Linkuri accesibilitate

Ştiri

Bișkek: fiul fostului președinte Bakiev bănuit de evaziune fiscală într-un contract cu baza americană Manas

Guvernul interimar kyrghyz a anunţat că a deschis o anchetă de corupţie în privinţa contractelor de furnizare a combustibilului pentru o bază aviatică a Statelor Unite din Kyrghyzstan. Procuratura locală a spus într-o declaraţie că investigaţia penală va stabili mărimea eventualelor prejudicii aduse ţării.

Procuratura susţine că din 2005 baza de la Manas a primit 1.8 milioane de tone de combustibil pentru avioane fără să plătească taxe. Autorităţile kyrghyze au spus sâmbătă că fiul fostului preşedinte înlăturat de la putere, Maxim Bakiev ar fi implicat într-un caz de corupţie privind furnizarea combustibilului pentru baza americană.

Confirmarea tentativei de atentat din Time Square

Primarul New-Yorkului, Michael Bloomberg a confirmat că un vehicul suspect parcat în piaţa Time Square din centrul oraşului era încărcat cu explozibil. Poliţia a găsit încărcătura într-o maşină de teren fumegîndă sâmbătă seara. Zona a fost evacuată iar explozibilul neutralizat.

Primarul Bloomberg a spus că New Yorkul a evitat, „datorită locuitorilor vigilenţi şi poliţiei ceea ce putea fi un eveniment cu multe victime”.

Comisarul poliţiei din New York, Raymond Kelly a spus că maşina era încărcată cu butelii de propan, artificii, canistre cu benzină, ceasuri şi baterii, cabluri electrice şi alte componente pentru bombe.

Ministrul grec de finanţe Papaconstantinou: Măsurile de austeritate sunt dure dar absolut necesare

Grecia a ajuns la o înţelegere cu Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional sâmbătă seara asupra împrumutului salvator pentru a preveni incapacitatea de plată a ţării. Ministrul grec de finanţe, George Papaconstantinou a declarat jurnaliştilor la Bruxelles că măsurile de reducere a cheltuielilor statului elen sunt „aspre”, dar necesare pentru „a salva ţara”. Datorită acestui mecanism şi ajutorului financiar, Grecia va fi pusă la adăpost de evoluţiile de pe pieţele financiare internaţionale, a spus ministrul grec de finanţe.

Eurodeputată germană propune interzicerea în UE a portului în public a voalului islamic

O europarlamentară germană s-a pronunţat în favoarea interzicerii în întreaga Uniune Europeană a portului burcii islamice în public, pe motiv că „un mod deschis de a susține valorile pe care Europa nu le împărtăşeşte”. Silvana Koch-Mehrin este şefa grupului liber-democraţilor germani în Parlamentul European. Declaraţia ei publicată de presa germană astăzi urmează unei asemenea interdicţii adoptate de camera inferioară a parlamentului Belgiei. Legea urmează a fi examinată acum de camera superioară a Parlamentului belgian.

Într-o altă evoluţie, ministrul francez de externe Bernard Kouchner a spus că se aşteaptă la critici internaţionale dacă Franţa va interzice burca islamică, aşa cum prevede o iniţiativă a preşedintelui Nicolas Sarkozy.

Guvernul Filat nu se simte intimidat de demonstrația de sîmbătă a comuniștilor

Premierul Vlad Filat spune că Alianţa pentru Integrare Europeană nu se simte intimidată de protestul de 1 mai al opoziţiei comuniste, la care în jur de 8 mii de oameni au scandat în Piaţa Marii Adunări Naţionale „Ruşine!” şi „Jos Guvernul!”.

Vlad Filat: „Eu îmi aduc aminte foarte bine perioada de timp când organizam şi eu mitinguri de protest. Niciodată n-am avut situaţii în care să putem manifesta liber”.

Protestul de ieri a avut loc în perimetrul unui gard de sârmă instalat în jurul pieţei prin decizia Consiliului Municipal Chişinău, ca poliţia să poată preveni incidente de felul exploziei din timpul festivităţilor de ziua capitalei în octombrie trecut, soldata cu mai mulţi răniţi.

Măsurile de securitate i-au nemulţumit pe participanţi. Un lider comunist, Mark Tkaciuk a spus că autorităţile „închid într-un ţarc pentru animale partidul care reprezintă jumătate din electoratul ţării”.

El a mai spus că opoziţia nu speră să obţină demisia guvernului cu asemenea proteste. „Acest circ nu-i impresionează. Pentru noi este o zi a consolidării şi demonstrării posibilităţilor înaintea altor acţiuni care urmează”, a spus deputatul Tkaciuk.

Opoziţia comunistă cere dizolvarea Parlamentului şi organizarea alegerilor anticipate după 16 iunie, când expiră un an de la dizolvarea precedentă a forului legislativ incapabil să aleagă un nou şef al statului.

Tulburări cu ocazia demonstrațiilor de 1 mai din Germania și Grecia

Demonstraţiile de 1 mai s-au soldat cu răniţi în Germania şi Grecia, în urma ciocnirilor între participanţi şi poliţie. Un poliţist german a fost grav rănit în ciocnirile de sâmbătă seara de la Berlin, alţi poliţişti şi demonstranţi au fost răniţi în portul german Hamburg.

În Grecia, poliţia a folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa un marş la Atena, unde zeci de mii de oameni au protestat faţă de măsurile de austeritate plănuite de guvern pentru a depăşi criza datoriilor. Au avut loc ciocniri şi la Salonic, cel de-al doilea oraş ca mărime al Greciei.

Grecia acceptă condițiile UE și FMI pentru un credit de 120 de miliarde de dolari

Premierul grec George Papandreou a anunțat că Grecia a căzut de acord cu Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional asupra împrumutului salvator pentru finanţele ţării. Într-un discurs televizat la începutul unei şedinţe de guvern, Papandreou a spus că acordul la care s-a ajuns cu creditorii sâmbătă seara urmează a fi aprobat astăzi de cabinetul său. Pachetul împrumuturilor salvatoare prevede 120 de miliarde de euro pentru Grecia timp de trei ani, cu condiţia unor măsuri drastice ale guvernului grec pentru reducerea cheltuielilor. Primul ministru a spus că decizia de a lua împrumutul nu putea fi evitată iar cetăţenii greci vor trebui să facă sacrificii importante.

Vehicol încărcat cu explozibil depistat în Time Square din New York

Primarul New-Yorkului, Michael Bloomberg a confirmat că un vehicul suspect parcat în piaţa Time Square din centrul oraşului era încărcat cu explozibil. Poliţia a găsit încărcătura într-o maşină de teren fumegîndă sâmbătă seara. Zona a fost evacuată iar explozibilul neutralizat. Primarul Bloomberg a spus că New-Yorkul a evitat ceea ce „putea fi un eveniment cu multe victime”. Dacă încărcătura ar fi explodat, ea ar fi cauzat şi incendii.

Coasta atlantică a statelor Mississippi, Alabama şi Florida periclitată de catastrofa petrolieră din Golful Mexic

Gărzile de coastă din Statele Unite au avertizat că imensa pată de petrol din Golful Mexic va atinge cel mai probabil ţărmul pe un segment extins, punînd în pericol ecosistemul şi obiectivele economice din acest stat, precum şi din statele Mississippi, Alabama şi Florida. Pata alimentată de o deversare la o instalaţie petrolieră din larg în urma unei explozii a atins coasta Louisianei, iar vremea rea îngreunează eforturile de a curăţa petrolul.

Președintele Barack Obama așteptat în zona deversării de petrol din Golful Persic

Preşedintele american Barack Obama urmează să viziteze în următoarele două zile zona imensei deversări de petrol în Golful Mexic. Un purtător de cuvânt al Casei Albe a spus că timpul exact al vizitei încă nu a fost stabilit. Până la 5 mii de barili de petrol se scurg în apă în fiecare zi, după ce o instalaţie de extragere a petrolului a companiei britanice British Petroleum a explodat săptămâna trecută. Pata de petrol a atins coasta Luisianei şi ameninţă alte trei state americane. Cea mai gravă deversare în Statele Unite după decenii trezeşte îngrijorări serioase în privinţa efectelor asupra lumii acvatice şi plajelor.

Atentat cu bombă la hipodromul din Nalcik

Un om a fost ucis şi 21 răniţi de explozia unei bombe la un hipodrom din Nalcik, capitala Republicii Kabardino-Balkaria din Federaţia Rusă. Bomba a explodat în timpul unei curse de cai. Kabardino-Balkaria este situată în apropierea regiunii turbulente a Ceceniei, Inguşetiei şi Daghestanului, dar nivelul violenţelor a fost mult mai redus până acum decât în cele trei republici nord-caucaziene.

În Inguşetia, poliţia a împuşcat mortal astăzi un bărbat care a deschis focul la un complex sportiv în oraşul Nazran, unde liderul inguş şi alţi oficiali urmăreau o competiţie naţională de judo.

Mogadishu: atentate teroriste la o moschee - 25 de morți

Autorităţile din Somalia spun că două explozii au făcut cel puţin 25 de morţi la o moschee din capitala Mogadishu, în timp ce credincioşii se adunau pentru rugăciunea de la amiază. Alţi aproximativ 70 de oameni au fost răniţi. Nimeni nu şi-a revendicat deocamdată responsabilitatea pentru atac – primul care a avut loc vreodată la o moschee din Somalia. Militanţii islamişti afiliaţi reţelei Al-Qaida controlează în mare parte capitala somaleză şi încearcă de trei ani să răstoarne guvernul. Somalia nu are un guvern plenipotenţiar de aproape 20 de ani.

Istanbul: prima demonstraţie de 1 mai în mai bine de trei decenii

Sute de mii de oameni au participat la marşuri în numeroase oraşe ale lumii pentru a marca ziua muncii. La Moscova, au participat la manifestări comune sindicalişti, suporteri ai comuniştilor, precum şi ai partidului la guvernare, Rusia Unită. Alte câteva sute de suporteri ai opoziţiei au scandat la un protest sloganuri împotriva premierului Vladimir Putin.

La Istanbul, a avut loc prima demonstraţie de 1 mai în peste trei decenii, la care au luat parte peste 100 de mii de oameni. Sindicatelor din Turcia li se interzisese să organizeze manifestări de 1 mai în piaţa Taksim din Istanbul după incidentul din 1977, când 34 de oameni au murit într-o busculadă provocată de împuşcături misterioase. Autorii împuşcăturilor n-au fost descoperiţi nici până astăzi. Sindicaliştii au cerut sâmbătă ca moartea demonstranţilor să fie anchetată din nou.

Chișinău: miting de protest al comuniștilor cu ocazia zilei muncii

La Chişinău are loc un protest organizat de Partidul Comuniştilor împotriva alianţei de guvernare cu ocazia zilei de 1 mai, ziua muncii. Miile de protstatari cu drapele roşii scandează „Ruşine!” şi “Demisia!” la adresa guvernării. Ei protestează în perimetrul unui gard de sârmă instalat de poliţie în Piaţa Marii Adunări Naţionale. Mark Taciuk a spus că autorităţile „închid într-un ţarc pentru animale partidul care reprezintă jumătate din electoratul ţării”.

Prin decizia Consiliului Municipal Chişinău, asemenea garduri vor împrejmui Piaţa Marii Adunări Naţionale de fiecare dată când vor avea loc proteste, ca poliţia să poată preveni incidente de felul exploziei din timpul festivităţilor de ziua capitalei în octombrie trecut, soldata cu mai mulţi răniţi.

Demonstrații în Grecia împotriva măsurilor de austeritate - la Salonic poliția recurge la gaze lacrimogene

Mii de oameni participă la un protest la Atena împotriva măsurilor de austeritate plănuite de guvernul grec pentru a depăşi criza datoriilor. La Salonic, cel de-al doilea oraş ca mărime al Greciei, poliţia a folosit gaze lacrimogene în ciocnirile cu grupuri de tineri protestatari. La sfârşitul acestei săptămâni, Grecia urmează să încheie negocierile cu Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional despre măsurile de austeritate pe care trebuie să le ia pentru a putea primi un pachet de împrumuturi salvatoare.

Statele Unite și Australia avertizează despre iminența unor atacuri teroriste la New Delhi

Statele Unite şi Australia au avertizat că există pericolul „iminent” al unor atacuri teroriste în capitala Indiei. Ambasada americană la New Delhi a publicat o recomandare pentru turişti să evite pieţele aglomerate, spunînd că zonele comerciale şi alte locuri vizitate frecvent de occidentali au fost ţinte ale atacurilor în trecut. În India există diverse grupări de insurgenţi şi militanţi, dar grupările teroriste islamice locale sau pakistaneze sunt considerate cele mai periculoase.

Comisarul european pentru extindere, Stefan Fule așteptat la Chișinău pe 14 mai

Comisarul european pentru extindere, Stefan Fule va vizita Chişinăul pe 14 mai pentru a participa la manifestările dedicate zilelor Europei. Şeful Delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău, Dirk Schuebel a făcut anunţul în timpul unei întrevederi cu premierul Vlad Filat. Un comunicat al guvernului spune că pregătirile pentru marcarea zilei Europei pe 9 mai la Chişinău au fost discutate de cei doi în cursul întrevederii.

Mihai Ghimpu va participa la 8 mai la summitul CSI de la Moscova

Preşedintele interimar Mihai Ghimpu a anunţat că va participa la 8 mai la Moscova la reuniunea la vârf a şefilor de state din Comunitatea Statelor Independente. Dar îşi menţine decizia să nu participe la parada de 9 mai de pe Piaţa Roşie, la aniversarea a 65 de ani de la sfârşitul celui de-al doilea război mondial. La paradă va participa un efectiv de 70 de militari moldoveni, potrivit hotărârii Alianţei pentru Integrare Europeană.

Curtea de Apel Chișinău reinstituie arestul la domiciliu impus lui Iacob Gumeniță

Curtea de Apel a restabilit măsura arestului la domiciliu pentru fostul şef al poliţiei municipale Chişinău, Iacob Gumeniţă, cercetat penal pentru implicare în maltratarea tinerilor în aprilie anul trecut. Procuratura Generală a cerut restabilirea arestul la domiciliu, ridicat anterior de o instanţă inferioară, pentru a preveni influenţarea martorilor de către Gumeniţă. Iniţial, el fusese arestat şi închis în izolatorul centrului anticorupţie, dar eliberat acasă din motive de sănătate. Înregistrările video din noaptea de pe 7 spre 8 aprilie 2009 îl înfăţişează pe Gumeniţă lovind cu picioarele tineri culcaţi la pământ de către poliţie în Piaţa Marii Adunări Naţionale de la Chişinău.

Atena: demonstrație de protest împotriva măsurilor de austeritate necesare depășirii crizei financiare

Mii de oameni participă la un protest la Atena împotriva măsurilor de austeritate plănuite de guvernul grec pentru a depăşi criza datoriilor. La sfârşitul acestei săptămâni, Grecia urmează să încheie negocierile cu Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional despre măsurile de austeritate pe care trebuie să le ia pentru a putea primi un pachet de împrumuturi salvatoare. Pachetul prevede împrumuturi de 45 de miliarde de euro anul acesta, avînd o valoare totală de 120 de miliarde timp de trei ani. Dar este profund de nepopular în Grecia din cauza condiţiilor aspre pe care, după cum spun protestatarii, le va impune asupra oamenilor de rând.

Covorul de petrol provenind de la avaria platformei BP din Golful Mexic a atins coasta statului Lousiana

Guvernul Statelor Unite cere companiei britanice British Petroleum să oprească imensa scurgere de petrol în Golful Mexic care pune în pericol zone întinse ale litoralului american. Până la 5 mii de barili de petrol se scurg în apă în fiecare zi, după ce o instalaţie de extragere a petrolului a companiei britanice a explodat săptămâna trecută. Pata de petrol a atins coasta Luisianei şi ameninţă alte trei state americane. Cea mai gravă deversare în Statele Unite din ultimele decenii trezeşte îngrijorare în privinţa efectelor asupra lumii acvatice şi plajelor. Administraţia americană a interzis extragerea petrolului în zone noi de-a lungul coastei Statelor Unite până când nu este investigată cauza incidentului din Golful Mexic.

Avertisment american privind posibile atacuri teroriste la New Delhi

Ambasada Statelor Unite la New Delhi a anunțat că teroriştii planifică atacuri „iminente” în capitala Indiei. Într-o recomandare publicată pe pagina din internet, ambasada le spune turiştilor americani din India să fie vigilenţi şi să evite mai multe locuri periculoase, ca pieţele vizitate des de turiştii occidentali şi ţinte ale unor atacuri în trecut. India a învinuit pentru atacurile precedente militanţii conectaţi la grupările islamiste din Pakistan.

Premierul Rusiei Vladimir Putin propune fuziunea concernului rus de stat Gazprom cu societatea ucraineană Naftohaz

Premierul Rusiei Vladimir Putin a propus fuziunea concernului rus de stat Gazprom, cea mai mare companie de gaze din lume, cu firma energetică a Ucrainei, Naftohaz. Putin a făcut propunerea la întrevederea de vineri la Soci cu omologul său ucrainean, Mykola Azarov. Premierul rus a mai spus că banca rusă de stat pentru comerţul extern, VTB, este gata să ofere Ucrainei un împrumut de jumătate de miliard de dolari pentru a o ajuta să-şi refacă economia lovită de criză.

Întâlnirea de vineri a fost ultima dintr-o serie de contacte ruso-ucrainene la vârf, între care întâlnirea preşedinţilor Ianukovici şi Medvedev săptămâna trecută la Harkov, unde au semnat acordul de prelungire a chiriei pentru flota rusă în portul ucrainean Sevastopol, în schimbul ieftinirii gazelor ruseşti pentru Ucraina cu 30 la sută.

PCRM organizează la Chișinău un miting de protest cu ocazia zilei de 1 mai

Partidul Comuniştilor organizează astăzi la Chişinău un protest împotriva alianţei de guvernare cu ocazia zilei de 1 mai, ziua muncii. Opoziţia comunistă cere dizolvarea parlamentului şi organizarea alegerilor anticipate după 16 iunie, când expiră un an de la dizolvarea precedentă a forului legislativ incapabil să aleagă un nou şef al statului. Vineri, deputatul comunist Grigore Petrenco a acuzat Alianţa pentru Integrarea Europeană că ar face disponibilizări în instituţiile statului pe criterii politice. El a dat ca exemplu centralele electrice cu termificare CET 1 şi CET 2, aeroportul Chişinău şi Poşta Moldovei.

„Cine vrea să muncească, munceşte în continuare”, a declarat în replică preşedintele interimar Mihai Ghimpu.

Președintele interimar Mihai Ghimpu va lua parte la summitul CSI din 8 mai

Presedintele interimar al Republicii Moldova Mihai Ghimpu a anuntat ca va participa la 8 mai la reuniunea sa virf a sefilor de state din Comunitatea Statelor Independente, dar nu va participa la parada de 9 mai de la Moscova. La parada de la 9 mai din Piata Rosie va participa un efectiv de 70 de militari moldoveni, potrivit hotaririi Aliantei pentru Integrare Europeana.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG