Linkuri accesibilitate

Ştiri

Mihai Godea, Dumitru Diacov şi Ion Hadîrcă vor încerca să convingă PCRM să voteze pentru candidatul AIE la președinție

La primul consiliu al Aliantei care a avut loc în aceasta seara a fost decisa delegaţia ce va cauta sa convinga partidului comunistilor să voteze pentru candidatul AIE la funcţia de preşedinte, deblocînd astfel actuala criză politica de la Chisinau. Delegaţia este compusa din Mihai Godea, Dumitru Diacov şi Ion Hadîrcă. Dumitru Diacov va lansa invitaţia catre Maria Postoică, şefa fracţiunii PCRM in parlament. Premierul Vlad Filat a declarat Europei Libere ca ar trebui sa existe un dialog cu opoziţia.

Președintele rus Medvedev declară la Davos că nicio țară nu este ferită de pericolul terorist

La Davos, in Elevaţia preşedintele Rusiei Dmitri Medvedev a deschis Forumul Economic Mondial. In discursul său preşedintele de la Moscova a vorbit despre atacul din aeroportul Domodedovo de luni spunînd că cei care l-au organizat ar dori „sa vada Rusia îngenunchiată” şi că nici o ţară nu este ferită de pericolul terorist. Preşedintele Medvedev a prezentat o întreaga listă cu argumente care ar trebui să îi convingă pe investitorii străini să vină in Rusia. Preşedintele rusv a vorbit si despre rolul crescind al ţărilor din grupul BRIC – Brazilia, Rusia, India şi China - în economia globală şi despre libertatea internetului.

George Soros avertizează asupra pericolului unei Uniuni Europene cu „doua viteze”

La Davos, miliardarul şi filantropul George Soros a avertizat asupra pericolelor pe care le-ar putea reprezenta pentru Uniunea Europeana, o uniune cu „doua viteze”, in care partea cea mai prosperă, ţările din zona EURO, lasă deoparte ţările care nu indeplinesc conditiile economice pentru a adera la moneda unica. In opinia miliardarului american, Europa ar trebui sa aibă un sistem de ajutorare financiara a tuturor ţărilor din Uniune, care să ajute ţările care au rămas in urmă.

Consiliul Alianței deleagă reprezentanți AIE pentru discuții cu PCRM privind alegerea președintelui țării

In aceasta seara a avut loc şedinţa Consiliului Alianţei. Cei 9 membri ai celor 3 partide aflate la guvernare au discutat lista proiectelor legislative ce urmeaza sa fie discutate de parlament in luna februarie. De la intilnire a lipsit liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, aflat în străinătate.

Potrivit site-urilor de ştiri moldovene, premierul Vlad Filat a spus că cel mai important lucru care s-a decis în aceasta seara a fost delegarea unor reprezentanti care sa discute cu PCRM pentru a se putea vota preşedintele ţării şi aceştia sunt Mihai Godea, Dumitru Diacov şi Ion Hadîrcă. Dumitru Diacov va lansa invitaţia catre Maria Postoică, şefa fracţiunii PCRM in parlament.

Pina acum preşedintele comunistilor moldoveni, Vladimir Voronin a spus ca nu il va vota pe Marian Lupu pentru funcţia supremă în stat si că partidul său doreşte un candidat fara partid care sa ocupe aceasta functie.

Moscova: Consiliul Federației aprobă tratatul START II

Consiliul Federaţiei, camera superioara a parlamentului de la Moscova, a aprobat astazi tratatul START 2, semnat de preşedintii american si rus in primavara anului trecut. Duma a votat cu amendamente tratatul marti, iar Senatul american a ratificat tratatul luna trecută. Tratatul urmeaza sa fie semnat acum de preşedintele Rusiei Dimitri Medvedev, apoi va intra in vigoare dupa schimbul oficial de documente intre Statele Unite si Rusia.

Tunis: fostul președinte Ben Ali dat în urmărire internațională

Ministerul de justitie din Tunisia a emis un mandat de arestare pe numele fostului preşedinte Zine el Abadine Ben Ali. Noul ministru al justiţiei a cerut sprijinul Interpolului pentru a-l aresta pe fostul preşedinte, pe soţia sa şi alți membri ai familiei sale. Bel Ali se afla in Arabia saudită.

Preşedintele Serbiei Tadici promite la Strasbourg o colaborare mai strînsă cu tribunalul de la Haga

Preşedintele Serbiei Boris Tadici a spus astazi la Strasbourg că tara sa ar putea începe în curînd negocierile de aderare la Uniunea Europeană şi că „în viitorul apropiat” va depune candidatura tarii sale si va deschide negocierile de aderare. Saptamina trecuta Parlamentul European a ratificat Acordul de Asociere si Stabilitate cu Serbia, vazut ca primul pas concret către candidatura la aderare. Preşedintele de la Belgrad a promis ca ţara sa va colabora mult mai strîns cu Tribunalul International Penal pentru fosta Yugoslavie, o precondiţie a Uniunii Europene pentru deschiderea negocierilor cu Belgradul.

Noi proteste la Cairo - poliția a arestat în jur de 500 de persoane

In Egipt au loc noi proteste anti guvernamentale în ciuda masurilor de securitate şi a avertismentelor lansate de guvern pentru încetarea lor. In cursul protestelor de ieri 5 oameni au fost omoriţi. Protestatarii cer dizolvarea parlamentului, demisia preşedintelui Hosni Mubarak, salarii mai mari şi un regim democratic. Poliţia a împărtişat astăzi sute de oameni care au participat la protestele din centrul capitalei Cairo. Potrivit agentiei Reuter ieri si astazi au fost arestate în jur de 500 de persoane.

Arestarea în Irlanda a fostului ministru kirghiz al energiei acuzat la Bișkek de corupție

Fostul ministru al energiei din Kirghistan Saparbek Balkibekov a fost arestat în Irlanda, anunţă colegii nostri de la serviciul kirghiz. El se află pe lista persoanelor a căror arestare a fost cerută de autorităţile de la Bişkek, după înlaturarea de la putere, anul trecut a preşedintelui Kurmanbek Bakiev. Fostul demnitar din guvernul Bakiev este acuzat de corupţie, furt şi delapidare de fonduri publice.

Spitalizarea unei kazahe aflată în greva foamei de o săptămînă

Incă una din cele 6 femei care se afla în greva foamei in vestul Kazahstanului în semn de protest pentru ca nu pot obţine locuinte de la stat, a fost spitalizată, anunţă serviciul kazah al postului nostru de radio. Cele 6 femei cer autorităţilor locale ca cei care se afla de ani multi pe lista de priorităţi pentru locuinte de la stat sa li se dea un spaţiu de locuit şi un loc de muncă pentru cineva din familie la sediul local al companiei KazMunaiGaz. Femeile sunt în greva foamei de o saptamina.

ANRE decide ca tariful la gaze naturale pentru consumatorii casnici să crească cu 14,3%

Agentia Nationala pentru Reglementare Energetica a adoptat astazi cresterea tarifului la gaze pentru consumatorii casnici cu 14,3% si pentru companii cu 12,2 %. Astfel, potrivit Moldpres, populatia va plati cu 659 de lei mai mult pentru gazul natural, adica 4777 lei pentru mia de metri cubi la un consum lunar de 30 de metri cubi, iar pentru cei care consuma peste 30 de metri cubi de gaze pe luna, cresterea va fi cu 610 lei mai mult decit in prezent.

Tariful pentru centralele electrice de termoficare a fost majorat cu 15 %, adica pina la 4144 lei pentru mia de metri cubi. Tarifele au fost contestate de presedintele Moldovagaz, Alexandru Gusev.

Noile tarife vor intra in vigoare odata cu publicarea lor in monitorul oficial, scrie Molpres.

Sergiu Mocanu pierde procesul împotriva procurorului general Valeriu Zubco

Liderul Miscarii Antimafie, Sergiu Mocanu a pierdut procesul impotriva procurorului general Valeriu Zubco si va trebui sa ii plateasca acestuia daune materiale in valoare de 300 de mii de lei, anunta agentia InfoPrim Neo. Mocanu l-a numit pe procurorul general „omul mafiei”. Sergiu Mocanu a anuntat ca va contesta decizia la instanta superioara.

Chișinău: proiect de lege privind grăbirea executării deciziilor judecătorești

Guvernul a adoptat un proiect de lege prin care se instituie un termen intern maxim pentru rezolvarea cazurilor. Proiectul considera drept „termen rezonabil” in care sa fie puse in practica deciziile judecatoresti definitive de 1 an, iar in cazul examinarii dosarelor de 5 ani.

Prejudiciul cauzat de faptul ca nu au fost puse in aplicare deciziile tribunalelor va trebui platit de la bugetul de stat. Agentia InfoPrimNeo noteaza ca jumatate din dosarele pe care moldovenii le au la Curtea Europeana Pentru Drepturile Omului de la Strassbourg au ca obiect intirzierea executarii deciziilor judecatoresti.

Chișinău: radiodifuzorii vor fi obligați ca în termen de 15 zile să dea drept la replică

In sedinta guvernului de astazi a fost transmis ministrului de externe Iurie Leanca planul de actiuni pentru liberalizarea vizelor pentru moldoveni in spatiul Uniunii Europene.

Premierul Vlad Filat a cerut monitorizarea cresterii preturilor si a cerut ca ministerul Muncii, Protectiei Sociale si Familiei sa vina cu masuri pentru a minimaliza impactul scumpirilor asupra familiilor celor mai vulnerabile.

Tot in sedinta de guvern de astazi s-a modificat legea audiovizualului si radiodifuzorii vor fi obligati ca in termen de 15 zile sa dea drept la replica celor care il vor cere.

Guvernul a decis si ca secretarul general al guvernului sa fie Victor Bodiu.

Moscova: președintele Medvedev îl demite pe șeful departamentului transporturi din Ministerul de Interne

Presedintele Rusiei Dmitri Medvedev l-a demis pe seful departamentului de transporturi din Ministerul de Interne din cauza explozitiei de la aeroportul Domodedovo din Moscova, soldata cu 35 de morti si peste 100 de raniti. Ministrul rus de interne a anuntat si demiterea sefului serviciului de securitate al aeroportului si a celor doi adjuncti ai sai.
Ziua de astazi este declarata zi de doliu national pentru victimele exploziei de luni.
Autoritatile ruse au anuntat ca au fost identificate toate victimele, dar ca identitatea persoanei care a declansat explozia nu a putut fi inca stabilita.

Misiune UE de mediere la Tirana - premierul Berisha contramandează un miting proguvernamental

Diplomatul slovac Miroslav Lajcak a condus delegatia Uniunii Europene la Tirana pentru a media actuala criza declansata de protestele si violentele de vinerea trecuta, soldate cu moartea a 3 oameni. Protestele de vineri au fost organizate de opozitia social democrata. Dupa discutiile cu emisarul Uniunii Europene, premierul Sali Berisha a anulat mitingul fortelor pro guvernamentale plaificat pentru weekendul viitor, ca o replica la protestele opozitiei. Uniunea Europeana a cerut fortelor politice din Albania sa colaboreze pentru a gasi o solutie de ieșire din actuala criza politica in care se afla tara. Opozitia contesta si acum rezultatul alegerilor din 2009 care a adus la putere cu o mica diferenta de scor, partidul de centru dreapta al premierului Berisha.

Procuratura poloneză își exprimă dorința de a interoga controlorii de trafic de la aeroportul din Smolensk

Procurorii polonezi au anuntat ca ar dori sa ii interogheze pe controlorii de trafic de la aeroportul din Smolensk in legatura cu accidentul aviatic de anul trecut in care 96 de reprezentanti ai elitei politice, culturale si economice a Poloniei au murit, inclusiv presedintele Lech Kacinski si sotia acestuia.

Polonia a acuzat raportul comisiei ruse de investigatie a accidentului din aprilie 2010 drept inexact si prezentind doar o anumita parte a evenimentelor. Comisia rusa a dat vina pentru accident pe pilotii polonezi .

Londra: BBC World concediază 650 de colaboratori

BBC World Service a anuntat concedierea a 650 de lucratori ai prestigioasei organizatii de stiri pentru a face economii la cheltuielile bugetare. Isi vor inceta activitatea serviciile pentru Albania, Macedonia, Serbia. Programele de radio pentru Rusia, Ucraina si Azerbaijan vor fi oprite, serviciile continuind sa produca numai programe pentru internet. Programele BBCWS pentru China vor fi si ele numai pe internet. Programul in limba engleza pentru zona Caraibelor va fi el suspendat.

Ministrul britanic de externe William Hague a explicat astazi in parlement ca decizia pentru suspendarea programelor radio in limba rusa a fost luata avind in vedere audienta scazuta pentru radio si cresterea audientei pentru programe multimedia pe internet.

Noi proteste anti-Mubarak la Cairo

In Egipt au loc noi proteste anti guvernamentale in ciuda masurilor de securitate intarite si a avertismentelor lansate de guvern pentru incetarea lor. In urma protestelor de ieri 5 oameni au fost omoriti. Protestatarii cer dizolvarea parlamentului, demisia presedintelui Hosni Mubarak, salarii mai mari si un regim democratic. Politia a imprastiat sute de oameni care au participat la protestele din centrul capitalei Cairo.

Potrivit unor relatari accesul la reteaua de socializare Facebook ar fi fost blocat in Egipt, dupa ce ieri accesul la Twitter a fost si el intrerupt. Ieri a avut loc cea mai mare demonstratie anti guvernamentala din Egipt din ultimii 30 de ani.

Minsk: procesele împotriva activiștilor politici arestați în decembrie vor începe în februarie

In Belarus ministrul de interne a anuntat ca in februarie vor incepe procesele impotriva celor 30 de activisti politici ai opozitiei aflati in detentie preventiva la Minsk pentru participarea lor la protestele post electorale din luna decembrie. „Ar putea fi condamnati la 15 ani de inchisoare”, a declarat ministrul de interne Anatoly Kulesov.

Printre cei arestati se numara si 4 lideri ai opozitiei democrate, 3 dintre ei fosti contracandidati ai presedintelui Lukasenka in controversatele alegeri din decembrie 2010.

Reuniune a Consiliului AIE pentru dezbaterea criteriilor de numire a viceminiștrilor

Consiliul Alianţei pentru Integrare Europeană se întruneşte astăzi pentru a discuta principiile după care vor fi ocupate restul poziţiilor de viceminiştrii. Premierul Vlad Filat a precizat, într-o emisiune de televiziune, că „Procedura de numire a viceministrilor nu a fost specificata in Acordul de constituire a AIE si exista puncte de vedere diferite pe care urmeaza sa le discutam”. Filat a reafirmat că el susţine libertatea miniştrilor de a-şi alege liber adjuncţii. Din consiliu fac parte liderii celor trei partide, liderii grupărilor parlamentare şi câte un negociator. Premierul Filat şi-a confirmat participarea din partea PLDM, alături de Mihai Godea si Alexandru Tanase.
Săptămâna trecută au fost numiti doi viceministri noi la Mediu si la Ministerul Tineretului si Sportului si au fost reconfirmati noua viceministri din cabinetul Filat 1. Acestia sint: Natalia Gherman, la Ministerul Afacerilor Externe si Integrarii Europene, Octavian Calmic la Economie, Victor Barbaneagra - la Finante, Oleg Efrim - la Justitie, Boris Gherasim - la Ministerul Transporturilor si Infrastructurii Drumurilor, Loretta Handrabura - la Educatie, Sergiu Sainciuc - la Ministerul Muncii, Protectiei Sociale si Familiei, Anatolie Zolotco - la Ministerul Dezvoltarii Regionale si Constructiilor si Dona Scola - la Ministerul Tehnologiei Informatiei si Comunicatiilor. Ulterior, Viorel Gutu a fost desemnat viceministru al Agriculturii.
Victor Bodiu a fost numit noul secretar general al guvernului.

Guvernul moldovean cere intensificarea măsurilor de securitate

Ministerul de externe va acorda sprijinul necesar celor doi moldoveni răniţi în atentatul terorist de la aeroportul Domodedovo din Moscova. La şedinţa guvernului, premierul Vlad Filat a atras atenţia că terorismul nu are graniţe şi a cerut intensificarea măsurilor de securitate pentru cetăţeni, mai ales în transportul în comun.

Zi de doliu național în Rusia în memoria victimelor atentatului terorist de la aeroportul Domodedovo

În Rusia este zi de doliu naţional pentru victimele atacului terorist de luni de la aeroportul Domodedovo din Moscova.
35 de persoane, între care şi cetăţeni străini, au murit iar peste o sută au fost rănite.
Autorităţile ruse susţin că toatea victimele au fost identificate dar că nu se ştie cine a comis atentatul. Premierul Putin a avertizat că guvernul va reacţiona la această ameninţare în timp ce preşedintele Medvedev a criticat structurile responsabile de securitatea aeroportului şi conducerea aeroportului. Până acum, nimeni nu şi-a asumat responsabilitatea.

Opoziția cheamă la noi proteste de masă în Egipt

Opoziţia din Egipt a chemat la noi demonstraţii de protest împotriva regimului Mubarak după manifestaţiile de ieri, cele mai mari din ţară, în ultimii ani. Şi de data aceasta, opoziţia s-a folosit de Facebook pentru a lansa chemarea la noi proteste.
La Cairo, în cursul nopţii, poliţia a intervenit cu gaze lacrimogene împotriva manifestanţilor şi a avertizat că nu va tolera reluarea protestelor.

Compania Toyota recunoaște noi defecte ale unor modele de autoturisme

Toyota, cel mai mare producător de auto din lume, a rechemat aproape un milion 700 de mii de vehicole, la care s-au constatat diverse probleme tehnice, între care faptul că pierd benzină. Afectate sunt şi modelele de lux Lexus din America şi Avensis combi şi de teren, din Europa.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG