Linkuri accesibilitate

Ştiri

CSM îl demite pe procurorul Sergiu Canțer în legătură cu protestele din aprilie

Un procuror a fost demis, iar şeful lui a fost retrogradat în legătură cu dosarul protestelor din aprilie anul trecut. Potrivit Inforprim, Consiliul Superior al Magistraturii a decis demiterea lui Sergiu Canţer, de la sectorul Buiucani, după ce un cetăţean s-a plâns că a fost atacat de un poliţist cu foc de armă, la opt aprilie, iar plângerea a fost făcută pierdută.

Şeful lui Canţer, procurorul-şef Iurie Ghervas, a fost retrogradat pentru neîndeplinirea obligaţiilor de serviciu, în acelaşi caz.

Barack Obama promulgă legea asigurărilor de sănătate

Preşedintele Statelor Unite Barack Obama a promulgat astăzi legea asigurărilor de sănătate. Vorbind la ceremonia de semnare, în Virginia de Nord, Obama a spus că legea este o piatră de hotar în reforma asigurărilor de sănătate şi în reforma învăţămîntului superior.

Noua lege, care va aduce asistenţă medicală unui număr de 32 de milioane de americani în prezent neasiguraţi, a fost adoptată de Congres, legislativul Statelor Unite, fără nici un vot pentru din partea opoziţiei republicane.

Paris: Consiliul de Stat recomandă guvernului să nu adopte o interdicție totală a vălului musulman

Cel mai înalt for administrativ din Franţa, Consiliul de Stat, a recomandat astăzi guvernului să nu aplice interdicţia purtării vălului musulman. Într-un raport prezentat astăzi executivului, Consiliul de Stat spune că o interdicţie totală nu nu are temei legal.

Consiliul a mai spus însă că autorităţile ar putea invoca raţiuni de securitate pentru interzicerera vălului în locuri publice, de pildă în tribunale, şcoli, spitale şi în timpul examenelor la universitate.

Parlamentari din partidul de guvernămînt al preşedintelui Nicolas Sarkozy sunt hotărâţi să ceară totuşi o interdicţie totală, printr-o nouă lege care ar urma să fie făcută publică în câteva săptămâni.

Moscova: critici la adresa televiziunii de stat pentru modul în care a relatat despre atentatele de luni

Mai multe ziare şi portaluri de ştiri din Rusia au criticat astăzi televiziunea rusă de stat pentru modul cum a informat ieri publicul despre atacurile cu bombe din metroul moscovit. Cotidianul independent „Kommersant” a scris că televiziunea de stat aproape că nu a relatat despre evenimente. Iar site-ul de ştiri gazeta.ru susţine că „televiziunea a trecut cu vederea atacurile”.

În vreme ce agenţiile de ştiri şi radiourile au difuzat ştirea la 20 de minute după prima explozie, cea de la Lubyanka, nici unul dintre principalele trei canale de televiziune nu şi-au întrerupt programul obişnuit pentru a informa despre atacuri.

Întrevederea speakerului Ghimpu cu deputații comuniști nu se soldează cu rezultate

Deputaţii comunişti, care boicotează parlamentul de aproape două săptămâni, s-au întâlnit astăzi cu preşedintele legislativului Mihai Ghimpu, cerîndu-i să le spună când vor avea loc alegerile anticipate. După întrevederea iniţiată de PCRM, deputatul comunist Vadim Mişîn a spus că el şi colegii de fracţiune nu sunt mulţumiţi de răspunsurile lui Mihai Ghimpu şi nu ştiu dacă vor reveni la şedinţele parlamentului.

Iar Mihai Ghimpu a spus că deputaţii comunişti nu erau de fapt interesaţi de o discuţie sinceră.

Procuratura generală a confirmat oficial distrugerea la 7 aprilie a declaraţiei de independenţă din 1991

Membrii primului parlament al Moldovei post-sovietice spun că declaraţia de independenţă va fi adoptată din nou de actualul legislativ întrucât originalul din august 1991 a fost distrus în evenimentele de la 7 aprilie 2009. Asociaţia „Parlamentul-90” a mai informat că membrii ei vor fi prezenţi alături de deputaţii actuali la o şedinţă solemnă care, spune asociaţia, va avea loc la 17 aprilie.

Potrivit Moldpres, Procuratura generală a confirmat astăzi oficial distrugerea declaraţiei de independenţă şi a promis că va investiga condiţiile în care a ars documentul.

Pentru maşini mai vechi de 7 ani, înmatriculate în străinătate, nu se mai depune garanție la vamă

Începînd de astăzi moldovenii care intră în ţară cu maşini mai vechi de 7 ani, înmatriculate în străinătate, nu mai trebuie să lase în vamă vreo garanţie. Schimbarea propusă de guvern a fost votată de parlament săptămâna trecută, iar astăzi noile reglementări au fost publicate în „Monitorul oficial”.

Potrivit Infoprim, ministerul finanţelor spune într-un comunicat de presă că prin scutirea de garanţie, moldovenii care revin acasă de paşti vor putea cheltui banii în ţară, în loc să-i lase în vamă.

Marius Lazurca își prezintă scrisorile de acreditate la Chișinău

După aproape un an, România are din nou ambasador în Republica Moldova. Ministrul de externe Iurie Leancă a primit astăzi scrisorile de acreditare ale noului ambasador Marius Lazurca. În vârstă de 38 de ani, Lazurca a fost ambasadorul României la Vatican.

Ultimul ambasador român la Chişinău, Filip Teodorescu, a fost declarat „persona non grata” de fosta guvernare comunistă, după protestele din aprilie, pe care conducerea de atunci a ţării le-a pus şi pe seama Bucureştiului.

Președintele rus Medvedev cere măsuri speciale de combatere a terorismului

Preşedintele Rusiei Dmitry Medvedev a spus că ţara sa are nevoie de măsuri speciale pentru a combate terorismul. Vorbind la o zi după ce două explozii au omorât zeci de oameni în metroul moscovit, Medvedev a spus că guvernul se va concentra asupra îmbunătăţirii legislaţiei privitoare la combaterea terorismului.

Bilanţul victimelor a ajuns astăzi la 39 de morţi, după ce o femeie rănită a murit la spital. Alte cinci persoane, din 71 internate, rămân în stare critică.
La Moscova este astăzi zi de doliu.

Belgrad: parlamentul dezbate o declarație de condamnare a masacrului de la Srebrenița

Parlamentul Serbiei dezbate o declaraţie de condamnare a masacrului de la Srebreniţa, din 1995, în care forţele armate ale sârbilor bosniaci au ucis opt mii de bosniaci musulmani. Rezoluţia a fost iniţiată de guvernul pro-occidental al Serbiei, care susţine că adoptarea ei ar grăbi procesul de reconciliere şi ar aduce ţara mai aproape de structurile europene.

Partidele naţionaliste spun însă că adoptînd un asemenea document, Serbia s-ar recunoaşte ca un stat criminal. Dar unii lideri musulmani spun că rezoluţia nu merge destul de departe, pentru că nu cuprinde cuvântul „genocid”.

București: președintele TVR demis de Parlament

În România, Parlamentul l-a demis pe preşedintele-general al Televiziunii Publice, Alexandru Sassu. TVR a fost criticată aspru de preşedintele Traian Băsescu pentru felul cum a reflectat alegerile prezidenţiale de anul trecut. În opinia lui Băsescu, dar şi a multor parlamentari şi observatori independenţi, televiziunea publică aproape că n-a relatat despre campania electorală, iar când a făcut-o, i-a avantajat pe adversarii lui Băsescu, mai ales pe social-democratul Mircea Geoană.
În dezbaterile de astăzi din Parlament, Alexandru Sassu a spus că ar fi victima presiunilor politice ale guvernului.

Sofia: ministrul sănătății Nenev anchetat sub acuzația de corupție

În Bulgaria, pentru prima oară în ultimii 20 de ani, un ministru va fi anchetat sub suspiciunea de corupţie. Ministrul Sănătăţii Bojidar Nenev şi-a dat astăzi demsia, după ce procuratura l-a acuzat că ar fi păgubit statul de sume mari procurînd medicamente împotriva gripei de tip nou în condiţii neavantajoase.
Ca şi vecina ei România, Bulgaria continuă să fie monitorizată de Uniunea Europeană, din care face parte de trei ani, pentru reformele prea lente din domeniul justiţiei.

UE critică perchezițiile întreprinse de autoritățile din Belarus la sediile a 2 ziare independente

Uniunea Europeană s-a declarat foarte îngrijorată de măsurile luate în Belarus împotriva opoziţiei şi presei înaintea alegerilor locale de la 25 aprilie. Într-o declaraţie de presă aprobată de toate cele 27 de ţări membre, şefa politicii externe europene, Catherine Ashton a avertizat că aprofundarea relaţiilor dintre Bruxelles şi Minsk depinde de respectarea în Belarus a normelor democratice.

Agenţia Reuter notează că în ultimele săptămâni poliţia din Belarus a percheziţionat sediile a două ziare independente şi a reţinut etnici polonezi dintr-o organizaţie care critică în general regimul de la Minsk.

Lucrările la gazoductul North Stream încep la 9 aprilie

Construcţia conductei de gaze North Stream, care va lega Rusia de Germania prin Marea Baltică, va începe oficial la 9 aprilie. Anunţul a fost făcut de un purtător de cuvânt al consorţiului North Stream, care a precizat că festivitatea începerii lucrărilor va avea în oraşul rusesc Vyborg, aproape de graniţa cu Finlanda. Punctul terminus al conductei va fi statul Mecklenburg-Pomerania de Vest, din estul Germaniei. Lucrările ar urma să fie finalizate la sfârşitul anului 2011.

Majorare a prețului de livrare a gazelor ruse riscă să afecteze consumatorii casnici în Moldova

Compania rusa Gazprom a anunțat că pentru urmatoarele 3 luni preţul la mia de metri cubi de gaze livrate Moldovei va creşte de la 233 de dolari la 253. In aceste condiţii, relateaza siteul Unimedia, consumatorii casnici vor fi obligaţi să plateasca din 1 aprilie cu 10 la sută mai mult pentru gazele consumate.

Președintele Mihai Ghimpu se întîlnește cu membrii fracțiunii parlamentare PCRM

Preşedintele Parlamentului, Mihai Ghimpu urmează să se întâlnească astazi la sediul PCRM cu fracţiunea Partidului Comuniştilor pentru a lua în discuţie posibila revenire a deputaţilor comunişti la şedinţele în plen. Comuniştii au început boicotul pe 18 martie în semn de protest faţă de declaraţiile alianţei de guvernare că doreşte să evite alegerile parlamentare anticipate pe cale adoptării unei Constituţii noi. Un lider comunist, Vadim Mişin a declarat ieri că va reveni în sala şedinţelor plenare împreună cu ceilalţi deputaţi comunişti când alianţa de guvernare va anunţa data alegerilor parlamentare anticipate.

Fostul premier Zinaida Grecianîi depune mărturie la Procuratură asupra evenimentelor din aprilie

Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Zinaida Grecianîi este asteptată în această dimineaţă de catre procurori să depună marturii în dosarul evenimentelor din aprilie la Procuratura Generala. Potrivit agentiilor moldovene de presă, în aceasta saptamina urmează fie convocati, drept martori la Procuratură şi fostul preşedinte Vladimir Voronin, fostul vicepremier Igor Dodon şi primarul capitalei Dorin Chirtoacă.
Ieri preşedintele interimar, speakerul Mihai Ghimpu a fost audiat de comisia parlamentară pentru elucidarea evenimentelor de pe 7 aprilie trecut. El a declarat că în acea zi a avut loc „o ieşire spontană a tinerilor” pe stradă, dar protestul început paşnic ar fi fost deturnat „pentru a arăta că democraţia nu este bună”.

Privatizarea sediului PCRM din Ocnița calificată de Procuratură o tranzacție ilegală

Procuratura generala a verificat modul în care a fost privatizat sediul partidului comuniştilor din Ocniţa si a stabilit că tranzacţia a încălcat legislaţia. Potrivit site-ului Ştirea zilei, procurorii suspectează că ar fi avut loc încălcări ale legii şi în cumpărarea sediului formaţiunii din oraşul Răşcani.

Comisarul capitalei și șeful poliției Chișinăului în aprilie 2009 neagă implicarea lor în maltratarea lui Anatol Mătăsaru

Comisarul capitalei, Serghei Cociorva şi şeful poliţiei criminale a Comisariatului general al poliţiei, Ruslan Saachian neagă că l-ar fi maltratat pe Anatol Mătăsaru, în urma protestelor din 7 aprilie de anul trecut. Cei doi au anunţat într-o intervenţie televizată că intenţionează să îi cheme în judecată pe cei care le încalcă prezumţia de nevinovăţie, printre care şi pe primarul general al capitalei, Dorin Chirtoacă.

Premierul Emil Boc în vizită la Chișinău

Premierul României, Emil Boc se va afla la Chişinău pentru a participa la eliberarea primelor permise de mic trafic la frontieră, în baza acordului de mic trafic între România şi Republica Moldova. Secţia consulară română de la Chişinău a început la 1 martie să primească acte pentru eliberarea permiselor de mic trafic, care le vor permite cetăţenilor moldoveni de la graniţă să călătorească în localităţile limitrofe din România fără vize.

Hillary Clinton apreciază rolul Chinei în chestiunea limitării activităților nucleare ale Iranului

Secretarul de stat american, doamna Hillary Clinton a declarat la Ottawa, înaintea reuniunii ministrilor de externe din ţările Grupului celor 8, că China va avea un rol în impunerea de sancţiuni noi regimului de la Teheran care nu cooperează cu comunitatea internaţională în legătură cu programul său nuclear. Doamna Clinton a spus că autorităţile chineze au căzut de acord că Iranul nu trebuie să devină o putere nucleară.

Premierul Turciei se opune sancțiunilor internaționale împotriva Iranului

Intr-o conferinţă de presa comuna cu Angela Merkel, cancelarul Germaniei, premierul de la Ankara, Regep Tayyip Erdogan s-a declarat împotriva impunerii de noi sancţiuni internaţionale împotriva Iranului: „Turcia are o granită de 380 de km cu Iranul si Iranul este un partener important al Turciei, mai ales in domeniul energetic”, a spus Erdogan care a apreciat că nici pînă acum sancţiunile împotriva regimului de la Teheran nu s-au dovedit eficiente.
In Turcia, Angela Merkel s-a pronunţat pentru un statut de parteneriat cu Ankara în loc de primirea în Uniunea Europeană – o propunere respinsă cu fermitate de guvernul turc drept jignitoare. Turcia a devenit oficial candidata la aderare in 1999 şi a început negocierile în 2004.

Comunitatea internațională condamnă atacul sinucigaș din metroul de la Moscova

Autorităţile ruse au declarat că două femei sinucigaşe au ucis cel puţin 38 de oameni într-un dublu atac cu bombă de ieri din metroul de la Moscova. 64 de oameni au fost răniţi când atacatoarele sinucigaşe şi-au detonat bombele în trenurile care intrau în staţiile aglomerate Lubyanka şi Palatul Culturii în orele de vârf ale dimineţii. Este cel mai grav atac din capitala rusă din ultimii şase ani. Şeful Serviciului Federal de Securitate al Rusiei, a spus că atacatoarele provin probabil din regiunea Caucauzului de Nord. Preşedintele Dmitri Medvedev şi premierul Vladimir Putin au spus că operaţiunile împotriva teroriştilor „vor continua fără ezitare, până la capăt”.

Comunitatea internaţională a condamnat atacul din metroul de la Moscova. Preşedintele american, Barack Obama a spus într-o declaraţie că „poporul american este unit cu cel al Rusiei în opoziţia faţă de extremismul violent şi atacurile teroriste odioase”. Uniunea Europeană se „alătură autorităţilor ruse în eforturile de combatere a terorismului în toate formele” şi NATO a promis Rusiei cooperarea în lupta cu terorismul internaţional.

Doar Belarusul aplică pedeapsa cu moartea în Europa conform unui raport Amnesty International

Organizaţia Amnesty International a dat publicităţii raportul său despre aplicarea pedepsei capitale în lume. In raport se arată ca in Europa, anul trecut nu a fost executată nici o persoana, iar sigura ţara europeană în care se pune in aplicare pedeapsa cu moartea este Belarus. Acum 2 saptamini, in Belarus au fost executati 2 oameni.

Intrevederi Obama-Sarkozy la Washington

Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama are prevăzute întrevederi astazi la Casa Albă cu preşedintele Frantei, Nicolas Sarkozy. Iniantea convorbirilor oficiale, preşedintele de la Paris a invitat Statele Unite să se alăture Europei pentru a inventa regulile economiei de miine. Intr-un discurs la Universitatea Columbia, preşedintele Sarkozy a criticat Statele Unite, spunind că nu pot conduce lumea singure.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG