Linkuri accesibilitate

Ştiri

Mai mulți polițiști bănuiți de uciderea în bătaie a lui Valeriu Boboc

Premierul Vlad Filat a declarat că se cunoaşte cine l-a ucis în bătaie pe Valeriu Boboc în noaptea de 7 aprilie 2009 în Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău. Liderii coaliţiei de guvernare au depus flori şi lumânări duminică la locul incidentului. Primul ministru a spus că se aşteaptă ca ancheta să fie finalizată „foarte curând” şi că sunt bănuiţi mai mulţi poliţişti, nu unul singur.

În urma difuzării înregistrărilor video din noapte de 7 aprilie de către preşedintele interimar Mihai Ghimpu şi primarul Chişinăului Dorin Chirtoacă, un martor ocular, Damian Hâncu a declarat că îi poate recunoaşte pe făptaşi. Cel puţin 15 poliţişti recunoscuţi în imagini au fost suspendaţi din funcţie. Premierul Filat a spus că până marţi seara vor urma şi alte suspendări.

Tentativă a talibanilor de a lua cu asalt consulatul american din orașul pakistanez Peshawar

La Peshawar, militanți talibani au încercat să ia cu asalt consulatul american din oraş. Atacul s-a soldat cu moartea a patru agresori și a doi polițiști. Potrivit agenţiei France Presse, un purtător de cuvânt al mişcării Taliban a declarat că atacul este o ripostă la atacurile lansate de avioane teleghidate, în zona de graniţă afgano-pakistaneză. El a vorbit de americani drept „inamici” şi a ameninţat cu noi atacuri. Autorităţile pakistaneze din regiune asigură că situaţie este sub control.

Într-un incident separat, în nordul Pakistanului, cel puţin 38 de persoane au fost ucise de o bombă care a explodat în cursul unui miting politic.

Ulan Bator: peste cinci mii de demonstranți cer demisia guvernului

Peste 5 mii de persoane au protestat astăzi în capitala Mongoliei, cerând schimbarea guvernului. Agenţia AP relatează că protestatarii erau în majoritate de la ţară sau din periferia capitalei. Aproximativ 40 la sută din populaţia Mongoliei trăieşte în sărăcie .

Este cel mai mare protest din 2008, când oamenii au ieșit în stradă cerînd organizarea de noi alegeri. Cu doi ani in urmă, intervenţia forţelor de ordine s-a soldat cu 5 morţi şi sute de răniţi.

Atentat sinucigaș în Ingușeția soldat cu moartea a doi polițiști

În regiunea caucaziană Inguşeţia din Rusia, o persoană s-a aruncat în aer în faţa unui post de poliţie. Doi poliţişti au fost ucişi. O oră mai târziu a explodat un automobil capcana, tot în preajma staţiei de poliţie. O persoană a fost rănită.

Săptămâna trecută, cel puţin 50 de persoane au fost ucise la Moscova şi in regiunea caucaziană Daghestan, în urma unor atacuri teroriste.

Salvarea dintr-o mină inundată din nordul Chinei a 114 mineri

114 mineri au fost salvaţi din mina din nordul Chinei care fusese inundată în urmă cu o săptămînă. În momentul catastrofei, în mină lucrau 153 de oameni.
Autorităţile chineze susţin că cei salvaţi sunt într-o stare destul de bună. Agenția AP relatează însă din surse medicale că mulţi dintre mineri sunt deshidrataţi puternic, suferă de hipotermie si diverse afecţiuni ale pielii.

Tașkent: Ban Ki-moon cere autorităților uzbece să respecte drepturile omului

Vorbind în faţa studenţilor, la Taşkent, Secretarul general ONU Ban Ki-moon a declarat că Uzbekistanul trebuie să respecte drepturile omului şi să-şi respecte angajamentele luate prin semnarea mai multor documente internaţionale pe această temă.

Recent, o comisie a Naţiunilor Unite a dat publicităţii un raport în care autorităţile uzbece sunt criticate pentru faptul că nu au clarificat circumstanţele represiunilor brutale din 2005, împotriva protestatarilor de la Andijan.

Bișkek: opoziția anunță demonstrații anti-corupție în tot Kirghistanul

În Kirghistan, opoziţia ameninţă cu demonstraţii anti-guvernamentale în toată ţara, cerând combaterea corupţiei şi mai multă libertate de expresie.

Moscova susține că dosarul nuclear iranian ar putea fi soluționat prin demersuri diplomatice

Rusia speră în continuare că tesiunile cu Iraul, legate de programul nuclear al acestei ţări, vor putea fi aplanate pe cale diplomatică. Ministrul adjunct de externe a precizat că Moscova nu este încă total convinsă că singura soluţie sunt noi sancţiuni, aşa cum cer Statele Unite şi aliaţii lor occidentali.

Nici China, membru permanent in Consiliul de securitate ONU alături de Rusia şi America, nu sprijină încă impunerea de noi sancţiuni împotriva Teheranului. Iranul este bănuit că dezvoltă un program nuclear militar pe lângă cel civil.

Președintele ucrainean Ianucovici în vizită la Moscova

Noul preşedinte al Ucrainei, Victor Ianucovici se află din nou în Rusia, de data aceasta într-o vizită privată. Cu toate acestea, un membru al delegaţiei ucrainiene a declarat agenţiei France Presse că Ianucovici ar putea discuta şi despre problema gazului, în cadrul întâlnirii cu preşedintele rus Medvedev.

Seism de 7,2 grade pe scara Richter la granița dintre Mexic și Statele Unite

In Mexic, la graniţa cu Statele Unite, s-a înregistrat un puternic cutremur de pământ cu magnitudinea de 7,2 pe scara Richter. Cel puţin o persoană a murit.

Atac terorist împotriva consulatului american de la Peshawar în Pakistan

Ambasada Statelor Unite de la Islamabad a confirmat că un atac de proporții a avut loc astăzi dimineață împotriva consulatului american de la Peshawar, în nordul Pakistanului. Martori citați de AFP au spus că în apropierea consulatului s-au produs cel puțin trei puternice explozii, urmate de un schimb de focuri cu atacanții neidentificați pentru moment. Relatările unui corespondent AFP afirmă că exploziile au avut loc la un post de control situat la circa 20 de metri depărtare de clădirea consulatului. Zona a fost înconjurată de forțe de poliție și armată pakistaneză, iar mai multe ambulanțe au venit la locul atacului. O oficialitate a spitalului din Peshawar, într-o primă declarație, a afirmat că o singură persoană ar fi fost rănită.

Liderii AIE au depus flori la locul în care a fost ucis Valeriu Boboc la 7 aprilie 2009

Premierul Vlad Filat a declarat că se cunoaşte cine l-a ucis în bătaie pe Valeriu Boboc în noaptea de 7 aprilie 2009 în Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău. Liderii coaliţiei de guvernare au depus flori şi lumânări duminică la locul crimei. Primul ministru a spus că se aşteaptă ca ancheta să fie finalizată „foarte curând” şi că sunt bănuiţi mai mulţi poliţişti, nu unul singur. Ministrul de interne, Victor Catan a spus sâmbătă că anchetatorii au mai multe dovezi: „Sunt stabilite persoanele care au dus cadavrul lui Valeriu Boboc. Sunt persoane care au fost în anturajul cadavrului”.
În urma difuzării înregistrărilor video din noapte de 7 aprilie de către preşedintele interimar, Mihai Ghimpu şi primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă un martor ocular, Damian Hâncu a declarat că îi poate recunoaşte pe făptaşi. Cel puţin 15 poliţişti recunoscuţi în imagini au fost suspendaţi din funcţie. Premierul Filat a spus că până marţi seara vor urma şi alte suspendări pe perioada anchetei.

O învățătoare din Daghestan identificată ca a doua autoare a atentatelor de la metroul din Moscova

Un ziar rus citează un bărbat nord-caucazian spunînd că una din cele două atacatoare sinucigaşe din metroul de la Moscova ar fi fiica sa – o învăţătoare în vârstă de 28 de ani, Maryam Sharilova. Novaya Gazeta îl citează pe Rasul Magomedov cu declaraţia că persoana din fotografia atacatoarei publicată de autorităţile ruse arată ca fiica sa, care a dispărut de acasă, din Daghestan, cu o zi înaintea atacurilor de pe 29 martie, soldate cu 40 de morţi. Autorităţile ruse spun că au identificat-o pe cealaltă atacatoare ca fiind văduva, în vârstă de 17 ani, a unui militant islamist, de asemenea din Daghestan.

Atacurile sinucigașe de duminică de la Bagdad au făcut circa 42 de victime

Atacatori sinucigaşi au detonat duminică trei maşini capcană la Bagdad, făcînd cel puţin 42 de victime şi peste 200 de răniţi. Un oficial irakian a spus că atacurile au ţintit în misiuni diplomatice din capitala Irakului. Exploziile au avut loc în apropierea ambasadelor Iranului şi Egiptului şi a reşedinţei ambasadorului Germaniei. Ambasadorul iranian a spus că explozia de la poarta ambasadei Iranului a cauzat unele pagube, dar nici un angajat aflat în interior nu a avut de suferit.

Ban Ki-moon în vizită în Uzbekistan

Secretarul de general al ONU se întâlneşte astăzi în Uzbekistan cu preşedintele Islam Karimov care se află la conducerea ţării central asiatice încă de la prăbuşirea Uniunii Sovietice în 1991. Întâlnirea are loc în cadrul unui turneu efectuat de Ban Ki-moon în 5 ţări din Asia Centrală pe fonul unor critici noi ale organizaţiilor internaţionale pentru drepturile omului în adresa liderilor regionali. Comitetul ONU pentru drepturile omului a cerut autorităţilor uzbece să investigheze pe deplin suprimarea protestelor din 2005 în oraşul Andijan. Opoziţia şi activiştii locali pentru drepturile omului spun că forţele de securitate au ucis atunci sute de oameni, dar autorităţile uzbece resping criticile şi spun că aceste relatări sunt exagerate.

Cutremur de pămînt cu magnitudinea 7,2 la granița Statelor Unite cu Mexicul

Un puternic cutremur de pământ la sud de graniţa Statelor Unite cu Mexicul a făcut zgârie norii din Los Angeles şi San Diego să se clatine ameninţător şi a fost resimţit în sudul Californiei şi Arizona. Autorităţile americane spun că magnitudinea cutremurului a fost de 7.2 grade, iar epicentrul s-a aflat la Baja California, la aproximativ 175 de kilometri sud-est de Tijuana.

9 mineri salvați în China dintr-o mină inundată

Televiziunea de stat din China relatează că 9 mineri au fost salvaţi dintr-o mină de cărbune din nordul ţării după o săptămână de căutări. Ei se aflau printre cei 153 de mineri blocaţi în galeriile minei Wangjialing, care fusese inundată pe 28 martie. De la incident, aproximativ 3 mii de oameni lucrează 24 de ore din 24 pentru a-i salva pe supravieţuitori, pompînd apa din mină. Vinerea trecută, echipele de salvare au primit, prin lovituri în ţevile din mină, primul semn că în galerii există supravieţuitori.

Un cuplu britanic condamnat în Dubai pentru un sărut în public

Un cuplu britanic arestat în Dubai pentru un sărut în public a pierdut duminică procesul într-o curte de apel. Judecătorul a confirmat decizia instanţei inferioare de a-i condamna pe cei doi la o lună de închisoare şi o amendă de aproximativ 300 de dolari. Britanicii Ayman Najafi, în vârstă de 24 de ani şi Charlotte Adams, de 25 de ani, se află la libertate pe cauţiune din noiembrie 2009, când o localnică i-a denunţat pentru că s-ar fi sărutat în public pe gură. Cei doi spun, însă, că s-au sărutat pe obraz, un lucru permis de legile islamice din Dubai. Cuplul spune că va ataca din nou decizia instanţei de apel.

Atentate cu bombă în zona diplomatică a Bagdadului - zeci de morți și peste o sută de răniți

Trei explozii puternice au zguduit într-o succesiune rapidă Bagdadul, făcînd cel puţin 30 de victime şi peste 100 de răniţi. Un oficial irakian a spus că atacurile au ţintit în misiuni diplomatice din capitala Irakului. General maiorul Qassim al-Moussawi a adăugat că numărul morţilor probabil va creşte. Exploziile au avut loc în apropierea ambasadelor Iranului şi Egiptului şi a reşedinţei ambasadorului Germaniei.

Ban Ki-moon califică secarea Mării Aral drept unul din cele mai grave dezastre de pe planetă

Secretarul general al ONU a declarat că secarea Mării Aral este unul din cele mai şocante dezastre de pe planetă. Aflat într-un turneu în Asia Centrală, Ban Ki-moon a făcut apel la liderii din zonă să coopereze mai strâns pentru a rezolva problemele ecologice comune.

În timpul vizitei în Uzbekistan, Ban a survolat astăzi cu elicopterul Marea Aral. Fiind odinioară cel de-al patrulea bazin de apă dulce ca mărime, marea a secat în proporţie de 90 la sută după ce Uniunea Sovietică a început a folosi masiv apa pentru a mări producţia pe plantaţiile de bumbac.

Cetatea Vaticanului: Părintele Raniero Cantalamessa face amendă onorabilă în Corriere della Sera

Duhovnicul Papei Benedict şi-a cerut scuze în faţa evreilor pentru că a comparat criticile împotriva Bisericii Catolice provocate de scandalul abuzurilor sexuale în sânul bisericii cu „violenţa colectivă” împotriva evreilor în decursul istoriei. Părintele Raniero Cantalamessa a spus într-un interviu în ziarul italian Corriere della Sera că regretă dacă a ofensat evreii sau victimele abuzurilor sexuale săvârşite de preoţii catolici.

Comparaţia făcută de Cantalamessa la o slujbă de Vinerea Mare la Vatican a atras criticile comunităţii evreieşti, care a spus că este nepotrivită şi ofensatoare pentru că milioane de evrei au murit în atacurile antisemite, pe când scandalul de abuz sexual în biserica catolică nu a atras asasinate în masă.

Vlad Filat: „Pînă marți seara vor fi suspendați din funcție toți cei implicați în reprimările din aprilie”

Premierul Vlad Filat spune că 15 poliţişti suspectaţi ca au bătut şi torturat tineri in aprilie 2009 au fost suspendaţi din funcţie. După o vizită la ministerul de Interne, Filat a spus sâmbătă că vor urma şi alte suspendări: „Pentru ziua de marţi, seara, prin procedura stabilită şi cu implicarea Procuraturii Generale, toţi cei care au fost implicaţi, direct sau indirect în acele evenimente să fie suspendaţi din funcţie, pentru ca ancheta să poată fi dusă până la sfârşit şi în urma acestei anchete să poată fi stabilit gradul de vinovăţie şi sancţiunile care rezultă din această situaţie”.
Primul ministru a spus că numele celor suspendaţi nu vor fi făcute publice înainte ca Procuratura Generală să fi finalizat ancheta.

Ministrul de Interne, Victor Catan a spus că printre cei suspendaţi sunt poliţişti din comisariatul general de poliţie din Chişinău şi din brigada cu destinaţie specială Fulger: „Sunt stabilite persoanele care au dus cadavrul lui Valeriu Boboc. Sunt persoane care au fost în anturajul cadavrului”.

Catan şi Filat au mai spus că cel puţin o parte din poliţiştii suspendaţi au fost identificaţi în imaginile din centrul Chişinăului din noapte de 7 spre 8 aprilie, date publicităţii joi de preşedintele interimar Mihai Ghimpu şi primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă.

Mihai Ghimpu îndeamnă de Paști la depăşirea diviziunilor din societatea moldovenească

Într-un mesaj de Paşte, preşedintele interimar Mihai Ghimpu a spus că şi-ar dori ca cel puţin în această zi părinţii plecaţi peste hotare să revină pentru a-şi vedea copii rămaşi acasă. În mesajul difuzat de Jurnal TV, Mihai Ghimpu a îndemnat la depăşirea diviziunilor din societatea moldovenească: „Să mergem împreună cu credinţa în Dumnezeu, cu încrederea în propriile forţe şi să înţelegem că doar împreună vom reuşi. Trăim timpuri grele, dar totul depinde de noi”.

Atentat asupra unui tren marfar în Daghestan

O explozie pe o linie de cale ferată în regiunea nord caucaziană a Federaţiei Ruse a dus la deraierea unui tren mărfar. Potrivit presei ruse, explozia a avut loc în apropierea satului Pervomaiskoye din republica Daghestan. Opt vagoane au deraiat, dar nu s-au înregistrat victime. Militanţii islamişti şi-au intensificat atacurile în lunile recente în Caucazul de Nord, pe fundalul unei operaţiuni a forţelor de securitate ruse pentru a-i captura sau ucide pe liderii insurgenţilor. O grupare a militanţilor ceceni şi-a revendicat responsabilitatea pentru atacul de luni din metroul de la Moscova, soldat cu 40 de victime.

Operațiuni de salvare la mină Wangjialing din nordul Chinei

În China, echipele de salvare continuă căutarea supravieţuitorilor la o săptămână după un accident într-o mină. Duminica trecută, mină Wangjialing din nordul Chinei a fost inundată, iar 153 de mineri au rămas blocaţi în galerii. De la incident, aproximativ 3 mii de oameni lucrează 24 de ore din 24 pentru a-i salva, pompînd apa din mină. Vineri, echipele de salvare au primit, prin lovituri în ţevile din mină, primul semn că în galerii există supravieţuitori.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG