Linkuri accesibilitate

Ştiri

Premierul rus Putin: recoltă de grîu cu 10 milioane de tone mai mică decît se aștepta

Premierul Rusiei Vladimir Putin a anuntat ca productia prognozata de griu pentru acest an este cu 10 milioane mai mica decit a fost planificat, adica va fi de 60- 65 de milioane de tone. Anul trecut recolta de grine a Rusiei a fost de 97 de milioane de tone.

Seful institutului meteorologic al Rusiei a spus ca din cauza secetei vor fi probleme si cu productia de cartofi si cu cea de zahar. Recoltele ar putea fi cu o treime mai mici.

Saptamina trecuta Rusia a anuntat interzicerea exporturilor de grine cel putin pina la sfirsitul anului, incepind cu 15 august.

Ambasada rusă de la Chișinău pichetată de două grupări cu revendicări diametral opuse

Ambasada Federatiei Ruse a fost pichetata astazi de doua grupari: una cerind Federatiei Ruse sa se retraga de pe teritoriul Georgiei, iar o alta felicitind Rusia pentru ceea ce manifestantii au numit „o interventie-model” care s-a soldat cu incetarea razboiului din Osetia de Sud si cerand Moldovei sa recunoasca independenta celor doua regiuni separatiste ale Georgiei, Osetia de Sud si Abhazia.

Prima manifestatie a fost organizata de reprezentanti ai georgienilor din Moldova, iar cel de-al doilea grup, format din 25-30 de oameni nu a numit organizatiile pe care le reprezinta.

Vuk Draskovici (Mișcarea de Reînnoire a Serbiei) pledează pentru scoaterea referirilor la Kosovo din Constituție

Intr-un interviu acordat serviciului sud-slavic al postului nostru de radio, fostul ministru sirb de externe Vuk Draskovici a declarat ca Serbia nu are suveranitatea asupra regiunii Kosovo si ca ar trebui schimbata Constitutia pentru a se scoate din ea toate referirile la Kosovo. „Toata Serbia stie ca Kosovo nu este de fapt o provincie din cadrul Serbiei, ca este complet in afara controlului guvernului si statului sirbesc”, a spus fostul ministru de externe al Belgradului intre 2004 – 2007. In opinia sa, poporul sirbe si viitorul lui nu pot sa ramina ostaticii Constitutiei si acestei politici defetiste. In opinia sa, cu actuala Constitutie, Belgradul nu poate sa ofere nimic in eventuale noi negocieri asupra statutului Kosovo, asa dupa cum a cerut guvernul de la Belgrad. Draskovici este liderul partidului de opozitie Miscarea de Reinnoire a Serbiei.

Jakarta: arestarea clericului militant musulman Bakir Bashir

Politia in Indonezia a anutat arestarea clericului militant musulman Bakir Bashir pentru legaturi cu retelele teroriste. Potrivit procuraturii, clericului ar fi fost implicat in pregatirea unui atac impotriva presedintelui indonezian.

Bashir a fost inchis in legatura cu atacul de la Bali, din 2002, soldat cu moartea a 202 oameni. A fost eliberat din detentie dupa doi ani, in 2006.

Închiderea la Hamburg a unei moschei la care se adunau potențiali teroriști

Autoritatile din Hamburg au inchis moscheea Taiba, despre care se crede ca a fost locul de rugaciuni si de intilnire al celor care au pus la cale atentatele din 11 septembrie 2001 impotriva Statelor Unite. Saptaminalul german Focus relateaza ca potrivit unor rapoarte ale serviciilor de informatii aceasta moschee ar fi redevenit „centrul principal de atractie pentru cei care pun la cale atentate teroriste”. Potrivit publicatiei, unii membri ai acestei comunitati religioase s-ar fi mutat la un centru de instructie din Uzbekistan.

ONU: pierderile provocate de inundații în Pakistan se ridică la miliarde de dolari

Emisarul Natiunilor Unite pentru ajutorarea Pakistanului in urma inundatiilor si alunecarilor de teren recente, Jean Maurice Ripert a declarat ca va fi nevoie de miliarde de dolari pentru ca Pakistanul sa se refaca dupa pierderile provocate de aceste dezastre naturale. Efortul de reconstructie, a spus emisarul ONU, va fi nu numai de multe miliarde de dolari, dar va fi si pe termen lung. Potrivit oficialitatilor, cel putin 14 milioane de oameni au fost afectati de aceste inundatii si cel putin 1600 au murit.

Talibanii execută în public o femeie însărcinată pe care au acuzat-o de adulter

Politia afgana a anuntat ca insurgentii taliban au omorit in public o femeie insarcinata, pentru ca ar fi comis adulter. Potrivit politiei, vaduva, in virsta de 48 de ani, a fost impuscata in districtul Quades, aflat sub controlul militantilor talibani. Talibanii neaga informatia.

Ridicarea stării de urgență impusă acum două luni în sudul Kirghistanului

Guvernul din Kirghistan a ridicat starea de urgenta din sudul tarii, dupa doua luni de cand a fost impusa, ca urmarea a violentelor interetnice dintre majoritatea kirghiza si minoritatea uzbeca. Oficialitatile spun ca 365 de oameni au fost omoriti in violentele din 10 iunie.

Ministrul educației Leonid Bujor: religia va fi predată opțional în școlile moldovene

In acest an scolar, religia va fi predata optional in scolile din Republica Moldova si numai cu aprobarea parintilor elevilor, a anuntat intr-o conferinta de presa ministrul educatiei, Leonid Bujor. Potrivit demnitarului, se va crea un grup de experti format din reprezentanti ai Mitropoliei Basarabiei, ai societatii civile si ai Ministerului invatamintului care vor elabora un ghid in baza caruia se va preda aceasta disciplina. Disciplina se va preda in baza manualelor din 2005, elaborate impreuna cu Mitropolia Moldovei. Acest ghid va fi definitivat pina la 1 septembrie.

In opinia ministerului, propunerea avansata de Mitropolia Moldovei, de a se studia obligatoriu bazele ortodoxiei in scoli este un proiect politic.

Ministrul Agriculturii prognozează o producție mai mică de struguri

Ministrul agriculturii, Valeriu Cosarciuc a anuntat ca productia de struguri va fi mai mica anul acesta si de o calitate mai proasta. Ministrul a anuntat ca miercuri o noua delegatie a Moldovei va pleca la Moscova pentru a discuta despre reluarea exporturilor catre piata rusa. Cosarciuc a spus ca din cele 30 -35 de companii vinicole care exporta in Federatia Rusa numai 16 au pus in aplicare sistemele internationale de calitate care garanteaza ca vinul nu contine produse daunatoare. Valeriu Cosarciuc a pledat si pentru diversificarea pietei de export a vinurilor moldovenesti.

Arcadie Barbăroșie (IPP): Afișajul pre-referendum va fi folosit de partide pentru alegerile ce vor urma plebiscitului

Directorul Institutului de Politici Publice de la Chisinau Arcadie Barbarosie a declarat, citat de agentia InfoPrim Neo, ca partidele politice din Moldova nu ar avea suficienti bani pentru o campanie eficienta pentru sau impotriva referendumului si ca afisajul electoral in perioada electorala pentru referendum va fi folosit pentru a se face cunoscuta prezenta partidelor si nu a problemei puse la referendum. La 5 septembrie, la referendum oamenii vor fi intrebati daca vor sau nu ca presedintele Moldovei sa fie votat de populatie, prin vot direct. Pentru a fi valabil, la referendum participarea trebuie sa fie de 33 % dintre persoanele cu drept de vot.

Curtea de Apel Chișinău respinge cererea PCRM de a se interzice deschiderea unor secții de votare suplimentare în străinătate

Curtea de Apel Chisinau a respins solicitarea PCRM ca sa fie respinsa initiativa Comisiei Electorale Centrale de a se deschide sectii electorale suplimentare in strainatate. Potrivit juristului partidului comunistilor Sergiu Sarbu, decizia curtii de Apel va fi contestata la Curtea Suprema de Justitie.
Pentru referendumul din 5 septembrie vor fi deschise 78 de sectii de votare in strainatate.

Membrii Grupului Ilașcu critică denigrarea lor de către Ministerul de externe rus

3 fosti detinuti ai regimului de la Tiraspol din asa numitul „ grup Ilascu”, Andrei Ivantoc, Tudor Petrov Popa si Stefan Uratu, actualmente consilier prezidential, au vorbit, intr-o conferinta de presa la Chisinau despre modul ”disproportionat” in care Ministerul rus de externe continua sa prezinte razboiul din 1992 si activitatea lor. Stafan Uritu a spus ca pe numele celor din acest grup nu exista nici un dosar penal la procuratura Moldovei si ca problema transnistreana nu se rezolva din cauza Rusiei si nu din cauza gesturilor presedintelui intermar al Moldovei, Mihai Ghimpu.

Desi initial isi anuntase prezenta la conferinta de presa de astazi de la Chisinau Ilie Ilascu nu a venit. Lunea trecuta cei din grupul Ilascu au fost decorati cu Ordinul Republicii de catre presedintia Moldovei, iar la sfirsitul saptaminii trecute Moscova a criticat decretul, afirmind ca astfel de gesturi impiedica consolidarea increderii intre cele doua maluri ale Nistrului.

Chișinău: prognoză de caniculă la sfîrșitul săptămînii

Meteorologii prognozeaza pentru Moldova la sfirsitul saptaminii temperaturi de pina la 39 de grade Celsius, ceea ce va insemna un nou record. Cea mai ridicata temperatura la Chisinau pentru aceasta perioada a anului a fost inregistrata in 1922, la 10 august, 39,3 grade Celsius.

Moscova: autoritățile confirmă că valul de căldură a dublat incidența morții în capitala rusă

Seful oficiului de sanatate al Moscovei a anuntat ca numarul de morti s-a dublat aproape in aceste zile din cauza caniculei. Andrei Seltovsky a declarat ca de obicei in capitala Federatiei Ruse se inregistreaza zilnic intre 360 si 380 de decese. In ultimele zile, numarul deceselor a fost in jur de 700. In morga de la Moscova, a mai spus medicul, din cele 1500 de locuri , 1300 sunt ocupate.

Declaratia lui Seltovsky este prima dupa zile in care autoritatile ruse au pastrat tacerea in legatura cu efectele valului de caldura si fum asupra ratei mortalitatii.

Declarație PCRM susține că sediul partidului a fost cumpărat în mod legal

Partidul Comuniştilor a respins acuzaţiile de privatizare ilegală a sediului său din strada N. Iorga 11 aduse de Procuratura Generală. Într-o declaraţie difuzată de PCRM se spune că şi-a cumpărat legal sediul iar acuzaţiile procuraturii ar urmări „denigrarea celui mai puternic partid de opoziţie în ajun de alegeri”.
Procuratura generală a anunţat o anchetă împotriva comuniştilor, acuzaţi că ar fi forţat în 2001 Asociaţia „Casa Lucrătorilor Învăţământului Public din Chişinău” să le vândă clădirea la un preţ redus. Procuratura cercetează şi construcţia sediului nou al PCRM din strada Armenească pe bani care ar fi fost obţinuţi prin amanetarea sediului vechi.

Sute de decese zilnic la Moscova cauzate de căldura excesivă și poluarea cu fumul incendiilor

Autorităţile medicale de la Moscova spun că rata mortalităţii zilnice în capitala rusă aproape s-a dublat, sporind cu sute de decese, pe fundalul temperaturilor record. Şeful departamentului pentru sănătate al Moscovei, Andrei Selţovsky a spus că rata normală este de 360 – 380 de decese pe zi, dar a crescut acum la aproape 700.
Declaraţia lui Selţovsky este prima după zile în care autorităţile ruse au păstrat tăcerea în legătură cu efectele valului de căldură şi fum asupra ratei mortalităţii.

Un cleric musulman arestat în Indonezia pentru legături cu teroriștii

Poliţia din Indonezia spune că l-a arestat pe clericul musulman militant, Abu Bakir Bashir sub bănuiala de legături cu terorismul. Avocatul lui Bashir a confirmat că acesta a fost arestat în raionul Ciamis din Java de vest, pentru presupusa apartenenţă la o nouă grupare teroristă care operează în provincia indoneziană Aceh. Gruparea este acuzată de plănuirea unor atacuri, inclusiv de complotare pentru asasinarea preşedintelui Susilo Bambang Yudhoyono.
Abu Bakir Bashir fusese eliberat din închisoare în 2006 după mai mult de doi ani de detenţie în legătură cu exploziile de la Bali care au ucis 202 oameni, majoritatea străini, în anul 2002. Autorităţile îl acuzaseră atunci de sprijin acordat grupării considerate responsabile pentru atac, Jemaah Islamiyah, afiliată reţelei Al-Qaeda.

Autoritățile germane au închis o moschee de la Hamburg loc de întîlnire al unor radicali musulmani

Autorităţile germane spun că au închis astăzi o moschee la Hamburg care servise drept loc de întâlnire pentru teroriştii care au înfăptuit ulterior atacurile teroriste de pe 11 septembrie 2001 în Statele Unite. Moscheea Taiba, cunoscută şi cu numele vechi al-Quds, fusese folosită şi ca loc de recrutare a unora din atacatorii de la 11 septembrie.
Săptămânalul german Focus citează un raport al serviciilor de informaţie care spune că moscheea a devenit din nou „principalul centru de atracţie pentru cercurile jihadiste” din oraş. Raportul mai afirmă că unii membri ai grupului Taiba care se rugau la moschee s-au mutat la o tabără de antrenament a radicalilor din Uzbekistan.

O femeie acuzată de adulter executată de insurgenți talibani

Poliţia afgană spune că insurgenţii talibani au executat public o femeie afgană acuzată de adulter. Un ofiţer superior de poliţie din provincia nord-vestică Baghdis a spus că o văduvă de 48 de ani a fost biciuită crunt înainte de a fi împuşcată duminică în raionul Qades controlat de militanţi.

Premierul israelian Netanyahu audiat de o comisie de anchetă asupra raidului naval de la 31 mai

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu depune mărturie în faţa unei comisii interne care cercetează raidul împotriva flotilei umanitare către Gaza, soldat cu moartea a nouă activişti turci. Netanyahu este primul din trei oficiali de rang înalt care depune mărturie sub jurământ în legătură cu asaltul de pe 31 mai al forţelor israeliene împotriva flotilei de şase nave care încercau să spargă blocada impusă Fâşiei Gaza de către Israel. Raidul a provocat o criză diplomatică între Israel şi Turcia şi apeluri pentru o anchetă internaţională.

Mia Farrow martoră la Haga în procesul împotriva lui Charles Taylor

Actriţa americană Mia Farrow a început depunerea mărturiei în procesul de crime de război împotriva fostului preşedinte al Liberiei, Charles Taylor. Tribunalul de la Haga a cerut actriţei şi fostei agente a modelului, Naomi Campbell, Carole White să depună mărturie în legătură cu diamantele pe care Taylor le-ar fi făcut cadou lui Campbell după o petrecere în 1997 în Africa de Sud găzduită de Nelson Mandela.
Procurorii spun că Taylor a înarmat şi comandat rebelii din Sierra Leone care au ucis şi mutilat mii de oameni în războiul civil din 1992-2002. Ei speră că mărturiile depuse de Farrow şi White vor demonstra că Taylor a primit diamante drept recompensă din partea militanţilor din Sierra Leone.
Taylor, în vârstă de 62 de ani, a dezminţit orice implicare în comerţul cu diamante sau legături cu militanţii din Sierra Leone. Naomi Campbell depusese mărturie săptămâna trecută.

Nagasaki - 65 de ani de la detonarea bombei atomice

Oraşul japonez Nagasaki marchează 65 de ani de la atacul cu bomba atomică al Statelor Unite, care a dus la încheierea celui de-al doilea război mondial. Un moment de reculegere a fost ţinut la Nagasaki la ora 11:02 când bomba atomică a fost detonată în oraş pe 9 august, 1945, la trei zile după primul atac nuclear la Hiroshima. Aproximativ 80 de mii de oameni au murit la Nagasaki şi 140 de mii la Hiroşima în timpul atacurilor şi lunile care au urmat. Vinerea trecută, Statele Unite au trimis pentru prima dată o delegaţie la comemorările de la Hiroshima.

Premierul Filat își menține intenția de a candida la președinție

Premierul Vlad Filat a declarat Europei Libere că îşi menţine intenţia să candideze la următoarele alegeri prezidenţiale, în ciuda reacţiilor de nemulţumire din partea colegilor din alianţa de guvernare. Vlad Filat a spus că vechea înţelegere din Alianţa pentru Integrarea Europeană de a-l sprijini la prezidenţiale pe liderul democrat, Marian Lupu, îşi pierde puterea dacă se revine la alegerea şefului statului prin vot popular. Primul ministru şi-a mai îndemnat colegii din coaliţia de guvernare să-şi menţină ceea ce el consideră a fi principalul angajament reciproc - de a nu se alia cu Partidul Comuniştilor.
Premierul Filat crede că alianţa de guvernare actuală trebuie refăcută într-o formulă asemănătoare după alegerile parlamentare anticipate şi cele prezidenţiale preconizate pentru această toamnă.

Declarația lui Marian Lupu despre destrămarea AIE dezbătută la Chișinău

Liderul Partidului Democrat, Marian Lupu a fost citat duminică, la un an de la înfiinţarea Alianţei pentru Integrarea Europeană, cu declaraţia că alianţa nu mai există „de facto”. Declaraţia difuzată de postul de radio Golos Rosii este o replică dată de Lupu recentului anunţ al premierului Vlad Filat despre posibila candidare la funcţia de şef al statului. Liderul democrat s-a delimitat de Partidul Liberal Democrat al lui Filat şi cel Liberal al preşedintelui Interimar Mihai Ghimpu, spunînd că dintre toate partidele coaliţiei de guvernare democraţii sunt apropiaţi ideologic cel mai mult de Alianţa Moldova Noastră a lui Serafim Urechean.
Deputatul liberal, Valeriu Muntean a spus duminică postului Publika TV că Marian Lupu, fostul candidat prezidenţial comun al Alianţei pentru Integrarea Europeană ar fi fost citat greşit cu o afirmaţie „ruptă din context.”

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG