Linkuri accesibilitate

Ştiri

Succes la Festivalul Internațional de la Edinburgh al spectacolului „Faust” regizat de Silviu Purcărete

Spectacolul Faust, in regia lui Silviu Purcărete, cu Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu, a repurtat un important succes de public si de critica la Festivalul International de la Edinburgh. Actriţa principala Ofelia Popii a obtinut aseara unul din cele trei premii oferite de Banca Scoției, Herald Angel Awards, pentru rolul Mefisto din acest spectacol, informeaza site-ul Festivalului de la Edinburgh (www.eif.co.uk/news/herald-angel-awards).

O delegație nord-koreeană a participat la funerariile fostului președinte Kim Dae Jung în Coreea de Sud

La Seul au avut loc astazi ceremoniile funerare pentru fostul preşedinte Kim Dae Jung un promotor al democratiei si reconcilierii cu Coreea de Nord. Regimul de la Fenian a trimis o delegatie la ceremonii.

Angela Merkel: Germania nu-și va retrage forțele din Afganistan

Cancelara Germaniei, Angela Merkel a declarat ca tara sa va continua sa ramina angajata in Afganistan, alaturi de Alianta Nord Atlantica atit timp cit va fi necesar si a refuzat, intr-un interviu cu un canal german de stiri, sa avanseze vreo data a retragerii fortelor germane din Afganistan. 4000 de militari germani sunt angaţi in misiunile ISAF, fiind implicati mai ales in antrenarea fortelor afgane militare si de politie si in proiecte de infrastructura.

225 de declarații despre presupuse fraude electorale înregistrate în Afganistan

Comisia pentru Plingeri Electorale din Afganistan a anunţat ca au fost inregistrate deja 225 de declaratii despre presupuse fraude electorale in timpul alegerilor prezidentiale si provinciale din 20 august. Printre cele mai frecvente reclamatii sunt cele de intimidare a votantilor. Potrivit sefului acestui organism, 35 din cele 225 de plingeri vor fi analizate in regim de urgenta, pentru ca ele ar putea modifica rezultatul scrutinului. Contra-candidatul preşedintelui Hamid Karzai, fostul ministru de externe Abdulah Abdulah a acuzat administratia prezidenţiala de la Kabul că a manipulat votul din 20 august. Rezultatele oficiale preliminare sunt aşteptate marti. Seful misiunii de observatori ai Uniunii Europene a declarat ieri ca alegerile au fost în general corecte, dar nu si libere, in mai multe părţi ale ţării.

Stare de urgență declarată la Atena din cauza incendiilor masive

10 mii de oameni au fost evacuati din Atena, ca urmare a extinderii incediului unei paduri din apropierea capitalei Greciei, informeaza agentia Associated Press. Autoritatile au anuntat stare de urgenta la Atena. Locuitorilor de la Agios Stefanos, la 23 km de Atena, li s-a cerut sa-şi părăseasca locuintele, dupa ce pala de foc a atins casele situate în apropierea padurii. Focul a pîrjolit 12 mii de hectare de pădure. Franţa si Italia au trimis avioane echipa special pentru a stinge incediile pentru a ajuta autoritatile grecesti.

Incendiu în Rusia la un depozit petrolier al companiei Transneft

Noaptea trecută un rezervor de petrol din Siberia, de la statia de transport Kanda a luat foc. Un pompier a fost omorit si alti 2 sunt dati dispăruti. Potrivit autoritatilor situatia este sub control. 88 de pompieri au fost desfăşurati in zonă. Statia pe transport petrolier apartine companiei Transneft si agentiile ruse de ştiri il citeaza pe vicepreşedintele companiei, Mihail Barkov cu declaratia ca se fac eforturi pentru nu se intrerupe aprovizionarea clientilor Transneft.

Chișinău: Liderii AIE au respins categoric decizia PCRM de a negocia separat formarea unei alianțe de guvernare de centru-stînga

Partidele din Alianţa pentru Integrare Europeana au declarat ca nu vor negocia separat cu partidul comunistilor formarea vreunei noi coalitii. In declaratii facute ieri seara Europei Libere, Aliantei pentru Integrare Europeană au respins categoric aceasta varianta de dialog. Liderii Aliantei au invitat Partidul comunistilor la deschiderea dialogului politic la o întîlnire programată marti, 25 august, la ora 11.

70 de ani de la semnarea Pactului Molotov-Ribbentrop

Astazi se implinesc 70 de ani de la semnarea de catre ministri de externe ai Uniunii Sovietice si Germaniei naziste a pactului de neagresiune dintre cele doua ţări, pact cunoscut sub denumirea de Ribbetrop–Molotov. Protocoalele secrete ale pactului au impărtit Europa intre marile puteri totalitare ale momentului. Au fost afectate Romania, care a pierdut Basarabia si Bukovina, Polonia, Tările baltice.

Autoritățile ruse au confirmat moartea a 69 de persoane în accidentul de la o hidrocentrală siberiană

Autorităţile rusesti au confirmat moartea a 69 de oameni în urma tragediei de luni, de la centrala hidroelectrica de la Sayano Şuşenskaia. 6 persoane sunt încă date dispărute. Peste 2000 de oameni au fost desfaşurati de-a lungul fluviului Enisei pentru a ajuta la operaţiile de curăţare a zonei.

Emisarul american Richard Hoolbroke despre acuzațiile de fraudă în alegerile prezidențiale din Afganistan

Emisarul special al administraţiei americane pentru Afganistan şi Pakistan, Richard Holbrooke a declarat că dupa alegerile prezidenţiale de joi, din Afganistan pot apărea acuzatii de frauda electorala. Contra-candidatul preşedintelui Hamid Karzai, fostul ministru de externe Abdulah Abdulah a acuzat ieri administratia prezidenţiala de la Kabul că a manipulat votul din 20 august. Rezultatele oficiale preliminare sunt aşteptate marti. Seful misiunii de observatori ai Uniunii Europene a declarat ieri ca alegerile au fost în general corecte, dar nu si liber, in mai multe părţi ale ţării.

100 de profesori universitari germani anchetați sub învinuirea de a fi luat mită

In Germania, procurorii investigheaza 100 de profesori universitari suspectati ca ar fi luat mita pentru a acorda titlul de doctor. Potrivit presei germane, sute de studenţi ar fi dat mita citeva zeci de mii de dolari profesorilor pentru a obtine acest inalt grad academic. Printre universitatile aflate sub anchetă sunt cele din Frankfurt, Tubingen, Leipzig, Rostock, Jena, Hamburg, Koln si Berlin.

Mari incendii în Grecia afectează 65 de zone forestiere

In Grecia, pompierii caută sa faca fata incendiilor padurilor. In intreaga tara 65 de paduri sunt in flacari, iar unul din incediile cele mai grave se afla in nordul capitalei Atena. Nu au fost semnalate victime, dar multi locuitori au fost obligaţi sa paraseasca zonele afectate. Vinturile puternice si caldura sunt cauzele acestor incendii. Franta şi Italia au trimis avioane in sprijinul pompierilor si aviatiei grecesti.

Ceremonii funerare la Seul pentru fostul președinte Kim Dae Jung

La Seul au loc ceremoniile funerare pentru fostul preşedinte Kim Dae Jung, laureat al premiului Nobel pentru pace şi un promotor al democratiei si reconcilierii cu Coreea de Nord. Regimul de la Fenian a trimis o delegatie la ceremonii.

Șeful misiunii UE de observatori declară că alegerile în Afganistan au fost în general corecte, dar nu total libere

Seful misiunii Uniunii Europene de observare a alegerilor din Afganistan Philippe Morillon a declarat ca scrutinul din 20 august a fost, in general, corect, dar nu si liber, in mai multe părţi ale ţării. Anterior, autoritatile electorale din Afganistan si oficialităşi americane au facut un apel la calm catre populaţie pentru perioada in care se numara voturile din alegerile prezidenţiale şi provinciale de joi. Rezultatele sint asteptate marti, iar cei doi candidati cu cele mai mari sanse de victorie, actualul preşedinte Hamid Karzai si fostul sau ministru de externe Abdulah Abdulah si-au anuntat amindoi victoria in scrutin.

Intervenție a forțelor de securitate ruse împotriva militanților de opoziție ce au demonstrat la Moscova de Ziua drapelului național

Fortele de securitate rusesti au arestat 9 activisti ai opozitiei care au luat parte la un mars in centrul Moscovei, aniversind ziua drapelului national. Marsul a fost organizat de miscarea anti-Kremlin „Solidaritatea”. Potrivit lui Boris Nemtov, unul dintre liderii miscarii, printre cei arestati este si Roman Dobrohotov, liderul miscării de tinerei „Noi” şi activistul Ilia Iașin. Boris Nemtov a relatat că politia a intervenit in forta batindu-i pe manifestati dupa ce acestia au desfasurat pe strada Arbat un mare steag rusesc. Nemtov considera actiunea fortelor de politie de neacceptat.

Estonia, Letonia și Lituania aniversează 20 de ani de la lanțul uman format de locuitorii lor pentru a protesta împotriva dominației sovietice

Estonia, Letonia si Lituania au lansat o cursa de 24 de ore si de 600 de kilometri pentru a aniversa 20 de ani de la momentul in care a avut loc lantul uman al locuitorilor tarilor baltice impotriva dominatiei sovietice. Potrivit agentiei France Presse, secretarul de stat american Hillary Clinton a difuzat un mesaj celor trei ţări cu ocazia aniversarii a 20 de ani de la lantul uman baltic.

La Plenara CC PCRM, Vl. Voronin a atacat violent AIE acuzînd-o de încercare de „rupere a relațiilor strategice ale Moldovei cu Rusia”

La Chisinau a luat sfîrsit plenara Comitetului Central al Partidului Comunistilor din Republica Moldova. Agentia Ria Novosti citeaza declaratia liderului Partidului Comunistilor, Vladimir Voronin făcută în cadrul lucrărilor plenarei și a care a spus ca nu va discuta cu Alianta Pentru Integrare Europeana, ci doar cu fiecare partid parlamentar in parte. Potrivit sursei citate, preşedintele comunistilor moldoveni a lansat la plenara un nou atac impotriva opozitiei: ”aceasta alianta este ademenita din Vest, cu promisiuni si ajutoare pentru tara. Acest lucru se face din cauza comunismo-fobiei, încercarii de a rupe relatiile strategice ale Moldovei cu Rusia, de a transforma Moldova intr-o a doua Georgie, de lichidare a statutului ei de neutralitate”. Lucrarile plenarei s-au desfasurat fara participarea presei.

Traian Băsescu susține implicarea BOR în viața comunităților românești din străinătate

Preşedintele Traian Băsescu îşi doreşte ca Biserica Ortodoxă Română să fie implicată în comunităţile româneşti din străinătate pentru că această instituţie este una din cele mai puternice în menţinerea obiceiurilor româneşti peste hotare, transmite un corespondent al agenției Mediafax. Declaratia a fost facuta de preşedintele Romaniei vineri seara la deschiderea Scolii de vara intitulata "Comunităţi româneşti şi identitate europeană".

Barack Obama va vizita China în noiembrie

Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama va face o vizita oficiala de stat in China la jumtatea lunii noiembrie. Anuntul a fost facut de nou numitul ambasador al Washingtonului la Beijing, Jon Huntsman.

Iulia Timoșenko desemnată personalitatea ce mai influentă din Ucraina

Pentru al doilea an consecutive, premierul Ucrainei, Yulia Timoşenko a fost numita cea mai influentă femeie de catre publicaţia Korrespondent, relatarează serviciul ucrainean al postului nostru de radio. Dupa premier, pe pozitia a doua se plaseaza multi miliardarul Rinat Ahmetov, un parlamentar rar văzut in bancile Radei de la Kiev. Pe pozitia a treia se plaseaza liderul Partidului Regiunilor, de opozitie, Viktor Yanukovici şi pe pozitia a patra, ginerele fostului preşedinte Leonid Kravciuk, Viktor Pinciuk. Preşedintele Ucrainei, Viktor Yuscheko vine abia pe pozitia a 5-a.
Yulia Timoshenko este plasata de revista americana Forbes si pe lista celor mai influente femei ale lumii, pe pozitia 48. In lista Forbes, cea mai influenta femeie din lume este considerate cancelara crestin democrata a Germaniei, Angela Merkel.

Confruntare politică între Slovacia și Ungaria

Ungaria si Slovacia au continuat razboiul verbal ieri, cind preşedintele Ungariei, Laszlo Solyom a fost obligat sa îşi contramandeze o vizita particulara la Bratislava, dupa ce a fost anunţat ca autorităţile slovace nu ii vor permite intrarea în ţara in aceasta zi. Preşedintele Ungariei intenţiona sa participle la dezvelirea unei statui a regelui Stefan, regale Ungariei medievale, in orasul Komarno, aflat la graniţa dintre Slovacia şi Ungaria.
Autorităţile slovace au criticat intentia preşedintelui de la Budapesta de a vizita Slovacia tocmai pe 21 august, zi in care este comemorata invazia trupelor pactului de la Varsovia din 1968, a Cehoslovaciei comuniste, invocind ratiuni de securitate. Ungaria era la data aceea membra a Pactului de la Varsovia si a fost printre tarile invadatoare. Preşedintele Solyom a declarat explicatia Bratislaviei drept “de nescuzat si de neexplicat”. Ministrul maghiar de externe a spus ca situatia este “inacceptabila“ intre doua tari ale Uniunii Europene si ca va fi adusa in discutia Uniunii. 10 % din populatia Slovaciei este formata din unguri.

Strategia post-electorală a PCRM discutată la plenara CC a comuniștilor desfășurată la Chișinău

La Chisinau a luat sfîrsit plenara Comitetului Central al Partidului Comunistilor din Republica Moldova. Potrivit corespondentului nostru Vitalie Enache, pe agenda discutiilor s-a aflat strategia post-electorala a acestui partid.

In convorbirile de la Soci cu președintele Rusiei, Vl. Voronin ar fi discutat și relația PCRM cu AIE

Potrivit agentiei de ştiri Novîi Reghion, citata de serviciul in limba engleză al BBC, ieri la Soci, preşedintele comunistilor moldoveni si preşedinte in exercitiu al Republicii Moldova ar fi discutat cu preşedintele Rusiei, Dmitry Medvedev si despre relatia PCRM cu partidele necomuniste din parlament, grupate in Alianta pentru Integrare Europeana. Sursa citata spune ca Vladimir Voronin ar putea solicita, in schimbul votării noului preşedinte de catre partidul comunistilor, pozitia de speaker al parlamentului. Reamintim ca Alianta pentru Integrare Europeana detine 53 de mandate in noul Parlament, iar partidul comunistilor 48. Pentru alegerea preşedintelui este nevoie de 61 de voturi.

Un al 7-lea caz de infecție cu virusul H1N1 înregistrat în R. Moldova

In Republica Moldova a fost inregistrat al 7-lea caz de infectie virata H1N1, la o persoana de 18 ani care a sosit in urma cu doua zile din Italia. Potrivit ministerului sanatatii de la Chişinău, tinerei i se acorda asistenţa medicala necesara. Agentia Molpres informeaza ca pîna la sfîrşitul acestei saptamini in Republica Moldova fusesera inregistrate 56 de cazuri suspecte de asa numita gripa porcina, dar ca nici un caz nu a fost mortal.

Traian Băsescu intervine pentru suplimentarea cu 1000 de locuri a accesului elevilor din R. Moldova în universitățile din România

Preşedintele Romaniei, Traian Băsescu a spus, citat de agentia Mediafax, că discuta cu guvernul Emil Boc suplimentarea cu 1000 numarul de locuri disponibile pentru absolventii de liceu din Republica Moldova pentru universitatile romane. Statul roman ofera 1100 de burse de studiu studenţesti pentru absolventii liceelor din Republica Moldova .

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG