Linkuri accesibilitate

Ştiri

Chișinău: nou sistem de avertizare meteorologică

Începînd de luni, 16 august, în Republica Moldova va fi introdus un nou sistem de avertizare privind starea vremii, indentic cu cel din România şi din alte ţări ale UE. Sistemul va avea patru culori, sau patru coduri: verde, galben, portocaliu şi roşu.

Verdele semnalează vreme normală, fără pericole, iar galbenul – vreme potenţial periculoasă. Portocaliul avertizează despre pericole mai mari, iar roşul indică riscul mare al unor fenomene extreme: furtună, ploi abundente cu grindină, caniculă, ger, risc de inundaţii majore etc.

Noul sistem, cu explicaţiile de rigoare, va fi prezent de luni şi pe site-ul Serviciului Hidrometeorologic de Stat, la adresa meteo.md.

11 secții de votare la referendumul din septembrie vor fi deschise în localitățile transnistrene controlate de Chișinău

Comisia Electorală Centrală a informat că la referendumul de la 5 septembrie, alegătorii cu reşedinţa în stânga Nistrului aflaţi la Chişinău vor putea vota numai la o secţie, 113, aflată în incinta Direcţiei Căilor Ferate, pe strada Vlaicu Părcălab, nr. 48.

CEC a mai anunţat că în regiunea transnistreană vor fi deschise în vederea referendumului 11 secţii de votare în localităţile unde Republica Moldova îndeplineşte controlul constituţional.

Statele Unite vor trimite în Rusia echipamente şi instalaţii pentru lupta contra incendiilor

Statele Unite au anunţat că vor ajuta Rusia să lupte cu cele aproximativ 500 de incendii active încă în partea de vest a ţării. Casa Albă a spus că mai multe instituţii americane, inclusiv ministerul apărării, dar şi statul California, vor trimite pe calea aerului în Rusia echipamente şi instalaţii pentru lupta contra incendiilor.

Joi seară, preşedintele Barack Obama l-a sunat la telefon pe omologul său rus Dmitri Medvedev şi a exprimat condoleanţe din partea Statelor Unite pentru pierderile de vieţi omeneşti provocate de incendii.

Economia celor 16 ţări din zona euro a crescut cu 1% în trimestrul II

Economia celor 16 ţări din zona euro a crescut de la un trimestru la altul peste aşteptări, cu 1%, mai ales datorită performanţei economiei germane, care a crescut în trimestrul al doilea cu 2,2%. Salutînd la Berlin ştirile bune, ministrul german al economiei, Rainer Bruederle a spus că reluarea creşterii, într-un mod aşa de spectaculos, arată că guvernul a făcut bine introducând stimulii economici.

Agenţiile de presă spun însă că performanţa bună a economiilor europene în trimestrul al doilea ar putea fi urmată de o nouă stagnare, pe fondul măsurilor de austeritate bugetară, care ar putea reduce consumul.

Catherine Ashton avertizează Moscova că încalcă acordul din 2008 staționînd rachete în Abhazia

Coordonatoarea politicii externe a UE, Catherine Ashton a avertizat Rusia că desfăşurînd rachete în Abhazia violează acordul de încetare a focului care a pus capăt războiului ruso-georgian din 2008. Rusia a anunţat miercuri că a amplasat rachete antiaeriene de tip S-300 în Abhazia, precizînd că ele acoperă şi cealaltă enclavă din Georgia, Osetia de Sud. Moscova a recunoscut independenţa ambelor regiuni.

Uniunea Europeană sprijină integritatea teritorială a Georgiei, iar Catherine Ashton a avertizat astăzi Moscova că nu poate desfăşura armament în Abhazia sau Osetia de Sud fără acordul guvernului de la Tbilisi.

Chișinău: directorul asociaţiei International Express Recruitment Ability arestat pentru escrocherie

Şeful unei asociaţii obşteşti a fost arestat sub acuzaţia că ar fi primit peste un milion de lei de la studenţi cărora le-a promis slujbe inexistente, în Statele Unite. Potrivit centrului anticorupţie, Dumitru Jioară, directorul asociaţiei International Express Recruitment Ability, ar fi înşelat în acest fel peste 40 de tineri, timp de un an. Studenţii spun că Jioară a refuzat să le înapoieze banii, odată ce s-au întors dezamăgiţi din Statele Unite.

Moldpres scrie că Jioară este acuzat de escrocherie şi dacă va fi găsit vinovat poate fi condamnat la închisoare de la 7 la 10 ani.

Capturarea în provincia afgană Khost a unuia din șefii grupării talibane Haqqani care colaborează cu Al Qaida

NATO a informat că forţele americane şi afgane şi-au intensificat operaţiunile împotriva unei facţiuni a Talibanilor care colaborează cu reţeaua al Qaida.
Într-un comunicat de presă al alianţei se spune că într-un raid efectuat joi în provincia Khost a fost capturat unul din şefii grupului Haqqani, considerat una din cele mai periculoase formaţiuni insurgente din Afganistan.

Tot din Afganistan a parvenit ştirea că militanţii islamişti au ucis un militar din forţa internaţională. Naţionalitatea lui nu a fost făcută publică.

Sarajevo:trei sîrbi și un sloven acuzați de participare la masacrul de la Srebrenica

Patru foşti membri ai armatei sârbilor bosniaci au fost trimişi în instanţă pentru rolul pe care l-ar fi jucat în masacrul de la Srebrenica. Trei sârbi şi un sloven sunt acuzaţi că au participat direct la uciderea a 800 de bărbaţi şi băieţi musulmani în iulie 1995, la o fermă din apropierea oraşului.
În total, în masacrul de la Srebrenica, cel mai mare din istoria post-belică a Europei, au fost ucişi 8000 de oameni.

Economia gri a Chinei produce venituri echivalînd cu o treime din PNB

Un studiu dat publicităţii la Beijing sugerează că chinezii care o duc bine ar ascunde averi în valoare de 1400 miliarde de dolari, echivalentul unei treimi din produsul naţional brut al ţării. Studiul este consacrat aşa-numitei „economii cenuşii”, neimpozitate, despre care se crede că este mai dezvoltată în China decât în alte părţi ale lumii.

Autorii cercetării susţin printre altele că în mediul urban – mult mai prosper decât cel rural - venitul mediu real al chinezilor este de aproape 5000 de dolari pe lună, adică de două ori mai mult decât cel oficial.

București: BNS constată o creștere a economiei de 0,3% în trimestrul II

Biroul Naţional de Statistică din România spune că economia a ieşit din recesiune în trimestrul al doilea, înregistrînd o creştere de 0,3 la sută faţă de trimestrul precedent. Anterior, economia românească se contractase timp de şase trimestre consecutive, într-una din cele mai grave recesiuni din întreaga Uniune Europeană. Pentru întregul an curent, guvernul român prevede o scădere a PIB-ului de 1,9%.

Potrivit experţilor, explicaţia pentru rezultatele mai bune din trimestrul doi al anului curent este creşterea exporturilor cu peste 25% şi a producţiei industriale cu 4,4% în prima jumătate a anului.

Președintele Traian Băsescu a făcut un apel la menținerea unității AIE

Preşedintele României, Traian Băsescu a făcut apel la alianţa de guvernare de la Chişinău să rămână unită pentru a-şi duce la îndeplinire obiectivul de integrare europeană a Republici Moldova. Traian Băsescu a lansat apelul în cadrul unui interviu comun cu preşedintele interimar al Moldovei, Mihai Ghimpu difuzat în direct de site-urile internet hotnews.ro şi hotnews.md de la o staţiune de pe litoralul românesc.
Mihai Ghimpu a spus că Alianţa pentru Integrarea Europeană trebuie să-şi menţină unitatea în ciuda divergenţelor şi apropiatelor exerciţii electorale.
Cei doi preşedinţi au apărat acordarea de către România a cetăţeniei române pentru moldovenii sau urmaşii lor care au pierdut-o după cel de-al doilea război mondial.

Chișinău: pagubele făcute de inundații estimate la 65 milioane de dolari

Premierul Vlad Filat a declarat astăzi că daunele inundaţiilor se ridică 65 de milioane de dolari. La o întâlnire cu ambasadorul Statelor Unite la Chişinău, Vlad Filat a spus că daunele au fost estimate de guvern într-un raport preliminar.
Primul ministru a participat împreună cu ambasadorul Asif Chaudhry la sosirea în Moldova a două noi autocare cu ajutoare umanitare americane, care cuprind bărci de salvare, pompe de apă, plăpumi, cizme, echipament medical şi medicamente în valoare de peste 220 mii de dolari.
Potrivit Moldpres, ambasadorul american a spus că Statele Unite doresc să ajute nu doar la lichidarea imediată a consecinţelor, dar şi la crearea unui mecanism de prevenire a inundaţiilor.

In Rusia sînt active încă peste 500 de incendii

La Moscova, a plouat astăzi cu adevărat pentru prima dată, după săptămânile de arşiţă care a provocat sute de incendii în Rusia şi compromis un sfert din recolta de cereale.
Ministerul rus al Situaţiilor Excepţionale spune că peste 500 de incendii continuă în Rusia, inclusiv 29 în jurul Moscovei. Ministerul spune că 14 mii de pompieri sunt antrenaţi în stingerea flăcărilor în apropierea Moscovei.
Pompierii încearcă, de asemenea, să stingă un incendii în creştere în apropierea principalului reactor nuclear al ţării la Sarov, un oraş al regiunii Nijnii Novgorod. Incendiile au ucis 50 de oameni şi au distrus sate întregi în Rusia. Incendii au izbucnit şi în Ucraina.

Rusia anunță inaugurarea primului reactor nuclear iranian de la Busher la 21 august

Agenţia atomică a Rusiei a anunţat că va lansa primul reactor nuclear în Iran pe 21 august. Rusia oferă sprijin Iranului la construcţia mult amânatei centrale atomice de la Bushehr.
Ţările occidentale suspectează Iranul că ar încerca să construiască propria bombă atomică şi au exprimat critici faţă de implicarea Rusiei în construcţia reactorului. Rusia spune că centrala de la Busher nu cade sub incidenţa sancţiunilor împotriva Iranului pentru că are destinaţie strict civilă şi nu poate fi folosită pentru programele de înarmare.

Creștere economică de 2,2% înregistrată în Germania în al doilea trimestru al anului

Datele oficiale arată că economia Germaniei, cea mai importantă din Europa, a crescut cu 2,2 procente în al doilea trimestru al acestui an faţă de primul. Este cea mai rapidă creştere de după reunificarea Germaniei cu două decenii în urmă şi este explicată prin creşterea cererii pentru mărfurile germane din partea economiei mondiale în curs de refacere.
Economia Franţei, a doua ca mărime din Europa, a crescut cu 0,6 la sută în trimestrul al doilea faţă de 0,2 la sută în primul. Economia Greciei a continuat însă să se reducă înregistrînd o descreştere de 1,5 la sută.
Datele despre Produsul Intern Brut al celor 16 economii din zona euro în trimestrul doi urmează a fi publicate în cursul zilei.

Israelul ia măsuri de securitate în jurul moscheei Al-Aqsa la Ierusalim

Israelul a trimis sute de poliţişti adiţionali în estul Ierusalimului în timp ce populaţia preponderent musulmană se adună la moscheea Al-Aqsa pentru prima vinere de rugăciune din timpul Ramadanului. Un purtător de cuvânt al poliţiei din Ierusalim a spus că 2 mii de poliţişti adiţionali au fost desfăşuraţi pentru prevenirea ostilităţilor, după câteva izbucniri ale violenţei în ultimele câteva luni.
În moschee au voie să intre numai bărbaţii de peste 50 de ani şi femeile de peste 45 de ani. Zeci de mii de palestinieni sunt aşteptaţi să participe la rugăciune la moscheea Al-Aqsa şi la o moschee apropiată, care constituie al treilea loc ca importanţă pentru musulmani după Mecca şi Medina din Arabia saudită.

Alegeri parlamentare în Myanmar anunțate pentru 7 noiembrie

Liderii militar ai Myanmarului au anunţat astăzi că vor organiza pe 7 noiembrie primele alegeri din ultimele două decenii. Anunţul a fost difuzat de posturile de stat de radio şi televiziune. Înainte de anunţarea campaniei, junta a adoptat numeroase legi şi decizii criticate drept anti-democratice şi injuste de către lidera opoziţiei aflată în detenţie, Aung San Suu Kyi şi comunitatea internaţională.
Liga Naţională pentru Democraţie condusă de Suu Kyi boicotează alegerile, după ce a fost dizolvată în luna mai, când a refuzat să se înregistreze. La alegerile din 1990, partidul câştigase majoritatea, dar rezultatul scrutinului nu a fost acceptat de juntă.

Rospotrebnadzor dezminte oficial existența vreunui embargo asupra vinurilor moldovenești

Serviciul sanitar rus a dezminţit oficial că Rusia ar fi interzis importul de vinuri moldoveneşti. Într-un comunicat publicat de Rospotrebnadzor se spune că informaţia apărută în presă despre presupusa interdicţie „nu corespunde realităţii”. „Importul producţiei vinicole continuă”, se mai spune în comunicat.

Agenţia Reuter a relatat miercuri că serviciul federal vamal al Rusiei a distribuit un ordin tuturor punctelor de control vamal, în care se spune că nu au voie să accepte „vinuri, material vinicol şi coniacuri produse în Republica Moldova”. Ştirea fusese dezminţită, într-o declaraţie făcută Europei Libere, de Valeriu Cosarciuc, ministrul moldovean al Agriculturii.
Comunicatul serviciului sanitar rus mai spune că un grup de experţi moldoveni aflaţi la Moscova s-au arătat mulţumiţi de felul în care Rospotrebnadzor verifică calitatea vinurilor importate.

Grupul de experți moldoveni aflat la Moscova așteptat să revină la Chișinău astăzi

Ministrul Agriculturii, Valeriu Cosarciuc a declarat că aşteaptă astăzi revenirea experţilor moldoveni de la Moscova pentru a afla dacă Rusia intenţionează într-adevăr să introducă un embargo total împotriva vinurilor moldoveneşti. „Grupul de experţi se află la centrul medicinii preventive din oraşul Moscova, unde vor lucra până vineri, iar seara se vor întoarce acasă. Atunci vom afla mai multe informaţii”.
Agenţia Reuter a relatat că serviciul federal vamal al Rusiei a distribuit un ordin tuturor punctelor de control vamal, în care se spune că nu au voie să accepte „vinuri, material vinicol şi coniacuri produse în Republica Moldova”.
Dar ministrul Cosarciuc a spus joi Europei Libere că autorităţile moldovene au contactat ministerul de externe rus, care nu a confirmat ştirea.

Marian Lupu sugerează că Vlad Filat s-ar afla în spatele scandalului mediatic referitor la PD și Vlad Plahotniuc

Liderul democrat, Marian Lupu l-a atacat la o conferinţă de presă pe colegul său din alianţa de guvernare, Vlad Filat, sugerînd că premierul s-ar afla în spatele scandalului mediatic în jurul său şi al omului de afaceri, Vlad Plahotniuc. „Domniei sale i-ar fi foarte convenabilă această situaţie în calitate de unul dintre importanţii contracandidaţi din cursa prezidenţială”.
Marian Lupu democrat a mai spus că şi opoziţia comunistă ar avea de câştigat de pe urma scandalului în care Plahotniuc este acuzat că ar controla, prin intermediul Partidului Democrat, ramuri ale puterii ca procuratura şi centrul anticorupţie.
De la declanşarea scandalului, premierul Filat a avut o reacţie prudentă, spunînd că nu se va lăsa atras într-un joc al acuzaţiilor lipsite de probe.

Robert Zoellick apreciază îmbunătățirea climatului de afaceri din Moldova

Guvernul moldovean a reuşit să îmbunătăţească remarcabil climatul de afaceri din ţară, dar rămân multe de făcut – a apreciat preşedintele Băncii Mondiale, Robert Zoellick, la o conferinţă de presă la Chişinău.

Robert Zoellick a spus că Banca Mondială poate acţiona cel mai eficient în cooperare cu alte instituţii financiare şi ţări donatoare, cum a demonstrat-o reuniunea de la Bruxelles în martie, când Moldovei i s-a promis un sprijin de 2,6 miliarde de dolari, în decurs de câţiva ani. Efectul acestor credite şi donaţii, a spus Zoellick, va depinde insă numai de eforturile depuse în Republica Moldova,

Intrevedere Shimon Peres-Traian Băsescu la București

Preşedintele Israelului, Shimon Peres a mulţumit românilor la Bucureşti pentru faptul că au salvat mii de evrei români de la deportări, în timpul celui de al doilea război mondial.
În prima vizită a unui preşedinte israelian în România, încheiată ieri, Peres nu s-a referit însă la atrocităţile comise de armata şi autorităţile române împotriva evreilor din afara graniţelor ţării în timpul ofensivei spre est.
Preşedintele român, Traian Băsescu i-a spus preşedintelui israelian că ţara sa va fi un partener loial al NATO şi Israelului în cazul unui conflict cu Iranul, dar şi-a exprimat speranţa că disputa pe tema programului nuclear iranian va fi rezolvată pe căi diplomatice.

Militari americani în ajutorul sinistraților din Pakistan

O navă cu aproximativ o mie de militari americani şi mai multe elicoptere au sosit în Pakistanul afectat de inundaţii pentru a ajuta la eforturile de salvare. Statele Unite au promis Pakistanului 71 de milioane de dolari ca ajutoare de urgenţă.
Guvernul pakistanez este criticat aspru pe plan local pentru răspunsul tardiv la cele mai grave inundaţii din istoria ţării, care au ucis în jur de 1600 de oameni şi a afectat 14 milioane. La săptămâni de la declanşarea inundaţiilor, preşedintele Asif Ali Zardari a vizitat ieri pentru prima dată zonele afectate.

Statele Unite îngrijorate de persecutarea minorităților religioase din Iran

Secretarul de stat american, Hillary Clinton a spus că Statele Unite sunt „profund îngrijorate” în legătură cu tratamentul minorităţilor religioase în Iran.
Şapte lideri Bahai, cea mai numeroasă minoritate non-musulmană din Iran, au fost condamnaţi joi la câte 20 de ani de închisoare sub diferite acuzaţii: de la spionaj, la răspândirea corupţiei, subminarea Islamului şi cooperarea cu Israelul. Hillary Clinton a spus într-o declaraţie că Statele Unite sunt hotărâte să apere libertatea religioasă în întreaga lume şi nu vor lăsa fără atenţie comunitatea Bahai din Iran.

Moscova: arestări în cursul unei demonstrații împotriva primarului Lujkov

La Moscova în jur de 30 de persoane au fost reţinute pentru că au participat la un miting neautorizat în faţa primăriei, cerând demisia primarului general Lujkov. Printre cei reţinuţi se numără şi activistul pentru drepturile omului Lev Ponomorev. Protestul a fost provocat de refuzul primarului de a-şi întrerupe vacanţa în Austria, când incendiile din apropiere de Moscova au început să înece orașul cu fum.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG