Linkuri accesibilitate

Ştiri

18 oameni îşi pierd viaţa într-un accident feroviar lîngă Bruxelles

Autorităţile belgiene au făcut cunoscut că 18 oameni au murit în urma ciocnirii a două trenuri de navetişti lângă Bruxelles, luni dimineaţă. 55 de persoane au fost rănite. Coliziunea a avut loc pe vreme de ninsoare la Helle, 15 kilometri sud-vest de capitala belgiană.

Premierul Belgiei Yves Leterme şi-a anulat vizita în Kosovo, întorcînd avionul spre casă la câteva minute după aterizarea la Priştina. Au fost anulate mai multe curse de trenuri de mare viteză între Bruxelles şi oraşe din Franţa, Germania şi Olanda.

Autorităţile belaruse arestează zeci de membri ai unei asociaţii poloneze interzise

Poliţia din Belarus a arestat aproape 40 de membri ai unei asociaţii interzise a etnicilor polonezi. Ei au fost reţinuţi când mergeau spre un tribunal unde se decidea soarta unui centru cultural polonez, în oraşul Volozhin, aflat la 75 de kilometri de capitala Minsk. Un purtător de cuvânt al asociaţiei a spus că el şi alţi patru membri au fost condamnaţi la cinci zile de detenţie adminsitrativă pentru participare la un miting neautorizat.

Olli Rehn: „Eurostat ar trebui să poată verifica mai bine cifrele comunicate de guvernele UE"

Comisarul european al economiei Olli Rehn a spus că oficiul de statistici a Uniunii, Eurostat, ar trebui să poată verifica mai bine cifrele comunicate de guvernele din ţările membre, ca să evite necazuri de felul celor provocate de Grecia. Fostul guvern de la Atena este acuzat de cel actual că ar fi falsificat în mod voit datele despre starea bugetului grecesc.

Vorbind astăzi la Bruxelles, Olli Rehn a spus că asemenea surprize ar putea fi prevenite dacă Eurostat ar avea mai multe puteri şi ar putea verifica datele venite din capitalele UE.

BERD deschide o linie de credidare de 20 de milioane de dolari pentru finanţarea unor proiecte energetice în Moldova

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi dezvoltare (BERD) a deschis o linie de credidare de 20 de milioane de dolari pentru finanţarea unor proiecte din Moldova în domeniul energiei regenerabile. Scopul proiectului este să ajute companiile moldoveneşti să-şi micşoreze consumul de energie pe calea modernizării sistemelor de distribuţie a căldurii, instalarea contoarelor sau izolarea termică a clădirilor.

Un comunicat de presă al BERD precizează că banii pentru asemenea proiecte, precum şi pentru proiecte de producere a bio-combustibililor vor fi distribuiţi prin intermediul unor bănci moldoveneşti. Bancherii locali vor primi asistenţă tehnică, în valoare de 10 milioane de dolari oferiţi drept împrumut nerambursabil de Uniunea Europeană, pentru evaluarea şi aplicarea proiectelor de economisire a energiei. Dacă sunt reuşite, acestea vor duce la economii de 22,000 MWh (megawaţi oră) pe an, echivalentul a 2.3 milioane de metri cubi de gaze importate.

Preşedintele Curţii Supreme de Justiţie Ion Muruianu încearcă să se disculpe

Preşedintele Curţii Supreme de Justiţie a spus că declaraţiile sale de la sfârşitul săptămânii, referitoare la presă, au fost scoase din context şi interpretate greşit. Într-o declaraţie de presă, Ion Muruianu a afirmat că nu este în nici un caz duşmanul libertăţii de expresie, dar a insistat că unii ziarişti lucrează uneori neprofesionist şi nu se documentează destul.

Tot astăzi, ministrul justiţiei Alexandru Tănase a luat partea ziariştilor, spunînd că Ion Muruianu „nu a înţeles care este rolul presei în societate”. Ministrul Justiţiei a spus astăzi că nu are atribuţii pentru destituirea lui Muruianu, cerută de unii ziarişti, dar a dat asigurări că spusele lui nu reprezintă punctul de vedere al întregului corp de judecători.

Inaugurarea podului Lipcani-Rădăuţi Prut

Premierul Vlad Filat şi ministrul român de interne Vasile Blaga au inaugurat astăzi podul de la Lipcani-Rădăuţi Prut, reconstruit cu sprijinul Uniunii Europene. La ceremonie premierul Filat a spus că deschiderea noului punct de trecere a frontierei este un pas spre integrarea moldovenilor în Europa.

Podul peste Prut a fost distrus în al doilea război mondial, în anul 1944. Punerea în funcţiune a podului a fost întârziată de absenţa lucrărilor de infrastructură pe partea românească.

Igor Smirnov dispus să permită un sistem rusesc anti-rachetă în Transnistria

Liderul de la Tiraspol Igor Smirnov a spus că transnistrenii „n-ar fi împotrivă” să găzduiască un sistem rusesc antirachetă, dacă va fi cazul. Smirnov a pus acest anunţ în legătură cu planul Statelor Unite de amplasare în estul Europei a elementelor unui scut antirachetă.

La începutul lunii curente România a anunţat că va găzdui rachete interceptoare americane, iar Bulgaria s-a oferit săptămâna trecută să găzduiască deasemenea elemente ale scutului anti-rachetă. Statele Unite şi aliaţii lor europeni insistă că scutul nu va fi îndreptat împotriva Rusiei.

Chişinău: două agenţii de turism au organizat traficarea unor moldoveni în occident

Ministerul de interne a anunţat că două agenţii de turism au organizat traficarea unor moldoveni în occident, contra unor sume cuprinse între 3000 şi 5000 de euro. Potrivit Moldpres, una dintre agenţii facilita imigrarea ilegală în Italia sub pretextul unor vizite la parcul de distracţii „Disneyland” de la Paris.

În cealaltă schemă de traficare, relatează Moldpres, era implicat şi un inspector în drept de la Confederaţia Naţională a Sindicatelor din Moldova.

Brigitte Bardot apelează la clemenţă în cazul cîinilor vagabonzi din Chişinău

Presa de la Chişinău relatează că actriţa şi activista pentru drepturile animalelor Brigitte Bardot i-a scris primarului Chişinăului Dorin Chirtoacă o scrisoare în care îi cere să nu ucidă câinii fără stăpân. Potrivit jurnal.md, Bardot se aşteaptă ca primarul să-i infirme ştirile despre uciderea în masă a câinilor şi „să nu-şi păteze mâinile cu sânge”. Tot jurnal.md scrie că Dorin Chirtoacă a spus că îi va răspunde actriţei şi va ataşa imagini cu victime umane ale câinilor.

Kiev: Victor Ianucovici intenţionează să-l numească premier pe Sergei Tigipko

Învestirea preşedintelui ales al Ucrainei Viktor Yanukovich va avea loc la 25 februarie, a anunţat astăzi la Kiev Partidul Regiunilor, care l-a propus pe Yanukovich la preşedinţie. Acelaşi partid a declarat că Yanukovich are de gând să-l facă premier pe Sergei Tigipko. Născut în Republica Moldova, magnatul Tigipko are 50 de ani şi s-a clasat pe locul al treilea la primul tur al alegerilor prezidenţiale din Ucraina.

Preşedintele rus Medvedev îl invită la Moscova pe preşedintele ales al Ucrainei Ianucovici

Preşedintele Rusiei Dmitry Medvedev l-a invitat la Moscova pe preşedintele ales al Ucrainei, Viktor Yanukovich. Într-o scrisoare citată de agenţiile de presă, Medvedev spune că alegerea lui Yanukovich demonstrează respingerea de către ucrainieni a încercărilor de a semăna discordie între Ucraina şi Rusia.

Comisia Electorală Centrală de la Kiev a confirmat duminică victoria lui Yanukovich în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale. Dar contracandidata lui, premierul Yulia Tymoshenko a indicat că va contesta rezultatul în justiţie.

Accident feroviar în Belgia - 11 morţi

Autorităţile belgiene au anunţat că 11 oameni au murit în urma ciocnirii a două trenuri de navetişti lângă Bruxelles, luni dimineaţă. Unele relatări anterioare vorbeau de 25de morţi. Coliziunea a avut loc pe vreme de ninsoare la Helle, 15 kilometri sud-vest de capitala belgiană. Premierul Belgiei Yves Leterme şi-a anulat vizita în Kosovo, întorcînd avionul spre casă la câteva minute după aterizarea la Priştina. Au fost anulate mai multe curse de trenuri de mare viteză între Bruxelles şi oraşe din Franţa, Germania şi Olanda.

Ofensiva ISAF - forţele internaţionale conduse de NATO pătrund în teritoriile controlate de talibani în provincia afgană Helmand

În Afganistan, forţele internaţionale conduse de NATO, împreună cu militarii afgani au pătruns adânc în teritorii controlate de Talibani în provincia Helmand, din sudul ţării. Maiorul britanic Mike Taylor a declarat astăzi că ofensiva din zona Marjah întâmpină rezistenţă slabă din partea Talibanilor care, a spus Taylor, par să fie surprinşi de operaţiunile internaţionale.

La ofensiva intrată astăzi în ziua a treia participă aproximativ 15.000 de militari străini şi afgani.

Hillary Clinton: Iranul se transformă într-o dictatură militară

Secretarul de stat american Hillary Clinton a spus că Iranul se transformă într-o dictatură militară. Vorbind în faţa studenţilor de la o universitate arabă din Qatar, Clinton a mai spus că în Iran, Gărzile Revoluţionare au dobândit atâta putere, încât ţin de fapt locul guvernului.

Tot astăzi, la o reuniune ONU ţinută la Geneva, mai multe guverne occidentale au criticat starea drepturilor omului în Iran, mai ales după alegerile prezidenţiale iraniene controversate din vara anului trecut. Michael Posner, asistentul secretarului de stat american, a spus că Statele Unite condamnă recentele violenţe şi suprimarea nedreaptă a unor iranieni nevinovaţi.

Consiliul UE apreciează măsurile pozitive din Moldova în domeniul drepturilor omului

Uniunea Europeană a lansat un dialog cu Moldova asupra drepturilor omului. Într-un comunicat de presă al Consiliului Uniunii Europene se spune că dialogul se va ţine cel puţin odată pe an, la diferite nivele şi în diferite forme. În declaraţie sunt apreciaţi „recenţii paşi pozitivi” făcuţi de Moldova în domeniul drepturilor omului, democratizării şi statului de drept.

Mihai Ghimpu va adresa CSM cererea grupului de ziariști proeminenți de demitere a președintelui Curții Supreme de Justiție

Mihai Ghimpu, preşedintele Parlamentului, a spus că va readresa Consiliului Superior al Magistraturii cererea unui grup de jurnalişti pentru demiterea preşedintelui Curţii Supreme de Justiţie. 13 jurnalişti proeminenţi au cerut duminică demiterea lui Ion Muruianu, la o zi după ce magistratul a acuzat presa în legătură cu numeroasele dosare pierdute de Moldova la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului. Potrivit lui Muruianu:
„Un rol diabolic şi distructiv în această afacere îl joacă mass-media care, fiind prin definiţie dulăi de pază ai societăţii se transformă uneori în câini turbaţi care devin periculoşi pentru societate prin minciunile pe care le răspândesc”.

Jurnaliştii care cer demisia lui Muruianu îl acuză de protejarea judecătorilor care au pronunţat sentinţe greşite, soldate cu zeci de dosare pierdute la CEDO. Speakerul Mihai Ghimpu a declarat postului PRO TV Chişinău că, înainte de a supune dezbaterii cererea jurnaliştilor în Parlament este obligat să aştepte mai întâi opinia Consiliului Superior al Magistraturii.

Moldoveni ar participa în misiuni non-combatante la operațiunile împotriva talibanilor în Afganistan

Numeroşi moldoveni participă deja la operaţiunile conduse de Statele Unite împotriva talibanilor din Afganistan, fiind angajaţi în misiuni non-combatante ca piloți, a declarat Europei Libere generalul în retragere Nicolae Petrică, veteran al războiul purtat de Uniunea Sovietică în Afganistan. Duminică, s-au împlinit 21 de ani de la încheierea retragerii trupelor sovietice în Afganistan. La operaţiounea sovietică între 1979 şi 1989 au luat parte aproximativ 12 500 de moldoveni, iar peste 300 şi-au pierdut viaţa. Fost ministru adjunct al apărării la începutul anilor 1990, generalul Petrică este de părere că trimiterea oficială a unor contingente militare moldoveneşti care să participe la operaţiunile de astăzi ale Statelor Unite şi NATO în Afganistan le-ar putea oferi militarilor o protecţie mai bună decât dacă merg pe cont propriu.

Brigitte Bardot cere explicații primarului Chișinăului pe tema eutanasierii cîinilor vagabonzi

Fosta actriță franceză Brigitte Bardot, apărătoare a drepturilor animalelor, i-a cerut explicaţii primarului Chişinăului în legătură cu ştirea că Dorin Chirtoacă a cerut eutanasierea câinilor vagabonzi. Fosta actriţă şi model, astăzi în vârstă de 76 de ani, conduce o fundaţie pentru drepturile animalelor la Paris. Scrisoarea i-a fost trimisă primarului Chişinăului după ce o locuitoare a oraşului a publicat pe internet imagini de la eutanasierea câinilor vagabonzi. La începutul lunii februarie, primarul Chirtoacă a cerut să se aplice regulamentul Consiliului Municipal despre eutanasierea animalelor care nu sunt solicitate timp de 10 zile după ce au fost prinse pe străzi de regia „Autosalubritate”. Primarul spune că a cerut măsurile în urma îmnulţirii numărului de copii şi adulţi atacţi şi mutilaţi de câinii vagabonzi.

Victor Ianucovici declarat oficial cîștigător al alegerilor prezidențiale în Ucraina

Comisia Electorală Centrală din Ucraina l-a declarat oficial, duminică, drept învingător al alegerilor prezidenţiale din 7 februarie pe Victor Ianucovici, liderul Partidului Regiunilor. El a înregistrat un avans de 3,48 la sută din voturi faţă de contracandidata sa, şefa guvernului Iulia Timoşenco. După o săptămână în care mai multe contestaţii în justiţie ale adepţilor Iuliei Timoşenco au fost respinse, ea a repetat sâmbătă seara, într-o intervenţie televizată, că ar avea probe despre fraudarea alegerilor. Dar Comisia Electorala Centrală spune că nu va lua în seamă aceste plângeri. Observatorii internaţionali au declarat alegerile ucrainene drept „libere şi corecte”, iar Statele Unite şi Uniunea Europeană l-au felicitat pe Ianucovici pentru victorie.

Incidentul militar soldat cu uciderea a 12 civili în Afganistan regretat de NATO

Alianţa Nord Atlantică şi-a cerut scuze pentru uciderea a 12 civili în Afganistan din cauza unor rachete care au ratat ţinta. Incidentul s-a produs în cea de-a doua zi a ofensivei NATO împotriva talibanilor întăriţi în provincia Helmand din sudul ţării. Comandantul forţelor aliate, generalul american Stanley McChrystal a spus că NATO va suspenda folosirea tipului de rachete care au ucis civilii pentru a investiga incidentul. Preşedintele afgan, Hamid Karzai şi-a exprimat regretul, spunînd că toate victimele aparțineau unei singure familii. Într-o evoluţie separată, talibanii au difuzat duminică o înregistrare video înfăţişînd doi jurnalişti francezi răpiţi în decembrie, care cer să fie eliberaţi.

Intrevedere la Moscova Dmitri Medvedev-Benyamim Netanyahu

Premierul Israelului, Benyamin Netanyahu are programate convorbiri astăzi la Moscova cu preşedintele rus Dmitri Medvedev. Netanyahu a spus că îi va cere preşedintelui rus să sprijine sancţiuni severe împotriva Iranului din cauza programului nuclear iranian. Moscova declară că nu se va opune unor noi sanţiuni ale Naţiunilor Unite, după ce Teheranul a anunţat că sporit nivelul de îmbogăţire a uraniului. Dar o declaraţie făcută de un membru al Consiliului de Securitate al Rusiei este de natură să îngrijoreze Israelul. Vladimir Nazarov a spus că nu vede motive pentru a opri livrarea către Iran a unui lot de rachete anti-aeriene S-300.

Hillary Clinton în vizită diplomatică în Arabia Saudită

Secretarul de Stat american, Hillary Clinton călătoreşte în Arabia Saudită pentru convorbiri cu regele Abdullah şi ministrul de externe, prinţul Saud Al-Faisal. După cum relatează corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela, Clinton se află în regiunea Golfului în căutare de sprijin pentru noi sancţiuni internaţionale împotriva Iranului: „Atât Arabia Saudită cât şi Qatarul sunt vizate de strategia administraţiei Obama menită să pună bazele unei alianţe regionale care să convingă Iranul că programul nuclear nu este în interesul său”.
Duminică la Doha, Hillary Clinton a cerut Iranului să-şi revadă deciziile numite „periculoase”, spunînd că poziţia Teheranului nu lasă comunităţii internaţionale decât opţiunea sancţiunilor.

Grup de ziarişti renumiţi cere Parlamentului să-l demită pe preşedintele CSJ Ion Muruianu

Un grup de jurnalisti, printre care mai multi cavaleri ai Ordinului Republicii, au trimis o scrisoare deschisa presedintelui parlamentului Republicii Moldova Mihai Ghimpu, cerindu-i ca la prima sedinta a parlamentului sa puna pe ordinea de zi chestiunea demiterii din functie a presedintelui Curtii Supreme de Justitie, Ion Muruianu pentru declaratiile facute in sedinta de ieri a Adunarii Generale a Judecatorilor referitoare la jurnalisti si la rolul lor in societate.

Ion Muruianu a spus ca presa are un rol „distructiv” in societate si ca jurnalistii devin uneori „ciini turbati periculosi pentru societate pentru minciunile pe care le raspindesc”.

Printre semnatarii scrisorii se afla Valeriu Saharneanu, presedintele Uniunii Jurnalistilor din Moldova, Constantin Tanase, directorul cotidianului Timpul, Dumitru Ciubasenco redactor sef al ziarului Panorama, Val Butnaru directorul general de la Jurnal Trust Media, Anatol Golea directorul la TV 7, Constantin Marin presedintele Teleradio Moldova, Alexandru Dorogan directorul general de la Radio Moldova, Nicolae Dabija, directorul saptaminalului Literatura si Arta, Aneta Grosu, redactor sef la Ziarul de Garda, Viaceslav Tibuleac directorul Vocii Basarbiei , Dumitru Ciorici de la portalul Unimedia si colega noastra Valentina Ursu.

Kiev: Victor Ianucovici declarat cîştigătorul alegerilor prezidenţiale

Comisia Electorala Centrala din Ucraina l-a declarat astazi oficial castigator al scrutinului prezidential din 7 februarie pe liderul Partidului Regiunilor Viktor Yanukovici. Yanukovici are un avans fata de contracandidata sa din al doilea tur de scrutin de 3, 48 de procente. Declaratia survine dupa ce ieri seara, intr-o interventie televizata Yulia Timosenko a declarat ca are probe ca alegerile ar fi fost fraudate si ca va aduce cazul in fata instantelor.

Comisia Electorala Centrala din Ucraina a anuntat ca nu va lua in seama plingerea doamnei Timosenko. Observatorii internationali au declarat alegerile „libere si corecte”, iar Statele Unite si Uniunea Europeana l-au felicitat pe Yanukovici pentru victorie.

Trupele ISAF susţinute de forţe guvernamentale continuă ofensiva împotrva talibanilor din provincia Helmand

In Afganistan a continuat si astazi ofensiva fortelor NATO impotriva militiilor Taliban din provincia Helmand. Potrivit agentiei Associated Press, NATO a confirmat ca in atacurile de astazi, au fost omoriti si 12 civili. In luptele de ieri 2 militari din trupele NATO au murit - un american si un britanic si cel putin 20 de militanti taliban au fost omoriti.

Consilierul pe probleme de securitate nationala al presedintelui Barak Obama , James Jones a spus ca ofensiva condusa de americani in Afganistan de desfasoara, „foarte bine”. La ofensiva participa 15 de mii de militari din fortele internationale si afgane, o operatiune considerata una dintre cele mai importante din acest razboi.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG