Linkuri accesibilitate

Ştiri

Consiliul Mișcării Acțiunea Europeană a aprobat fuzionarea formațiunii cu Partidul Liberal

Consiliul naţional al Mişcării Acţiunea Europeană a votat unanim astăzi pentru fuzionarea formaţiunii cu Partidul Liberal, condus de Mihai Ghimpu. Acordul de fuzionare va fi semnat săptămâna viitoare şi consfinţit ulterior la congresul MAE. Cele doua partide au decis să-şi unească forţele după alegerile din noiembrie trecut, când MAE nu a reuşit sa ajungă în Parlament, iar PL a pierdut trei mandate. Ambele pledează pentru integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeana şi relaţii strânse cu România.

Angela Merkel și David Cameron se pronunță pentru sancțiuni severe împotriva regimului Gaddafi

Liderii Germaniei şi Marii Britanii au căzut de acord astăzi că sunt necesare sancţiuni internaţionale „severe” şi cât mai grabnice faţă de regimul din Libia. Oficiul cancelarei germane a anunţat că Angela Merkel şi premierul britanic David Cameron consideră că asemenea sancţiuni trebuie adoptate de Consiliul de Securitate ONU. Oficiul premierului britanic a spus că David Cameron a discutat, de asemenea, pe această temă cu premierul italian, Silvio Berlusconi şi cu cel turc, Tayyip Erdogan.
Consiliul de Securitate ONU urmează să examineze din nou astăzi sancţiuni împotriva liderului libian Muammar Gaddafi, pe fundalul represaliilor violente împotriva protestatarilor libieni care-i cer demisia.

Liderul în exil al unei mișcări șiite de opoziție a revenit în Bahrain

Un disident şiit proeminent a revenit astăzi în Bahrain din exil pentru a se alătura mişcării de opoziţie care cere regatului condus de sunniţi să accepte un regim mai democratic.
Hassan Mushaimaa, liderul de la Londra al mişcării şiite Haq a declarat jurnaliştilor la sosirea în Bahrain că „dialogul şi promisiunile autorităţilor nu sunt suficiente”.
Zeci de mii de oameni au ieşit vineri pe străzile din Manama, capitala regatului insular din Golful Persic, la cea mai mare demonstraţie de la începutul protestelor din Bahrain cu zece zile mai devreme.

Tentativă de atentat într-un supermarket la Moscova

La Moscova, un bărbat şi-a pierdut viaţa când a detonat o grenadă la intrarea într-un supermarket din nordul oraşului.
Agenţia rusă Interfax citează surse din poliţie spunând că bărbatul a murit pe loc. El sosise la magazin într-o maşină de teren, iar înainte de a trage inelul grenadei a făcut o declaraţie incomprehensibilă.

PCRM marchează festiv zece ani de la victoria în alegerile din 2001

Partidul Comuniştilor marchează astăzi la o şedinţă festivă împlinirea a 10 ani de la victoria covârşitoare în alegerile parlamentare din 2001. După prezentarea unui film despre evoluţia PCRM în ultimul deceniu, liderul comuniştilor Vladimir Voronin a spus că partidul său este singurul care luptă pentru statalitatea Republicii Moldova. Voronin a acuzat Alianţa pentru Integrarea Europeană aflată la guvernare că ar distruge bazele bune puse de comunişti în opt ani la putere.

Marian Lupu acuză PLD de subminare a Alianței de guvernămînt

Speakerul democrat Marian Lupu a acuzat Partidul Liberal Democrat din alianţa de guvernare că s-ar pregăti să înfiinţeze o alianţă nouă cu Partidul Comuniştilor. Lupu a făcut declaraţia vineri, când deputaţii liberal-democraţi şi cei comunişti au votat în mod solidar pentru a exclude de pe ordinea de zi a Parlamentului un proiect de lege despre piaţa medicamentelor.
„Suntem martorii tatonării de teren pentru distrugerea de facto a Alianţei şi formării unei noi alianţe verde-roşii”
Şeful fracţiunii liberal-democraţilor Mihai Godea a spus că Marian Lupu a făcut o declaraţie pripită, iar liderul liberalilor, Mihai Ghimpu a spus că nu crede într-o alianţă verde roşie.

Dezbateri la ONU pe tema crizei politice și reprimării sîngeroase a protestelor populare din Libia

Secretarul general al ONU a spus că Naţiunile Unite trebuie să intervină rapid pentru a pune capăt vărsărilor de sânge în Libia, unde se crede că sute sau chiar mii de oameni au fost ucişi în zilele de proteste faţă de preşedintele Muammar Gaddafi
Ban Ki-moon a făcut declaraţia pe fundalul dezbaterilor din Consiliul de Securitate ONU de a autoriza Curtea Penală Internaţională de la Haga să investigheze violenţele. Votarea unei asemenea rezoluţii este aşteptată în cursul zilei.
Ambasadorul Libiei la ONU, Abdurrahman Shalgham, care a părăsit regimul Gaddafi a declarat între timp că sprijinul pentru preşedinte a slăbit mult în Libia.

Atac terorist împotriva unei rafinării de petrol de lîngă Bagdad

Militanţii din Irak au detonat o bombă la o rafinărie la nord de Bagdad, ucigând patru muncitori. Guvernatorul provinciei Salahuddin, Ahmed al-Jubouri a spus că explozia a incendiat o unitate de producere a benzinei şi motorinei în oraşul Baiji amplasat la 180 de kilometri nord de capitala irakiană.
Produsele petroliere ale rafinăriei atacate sunt destinate consumului intern din Irak.

Raport confidențial AIEA despre aspectele militare ale programului nuclear iranian

Agenţia Internaţională pentru Energia Atomică spune că a primit noi informaţii în legătură cu bănuielile că Iranul ar putea încerca să construiască arme nucleare. Într-un raport confidenţial, se mai spune că Iranul refuză cooperarea cu agenţia ONU.
Reprezentantul iranian la agenţie, ambasadorul Ali Asghar
Soltanieh este citat însă de Reuters cu declaraţia că sugestiile despre aspecte militare ale programului nuclear al Iranului sunt „în totalitate fabricate”.

Noi proteste antiguvernamentale în Yemen

Bilanţul victimelor în Yemen în urma protestelor antiguvernamentale de vineri a crescut la patru, după ce încă doi demonstranţi au murit în cursul nopţii din cauza rănilor.
Oficiali medicali spun că cei doi au murit din cauza rănilor din arme de foc, după ciocnirile din oraşul sudic Aden.
Vineri, zeci mii de oameni au protestat în Yemen, Tunisia, Irak, Bahrain şi Iordania pentru a cere guvernelor din aceste ţări să facă reforme politice.

Parlamentul polonez condamnă abuzurile regimului Lukașenka din Belarus

Parlamentarii din Polonia au aprobat o rezoluţie în care condamnă guvernul preşedintelui belarus Alyaksandr Lukaşenka pentru abuzuri împotriva drepturilor omului.
Camera inferioară a Parlamentului polonez a cerut ţării vecine eliberarea imediată a deţinuţilor politici şi oprirea persecuţiilor faţă de opoziţie.
Uniunea Europeană a restabilit interdicţiile de călătorie pentru liderul de la Minsk şi alţi oficiali belaruşi în urma represaliilor împotriva activiştilor opoziţiei care au protestat în decembrie faţă de realegerea lui Lukaşenka pentru un nou mandat.

Consiliul ONU pentru Drepturile Omului va trimite o misiune de investigare în Libia

Consiliul ONU pentru Drepturile Omului a decis astăzi să trimită o misiune în Libia pentru a cerceta încălcarea drepturilor omului de către regimul lui Muammar Gaddafi în timpul represaliilor violente faţă de protestatarii care-i cer demisia.

Rezoluţia a fost adoptată după declaraţia înaltei comisare pentru drepturile omului Navi Pillay despre „creşterea alarmantă” a violenţelor cu mii de morţi şi răniţi printre protestatari. Situaţia se află pe agenda Consiliului de Securitate ONU care se întruneşte azi.

Din capitala libiană Tripoli, martorii oculari relatează că forţele loiale lui Gaddafi, liderul de peste patru decenii al ţării nord-africane, au ucis azi cel puţin doi protestatari.

Noi proteste anti-guvernamentale în Tunisia, Yemen, Bahrain şi Iordania

Mii de oameni au ieşit pe străzi astăzi în Tunisia, Yemen, Bahrain şi Iordania pentru a cere reforme politice. În capitala din Yemen, Sanaa şi în principalul oraş sudic Aden, demonstranţii au cerut demisia preşedintelui Ali Abdullah Saleh. În Tunisia protestatarii s-au adunat pentru a cere demisia guvernului de tranziţie al lui Mohamed Ghannouchi la cea mai mare demonstraţie de după înlăturarea preşedintelui Zine al-Abidine Ben Ali.
În capitala din Bahrain, Manama campania antiregim a intrat în a 12 zi cu o demonstraţie de masă în memoria celor şapte oameni ucişi de represaliile poliţiei săptămâna trecută. Mii de activişti ai opoziţiei au cerut la Amman, capitala Iordaniei, mai multe drepturi în viaţa politică.

AIEA în posesia unor noi informații privind aspectele militare ale programului nuclear iranian

Agenţia Internaţională pentru Energia Atomică spune că a primit noi informaţii în legătură cu posibilele aspecte militare ale disputatului program nuclear iranian. Într-un raport confidenţial, Agenţia spune că rămâne îngrijorată cu posibilele activităţi în desfăşurare pentru dezvoltarea unei încărcături pentru rachete.

Raportul poate întări suspiciunile Occidentului că Iranul ar încerca să construiască bomba atomică cu ajutorul programului de îmbogăţire a uraniului despre care Teheranul spune că are scopuri exclusiv paşnice.

Duma de stat ratifică acordul cu Statele Unite privind tranzitul trupelor americane pe teritoriul rusesc spre Afganistan

Duma de Stat a Rusiei a ratificat astăzi un acord care permite Statelor Unite să transporte pe teritoriul rusesc trupe şi provizii pentru operaţiunile militare din Afganistan.
Ministrul adjunct de externe Serghei Ryabkov a spus că acordul ajută la îmbunătăţirea relaţiilor Rusiei cu Statele Unite şi NATO şi apără interesele ruseşti în alte zone.
Rusia a încheiat înţelegeri asemănătoare cu Germania, Franţa şi Spania.

Speakerul Marian Lupu așteptat la Consiliul Europei la începutul lunii martie

Preşedintele Parlamentului Marian Lupu va călători la Strasbourg la începutul lunii martie, la invitaţia Secretarului General al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland. Într-o declaraţie de presă a Parlamentului se spune Lupu va discuta cu oficialii de la Strasbourg pe 2 şi 3 martie încheierea procesului de monitorizare a Moldovei de către Consiliul Europei, precum şi situaţia politică internă.

Liderul moldovean se va întâlni, între alţii ci Gianni Buquicchio, preşedintele Comisiei de la Veneţia, structură a Consiliului Europei care a fost implicată anul trecut în examinarea proiectelor constituţionale menite să deblocheze impasul la alegerea şefului statului.

Țările UE se înțeleg în principiu să impună sancțiuni regimului Gaddafi

Surse diplomatice spun că ţările Uniunii Europene au ajuns astăzi la înţelegerea de principiu să impună un embargo la comerţul cu armament cu Libia, să îngheţe conturile şi să introducă restricţii de călătorie pentru membrii regimului Gaddafi. Presa relatează că decizia oficială ar putea fi luată săptămâna viitoare.

Dezbaterea unor sancţiuni asemănătoare pe fundalul represaliilor violente împotriva protestatarilor anti-Gaddafi, liderul de peste patru decenii al Libiei, se află şi pe agenda unei şedinţe aşteptate astăzi la Consiliului de Securitate ONU.

Înaltul comisar ONU pentru drepturile omului, Navi Pillay a declarat că represaliile „cresc alarmant” şi că are relatări despre mii de morţi şi răniţi.

Preşedintele Franţei Nicolas Sarkozy la Ankara

Preşedintele Franţei Nicolas Sarkozy i-a cerut astăzi liderului libian Muammar Qaddafi să-şi dea demisia. Sarkozy a lansat apelul în cursul unei vizite scurte în Turcia, la o conferinţă de presă la Ankara alături de preşedintele turc Abdullah Gul.

Preşedintele francez este un adversar al primirii Turciei în Uniunea Europeană. În ajun, premierul Turciei Tayyip Erdogan s-a plâns de scurtimea vizitei lui Sarkozy, amintind că preşedintele francez, aflat la putere din 2007, nu a făcut până acum vreo vizită de stat în ţara sa.

Marian Lupu acuză PLD că ar urmări o alianță cu PCRM

Speakerul democrat Marian Lupu a acuzat Partidul Liberal Democrat din alianţa de guvernare că s-ar pregăti să înfiinţeze o alianţă nouă cu Partidul Comuniştilor. Lupu a făcut declaraţia după şedinţa Parlamentului, la care deputaţii liberal-democraţi şi cei comunişti au votat în mod solidar pentru a exclude de pe ordinea de zi un proiect de lege despre piaţa medicamentelor. “Suntem martorii tatonării de teren pentru distrugerea de facto a alianţei şi formării unei noi alianţe verde-roşii”, a declarat Lupu.

Şeful fracţiunii liberal-democraţilor Mihai Godea a spus că Marian Lupu a făcut o declaraţie pripită, iar liderul liberalilor Mihai Ghimpu a spus că nu crede într-o alianţă verde roşie.

V. Voronin afirmă că Banca de Economii ar fi ținta unor speculații financiare orchestrate din sînul alianței de guvernare

Liderul comuniştilor Vladimir Voronin a acuzat elemente din alianţa de guvernare că ar încerca să deposedeze Banca de Economii de clienţi importanţi, ca Moldtelecom, pentru a-i diminua valoarea şi a o scoate la vânzare. Voronin a făcut declaraţia jurnaliştilor, astăzi, după şedinţa Parlamentului: „Se atacă şi Banca de Economii, unde deţinători de conturi sunt circa 1 milion de cetăţeni şi nu cei mai bogaţi”.

Liderii Partidului Liberal Democrat al premierului Vlad Filat au spus că acţiunile în jurul Băncii de Economii li se par şi lor „ciudate” şi că ar vrea să se afle mai multe înainte de a-şi expune poziţia.

Înaltul comisar ONU pentru drepturile omului alarmat de relatările privind numărul mare de morți al represiunii din Libia

Înaltul comisar ONU pentru drepturile omului a declarat că represaliile violente împotriva protestatarilor antiguvernamentali din Libia „cresc alarmant”. Navi Pillay a spus la o reuniune specială a Consiliului pentru Drepturile Omului la Geneva că are relatări despre mii de civili ucişi sau răniţi în timpul revoltei faţă de regimul de peste patru decenii al preşedintelui Muammar Gaddafi

Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen a convocat o şedinţă a Consiliului Alianţei pentru a discuta înrăutăţirea situaţiei în Libia. O şedinţă asemănătoare este planificată în cursul zilei şi la Consiliul de Securitate ONU, unde se vor discuta măsuri de răspuns inclusiv posibile sancţiuni împotriva regimului lui Gaddafi.

Demonstrații violente în mai multe orașe irakiene împotriva corupției - cinci morți

Mii de oameni au ieşit pe străzi în oraşele din Irak pentru a cere oprirea corupţiei şi servicii mai bune pentru populaţie, în cadrul unui protest întitulat „Ziua Furiei”. Cel puţin cinci oameni au fost ucişi şi zeci au fost răniţi în câteva oraşe în ciocnirile dintre forţele de securitate şi demonstranţii care au încercat să ia cu asalt clădirile oficiale. La Bagdad, mii de oameni au participat la un protest paşnic supravegheat de forţele de ordine.

Cairo: egiptenii sărbătoresc o lună de la înlăturarea de la putere a lui Hosni Mubarak

În piaţa Tahrir din Cairo, mii de oameni s-au adunat pentru a sărbători o lună de la demisia preşedintelui Hosni Mubarak, înlăturat în urma unei revolte populare după 30 de ani la putere. Demonstranţii au cerut consiliului militar care conduce Egiptul să cureţe guvernul de elementele fostului regim.

În ajunul demonstraţiei de astăzi, armata a dat asigurări că întoarcerea în trecut nu este posibilă şi a îndemnat egiptenii să fie vigilenţi la încercările de a crea conflicte.

Arabia Saudită mărește extracția de petrol cu 700 de mii de barili pe zi

Agenţiile de ştiri relatează că Arabia Saudită a mărit producţia de petrol cu 700 de mii de barili pe zi, pe fundalul scumpirii petrolului pe pieţele internaţionale. Reuters citează surse din industria petrolieră spunând că exporturile Libiei, un exportator major, aproape au fost oprite pe fundalul revoltei împotriva regimului Gaddafi.
Arabia Saudită care a spus că intervenind pentru a acoperi deficitul ar fi mărit producţia zilnică la peste 9 milioane de barili.

Guvernul Libiei a anunțat măriri de salarii și subvenții în încercarea de a calma revoltele populare

Agenţia Reuter relatează că guvernul Libiei a anunţat mari măriri de salarii şi subvenţii, într-o încercare de a calma populaţia pe fondul revoltelor care au scos de sub controlul autorităţilor partea de est a ţării.
Într-un anunţ al televiziunii libiene de stat se spune că fiecare familie va primi 400 de dolari drept compensaţie pentru scumpirea alimentelor, iar unele categorii de angajaţi din sectorul public vor avea lefuri mărite de două ori şi jumătate.
Între timp, multe guverne occidentale şi organizaţii internaţionale şi-au repetat apelurile către conducerea Libiei de a opri represiunea, dacă vrea să evite sancţiunile. Aflată în vizită în Ungaria, coordonatoarea politicii externe europene, Catherine Ashton, a spus că a venit momentul ca Uniunea Europeană să decidă ce fel de sancţiuni trebuie aplicate Libiei pentru a se asigura că violenţa va înceta.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG