Linkuri accesibilitate

Ştiri

Varșovia: funeraliile de stat prevăzute pentru sîmbătă

Funeraliile de stat pentru preşedintele polonez Lech Kacynski ar urma să aibă loc sîmbătă, dar purtătorul de cuvânt al preşedinţiei poloneze a precizat că dată va fi stabilită definitiv numai după ce sunt repatriate trupurile neînsuflețite ale tuturor celor 96 de victime ale accidentului aviatic de sîmbăta trecută.

Avionul prezidenţial s-a prăbuşit în apropiere de aeroportul din Smolensk . Delegatia poloneză urma să participe la ceremoniile dedicate împlinirii a 70 de ani de la masacrul de la Katyn în care au murit 22 de mii de ofiţeri si intelectuali polonezi, din ordinul lui Stalin.

Cauzele accidentului nu au fost încă stabilite oficial dar surse ruseşti exclud o defecţiune tehnică a avionului Tupolev. Ancheta este condusă de premierul Rusiei Vladimir Putin.

Bișkek: Bakiev refuză să demisioneze

Situaţia rămâne instabilă în Kirghistan după ce preşedintele Bakiev a refuzat din nou să demisioneze sau să părăsească ţara. Noua administraţie, care a venit la putere săptămâna trecută, în urma unei revolte violente, susţine că Bakiev şi-a pierdut orice legitimitate după ce 81 de persoane au fost ucise miercurea trecută, în ciocnirile dintre forţele de ordine şi protestatari. Ciocnirile au avut loc în capitala Bişkek. Bakiev susţine că nu a dat nici un ordin forţelor de ordine.

Guvernul interimar i-a rechemat între timp pe ambasadorii Kirghistanului în Statele Unite, Germania, Rusia şi Turcia. Ambasadorul din Rusia a refuzat, afirmând că nu pleacă decât în urma unui ordin al preşedintelui Bekiev.

Washington: summit pe tema securității nucleare

La Washington începe un summit internaţional pe tema securităţii nucleare, mai precis a modalităţii de a preveni ca arme nucleare să încapă pe mâinile unor organizaţii teroriste. Gazda reuniunii, preşedintele Barack Obama a precizat că în acest moment, cel mai mare pericol este reprezentat de încercările reţelei teroriste al-Qaida de a obţine arme nuclare.

Dmitri Medvedev se teme că scutul anti-rachetă american va dezechilibra balanța strategică ruso-americană

Preşedintele Rusiei Dimitri Medvedev este de părere că genul de sancţiuni economice, susţinute de mulţi politicieni americani, ar putea provoca în Iran o „catastrofă umanitară”. Programul nuclear al Iranului, a continuat Medvedev, trebuie urmărit cu atenţie. Dar sancţiunile ar putea discredita lumea occidentală.

Într-un interviu cu postul de televiziune american ABC, Medvedev a mai declara că Rusia s-ar putea retrage din noul tratat START dacă scutul anti-rachetă, creat de americani, va provoca o dezechilibrare a balanţei strategice între Statele Unite si Rusia.

Civili afgani cad victimă unui atac al forțelor ISAF

În Afganistan, forţele internationale au ucis din nou, din greşeală, mai mulţi civili cînd au deschis focul asupra unui autobuz. Incidentul a avut loc la Kandahar. Preşedintele afgan Karzai a condamnat în termeni duri greşeala forţelor NATO. Forțele ISAF investighează cazul.

Ofensiva forțelor pakistaneze împotriva talibanilor de la granița cu Afganistanul dislochează sute de mii de oameni

Naţiunile Unite informează că peste 200 de mii de persoane şi-au părăsit casele pe măsură ce înaintează ofensiva fortelor militare pakistaneze împotriva luptătorilor Taliban în nordul Pakistanului.

Moscova: asasinarea unui judecător care a condamnat un membru al organizației ”Lupii albi”

Un judecător de la Moscova a fost ucis, cu un glonte în cap, azi dimineaţă, în faţa blocului unde locuia. Judecătorul a condus în ultimul timp mai multe procese împotriva unor organizaţii extremiste. În februarie, el a condamnat la 23 de ani închisoare pe unul din membrii organizaţiei de skinheads, ”Lupii albi”.

Budapesta: FIDESZ cîștigă primul tur al alegerilor legislative

Primul tur de scrutin al alegerilor generale din Ungaria s-a încheiat cu victoria covîrşitoare a partidului conservator-naţionalist FIDESZ al fostului premier Victor Orban. FIDESZ a cîştigat peste 50 la sută din voturi şi după al doilea tur de scrutin ar putea chiar avea o majoritatea de două treimi în parlament.
Socialiştii care se află de 8 ani la putere au primit numai 19 la sută din voturi dar ramân a doua forţă din parlament, urmaţi, cu 16 la sută din voturi, de partidul de extremă dreapta Jobbik. În parlament a intrat însă şi un nou partid liberal-ecologist.

Anna Walentynowicz unul din eroii mișcării greviste din 1980 printre victimele catastrofei aviatice de la Smolensk

In Polonia, școlile și-au început astăzi cursurile cu un minut de tăcere ca omagiu adus președintelui Lech Kaczynski și a celorlalte 95 de personalități care și-au pierdut viața sîmbătă în Rusia, în accidentul produs la aeroportul din Smolensk.
Intre victimele catastrofei aviatice se află și Anna Walentynowicz, despre care, într-un interviu cu publicația „La Croix”, fostul premier Tadeusz Mazowiecki amintea cu o zi în urmă că „a fost la originea grevelor din 1980 și la crearea sindicatului Solidaritatea”, declarînd că moartea ei este „o mare pierdere”.

Ingrijorare la OSCE față de arestarea și acuzațiile aduse ziaristului Ernest Vardanean

Mandatul de arestare preventivă emis împotriva jurnalistului Ernest Vardanean, reţinut miercuri de serviciile secrete tiraspolene a fost prelungit cu doua luni, a declarat Europei Libere soţia jurnalistului, Irina. Seful adjunct al misiunii OSCE de la Chişinau, Klaus Neukirch ne-a declarat că OSCE a contactat autorităţile de la Tiraspol și că organizația europeană este îngrijorată de acuzaţiile grave care i se aduc jurnalistului şi anume „spionaj şi înaltă tradare”.

Liderii moldoveni au transmis mesaje de condoleanțe Poloniei

Preşedintele interimar al Republicii Moldova şi speaker al Parlamentului, Mihai Ghimpu şi premierul Vlad Filat au transmis condoleanţe poporului polonez pentru moartea tragică a preşedintelui Lech Kaczynski şi a altor importanţi demnitari într-un accident aviatic la Smolensk, in Rusia.

Repatrierea corpului neînsuflețit al președintele Kaczynski stîrnește un val de emoție la Varșovia

Zeci de mii de polonezi s-au adunat ieri in Piata centrală din Varşovia şi pe strazile capitalei Poloniei cînd corpul neinsufleţit al preşedintelui Kaczynski a fost adus in ţară. Polonezii au anunţat o saptamina de doliu naţional pentru tragicul accident in care 96 de importanti oameni politici, militari şi religiosi au murit. Delegatia urma sa participe la comemorarea a 70 de ani de la tragedia de la Katyn, in care peste 20 de mii de ofiteri ai armatei poloneze au fost omoriti de politia secreta sovietica, NKVD.

Mesaje internaționale de condoleanțe adresate polonezilor

Într-un mesaj de condoleanţe catre poporul polonez, Secretarul de stat american, Hillary Clinton a spus că liderii polonezi care au fost omoriţi in aceasta tragedie aviatica lasă in urma „o moştenire ce va trăi in veci”.
Mesaje de condoleanţe pentru poporul polonez au venit şi din partea a preşedintelui american Barak Obama şi a Uniunii Europene. La Bucuresti, preşedintele Romaniei Traian Băsescu şi soţia sa au participat ieri la serviciul religios de comemorare de la Catedrala romano-catolica Sfintul Iosif.

Zi de doliu în Rusia în memoria victimelor poloneze ale accidentului aviatic de la Smolensk

Rusia a anunţat astazi o zi de doliu pentru victimele accidentului aviatic de sîmbăta, in timp ce o echipă de experţi investighează cauzele accidentului. Premierul Vladimir Putin a anunţat că supervizează personal întreaga anchetă. Ieri, anchetatorii rusi au exclus problemele tehnice drept cauză a accidentului, dar au anunţat că vor analiza cu multa atenţie cutiile negre ale avionului.

Mandat de arestare emis de noile autorități kirghize împotriva președintelui Bakiev

Premierul interimar din Kirghistan, Roza Otunbaeva a anunţat că guvernul său provizoriu, ia în considerare arestarea preşedintelui Kurmanbek Bakiev şi aducerea sa in faţa instantei pentru moartea a zeci de civili în urma protestelor violente de săptămina trecută. Potrivit agenţiei Reuter, premierul Otunbaeva a anunţat că au fost deja emise mandate de arestare pentru preşedintele Bakiev şi pentru mai multi politicieni apropiaţi lui. Aflat in sudul ţării, preşedintele Bakiev a spus că nu el a ordonat să se tragă în protestatari şi că orice încercare de a-l ucide ar putea duce la noi violenţe.

FIDESZ cîștigă din primul tur al alegerilor parlamentare din Ungaria

In Ungaria, partidul de centru dreapta FIDESZ a ciştigat detaşat din primul tur al alegerile parlamentare de ieri. Potrivit rezultatelor parţiale, Fidesz a obţinut 52 la suta din voturi, iar liderul partidului Viktor Orban a anunţat că viitorul guvern, pe care il va forma, va trebui să înfrîngă sentimentul de zadarnicie si lipsa de speranţă ce domină in Ungaria. Pe locul doi, cu 19 procente s-a plasat partidul socialist, iar pe locul trei cu 16 la suta din voturi s-a plasat partidul de extrema dreapta Jobbik, care a candidat pe o platforma anti-semită şi anti-roma. Ungaria este una din ţările Uniunii Europene cele mai afectate de actuala criza financiară globală.

Acord ministerial UE pentru a oferi Greciei ajutoare financiare pînă la 30 de milioane de euro

Ministrii de finanţe ai Uniunii Europene au cazut de acord să ofere Greciei un ajutor de pina la 30 de miliarde de euro, pentru a face faţa actualei crize financiare. Potrivit premierului luxemburghez Jean Claude Junker, care prezidează grupul celor 16 tari europene din zona monedei unice, pachetul de ajutoare financiare pentru Grecia va fi suplimentat si de Fondul Monetar Internaţional.

La Washington începe un summit pe tema proliferării armelor nucleare

Oficialităţi din 47 de ţări se întilnesc la Washington începind de astazi pentru a discuta chestiuni legate de armele nucleare şi de protejarea lor pentru a nu ajunge în miinile teroriştilor. Preşedintele Obama a spus, înaintea summitului, că unul din cele mai mari pericole pentru securitatea lumii îl reprezintă eforturile reţelei Al Queda de a dobîndi arme nucleare. Ieri, preşedintele Obama a avut convorbiri separate cu mai multi lideri prezenti la reuniune, printre care cu preşedintele Kazahstanului, Nursultan Nazarbaev.

Intrevedere Richard Holbrooke-Hamid Karzai

Emisarul special al Statelor Unite pentru Afganistan şi Pakistan, Richard Holbrooke şi generalul David Petreus au avut întrevederi la Kabul cu preşedintele Afganistanului, Hamid Karzai pe teme legate de securitatea ţării si a stabilizării regiunii pe termen lung. Intilnirea vine dupa ce secretarul de stat american, Hillary Clinton a prezentat planul civil al Washingtonului asupra modului în care comunitatea internaţionala poate sprijini, pe termen lung, stabilizarea si reconstrucţia regiunii.

Explozie a unei bombe în apropiere de o bază britanică din Irlanda de Nord

O bomba a explodat in Irlanda de Nord in apropiere de o baza militara britanica. Nimeni nu a fost ranit, iar bomba a fost detonata intr-un taxi care a fost capturat de atacatori. Astazi urmează să fie ales un nou ministru al justitiei in Irlanda de Nord, în cadrul procesului de tranziţie a puterii de la Londra la Belfast.

Scrisoare a parlamentarilor georgieni cere ca Rusia să fie considerată forță de ocupație în Osetia de Sud și Abhazia

Comitetul pentru afaceri externe al Parlamentului Georgiei a transmis o scrisoare catre parlamentele ţărilor Uniunii Europene, Statelor Unite, Canadei, Israelului, Indiei şi Noii Zeelande în care se solicită ca Rusia să fie considerată ca forţă de ocupaţie in cele doua regiuni separatiste ale Georgiei, Osetia de Sud si Abhazia, a carora independenta a fost recunoscuta de Rusia, Venezuela , Nicaragua şi de insula Nauru. Potrivit serviciului georgian al postului nostru de radio, mai multi experti georgieni considera ca aceasta iniţiativă ar putea să fie ignorată pentru a nu dauna relaţiilor cu Rusia si convorbirilor de la Geneva, desfasurate sub egida Naţiunilor Unite si Uniunii Europene intre reprezentantii Georgiei, ai regiunilor separatiste si Rusiei.

Separatiștii transnistreni prelungesc mandatul de arestare preventivă emis împotriva ziaristului Ernest Vardanean

Mandatul de arestare preventiva emis impotriva jurnalistului Ernest Vardanean, retinut miercuri la Tiraspol de serviciile secrete, a fost prelungit cu doua luni, a declarat Europei Libere sotia jurnalistului. Irina Vardanean a declarat ca nu i s-au comunicat motivele pentru care a fost prelungit mandatul de arestare.

Seful adjunct al misiunii OSCE la Chisinau, Klaus Neukirch si-a exprimat ingrijorarea pentru soarta jurnalistului, mai ales pentru gravitatea acuzatiilor care i se aduc: de spionaj si inalta tradare. “Noi am contactat autoritatile nistriene si suntem in contact cu ei” – a precizat Neukirch pentru Europa Libera.

Varșovia: doliu național în urma catastrofei aeriene de la Smolensk

Polonia este in doliu dupa moartea presedintelui Lech Kaczynski si a multor altor lideri politici ai tarii, in accidentul de avion petrecut sambata langa Smolensk, in vestul Rusiei. Avionul oficial, cu 96 de persoane la bord, s-a prabusit cand incerca sa aterizeze. Nimeni nu a supravituit. Alaturi de presedinte, au murit sotia sa, seful statului major, guvernatorul bancii nationale, ministrul adjunct de externe, mai multi parlamentari. Delegatia poloneza urma sa participe la ceremonia marcand 70 de ani de la masacrul de la Katyn, unde 22 de mii de ofiteri si intelectuali polonezi au fost ucisi la ordinul lui Stalin.

Ancheta oficiala privind cauzele accidentului aviatic de la Smolensk este condusa de premierul Vladimir Putin. Potrivit mai multor oficialitati ruse, intre care guvernatorul regiunii Smolensk, accidentul s-ar putea datora unei greseli de pilotaj. Luni, in Rusia, este zi de doliu in memoria victimelor accidentului.

In Polonia, presedintia interimara a fost preluata de liderul camerei inferioare a parlamentului. In decurs de doua luni se vor organiza alegeri prezidentiale anticipate.

Hillary Clinton primește asigurări că noile autorități kirghize vor respecta acordul privind baza militară Manas

Secretarul de stat american Hillary Clinton a vorbit la telefon cu premierul interimar al Kirghistanului Roza Otunbaeva care a dat asigurari ca guvernul ei va respecta toate contractele incheiate cu Statele Unite privind baza militara de la Manas. Baza militara este folosita pentru aprovizionarea trupelor internationale din Afganistan.

La Washington s-a precizat ca secretarul de stat adjunct Robert Blake este in drum spre Biskek.

Pe de alta parte, un emisar special al OSCE a informat ca sambata noua guvernare a discutat cu presedintele Bakiev pentru a gasi o modalitate de iesire din criza.

Washington: președintele Obama va conferi cu omologul său ucrainean Ianucovici

Casa Alba a anuntat ca pe marginea summitului privind securitatea nucleara, presedintele Barack Obama se va intalni cu noul presedinte al Ucrainei, Victor Ianucovici. La prima intalnire a celor doi presedinti de la victoria lui Ianucovici, discutiile se vor concentra pe probleme de securitate nucleara si energetica.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG