Linkuri accesibilitate

Ştiri

Colaborator al Comisariatului general de poliţie reţinut sub bănuiala de a-l fi omorît pe Valeriu Boboc

Procuratura Generală a anunţat că un colaborator al Comisariatului general de poliţie a fost reţinut, sub bănuiala de a-l fi omorît pe Valeriu Boboc.
În vărstă de 27 de ani, Boboc a fost găsit mort după demonstraţiile violente din aprilie 2009. Iniţial s-a spus că a murit intoxicat, după expertiză s-a constatat însă că ar fi murit în urma unor leziuni. Un tânăr aflat la studii în Franaţa, Damian Hâncu este aşteptat acum să depună mărturie în cest caz, el afirmând că l-ar fi recunoscut, în înregistrări video, pe posibilul făptaş.

Victor Catan: peste 20 de colaboratori MAI bănuiți de maltratarea demonstranților au fost suspendați din funcție

Ministrul de interne Victor Catan a acuzat fosta conducere a ministerului de interne şi forţele de poliţie că pe 6,7 şi 8 aprilie 2009 nu au reuşit să menţină ordinea şi să asigure securitatea parlamentului şi preşedinţieii. În schimb, a acuzat Catan, s-a „declansat o operatiune violenta de retinere si arestare a protestatarilor si a persoanelor care se aflau în piata din curiozitate”.

Totodată, Catan a anunţat că peste 20 de colaboratori ai MAI, care sint banuiti de maltratarea participantilor la evenimentele din aprilie 2009, au fost suspendati din functie .

PCRM readuce în discuție teza „loviturii de stat” din aprilie 2009

Partidul comuniştilor a dat publicităţii un comunicat deosebit de dur, cu ocazia împlinirii unui an de la demonstraţiile violente din aprilie 2009 – comunicat în care manifestaţiile sunt din nou calificate drept „lovitură de stat”, pusă la cale de partidele liberale aflate acum la putere. Mai mult, partidul comuniştilor neagă că alegerile din aprilie 2009 au fost falsificate.

Coraportorii APCE pledează pentru aplicarea recomandărilor Comisiei de la Veneția

Aflaţi la Chişinău, coraportorii Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei pentru Republica Moldova au recomandat partidelor aflate la guvernare să țină cont de recomandările Comisiei de la Veveţia când decid asupra modului cum va fi rezolvată actuala criză contituţională. Potrivit unui comunicat al guvernului, Josette Durrieu i-a reamintit premierului Vlad Filat că susţinerea financiară internaţională pentru guvernul său depinde de stabilitatea politică din Republica Moldova.

Plata compensațiilor pentru majorarea tarifelor la energie

De astăzi se plătesc compensaţiile pentru majorarea tarifelor la gaze, căldură şi energie electrică, a anunţat ministrul de finanţe Veaceslav Negruţă, citat de portatul “Jurnalul zilei”. Potrivit ministrului, vor primi câte 390 de lei, pentru primele trei luni ale anului, toţi cei care au depus cereri pentru compensaţii . Plata compensaţiilor se va încheia în 4 zile, a mai precizat Negruţă, citat de aceeaşi sursă.

În ianuarie, preţul mediu al gazelor naturale s-a majorat cu 13,9, la sută, al electricitîţii cu 20,9 la sută, iar cel pentru energia termică cu 29,2 la sută.

Washington: administrația Obama prezintă strategia nucleară revizuită a Statelor Unite

Cu două zile înainte de semnarea la Praga a noului acord Start de reducere a armelor nucleare strategice, administraţia Obama prezintă strategia nucleară revizuită a Statelor Unite, strategie care încearcă să îmbine limitarea cazurilor posibile de utilizare a armelor nucleare cu garantarea securităţii naţionale şi a aliaţilor.

Înainte de publicarea strategiei nucleare americane, Moscova a făcut un pas înapoi şi a avertizat că ar putea face uz de o clauză a noului tratat START; clauză care-i permite să se retragă dacă scutul anti-rachetă, pe care Statele Unite vor sa-l amplaseze în Europa, ar schimba echilibrul nuclear între Rusia şi Statele Unite.

Bagdad: serie de atentate cu bombă - cel puțin 28 de morți

La Bagdad au avut loc o serie de explozii, soldate cu moartea a cel puţin 28 de persoane. Mai multe clădiri au fost distruse. Zeci de oameni au fost răniţi. Potrivit autorităţilor locale, exploziile au avut loc în 3 cartiere diferite. Ele survin la numai 2 zile de la atacurile simultane cu automobile capcană, împotriva unor ambasade din Bagdad, soldate cu moartea a peste 40 de persoane.

NATO respinge criticile președintelui afgan Karzai la adresa Statelor Unite

Alianţa Nord Atlantică l-a avertizat pe preşedintele afgan Hamid Karzai că riscă să submineze încrederea populaţiei în forţele internaţionale din ţară.
Recent, preşedintele a acuzat Statele Unite, în parlamentul de la Kabul, că se amestecă în treburile interne ale ţării, ceea ce ar putea legitima opoziţia Taliban.

Comisarul european pentru extindere, Stefan Fule în vizită la Erevan

Comisarul european pentru extindere, Stefan Fule a cerut autorităţilor turce să accelereze procesul de reconciliere cu Armenia, blocat în parlamentele celor două ţări. Aflat la Erevan, Fule a declarat că orice ţară care doreşte să fie admisă în Uniunea Europeana trebuie să aibă relaţi bune cu vecinii. Relaţiile dintre Turcia si Armenia sunt afectate de disputa privind masacrarea armenilor, în Imperiul Otoman, în al doilea deceniu al secolului trecut.

Protestatari iau cu asalt clădirea administrației regionale din orașul kirghiz Talas

În nord vestul Kirghistanului, în oraşul Talas, mii de persoane au protestat împotriva autorităţilor. Potrivit redactiei kirghize a postului nostru de radio, poliţia nu făcut nimic pentru a împiedica manifestanţii să intre în clădirea administraţiei regionale. Între timp, premierul kirghiz a dezminţit relatările că manifestanţii din Talas l-ar fi luat ostatic pe guvernatorul regiunii.

Autoritățile ruse identifică și a doua femeia implicată în atentatele sinucigașe de la Moscova

Poliţia rusă informează că a fost identificată şi a două femeie, implicată în atacul terorist din metroul moscovit, soldat cu moartea a 40 de persoane şi rănirea altor peste 100. În ambele cazuri ar fi vorba de femei tinere, din regiunea caucaziană Daghestan, din Rusia.

Moscova: Mihail Hodorkovski compare în procesul de corupție pe care i l-au intentat autoritățile

Fostul magnat rus al petrolului Mihail Hodorkovski a apărut pentru prima dată în al doilea proces ce i se intentează – de data această pentru corupţie - şi a cerut clasarea procesului din lipsă de dovezi.

Hodorkovski ispăşeşte deja o pedeapsă de 8 ani închisoare pentru evaziune fiscală şi ar putea fi condamnat, în acest al doilea proces, la încă 22 de ani închisoare. Procesul a început acum un an la Moscova.

Londra: alegeri legislative la 6 mai

Alegerile generale din Marea Britanie vor avea loc pe 6 mai, a anunţat premierul laburist Gordon Brown, după consultările tradiţionale cu Suverana Marii Britanii.
Pentru moment, Partidul Conservator de opoziţie conduce în sondajele de opinie dar cu o marjă destul de mică. Partidul Laburist se află la putere de 13 ani.

Mihai Ghimpu îl acuză pe Vladimir Voronin că a fost la curent cu împrejurările uciderii lui Valeriu Boboc

Preşedintele interimar Mihai Ghimpu l-a acuzat pe liderul comuniştilor, Vladimr Voronin că ar fi ştiut despre cum a fost ucis Valeriu Boboc de către poliţie, dar n-a întreprins nimic. Ghimpu a spus televiziunii Pro TV Chişinău că imaginile din noaptea de 7 aprilie filmate cu camera ascunsă au fost folosite de fosta guvernare comunistă în filmul de propagandă „Atac asupra Moldovei”: „Voronin a ştiut despre acest eveniment tragic, cum a fost omorât Boboc, dar au ascuns tot. Şi la procuratură, cei care au ţinut ascuns din aprilie şi până acum sunt oamenii lui Gurbulea şi Voronin”.
Săptămâna trecută, juristul comuniştilor, Sergiu Sârbu a declarat că fostul şef al statului nu a avut cunoştinţă despre acele imagini. Date publicităţii joi, ele înfăţişează cum poliţişti în uniformă şi haine civile pun la pământ şi bat un grup de tineri în Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău. Unul dintre tineri nu se mai ridică de jos, presupunîndu-se că este Valeriu Boboc ucis în bătaie. Vladimir Voronin declarase anterior că Valeriu Boboc ar fi murit aruncat pe geam din clădirea Parlamentului.

Atacuri sinucigașe în Ingușeția

În regiunea caucaziană Inguşetia din Rusia, o persoană s-a aruncat în aer luni în faţa unui post de poliţie – doi poliţişti au fost ucişi. O oră mai târziu, a explodat un automobil capcană, tot în preajma staţiei de poliţie. O persoană a fost rănită. Săptămâna trecută, cel puţin 50 de persoane au fost ucise la Moscova şi in regiunea caucaziană Daghestan, în urma unor atacuri teroriste.

Statele Unite condamnă atacul împotriva consulatului american de la Peshawar

Statele Unite au condamnat un atac asupra consulatului american de la Peshawar în Pakistan. Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Robert Gibbs a spus că „Statele Unite condamnă cu tărie violenţa”. Cel puţin şapte oameni, inclusiv patru atacatori au fost ucişi luni, când militanţi înarmaţi până-n dinţi, în două maşini, au încercat să ia cu asalt consulatul. Purtătorul de cuvânt al unei organizaţii a militanţilor talibani din Pakistan, Tehreek-e-Taliban Pakistan a declarat agenţiei franceze de ştiri AFP prin telefon că atacul a fost organizat în semn de răzbunare pentru bombele lansate de americani de pe aparate de zbor fără pilot asupra poziţiilor militanţilor la graniţa cu Afganistanul.

Barack Obama așteptat să dea publicității proiectul de strategie nucleară a Statelor Unite

Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama urmează să dea publicităţii strategia administraţiei sale cu privire la armele atomice. Presa americană, între care New York Times, relatează că documentul ar spune că „singurul scop” al armelor nucleare este să descurajeze sau să răspundă unui atac nuclear. Această definiţie ar reflecta politica preşedintelui Obama către o lume fără arme atomice. Strategia privind armele nucleare este cerută de Congresul american din partea fiecărei administraţii.

O explozie într-o mină din West Virginia face mai multe victime

O explozie într-o mină din statul american West Virginia a ucis cel puţin şapte mineri. Presa locală relatează că alţi 20 de mineri sunt daţi dispăruţi. Nu se cunoaşte ce a cauzat explozia. În aceeaşi mină din Montcoal avusese loc un accident fatal în 2001.

114 mineri salvați în China dintr-o mină inundată

În nordul Chinei, 114 mineri au fost salvaţi, după o săptămână, din mina care fusese inundată. În momentul catastrofei, în mină lucrau 153 de oameni. Autorităţile chineze susţin că cei salvaţi sunt într-o condiţie destul de bună. Agenţia AP relatează, însă, din surse medicale că mulţi dintre mineri sunt deshidrataţi puternic, suferă de hipotermie şi diverse afecţiuni ale pielii.

Noi declarații anti-occidentale ale președintelui Afganistanului

Noi declaraţii ale preşedintelui afgan, Hamid Karzai continue să tensioneze relaţiile cu Statele Unite. Karzai le-ar fi spus deputaţilor afgani că se va alătura insurgenţei talibane dacă vor continua presiunile occidentale împotriva guvernul său. De asemenea, Karzai şi-a menţinut declaraţiile de săptămână trecută în care a spus că străinii ar fi mituit şi ameninţat oficiali electorali afgani pentru a frauda alegerile prezidenţiale de anul trecut şi a-l scoate din cursă.

Mai mulți polițiști bănuiți de uciderea în bătaie a lui Valeriu Boboc

Premierul Vlad Filat a declarat că se cunoaşte cine l-a ucis în bătaie pe Valeriu Boboc în noaptea de 7 aprilie 2009 în Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău. Liderii coaliţiei de guvernare au depus flori şi lumânări duminică la locul incidentului. Primul ministru a spus că se aşteaptă ca ancheta să fie finalizată „foarte curând” şi că sunt bănuiţi mai mulţi poliţişti, nu unul singur.

În urma difuzării înregistrărilor video din noapte de 7 aprilie de către preşedintele interimar Mihai Ghimpu şi primarul Chişinăului Dorin Chirtoacă, un martor ocular, Damian Hâncu a declarat că îi poate recunoaşte pe făptaşi. Cel puţin 15 poliţişti recunoscuţi în imagini au fost suspendaţi din funcţie. Premierul Filat a spus că până marţi seara vor urma şi alte suspendări.

Tentativă a talibanilor de a lua cu asalt consulatul american din orașul pakistanez Peshawar

La Peshawar, militanți talibani au încercat să ia cu asalt consulatul american din oraş. Atacul s-a soldat cu moartea a patru agresori și a doi polițiști. Potrivit agenţiei France Presse, un purtător de cuvânt al mişcării Taliban a declarat că atacul este o ripostă la atacurile lansate de avioane teleghidate, în zona de graniţă afgano-pakistaneză. El a vorbit de americani drept „inamici” şi a ameninţat cu noi atacuri. Autorităţile pakistaneze din regiune asigură că situaţie este sub control.

Într-un incident separat, în nordul Pakistanului, cel puţin 38 de persoane au fost ucise de o bombă care a explodat în cursul unui miting politic.

Ulan Bator: peste cinci mii de demonstranți cer demisia guvernului

Peste 5 mii de persoane au protestat astăzi în capitala Mongoliei, cerând schimbarea guvernului. Agenţia AP relatează că protestatarii erau în majoritate de la ţară sau din periferia capitalei. Aproximativ 40 la sută din populaţia Mongoliei trăieşte în sărăcie .

Este cel mai mare protest din 2008, când oamenii au ieșit în stradă cerînd organizarea de noi alegeri. Cu doi ani in urmă, intervenţia forţelor de ordine s-a soldat cu 5 morţi şi sute de răniţi.

Atentat sinucigaș în Ingușeția soldat cu moartea a doi polițiști

În regiunea caucaziană Inguşeţia din Rusia, o persoană s-a aruncat în aer în faţa unui post de poliţie. Doi poliţişti au fost ucişi. O oră mai târziu a explodat un automobil capcana, tot în preajma staţiei de poliţie. O persoană a fost rănită.

Săptămâna trecută, cel puţin 50 de persoane au fost ucise la Moscova şi in regiunea caucaziană Daghestan, în urma unor atacuri teroriste.

Salvarea dintr-o mină inundată din nordul Chinei a 114 mineri

114 mineri au fost salvaţi din mina din nordul Chinei care fusese inundată în urmă cu o săptămînă. În momentul catastrofei, în mină lucrau 153 de oameni.
Autorităţile chineze susţin că cei salvaţi sunt într-o stare destul de bună. Agenția AP relatează însă din surse medicale că mulţi dintre mineri sunt deshidrataţi puternic, suferă de hipotermie si diverse afecţiuni ale pielii.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG