Linkuri accesibilitate

Ştiri

Viitoarea şedinţă în plen a parlamentului peste o săptămînă?

Şedinţa parlamentului, anunţată de comunişti pentru astăzi 4 septembrie, nu a mai avut loc din lipsă de cvorum. La Parlament au fost astăzi doar cei 48 de deputaţi comunişti. La o şedinţă separată, ei şi-au constituit fracţiunea parlamentară, condusă de Maria Postoico. Lucrările noului parlament sunt blocate în aşteptarea unei decizii a Curţii Constituţionale privind legalitatea alegerii lui Mihai Ghimpu în calitate de spicher, săptămâna trecută. Astăzi, comunistul Ivan Călin, decanul de vârstă al deputaţilor, a spus că parlamentul s-ar putea întâlni în plen peste o săptămână.

Liderii AIE vor să poarte negocieri cu PCRM numai în prezenţa presei

Cele patru partide necomuniste din parlament au avut vineri o discuţie despre eventuale negocieri cu partidul comuniştilor. La sfârşitul consultărilor, liderii din Alianţa pentru Integrare Europeană au spus că vor să stea de vorbă cu comuniştii în prezenţa presei, pentru a găsi o soluţie de evitare a perpetuării crizei.. Potrivit Unimedia, liderul Partidului Democrat Marian Lupu a spus astăzi că şansa ţinerii unui nou scrutin este de „50 la 50”.

Declaraţie a ministeruli de externe rus despre situaţia politică din Moldova

Ministerul de Externe al Federaţiei Ruse şi-a exprimat speranţa că partidele politice din Republica Moldova vor colabora pentru depăşirea actualei crize politice. Potrivit Infoprim, purtătorul de cuvânt Andrei Nesterenko a spus că “Federatia Rusă se asteapta la constituirea unei alianţe politice stabile, bazata pe compromisuri, care nu va permite alunecarea R. Moldova într-o criza politica sistematică.”

Kabul: victime civile în urma unui bombardament al aviaţiei NATO

Preşedintele Afganistanului Hamid Karzai a ordonat investigarea uciderii unui număr de civili într-un raid aerian al forţelor Alianţei Nord-Atlantice. Oficiali afgani susţin că avioanele NATO au bombardat două cisterne cu combustibili furate de insurgenţii Talibani, dar au ucis circa 40 de civili care tocmai extrăgeau combusibilul din cisterne. NATO a admis posibilitatea ca în atacul, legitim, asupra unei ţinte inamice, să fi fost omorâţi şi civili.

Tbilisi dispus să-l elibereze pe căpitanul de vas turc acuzat de violarea embargoului impus Abhaziei

Ministrul de Externe al Turciei, Ahmet Davutoglu a declarat că Georgia îl va elibera contra unei amenzi pe căpitanul turc al unui tanc petrolier, condamnat la 24 de ani de închisoare sub acuzaţia de încălcare a embargoul comercial impus de autorităţile georgiene regiunii separatiste Abhazia. Davutoglu este citat de agenţia Reuters cu declaraţia făcută azi la Stockholm că firma Densa, proprietara vasului, este dispusă să achite amenda de 18 mii de dolari. Georgia a interzis comerţul cu regiunile separatiste Abhazia şi Osetia de Sud după războiul ruso-georgian din august 2008. Tancul petrolier turcesc a fost sechestrat luna trecută în Marea Neagră.

Noi ciocniri între uiguri şi chinezi la Urumqi

Un oficial chinez din oraşul Urumqi din vestul Chinei a făcut cunoscut că cinci oameni au murit în ciocnirile de săptămâna aceasta dintre majoritatea uigură, chinezii han şi poliţie. Poliţia a folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa un nou protest al chinezilor han, care cereau să fie apăraţi de etnicii uiguri pe care îi acuză de un val de atacuri cu siringi. Ciocnirile interetnice cu o lună în urmă în vestul Chinei s-au soldat cu aproape 200 de victime.

Haga: Radovan Karagici cere amînarea cu 10 luni a procesului

Fostul lider al sârbilor bosniaci Radovan Karagici a cerut tribunalului ONU pentru crime de război să-i amâne procesul cu 10 luni ca să poată studia cele un milion de pagini de probe ale acuzării. Într-o cerere depusă astăzi, Karagici a spus că are nevoie de 15.000 de ore ca să citească toate documentele. Karagici a fost arestat în iulie 2008, după ce s-a ascuns 13 ani. El este acuzat de genocid, crime de război şi crime împotriva umanităţii în timpul războiului bosniac din prima parte a deceniului trecut.

Aung San Suu Kyi va face recurs împotriva prelungirii arestului său la domiciliu

Un tribunal din Mianmar a decis că lidera opoziţiei Aung San Suu Kyi poate face apel împotriva recentei sale condamnări. Tribunalul a anunţat că apelul va fi audiat pe data de 18 septembrie. Luna trecută, Suu Kyi, laureata premiului Nobel pentru pace, a fost declarată vinovată de nesocotirea legilor arestului la domiciliu, după ce a primit vizita neanunţată a unui simpatizant american. După incidentul din august, a fost condamnată la încă un an şi jumătate de arest la domiciliu. Criticii regimului din Mianmar spun că junta militară care conduce ţara urmăreşte de fapt s-o împiedice pe lidera opoziţiei să participe la alegerile de la anul.

Administraţia Bush deplînge intenţia guvernului Netanyahu a extinde coloniile în Cisiordania

Casa Albă de la Washington regretă planurile Israelului de a construi noi locuinţe în Cisiordania. Continuarea activităţilor de colonizare, se spune într-o declaraţie a Casei Albe, contravine angajamentului Israelului faţă de procesul de pace. Consilierii premierului israelian Benjamin Netanyahu au făcut cunoscut că în următoarele zile va fi aprobată construcţia a sute de case noi. Administraţia americană a exercitat presiuni pentru îngheţarea extinderii coloniilor evreieşti în teritoriile ocupate, revendicate de palestinieni pentru un stat palestinian viitor.

Los Angeles: autorităţile consideră că incendiile au fost provocate în mod deliberat

Autorităţile din statul California au anunţat că incendiul din zona metropolei Los Angeles, soldat cu moartea a doi pompieri, va fi investigat ca incendiere deliberată şi ca omucidere. Cei doi pompieri au murit săptămâna trecută Incendiul a cuprins o zonă de aproape 600 de kilometri pătraţi şi nu a fost încă stins cu totul.

Gardieni ai ambasadei americane de la Kabul concediaţi pentru comportament obsecen

Ambasada Statelor Unite la Kabul a concediat opt gardieni în urma acuzaţilor de comportament obscen cu tentă sexuală. Într-o declaraţie a ambasadei se spune că firma privată care a angajat gardienii va fi „înlocuită imediat”. Joi, ambasada a interzis consumul de alcool, iar personalul diplomatic de securitate îi va supraveghea pe gardienii particulari. Măsurile au fost luate după ce o organizaţie non-partizană pentru monitorizarea guvernului i-a trimis o scrisoare secretarului de stat Hillary Clinton, spunînd că gardienii firmei de securitate private ArmorGroup au organizat în campusul lor petreceri la care se dezbrăcau aproape în pielea goală, consumau alcool şi îi insultau pe afgani.

Dumitru Diacov dezminte zvonurile privind negocieri secrete între PD şi PCRM

Preşedintele de onoare al Partidului Democrat, Dumitru Diacov dezminte orice negocieri secrete purtate de deputaţii democraţi pentru a trece în tabăra comuniştilor. Într-un interviu acordat Europei Libere, Diacov a spus că democraţilor li s-au făcut totuşi asemenea propuneri: "Au fost încercări, au fost propuneri. Dar una este să propui şi alta este să decizi. Noi am decis formarea Alianţei".

Partidul Comuniştilor a a anunţat miercuri că nu renunţă la încercările de a înfiinţa o altă majoritate parlamentară prin scindarea celei actuale a Alianţei pentru Integrarea Europeană.

Deputaţii AIE au anunţat că nu se prezintă astăzi în Legislativ

Deputaţii Alianţei pentru Integrarea Europeană au anunţat că nu se prezintă astăzi în Parlament, unde se va desfăşura o totuşi o şedinţă, convocată de deputaţii comunişti. În aceste condiţii, la şedinţa de astăzi nu se va întruni cvorumul necesar adoptării unor decizii. Pe de altă parte, deputaţii comunişti nu recunosc legalitatea deciziilor luate la şedinţele deliberative ale Parlamentului la care participă numai Alianţa pentru Integrarea Europeană, inclusiv alegerea liderului liberal Mihai Ghimpu în fruntea Parlamentului. Curtea Constituţională a spus că va răspunde pe 8 septembrie unei contestaţii depuse de comunişti.

Şeful Pentagonului avertizează împotriva unei retrageri premature din Afganistan

Conducerea armatei Statelor Unite a făcut cunoscut că situaţia din Afganistan este dificilă, dar că strategia preşedintelui Barack Obama funcţionează, iar trupele americane vor rămâne pe loc pentru a înfrânge extremiştii. Vorbind joi la Pentagon, ministrul Apărării, Robert Gates a spus că deciziile lui Obama, inclusiv trimiterea în Afganistan a 20 de mii de militari suplimentari, abia încep să-şi facă efectul şi trebuie să li se acorde o şansă să dea roade. Gates a spus că este împotriva retragerii din Afganistan, în ciuda sondajelor de opinie care arată diminuarea sprijinului public în Statele Unite pentru continuarea operaţiunilor.

Serghei Lavrov sugerează progrese la negocierile post START

Negocierile de dezarmare nucleară dintre Rusia şi Statele Unite înaintează foarte bine, aşa că cele două părţi vor putea prezenta ceva concret la reuniunea G 8 de la sfârşitul lunii septembrie – a declarat ministrul de externe rus Serghei Lavrov. În iulie, în cursul summitului ruso-american, s-a decis negocierea unui nou document care să înlocuiască tratatul de reducere a armelor strategice, START din 1991. Acesta expiră în decembrie.

Coreea de Nord informează Naţiunile Unite că dispune de metoda îmbogăţirii uraniului

Coreea de Nord a anunţat că a intrat în faza finală a îmbogăţirii uraniului – un proces care-i oferă ţării conduse de un regim comunist o a doua cale pentru a construi bomba atomică. Agenţia oficială de ştiri de la Fenian citează o scrisoare trimisă Consiliului de Securitate de către delegaţia nord-coreeană la Naţiunile Unite, în care se spune că noile evoluţii sunt un răspuns la înăsprirea sancţiunilor internaţionale după testul nuclear al Coreei de Nord din luna mai.

Moscova: redeschiderea anchetei în dosarul Politkovskaia

Curtea Suprema a Rusiei a cerut deschiderea unei noi anchete în dosarul asasinării jurnalistei Anna Politkovskaia. Se împlinesc aproape 3 ani de când jurnalista a fost asasinata în scara blocului în care locuia la Moscova. Politkovskaia era cunoscută pentru articolele investigative foarte critice la adresa Kremlinului, legate mai ales de campania din Cecenia. Reluarea anchetei a fost cerută de secţia militară a Curţii Supreme.

Serie de explozii la o fabrică de muniţii din Serbia

Potrivit relatărilor din Serbia, şase oameni au fost ucişi şi cel puţin opt au fost răniţi într-o serie de explozii la o fabrică de muniţii. Exploziile ar fi avut loc sâmbătă seara la fabrica Prvi Partizan, situată la aproximativ 150 de kilometri spre vest de capitala Belgrad. Fabrica produce muniţii pentru uz militar şi civil, exportate în numeroase ţări ale lumii.

Premierul irakian cere înfiinţarea unei comisii ONU care să investigheze o serie de atentate recente

Premierul Irakului Nuri al-Maliki a cerut oficial Consiliului de Securitate ONU să cerceteze seria de explozii la Bagdad soldată cu 95 de victime luna trecută. Maliki cere într-o scrisoare Consiliului de Securitate să înfiinţeze o comisie de anchetă internaţională şi independentă. Guvernul şiit al Irakului a pus vina pe suporterii partidului Baath al fostului dictator Saddam Hussein şi pe extremiştii sunniţi, acuzînd Siria de susţinerea insurgenţilor. Siria a cerut autorităţilor irakiene să-şi probeze afirmaţiile.

Deputaţii AIE nu se vor prezenta vineri în Parlament

Deputatii Aliantei pentru Integrare Europeana nu vor fi vineri in Parlament, unde se va desfasura totusi o sedinta, convocata de gruparea comunista. De ieri, s-a constituit si fractiunea comunista, condusa de Maria Postoico. In aceste conditi, la sesiunea de mâine, nu va fi intrunit cvorumul necesar adoptarii unei decizii.

Ramâne intrebarea cand va avea loc urmatoarea sedinta a Parlamentului, in plen. Potrivit unor lideri ai Aliantei, sedinţa va avea loc dupa ce Curtea Constitutionala se pronunta pe 8 septembrie cu privire la contestatia PCRM. Comunistii contesta a doua parte a sedintei inaugurale a parlamentului, care s-a desfasurat in absenta lor si la care Mihai Ghimpu a fost ales in functia de speaker.

Iar pe 14 septembrie, cel mai târziu, presedintele in exercitiu Vladimir Voronin va trebui sa anunte oficial daca renunta la functia suprema in stat in favoarea mandatului de deputat.

Chişinău: „Viata mea e un turneu” de Maria Bieşu desemnată Cartea Anului 2009

Salonul International de Carte Chisinau – 2009 s-a incheiat cu gala laureatilor. „Viata mea e un turneu”, de Maria Biesu, a fost desemnata Cartea Anului 2009. Premiul Opera Omnia a fost acordat postmortem lui Andrei Vartic. Premiul este decernat de primaria municipiului Chisinau.

Bucureşti: alegeri prezidenţiale la 22 noiembrie

Alegerile prezidentiale din România vor avea loc pe 22 noiembrie. Parlamentul a decis astazi ca televiziunile si posturile de radio private sunt obligate sa acorde timpi de antena candidatilor, proportionali cu cei acordati de posturile publice.

Moscova: secţia militară a Curţii Supreme cere refacerea anchetei în dosarul Politkovskaya

Curtea Suprema a Rusiei a cerut deschiderea unei noi anchete pentru a fi gasiti ucigasii jurnalistei Ana Politkovskaya. Se implinesc aproape 3 ani de cind jurnalista a fost asasinata in holul blocului in care locuia la Moscova. Politkovskaya era cunoscuta pentru articolele investigative foarte critice la adresa Kremlinului, legate mai ales de campania din Cecenia.

Dosarul celor trei suspecti, achitati initial, va fi acum redeschis in cadrul noii anchete cerute de sectia militara a Curtii Supreme.

Parlamentul iranian respinge 6 din miniştrii propuşi de Ahmadinejad

Parlamentul iranian a aprobat 18 din cei 24 de ministrii propusi de presedintele Ahmadinejad, intre care si numirea unei femei la conducerea ministerului sanatatii. Celelalte doua femei propuse de presedintele tarii au fost respinse, la fel ca si candidatul pentru functia de ministru al energiei. Cele mai multe voturi de sprijin a primit noul ministru al apararii.

Rusia avertizează Georgia să nu instituie o blocadă pe mare împotriva Abhaziei

Rusia a avertizat autoritatile georgiene sa nu incerce sa blocheze coastele regiunii separatiste Abhazia. Fara a profera amenintari deschise, purtatorul de cuvânt al ministerului de externe a precizat ca orice incercare de a institui o blocada ar putea provoca”incidente militare serioase”.

Autoritatile separatiste sustin ca 23 de vase au fost oprite de Georgia in largul Marii Negre. Tbilisi afirma ca toate au intrat ilegal in apele sale teritoriale.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG