lansat acum 2 zile si pe video blogul preşedintelui Medevedev. Acesta il acuza pe actualul preşedinte de la Kiev de atitudine anti-ruseasca şi îşi exprima speranta ca noii lideri de la Kiev, după alegerile prezidenţiale din 17 ianuarie vor adopta un alt ton al relatiilor cu Moscova. Fostul preşedinte ucrainian Leonid Kravciuk a declarat Europei Libere că alegerea viitorului preşedinte ucrainian nu este treaba Moscovei ci dreptul suveran al poporului ucrainian.

Secretarul general Nato vizitează Kosovo

Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen va face astazi prima sa vizita in noua sa calitate in Kosovo. Noul secretar general al NATO se va intilni cu preşedintele Fatmir Seidiu, cu premierul Hashim Thaci şi cu seful misiunii NATO de mentinere a păcii din provincie. Rasmusen a declarat ca una din priorităţile sale la cîrma alianţei va fi diminuarea rolului NATO în Kosovo si eventuala retragere a misiunii.

Iranul propune o conferință internațională pe tema interzicerii atacurilor împotriva facilităților nucleare

Iranul a propus organizarea ăn aceasta toamnă a unei conferinte internationale la care sa se discute interzicerea atacurilor impotriva facilităţilor nucleare existente. Reprezentatul Teheranului la Agentia Natiunilor Unite pentru Energie Atomica a spus ca propunerea Iranului este una de principiu si ca nu ar avea nici o legatura cu speculatiile referitoare la un atac israelian impotriva facilităţilor nucleare iraniene, in eventualitatea in care Teheranul işi continuă programul de îmbogăţirea a uraniului, sfidind solicitările comunităţii internaţionale de a pune capat programului său nuclear.

Traian Băsescu creditat cu 35% în intențiile de vot ale românilor la alegerile prezidențiale

Potrivit unui sondaj de opinie dat publicitatii la Bucuresti, despre intenţiile de vot ale romanilor, preşedintelui Romaniei Traian Băsescu este creditat cu 35 de procente, liderul partidului Social Democrat, Mircea Geoana cu 21 de procente iar liderul liberal Crin Antonescu cu 11 procente. Daca in alegerile prezidentiale din aceasta toamna din Romania s-ar prezenta si primarul Bucurestiului, Sorin Oprescu acesta s-ar plasa pe locul doi cu 22 la suta din sufragii. In privinţa partidelor politice, liberal democratii se plaseaza pe locul întîi cu 33 la suta, urmaţi de PSD-PC cu 31 la suta , iar Partidul Naţional Liberal este creditat cu 16 la suta din încrederea electoratului.

Ofensivă majoră a armatei americane în Afganistan împotriva talibanilor

Armata americană a lansat o ofensiva importanta impotriva militantilor Taliban din sudul Afganistanului. Operaţiunea este menita să împiedice acţiuni ale talibanilor in perioada alegerilor prezidentiale din Afganistan din 20 august. Lupte puternice au avut loc si in Pakistan intre fortele proguvernamentale tribale si luptatori taliban. Potrivit agentiilor internationale de presa violentele s-au soldat cu cel puţin 70 de morti si zeci de case distruse.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG