Linkuri accesibilitate

Ştiri

Patriarhul rus Kiril se roagă pentru păstrarea Moldovei „în uniunea spirituală a Sfintei Rusii”

Patriarhul rus Kiril a declarat că biserica pe care o conduce se roagă ca „orientarea politică a Moldovei să contribuie la păstrarea unităţii Sfintei Rusii”, definită ca o comunitate spirituală din care Moldova ar face parte. Potrivit unui comunicat al bisericii ortodoxe ruse, patriarhul Kiril a făcut declaraţia la întrevederea cu mitropolitul Moldovei Vladimir avută sâmbătă la mânăstirea Solovki din Rusia.

Patriarhul Kiril explică în comunicat că, deşi în Moldova nu se vorbeşte o limbă slavă, o vede ca parte a Sfintei Rusii, care ar fi o noţiune spirituală situată de asupra celor etnice, politice sau lingvistice.

Într-un aparent comentariu asupra situaţiei politice din Moldova, patriarhul Kiril i-a spus mitropolitului Vladimir că nici un partid politic „care ameninţă cu dezmembrarea, nu vor putea rupe această unitate spirituală”.

Moscova: poliția împiedică două demonstrații neautorizate ale opoziției

De la Moscova se relatează că poliţia a împiedicat transportarea echipamentelor muzicale în piaţa Puşkin din centrul oraşului, unde planificau un concert rock oponenţii defrişărilor de pădure pentru construcţia unei autostrăzi. Poliţia l-a reţinut pe un proeminent apărător al drepturilor omului, Lev Ponomaryov în apropierea pieţei unde se adunaseră aproximativ 800 de protestatari.

Poliţia a împiedicat o demonstraţie separată, la care aproximativ 100 de activişti ai opoziţiei politice plănuiau să mărşăluiască prin Moscova pentru a marca ziua drapelului rus, tricolorul roşu, alb şi albastru adoptat de Rusia după destrămarea Uniunii Sovietice. Doi lideri ai opoziţiei politice, Boris Nemţov şi Mihail Şneider au fost reţinuţi de poliţie pentru tentativa organizării marşului fără aprobarea autorităţilor.

Firma „Viscons-Service" cîștigă licitația pentru construcția de case în Cotul Morii și Nemțeni

Ministerul Construcţiilor şi Dezvoltării Regionale a anunţat că firma „Viscons-Service” din Chişinău a câştigat licitaţia publică pentru construcţia a 560 de case cu 2 şi 3 camere pentru sinistraţii din satele Cotul Morii şi Nemţeni din raionul Hânceşti. Lucrările de construcţie urmează să înceapă săptămâna viitoare cu materialele de construcţie oferite ca ajutor de România.

La licitaţie au participat 18 firme care au reuşit să depună toate actele până la 16 august, data limită. Ministerul spune că a respins de la concurs firmele care au întârziat, au prezentat costuri peste cele estimate de guvern, au inclus taxa pe valoare adăugată în structura de cheltuieli chiar dacă lucrările sunt scutite de TVA sau nu aveau o scrisoare de garanţie bancară.

Ministerul Construcţiei urmează să organizeze o a doua licitaţie pentru locuinţe cu 4 şi 5 camere.

36 de irakieni și afgani prinși la granița româno-maghiară pe cînd încercau să intre în spațiul Schengen

Poliţia de frontieră a României a prins 36 de migranţi ilegali din Irak şi Afganistan ascunşi într-un camion cu furaj pentru animale. Poliţia de frontieră română a spus că migranţii au fost găsiţi într-un compartiment special al unui camion înregistrat în Polonia, care se îndrepta spre Ungaria, trecînd pe la punctul de graniţă Varsand. Potrivit autorităţilor române, migranţii intenţionau să ajungă în spaţiul Schengen.

În luna martie, 50 de migranţi din Afganistan, inclusiv 15 copii au fost descoperiţi la graniţa româno-ungară într-un camion care transporta oţet.

Canberra: situație de pat electoral după legislativele de sîmbătă

Principalele partide politice din Australia încep negocierile cu independenţii pentru înfiinţarea unei majorităţi parlamentare după alegerile neconcludente de sâmbătă. Nici unul din principalele partide rivale nu a obţinut cele 76 de locuri în Parlament de care au nevoie pentru formarea guvernului.

Autorităţile electorale au spus că Partidul Muncii de centru-stânga şi coaliţia conservatoare condusă de Partidul Liberal au obţinut ambele câte 71 de locuri. Şefa guvernului de centru stânga, Julia Gillard a spus că Partidul Muncii din care face parte, planifică să discute cu toţi cei cinci independenţi care au intrat în camera inferioară a parlamentului australian. O declaraţie similară a făcut şi liderul liberalilor Tony Abbott.

Alegerile au avut loc la două luni după ce Gillard l-a înlăturat pe Kevin Rudd de la şefia Partidului Muncii într-o încercare să devină prima femeie prim-ministru în Australia.

Teheran: primul bombardier nepilotat cu rază lungă de acțiune produs în Iran

Preşedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad a inaugurat astăzi primul bombardier nepilotat cu rază lungă de acţiune al Iranului. Ahmadinejad a spus că bombardierul a fost construit în scopuri defensive şi de descurajare a atacurilor. Lung de patru metri, avionul Karrar a fost inaugurat de ziua industriei defensive a Iranului la o ceremonie transmisă în direct de televiziunea oficială.

Nu au fost date publicităţii detalii despre caracteristicile bombardierului. Iranul produce avioane nepilotate uşoare, de recunoaştere de la sfârşitul anilor 1980.

Chișinău: miting în sprijinul alegerii președintelui țării prin sufragiu universal

Câteva zeci de oameni de cultură şi politicieni s-au adunat astăzi în scuarul Arcului de Triumf la Chişinău la un miting în sprijinul referendumului de pe 5 septembrie şi a revenirii la alegerea şefului statului prin vot popular. Mitingul este organizat de Partidul Liberal Democrat al premierului Vlad Filat şi de Asociaţia Naţională a Uniunilor de Creaţie.

Președintele interimar Ghimpu va semna un decret de condamnare a pactului Ribbentrop-Molotov

Preşedintele interimar Mihai Ghimpu a spus că se pregăteşte să emită un decret pentru condamnarea pactului Ribbentrop-Molotov, de la semnarea căruia se împlinesc luni, 23 august, 71 de ani. Mihai Ghimpu a făcut anunţul la postul Publika TV.

În urma pactului semnat în 1939 de Germania nazistă şi URSS, România a cedat Basarabia Uniunii Sovietice pe 28 iunie 1940, când armata şi funcţionarii români s-au retras în urma unui ultimatul al Moscovei.

Mihai Ghimpu a iritat de mai multe ori Moscova în ultimele luni prin decretul de instituire a zilei ocupaţiei sovietice în Moldova pe 28 iunie şi prin decorarea grupului Ilaşcu.

Washington: Iranul nu are nevoie de instalații de îmbogățire a uraniului date fiind livrările ruse de combustibil nuclear

Statele Unite spun că furnizarea combustibilului nuclear de către Rusia pentru prima centrală atomică a Iranului arată că Republica Islamică nu are nevoie de propriile capacităţi de îmbogăţire a uraniului. Purtătorul de cuvânt al departamentului de stat, Darby Holladay a mai spus că Statele Unite sunt de acord că reactorul nuclear de construcţie rusească de la Bushehr are menirea să furnizeze energie pentru scopuri civile şi nu reprezintă riscuri de proliferare.

Însă Israelul, aliatul Statelor Unite, a criticat lansarea reactorului din Iran, spunînd că este „total inacceptabilă”. Într-o declaraţie în scris, ministerul israelian de externe a făcut apel la comunitatea internaţională să mărească presiunile asupra Iranului pentru oprirea activităţilor de îmbogăţire a uraniului şi construirea reactoarelor.

Statele Unite şi Israelul au lansat declaraţiile după anunţul Iranului că inginerii monitorizai de inspectorii ONU au început sâmbătă încărcarea reactorului de la Bushehr cu combustibil furnizat de Rusia.

FMI: distrugerile din Pakistan constituie o provocare economică masivă

Fondul Monetar Internaţional spune că refacerea Pakistanului în urma inundaţiilor devastatoare reprezintă „o provocare economică masivă” şi că FMI va trebui să revadă bugetul şi perspectivele financiare ale ţării pentru a afla cum o poate ajuta să avanseze. Directorul FMI pentru Orientul Mijlociu şi Asia Centrală, Masood Ahmed a mai spus într-o declaraţie scrisă că Fondul rămâne alături de Pakistan. Declaraţia a fost difuzată înaintea negocierilor de săptămâna viitoare la Washington între oficiali ai FMI şi ai Pakistanului.

În prezent, Pakistanul datorează Fondului miliarde de dolari pentru împrumuturile anterioare. Autorităţile pakistaneze au spus că reconstrucţia ţării după inundaţi poate costa până la 15 miliarde de dolari.

Premierul chinez Wen Jiabao pledează pentru o reformă politică

Premierul chinez Wen Jiabao spune că China trebuie să realizeze o reformă politică pentru a asigura sănătatea economiei. Agenţia oficială Xinhua îl citează pe primul ministru cu declaraţia că, fără restructurări politice, China poate pierde realizările obţinute prin restructurarea economică, iar obiectivele de modernizare pot fi compromise.

Într-un discurs rostit în oraşul Shenzhen, Wen a mai spus că doreşte să „creeze condiţii” care le-ar permite chinezilor să critice guvernul pentru a rezolva „problema unei supra-concentrări a puterii şi controlului ineficace”. Premierul Chinei nu a oferit detalii, dar a spus că drepturile democratice ale chinezilor trebuie garantate.

Stockholm: retragerea mandatului de arestare emis contra fondatorului site-ului WikiLeaks

Procurorii suedezi au retras mandatul de arestare emis pe numele fondatorului WikiLeaks, Julian Assange, spunînd că suspiciunile de viol împotriva sa nu s-au adeverit. Anunţul a fost făcut de procurorul şef, Eva Finne la 24 de ore de la emiterea mandatului. Julian Assange rămâne a fi cercetat pentru hărţuire sexuală, o acuzaţie mai puţin gravă.

WikiLeaks, un site pe internet, a publicat în urma unei scurgeri de informaţie mii de documente despre activitatea armatei americane în Irak şi Afganistan.
Assange, cetăţean australian, este citat cu declaraţia că acuzaţiile împotriva lui sunt neîntemeiate, iar apariţia lor în acest moment ar fi profund suspectă. El a spus că intenţionează să dea publicităţii încă 15 mii de documente despre războiul din Afganistan.

Tablou de Vand Gogh furat de la muzeul Mahmud Khalil din Cairo

În Egipt, o lucrarea a pictorului Vincent Van Gogh rămâne dispărută după ce fusese furată de la un muzeu din Cairo. Ministrul Culturii, Farouk Hosni a dezminţit într-o declaraţie făcută agenţiei oficiale MENA relatările că pictura ar fi fost recuperată la aeroportul din Cairo. Potrivit acelor relatări, poliţia ar fi reţinut la aeroport doi italieni, un tânăr şi o tânără, care ar fi încercat să scoată lucrarea din Egipt.

Cunoscută sub denumirea "Vaza cu Flori”, pictura este estimată la 50 de milioane de dolari. Ea fusese declarată furată sâmbătă de muzeul Mahmud Khalil.
Este pentru a doua oară când lucrarea pictorului olandez este furată de la acelaşi muzeu. Prima dată a fost furată în 1978 şi recuperată doi ani mai târziu în Kuwait. Dar autorităţile egiptene nu au dat publicităţii circumstanţele primului furt.

Fondatorul site-ului WikiLeaks arestat în Suedia

Un procuror suedez a emis mandat de arestare pe numele fondatorului WikiLeaks, Julian Assange acuzat de hărţuire şi viol. WikiLeaks, un site pe internet, a publicat în urma unei scurgeri de informaţie mii de documente despre activitatea armatei americane în Irak şi Afganistan.
Assange, cetăţean australian, este citat cu declaraţia că acuzaţiile împotriva lui sunt neîntemeiate iar apariţia lor în acest moment ar fi profund suspectă. El a spus că intenţionează să dea publicităţii încă 15 mii de documente despre războiul din Afganistan. Assange s-a aflat săptămâna trecută în Suedia unde sunt amplasate câteva servere ale WikiLeaks.

Președintele Egiptului și regele Iordaniei vor participa la negocierile de pace în Orientul Mijlociu de la Washington

Preşedintele Egiptului, Hosni Mubarak şi regele Iordaniei Abdullah II au acceptat invitaţia Statelor Unite să participe pe 2 septembrie la lansarea negocierilor de pace directe între israelieni şi palestinieni. Vineri, secretarul de stat american, Hillary Clinton a spus că negocierile găzduite de preşedintele Barack Obama, primele din decembrie 2008, se vor axa pe soluţia celor două state în Orientul Mijlociu.
Quartetul pentru Orientul Mijlociu compus din Statele Unite, Uniunea Europeană, Rusia şi Naţiunile Unite a sprijinit azi anunţul american şi a spus că negocierile pentru înfiinţarea unui stat palestinian alături de Israel se pot încheia în decurs de un an.

Demonstrație a opoziției ruse la Kaliningrad

Activişti ai opoziţiei ruse de la Kaliningrad au organizat astăzi o demonstraţie la care au cerut să fie restabilită procedura de alegerea guvernatorului, numit în prezent de preşedintele rus. Protestatarii au mai cerut guvernatorului actual de la Kaliningrad, Georgy Boos să micşoreze tarifele la întreţinere. Serviciul rusesc al Europei Libere relatează că demonstraţia la care au luat parte aproximativ o mie de oameni s-a încheiat fără incidente.

Premierul Filat confirmă că va candida pentru funcția de președinte al Moldovei

Premierul Vlad Filat a spus că este tot mai deranjat de îndemnurile să renunţe la intenţia de a candida la funcţia de şef al statului. Într-un interviu la postul de radio Vocea Basarabiei, Filat a spus că nu renunţă, în ciuda acestor apeluri.
Liderul democrat, Marian Lupu, vechiul candidat prezidenţial al coaliţiei de guvernare declarase că intenţia premierului Filat marchează sfârşitul Alianţei pentru Integrarea Europeană. Liderul Alianţei Moldova Noastră, Serafim Urechean a spus că nu-l va sprijini pe Vlad Filat. Urechean a îndemnat alianţa de guvernare din care face parte să aleagă un singur candidat la prezidenţiale şi să participe cu liste comune la parlamentarele anticipate.
În interviul la Vocea Basarabiei, Vlad Filat a mai spus că principalul pericol pentru alianţa de guvernare ar fi o coaliţie de centru stânga la care ar lucra Partidul Comuniştilor conform unui plan sugerat „din altă parte”. Dar Filat a evitat să comenteze perspectiva alierii Partidului Democrat al lui Marian Lupu cu opoziţia comunistă.

Principalul suspect pentru atacurile sinucigașe din metroul de la Moscova ucis de forțele ruse în Daghestan

Comitetul naţional anti-terorism al Rusiei spune că forţele de securitate l-au ucis astăzi în Daghestan pe principalul suspect de organizarea atacurilor sinucigaşe cu bombă din luna martie în metroul de la Moscova.
Comitetul a spune că Magomedali Vagabov a fost ucis împreună cu alţi patru militanţi în ciocnirile cu forţele de securitate în satul Gunib din republica nord-caucaziană.
Dublul atac cu bombă dus la îndeplinire de femei sinucigaşe în metroul de la Moscova pe 29 martie a făcut 40 de morţi şi a rănit 100 de oameni. Potrivit unor relatări, Vagabov era soţul uneia dintre atacatoare, Mariam Şaripova.

Polițiști afgani uciși dintr-o eroare a forțelor Nato

Forţele NATO spun că militarii coaliţiei internaţionale ISAF au ucis din greşeală trei poliţişti afgani într-un incident din nordul Afganistanului. ISAF spune că forţele afgane au cerut sprijin aerian, fiind atacaţi vineri de insurgenţi în provincia Jowzjan. Poliţiştii afgani au fost ucişi accidental de două elicoptere venite în ajutor.
Tot astăzi, ISAF a spus că o femeie şi doi copii au fost ucişi din greşeală vineri într-o operaţiune împotriva militanţilor în provincia vestică Farah, împreună cu şase insurgenţi.
În sudul ţării, ISAF a pierdut vineri un militar în confruntările cu insurgenţii.

Acuzații ale Ministerului de externe rus aduse președintelui României pe tema Transnistriei

Ministerul rus de externe l-a acuzat pe Traian Băsescu, preşedintele României, de „insinuări neprieteneşti” la adresa Rusiei, făcute la recenta întâlnire la Iaşi cu premierul moldovean Vlad Filat. Purtătorul de cuvânt al ministerului rus de externe, Andrei Nesterenko a spus vineri că tema „ocupaţiei rusești” în Transnistria, la care s-a fi referit preşedintele român, este folosită în scopuri propagandistice. În răspunsurile adresate ziariștilor și postate pe site-ul în limba rusă al Ministerului de externe, Nesterenko a sugerat că România nu este sinceră când spune că apără suveranitatea şi integritatea Moldovei, iar afirmațiile președintelui ar exprima frustrarea față de eșecul recent al spionului român identificat la Moscova.
La întâlnirea cu Vlad Filat, Traian Băsescu a vorbit despre Transnistria răspunzînd la întrebarea jurnaliştilor dacă România are interese în această regiune: „România are interesul ca Republica Moldova să-şi redobândească integritatea teritorială, iar interesul nostru este legat de lucrurile de care credem. Credem că nici unui stat nu i se poate ocupa o parte din teritoriu”.

CEC a interzis difuzarea spotului publicitar electoral al PNL

Comisia Electorală Centrală a interzis Partidului Naţional Liberal să difuzeze un spot electoral în care pledează pentru unirea cu România. CEC a luat decizia în urma unei contestaţii a Partidului Comuniştilor. Secretarul Comisiei, Iurie Ciocan a spus că spotul PNL încalcă legislaţia pentru că cheamă la lichidarea suveranităţii şi independenţei Republici Moldova.
În materialul video incriminat, lidera PNL, Vitalia Pavlicenco spune: „Avem nevoie de un preşedinte curajos, care să ne conducă spre unirea cu România, calea cea mai scurtă de integrare în Uniunea Europeană”.
În apărarea sa, PNL a spus că are dreptul la libertatea expresiei şi că spotul nu este cu nimic mai grav decât apelul la aderarea la Uniunea Europeană sau la Uniunea Rusia-Belarus.

Iranul a început încărcarea cu combustibil nuclear a centralei de la Busher

Iranul a început alimentarea cu combustibil nuclear a primei sale centrale atomice de construcţie rusească. Reactorul din portul sudic Busher a fost lansat la o ceremonie la care au luat parte oficiali iranieni şi ruşi din domeniul energiei atomice.
O declaraţie a Organizaţiei pentru Energia Atomică a Iranului spune că inginerii au început încărcarea combustibilului în reactor în prezenţa inspectorilor trimişi de Agenţia Internaţională pentru Energia Atomică.
Construcţia centrale de la Busher a început cu 35 de ani în urmă şi a fost amânată de multe ori. Lansarea ei are loc pe fundalul îngrijorărilor legate de programul iranian de îmbogăţire a uraniului.
Ţările occidentale cred că Iranul doreşte să construiască bomba atomică, o temere dezminţită de Iran. Combustibilul folosit la centrala de la Busher este furnizat de Rusia, care va evacua ulterior toate deşeurile nucleare pentru a evita reîntrebuinţarea lor.

Liderii OLP au votat în favoarea participării la negocierile de pace cu Israelul de la Washington

Liderii Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei au votat în pentru a accepta invitaţia Statelor Unite la negocieri cu Israelul la Washington, o invitaţia acceptată şi de Israel. Totuşi, negociatorul palestinian şef, Saeb Erekat a spus că palestinienii se vor retrage de la negocierile de pace directe, dacă guvernul israelian anunţă noi construcţii în coloniile evreieşti.
Secretarul de stat american, Hillary Clinton anunţase vineri că Israelul şi palestinienii au fost invitaţi să reia negocierile de pace găzduite de preşedintele Barack Obama pe 2 septembrie la Washington.
La negocierile care se vor concentra pe soluţia celor două state au fost invitaţi să participe şi regele Iordaniei, Abdullah, preşedintele egiptean Hosni Mubarak, emisarul comunităţii internaţionale pentru Orientul Mijlociu, Tony Blair.

Președintele Afganistanului promite din nou să combată corupția

Senatorul american John Kerry a declarat că preşedintele afgan, Hamid Karzai i-a promis să respecte independenţa agenţiilor pentru combaterea corupţiei. Democratul Kerry, care vizitase Afganistanul la începutul săptămânii, înainte de a se îndrepta spre Pakistanul afectat de inundaţii, a spus că a revenit la Kabul vineri, după ce Karzai i-a spus că ar dori să continue discuţiile despre combaterea corupţiei.
Senatorul a mai spus că liderul afgan a făcut cea mai explicită promisiune de până acum să întărească puterile agenţiilor anticorupţie în Afganistan, unde, potrivit unui studiu, volumul mitei ar egala o pătrime din Produsul Intern Brut.

Peste 50 de mii de persoane evacuate dintr-un oraș din China urmare a ploilor torențiale

Peste 50 de mii de oameni au fost evacuaţi dintr-un oraş situat în nord-estul Chinei din cauza ieşirii din albie a unui râu care curge de-a lungul graniţei cu Coreea de Nord. Agenţia oficială Xinhua relatează că numeroase case şi drumuri în oraşul Dandong au fost acoperite de apele râului Yalu alimentate de ploile puternice.
Meteorologii chinezi au avertizat astăzi că ploile torenţiale vor continua pe arii extinse în nord-estul Chinei, precum şi în regiunile centrale şi de sud-vest.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG