Linkuri accesibilitate

Ştiri

Barack Obama: Irakul este liber să-și urmeze drumul pe care îl dorește

Preşedintele american Barack Obama a declarat că retragerea tuturor trupelor combatante din Irak, la sfârşitul acestei luni este un moment important în procesul de a trece putere în mâinile autorităţilor locale. Irakul este liber să-şi urmeze drumul pe care-l doreşte, a mai declarat Obama iar până la sfârşitul anului viitor, toate trupele americane vor fi acasa. El a reamintit că retragerea din Irak a fost şi una din promisiunile făcute în campania electorală. Obama a făcut aceste declaraţii în discursul radiofonic săptămânal. Marţi 31 august, președintele american va ţine un discurs legat de retragerea din Irak.

Vladimir Putin a inaugurat șantierul unui nou centru de lansare spațială în Rusia

Rusia va avea un nou centru de lansare a misiunilor în spaţiu cosmic, situat în zona asiatică a federaţiei. Premierul Vladimir Putin a inaugurat astăzi şantierul care ar trebui terminat în 2018. Tradiţional, Rusia foloseşte centrul de lansare din era sovietică, de la Baikonur, astăzi în Kazahstan, căruia i s-a plătit peste 110 milioane de dolari chirie. Deşi situat într-o ţară prietenă, a declarat Putin, Rusia are nevoie de mai multă independenţă.

Valeriu Lazăr: problema exporturilor de fructe și legume în Rusia nu este de natură politică

Problema exportului de legume şi fructe spre Federaţia Rusă este mai degrabă una de afaceri decât politică, a declarat Europei Libere ministrul economiei Valeriu Lazăr. Demnitarul a precizat că în acest moment se negociază o nouă listă cu autorităţile sanitare ruse, care ar cuprinde în jur de 200 de firme.
Pe de altă parte, ministrul agiculturii Cosarciu a declarat tot Europei Libere că, în următoare fază a negocierilor cu Rusia, va cere liberalizarea schimburilor comerciale, respectiv eliminarea acestor liste centralizate.

Deputați ruși și ucrainieni vor participa la ceremoniile de aniversare a proclamării independenței regiunii separatiste transnistrene

La Moscova, ziarul Nezavisimaia Gazeta scrie că deputaţi ai Dumei de Stat a Rusiei şi Radei Supreme de la Kiev vor lua parte la festivităţile de la Tiraspol pe 2 septembrie, la împlinirea a 20 de ani de la proclamarea independenţei de către regiunea separatistă transnistreană. In Nezavisimaia Gazeta se mai scrie că ministrul rus de externe, Serghei Lavrov i-a cerut să participe şi ambasadorului rus în Moldova. Ziarul citează o telegramă trimisă de Lavrov liderului transnistrean Igor Smirnov, în care mulţumeşte pentru invitaţia la evenimentele festive.
La începutul lunii, ministerul moldovean de externe a cerut oficialităţilor ruse să se abţină de la participarea la festivităţile de la Tiraspol.

Comisia ONU anti-rasism critică politica guvernului francez de repatriere a romilor

Comisia împotriva rasismului din cadrul Naţiunilor Unite a criticat Franţa pentru politica de expulzare a romilor, afirmând că pare să fie un act de „repatriere colectivă”, ceea ce reprezintă o încălcare a drepturilor omului. Criticile au fost respinse imediat de guvernul francez, care a precizat din nou că, în majoritatea cazurilor, este vorba de repatrieri individuale şi benevole.
Comisia European impotriva rasismului si intolerantei din cadrul Consiliului Europei si-a exprimat şi ea, intr-o declaratie, îngrijorarea profunda cu privire la tratamentul migrantilor romi din Franta. O politica bazata pe stimulente pentru parasirea tarii nu este sustenabila, avertizeaza seful acestei Comisii, Nils Muiznieks intr-un interviu acordat Europei Libere.

Noi atacuri ale talibanilor asupra unor baze Nato din estul Afganistanului

În Afganistan, miliţiile Taliban au atacat două baze NATO din estul ţării. Potrivit forţelor aliate, în cursul ciocnirilor au fost ucişi cel puţin 10 membri ai miliţiilor iar alţii au fost luaţi prizonieri. Nici un soldat NATO sau afgan nu a fost rănit. Autorităţile locale susţin că la atac au participat 48 de militanţi iar miliţiile Taliban afirmă că 18 militari străini ar fi fost ucişi.

Între timp, Naţiunile Unite informează că anul acesta s-au întors acasă în jur de 100 de mii de afgani, care se refugiaseră în Iran şi Pakistan.

ONU își exprimă îngrijorarea față de pericolul de epidemii în Pakistan

Naţiunile Unite se declară îngrijorate de pericolul epidemiilor în Pakistan, unde milioane de oameni suferă de pe urma inundaţiilor. Epidemiile şi lipsa de alimente sunt pericolul cel mai mare iar copii, sunt cel mai des victimele.

Statele Unite vor acorda un ajutor umanitar Kirghistanului

Statele Unite vor acorda Kirghistanului un ajutor de peste 9 milioane de dolari. Banii, a precizat secretarul de stat Hillary Clinton sunt gândiţi ca un fond special pentru a face faţă problemelor legate de refugiaţi şi persoanele obligate să-şi părăsească temporar casele. În cursul ciocnirilor interetnice din iunie, sute de persoane au fost ucise, majoritatea etnici uzbeci.

Declarații belicoase ale ambasadorului Coreei de Nord în Cuba

Coreea de Nord este pregătită să lanseze „un sfânt război nuclear” dacă este atacată, a declarat ambasadorul Fenianului în Cuba. În aceeaşi zi însă, un alt oficial nord-corean declara că ţara sa este dispusă să reia discuţiile privind eliminarea armelor nucleare.

30 de ani de la înființarea sindicatului liber polonez „Solidaritatea”

Se împlinesc 30 de ani de la crearea primului sindicat liber din lumea comunistă, sindicatul polonez Solidaritatea. Într-un interviu cu agenţia AFP, liderul Solidarităţii, Lech Walesa declara că lumea încă nu a acceptat sfârşitul războiului rece. „Mai există structuri din acea perioadă care trebuie restructurate şi reorganizate ” a declarat Walesa, care a dat ca exemplul NATO.

Asasinarea în Kabardino-Balkariya a doi agenți ai serviciului rus de securitate FSB

În Rusia, autorităţile se află în căutarea asasinilor unui cuplu, soţ şi soţie, care lucrau pentru serviciul federal de securitate FSB. Cei doi agenţi a căror identitate nu a fost anunţată, se aflau în vacanţă în Kabardino-Balkariya, una din republicile nord caucaziene ale Federaţiei Ruse. Patru agresori mascaţi i-au capturat la o cafenea, i-au dus pe malul unui râu apropiat şi i-au împuşcat, incendiindu-le ulterior maşina.

Serviciul de presă al forţelor de securitate din Kabardino-Balkariya relatează despre un schimb de focuri în curs de desfăşurare între forţele de securitate şi un grup înarmat în capitala Nalchik. Din grupul asediat într-un bloc de locuit ar face parte şi cei răspunzători de asasinat.

Mihai Ghimpu de Ziua Independenței: „AIE este viitorul politic al Republicii Moldova”

Liderii alianţei de guvernare şi ai opoziţiei au luat parte la manifestările de Ziua Independenţei. Preşedintele interimar Mihai Ghimpu a spus la concertul festiv din centrul Chişinăului că politicienii moldoveni nu au reuşit până acum să adauge la independenţa Republicii Moldova şi bunăstarea locuitorilor ei. „Suntem conştienţi că nouă ne-a revenit datoria de a schimba lucrurile. AIE este viitorul politic al Republicii Moldova”, a declarat Ghimpu.

La depunerea de flori la monumentul lui Ştefan cel Mare, liderul opoziţiei comuniste Vladimir Voronin a pus sub semnul întrebării viitorul alianţei de guvernare. „Alianţele se formează şi se destramă, nu mai are mult nici AIE. Independenţa, în schimb, este o chestiune istorică”, a spus Voronin într-o declaraţie consemnată de agenţia Omega.

Deputați din Duma de stat și din Rada Supremă vor participa la festivitățile de la Tiraspol din 2 septembrie

Ziarul Nezavisimaia Gazeta de la Moscova scrie că deputaţi ai Dumei de Stat a Rusiei şi Radei Supreme de la Kiev vor lua parte la festivităţile de la Tiraspol pe 2 septembrie la împlinirea a 20 de ani de la proclamarea independenţei de către regiunea separatistă transnistreană.

Nezavisimaia Gazeta mai scrie că ministrul rus de externe, Serghei Lavrov i-a cerut să participe şi ambasadorului rus în Moldova. Ziarul citează o telegramă trimisă de Lavrov liderului transnistrean Igor Smirnov, în care mulţumeşte pentru invitaţia la evenimentele festive.

La începutul lunii, ministerul moldovean de externe a cerut oficialităţilor ruse să se abţină de la participarea la festivităţile de la Tiraspol.

Regimul de la Fenian îl eliberează pe Aijalon Gomes în urma medierii lui Jimmy Carter

Un american întemniţat în Coreea de Nord din luna ianuarie pentru pătrunderea ilegală în ţară a fost eliberat. Fostul preşedinte al Statelor Unite, Jimmy Carter a decolat astăzi de la Fenian împreună cu Aijalon Gomes, urmând să ajungă la Boston în cursul zilei. Departamentul de stat american a salutat eliberarea lui Gomes.

În timpul vizitei la Fenian, Jimmy Carter s-a întâlnit cu Kim Yong Nam, persoana numărul doi în ierarhia nord-coreeană. Oficialul nord-coreean a reafirmat interesul ţării sale pentru reluarea negocierilor internaţionale pe tema dezarmării nucleare.

Comisia ONU anti-rasism și Vaticanul critică expulzările colective de romi din Franța

Franţa şi-a apărat astăzi politica deportării romilor imigraţi din Europa de est şi a respins criticile internaţionale. Guvernul francez a emis o declaraţie în care spune că „respectă cu scrupulozitate legile europene”.

În dimineaţa zilei, comitetul anti-rasism al Naţiunilor Unite a spus că este îngrijorat de „discursurile politice de natură discriminatorie” în Franţa.

Vicepreşedintele comitetului, Pierre-Richard Prosper a spus că Franţa trebuie să evite deportarea colectivă a romilor şi că fiecare caz trebuie analizat în parte.

Vaticanul s-a alăturat criticilor spunînd că „nu pot fi făcute generalizări” pentru a deporta un întreg popor.

Joi, Franţa a repatriat încă 284 de romi veniţi din România, în ciuda cerilor internaţionale să pună capăt acestei practici.

Guvernul de la Kiev întrevede o posibilă restricție asupra exporturilor de grîu după 15 septembrie

Ucraina spune că nu va limita exporturile de grâu pentru încă cel puţin trei săptămâni. Vicepremierul ucrainean, Viktor Slauta a declarat astăzi că guvernul de la Kiev va lua în discuţie după 15 septembrie o posibilă restricţie. Exportatorii ucraineni au cerut o amânare pentru a putea scoate din ţară aproximativ 2 milioane de tone de grâu care au fost deja vândute şi se află în aşteptarea transportului. Guvernul Ucrainei anticipează o uşoară scădere a recoltei anul acesta.

Din cauza secetei care a afectat regiunea, Rusia a impus o interdicţie de export până la sfârşitul anului, provocînd creşterea preţurilor la cereale pe pieţele internaţionale.

18 deputați din primul Parlament al R. Moldova decorați de președintele Ghimpu cu ocazia Zilei Independenței

Preşedintele interimar Mihai Ghimpu a decorat cu „Ordinul Republicii” un grup de deputaţi din primul Parlament al Republicii Moldova, care a votat independenţa ţării. Cei 18 deputaţi au fost decoraţi „în semn de profundă gratitudine pentru contribuţia remarcabilă la Mişcarea de Eliberare Naţională şi pentru merite deosebite în promovarea valorilor democratice şi a adevărului istoric”, se arată în decretul preşedintelui Ghimpu.

„Ordinul Republicii” – cea mai înaltă distincţie de stat - a fost conferit lui Petru Buburuz, Nadejdei Brînzan, Eugeniei Bulat, Ion Ciuntu, Nicolae Costin (post-mortem), Mircea Druc, Lidiei Istrati (Ciobanu) (post-mortem), Valeriu Matei, Ion Moraru, Alexandru Moşanu, Vasile Nedelciuc, Constantin Oboroc, Tudor Panţîru, Anatolie Şalaru, Andrei Vartic (post-mortem), Ion Vatamanu (post-mortem), Boris Vieru şi Petru Soltan.

Consiliul Europei contribuie financiar la organizarea centrelor de votare molovenești în străinătate

Centrele de votare din afara ţării vor fi create inclusiv cu susţinerea Consiliului Europei şi Uniunii Europene.
Republica Moldova va primi un suport logistic în valoare de peste 1 milion de lei prin intermediul programului privind „susţinerea democraţiei în Moldova”, se anunţă într-un comunicat al Consiliului Europei.

Prin această finanţare vor fi susţinuţi angajaţii Ministerului de Externe să urmărească funcţionarea noilor centre de votare din afara ţării şi pentru achiziţionarea echipamentului şi materialelor necesare pentru organizarea referendumului.

Comitetul politic PCRM a confirmat decizia comuniștilor de a întrerupe boicotarea ședințelor Parlamentului

Comitetul politic al Partidului Comuniştilor a confirmat anunţul anterior al lui Vladimir Voronin, şi anume că partidul îşi întrerupe boicotul şedinţelor parlamentului.

Într-un comunicat de presă al PCRM, se arată că decizia a fost luată „ca să utilizeze activ tribuna parlamentară pentru informarea comunităţii moldoveneşti şi celei europene despre tendinţele politice îngrijorătoare, prin toate mijloacele să se opună tentativelor de lichidare a organizării constituţionale a Republicii Moldova”. Deputaţii comunişti boicotează lucrările Parlamentului de aproape jumătate de an.

Kenya nu îl arestează pe președintele Sudanului acuzat de genocid

Potrivit agenţiilor internaţionale de ştiri, Kenya nu și-a respectat obligaţia de a-l aresta pe preşedintele sudanez Omar Hassan al Bashir, sosit la Nairobi. Curtea Penală Internaţională l-a acuzat pe Bashir de genocid, crime de război în urma atacurilor violente din regiunea Darfur și a emis un mandat de arest. Bashir respinge acuzaţiile.

Kenya a ratificat Statutul Curţii Penale Internaţionale de la Roma, asumându-şi între altele obligaţia de a ajuta la executarea mandatelor de arest. Preşedintele Bashir se afla în Kenya pentru a participa la ceremonia de semnare a noii constituţii a Kenyei.

China cere din nou Statelor Unite să nu mai permită exporturile de echipamente radar în Taiwan

China cere Statelor Unite să retragă licenţele de export firmelor care vând echipamente pentru instalaţii radar în Taiwan. Purtătorul de cuvânt al ministrtului de Externe a declarat că anunţul, făcut public la începutul acestei săptămâni de Departamentul de Stat american, ar putea înrăutăţi relaţiile dintre cele două ţări. China se opune vânzării de arme în Taiwan, stat căruia îi contestă independenţa.

India anunță întreruperea schimburilor de informații și tehnologie militară cu China

India nu va mai face schimb de informaţii şi tehnologie militare cu China, după ce Beijing-ul a refuzat să-I acorde viză unui general de armată din regiunea Kashmir. Anul trecut, India a protestat împotriva politicii ambasadei Chinei de a oferi alte tipuri de viză pentru locuitorii regiunii Kashmir, regiune disputată de mai multe state asiatice. India insistă că regiunea Kashmir îi aparţine.

Vladimir Putin se pronunță pentru continuarea construcției autostrăzii Moscova-Sankt Petersburg

Premierul rus Vladimir Putin a spus astăzi că Rusia ar trebui să continue proiectul de construcţie al autostrăzii Moscova-Sankt Petersburg. Putin nu a specificat dacă susţine proiectul iniţial care prevede defrişarea pădurii Himki de lângă capitală.
Ieri, preşedintele Medvedev, spre surpriza tuturor a cerut Guvernului să re-examineze acest proiect. Este una din puţinele dăţi cînd autorităţile reacţionează la protestele populare, la care de această dată, s-a aliat şi partidul de guvernămînt Rusia Unită.

Peste 300 de mii de evacuați din orașul Thatta în sudul Pakistanului

Pakistanul va evacua astăzi peste 300 de mii de oameni din oraşul Thatta din sudul ţării, la o zi după în aceeaşi regiune au fost evacuaţi peste 400 de mii de oameni. Primarul a spus că peste 70 % din populaţia oraşului a fost evacuată în regiuni mai sigure.

Naţiunile Unite raportează că mai mult de un milion de oameni au rămas fără case în sudul Pakistanului. Şeful agenţiilor umanitare al Naţiunilor Unite a spus că peste 17 milioane de oameni au fost afectaţi de inundaţii în Pakistan

Până în prezent, 1,600 de oameni au murit, iar Agenţia pakistaneză pentru Situaţii Excepţionale anunţă că numărul morţilor creşte semnificativ şi că milioane de oameni sunt supuşi riscului de a se îmbolnăvi şi duc lipsă de alimente.

Ceremonii la Chișinău cu prilejul sărbătoririi Zilei Independenței


Premierul Vlad Filat a participat astăzi la o ceremonie solemnă și un concert festiv cu ocazia aniversării Zilei Independenței la Chișinău. Potrivit comunicatului difuzat de Serviciul de presă al guvernului, în discursul ținut la meeting, premierul a spus, între altele: „Acum 11 luni, am preluat guvernarea unei ţări aflată în prag de faliment. Precedenta putere ne-a lăsat drept moştenire o societate divizată, un stat izolat în plan extern, o democraţie existentă doar pe hîrtie şi o economie de piaţă nefuncţională. Din start, a trebuit să facem faţă unor provocări fără precedent în istoria tînărului nostru stat. Dar astăzi putem spune cu mîndrie că am reuşit să asigurăm supravieţuirea ţării şi să punem bazele dezvoltării ei în continuare”.

Vlad Filat a subliniat succesele obținute în politica externă a guvernului său, declarînd: „Beneficiem de o deschidere fără precedent din partea partenerilor noştri occidentali şi urmează să valorificăm această susţinere în rezultate resimţite de către fiecare cetăţean al Republicii Moldova. Am reuşit să relansăm relaţiile cu vecinii, am stabilit relaţii de parteneriat strategic cu importanţi jucători pe arena mondială. Acum avem toate premisele pentru a dezvolta aceste prime, dar importante succese”.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG