Linkuri accesibilitate

Ştiri

Sute de mii de polonezi prezenți la funeraliile președintelui Lech Kaczynski

La Cracovia au avut loc funeraliile nationale ale presedintelui Poloniei Lech Kaczynski si ale sotiei sale Maria, morti saptamina trecuta intr-un accident aviatic la Smolensk impreuna cu alti 94 de reprezentati ai elitei politice, religioase si academice a Poloniei. Serviciul religios a avut loc in catedrala de la Cracovia, Sf.Maria, locul în care a slujit si Ioan Paul al doilea, inainte de a deveni Papa si unde sunt îngropati regii si eroii Poloniei. Au fost trase 21 de salve de tun in memoria victimelor accidentului de simbata trecuta.

Sute de mii de polonezi s-au adunat in fata catedralei din Cracovia si in alte mari orase ale lumii unde se afla importante comunitati de polonezi. Slujba religioasa a fost oficiata de arhiepiscopul Cracoviei, cardinalul Stanislav Dziwisz care s-a adresat lui Dmitry Medevedev, presedintelui Rusiei : “Acum 70 de ani, masacrul de la Katyn a despartit cele doua natiuni. Ascunderea adevarului nu poate duce la vindecarea ranilor. Simtamintele de compasiune pe care le-am simtit in aceste ultime zile de la fratii nostri rusi ne dau sperante de apropiere pentru cele doua natiuni slave ale noastre“, a spus arhiepiscopul Cracoviei.

Presedintele interimar al Moldovei, Mihai Ghimpu si liderul Partidului Democrat, Marian Lupu au participat din partea Moldovei la ceremonii. Au mai fost de fata, presedintele Rusiei, ai Germaniei, Ucrainei, Romaniei, Slovaciei , Georgiei, Albaniei, Cehiei, Bosniei Hertegovina, Ungariei, Kosovo, Letoniei, Lituaniei, Sloveniei. Presedintele american Barack Obama nu a putut participa la funeralii, din cauza perturbarii traficului aerian international.

Filarmonica din Berlin a dat un concert astazi in semn de solidaritate cu poporul polonez, un gest venind dinspre ministrul german de externe, si el prezent astazi la Cracovia.

Bulgaria și-a închis spațiul aerian din cauza norului de cenușă vulcanică

Aeroportul international din Chisinau este inchis din cauza norului de cenusa provocat de eruptia unui vulcan din Islanda. Traficul aerian din întreaga Europa este grav perturbat pentru a patra zi consecutiv. Bulgaria si-a inchis si ea spatiul aerian. Potrivit expertilor europeni situatia traficului aerian in Europa si in lume nu se va putea reglementa in urmatoarea saptamina. Zilnic companiile de aviatie inregistreaza pierderi de 200 de milioane de dolari. Pe pagina noastra de internet gasiti o harta a deplasarii norului de cenusa vulcanica, harta realizata de Institutul Norvegian Meteorologic cit si o lista a situatiei spatiilor aeriene europene, potrivit agentiei Associated Press.

Alegeri prezidențiale în zona turcă a Ciprului

Cipriotii turci voteaza astazi in alegeri prezidentiale. Partea turca a insulei nu este recunoscuta ca stat decit de Turcia, in timp ce partea greaca face parte din Uniunea Europeana. Insula este divizata din 1974. Potrivit sondajelor de opinie cele mai multe sanse sa cistige acest scrutin le are Dervis Eroglu, care sustine independenta partii nordice a insulei. Rezultatul alegerilor ar putea avea un impact asupra sanselor Turciei de aderare la Uniunea Europeana, Grecia si Ciprul avertizînd ca vor bloca admiterea Turciei pina ce nu va contribui la unificarea insulei.

Premierul turc Erdogan condiționează deschiderea graniței cu Armenia de soluționarea conflictului din Nagorno Karabach

Premierul Turciei Recep Tayyip Erdogan a declarat ca va mentine in continuare inchisa granita tarii sale cu Armenia daca conflictul între armeni si azeri asupra enclavei Nagorno Karabach nu se rezolva. Potrivit agentiei turce de stiri Anatolia, Erdogan a spus „ daca ocupatia din Nagorno Karanach continua, nu vom lua o astfel de masura, de deschidere a frontierei”.

Deschiderea frontiereie dintre Turcia si Armenia face parte din acordul semnat in octombrie intre cele doua tari pentru reluarea legaturilor lor diplomatice, acord ce nu a fost însa ratificat de parlamentele celor doua tari. Turcia a inchis granita cu Armenia in 1993, în semn de solidaritate cu Azerbaijan, dupa ce separatisti armeni, sustinuti de Moscova, au ocupat regiunea Nagorno Karabach.

București: guvernatorul BNR Lucian Croitoru susține că pentru echilibrarea bugetului ar fi nevoie de reduceri drastice de personal în administrația publică

Consilierul guvernatorului Băncii Naţionale a României, Lucian Croitoru a declarat, citat de agenţia Mediafax, că cheltuielile de personal ar trebui reduse in acest an cu echivalentul a 100 de mii de posturi, dar pentru o astfel de acţiune ar fi nevoie de o mare voinţă politică. Ieri, ministrul de interne a anunţat că guvernul a pregătit o strategie de reducere a cheltuielilor bugetare şi că va disponibiliza 16 742 de posturi din administratia publică.

Traian Băsescu participă la funeraliile președintelui Lech Kaczynski de la Cracovia

In Romania este decretată zi de doliu naţional în memoria victimelor accidentului aviatic de la Smolensk de saptamina trecuta, cind şi-au pierdut viata 97 de polonezi, printre care preşedintele Lech Kaczynski și soţia sa Maria. Funeraliile naţionale ale preşedintelui Poloniei şi soţiei sale au avut loc la Cracovia. Preşedintele Romaniei şi alti preşedinţi europeni printre care și preşeditele Rusiei Dmitri Medvedev, au participat la serviciul religios desfășurat în catedrala Maria Magdalena.

Teste de zbor ale companiei KLM - fără probleme tehnice

Compania olandeză de aviaţie KLM a anunţat că ieri a întreprins mai multe zboruri test şi că ele s-au desfăşurat fără probleme tehnice. Companiile de aviaţie pierd zilnic in jur de 200 de mii de dolari din cauza perturbărilor traficului aviatic datorat valului de cenuşă vulcanică din Islanda.

Apel adresat preşedintelui Armeniei Serj Sargsyan cu rugămintea de a interveni pentru eliberarea lui Ernest Vardanean

Familia lui Ernest Vardanean, jurnalistul arestat la Tiraspol pe 7 aprilie sub acuzaţia de spionaj, a adresat preşedintelui Armeniei Serj Sargsyan, rugămintea de a contribui la eliberarea sa, transmite agenţia armeană de ştiri Noutăţile Armeniei (news.am).

„Ţinând cont că Transnistria se află practic sub controlul Federaţiei Ruse, vă rugăm, în calitate de garant al drepturilor şi intereselor armenilor din întreaga lume, să adresaţi preşedintelui Rusiei Dmitri Medvedev solicitarea privind eliberarea din arest a patriotului cu autoritate în cercuri internaţionale, a jurnalistului Ernest Vardanean”, se spune în scrisoarea semnată de rudele jurnalistului din Tiraspol.

Potrivit familiei sale, Ernest Vardanean deţine doar cetăţenia Republicii Moldova şi aşa-numita cetăţenie transnistreană.

Vineri, procuratura din Tiraspol i-a prezentat învinuirea oficială de înaltă trădare, iar Judecătoria supremă a menţinut în vigoare mandatul de arest. Arestarea lui Vardanean a fost criticată de guvernul de la Chişinău şi de mai multe organizaţii pentru drepturile omului şi libertatea presei. Ambasadorul Rusiei la Chişinău a calificat arestarea lui Vardanean drept un abuz, iar ambasadorul Statelor Unite, Asif J. Chaudhry a i-a comunicat personal liderului transnistrean Igor Smirnov „îngrijorarea” administraţiei americane faţă de soarta lui Vardanean.

Președintele Mihai Ghimpu participă la ceremoniile funerare de la Cracovia

Preşedintele interimar al Republicii Moldova si preşedinte al Parlamentului, Mihai Ghimpu se află la Cracovia unde participă la ceremoniile de înmormîntare ale preşedintelui Poloniei Lech Kaczyinski si soţiei sale Maria. Împreuna cu alţi 94 de oameni, reprezentanţi ai elitei politice, academice, militare şi din societatea civila poloneză, preşedintele şi soţia sa au murit la 10 aprilie, la Smolensk, intr-un accident aviatic. Delegaţia poloneză urma sa participe la ceremoniile de aducere aminte a tragediei de la Katyn, unde 22 de mii de ofiţeri ai armatei poloneze au fost masacraţi de NKVD la ordinul lui Stalin in 1940.
La ceremoniile de la Cracovia nu participă, din cauza perturbării traficului aerian mondial preşedinţii Statelor Unite, Frantei, Turciei, cancelara Germaniei. La ceremonii sînt prezenți preşedintii Germaniei, Rusiei, Ucrainei, Romaniei, Slovaciei, Georgiei, Albaniei, Cehiei, Bosniei-Hertegovina, Ungariei, Kosovo, Letoniei, Lituaniei, Sloveniei. Potrivit agentiei France Presse, preşedintele Estoniei, Thomas Ilves si şotia sa sunt blocati in aeroportul din Viena, nereuşind să ajungă la ceremoniile de la aceasta ora de la Cracovia.

Aeroportul internațional Chișinău închis în continuare din cauza norului de cenușă vulcanică

Aeroportul internaţional din Chişinău este şi el închis pînă după amiază din cauza norului de cenuşă provocat de erupţia unui vulcan din Islanda. Traficul aerian din întreaga Europă este grav perturbat pentru a patra zi consecutiv. Bulgaria şi-a închis şi ea spaţiul aerian. Potrivit experţilor europeni, situaţia traficului aerian in Europa si in lume nu se va putea reglementa întreaga săptămînă. Zilnic, companiile de aviaţie înregistrează pierderi de 200 de milioane de dolari. Pe pagina noastra de internet găsiţi o hartă a deplasării norului de cenuşă vulcanica, realizata de Institutul Norvegian Meteorologic.

Situația traficului aerian în Europa

Potrivit agențiilor de presă, perturbările traficului aerian cauzate de norul de cenușă urmare a erupției unui vulcan din Islanda afectează practic întreaga Europă. Conform ultimelor informații situația se prezintă astfel:

Marea Britanie - spaţiul aerian este închis cel puţin pînă la noapte;
Irlanda - spaţiul aerian închis cel puţin pînă luni la ora 12.00, GMT;
Franţa - s-au închis şi aeroporturile din sudul ţării. Cele din nord se aşteaptă să fie deschise, miine dimineaţă la ora 6 GMT;
Germania - toate aeroporturile închise pînă astăzi la ora 18.00 GMT;
Austria - aeroporturile închise pînă cel puţin la miezul nopţii. Zbourile la altitudine de peste 12.000 de metri sunt permise;
Elveţia - aeroporturile sunt închise pînă cel puţin, luni , la ora 12.00, GMT. Ca și în Austria, sunt permise zborurile la altitudine de peste 11 mii de metri;
Italia - aeroporturile din nordul ţării sunt închise pînă mîine dimineaţă la la ora 6 GMT, cel mai devreme;
Spania - aeroporturile din nordul ţării s-ar putea deschide în această după-amiază;
Suedia - toate aeroporturile sunt închise, cu excepţia celui din localitatea Kiruna;
Danemarca - aeroporurile sunt închise cel puţin pînă la miezul nopţii;
Finlanda - nu îşi va deschide spaţiul aviatic pînă luni la ora 15.00 GMT;
Bulgaria - spaţiul aviatic închis;
Polonia – spatiul aviatic este închis, cu excepţia zborurilor la o înalţime mai mare de 6 mii de metri.
Cehia - spaţiul aerian este închis cel puţin pînă luni, la ora 10.00 GMT;
Slovacia - spaţiul aerian este închis cel puţin pînă în această seara;
Rusia - au fost anulate cursele către Europa, dar spaţiul aerian este deschis;
Romania - spaţiul aerian este deschis pentru zborurile care tranzitează teritoriul, dar nici un avion nu a decolat sau aterizat astazi in Romania.

Președintele Chinei vizitează regiunea afectată de seism

Preşedintele Chinei, Hu JinTao se afla în zona din nord-vestul Chinei unde a avut loc miercuri un cutremur cu intensitatea de 6, 9 grade pe scara Richter. Numărul victimelor este de aproape 1500 iar 300 de oameni sînt in continuare dati dispăruţi. Eforturile de salvare a unor eventuali supravieţuitori sunt foarte dificile, zona neavînd acces aproape la nici un fel de echipamente performante.

Alegeri prezidențiale în partea turcă a insulei Cipru

Ciprioţii turci votează astăzi în alegeri prezidenţiale. Partea turcă a insulei nu este recunoscută ca stat decît de Turcia, in timp ce partea greacă face parte din Uniunea Europeana. Insula este divizată din 1974. Potrivit sondajelor de opinie cele mai multe şanse să cîştige acest scrutin le are Dervis Eroglu, care susţine independenta părţii nordice a insulei. Rezultatul alegerilor ar putea avea un impact asupra şanselor Turciei de aderare la Uniunea Europeana, Grecia şi Ciprul avertizînd că vor bloca admiterea Turciei pînă ce nu va ajuta la unificarea insulei.

Guvernul interimar din Kirghistan va cere extrădarea oficialităților kirghize refugiate în Kazahstan

Autorităţile interimare din Kirghistan au deschis dosare penale impotriva preşedintelui demisionar Kurmanbek Bakiev şi pregătesc să solicite extrădarea foştilor oficiali kirghizi care se află în Kazahstan. Kurmanbek Bakiev a părăsit ţara la 15 aprilie şi se află în sudul Kazahstanului. Printre cei în investigatii se afla şeful adjunct al serviciilor de securitate - un fiu al lui Bakiev, preşedintele consiliului de securitate şi fostul premier. Bakiev şi anturajul său resping acuzatiile autorităţilor provizorii de la Bişkek.

Cazul Ernest Vardanean va fi adus în atenția Parlamentului european de deputații români

Potrivit declaraţiei facute postului nostru de radio, europarlamentarul roman Cristian Preda va aduce cazul jurnalistului Ernest Vardanean, pus sub acuzare de autorităţile autoproclamatei republici nistrene pentru înaltă trădare în atenţia Parlamentului European. Ingrijorări legate de soarta sa si apeluri pentru eliberarea sa au venit din partea mai multor instituţii internaţionale importante care apără drepturile omului în lume şi din partea guvernului de la Chisinau.

Măsuri de securitate severe la Andijon în Uzbekistan

Autorităţile din localitatea Andijon, din Uzbekistan au impus măsuri de securitate severe ca urmare a evolutiilor politice din Kirghistan. Potrivit colegilor nostri de la serviciul uzbec, ofiteri de securitate i-au interogat pe localnicii care au rude in sudul Kirghistanului despre ultimele lor vizite in ţara vecină. Strazile oraşului sunt patrulate de politie.

Norul de cenușă vulcanică determină închiderea aeroportului internațional de la Chișinău

Aeroportul internaţional de la Chişinău este închis ca urmare a norului de cenuşă provocat de erupţia vulcanică din Islanda în urma cu 2 zile. Traficul aerian este grav perturbat în întreaga Europa şi potrivit controlului aviatic european doua treimi din zborurile europene au fost anulate.

Aeroportul din Cracovia deschis pentru avioanele cu delegațiile oficiale la funeraliile președintelui Kaczynsky

La aeroportul din Cracovia au fost făcute ultimele pregătiri pentru a primi delegaţiile oficiale care vor participa mîine la funeraliile naţionale ale preşedintelui Lech Kaczyinsky si soţiei sale, în ciuda faptului că zborurile comerciale sunt suspendate în spaţiul aerian polonez. Potrivit unui purtător de cuvînt al agentiei de control al traficului aerian din Polonia, citat de agentia France Press, vor putea zbura doar avioanele care se deplaseaza la o inaltime de mai putin de 6000 de metri.

La ceremoniile de miine va participa şi o delegaţie din Republica Moldova, formată din preşedintele interimar Mihai Ghimpu si ministrul de externe Iurie Leancă. Potrivit agentiilor internaţionale de presa participarea a fost confirmată si de preşedintii Romaniei şi ai Ucrainei.

Susținători ai fostului președinte kirghiz Bakiev preiau controlul asupra sediului televiziunii din Jalalabad

Sprijinitori ai preşedintelui demisionat al Kirghistanului, Kurmanbek Bakiev au preluat controlul asupra clădirii televiziunii din Jalalabad din sudul ţării. Regiunea este una dintre zonele in care popularitatea preşedintelui demisionat este mare. Anterior, administraţia interimară de la Bişkek a anunţat că a deschis o investigaţie penală în legătură cu violenţele din 7 aprilie, soldate cu moartea a peste 80 de oameni. Au fost emise mandate de arestare pentru mai multi consilieri ai preşedintelui demisionar Bakiev şi o serie de membri ai familiei sale. Bakiev, care se afla in Kazahstan, a respins acuzatiile aduse lui si apropiaţilor lui.

Vlad Filat participă la ceremonia de comemorare a constituirii primului parlament al RM

Premierul Vlad Filat a participat astazi la ceremonia de marcare a 20 de ani de la constituirea primului parlament al Republicii Moldova. Premierul a depus flori la monumentul lui Stefan cel Mare din centrul Chişinăului şi a declarat că deputaţii din primul parlament au pus bazele noului stat moldovean.

Slujbe de comemorare în Polonia a celor pieriți în accidentul aviatic de la Smolensk

In Polonia se desfăşoară ceremoniile de comemorare ale celor 96 de victime ale accidentului aviatic de simbata trecuta la de Smolensk, in care au murit preşedintele Poloniei, Lech Kacyznski si soţia sa, ultimul preşedinte al Poloniei din exil, cit si şeful forţelor armate terestre, de aviaţie si marinei poloneze, fosti membri de prima importantă ai sindicatului Solidaritatea, parlamentari si reprezentati de seama ai societăţii civile. Sute de mii de polonezi participa la ceremoniile care au loc in Piata principala a Varsoviei. Fotografiile tuturor victimelor sunt afişate de-o parte si de alta a unui imens crucifix şi numele sunt citite cu voce tare. Slujba religioasa este oficiată de emisarul Vaticanului, cardinalul Angelor Sodano. Delegaţia poloneză urma sa participe la ceremonii de comemorare a celor 22 de mii de victime poloneze ale masacrului de la Katyn, din 1940, ordonat de Stalin şi executat de NKVD. Preşedintele Kaczynski si soţia sa vor fi înmormîntați duminică la Cracovia.

Preşedintele interimar al republicii Moldova Mihai Ghimpu va participa miine la ceremoniile de la Cracovia. La ceremoniile de mîine şi-au anunţat prezenta preşedinții Statelor Unite si Rusiei, cît şi alţi lideri europeni. Exista temeri ca norul de cenuşa vulcanică din Europa, care a perturbat grav traficul de aviaţie, ar putea impiedica participarea unora dintre liderii lumii la ceremoniile de mîine.

Explozii produse la un centru de ajutor ONU în Pakistan fac peste 20 de victime

Doua explozii succesive au omorit astazi cel putin 20 de oameni si au rănit alti 30 la un punct de colectare a ajutoarelor umanitare al Naţiunilor Unite din norestul Pakistanului pentru paştunii şiiţi care s-au refugiat in aceasta zona. Potrivit colegilor nostri de la serviciul pentru zona de granita dintre Afganistan si Pakistan, radio Marshall, comandatul politiei din localitate a spus ca motivul atacului ar putea fi unul de conflict sectar.

Anchetă penală deschisă de guvernul interimar kirghiz în legătură cu actele de violență de la 7 aprilie

Administraţia interimară de la Bişkek a anunţat că a deschis o investigaţie penală în legătură cu violenţele din 7 aprilie, soldate cu moartea a peste 80 de oameni. Cele 200 de cazuri puse pe rolul procuraturii privesc si corupţia la nivel inalt, nepotismul şi omorirea unor jurnalişti si politicieni ai opozitiei. Au fost emise mandate de arestare pentru mai multi consilieri ai preşedintelui demisionar Kurmanbek Bakiev şi ai familiei sale. Bakiev, care se afla in Kazahstan, a respins acuzatiile aduse lui si apropiaţilor lui.

Conferință internațională la Teheran pe teme de dezarmare

Preşedintele Iranului, Mahmud Ahmadinejad a cerut astazi, la o reuniune de la Teheran pe teme de dezarmare nucleară, infiinţarea unei noi agentii independente internaţionale care sa supravegheze dezarmarea nucleară si să împiedice proliferarea armelor nucleare. La conferinţa de la Teheran participă 12 ţări, printre care Turkmenistanul, Armenia si Rusia. Rusia este reprezentata la nivelul ministrului adjunct de externe.

Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor solicită eliberarea lui Ernest Vardanean

Comitetul pentru Protectia Jurnaliştilor, organizaţie neguvernamentală cu sediul la New York, a dat publicităţii un comunicat în care solicită autorităţilor din autoproclamata republica nistreană să îl elibereze imediat pe jurnalistul Ernest Vardanean, care se află în detenţie sub învinuirea de înaltă trădare. In mesajul organizaţiei, se cere şi autorităţilor din republica Moldova să îşi concentreze eforturile pentru a obţine eliberarea necondiţionată a jurnalistului. Potrivit declaraţiei Comitetului pentru Protecţia Jurnaliştilor de la New York, soţia jurnalistului, după ce a dat mai multe interviuri, a fost avertizată să nu mai vorbească cu presa. Ieri, judecătoria suprema de la Tiraspol l-a acuzat oficial de înaltă trădare pe jurnalist şi a respins cererea de arest la domiciliu. Ambasadorul american la Chişinău, Asif Chaudhry a declarat Europei Libere că în întrevederea pe care a avut-o cu liderul de la Tiraspol, Igor Smirnov în această săptămînă şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu acest caz.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG