Linkuri accesibilitate

Ştiri

Prima evaluare FMI a programului încheiat cu R. Moldova

Între 28 aprilie si 13 mai, în Republica Moldova se aflã o delegatie de evaluare a Fondului Monetar International. Premierul Vlad Filat s-a întâlnit astãzi cu membri misiunii conduse de Nikolay Gueorguiev, informeazã biroul de presã al Guvernului. Premierul Filat a asigurat ca Republica Moldova va indeplini “in mare parte” angajamentele asumate fata de FMI.

Misiunea va face prima evaluare a programului incheiat de Republica Moldova cu FMI. Expertii FMI vor merge si in regiunea transnistreana.

16 puncte de trecere a frontierei din Moldova și 11 comisariate de poliție vor avea acces rapid la bazele de date Interpol

În cadrul unui proiect susținut de OSCE, 16 puncte de trecere a frontierei din Republica Moldova și 11 comisariate de poliție vor fi dotate cu echipamente speciale pentru a avea acces rapid bazele de date ale Interpolului privind actele furate sau pierdute, precum și persoanele și autovehicule date în căutare.

Proiectul a fost lansat la Chişinău, relatează Info Prim, în prezenta șefului unitatii OSCE pentru acțiuni împotriva terorismului, Raphael Perl.

Gheorghe Papuc audiat la Procuratura Anticoruptie în dosarul în care este învinuit de abuz în serviciu

Fostul ministru de interne Gheorghe Papuc a fost audiat la Procuratura Anticoruptie în dosarul în care este învinuit de abuz în serviciu în perioada în care a fost ministru al afacerilor interne. Mai precis ca ar fi folosit bunuri ale Ministerului de Interne pentru a sprijini financiar Partidul comunistilor.

Dupa audieri, Papuc a declarat presei ca nu este vinovat si ca va demonstra acesta în instanta de judecata. Gheorghe Papuc este cercetat în libertate, dar nu are voie să părăsească țara.
.

Chișinău: Curtea de Apel permite desfășurarea demonstrației minorităților sexuale în teatrul de vară din Valea Morilor

Curtea de Apel Chisinau a interzis desfășurarea demonstraţiei minoritatilor sexuale în Piata Marii Adunări Naționale, dar a permis organizarea manifestarii în incinta Teatrului de Vara din Parcul „Valea Morilor”.

Organizatia „GenderDoc-M” ceruse cu o săptămână în urmă Primăriei Chişinăului să asigure securitatea celor 50 de persoane care urmau să fie prezente la manifestaţie. Ulterior, relatează Info Prim Neo, la primarie au fost înregistrate mai multe demersuri si petitii din partea unor organizatii, institutii si persoane fizice, care au cerut interzicerea desfășurării întrunirii minoritatilor sexuale.

Este de aşteptat ca organizaţia GenderDoc-M să conteste decizia la o instanţă superioară şi, dacă va fi cazul, la CEDO.

Retrogradarea ratingului Greciei de către Standard&Poors' duce la devalorizarea monedei euro față de dolar

După ce agenţia de rating Standard and Poors a retrogradat la cel mai jos nivel calitatea datoriei externe a Greciei, implicit capacitatea statului de a face fata acestei datorii, moneda euro a cazut din nou în fata dolarului, la sub 1,32 – cel mai jos nivel din ultimul an. Bursele în lumea întreaga au inregistrat pierderi, iar bursa de la Atena a interzis speculaţiile de scurtă durată. Capacitatea Portugaliei de a-şi achita datoria externă a fost deasemeni revizuită în jos de Standard and Poors.

O criza care nu trebuie lăsată să pună sub semnul întrebării credibilitatea zonei euro, a declarat preşedintele FMI, Strauss-Kahn. Strauss-Kahn s-a aflat la Berlin, unde s-a întâlnit cu ministrul german de finante Wolfgang Schaeuble şi cu preşedintele Băncii Centrale Europene.

Greciei i s-a promis un sprijin financiar de peste 40 de miliarde de euro din partea Uniunii Europene şi a Fondului Monetar International, dar Germania continuă să pună condiţii foarte stricte guvernului de la Atena. Germania ar trebui să contribuie cu peste 8 miliarde de euro la fondul de sprijin pentru Grecia.

Între timp, Comisia Europeana a cerut agentiilor de rating sa evalueze "in mod responsabil" riscurile prezentate de Grecia şi să ţină cont de ajutorul pregătit de Uniuna Europeană şi FMI.

Moscova: arhivele de stat publică pe Internet documente privind masacrul de la Katyn

Arhivele de stat ale Rusiei au pus pe Internet documente legate de masacrul ofiţerilor şi intelectualilor polonezi de la Katyn. Documentele au fost postate la cererea preşedintelui Medvedev, au precizat reprezentanţii arhivei.

În 1940 , la ordinal lui Stalin, în jur de 22 de mii de militari şi intelectuali polonezi au fost executaţi la Katyn. Parte din documentele legate de acest masacru rămân însă secrete, deşi Polonia cere de ani de zile acces liber la toate documentele .

Beijing: întrevedere între președinții Hu Jintao și Nicolas Sarkozy - între altele pe agendă sancțiunile ONU împotriva Iranului

Preşedintele Franţei Nicolas Sarkozy se află în China unde a avut, după cum a declarat, o discuţie substanţială cu omolgul sau Hu Jintao. Alte informaţii nu au fost făcute publice dar se ştie că Franţa şi Statele Unite încearcă să convingă China să sprijine, în Consiliul de securitate ONU, aplicarea de noi sancţiuni împotriva Iranului, bănuit că dezvoltă un program nuclear militar alături de cel civil.

Ministrul american al apărării, pe de altă parte, Robert Gates s-a declarat mulţumit de modul în care Pentagonul se pregăteşte să răspundă la o eventuală ameninţare din partea Iranului.

Bangkok: soldat ucis în cursul ciocnirilor dintre protestatatii anti-guvernamentali și forțele de ordine

În capitala Thailandei, Bangkok au avut loc noi ciocniri violente între protestatarii, cunoscuţi sub numele de cămăsile roşii, si forţele de ordine. Un militar a fost ucis si 18 persoane rănite.

De mai multe săptămâni, protestatarii ocupă centrul financiar si turistic al capitalei, cerând demisa guvernului şi organizarea de noi alegeri generale. Cele mai violente confruntări au avut loc pe 10 aprilie, când 26 de persoane şi-au pierdut viaţa şi aproape 900 au fost rănite.

Beijing: ridicarea interdicției de viză impusă persoanelor infectate cu virusul HIV

Cu trei zile înainte de deschiderea Expoziţiei mondiale de la Shanghai, China a ridicat interdicţia de intrare în ţară impusă persoanelor infectate cu virusul HIV. Măsuri similare au fost luate deja de Statele Unite şi Coreea de sud.

Viena: președintele cecen acuzat de asasinarea unui oponent politic refugiat în Austria

Preşedintele cecen Ramzan Kadyrov a respins acuzaţiile poliţiei austriece care susţine ca are dovezi că ar sta în spatele asasinării unui oponent politic. Crima a avut loc anul trecut la Viena. Este pentru prima dată că preşedintele cecen este suspectat de un asasinat politic deşi a fost deja acuzat de criticii săi că ar mai fi ordonat asasinate în Rusia şi Emiratele Arabe Unite.

Iurie Reniță - candidatul AIE la postul de ambasador la București

Iurie Renita este, potrivit presedintelui interimar Mihai Ghimpu, candidatul Aliantei pentru Integrare Europeana la functia de ambasador al Republicii Moldova la Bucuresti. Informatia a fost data de Ghimpu, in ajunul plecarii la Bucuresti, in cadrul unei emisiunii la ProTV Chisinau.

Irina Vardanean a cerut ajutorul premierului Vlad Filat pentru eliberarea ziaristului deținut la Tiraspol

Soţia jurnalistului Ernest Vardanean, Irina, i-a cerut premierului Vlad Filat sprijinul pentru a obţine asistenţă juridică independentă pentru şoţul ei, reţinut de serviciile de securitate transnistrene. Din 7 aprilie, Vardanean se afla în arest preventiv, fiind acuzat de spionaj şitrădare. Potrivit biroului de presă al guvernului, Irina a precizat că nici ea, nici avocatul jurnalistului nu au avut acces la Vardanean. Autorităţile de la Tirapol nu acceptă decît avocatul desemnat din oficiu.
Premierul Filat i-a spus că guvernul urmăreşte atent cazul şi a făcut deja mai multe demersuri pentru eliberarea jurnalistului, mai ales prin ţările şi structurile implicate in negocierile pentru soluţionarea conflictului transnistrean. Vardanean este pasibil de o pedeapsă cu până la 20 de ani închisoare.

Vlad Filat anunță noi consultări AIE cu experții Comisiei de la Veneția pe tema modificării Constituției

La începutul lunii mai, reprezentanţi ai Alianţei pentru Integrare Europeană vor merge la Strasbourg pentru noi consultări cu experţii comisiei de la Veneţia privind modificarea articolului din Constituţie legat de alegerea preşedintelui, a informat premierul Vlad Filat marţi, în cadrul unei întâlniri cu experţi ONU. „Ulterior, vom sti foarte exact ce urmeaza sa se intimple", a spus premierul. Filat a mai spus ca modificarea art. 78 este necesara pentru a evita o noua criza politica dupa alegerile parlamentare anticipate.

Alexandru Tănase declară că demiterea lui Ion Muruianu a fost un act legal

Ministrul justiţiei Alexandru Tănase a declarat că demiterea preşedintelui Curţii Supreme de Justiţie, Ion Muruianu, a fost legală şi că majoritatea în Consiliul Superior al Magistraturii susţine candidature lui Mihai Poalelungi la conducerea Curţii Supreme. Conscursul pentru înlocuirea lui Muruianu nu s-a suspendat, a precizat ministrul justiţiei.
Ieri, Curtea Constituţională a raspuns unei plângeri a PCRM şi a decis că demiterea lui Muruianu nu s-a făcut legal. La 4 martie, Parlamentul l-a demis pe Ion Muruianu din functia de presedinte al CSJ, dupa ce acesta a numit jurnalistii „câini turbati periculosi pentru societate”.

Conferință de presă comună a președinților Băsescu și Ghimpu la București

Preşedintele României, Traian Basescu a declarat ca pâna în acest moment au fost acordate 2 mii de permise de mic trafic, cetăţenilor moldoveni. La conferinţa de presă, la care a participat şi preşedintele interimar Mihai Ghimpu, preşedintele român a informat că din 30 iunie, cererile vor putea fi depuse şi la consulatele române din Cahul si Balti, pe lângă cel din Chişinău.
Traian Basescu a mai spus ca România va examina cererea presedintelui interimar al Republicii Moldova, ca vizele acordate cetăţenilor moldoveni să fie mai lungi, de până la 5 ani. De asemenea, se va căuta modalitatea de a reduce suma care trebuie să însoţească orice cerere de viză, sumă care acum este de 500 de euro.

Greciei i se cer să ia măsuri severe de austeritate pentru a ieși din criza financiară

Nu se pune problema ca Grecia sau orice stat din zona euro să nu-şi achite datoriile, respectiv să se declare în incapacitate de plată – a declarat la New York preşedintele Băncii centrale europene Jean Claude Trichet. În pofida acestor asigurări, moneda unica a continuat să scadă în raport cu dolarul, ajungând sub 1, 32 – cel mai scăzut nivel din ultimul an. La rândul său, preşedintele Fornului Monetar International a avertizat Grecia că va trebui să ia măsuri drastice de austeritate şi asta încă mult timp.
În Grecia continuă protestele şi grevele tocmai împotriva acestei politici financiare a guvernului Papandreou care vineri, a fost obligat oficial să ceară ajutor financiar din partea Uniunii europene şi a FMI. Este vorba de un fond de ajutorare de peste 40 de miliarde de dolari.

Parlamentul ucrainean și Duma de stat au ratificat acordul ruso-ucrainean prelungind cu 25 de ani staționarea forțelor ruse în portul Sevastopol

În arlamentul ucrainean, deputaţii s-au luat la bătaie în timpul votului privind acordul cu Rusia prin care se prelungeşte cu 25 de ani contracul de închiriere a portului Sevastopol din Crimeea, baza flotei ruseşti în Marea Neagră. În pofida tumultului, acordul a fost aprobat. În schimbul acordului de închiriere, Rusia s-a angajat să reducă prețul gazului pentru Ucraina cu 30 la sută. O oră mai tîrziu, acordul a fost aprobat şi de Duma de stat de la Moscova.

Ex-președintele Kirghistanului acuzat oficial de organizarea unei crime în masă la 7 aprilie

Fostul preşedinte al Kirghistanului, Kurmanbek Bakiev a fost oficial acuzat de organzarea unei crime în masă, pe 7 aprilie, cînd intervenţia fortelor de ordine impotriva protestatarilor s-a soldat cu cel puţin 85 de morţi.
Bakiev este acuzat şi de abuz de putere. În cîteva zile, noua conducere de la Bişkek va trimite o cerere de extrădare în Belarus, unde s-a refugiat fostul preşedinte. Se pare că între cele două state există un acord reciproc de extrădare.

Arestarea lui Ratko Mladic cerută din nou de Tribunalul ONU pentru fosta Iugolsavie

Este obligatoriu ca fostul lider al forţelor sârbilor bosniaci, Ratko Mladic, să fie arestat - a declarat judecătorul şef al Tribunalului ONU pentru crimele de război comise în fosta Iugoslavie, la o ceremonie în memoria victimelor masacrului de la Srebrenica din 1995. Se bănuieşte că Mladic se ascunde în Serbia. Pe de altă parte, vice-premierul bosniac, reprezentând minoritatea sârbă a declarat că aceasta nu accepta calificarea drept genocid a masacrului de la Srebrenica. Este singura crimă comisă în cursul războiului din Bosnia, calificată astfel.

Aviz pozitiv al proiectului Legii Lustrației dat de 2 Comisii parlamentare la București

Mai bine de 20 de ani după revoluţia din decembrie 89, în România, deputatii din Comisia juridica si din Comisia pentru drepturile omului au dat, marti, raport favorabil proiectului de Lege a Lustratiei. Decizia a fost luata cu 22 de voturi pentru, un vot impotriva.
Legea îşi are originea în punctul 8 al proclamaţiei de la Timişoara, din martie 1990, care cerea ca „legea electorala sa interzica pentru primele trei legislaturi consecutive dreptul la candidatura, pe orice lista, a fostilor activisti comunisti si al fostilor ofiteri de Securitate".

FC Bayern Munchen prima finalistă a Ligii campionilor la fotbal

FC Bayern Munchen este prima finalistă a Ligii campionilor la fotbal, după ce a învins ieri Olympique Lyon cu 3-0. A doua finalistă este decisă astăzi, între Inter Milan şi Barcelona.

București: Mihai Ghimpu cere UE să considere aderarea Moldovei un caz special în condițiile noi create în regiune

Aflat într-o vizită de două zile la Bucureşti, preşedintele interimar Mihai Ghimpu s-a întâlnit la Cotroceni cu omologul său român Traian Băsescu,ocazie cu care a fost semnată o declaraţie comună privind instituirea unui parteneriat strategic vizînd integrarea Republicii Moldova în Uniunea europeană.
Preşedintele Traian Băsescu a remarcat: ”Cu exact 10 ani în urmă, la Chisinau era parafat tratatul de parteneriat „privilegiat” între România şi Republica Moldova, care a rămas fără consecinţe. Informaţii despre acel tratat puteţi găsi în rubrica de arhiva istorică, de pe pagina de internet a Europei libere”.

Vorbind în plenul parlamentului român, Mihai Ghimpu a îndemnat Uniunea Europeană să considere aderarea Republicii Moldova drept „un caz special...în condiţiile geostrategice nou create în regiune”. Ghimpu a pledat şi pentru o implicare mai activă a Uniunii europene în rezolvarea conflictului transnistrian.

În pregătirea aderării României la spaţiul Schengen, încă de anul viitoar, Ghimpu a cerut să fie simplificată procedura de acordare a vizelor, mai ales să se renunţe la obligativitatea unei invitaţii notariale şi a dovezii de a poseda 500 de euro.

România şi Republica Moldova au semnat acordul prin care Chisinăul primeşte un ajutor nerambursabil de 100 de milioane de euro, pentru dezvoltarea infrastructurii.

Regele Mihai va fi prezent la 9 mai în Piața Roșie

Regele Mihai al României a anunţat că va participa la parada militară de pe 9 mai de la Moscova.

Cazul Vardanean dezbătut în Comisia pentru drepturile omului din PE

Cazul jurnalistului reţinut la Tiraspol, Ernest Vardanean a fost discutat în Comisia pentru drepturile omului din cadrul Parlamentului European.
Un reprezentat al Comisiei Europene a prezentat eforturile pe care le face comisia pentru a obţine eliberarea lui Vardanean, eforturi considerate neconvingătoare de unii europarlamentari, care, precum europalamentarul român Traian Ungureanu, au cerut măsuri mai concrete.

CC declară ilegală demiterea lui Ion Muruianu din funcția de președinte al CSJ

Curtea Constituţională de la Chişinău a declarat ilegală demiterea lui Ion Muruianu, fostul preşedinte al Curţii Supreme de Justiţie. Curtea a argumentat că nu a fost repectată procedura, respectiv nu a fost luată în seamă poziţia Consiliului Superior al Magistraturii. Curtea afirmă că s-a încălcat şi principiul separării puterilor în stat.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG