Linkuri accesibilitate

Ştiri

R. Moldova serbează Ziua Limbii Române

La Chișinău și în alte localități este serbată astăzi aniversarea de 20 de ani de la adoptarea limbii romane ca limbă de stat şi trecerea la grafia latină.

Vladimir Putin califică drept imoral Pactul Molotov-Ribbentrop

Premierul Rusiei, Vladimir Putin a calificat drept imoral pactul de neagresiune Molotov-Ribbentrop, semnat de Germania nazistă şi URSS în 1939. Într-o scrisoare deschisă publicată în ediţia de luni a ziarului polonez „Gazeta Wyborcza”, Putin denunţă şi masacrul de la Katyn, unde sovieticii au executat mai mult de 20 de mii de ofiţeri şi intelectuali polonezi. Vladimir Putin va lua parte la ceremoniile de mîine de la Gdansk de marcare a 70 de ani de la declanşarea celui de-al doilea război mondial.

Intr-un interviu cu Europa Liberă, Regele Mihai I afirmă că Occidentul ar trebuie să sprijine mai mult apropierea R. Moldova de UE

Uniunea Europeană ar trebui să se angajeze mai mult sprijinirea Moldovei să se apropie de Europa, iar occidentalii ar trebui să aducă Basarabia înapoi în Europa, pentru că Basarabia a fost parte a Europei, a declarat Regele Mihai într-un amplu interviu acordat „Europei Libere”. Rugat să adreseze un mesaj pentru toţi românii, dinăuntrul şi dinafara graniţelor României, la 7 decenii de la tragicele evenimente din 1939, Regele Mihai a spus: „Pentru ca lucrurile să meargă mai bine decît acum, ceea ce îi rog pe români din tot sufletul este să fie uniţi (...). Trebuie să fim solidari unul cu celălalt, să ne reamintim că sîntem în Europa, şi să ne purtăm cum se cuvine unii cu alţii”.

R. Moldova enumerată printre țările europene în care deciziile tribunalelor nu sînt respectate integral

Deciziile tribunalelor din mai multe ţări europene nu sînt respectate în întregime sau sînt aplicate parţial şi după lungi întîrzieri, ceea ce înseamnă dispreţ faţă de domnia legii şi o serioasă nerespectare a drepturilor omului, a declarat Comisarul pentru Drepturile Omului de la Consiliul Europei Thomas Hammarberg. Comisarul adaugă că aceasta e o problemă structurală pe care autorităţile din Albania, Bosnia-Herţegovina, Moldova, Rusia, Serbia şi Ucraina trebuie s-o rezolve rapid.

Dalai Lama în vizită în Taiwan

Liderul spiritual al Tibetului, Dalai Lama se află în vizită în Taiwan, ceea ce a provocat nemulţumirea autorităţilor chineze care au avertizat că această vizită ar putea deteriora relaţiile dintre China şi Taiwan. Dalai Lama a sosit în Taiwan duminică seara tîrziu şi s-a deplasat imediat în sudul insulei, unde s-a rugat pentru victimele inundaţiilor provocate de un taifun puternic care a lovit recent regiunea. Oficialităţile taiwaneze au spus că nu sînt programate convorbiri oficiale. China îl consideră pe Dalail Lama un separatist care doreşte independenţa Tibetului.

Un agent algerian al rețelei teroriste Al Qaida ucis de forțele ruse în Daghestan

Forţele de securitate ruseşti au ucis un agent al reţelei teroriste Al Qaida în Daghestan. Anunţul a fost făcut la televiziunea rusă de o oficialitate care a spus că a fost vorba de un algerian cunoscut sub numele de Doctor Muhammed. Acesta şi încă un luptător rebel au fost ucişi într-un raid la graniţa dintre Cecenia şi Daghestan. Autorităţile de la Moscova a acuzat mai multe organizaţii radicale islamice din străinătate că au finanţat recentul val de violenţe din Caucazul de Nord.

Ziua Limbii Române la Chișinău

Salonului Internaţional de Carte organizat anual de ziua Limbii Române va fi dedicat astăzi poetului Grigore Vieru. Manifestarea la Biblioteca Naţională va debuta cu inaugurarea expoziţiei „Taina care mă apără” şi dezvelirea bustului lui Grigore Vieru realizat de sculptorul Ion Bolocan. Ca în fiecare an pe 31 august, vor avea loc depuneri de flori pe aleea clasicilor din grădina publică Ştefan cel Mare. Manifestările festive sunt aşteptate să dureze până seara târziu, culminînd cu un concert în Piaţa Marii Adunări Naţionale. La sfârşitul săptămânii trecute, două panouri care invitau locuitorii Chişinăului la o expoziţie la galeria de arte plastice Brâncuşi cu genericul "Limba noastră cea română" au fost dărâmate.

Creștin-democrații au pierdut majoritatea în alegerile din landurile germane Saarland și Turingia

Potrivit rezultatelor exit-pollurilor, conservatorii germani ai cancelarului Angela Merkel au pierdut majoritatea în două landuri, Saarland şi Turingia, dar au obţinut rezultate mai bune în al treilea, Saxonia, în urma alegerilor de duminică. Alegerile regionale în cele trei landuri sunt văzute ca un test pentru alegerile parlamentare de pe 27 septembrie în urma cărora liderul social-democrat Frank-Walter Steinmeier, actualul ministru de Externe în cabinetul Angelei Merkel speră să obţină postul de cancelar.

Probabilitate de încheiere pînă la sfîrșitul anului a unui acord de asociere între Siria și UE

Coordonatorul politicii externe şi de securitate al Uniunii Europene, Javier Solana a declarat ieri că un acord de asociere cu Siria va fi semnat până la sfârşitul acestui an. Solana a spus că Uniunea Europeană pregăteşte un plan pentru pace şi stabilitate în regiune, iar Siria „joacă un rol important”. Lipsa unui acord de asociere cu Uniunea Europeană împiedică în prezent Siria să beneficieze de pe urma politicii europene de vecinătate. Negocierile tehnice s-au încheiat în 2004, dar Uniunea Europeană a considerat atunci că circumstanţele politice nu earu favorabile semnării acordului.

Accident aviatic belarus la o demonstrație aeriană în Polonia

Doi piloţi militari beloruşi au murit când avionul lor de luptă, Su-27 s-a prăbuşit în timpul unui show aviatic în Polonia. În imaginile difuzate de posturile de televiziune poloneze se poate vedea cum avionul masiv face trei bucle în aer, se echilibrează, dar se prăbuşeşte înainte de aterizare. Poliţia din oraşul Radom la sud de Varşovia spune că cei doi piloţi n-au reuşit să se catapulteze la timp.

10 camioane cu alimente pentru forțele Nato din Afganistan incendiate de un atentat cu bombă

Explozia unei bombe duminică seara în Pakistan, în oraşul vestic Chaman, la graniţa cu Afganistanul a provocat incendierea a mai mult de zece camioane cu provizii pentru forţele NATO din Afganistan. Un şef al poliţiei locale a declarat agenţiei AFP că bomba fusese plasată sub o cisternă cu combustibil pentru trupele NATO. Chaman este unul din principalele oraşe ale provinciei Baluchistan, bogată în petrol şi gaze, situată la graniţa cu Afganistanul şi Iranul.

Număr record de plîngeri de fraudă electorală după alegerile prezidențiale din Afganistan

În Afganistan s-au înmulţit până la aproape 700 plângerile privind fraudarea alegerilor prezidenţiale de pe 20 August. Potrivit datelor Comisiei Electorale după numărarea a 35 la sută din voturi, preşedintele Hamid Karzai ar conduce cu peste 46 la sută, urmat de fostul ministru de Externe, Abdullah Abdullah cu peste 31 la sută. Autorităţile electorale sperau să poată anunţa rezultatele finale până la 17 septembrie, dar numărul mare al plângerilor poate duce la o amânare.

Mahmud Ahmadinejad și-a motivat în fa'a Parlamentului alegerea guvernului

Preşedintele Iranului, Mahmud Ahmadinejad a apărat duminică lista miniştrilor propusă pentru noul său cabinet în faţa criticilor venite din Parlament şi semnelor că ar putea avea probleme cu aprobarea anumitor candidaţi. Membrii Parlamentului din ambele tabere, conservatoare şi reformistă, spun că unii candidaţi din cei 21 propuşi de Ahmadinejad ar fi lipsiţi de experienţă. Printre miniştri, Ahmadinejad a propus pentru prima dată în istoria Republicii Islamice 3 femei la funcţiile de ministru al educaţiei, sănătăţii şi bunăstării sociale.

Victorie a opoziției în alegerile de duminică din Japonia

Următorul premier al Japoniei, Yukio Hatoyama se va confrunta cu misiunea dificilă a formării unui guvern care să relanseze economia. Victoria de duminică în alegeri a Partidului Democrat din Japonia pune capăt unei jumătăţi de secol în care ţara a fost condusă, cu excepţia a 11 luni, de Partidul Liberal Democrat. În Campania electorală, democraţi japonezi au promis să îndrepte stimulentele financiare către consumatori, să reducă cheltuielile bugetare şi puterea birocraţilor.

Președintele Columbiei suferă de gripa A

Preşedintele Columbiei, Alvaro Uribe are gripă porcină. Relatările de presă spun că preşedintele în vîrstă de 57 de ani nu este în situaţie de risc, iar tratamentul decurge „satisfăcător”. Uribe a început să să simtă rău vineri, în aceeaşi zi în care a participat la un summit al liderilor sud-americani în Argentina.

Slovenia și Croația pe cale de a-și reglementa diferendul asupra frontierei bilaterale

Slovenia şi Croaţia spun că sunt „pe drumul cel bun” în găsirea unei soluţii privind delimitarea graniţei comune, fapt ce ar putea permite Croaţiei să reia până la sfârşitul anului negocierile de aderare la Uniunea Europeană. Declaraţia a fost făcută de miniştrii de Externe ai celor două ţări după convorbiri purtate duminică în Slovenia. Din decembrie anul trecut, Slovenia blochează din interiorul Uniunii Europene 14 din 35 de capitole de negocieri cu Croaţia.

Diplomatul Louis O'Neill: „Moldova are nevoie de un guvern și nu de amenințări și discuții fără sfîrșit”

„Ameninţările proferate de preşedintele Voronin in parlament si după aceea trimiterea unor ofiteri din batalionul Fulger la televiziune... sunt mai degraba gesturi de disperare” – apreciază Louis O’Neill, fostul şef al misiunii OSCE la Chişinău, într-un interviu cu Europa Libera (www.europalibera.org). El s-a declarat surprins de reacţia comuniştilor dar a ţinut să reamintească faptul că în acest moment, comuniștii si Alinaţa pentru Integrare Europeana sunt aproape la egalitate. Aşa ca trebui să coopereze în Parlament.

„Cel mai rău pentru Moldova ar fi acum alegeri anticipate, pentru că ţara are mari probleme economice” – a mai declarat diplomatul american – „Moldova are nevoie de un guvern şi nu de convorbiri şi ameninţări şi discuţii fără sfîrșit”. Referitor la un posibil sprijin al Occidentului pentru ca Moldova să depăşească actuala criză politică, O’Neill şi-a exprimat părere că va fi mai degrabă vorbă de sprijin pentru idei şi programe, nu pentru o persoană în parte.

Salonul Internațional de Carte de la Chișinău dedicat poetului Grigore Vieru

Salonului Internaţional de Carte organizat anual, cu ocazia zilei Limbii române, va fi dedicat poetului Grigore Vieru. Salonul, organizat la Biblioteca Naţională, va debuta cu inaugurarea expoziţiei „Taina care mă apără” şi dezvelirea bustului lui Grigore Vieru realizat de sculptorul Ion Bolocan. Tot în cadrul salonului vor fi lansate cinci cărţi ale poetului, editate în România. În total, la Salon vor fi expuse peste 2 mii de cărţi, apărute la 200 de edituri din 14 ţări. Salonul internaţional de carte se închide pe 3 septembrie.

Guvernul român a aprobat rectificarea bugetului de stat pe fundalul crizei economice

Guvernul român a aprobat rectificarea bugetului iar ministrul finanţelor, Gheorghe Pogea a declarat că produsului intern brut s-ar putea reduce cu 8 până la 8,5 %. Deficitul va ajunge, la sfarsitul anului, la 7,3% din PIB, fata de 4,6% cât era prevăzut iniţial, din cauza nerealizarii veniturilor estimate. Tinta de inflatie este de 4,3%.

Senatorul Edward Kennedy înmormîntat la cimitirul militar Airlington

Senatorul Edward Kennedy, cel mai tânăr frate din singura dinastie politica a americană, a fost înmormântat la cimitirul militar Arlington din apropiere de Washington. Tot acolo sunt înmormântaţi fraţii săi asasinaţi, John şi Robert Kennedy. Preşedintele John F. Kennedy a fost ucis in 1963 iar Robert, în 1968 – în cursul campaniei electorale pentru preşedinţie. Edward Kennedy a fost 47 de ani membru democrat al Senatului american, un avocat al drepturilor şi libertăţilor civile. Ultima batalie senatorială a dat-o în favoarea schimbării sistemului de asigurări medicale, care acum lasă milioane de americani fara nici o asigurare de boală. La înmormîntare, preşedintele american Barack Obama, a declarat: "Ted Kennedy a lucrat o viaţă întreagă nu pentru cei cu bani, cu putere sau relaţii speciale. El a vrut să fie vocea celor care nu se puteau face auziţi”

Parlamentul iranian dezbate lista noului guvern propus de președintele Ahmadinejad

Parlamentul iranian a început trei zile de dezbateri privind guvernul propus de preşedintele Ahmadinejad. Pentru prima dată în istoria republicii islamice, din guvern vor face parte trei femei, care ar urma sa se ocupe de educaţie, sănătate şi probleme sociale.

Demiterea procurorului general al Teheranului

Noul şef al justiţiei iraniene, aiatolahul Sadeq Larijani l-a demis pe procurorul general al Teheranului, care a condus o serie de procese impotriva participanţilor la demonstraţiile anti-prezidenţiale din iunie. Totodata, el a creat o comisie care să investigheze atît cauzele demonstraţiilor cît şi acuzaţiile că cei reţinuţi după proteste ar fi fost torturati şi maltrataţi.

In Japonia se desfășoară alegeri generale

În Japonia au loc alegeri generale. Pe fundalul celei mai profunde crize economice din istoria modernă a Japoniei, este de aşteptat că votul să fie cîştigat de partidul democrat de opoziţie. Potrivit ultimelor sondaje de opinie, democraţii vor pune capăt guvernării conservatoare a partidului liberal, care durează de aproape 50 de ni.

Peste 550 de plîngeri de fraudă în alegerile prezidențiale din Afganistan

Comisia afgana care cercetează corectitudinea alegerilor prezidenţiale din 20 august a informat că a primit peste 550 de plîngeri de fraudare a votului – plângeri care, dacă se adeveresc, ar fi putut influenţa serios rezultatul. Până acum au fost numărate cam 35 la sută din voturi iar rezultatele parţiale îl dau cîştigător pe preşedintele Karzai, înaitea fosului sau ministru de externe, Abdulah Abdulah. Rezultatul final este aşteptat în câteva săptămâni.

Alegeri în trei landuri din Germania

In trei state din Germania au loc astăzi alegeri pentru parlamentele locale, un test în perspectiva alegerilor generale din octombrie. Toate trei, Saarland, Turingia si Saxonia, sunt guvernate de Uniunea crestin democrată a cancelarei Angela Merkel dar se pare că în doua dintre ele, consevatorii ar putea pierde majoritatea.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG