Linkuri accesibilitate

Ştiri

Tiraspol: Ernest Vardanean acuzat oficial de „înaltă trădare”

Judecătoria Supremă din Tiraspol l-a acuzat oficial de înaltă trădare pe Ernest Vardanean şi a respins cererea ca el să fie ţinut în arest la domiciliu, nu la poliţie. Jurnalistul şi analistul politic de la Tiraspol a fost arestat la 7 aprilie pentru spionaj. Dacă va fi găsit vinovat, ar putea fi condamnat la 12 până la 20 de ani de închisoare.

Arestarea lui Vardanean a fost criticată de guvernul de la Chişinău şi de multe organizaţii pentru drepturile omului şi libertatea presei, inclusiv „Reporteri fără frontiere”.

Aseară, ambasadorul Statelor Unite la Chişinău, Asif J. Chaudhry, a spus că i-a comunicat personal liderului transnistrean Igor Smirnov „îngrijorarea” administraţiei americane faţă de soarta lui Vardanean.

Mitropolia Moldovei va lansa un referendum pentru studierea obligatorie a religiei în şcoli

La iniţiativa fostului ministru al apărării Valeriu Pasat, Mitropolia Moldovei va lansa un referendum pentru studierea obligatorie a religiei în şcoli, o dată pe săptămână, de la clasa întâi până la a douăsprezecea. Potrivit portalului de ştiri Unimedia, decizia a fost luată astăzi la o reuniune a Sinodului Bisericilor Moldovei. După şedinţă, episcopul de Bălţi Marchel a spus că studierea „Bazelor ortodoxiei” ar fi dorinţa întregului popor moldovenesc.

Tot Marchel a spus însă că Mitropolia Basarabiei, care a fost înştiinţată de această iniţiativă, nu este de acord cu ea, dorind introducerea doar opţională a subiectului „religiilor” în şcoală.

Valeriu Pasat a spus că pentru organizarea referendumului este nevoie de 200.000 de semnături, adăugînd că ele vor fi obţinute „cu singuranţă”.

O sută de tineri de la Mișcarea Acțiunea Europeană migrează la Mișcarea Democrația Acasă

Aproximativ o sută de tineri din Mişcarea Acţiunea Europeană au anunţat că trec la mai noua „Mişcare Democraţia Acasă”, pentru că în MAE nu sunt luaţi în seamă şi nu au şanse de afirmare. Liderul tinerilor, Maxim Revenco, a spus la sediul agenţiei Infoprim că de când la MAE a aderat Veaceslav Untilă, partidul nu face decât să împartă funcţii.

„Mişcare Democraţia Acasă” a fost lansată în urmă cu câteva săptămâni, dar nu este încă înregistrată la Ministerul Justiţiei. Membrii ei susţin că oferă tinerilor o şansă de a se afirma pe o scenă politică dominată de lideri corupţi.

Chișinău: festivitate cu ocazia împlinirii a 20 de ani de la constituirea primului parlament

La o festivitate cu ocazia împlinirii a 20 de ani de la constituirea primului parlament, fostul spicher Petru Lucinschi, care a fost şi al doilea preşedinte al Moldovei post-sovietice, s-a arătat nemulţumit de evoluţia ţării în ultimele două decenii. Potrivit Infoprim, Lucinschi a spus că economia a fost distrusă şi privatizată haotic, iar societatea a fost împărţită pe criterii etnice. „N-am reuşit să mobilizăm partea rusofonă a societăţii”, a spus fostul preşedinte.

La aceeaşi festivitate, preşedintele interimar Mihai Ghimpu a lăudat curajul primilor parlamentari, spunînd că ei au înfruntat un regim care încă se opunea schimbărilor.

Norul vulcanic din Islanda perturbă traficul aerian european

Agenţia europeană a traficului aerian a anunţat că din cauza norului de cenuşă vulcanică au fost anulate astăzi în Europa aproximativ 15.000 de zboruri din 28.000 programate. Directorul adjunct al agenţiei „Eurocontrol”, Brian Flynn, a spus că norul pornit din Islanda a început să se risipească deasupra Irlandei şi nordului Marii Britanii, dar cuprinde noi teritorii spre est, ca Polonia, Cehia.

Cele mai mari aeroporturi vest-europene, din Londra, Paris, Frankfurt şi Amsterdam erau încă închise astăzi după-amiază, ca şi întreg spaţiul aerian din ţările respective.

România a anunţat că va închide la noapte spaţiul aerian din nord-vestul ţării şi aeroporturile Oradea, Cluj, Baia Mare şi Satu Mare.

La aeroportul Chişinău au fost anulate astăzi cel puţin trei curse: spre Frankfurt, Paris/ Charles de Gaulle şi Budapesta.

Nursultan Nazarbayev: Plecarea lui Bakiev a fost negociată de Kazahstan cu Statele Unite şi Rusia

Autorităţile interimare din Kirghistan spun că preşedintele Kurmanbek Bakiev şi-a dat oficial demisia, într-un fax trimis astă-noapte. Bakiev a fugit în Kazahstan ieri, după multe zile de tensiuni şi violenţe de stradă soldate cu cel puţin 84 de morţi.

Astăzi, preşedintele Kazahstanului, Nursultan Nazarbayev, a confirmat că plecarea lui Bakiev a fost negociată de ţara sa cu Statele Unite şi Rusia. Nazarbayev, a cărui ţară deţine preşedinţia OSCE, a spus că speră ca plecarea lui Bakiev să ajute la stabilizarea Kirghistanului.

Guvernul de tranziţie de la Bişkek a promis să conducă ţara în următoarele şase luni, să redacteze o nouă constituţie şi să organizeze alegeri.

Moscova: pedepse mai aspre pentru protestatarii care regurg la blocade ale căilor de transport

Duma de Stat a Rusiei a adoptat în primă lectură o lege care prevede pedepse mai mari pentru protestatarii care recurg la blocade ale căilor de transport.
Pedeapsa maximă pentru asemenea acţiuni ar urma să fie ridicată la doi ani de închisoare, faţă de 15 zile în prezent, iar amenzile ar putea atinge 3.300 de dolari. Până acum, asemenea proteste erau considerate delict minore şi rămâneau de obicei nepedepsite.

Apărătoarea drepturilor omului Ludmila Alexeiva a spus că noua lege introduce „teroarea de stat” împotriva criticilor Kremlinului.

Islamabad: raport ONU constată că autoritățile pakistaneze ar fi putut împiedica asasinarea Benazirei Bhutto

Guvernul Pakistanului a anunţat că va aprofunda anchetarea morţii unui fostul premier, după ce un raport ONU a constatat că autorităţile pakistaneze puteau să împiedice asasinarea d-nei Benazir Bhutto în 2007. Raportul acuză serviciile secrete pakistaneze că au obstrucţionat anchetarea morţii premierului.

Un consilier al fostului preşedinte Pervez Musharaff, care conducea Pakistanul la vremea asasinatului, a spus astăzi că raportul ONU este „plin de minciuni”.

Ambasadorul Statelor Unite la Chișinău își exprimă îngrijorarea față de arestarea lui Ernest Vardanean

Într-un interviu în exclusivitate pentru Europa Liberă, ambasadorul Statelor Unite în Republica Moldova, Asif J. Chaudhry, a declarat că i-a comunicat liderului de la Tiraspol, Igor Smirnov, îngrijorarea guvernului american şi a comunităţii internaţionale faţă de cazul arestării jurnalistului independent Ernest Vardanean. Ambasadorul Asif J. Chaudhry s-a întâlnit miercuri, 14 aprilie, la Tiraspol, cu Igor Smirnov, şeful administraţiei transnistrene.

Petiție pe Internet inițiată de 3 europarlamentari români pentru eliberarea lui Ernest Vardanean

Trei europarlamentari români au au initiat pe Internet o petitie de semnături prin care se cere eliberarea lui Ernest Vardanean. Iniţiatorii, Monica Macovei, Cristian Preda si Traian Ungureanu, sunt toti membri din partea Partidului Democrat Liberal, apropiat preşedintelui român Traian Băsescu.
Cei trei europarlamentari români consideră arestarea lui Vardanean un „gest inacceptabil” şi cer „eliberarea imediată şi necondiţionată a ziaristului. Solicităm, de asemenea, solidaritate cu această cauză din partea jurnaliştilor, oamenilor publici şi cetăţenilor români“.

Arestarea lui Ernest Vardanean a fost condamnată ieri în comunicate date publicității de Organizațiile „Reporteri fără frontieră” și „Media din Europa de sud-est”, al cărui secretar general a calificat drept „inacceptabil” faptul că Vardanean este acuzat de înaltă trădare din cauza unor relatări critice la adresa Tiraspolului.

Propunerile AIE de modificare a art. 78 din Constituție depuse la Curtea Constituțională

Alianţa pentru Integrare Europeana a depus la Curtea Constituţională, pentru avizare, propunerile sale de modificare a articolului 78 din Constituţie, cel care se referă la alegerea preşedintelui Moldovei. Partidele Aliantei au decis modificarea articolului în sensul alegerii preşedintelui de catre populaţie şi nu de către Parlament. Curtea Constituţională are 6 luni pentru aprobarea proiectului. Partidul comunistilor a avansat propria propunere de modificare a articolului 78, solicitind alegerea preşedintelui tot de către parlamentari, din 3 tururi - dar prima data cu 61 de voturi, a doua oara cu 57 si a treia oara cu 52.
Ambele variante - cea propusa de alianta la putere si de opozitia comunista sunt menite sa deblocheze actuala criza constituţională din Moldova.

Sondaj IDIS semnalează că partidele AIE și comuniștii s-ar situa la egalitate în preferințele alegătorilor

Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, Particul comuniştilor şi Alianţa pentru Integrare Europeană ar acumula acelaşi număr de voturi, arată sondajul realizat de IDIS „Viitorul” şi CBS AXA în luna martie 2010, transmit mai multe portaluri de ştiri din Moldova. PRCM ar acumula 30,3% din voturi, PLDM - 14%, PDM - 10,8%, PL - 7,4%, AMN - 1,2%.
Printre partidele ce nu se vor regăsi în viitorul parlament sunt şi Mişcarea „Acţiunea Europeană” cu 0,8%, Partidul Popular Creştin Democrat - 0,7%, Partidul „Moldova Unită” cu 0,3%, Partidul Social Democrat - 0,6%. Rata celor indecişi constituie 34%.

Traficul aerian perturbat masiv de un nor de cenușă vulcanică în Europa de Nord

Sute de zboruri sunt anulate in Europa, mai ales in nordul continentului, ca urmare a erupţiei extrem de puternice a unui vulcan din Islanda, care a survenit la câteva zile după ce alt vulcan îşi încetase activitatea. Norul de cenunşă a redus la maximum vizibilitatea. Totodată, cenușa este foarte periculoasă pentru motoarele avioanele.
Suedia, Norvegia, Danemarca, Olanda, Belgia şi Marae Britanie şi-au închis spaţiul aerian. Afectate sunt si aeroporturile din Paris si unele din Germania. Se aşteaptă ca perturbările să continue câteva zile. Astăzi ar putea fi anulate jumătate din zborurile transatlantice dar la Casa Albă s-a anunţat că pentru moment, preşedintele Obama nu a renunţat la planul de a participa duminică la funerariile preşedintelui polonez Lech Kaczynsky.

Guvernul kirghiz confirmă demisia și refugierea președintelui Bakiev în Kazahstan

Guvernul provizoriu de la Biskek a anuntat ca presedintele Kurmanbek Bakiev a demisionat şi a plecat în Kazahstanul vecin, informaţie confirmată de un înalt funcţionar al ministerului de externe kazah.
Şefa noului guvern kirghiz, Otunbaeva a declarat că Bakiev ar trebui totuși judecat, acasă sau în străinătate, pentru rolul pe care l-a jucat în reprimarea violentă a demonstraţiilor de săptămâna trecut. Ciocnirile de pe 7 aprilie s-au soldat cu peste 80 de morţi. Otunbaeva a mai declarat că administraţia ei nu a negociat niciodată direct cu fostul preşedinte Bakiev.

O anchetă ONU constată că fostul premier Benazir Bhutto nu a fost suficient protejată în Pakistan

Ancheta Naţiunilor Unite a stabilit că autorităţile pakistaneze nu i-au acordat fostului premier Benazir Bhutto protecţia necesară si nici nu au investigat serios atentatul din decembrie 2007, în care și-a pierdut viața.

Repatrierea în Polonia a rămășițelor pămîntești ale altor 32 de persoane ucise în accidentul aviatic de la Smolensk

Rămăşiţele a încă 32 de polonezi, morţi în accidental aviatic de la Smolensk, au fost repatriate. Până acum au fost identificate 71 de persoane. Sâmbătă la Varşovia va avea loc o ceremonie în memoria tuturor victimelor accidentului iar duminică, la Cracovia, vor fi înmormântaţi preşedintele Kaczynsky şi soţia sa Maria.

Fidesz intenționează să modifice legea cetățeniei ungare

Partidul conservator naţionalist din Ungaria, FIDESZ care a cîştigat alegerile generale cu o majoritate convârşitoare vrea sa schimbe legea cetăţeniei, pentru a le uşura maghiarilor din afara graniţei să obţină şi cetăţenia ungara. Potrivit agenţiei Reuters, o tentativă similară a eşuat în 2004, în urma unui referendum dar după al doilea tur de scrutin al alegerilor generale, care are loc săptămâna viitoare, FIDESZ ar putea avea 2/3 din locurile din Parlament – fiind în poziţia de a amenda Constituţia.
Janos Martony, desemnat de FIDESZ să fie următorul ministru de externe, a precizat că procesul de acordare a cetăţeniei va rămâne unul individual. Cea mai mare minoritate maghiară în afara graniţelor Ungariei trăieşte în România.

Bugetul NASA va fi mărit pentru finanțarea programelor spațiale

Preşedintele Barack Obama a făcut cunoscut că nu renunţă la programul spaţial şi că în 30 de ani, astronauţi ar putea zbura în jurul planetei Marte. Obama a renunţat la planul fostei administraţii de a relua programul zborurilor spre lună dar a anunţat astăzi că bugetul NASA va fi mărit pentru a finanţa alte programe.

AIE depune la CC propunerea sa de modificare a articolului din Constituție privind alegerea președintelui țării

Alianta pentru Integrare Europeana a depus la Curtea Constitutionala pentru avizare propunerile sale de modificare a articolului 78 din Constitutie, cel care se refera la alegerea presedintelui Moldovei. Partidele Aliantei au decis modificarea articolului in sensul votarii presedintelui de catre populatie si nu de catre parlament. Curtea Constitutionala are 6 luni pentru aprobarea proiectului.

Partidul comunistilor a avansat propria propunere de modificare a articolului 78, solicitind alegerea presedintelui TOT de catre parlamentari, din 3 incercari - dar prima data cu 61 de voturi, a doua oara cu 57 si a treia oara cu 52.
Ambele variante – cea propusa de alianta la putere si de opozitia comunista sunt menite sa deblocheze actuala criza constitutionala din Moldova.

Chișinău: mandat de arestare pe 10 zile pentru fostul șef al poliției Gumeniță

Fostul sef al politiei din Chisinau, Iacob Gumenita a fost arestat pentru 10 zile, potrivit unui comunicat al Procuraturii generale. Gumenita este cercetat ca banuit in dosarul 7 aprilie, pentru depasirea atributiileorde serviciu si maltratarea manifestantilor pasnici. Potrivit avocatului sau, starea sanatatii fostului sef al politiei din Chisinau este foarte precara si ar exista riscul unui accident cerebral. El a fost arestat astazi din salonul de spital unde fusese internat cu o urgenta cardiaca, saptamina trecuta.

Arestarea la Tiraspol a jurnalistului Vardanean condamnată de organizația Reporteri fără frontiere

Intr-un comunicat de presa difuzat astazi, organizația „Reporteri fara frontiera” condamna detenția de catre autoritațile transnistrene a ziaristului independent, analistul politic Ernest Vardanean. Potrivit comunicatului, organizația non-guvernamentala se teme ca „autoritațile de la Tiraspol ar putea sa-l condamne pe Vardanean, intr-o maniera lipsita de transparența și in mod arbitrar, la o lunga pedeapsa cu inchisoarea, deși le lipsesc orice dovezi pentru a proceda astfel”. „Reporteri fara frontiera” atrage atenția ca arestarea ziaristului risca sa fie un prim gest intr-o campanie impotriva jurnaliștilor transnistreni care lucreaza cu mediile de informare moldovenești și exprima opinii critice la adresa autoritaților din regiunea separatista.

Comunicatul amintește ca Ernest Vardanean este bine cunoscut pentru a fi formulat critici impotriva liderului transnistrean Igor Smirnov și ca se pregatea sa colaboreze cu Serviciul moldovenesc de la Radio Europa Libera ca autor al unui blog.

La Bruxelles, mai multi eurparlamentari din Romania, printre care Cristian Preda, Monica Macovei si Traian Ungureanu au initiat o lista de semnaturi in sprijinul eliberarii jurnalistului de la Tiraspol.

Sondaj IDIS Viitorul: Peste 19% dintre respondenți nehotărîți în privința opțiunii de vot

Potrivit unui sondaj realizat de IDIS Viitorul si publicat de publicatia Monitorul Economic, daca duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare anticipate 30,3 % ar vota cu partidul comunistilor, 14 % cu Partidul Liberal Democrat, 10 % pentru Partidul Democrat din Moldova si 7, 4 % pentru Partidul Liberal. 19,4 la suta dintre cei intervievati in cadrul acestui sondaj ce a avut loc in luna martie spun ca nu stiu cu cine vor vota. La capitolul incredere in personalitati, liderul PD Marian Lupu se plaseaza pe primul loc, urmat de premierul Vlad Filat si apoi pe locul trei, de liderul comunistilor moldoveni Vladimir Voronin. Pe locul 4 se plaseaza primarul Chisinaului, liberalul Dorin Chirtoaca si pe locul 5, presedintele interimar si speaker al parlamentului Mihai Ghimpu.

Kurmanbek Bakiev se refugiază în Kazahstan

Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa a confirmat, printr-un comunicat de presa, ca fostul lider de la Biskek, Kurmanbek Bakiev a parasit Kirghistanul si a plecat in Kazahstan. Potrivit OSCE, plecarea sa este rezultatul eforturilor comune ale presedintilor american, rus si kazah care au mediat intre Bakiev si guvernul provizoriu. „ Aceasta evolutie este un pas important catre stabilizarea situatiei si catre instaurarea domniei legii in Kirghistan si evitarea unui razboi civil”, se arata in declaratia OSCE.

Anterior, in localitatea Osh, din sudul tarii, au avut loc schimburi de focuri intre fortele loiale lui Bakiev si cele care sustin autoritatile provizorii de la Biskek. Nu au fost inregistrate victime. Bakiev a declarat ieri ca ar putea sa demisioneze daca i se asigura protectie, iar astazi a refuzat o oferta de azil venita dinspre autoritatile de la Minsk. Guvernul interimar de la Biskek spune ca Bakiev si cei apropiati lui trebuie sa raspunda in fata justitiei pentru faptele comise si pentru uciderea, in tulburarile de saptamina trecuta, a 80 de oameni. Ieri a avut loc o convorbire telefonica intre Bakiev si premierul Rusiei Vladimir Putin, dar nu au fost facute publice detaliile ei.

Președintele Croației Ivo Josipovici vizitează 2 sate din Bosnia afectate de războiul croato-bosniac din anii 1993-1994

Presedintele Croatiei Ivo Josipovici, intr-un gest cu mare incarcatura simbolica, a cerut iertare musulmanilor bosniaci si familiilor croatilor bosniaci are au avut de suferit de pe urma razboiului croato-bosniac din 1993-1994. Iosipovici a vizitat astazi localitatile Ahmici si Krizancevo Selo din Bosnia, marcate de violentele interetnice din timpul razboiului. Iosipovici a fost insotit in aceasta calatorie de cardinalul de Sarajevo Vinko Puljic si de muftiul Bosniei, Mustafa Ceric.

Reactivarea unui vulcan islandez perturbă traficul aerian din nordul Europei

Traficul aviatic din Europa de Nord a fost grav afectat astazi de cenusa vulcanului reactivat dupa 200 de ani, din Islanda. Au fost perturbate zborurile catre si din Marea Britanie, Suedia, Norvegia, Danemarca si Finlanda. Marea Britanie a anuntat ca zborurile nu vor fi reluate pina miine dimineata la ora 6. Si in Franta mai multe aeroporturi au fost inchise ca urmare a cenusii vulcanului islandez, printre care si principalul aeroport de la Paris.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG