Linkuri accesibilitate

Ştiri

Chișinău: Gheorghe Papuc și Vladimir Botnari se consideră nevinovați

Cazul fostului ministru de interne Gheorghe Papuc si fostului sef al politiei din Chisinau, Vladimir Botnari a fost transferat la judecatoria Buiucani , dupa ce cei doi au comparut astazi pentru prima data in fata judecatoriei Centru, fiind invinuiti de neglijenta in serviciu in timpul protestelor din aprilie anul trecut.

Amindoi se considera nevinovati si considera cazul unul politic. Botnari a spus, potrivit agentiei DECA press, ca actiunile politiei au fost coordonate cu marele stat major, iar fostul ministru spune ca in fata instantei ar trebui adusi toti cei care au organizat protestele si au scos lumea in strada.

CSM amînă pe 26 examinarea dosarului celor 9 judecători care au pronunțat verdicte în comisariate de poliție

Consiliul Suprem al Magistraturii a aminat pentru data de 26 aprilie examinarea plingerilor impotriva celor 9 judecatori care au examinat dosare in regim de urgenta in comisariatele de politie in aprilie 2009. Dosarul celor 9 judecatori a fost adus in fata instantei de catre Institutul pentru Drepturile Omului din Moldova si asociatia PromoLex.

Guvernul de la Chișinău califică drept inadmisibilă arestarea lui Ernest Vardanean

Cazul jurnalistului tiraspolean Ernest Vardanean se afla an atentia autoritatilor de la Chisinau si se depun eforturi pentru eliberarea sa, se arata intr-un comunicat de presa al guvernului de la Chisinau. Guvernul de la Chisinau considera inadmisibila arestarea jurnalistului. La Chisinau a avut loc anterior al unui grup de jurnalisti si tineri care au cerut o implicare mai eficienta a guvernului condus de Vlad Filat in acest caz.

La Parlamentul European, europarlamentarii Cristian Preda si Traian Ungureanu au adus cazul in fata plenului parlamentului european cerind o pozitie politica oficiala a forului european in acest caz. Potrivit lui Traian Ungureanu saptamina viitoare cazul jurnalistului Ernest Vardanean va fi prezentat in Comisia pentru Drepturile Omului din Parlamentul european.

Familia jurnalistului a trimis o scrisoare deschisa cerind sprijin de la seful comunitatii armenilor din Federatia Rusa si de la presedintele Armeniei Serj Sarkisian.

Marian Lupu nu exclude că după rezolvarea crizei constituționale fiecarea partid din AIE va avea un candidat propriu la președinție

Presedintele Partidului Democrat din Moldova, Marian Lupu a anuntat intr-o conferinta de presa ca el nu mai este candidatul Aliantei pentru Integrare Europeana pentru functia de presedinte al Moldovei, pentru ca au fost epuizate toate pirghiile legale pentru alegerea sa in formula actualei constitutii, Astfel, a declarat domnul Lupu, este posibil ca fiecare partid din alianta sa isi desemneze propriul candidat la functia de presedinte al Moldovei, dupa ce se va fi rezolvat actuala criza constitutionala din Moldova.

Chișinău: înalt funcționar MAE arestat de CCCEC

Seful departamentului Relatii bilaterale din Ministerul afacerilor externe de la Chisinau a fost retinut de catre angajatii Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice si Coruptiei, pe 15 aprilie, se arata intr-un comunicat al centrului citat de Publika MD. Angajatul ministerului de externe este acuzat de corupere pasiva. Potrivit sursei citate el ar fi luat mita, printr-o ruda de la un am de afaceri, pentru a semnat un act prin care acesta ar fi putut deschide un centru de promovare a comertului moldovenesc in Emiratele Arabe Unite. Potrivit sursei citate, in arest preventiv se afla atit inaltul functionar moldovean cit si ruda sa. Cei doi sunt pasibili de inchisoare intre 2 si 5 ani, daca vor fi gasiti vinovati.

Istoricul Veaceslav Stăvilă: Moldova ar trebui să pretindă despăgubiri de la succesoarea URSS în valoare de 28 de miliarde de dolari

Un membru al comisiei pentru studierea si aprecierea regimului comunist totalitar din Moldova, istoricul Veaceslav Stavila a declarat intr-o conferinta de presa ca pe prima linie a frontului, in cel de-al doilea razboi mondial, au murit peste 54 de mii de basarabeni, 72 de mii de oameni au fost represati, iar in timpul foametei din 1946-1947 au murit peste 173 de mii de oameni. Potrivit istoricului, responsabilitatea pentru deportarile si exterminarile din Moldova o poarta Stalin si conducerea partidului comunist al Uniunii Sovietice de la Moscova, dar si conducerea partidului comunistilor din Moldova Sovietica.

Potrivit istoricului, brigada NKVD nr 25 din Uniunea Sovietica a avut un rol deosebit in deportarile si exterminarile din Moldova. Veaceslav Stavila a precizat ca suma pe care Moldova ar putea sa o pretinda de la succesoarea URSS ar fi de 28 de miliarde de dolari, ceea ce inseamna, in evaluarea istoricului, de 6 ori produsul intern al Moldovei.

Chișinău: deschiderea spațiului aerian moldovean

Spatiul aerian al Republicii Moldova este deschis si, in cursul dupa amiezii, au aterizat cursele din Moscova, Istanbul, Viena si Timisoara. Au fost in continuare anulate cursele de la Budapesta, Riga, Frankfurt.

Traficul aerian european pertubat în continuare

Traficul aerian european continua sa fie perturbat, au fost reluate doar jumatate din zborurile normale, iar institutele meteorologice au anuntat un nou val de cenusa de la vulcanul din Islanda ca s-ar deplasa catre nordul continentului european. Aeroporturile din Parisul si Madrid functioneaza la capacitate redusa, iar toate aeroporturile din Londra continua sa ramina inchise, cel putin pina miine dimineata.

Spatiul aerian al Poloniei, Finladei si Norvegiei este in continuare inchis, iar zborurile din si catre Germania sunt restrictionate. Aeroporturile din Italia si Spania functioneaza la capacitate limitata.

Intre timp au fost suplimentate trenurile, autobuzele si vapoarele pentru a–i repatria pe calatori. Companiile de aviatie au pierdut in aceste ultime zile peste 200 de milioane de dolari zilnic.

Radio Europa Libera l-a intrebat pe profesorul scotian Ken Donaldson daca norul de cenusa care pluteste deasupra Europei si face atitea daune liniilor de aviatie si calatorilor, are vreun impact negativ asupra sanatatii: „Nivelul cenusii care cade deasupra Europei este realmente foarte mic, comparativ cu ceea ce exista in jurul vulcanelor asadar sansele ca el sa dauneze sanatatii sunt foarte reduse”. Dar, a mai precizat profesorul scotian, oamenii care au probleme pulmonare sau astm bronsic ar fi mai indicat sa stea in casa.

Vulcanul din Islanda continua sa erupa. In 1820, la ultima sa eruptie, activitatea sa s-a prelungit pe un an de zile.

Secretarul General NATO: Alianța Atlantică susține integritatea și suveranitatea Georgiei

Intr-un interviu in exclusivitate cu Radio Svoboda, Secretarul general al Aliantei Atlantice, Anders Fogh Rasmussen a declarat inainte de reuniunea aliantei de la Tallin, ca pe agenda reuniunii se afla reformarea organizatiei, politica portilor deschise si relatia NATO cu tarile din Balcani cit si relatia dintre NATO cu Rusia. Una din problemele de disensiune cu Rusia continua sa fie reprezentata de Georgia, a spus Rasmussen care a adaugat ca NATO sustine integritatea si suveranitatea teritoriala a Georgiei si cere Moscovei sa isi respecte angajamentele asumate.

„Am facut, din imbunatatirea relatiilor cu Rusia una din prioritatile mele. Stim ca exista divergente cu Rusia. Una dintre ele este legata de Georgia. Noi insistam ca integritatea teritoriala si suveranitatea Georgiei sa fie respectata. Cerem Rusie sa isi indeplineasca obligatiile sale internatioanle, inclusiv pe cele pe care si le-a luat la incetarea focului din razboiul din 2008”. Dar, a mai spus secretarul general al NATO, aceste disensiuni nu trebuie sa umbreasca zonele in care interesele Aliantei si ale Rusiei coincid.

Intrebat despre noua doctrina militara a Rusiei, Secretarul general al NATO a spus ca o gaseste nepotrivita si inspirata din perioada razboiului rece, si nu reflecta actuala realitate geopolitica. Secretarul general al NATO a mai declarat si ca Rusia ar trebui sa se pregateasca sa reia negocierile si in ceea ce priveste tratatul de reducere a armelor conventionale in Europa FACE.

Minsk: președintele Lukasenka îi acordă azil omologului său din Kirghistan

Presedintele belarus Aleksandr Lukasenka a declarat in discursul sau catre natiune din Parlament ca presedintele alungat din Kirghistan, Kurmanbek Bakiev se afla in Belarus. „Luni am ordonat serviciilor speciale sa il aduca pe Bakiev la Minsk, la cererea lui. Si chiar daca aeroportul era inchis, le-am spus sa foloseasca armata, si sa il aduca pe Bakiev la Minsk. Asa ca, luni seara, Bakiev era la Minsk”, a spus in cursul dupa amiezii presedintele Lukasenka. Lukasenka a mai spus si ca eveniomente precum cele din Kirghistan nu se por intimpla in tara sa.

Bișkek: violențe la periferia capitalei kirghize

In Kirghistan continua violentele. In periferia capitalei Biskek, in ciocnirile de ieri si din noaptea trecuta, 3 oameni au fost omoriti. Au fost atacate locuinte ale etnicilor rusi si ale turcilor meschetieni, care au fost incendiate. Autoritatile privizorii au facut mai multe arestari.

In sudul tarii, in Jalal Abad, zona in care se afla multi suporteri ai presedintelui demisionar Bakiev, in urma violentelor, a fost instalata o administatie locala loiala fostului presedinte.

Moscova: președintele uzbek Karimov îngrijorat de instabilitatea din Kirghistan

Presedintele Uzbekistanului Islam Karimov a declarat, la Moscova , dupa convorbirile pe care le-a avut cu presedintele Rusiei Dmitri Medvedev ca evenimente precum cele din Kirghistan nu pot avea loc si in tara sa, dar a avertizat ca instabilitatea din Kirghistan se poate prelungi, cu efecte pe termen lung. Karimov care se afla la putere de 20 de ani, a spus si ca activitatea militantilor islamici este in crestere in tara sa. Grupurile pentru apararea drepturilor omului sustin ca presedintele uzbek foloseste aceasta potentiala amenintare pentru a ingradi libertatile civile si religioase.

Bagdad: un al treilea lider al rețelei al Qaida din Irak omorît de trupe mixte irako-americane

Trupele irakiene si americane au omorit astazi un alt membru proemient al retelei Al Qaida din Irak, al treilea in rastimp de 24 de ore. Potrivit purtatorului de cuvint al armatei irakiene, militantul Al Qaida era raspunzator de operatiile retelei in provinciile Kirkuk, Ninive si Salahudin.

Baku anulează manevre computerizate azero-americane

Ministerul apararii din Azerbaijan a anuntat ca a anulat exercitiile militare computerizate azero-americane planificate pentru luna mai, informeaza serviciul azer al Europei Libere. Anul trecut exercitiile comune azero- americane au fost terestre, dar acum purtatorul de cuvint al ministerului apararii de la Baku a spus ca nu stie care este motiv anularii lor. Ambasada americana in Azerbaijan a directionat toate intrebarile presei catre autoritatile azere.

UE decide redeschiderea treptată a spațiului aerian

Uniunea Europeană a hotărât să deschidă treptat spaţiul aerian, ţinînd cont în primul rând de siguranţa pasagerilor. Comisarul european al transporturilor, Siim Kallas a spus aseară că începînd de astăzi vor zbura mai multe avioane, adăugînd că este o veste bună pentru pasagerii blocaţi şi pentru industria aviaţiei civile.

Aeroportul de la Chișinău și-a reluat parțial activitatea

Moldova urma să deschisă aseară spaţiul aerian, cu titlu de încercare, până astăzi la ora 15.00. Dacă nu se schimbă condiţiile meteo, spaţiul aerian va rămâne deschis. Aeroportul Chişinău şi-a reluat astăzi activitatea.
Potrivit site-ului aeroportului, astăzi în zori, la 5:20, a aterizat la Chişinău o cursă de la Istanbul. Dar pe acelaşi site, sunt date ca anulate cursele programate astăzi spre Bucureşti, Milano, Budapesta şi Frankfurt.

Șeful Direcției cooperare bilaterală din MAE arestat pentru luare de mită

Un funcţionar de rang înalt al ministerului de externe a fost arestat ieri la Chişinău. Şeful direcţiei cooperare bilaterală, Veaceslav Cebotari, este bănuit că ar fi cerut 4000 de euro de la o organizaţie pentru a-i facilita un contract în străinătate. Arestarea lui Cebotari, anunţată ieri, a avut loc la 14 aprilie, într-o acţiune în flagrant a poliţiei, care în afara diplomatului a arestat şi o rudă de-a acestuia. Ambii au fost arestaţi pentru 15 zile.

Apel pentru interzicerea unei parade a comunității homoxexuale la Chișinău

Aproape toţi consilierii municipali din Chişinău au semnat un document în care cer primarului să interzică un marş al gay-lor şi lesbienielor, programat în cadrul unui festival al minorităţilor sexuale. Potrivit site-ului „Ştirea zilei”, apelul a fost lansat de consilierul neafiliat Serghei Cireş.
Interzicerea marşului a fost cerută zilele trecute de Mitropolia Moldovei, de şeful PPCD Iurie Roşca şi de alte instituţii şi organizaţii. Festivalul minorităţilor sexuale ar urma să aibă loc la Chişinău în perioada 2 aprilie-2 mai.

Chișinău: CC promite examinarea promptă a proiectelor de modificare a sistemului de alegere a președintelui

Curtea Constituţională a promis să examineze rapid cele două proiecte de schimbare a felului cum se alege şeful statului, propuse de putere şi de opoziţie. Propunerea AIE ar urma să fie examinat la 29 aprilie, iar a comuniştilor, la 4 mai.
Guvernanţii vor alegerea preşedintelui prin vot direct, al poporului. Comuniştii propun menţinerea alegerii preşedintelui în Parlament, însă în turul al doilea ar ajunge 52 de voturi pentru victorie. În prezent, preşedintele se alege în Parlament cu majoritate de trei cincimi din voturile deputaţilor.

Noi incidente armate în capitala Kirghistanului

Autorităţile din Kirghistan au trimis trupe suplimentare la periferia capitalei Bişkek, unde au avut loc ciocniri soldate cu cel puţin doi morţi. Ieri, localnicii de etnie kirghiză au jefuit casele unor etnici ruşi şi meşchetieni din Mayevka. Potrivit agenţiei Reuter, agresorii voiau şi să intre în posesia pământurilor celor atacaţi. Mai multe persoane au fost arestate.
Între timp, preşedintele kirghiz înlăturat de la putere, Kurmanbek Bakiev, a plecat ieri din Kazahstan, unde se refugiase săptămâna trecută, dar nu se ştie unde se află în prezent.

Conferință internațională pe tema Afganistanului la Kabul la 20 iulie

Următoarea conferinţă internaţională pe tema Afganistanului va avea loc la Kabul pe data de 20 iulie. Anunţul a fost făcut de emisarul special pentru Afganistan al Statelor Unite, Richard Holbrooke. El a spus că ţara sa va fi reprezentată de secretarul de stat Hillary Clinton. Până la conferinţa din vară, preşedintele afgan reales, Hamid Karzai ar urma să viziteze Washingtonul, în perioada 10-14 mai.

Doliu național miercuri în China în memoria victimelor ultimului cutremur

China va ţine miercuri o zi de doliu naţional în memoria victimelor cutremurului de săptămâna trecută. Bilanţul victimelor a trecut ieri de 2000. Încă 195 de oameni sunt daţi dispăruţi. Cutremurul a distrus un oraş cu 90.000 de locuitori din provincia Yuşu, aflată pe platoul tibetan.

Forumul țărilor exportatoare de gaz discută stabilitatea prețurilor

Miniştrii energiei din ţările producătoare de gaze naturale discută în Algeria ceea ce numesc „stabilizarea preţurilor”. Unele ţări reprezentate la întrunire doresc înfiinţarea unui cartel, aşa cum au marii exportatori de petrol, pentru a controla mai bine preţurile şi a-şi coordona producţia.
La Forumul Ţărilor Exportatoare de Gaz, ţinut în oraşul Oran, participă 11 miniştri din ţări ca Rusia, Iran şi Qatar. Statele reprezentate la reuniune deţin împreună 70% din rezervele de gaz din lume.

O a treia tentativă a navetei spațiale Discovery de a ateriza

Naveta spaţială americană Discovery va face astăzi după-amiază a treia încercare de aterizare la centrul Kennedy din Florida. Luni, două tentative au fost abandonate din cauza vremii înnorate şi ploioase.
Discovery revine de la Staţia Spaţială Internaţională după o misiune de două săptămâni. Este unul din ultimele zboruri ale navetelor spaţiale americane, care vor fi retase din circulaţie în septembrie.

Aeroporturile europene își reiau de marți treptat activitatea

Zborurile din Republica Moldova ar putea fi reluate miine dupa ora 15.00, a declarat directorul aeroportului international Chisinau Roman Podcorîkov, într-o sedinta de urgenta a guvernului, fiind citat de agentiile de presa moldovene. La ora 21 spatiul aerian moldovean continua sa fie inchis. Pîna acum au fost anulate 47 de curse si 7 mii de calatori au fost afectati în aeroportul moldovean.

Uniunea Europeana a anuntat, dupa video conferinta ministrilor transporturilor din ţările comunitare din aceasta seara, ca aeroporturile europene vor fi deschise treptat, incepînd de miine dimineata de la ora 6 GMT, ora 9 ora Chisinaului, dar respectind cu stricteţe regulile de securitate. Comisarul pentru transport Siim Kallas a spus ca nu poate fi pusa în pericol siguranta calatorilor din motivele economice invocate de liniile de aviatie care înregistreaza pierderi zilnice de peste 200 de milioane de dolari.

Pe de alta parte un oficial de grad inalt american a declarat astazi ca in motorul unui avion de lupta NATO F-16 a fost gasita sticla rezultata din cenusa vulcanului din Islanda. Pe pagina noastra de internet gasiti o harta a norului de cenusa si a deplasarii sale, oferite de institutul norvegian meteorologic.
.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG