Linkuri accesibilitate

Ştiri

Chişinău: guvernul aprobă măsuri de demonopolizare a pieţii cărnii şi produselor din carne

Guvernul de la Chisinau a aprobat noi reguli de import a carnii si produselor din carne cu scopul liberalizarii si demonopolizarii acestui segment de piata, a anuntat premierul Vlad Filat, citat de site-ul Stirea zilei. Potrivit premierului Filat, adoptarea noilor legi va duce la spargerea monopolului de piata, legile executivului fiind in conformitate cu cele ale economiei de piata. Premierul a spus insa si ca cei care au incalcat legea si au contribuit la crearea unor scheme frauduloase in acest domeniu vor fi trasi la raspundere de catre justitie, fara implicarea vreunui element politic in acest caz. Potrivit sursei citate, Centrul anticoruptie a anuntat ca a deschis 3 dosare penale impotriva celor care prin frauda, au creat un sistem in care pretul unui kilogram de carne crestea de 16 ori din momentul importului carnii si pina cind el ajungea la consumator.

Negocierile energetice ruso-belaruse în impas

Dupa doua zile de negocieri la Moscova intre reprezentanti din Rusia si Belarus, nu s-a ajuns la nici o întelegere privind disputa energetica dintre cele 2 tari. In centrul disputei se afla suma de bani pe care Moscova ar vrea sa o primeasca de la Minsk pentru petrolul sau care este apoi rafinat si exportat in Occident. Potrivit purtatoarei de cuvint a ministerului rus al energiei, ar exista posibilitatea ajungerii pina la urma la o întelegere intre parti, iar delegatiile de negociatori ar fi in contact permanent.

Aterizarea la Moscova a unui avion de pasageri georgian; primul zbor Tbilisi - Moscova din august 2008

Un avion georgian de pasageri a aterizat la Moscova, venind de la Tbilisi, fiind primul zbor intre cele doua capitale de la razboiul ruso-georgian din vara anului 2008. La bordul avionului s-au aflat 85 de calatori. Moscova a anuntat ca aeroportul a permis aterizarea a 3 curse de avioane georgiene pentru saptamina viitoare, dar reprezentati ai companiei georgiene au spus ca nu au primit inca un raspuns de la autoritataile ruse referitoare la reluarea, regulata a zborurilor Tbilisi-Moscova.

Belgradul critică vizita la Priştina a preşedintelui Croaţiei Mesic

Presedintele Croatiei Stipe Mesici al carui mandat ia sfirsit duminica, s-a aflat astazi in Kosovo, intr-o vizita de o zi. Zagrebul a declarat ca motivul vizitei a fost sa intareasca stabilitatea regionala si cooperarea regionala, dar Belgradul vede vizita ca pe un act menit sa înrautateasca relatiile dintre Croatia si Serbia, foste membre ale Federatiei Yugoslave. Presedintele sirb Boris Tadici a spus ca vizita omologul sau croat in Kosovo este „o modalitate eficienta de a ruina relatiile dintre Croatia cu Serbia.”

Serbia nu recunoaste independenta proclamata in 2008 in Kosovo. Croatia si Serbia continua sa îsi aduca invinuiri reciproce de genocid in timpul razboielor din anii 90, dar ambele tari sunt candidate la aderarea la Uniunea Europeana.

Nigerianul de la bordul avionului companiei Delta acuzat de tentativă de folosire a unei arme de distrugere în masă

Nigerianul acuzat ca a încercat sa detoneze o bomba in timpul zborului avionului american Delta intre Amsterdam si Detroit pe 25 decembrie va apare astazi in fata unui tribunal din Detroit. El este acuzat intre altele de crima si incercare de a folosi arme de distrugere in masa. Un grup de lideri religiosi musulmani planuieste organizarea unui miting in fata tribunalului, protestind fata de planurile nigerianului.

Teheran: tentativă de atentat asupra liderului opoziţiei Medi Karoubi

Potrivit unui site al opozitiei iraniene, masina liderului opozitiei Medi Karoubi a fost tinta unui foc de arma, tras dinspre un grup pro - guvernamental. Karroubi nu a fost ranit, iar incidentul a avut loc in localitatea Qazvin, cind politicianul a parasit o cladire unde avusese loc o ceremonie de comemorare a unor protestatari ai opozitiei. Potrivit sursei citate, aproximativ 500 de oameni, au luat cu asalt cladirea, aruncind pietre si strigind lozici pro-guvernamentale. Unii dintre atacatori au fost inarmati. Politia a intervenit, ajutindu-l pe politicianul opozitiei sa paraseasca cladirea, dar masina sa blindata a fost ciuruita de gloante. Karoubi a fost candidat in alegerile prezidentiale din Iran din vara trecuta si a declarat ca actualul presedinte Mahmud Ahmadinejad a fraudat scrutinul.

Raiduri aviatice israeliene împotriva unor obiective palestiniene

Avioane israeliene au bombardat, în apropierea graniței egiptene, două tuneluri palestiniene utilizate pentru aprovizionarea Fîșiei Gaza. Atacul a avut loc după ce joi combatanți ai milițiilor Hamas au executat peste zece tiruri de mortiere și rachete asupra teritoriului israelian. Raiduri aviatice ar fi făcut 2 morți și 2 răniți, după informații transmise de serviciile de ajutor palestiniene, citate de AFP.

Declarații ale Mitropolitului Moldovei despre sărbătorirea Crăciunului

Inalt Prea Sfintitul Vladimir, Mitropolitul Moldovei a declarat că nu are nimic impotriva sarbatoririi Craciunului pe stil nou, adica pe 25 decembrie. Portalul “Ştirea zilei” il citează cu declaraţia: “Unii sarbatoresc Craciunul pe stil nou, altii pe stil vechi. A te ruga de doua ori nu este pacat - si pe stil nou, si pe stil vechi”, a mai spus Mitropolitul. Cu toate acestea, in opinia Inalt Prea Sfintitului, stilul vechi este cel corect.
Mitropolia Moldovei publicase o declaratie în care se distanţa de decizia guvernului Filat de a declara zi liberă, ziua de Crăciun pe stil nou, pe 25 decembrie.

Autorul tentativei de atac terorist aviatic de la Detroit recrutat de al-Qaida la Londra

Ministrul yemenit al apărării a declarat că nigerianul, acuzat oficial de tentativa de a arunca în aer un avion de pasageri american, fusese recrutat de reţeaua terorista al-Qaida la Londra. În Yemen, el s-a întâlnit cu un cleric musulman radical.
Tentativa de atentat a fost făcută pe 25 decembrie, deasupra orasului Detroit. Nigerianul suspect urmează să ia poziţie în fața tribunalului în legătură cu acuzaţiile ce i se aduc, între care încercarea de a utilize o arma de distrugere în masa. Daca este găsit vinovat, riscă o condamnare pe viaţa la închisoare.

Disputa ruso-belarusă asupra prețului petrolului importat se adîncește

Rusia şi Belarus nu s-au înteles asupra taxelor de export, pe care Belarus trebuie să le plătească pentru petrolul importat din Rusia, care după rafinare, este exportat în Occident. Există acum din nou temeri că Rusia ar putea intrerupe livrările de petrol spre Belarus, ceea ce ar lasă mulţi clienti din Uniunea Europeană fară petrol, în mijlocul unei ierni deosebit de friguroasă.

Victor Yanukovici candidat în alegerile prezidențiale din Ucraina pledează pentru neutralitatea țării

Liderul partidului regiunilor din Ucraina ,Viktor Yanukovici, candidat la alegerile prezidenţiale din 17 ianuarie a declarat ca daca va deveni preşedinte, va ţine ţara sa departe de Alianta Nord Atlantica, dar si de de Pactul de Securitate Colectiva, din care face parte Rusia si mai multe tari foste sovietice. Yanukovici a mai spus şi ca vorbitorii de limba rusa din Ucraina ar fi ţintele unei politici de discriminare sub actualul preşedinte Viktor Yuşcenko. In alegerile din 17 ianuarie participa si actualul preşedinte cît si actualul premier Yulia Timoşenko. Potrivit sondajelor de opinie, in turul al doilea au cele mai mari şanse sa ajungă actualul premier Timoşenko şi Viktor Yanukovici.

Incredere scăzută în România în performanțele economice

Romania continua sa ramina pe ultimul loc in Uniunea Europeana, intr-un clasament al încrederii în economie, informeaza agentia Mediafax. Clasamentul a fost facut de Comisia Europeana. Cel mai mare grad de incredere in economie se înregistreaza in Suedia si Danemarca. Alaturi de Romania pe ultimele pozitii se plaseaza si Ciprul.

Introducerea unui impozit pe veniturile mari discutată în România

Ministrul roman al finanţelor Sebastian Vladescu a declarat, citat de agentia NewsIn ca guvernul Emil Boc ar putea sa ia în considerare in viitor şi impunerea unui impozit special pe averile mari. Potrivit sursei citate, ministrul finanţelor de la Bucuresti a dat ca exemplu Franta, unde exista un asemenea impozit, intitulat „de solidaritate” pentru persoanele a căror avere este evaluată la peste 790 de mii de euro. Vladescu a vorbit şi despre intenţia de a impozita mai corect afacerile din domeniul petrolier.

Serie de atacuri cu bombe în Irak

7 oameni au murit intr-o serie de atacuri cu bombe in vestul Irakului. Printre morti se numara şeful diviziei de lupta anti-terorista din regiune dar si femei şi copii.

Atacul terorist la baza CIA din Afganistan revendicat de al-Qaida

Filiera afgana a retelei teroriste al-Quaida şi-a asumat responsabilitatea pentru atacul de saptamina trecuta asupra unei baze militare americane din provincia Khost, atac in urma caruia 7 agenti ai agentiei centrale de investigatii, CIA au fost omoriti. Atacul ar fi fost un act de razbunare din partea al-Quaida pentru atacurile americane cu avioane fara piloti care au loc la granita dintre Afganistan cu Pakistan, in zona tribala, unde se pare ca se afla mai multe baze ale retelei al-Qaida.

Președintele Rusiei invitat la aniversarea de 65 de ani a eliberării lagărului de concentrare de la Auschwitz

Preşedintele Poloniei, Lech Kacinski l-a invitat la Varşovia pe omologul sau rus Dmitri Medvedev la aniversarea a 65 de ani de la eliberarea lagărului de concentrare nazist de la Auschwitz. Lagarul a fost eliberat de trupele sovietice in 1945, la 27 ianuarie. Cel putin 1 milion şi jumatate de oameni au murit in acest lagăr, majoritatea evrei.

Pertubări ale traficului și temperaturi scăzute record în Norvegia, Irlanda și Marea Britanie

Frigul si zăpezile au provocat şi astazi perturbări ale traficului aerian, feroviar si rutier in mai multe părţi ale lumii. In Marea Britanie au fost suspendate majoritatea zborurilor companiei cu bilete ieftine EasyJet care opereaza de pe aeroportul Gatwick din Londra, iar British Airways a înregistrat importante intirzieri la aterizare si decolare de pe aeroporturile britanice. Aceiasi situatie a fost şi la aeroportul Orly de la Paris. Trenurile de mare viteza din Marea Britanie, Franţa şi Belgia au avut intirzieri şi probleme tehnice. In sudul Angliei au fost inregistrate pene de curent electric. In unele localităţi scolile au fost inchise.
In Irlanda se inregistreaza cele mai scazute temperaturi din ultimii 50 de ani, iar in sudul Frantei autorităţile sunt în stare de alerta. In Norvegia, astazi au fost inregistrate temperaturi record de - 40 de grade Celsius.

Alertă de inundații la Roma cauzată de ploi abundente în Italia

In Italia, ca urmare a ploilor abundente, ar putea avea loc revarsarea Tibrului, iar autorităţile de la Roma sunt în stare de alerta. Inundatii de proporţii au avut loc şi in nordul Albaniei, unde mii de persoane au fost evacuate din localitatea Şkoder.

Kiev: liderul Partidului Regiunilor susţine că rusofonii ar fi discriminaţi de politica preşedintelui Iuşcenco

Liderul Partidului Regiunilor din Ucraina,Viktor Yanukovici, candidat la alegerile prezidentiale din 17 ianuarie, a declarat ca daca va deveni presedinte, va tine tara sa departe de Alianta Nord Atlantica, dar si de de Pactul de Securitate Colectiva, din care fac parte Rusia si mai multe tari foste sovietice. Declaratia este facuta intr-un interviu cu ziarul Komsomolskaia. Yanukovici a mai spus si ca vorbitorii de limba rusa din Ucraina ar fi tinta unei politici de discriminare sub actualul presedinte Viktor Yuscenko.

In alegerile din 17 ianuarie participa de-asemenea actualul presedinte si actualul premier Yulia Timosenko. Potrivit sondajelor de opinie, actualul premier Timosenko si Viktor Yanukovici au cele mai mari sanse sa ajunga in cel de al doilea tur de scrutin al prezidentialelor.

Încrederea în economie: România şi Cipru pe ultimele locuri în UE

Romania continua sa ramina pe ultimul loc in Uniunea Europeana, intr-un clasament al increderii in economie, informeaza agentia Mediafax. Clasamentul a fost facut de Comisia Europeana. Cel mai mare grad de incredere in economie se inregistreaza in Suedia si Danemarca. Alaturi de Romania pe ultimele pozitii se plaseaza si Ciprul.

Bucureşti: guvernul examinează impunerea unei taxe pe averile mari

Ministrul roman al finantelor Sebastian Vladescu a declarat, citat de agentia NewsIn, ca guvernul Emil Boc ar putea sa ia in considerare in viitor si impunerea unui impozit special pe averile mari. Potrivit sursei citate, ministrul finantelor de la Bucuresti a dat ca exemplu Franta, unde exista un asemenea impozit, intitulat „ de solidaritate „pentru persoanele a căror avere este evaluată la peste 790 de mii de euro". Vladescu a vorbit si despre intentia de a impozita mai corect afacerile din domeniul petrolier.

Nigerianul terorist de la bordul avionului pe cursa Amsterdam - Detroit fusese racolat de Al Qaida la Londra

Un inalt oficial din Yemen a anuntat ca nigerianul care a incercat sa arunce in aer la 25 decembrie avionul care facea cursa Amsterdam-Detroit ar fi fost recrutat de reteaua terorista Al Qaida la Londra si apoi l-ar fi intilnit in Yemen pe clericul radical musulman Anwar Al Awlaqi, care are si cetătenie americana. In cursul serii se asteapta ca presedintele Barack Obama sa faca o declaratie despre mersul anchetei in acest caz si sa fie date publicitatii mai multe informatii despre cum a fost organizata tentativa de atentat.

Serie de atentate cu bombă în vestul Irakului

7 oameni au murit intr-o serie de atacuri cu bombe in vestul Irakului. Printre morti se numara femei, copii si seful diviziei de lupta anti terorista din regiune.

Teheran: agenţia IRNA anunţă punerea pe rol a cinci dosare intentate unor protestatari anti-prezidenţiali

Iranul va aduce in fata justitiei 5 persoane arestate in timpul protestelor anti prezidentiale de luna trecuta. Agentia oficială de stiri IRNA nu a dat detalii despre identitatea persoanelor si nici despre data proceselor, dar a spus ca cei 5 sunt pusi sub acuzare pentru ca ar fi „ dusmani ai lui Alah”, o vina pentru care, potrivit legii islamice, oamenii sunt condamnati la moarte si executati.

In urma protestelor de dupa alegerile prezidentiale din vara trecuta, sute de oameni se mai afla inca in detentie in Iran.

Ai Qaida susţine că a întreprins recentul atac din provincia afgană Khost soldat cu moartea unor agenţi CIA

Filiera afgana a retelei Al Qaida si-a asumat responsabilitatea pentru atacul de saptamina trecuta asupra unei baze militare americane din provincia Khost, atac in urma caruia 7 agenti ai Agentiei Centrale de Informatii, CIA au fost omoriti. Atacul ar fi fost o riposta Al Qaida pentru atacurile americane cu avioane fara piloti care au loc la granita dintre Afganistan cu Pakistan, in zona tribala unde se pare ca se afla mai multe baze ale retelei Al Qaida.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG