Linkuri accesibilitate

Ştiri

Moscova: Curtea Supremă dă cîștig de cauză organizației Memorial în dosarul Katyn

Curtea Supremă a Rusiei a dat un verdict care ar putea face publice toate documentele legate de masacrul de la Katyn, unde diin ordinal lui Stalin, 22 de mii de ofiţeri și intelectuali polonezi au fost exterminaţi. Verdictul Curţii este încununarea eforturilor depuse de gruparea Memorial pentru apărare drepturilor omului. De fapt, Curtea Supremă a acceptat plîngerea organizaţiei Memorial împotriva deciziei din 2004 a procurorilor militari de a închide investigaţia legată de masacrul de la Katyn.

Controversă legată de eventuala participare a unui contingent moldovean la parada militară de la Moscova de 9 mai

Intr-un interviu acordat Europei Libere, ministrul apararii Vitalie Marinuta a declarat ca participarea unui contingent al armatei moldovene la parada militara de 9 mai, de la Moscova, este o decizie politica. Daca se va decide ca armata sa participe, ministerul apararii va cauta si banii necesari, fiind vorba, estimeaza Marinuta, de peste 400 de mii de lei. El a precizat ca Republica Moldova va fi oricum reprezentata de o delegatie oficiala, condusa de presedintele interimar Mihai Ghimpu.

Anterior, biroul de presa al ministerului apararii declarase ca Moldova nu are bani sa dea curs invitatiei Rusiei de a trimite circa 70 de militari, declaratie criticata astazi de premierul Vlad Filat care a cerut ca subiectul sa nu fie politizat, reamintind ca nu s-a luat inca o decizie politica.

La rindul sau, presedintele interimar Mihai Ghimpu a declarat : „ Eu vreau sa spun ca lucrurile stau mult mai delicat, si financiar si din punct de verede politic”, sustinând pozitia ministerului apararii ca situatia financiara este foarte grea. Vorbind in fata ziaristilor, Ghimpu a precizat: „Cunosteti care este situatia la noi in armata nationala ? N-o cunosteti, nici nu vreau sa va spun ca la noi, in urma guvernarii comuniste, tot sta pe burta: si economia, si armata si toate institutiile”.

Promo Lex recomandă Chișinăului să se adreseze Curții de la Haga în sprijinul drepturilor transnistrenilor

Asociatia obsteasca Promo-LEX recomanda autoritatilor constitutionale ale Republicii Moldova sa faca uz de Dreptul International si sa se adreseze Curtii Internationale de Justitie de la Haga, in conditiile in care drepturile locuitorilor din Transnitria sunt imposibil de aparat si protejat eficient. Presedintele Promo-Lex, Ion Manole este citat de agentia Info Prim cu declaratia, ca organizatia sa este pregatita sa sprijine autoritatile in intocmirea dosarelor necesare.

Promo-Lex a fost primul ONG din Moldova care, recent, a aflat si a anuntat retinerea la Tiraspol a jurnalistului independent Ernest Vardanean.

Avocatul parlamentar Anatolie Munteanu pledează pentru combaterea discriminării pe baze sexuale

Avocatul parlamentar Anatolie Munteanu a cerut autoritatilor sa permita desfasurarea paradei gayilor pe 2 mai si sa sustina adoptarea proiectului de lege privind prevenirea si combaterea discriminarii, pe baze sexuale. Avocatul parlamentar a pledat pentru combaterea homofobiei, a extremismul si intolerantei fata de aceasta comunitate.

Chișinău: proiect de lege vizînd simplificarea modalității de lansare a unei afaceri

Deputatii liberali democrati au inaintat un proiect de lege care simplifica modalitatea de lansare a unei afaceri. Veaceslav Ionita, presedintele comisiei de economie, a precizat ca este vorba de renuntarea la obligativitatea de a avea uin capital de pornire de 5.400 de lei. In opinia lui Ionita, sunt multe afaceri care pot fi pornite fara sa se ceara acesti bani. Tot Ionita a argumentat ca o patrime din moldovenii aflati la munca peste hotare vor sa se intoarca si sa porneasca o afacere.

Comisie guvernamentală pentru elaborarea unei strategii de asistare a copiilor migranților

Premierul Vlad Filat a anuntat infiintarea unei comisii la nivelul guvernului, care in decurs de doua luni va prezenta o strategie pentru ajutorarea copiilor ai caror parinti sunt plecati la munca in strainatate.

Amendarea Codului electoral pe agenda ședinței de vineri a Parlamentului

Modificarea codului electoral va fi discutata in sedinta parlamentara de vineri, 23 aprilie – a anuntat presedintele legislativului Mihai Ghimpu.

Normalizarea treptată a traficului aerian european

Asociatia companiilor aeriene internationale a declarat ca suspendarea zborurilor pricinuita de eruptia vulcanului din Islanda a produs pierderi de aproape 2 miliarde de dolari. Presedintele asociatiei a precizat ca traficul a fost mult mai perturbat decat dupa atentatele teroriste din America, din septembrie 2001.
Aproape toate aeroporturile din Europa au fost redeschise astazi.

Bișkek: arestarea mai multor susținători ai fostului președinte Bakiev

Liderul kirghiz Kurmanbec Bakiev, refugiat in Belarus, a declarat ca ramane presedintele legitim al tarii si a cerut comunitatii internationale sa nu recunoasca noua guvernare de la Biskek, venita la putere dupa protestele violente din 7 aprilie.

Guvernul de la Biskek a anuntat pe de alta parte ca o serie de simpatizanti ai presedintelui au fost retinuti, inclusiv auto proclamatul guvernator al orasului Jalal Abad, un centru al sustinatorilor presedintelui Bakiev.

Rusia reduce prețul gazelor naturale livrate Ucrainei în schimbul prelungirii contractului de închiriere a portului Sevastopol

Rusia a acceptat sa reuduca pretul gazului exportat in Ucraina cu 30 la suta, in schimb va fi prelungit contractul de inchiriere a portului militar din Sevastopol care este baza flotei rusesti la Marea Neagra. Contractul expira in 2017. La aceasta intelegere au ajuns presedintii celor doua tari, Victor Ianucovici si Dimitri Medvedev care s-au intâlnit in Crimeea.

Medvedev a precizat ca flota va avea un contrac de inchiriere pe 25 de ani iar reducerea la pretul gazului va fi inclusa in chiria pentru portul Sevastopol.

Varșovia: alegerile prezidențiale anticipate vor avea loc pe 20 iunie

Primul tur al alegerilor prezidentiale anticipate din Polonia va avea loc pe 20 iunie, a anuntat presedintele parlamentului Bronislaw Komorowski care este si candidatul cu cele mai mari sanse, potrivit ultimelor sondaje de opinie. Alegerile au loc dupa ce saptamâna trecuta, presedintele Lech Kaczynski a murit in accidental aviatic de langa Smolensk. Observatorii politici se asteapta ca fratele sau geaman, Jaroslaw care a fost si prim ministru, sa-si anunte luni candidatura.

Beijing: doliu național pentru victimele seismului de săptămîna trecută

In China este zi de doliu national pentru victimele cutremurului de pamant din vestul tarii, petrecut saptamana trecuta. Peste 2 mii de persoane au fost ucise.

Atena: convorbiri UE - FMI legate de deficitul bugetar al Greciei

Reprezentanti ai Uniunii Europene si Fondului Monetar International se afla la Atena pentru convorbiri legate de un posibil plan de ajutorare a Greciei, aflata in pragul falimentului. Este vorba de un credit, acordat sub diferite forme, care s-ar putea ridica la zeci de miliarde de dolari.

Pentru moment, guvernul grec nu s-a decis daca sa apeleze la acest ajutor sau sa incerce sa obtina banii de care are nevoie pentru rambursarea datoriilor externe de pe piata privata.

Paris: guvernul elaborează un proiect de lege care intezice purtarea vălului islamic în locurile publice

Guvernul francez este in curs de a elabora un proiect de lege care interzice valul islamic integral in locurile publice. Luna trecuta, Consiliul de stat, autoritatea administrativa suprema, l-a averitzat pe presedintele Sarkozy ca ar fi mai bine sa se evite interdictia, in schimb femeile sa fie obligate sa-si arate fetele pentru controale de identitate sau când cere intresul statului.

In Franta traiesc aproximativ 2 mii de femei musulmare care merg total invaluite.

Barcelona: Juan Antonio Samaranch moare la 89 de ani

Fostul presedinte al Comitetului Olimpic International, Juan Antonio Samaranch a murit la Barcelona, la vârsta de 89 de ani.
Samaranch a condus comitetul olimpic intre 1980 si 2001.

Viaceslav Ioniță (PLD) consideră scumpirile de prețuri un efect al erorilor fostei guvernări comuniste

Preşedintele comisiei parlamentare pentru Economie, Buget şi Finanţe, deputatul liberal democrat Viaceslav Ionita a declarat Europei Libere că scumpirile din ultimul timp se datorează în primul rînd modului în care au fost negociate acordurile externe pentru sectorul energetic de către fostele autorităţi comuniste de la Chişinău. In opinia sa, in Moldova salariile sunt prea mici şi nu preţurile prea mari.

Moldtelecom anunță o viitoare majorare a prețurilor convorbirilor telefonice interne

Directorul Agenţiei naţionale pentru reglementare in comunicatii electronice şi tehnologia informatiilor de la Chişinău a anunţat că pînă la sfîrşitul anului, pretul la telefonia fixă va fi majorat, pentru a se apropia de costurile reale ale serviciului. Directorul Ion Roşca de la Moldtelecom spune că vor scădea în schimb preţurile la convorbirile internaţionale.

Fostul ministru de interne Gheorghe Papuc a compărut în fața instanței

Fostul ministru de interne Gheorghe Papuc si fostul şef al poliţiei din Chişinău au comparut ieri in faţa instanţei de judecata pentru neglijenţă în serviciu şi depăşirea atribuţiilor in dosarul 7-9 aprilie 2009. Cei doi se declara nevinovaţi şi considera procesul lor, unul politic. Procesul a fost mutat la judecatoria Buiucani. Gheorghe Papuc a fost audiat ieri de Procuratura anticorupţie şi în dosarul legat presupuse deturnări de fonduri în folosul partidului comuniştilor. Potrivit Procuraturii prejudiciul ar fi de peste 800 de mii de lei.

Expertiză în curs privitoare la cauzele morții lui Ion Țibuleac

Cadavrul lui Ion Tibuleac, tînărul gasit mort după protestele din 7 aprilie 2009 a fost exhumat şi se întreprinde o noua expertiza in legatură cu moartea sa. In aprilie anul trecut, procurorii au spus ca tinarul s-a sinucis, dar exista suspiciuni că moartea sa ar fi fost datorata violenţelor poliţiei. Saptamina trecuta Procuratura Chişinau a deschis dosar penal în legatură cu acest caz.

Ghenadie Brega a cîștigat procesul intentat autorităților moldovene la CEDO

Moldova a mai pierdut un caz la Curtea Europeana a drepturilor omului, informează site-ul Moldova azi. Potrivit sursei citate, in cazul Brega împotriva Moldovei, Curtea a decis că lui Ghenadie Brega i s-au incălcat mai multe drepturi fundamentale, cînd a fost reţinut anul trecut în luna aprilie: dreptul la libertate şi siguranţă, la libertatea de exprimare şi la libertatea de asociere şi a fost fost încălcat articolul Curţii Europene care prevede interzicerea torturii. CEDO a decis ca statul moldovean trebuie să ii acorde lui Ghenadie Brega 8 mii de euro ca daune morale.

Președintele Ghimpu va asista la Parada Victoriei, la Moscova, la 9 mai

Ministerul apărarii de la Chişinău a confirmat că militarii moldoveni nu vor putea să participe la Parada Victoriei de la Moscova, din 9 mai. Potrivit purtătorului de cuvînt al ministerului apărarii, citat de agenţia Infotag, ar exista motive obiective pentru această decizie, dar el a respins orice speculatii politice pe aceasta tema. Purtatorul de cuvint al ministerului a spus ca cheltuielile estimate pentru participarea militarilor moldoveni la parada de la Moscova ar însuma 35 de mii de dolari, bani ce nu au fost prevăzuți în bugetul apărarii pentru acest an.
La ceremoniile de la Moscova va participa insa o delegatie a Moldovei, condusă de preşedintele interimar şi speaker al Parlamentului Mihai Ghimpu şi din care fac parte şi 4 veterani ai celui de-al doilea război mondial.

Reluarea zborurilor de la Aeroportul Internațional Chișinău

Spaţiul aerian al Republicii Moldova este deschis în totalitate. Zborul din aceasta dimineată catre Frankfurt a fost anulat, dar toate celelelte zboruri de la Chisinau au plecat normal, pina la aceasta ora. Ieri au fost anulate zborurile de la Frankfurt, Riga si Budapesta.

România ar putea închide din nou astăzi spațiul aerian

Romania ar putea intra din nou sub incidenta codului rosu pentru aviatie incepind de astazi, de la ora 9, informeaza siteul Hotnews.ro, citid declaratia directorului de prognoza al Agentiei Nationale pentru Meteorologie de la Bucuresti. Luni seara spatiul aerian al Romaniei a fost deschis in totalitate, dar situatia se remediaza treptat, mai ales din cauza curselor anulate in zilele trecute. Potrivit sursei citate, luni au fost anulate 120 de curse de pe toate aeroporturile din Romania.

Reluarea treptată a traficului aerian în Europa

In Europa, companiile de aviaţie fac eforturi pentru reluarea traficului. Ieri seara au fost redeschise aeroporturile din Marea Britanie, dar exista inca multe probleme legate de decolările curselor europene. Potrivit centrului european de trafic aerian, ieri jumatate din cursele aeriene au fost reluate. Astazi urmeaza sa fie redeschis şi spaţiul aerian polonez.
Au prioritate calatorii cu bilete pentru zborurile planificate, calatorii de la zborurile anulate în ultimele zile, urmind sa astepte sa li se găseasca locuri in cursele regulate. Oamenii de ştiinta sunt însă îngrijoraţi că un alt vulcan islandez, Kalta, ar putea erupe. Vulcanul Kalta a erupt ultima data in 1918.

Intilnire Medvedev-Ianukovici la Harkov pe tema livrărilor de gaze rusești

Preşedinţii Rusiei, Dimitri Medvedev si al Ucrainei, Viktor Ianukovici urmează să se întîlnească astazi la în oraşul ucrainian Harkov pentru a discuta probleme legate de pretul gazelor naturale pe care Ucraina urmează să îl plătească. Ieri seara, in ajunul întrevederii, premierul de la Moscova, Vladimir Putin s-a declarat optimist în legatura cu rezultatul întîlnirii de astazi, dupa ce a avut convorbiri cu omologul său de la Kiev, Mikola Azarov. Kievul solicita un pret mai mic la gaze pentru a-şi putea finaliza bugetul pe 2010 şi a obţine reluarea creditării de la Fondul Monetar Internaţional. Kievul spera să obţină prima tranşă dintr-un nou împrumut de 12 miliarde de dolari la FMI, in luna iunie.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG