Linkuri accesibilitate

Ştiri

Mihai Ghimpu nu va mai lua parte la parada de 9 mai de la Moscova

Preşedintele interimar Mihai Ghimpu nu va participa la parada de la Moscova, de pe 9 mai. Într-un interviu acordat postului de radio Vocea Basarabiei, Ghimpu a precizat că a luat această decizie după ce partenerii din AIE au optat pentru trimiterea unui contingent de militari care să ia parte la parada din Piața Roșie: „Da accept să meargă ostaşii, dar atunci nu merg eu. Aşa le-am spus”.

Într-un interviu acordat Europei Libere, Mihai Ghimpu a criticat decizia partenerilor din Alianţă de a da curs invitaţiei Rusiei de a trimite în jur de 70 de militari. În opinia lui Mihai Ghimpu, Moldova nu are nimic de cîştigat din prezența la această parada, decizie care a fost oricum luată din interese „de partid” sau „electorale”.

La parada care va marca 65 de ani de la victoria în al doilea război mondial, vor participa militari din toate ţările care au luptat împotriva Germaniei hitleriste.

Minsk: alegeri locale boicotate în mare parte de opoziție

În Belarus au loc alegeri locale pentru peste 20 de mii de mandate de consilieri. Se pare că nu candidează mai mult de 360 de membri ai opoziţiei. Foarte mulţi s-au retras, afirmând că nu li se dă voie să facă o adevărată campanie electorală. Este a doua şi ultima zi a votului. Ieri participarea nu a depăşit 3 la sută. Primele rezultate parţiale sunt aşteptate luni.

Viena - alegeri prezidențiale la care favorit este actualul șef al statului

În Austria au loc alegeri prezidenţiale şi toate sondajele de opinie îl dau câştigător pe actualul preşedinte, social-democratul Heintz Fisher. Interesant de văzut este ce rezultat va obţine candidata Patidului Libertăţii, de extremă dreapta, care a provocat deja o controversă aprinsă, susţinând că trebuie suspendată legea care interzice glorificarea trecutului nazist.

Chișinău: parlamentul se întrunește luni într-o ședință solemnă pentru a marca 20 de ani de la primul legislativ ales democratic

Legislativul moldovean va marca luni cu o şedinţă solemnă împlinirea a 20 de ani de la constituirea primului parlament ales democratic. Tot luni va avea loc o ceremonie de restabilire a Declaraţiei de independenţă a Republicii Moldova, votată pe 27 august 1991 şi distrusă anul trecut, în cursul evenimentelor din 7-8 aprilie.

Kiev: mii de ucraineni protestează în fața Radei Supreme împotriva noului acord cu Rusia privind Sevastopolul

Mii de ucraineni protestează la Kiev, în faţa parlamentului, împotriva deciziei preşedintelui Victor Ianucovici de a prelungi cu 25 de ani contractul cu Rusia, privind închirierea portului militar din Sevastopol, baza flotei ruse în Mara Neagră. Adresându-se mulţimii, fostul premier Iulia Timoşenco a afirmat că toate partidele din opoziţie trebuie să se unească pentru a opri punea în aplicare a acordului.

În schimbul prelungirii contractului de închiriere, Rusia a acceptat să reducă preţul gazului cu 30 la sută.

Barack Obama califică masacrul armenilor din Imperiul Otoman drept una din marile atrocități ale secoului XX

La Washington, preşedintele Barack Obama a marcat împlinirea a 95 de ani de la masacrul împotriva armenilor din Imperiul Otoman, apreciind că a fost una din cele mai mari atrocităţi ale secolului 20. Obama s-a ferit însă să numească masacrul „genocid”, aşa cum doreşte Armenia. Turcia pe de altă parte respinge teza genocidului, afirmând că cei ucişi au fost victimele unui război civil şi ale tulburărilor politice.

Ieri la Ereven, sute de mii de oameni au depus flori la monumentul ridicat in memoria victimelor masacrului.

FMI și BM cer Atenei să aplice măsuri drastice de austeritate în schimbul unui credit

Fondul Monetar Internaţional şi Banca Mondială au anunţat că sunt dispuse să sprijine financiar Grecia, care se află în pragul incapacităţii de plată, dar au cerut guvernului de la Atena să adopte măsuri drastice de austeritate pentru a reduce deficitul bugetar al ţării. Deficitul este estimat la peste 13 la sută, de patru ori mai mare decât limita impusă ţărilor din zona euro.

Uniunea Europeană şi FMI au elaborat un program de sprijin pentru Grecia, în valoare de pese 40 de miliarde de euro. Grecia ar putea obţine primul ajutor la începutul lunii mai.

Ministrul de finanţe al Germaniei, care a susţinut planul de sprijin pentru Grecia, a avertizat şi el Atena că trebuie să aplice noi măsuri de austeritate dacă vrea să folosească banii puşi la dispoziţie de Uniunea Europeană.

Bangkok: premierul respinge propunerea de compromis a protestatarilor

În capitala Tailandei se așteaptă noi ciocniri violente între forţele de ordine si manifestaţii, aşa numitele cămăşi roşii, care ocupa centrul financiar al oraşului. Premierul thailandez a respins o ofertă de compromis a protestatarilor şi a avertizat că armata va evacua demonstranții din centrul oraşului.

Cămăşile roşii cer organizarea de noi alegeri generale, contestând legitimitatea actualului guvern. De la izbucnirea protestelor, cu mai bine de o lună în urmă, cel puţin 26 de persoane au fost ucise şi peste o mie rănite.

Viena: guvernul austriac acceptă oferta Rusiei de a participa la proiectul South Stream

Austria a acceptat să participe la proiectul rusesc South Stream, gazoductul care urmează să traverseze Marea Neagră. South Stream este un proiect concurent la Nabucco, gazoductul european, gândit să reducă dependenta ţărilor din Uniunea Europeană de Rusia.

Budapesta: turul doi al alegerilor legislative - FIDESZ speră să obțină o majoritate de două treimi

În Ungaria are loc al doilea tur de scrutin al alegerilor generale, iar partidul conservator-naţionalist FIDESZ speră să-şi întărească poziţia în parlament şi să dispună singur de majoritatea de două treimi, necesară pentru orice schimbări constituţionale.

Printre altele, FIDESZ vrea să folosească această majoritate pentru a trece prin parlament o lege care să permită dubla cetăţenie pentru etnicii unguri din ţările vecine.

Mihai Ghimpu deplînge decizia AIE de a trimite un contingent de militari la parada din mai de la Moscova

Preşedintele interimar Mihai Ghimpu deplânge decizia majorităţii din Alianţa pentru Integrare Europeană de a trimite militari moldoveni la parada de 9 mai, la Moscova. Într-un interviu acordat Europei Libere, Ghimpu este de părere că Moldova nu are nimic de câştigat din această decizie, determinată mai degrabă de interese „de partid” sau „electorale”.

Ulterior, într-un interviu la Vocea Basarabiei, Mihai Ghimpu a anunţat că-şi anulează vizita la Moscova, unde urma să conducă delegaţia Moldovei la parada marcând 65 de ani de la victoria în al doilea război mondial.

În altă ordine de idei, Mihai Ghimpu a declarat că nu a văzut încă raportul comisiei parlamentare despre evenimentele din 7-8 aprilie 2009, dar se declară încrezător că justiţia va acţiona. Pe de altă parte, preşedintele interimar este şceptic cu privire la şansele ca liderii comunişti să fie traşi la răspundere pentru violenţele din acele zile.

Premierul rus Putin abordează la Viena perspectivele gazoductului South Stream

Premierul rus Vladimir Putin se întâlneşte la Viena cu şeful guvernului austriac pentru a discuta despre perspectivele conductei South Stream, proiect concurent cu Nabucco. South Stream este gîndid să aducă gaz din Rusia, prin Marea Neagră pentru a fi stocat în Austria, de unde ar urma să fie distribuit clienţilor din Uniunea Europeană.

Vice premierul ucrainean Tigipco critică lipsa de transparență a acordului cu Rusia privind portul Sevastopol

Vice premierul ucrainean pentru economie, Sergei Tigipco a criticat modul netransparent în care preşedintele Ianucovici a negociat cu Rusia prelungirea cu 25 de ani a acordului de închiriere a portului militar din Sevastopol, baza flotei ruse din Marea Neagră. Acordul a fost semnat miercuri, când Rusia, pe de altă parte, a acceptat să reducă prețul gazelor naturale pentru Ucraina cu 30 la sută.

FMI și BM examinează condițiile creditului pe care urmează să-l acorde Greciei

Fondul Monetar Internaţional şi Banca Mondială discută astăzi ce să ceară Greciei în schimbul unui ajutor financiar masiv, de zeci de miliarde de euro.
Grecia a cerut ieri oficial sprijin financiar din partea Uniunii Europene si a FMI-ului . Este vorba de acces la un fond de aproape 45 de miliarde de euro, împrumut cu care Atena vrea sa-şi plătească datoriile externe.Grecia speră să primească primele miliarde înainte de 19 mai.

95 de ani de la masacrul armenilor din Imperiul Otoman

În cursul nopţii, la Erevan, mii de persoane a luat parte la un marş cu torţe, în ajunul împlinirii a 95 de ani de la masacrul armenilor din Imperiul Otoman.
Astăzi, zeci de mii de armeni au depus flori la un memorial dedicat victimelor masacrului.

Masacrul nu este recunoscut drept genocid de Turcia si nici asumat ca atare, motiv pentru care Armenia a suspendat din nou, cu două zile în urmă, negocierile vizând normalizarea relaţiilor cu Ankara.

Un grup de intelectuali turci, pe de altă parte, intenționează să organizeze un marş al tăcerii la Istambul, în amitirea victimelor masacrului armean. Dacă marşul este aprobat, ar fi prima data că un asemenea eveniment are loc în Turcia.

Burka la volan se soldează cu amendă în Franța

Pentru prima dată, poliţia franceză a amendat o femeie care purta voalul integral. Femeii care conducea un automobil, nu i se vedeau decât ochii, iar poliţia susţine că ar fi putut face un accident. Avocatul celei amendate susţine că este vorba de o încălcare a drepturilor fundamentale.

De luni de zile în Franţa se discută posibilitatea de a interzice voalul integral în locuri publice, iniţiativă susţinută de preşedintele Sarkozy.

Bagdad: val de atentate cu bombe la mai multe moschei șiite - 58 de morți

Un val de explozii în capitala irakiană Bagdad a făcut astăzi cel puţin 58 de morţi şi peste 100 de răniţi. Cele mai multe atacuri au avut loc în preajma moscheilor şiite în timpul rugăciunii de vineri. Cel puţin una din explozii a avut loc în apropiere de oficiul clericului radical şiit, Moqtada al-Sadr. Un purtător de cuvânt al forţelor de securitate de la Bagdad a dat vina pe reţeaua Al-Qaida care s-ar fi răzbunat pe recenta ucidere a trei lideri ai teroriştilor de către forţele de securitate.

Mihai Ghimpu acceptă participarea unei garde moldovene la parada de 9 mai de la Moscova

70 de militari moldoveni din Garda de Onoare a Armatei Naţionale vor participa la parada militară de 9 mai pe Piaţa Roşie de la Moscova. Preşedintele interimar Mihai Ghimpu a spus că a acceptat trimiterea militarilor moldoveni la paradă în urma presiunilor celorlalţi lideri din Alianţa pentru Integrarea Europeană în timpul unei întrevederi joi seara.

Mihai Ghimpu a repetat că participarea militarilor moldoveni este controversată, din moment ce Rusia menţine trupe în Republica Moldova contrar voinţei Chişinăului, iar al doilea război mondial a avut efecte complexe asupra locuitorilor Moldovei.

Mihai Ghimpu audiat ca martor la Procuratura Generală în legătură cu evenimentele din aprilie 2009

Preşedintele interimar Mihai Ghimpu a fost audiat la Procuratura Generală în legătură cu evenimentele turbulente din aprilie anul trecut. El a spus că sediile Parlamentului şe Preşedinţiei ar fi putut fi salvate de la distrugere, dacă fostele autorităţi ar fi participat la convorbiri cu mulţimea. Mihai Ghimpu a mai explicat că a dat publicităţii înregistrările video din noaptea de după tulburări pentru a urni ancheta procuraturii dintr-un punct mort.

Iacob Gumeniţă să fie cercetat în stare de libertate în dosarul 7 aprilie din motive de sănătate

Judecătoria Centru din Chişinău a decis ca fostul vicecomisar al capitalei, Iacob Gumeniţă să fie cercetat în stare de libertate în dosarul 7 aprilie din cauza problemelor de sănătate. Instanţa a luat decizia la o zi după ce Curtea de Apel îl eliberase pe Gumeniţă din arestul preventiv, aplicîndu-i măsura de arest la domiciliu. Procurorii spun că vor face recurs ca fostul şef al poliţiei municipale să fie cercetat în arest la domiciliu pentru maltratarea tinerilor în noapte de pe 7 spre 8 aprilie 2009. Imagini filmate în acea noapte îl înfăţişează pe Gumeniţă lovind cu piciorul doi tineri culcaţi la pământ în Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău.

27 august redevine „Ziua Independenţei”

Parlamentul a redat zilei de 27 august vechea denumire de „Ziua Independenţei”. Această zi fusese rebotezată în „Ziua Republicii” de către fosta guvernare comunistă. La şedinţa de astăzi, Parlamentul a mai decis să înfiinţeze pe 27 aprilie “Ziua drapelului de stat”.

BNS: creștere cu 6% a consumului în primul trimestru al anului

Consumul a crescut în Moldova cu peste 6 la sută în primul trimestru al anului, faţă de perioada similară a anului trecut. Biroul Naţional de Statistică spune că moldovenii au cumpărat în ianuarie-martie mărfuri şi servicii în valoare de aproape 5 miliarde de lei. Au sporit mai ales vânzările cu amănuntul în unităţile comerciale. Vânzările produselor alimentare au crescut cu peste 4 la sută, ale mărfurilor ne-alimentare cu aproape 7 la sută, iar valoarea serviciilor achitate de populaţie – cu peste 6 la sută. Consumul are ponderea cea mai mare în Produsul Intern Brut al Moldovei.

Guvernul de la Atena apelează la sprijinul financiar al UE și FMI

Grecia se aşteaptă că va primi până la 19 mai prima tranşă din ajutoarele Uniunii Europene şi Fondului Monetar Internaţional pentru evitarea incapacităţi de plată. Anunţul a fost făcut de ministrul grec al finanţelor la câteva ore după ce premierul George Papandreou ceruse deblocarea fondurilor din pachetul de 45 de miliarde de euro. Pachetul fusese aprobat luna trecută ca ultimă soluţie în caz de absolută necesitate. Ultimele date ale Uniunii Europene publicate joi arată că deficitul bugetar al Greciei a fost anul trecut mai mare decât se credea, depăşind de patru ori limita maximă admisă pentru ţările din zona euro.

Fostul președintel kirghiz Bakiev declară că nu intenționează să se repatrieze ca președinte

Fostul lider kirghiz răsturnat de la putere pe 7 aprilie spune că nu planifică să revină în ţară ca preşedinte. Refugiat la Minsk, Kurmanbek Bakiev a mai acuzat noul guvern kirghiz că nu şi-ar ţine promisiunea de a-i proteja membrii familiei.

Bakiev a spus că, în ciuda neîndeplinirii acestei condiţii pe care a pus-o pentru a-şi da demisia, nu are de gând să se întoarcă în Kyrgyzstan ca preşedinte.

Guvernul interimar de la Bişkek susține că fostul preşedinte trebuie să revină pentru a fi judecat în legătură cu violenţele de pe 7 aprilie soldate cu peste 80 de morţi.

Reuniunea NATO de la Tallin: transferul către forțele afgane al operaţiunilor de securitate poate începe anul acesta

Miniştrii de externe din NATO au convenit asupra condiţiilor pentru a începe transferul operaţiunilor de securitate în Afganistan către forţele afgane, în ciuda problemelor de securitate şi deficitului de personal pentru instruirea militarilor afgani. Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen a spus în urma reuniunii de la Talin că transferul responsabilităţii poate începe anul acesta. Însă Alianţa nu se grăbeşte să se retragă din Afganistan, iar întregul proces va depinde de condiţiile de pe teren, nu de un calendar anume.

Statele Unite planifică să înceapă retragerea trupelor în vara lui 2011.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG