Linkuri accesibilitate

Ştiri

Convorbiri Catherine Ashton - Vlad Filat la Chișinău

Şefa diplomaţiei europene, Catherine Ashton a făcut o vizită fulger, de numai cîteva ore, la Chişinău. După discuţiile cu premierul Vlad Filat, Ashton a precizat că scopul vizitei a fost de a reafirma sprijinul Uniunii Europene pentru Republica Moldova si eforturile acesteia de apropiere de Uniune.

Moldova si Uniunea europeană negociază un acord de asociere, cum face şi Ucraina, care însă nu prevede admiterea în Uniunea European.

Gianni Buquicchio (Comisia de la Veneția): O nouă constituție nu este singura soluție pentru iesirea RM din criza politica.

După ce a discutat la Strasbourg cu speakerul parlamentului Marian Lupu, Gianni Buquicchio – preşedintele Comisiei dela Veneţia – a declarat Europei Libere ca, desi a primit din partea Aliantei pentru Integrare Europeana poiectul pentru o noua constitutie, pana cand noul presedinte nu va vi ales, Comisia de la Venetia nu va analiza documentul.

"Prioritatea nu este constitutia. Pana cand criza nu va fi rezolvata, pana cand nu vom avea un nou presedinte si un guvern functional nu vom incepe sa ne gandim la reviziurea constitutiei", a spus Buquicchio care crede ca o noua constitutie nu este singura solutie pentru iesirea din criza politica.

Germania și grupul de la Vișegrad cer eliberarea deținuților politici din Belarus

Miniştrii de externe din grupul de la Vişegrad şi cel al Germania au criticat din nou violările drepturilor omului în Belarus şi i-au cerut preşedintelui Lukaşenca să dispună eliberarea tuturor deţinuţilor politici.

Astana: lansarea campaniei electorale pentru scrutinul prezidențial de la 3 aprilie

În Kazahstan a început campania electorală în vederea alegerilor prezidenţiale. Preşedintele Nazarbaiev se va confrunta, în scrutinul din 3 aprilie, cu trei contracandidaţi foarte puţin cunoscuţi. Nazarbaiev conduce Kazahstanul de la proclamarea independenţei fostei republici sovietice.

Embargoul ONU asupra exportului de arme în Libia - Rusia pierde contracte de 4 miliarde de dolari

Rusia ar putea pierde aproape 4 miliarde de dolari ca urmare a embargoului impus de ONU pe exportul de arme spre Libia. Estimarea îi aparţine lui Serghei Cemezov, şeful conglomeratului rus de tehnologie.

Lupte de stradă în capitala Coastei de Fildeș

Naţiunile Unite informează că peste 200 de mii de persoane au fugit din capitala Coastei de Fildeş, din cauza luptelor de stradă. Acestea se dau între miliţiile loiale fostului preşedinte GBagbo şi forţele care îl susţin pe oponentul său Lassane Quattara.

Comitetul pentru prevenirea torturii (CE) cere autorităților moldovene să combată violența și intimidarea în închisori

Comitetul pentru prevenirea torturii de pe langa Consiliul Europei a publicat astazi un raport privind vizita efectuata in Moldova intre 21 si 27 iulie 2010.

Dupa cum se stie, obiectivul initial al vizitei a fost re-examinarea situatiei din inchisorile transnistrene, insa delegatia a incheiat vizita din cauza refuzului autoritatilor de facto din Transnistria de a permite experitilor sa discute in particular cu detinutii.

Oricum, delegatia a vizitat penitenciarele 8 si 12 din Bender unde a constatat ca personalul administrativ al inchisorii "se folosea de ierarhia informala a detinutilor"pentru a impune ordinea.

Expertii CPT le-au cerut autoritatilor sa ofere informatii cu privire la pasii pe care intentioneaza sa ii faca pentru a combate violenta si intimidarea in inchisori.

Marian Pocaznoi - noul președinte al CCA

Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA) are un nou preşedinte, Marian Pocaznoi. Gheorghe Gorincioi a demisionat din funcţia de preşedinte, pe care o deţine din 2008, pentru că ajunge la vârsta pensionării. În curând, trei membri ai CCA vor fi schimbati, pentru că le expiră mandatul de 6 ani. Potrivit Moldpres, Gorincioi va continua să activeze în CCA ca membru până ce parlamentul îi va găsi şi în acea calitate un înlocuitor.

SIS predă Arhivei Naționale o nouă tranșă de dosare ale persoanelor supuse represiunilor comuniste

Serviciul de Informatii si Securitate (SIS) a predat Arhivei Naţionale înca 5 mii de dosare ale persoanelor supuse represiunilor politice în perioada regimului communist.

Directorul adjunct al SIS, Valeriu Dediu a declarat, citat de agenţia InfoPrim Neo, ca printre dosarele transmise figureaza si dosare deschise unor personalitati importante – omul politic si fostul prefect de Balti, Stefan Pirogan, deputatii Sfatului Tarii, Vasile Gafencu si Anton Caraiman, juristul si omul politic Alexandru Mâta. Cel mai important dosar este al lui Alexandru Usatiuc-Bulgar, Gheorghe Ghimpu si Valeriu Graur, compus din 11 volume, a mentionat Dediu.

Cele mai multe dosare au fost intentate în baza articolului 54 Cod Penal al RSS Ucrainene (aplicat în RSS Moldoveneasca pâna în anul 1961) – pentru infractiuni, agitatie si propaganda antisovietica.

Curtea de la Haga deschide o anchetă penală împotriva lui Muammar Gaddafi și a fiilor săi

Tribunalul international de la Haga a anunţat că-l va cerceta pe liderul libanez Muamar Gaddafi, pentru posibile crime împotriva umanităţi comise împotriva demonstranţilor din ţara sa. Ancheta cuprinde şi alţi lideri libieni, inclusive pe fiii lui Gaddafi.

Între timp se relatează că aviaţia libiană a lansat noi atacuri asupra poziţiilor deţinute de rebeli, în estul ţării.

Cairo: demisia premierului numit în funcție acum o lună de Hosni Mubarak

Conducătorii militari ai Egiptului spun că premierul Ahmed Safiq şi-a dat demisia. Consiliul Suprem al Forţelor Armate a mai spus că l-a însărcinat pe fostul ministru al transporturilor Essam Sharaf să formeze un nou guvern.

Premierul demisionar fusese numit în funcţie de fostul preşedinte Hosni Mubarak în ultimele zile când s-a aflat la putere, iar demonstranţii antiguvernamentali au cerut în multe rânduri ca Safiq să fie demis.

Consiliul Militar a promis publicului egiptean că va împiedica infiltrarea în noile structuri de putere a persoanelor afiliate cu Mubarak.

Frankfurt pe Main: tînărul kosovar care a ucis 2 militari americani, recunoaște că a acționat din motive islamiste

Procuratura federală germană crede că tînărul care a ucis ieri doi militari americani în aeroportul din Frankfurt, era motivat de islamism. Este vorba de un etnic albanez din Kosovo, născut în Germania.

Vice-președintele american Biden îi cere lui Victor Ianukovici să continue reforma procesului electoral în Ucraina

Într-o convorbire telefonică cu preşedintele Ucrainei Victor Ianukovici, vice preşedintele american Joe Biden l-a încurajat să continue reforma procesului electoral, ceea ce va aduce ţara mai aproape de Uniunea Europeană. Totodată, Biden a cerut Kievului să nu „ancheteze selectiv” figuri ale opoziţie .

Eugen Carpov se declară optimist în privința eliberării funcționarilor primăriei de la Corjova

Vicepremierul pentru reintegrare, Eugen Carpov a declarat Europei Libere că vineri se va întîlni cu „reprezentantul politic” al Tiraspolului, Vladimir Iastrebceak, pentru a discuta eliberarea primarului din Corjova şi a consilierului local, ambii reţinuţi ieri de miliţiile transnistriene, cu ocazia Zilei memoriei.

„Subiectul (eliberarea celor doi oficiali; n.r.) se discută astăzi la Viena, subiectul astăzi se discută la Tiraspol, în cadrul Comisiei Unificate de Control, mâine vom discuta la nivelul reprezentanţilor politici din Chişinău şi Tiraspol în cadrul unei reuniuni... şi eu sper foarte mult ca cei doi cetăţeni moldoveni să fie eliberaţi” – a mai declarat astăzi în Parlament, Eugen Carpov, Europei Libere. Vicepremierul nu a precizat unde va avea loc întâlnirea de vineri cu Iastrebceak.

Carpov a precizat că motivul invocat de Tiraspol pentru reţinerea celor doi oficiali locali este organizarea unui miting neautorizat şi faptul că au opus rezistenţă miliţienilor transnistreni .

Raport al Comitetului pentru prevenirea torturii (CE) despre situația din închisorile transnistrene

Comitetul pentru prevenirea torturii de pe langa Consiliul Europei a publicat astazi un raport privind vizita efectuata in Moldova intre 21 si 27 iulie. Dupa cum se stie, obiectivul initial al vizitei a fost re-examinarea situatiei din inchisorile transnistrene, insa delegatia a incheiat vizita din cauza refuzului autoritatilor de facto din Transnistria de a permite experitilor sa discute in particular cu detinutii.
Delegatia a vizitat penitenciarele 8 si 12 din Bender unde a constatat ca personalul administrativ al inchisorii „se folosea de ierarhia informala a detinutilor” pentru a impune ordinea. Expertii CPT le-au cerut autoritatilor sa ofere informatii cu privire la pasii pe care intentioneaza sa ii faca pentru a combate violenta si intimidarea in inchisori.

Marian Pocaznoi este noul președinte al CCA după demisia lui Gheorghe Gorincioi

Presa de la Chişinău relatează că preşedintele Consiliului Coordonator al Audiovizualului, Gheorghe Gorincioi, şi-a dat demisia. Publika TV a informat că motivul oficial a fost atingerea vârstei de pensionare şi că în locul lui Gorincioi a fost ales Marian Pocaznoi.
Gheorghe Gorincioi, care a împlinit luna trecută 62 de ani, figurează ca bănuit într-un dosar de corupţie, împreună cu fostul director administrativ CCA Terente Cherdivară – care a fost arestat în timp ce primea mită de la un agent economic.
Potrivit Moldpres, Gorincioi va continua să activeze în CCA ca membru până ce Parlamentul îi va găsi şi în acea calitate un înlocuitor.

Autorul atentatului de la Frankfurt împotriva militarilor americani compare astăzi în fața unui judecător

Autorităţile germane analizează posibila motivaţie teroristă a dublului asasinat petrecut ieri la aeroportul din Frankfurt, unde un tânăr a deschis focul asupra unui autobuz al armatei americane, omorând doi soldaţi. Se relatează că suspectul de 21 de ani ar fi de etnie kosovar-albaneză, dar s-a născut în Germania. El a încercat să fugă ieri de la locul faptei, dar a fost arestat şi urmează să compară astăzi în faţa unui judecător.
Rudele din Kosovo ale suspectului, citate de AP, au spus că el este un „islamist devotat”.
Incidentul de ieri a fost condamnat de cancelarul Germaniei, Angela Merkel, şi de preşedintele Statelor Unite, Barack Obama.

Tentativă a președintele Venezuelei de mediere în criza libiană

Se relatează că liderul libian Muammar Gaddafi şi preşedintele Ligii Arabe s-au pus de acord asupra unui plan de rezolvare a crizei libiene propus de preşedintele din Venezuela, Hugo Chavez. Un ministru venezuelean a spus că Chavez a stat de vorbă cu Gaddafi marţi despre posibilitatea creării unui aşa-numit „bloc de ţări-prietene” care să lanseze o misiune internaţională de mediere între regimul de la Tripoli şi rebeli.
Potrivit televiziunii Al-Jazeera, planul ar fi şi pe placul preşdintelui Ligii Arabe, Amr Moussa. Liga Arabă nu a confirmat oficial această ştire şi nu este limpede care ţări ar putea fi cuprinse în iniţiativă. Gaddafi şi Chavez sunt consideraţi aliaţi apropiaţi.

Trei militari olandezi reținuți de autoritățile libiene

Ministerul olandez al apărării a confirmat că trei soldaţi olandezi sunt în arestul autorităţilor libiene după ce au fost capturaţi când încercau să evacueze cu elicopterul doi muncitori europeni. Soldaţii au fost capturaţi duminică la Sirte, în nordul Libiei, iar autorităţile olandeze spun că au loc „negocieri intense” pentru eliberarea lor.
Cei doi muncitori europeni au fost transferaţi de libieni ambasadei Olandei din Tripoli şi au plecat între timp spre casă.
Soldaţii şi elicopterul îşi aveau baza pe fregata olandeză „Tromp”, Misiunea ei iniţială era să apere navele comerciale de piraţii somalezi, dar s-a îndreptat la 24 februarie spre Libia.

In Egipt s-a anunțat demisia premierului Ahmed Safiq

Conducătorii militari ai Egiptului spun că premierul Ahmed Safiq şi-a dat demisia. Consiliul Suprem al Forţelor Armate a mai spus că l-a însărcinat pe fostul ministru al transporturilor Essam Sharaf să formeze un nou guvern.
Premierul demisionar fusese numit în funcţie de fostul preşedinte Hosni Mubarak în ultimele zile când s-a aflat la putere, iar demonstranţii antiguvernamentali au cerut în multe rânduri ca Safiq să fie demis. Consiliul Militar a promis publicului egiptean că va împiedica infiltrarea în noile structuri de putere a persoanelor afiliate cu Mubarak.

Contractare de 1,3% a economiei românești în 2010

În România biroul naţional de statistică a anunţat că în 2010 economia s-a contractat faţă de 2009 cu 1,3%, ceva mai puţin decât prevedea FMI. În trimestrul patru, însă, economia românească a crescut cu 0,6% faţă de trimestrul anterior.
Guvernul de la Bucureşti speră ca economia să crească şi în trimestrul acesta, ceea ce ar însemna, din punct de vedere tehnic, ieşirea din recesiune.
Potrivit datelor BNS al României, cel mai mult a suferit anul trecut sectorul construcţiilor, iar rezultatele cele mai bune le-a avut industria.

Primarul Corjovei va rămâne în arest 7 zile în urma deciziei Judecătoriei Dubăsari sub acuzația de încălcare a ordinii publice

Judecătoria Dubăsari a decis aseară că primarul din Corjova, Valeriu Mâţul şi consilierul lui, Iurie Coţofană, reţinuţi de miliţiile transnistrene ieri dimineaţă, vor rămâne în arest şapte zile, fiind acuzaţi oficial de încălcarea ordinii publice. Cei doi au fost reţinuţi în timpul unei acţiuni de comemorare a războiului de pe Nistru, de la a cărui declanşare care s-au împlinit ieri 19 ani. La incident a fost prezent şi şeful biroului pentru reintegrare de la Chişinău, George Balan.
Ziua Memoriei, închinată luptătorilor moldoveni din războiul din 1992, a fost introdusă ca sărbătoare în Moldova anul trecut. Transnistrenii nu o comemorează. Satul Corjova se află teoretic sub jurisdicţia Chişinăului, dar este controlat de transnistreni, care-l consideră parte a oraşului Dubăsari.

Guvernul va împrumuta brutăriilor grâu din rezerva națională strategică

Guvernul va împrumuta grâu din rezerva strategică brutăriilor din 7 raioane şi celor din municipiile Bălţi şi Chişinău, pentru a contracara scumpirea pâinii. Potrivit Infoprim Neo, brutăriile vor primi în total aproape 9000 de tone de grâu pe care trebuie să-l restituie până la 1 septembrie anul curent.
Infoprim scrie că la 15 februarie stocul de grâu al Moldovei era de 120 de mii de tone, dar până la noua recoltă ţara are nevoie de 130 de mii de tone. Recent, guvernul a stopat şi exporturile de grâu până cel puţin în toamnă.

O delegație moldovenească condusă de Marian Lupu are întrevederi la Strasbourg cu oficialități ale Consiliului Europei

Marian Lupu face prima vizită în vestul Europei de când a devenit preşedinte interimar şi speaker al Parlamentului, în urma alegerilor din toamnă. Lupu şi alte oficialități moldovene se află la Strasbourg, unde se vor întâlni astăzi cu reprezentanţii Consiliului Europei, inclusiv cu secretarul general Thorbjorn Jagland.
Presa de la Chişinău notează că prima vizită a lui Lupu în străinătate de când şi-a preluat noile funcţii de conducere în stat a fost luna trecută, la Moscova, unde a mers la invitaţia preşedintelui Dumei de Stat a Federaţiei Ruse, Boris Grâzlov.

Ministrul america al apărării dezminte informația că SUA ar pregăti o intervenție militară împotriva regimului Gaddafi

Statele Unite au semnalat că nu pun la cale vreo acţiune militară împotriva Libiei, unde rebelii continuă să se confrunte cu forţele fidele colonelului Muammar Gaddafi. Referindu-se la ideea impunerii interdicţiei de zbor deasupra Libiei, pentru a-l împiedica pe Gaddafi să-şi bombardeze adversarii, ministrul american al apărării, Robert Gates, a atras atenţia că asemenea măsură ar echivala cu o declaraţie de război. Gates a explicat că interzicerea zborurilor ar începe cu distrugerea apărării antiaeriene libiene.
Şeful Pentagonului a adăugat însă că Statele Unite nu exclud nici una din soluţiile posibile pentru oprirea violenţelor în Libia.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG