Linkuri accesibilitate

Ştiri

O rezoluţie a Adunării Parlamentare a OSCE pe tema Transnistriei face apel la reluarea negocierilor în formatul 5+2

Adunarea Parlamentară a OSCE a adoptat astăzi la Belgrad o rezoluţie pe tema Transnistriei în care se face apel la reluarea negocierilor în formatul 5+2.
Rezoluţia pregătită de parlamentara suedeză, Walburga Habsburg Douglas spune că democratizarea pe întregul teritoriu al ţării va contribui la găsirea unui statut special pentru Transnistria în componenţa unei Moldove integre şi suverane. În document se face apel la Rusia să ducă la încheiere evacuarea muniţiilor şi trupelor din stânga Nistrului. Premierul Vlad Filat a declarat vineri seara după discuţii informale cu liderul transnistrean Igor Smornov la un meci de fotbal la Tiraspol că reluarea negocierilor oficiale eşuată pe 21 iunie la Moscova poate avea loc în septembrie.

Cel puţin o persoană a decedat, iar 61 au fost date dispărute după scufundarea unei nave de croazieră în râul Volga

Cel puţin o persoană a decedat, iar 61 au fost date dispărute după scufundarea unei nave de croazieră, astăzi, în râul Volga din Rusia. Ministerul rus al situaţiilor excepţionale spune că nava Bulgaria cu 173 de oameni la bord a naufragiat după amiază în raionul Kansko-Ustinovsky din Republica Tatarstan. La operaţiunea de salvare a supravieţuitorilor iau parte cel puţin două vase şi un elicopter.

Forţele guvernamentale libiene încearcă să oprească ofensiva rebelilor la 50 km de capitala Tripoli

Din Libia se relatează că forţele guvernamentale au lansat un contra-atac asupra avangardei rebelilor la 50 de kilometri sud-vest de capitala Tripoli. AFP relatează că forţele liderului libian Muammar Gaddafi au tras rachete Grad asupra rebelilor din Gualish. Rebelii au răspuns cu rachete antitanc, încercând să-şi menţină poziţiile în localitatea cucerită miercuri şi aflată pe drumul principal către capitală.

Guvernul Siriei a anunţat că a început convorbiri cu opoziţia pentru trecerea la sistemul pluripartid

Guvernul Siriei a anunţat astăzi că a început convorbiri cu opoziţia, dar ele sunt criticate de lideri ai grupărilor de opoziţie şi activişti proeminenţi. La masa rotundă pentru dialog naţional, o reuniune de două zile începută azi la Damasc, participă oficiali de rang înalt între care vicepreşedintele sirian Farouk al-Sharaa, unii intelectuali şi câteva figuri puţin cunoscute ale opoziţiei. Reuniunea pentru elaborarea legislaţiei care va permite sistemul pluripartid are loc la patru luni de la începerea revoltei faţă de preşedintele Bashar al-Assad, care nu dă semne de încetinire.

Adunarea Parlamentară a OSCE dezbate astăzi la Belgrad o rezoluţie pe tema Transnistriei

Adunarea Parlamentară a OSCE dezbate astăzi la Belgrad o rezoluţie pe tema Transnistriei în care se face apel la reluarea negocierilor în formatul 5+2. Rezoluţia pregătită de parlamentara suedeză, Walburga Habsburg Douglas spune că democratizarea pe întregul teritoriu al ţării va contribui la găsirea unui statut special pentru Transnistria în componenţa unei Moldove integre şi suverane. Proiectul rezoluţiei mai face apel la Rusia să încheie procesul de evacuare a muniţiilor şi trupelor din stânga Nistrului.

Premierul Vlad Filat a declarat vineri seara după discuţii informale cu liderul transnistrean Igor Smirnov la un meci de fotbal la Tiraspol că reluarea negocierilor oficiale eşuată pe 21 iunie la Moscova poate avea loc în septembrie.

Inukovici i-a promis lui Lupu să renunţe la intenţia de a cere moldovenilor 1200 de euro la intrarea în Ucraina

Preşedintele interimar, Marian Lupu s-a întâlnit sâmbătă în Crimeea cu liderul Ucrainei la petrecerea lui Viktor Ianukovici de împlinire a 61 de ani. Televiziunea Publika TV relatează că Ianukovici a acceptat solicitarea lui Lupu ca Ucraina să anuleze hotărârea de guvern prin care cetăţenilor moldoveni li se cere să facă dovada posesiei a 1200 de euro la intrarea în ţara vecină.

Cei doi consilieri democraţi de la Anenii Noi care au votat preşedintele comunist al raionului au fost excluşi din PD

Partidul Democrat a exclus din rândurile sale doi consilieri raionali, care au votat, sâmbătă, alături de consilierii comunişti pentru alegerea unui preşedinte comunist al raionului Anenii Noi. Democraţii au repetat că, în ciuda celor întâmplate, doresc semnarea unui acord între partidele guvernării, PD, PLDM şi PL pentru coalizarea la nivel local. Liberal-democraţii premierului Vlad Filat angajaţi într-un schimb de acuzaţii cu democraţii speakerului Marian Lupu au spus că cele întâmplate la Anenii Noi ar arăta că PD doreşte reformarea alianţei de guvernare la centru.

Cel mai vândut tabloid britanic, News of the World a publicat astăzi ultima ediţie după 168 de ani de existenţă

Cel mai vândut tabloid britanic, News of the World a publicat astăzi ultima ediţie după 168 de ani de existenţă. Tabloidul şi-a încetat activitatea din cauza reacţiei indignate a publicului şi furnizorilor de publicitate, după ce s-a aflat că ar fi plătit poliţia, interceptat telefoanele celebrităţilor, rudelor militarilor morţi în Afganistan şi Irak, victimelor unor crime pentru obţine articole de senzaţie. Poliţia cercetează mai multe persoane, între care fostul editor al tabloidului, Andy Coulson, fostul şef de comunicare al premierului britanic David Cameron.

Un val tsunami de mici dimensiuni a atins coasta de nord a Japoniei

Un val tsunami de mici dimensiuni în Pacific provocat de un cutremur de 7,1 grade a ajuns în nordul Japoniei devastat de cutremurul din martie. Autorităţile japoneze spun că valul de 10 centimetri a fost observat la ţărm în oraşul port Ofunato, fără să producă pagube. Un avertisment anti-tsunami fusese emis pentru trei prefecturi, inclusiv pentru Fukushima, unde continuă lucrările de stabilizare a centralei nucleare avariate în martie.

16 oameni şi-au pierdut viaţa într-un incendiu izbucnit la un azil în Ucraina

Autorităţile ucrainene spun că 16 oameni şi-au pierdut viaţa într-un incendiu izbucnit la un azil din vestul ţării. Ministerul situaţiilor excepţionale spune că alţi 11 oameni au fost salvaţi din incendiul provocat din neglijenţă la clădirea din lemn din satul, Beloye, la graniţa cu Polonia. Pompierii au luptat cu flăcările timp de cinci ore.

Statele Unite ar putea opri peste o treime din ajutoarele militare pentru Pakistan

Ziarul New York relatează că Statele Unite ar putea opri peste o treime din ajutoarele militare pentru Pakistan din cauza nemulţumirii faţă de realizările slabe ale campaniei pakistaneze împotriva militanţilor. Ziarul citează trei oficiali americani de rang înalt spunând că Washingtonul suspendă sau anulează 800 de milioane de dolari din asistenţa de securitate de 2 miliarde oferită Pakistanului. Oficialii citaţi spun că reluarea în volum deplin a ajutoarelor în bani şi echipamente depinde de îmbunătăţirea relaţiilor cu Pakistanul şi rezultatelor obţinute de pakistanezi în combaterea militanţilor.

Cei doi consilieri raionali care au votat alături de comuniști la Anenii Noi au fost excluși din PD

Partidul Democrat i-a exclus din rândurile sale pe doi consilieri raionali care au votat azi la Anenii Noi alături de opoziţia comunistă pentru alegerea unui preşedinte de raion comunist. Vicepreşedintele PD, Igor Corman a spus că, în ciuda celor întâmplate, democraţii doresc semnarea unui acord de coalizare la nivel local cu partenerii de guvernare PLDM şi PL şi că cei doi consilieri democraţi au fost probabil mituiţi: „Nu excludem că a fost un act de corupere din partea Partidului Comuniştilor”.
Liberal democraţii premierului Vlad Filat, acuzaţi de democraţi în ultimele zile de intenţia de a face coaliţii locale cu opoziţia comunistă, au răspuns astăzi cu aceeaşi monedă. Într-o declaraţie de presă, PLDM spune că evenimentele de la Anenii Noi urmează o tendinţă începută de democraţi la Nisporeni şi le dă de bănuit că PD ar dori să reformeze şi alianţa de guvernare la nivel central.

Leon Panetta, noul ministru american al apărării întreprinde o vizită neanunțată în Afganistan

Noul ministru american al apărării, Leon Panetta a declarat că „înfrângerea strategică” a reţelei teroriste al-Qaeda nu este departe. Vorbindu-le jurnaliştilor astăzi la Kabul în timpul unei vizite neanunţate în Afganistan, Panetta a spus că, după uciderea lui Osama bin Laden, Statele Unite şi-au îndreptat atenţia spre alţi lideri cheie din al-Qaeda descoperiţi în Pakistan şi Yemen.
Panetta, care a devenit ministru la 1 iulie, are pe agendă convorbiri cu liderul afgan Hamid Karzai înainte ca forţele afgane să înceapă săptămâna viitoare a prelua controlul în unele regiuni ale ţării de la forţele NATO.

Premierul Filat i-a cerut lui Igor Smirnov, la întîlnirea lor de la Tiraspol, eliberarea lui Ilie Cazac și a discutat problemele reglementării conflictului transnistrean

Premierului Vlad Filat s-a întâlnit vineri seara la Tiraspol cu liderul transnistrean Igor Smirnov în tribunele stadionului Sheriff la meciul de fotbal între Dacia Chişinău şi Iskra Stali Râbniţa. Filat a declarat postului Publika TV că a discutat cu Smirnov „mai multe probleme care ţin de reglementarea conflictului transnistrean” şi că „în luna septembrie urmează să se reia negocierile în formatul 5+2” pe tema Transnistriei.
Primul ministru mai spune că i-a cerut liderului transnistrean eliberarea lui Ilie Cazac, agentul fiscal aflat în detenţie în stânga Nistrului de mai mult de un an, fiind condamnat pentru spionaj în favoarea Chişinăului. Filat şi Smirnov au mai avut două întâlniri asemănătoare în 2010.

Președintele Marian Lupu participă la aniversarea lui Victor Ianukovici în Crimeea

Preşedintele interimar Marian Lupu călătoreşte astăzi în Ucraina pentru a participa, în Crimea, la sărbătorirea zilei de naştere a liderului ucrainean, Victor Ianukovici care împlineşte 61 de ani. Lupu a spus că îi va dărui lui Ianukovici o carte şi că îi va cere la rândul său ca Ucraina să elimine obligativitatea ca cetăţenii moldoveni să prezinte la graniţă dovada deținerii a 1200 de euro la intrarea în ţara vecină. Această măsură prevăzută de o hotărâre a guvernului ucrainean este suspendată, dar nu a fost anulată definitiv.

Președintele Curții de Apel de la Bălți a respins acuzațiile lui Igor Dodon după validarea alegerii lui Dorin Chirtoacă ca primar

Curtea de Apel Bălţi a validat, printr-o decizie definitivă, vineri, mandatul de primar la Chişinău al liberalului Dorin Chirtoacă. Instanţa de la Bălţi a respins contestaţia opoziţiei comuniste care ceruse anularea alegerilor din 19 iunie pentru că ar fi fost fraudate.
Fostul candidat comunist la primăria capitalei, Igor Donon a spus că decizia de vineri ar fi fost luată sub presiune, dar preşedintele Curţii de Apel Bălţi, Gheorghe Scutelnic a respins acuzaţiile. Judecarea cauzei fusese transferată la Bălţi prin decizia Curţii Supreme de Justiţie chiar la cererea comuniştilor, care îşi exprimaseră neîncrederea în echidistanţa judecătorilor de la Chişinău.

In două localități consilierii locali PD și PLDM s-au aliat cu cei comuniști pentru alegerea președinților de raion

În lipsa unui acord de coalizare la nivel local între partidele guvernării, consilierii din teritoriu ai PD şi PLDM s-au aliat ad hoc cu opoziţia comunistă în cel puţin două raioane.
Potrivit relatărilor de presă, doi consilieri ai PD din Anenii Noi au votat astăzi împreună cu opoziţia comunistă pentru a-l alege preşedinte de raion pe comunistul Vladimir Vizdoagă. La Sângerei, consilierii orăşeneşti ai PLDM au votat împreună cu cei comunişti pentru alegerea viceprimarului şi şefilor de comisii din consiliul local.
Liderii PLDM, PD şi PL negociază fără rezultat de mai mult de o săptămână combinarea forţelor la nivel local pentru a alege preşedinţii de raioane în urma alegerilor de luna trecută.

FMI anunță plata către Grecia a unei noi tranșe din ajutoare financiare aprobate de UE

Fondul Monetar Internaţional spune că a eliberat Greciei noua tranşă 3,2 miliarde de euro din pachetul de ajutoare comune cu Uniunea Europeană. Noua şefă a FMI, Christine Lagarde a declarat că pachetul de ajutoare pentru ţara îndatorată „aduce rezultate importante” şi că Atena face progrese în direcţia reformării economiei şi sistemului fiscal. FMI a mai estimat că economia Greciei îşi va relua creşterea în prima jumătate a anului viitor.
Noua tranşă de ajutoare face parte din împrumutul salvator pentru Grecia în valoare de 110 miliarde de euro eşalonat pe trei ani şi previne intrarea ţării în incapacitate de plată.

Fotoreporterii arestați în Georgia au fost puși sub acuzare pentru spionaj în favoarea Rusiei

Ministerul georgian de interne i-a pus sub acuzare pentru spionaj în favoarea Rusiei pe trei din cei patru fotografi reţinuţi joi şi a eliberat-o din detenţie pe soţia unuia dintre ei, de asemenea fotografă. Într-o declaraţie difuzată azi, ministerul susţine că fotograful agenţiei European Pressphoto, Zurab Kurtsikidze a trimis serviciilor de informaţii ale armatei ruse imagini filmate de ceilalţi doi inculpaţi, Irakli Gedenidze, fotograful personal al preşedintelui Mikhail Saakashvili şi Georgy Abaladze, fotograf angajat prin contract la Ministerul georgian de externe. Soţia fotografului prezidenţial, Natia Gedenidze a fost eliberată.

Sudanul de Sud își serbează independența

Mii de oameni au dansat noaptea trecută pe străzile oraşelor din Sudanul de Sud, în primele ore ale independenţei noii lor ţări. Republica Sudanului de Sud a devenit la miezul nopţii trecute cea mai tânără ţară de pe planetă, ca urmarea a acordului de pace cu Nordul din 2005 care a pus capăt unui îndelungat război civil. Proclamarea independenţei a fost sprijinită de sud-sudanezi la referendum în ianuarie anul acesta.
Guvernul nord-sudanez de la Khartoum a fost primul care a recunoscut încă de vineri independenţa noului stat, dar recunoaşterea nu a spulberat în întregime temerile unor noi tensiuni, inclusiv asupra partajării teritoriului şi resurselor de petrol.

Ambasadorul Siriei la Washington convocat la Departamentul de Stat pentru a i se exprima îngrijorarea față de acțiuni ale personalului ambasadei

Departamentul de stat american l-a convocat pe ambasadorul sirian la Washington pentru a-i înainta o notă de îngrijorare în legătură cu filmarea de către angajaţii ambasadei a protestatarilor din Statele Unite faţă de regimul sirian.
Cu o zi mai devreme, guvernul sirian acuzase Statele Unite de „amestec” în treburile Siriei după ce ambasadorul american vizitase oraşul Hama, centrul demonstraţiilor împotriva preşedintelui Bashar al-Assad, unde s-a întâlnit cu protestatarii.
Departamentul de Stat spune că autorităţile siriene fuseseră informate din timp despre vizita ambasadorului Robert Ford la Hama şi că este „îngrijorat” de criticile care au urmat.

Văduva președintelui american Gerald Ford a încetat din viață la 93 de ani

Fosta primă doamnă a Statelor Unite, Betty Ford s-a stins din viaţă la 93 de ani. Văduvă a preşedintelui Gerald Ford decedat în 2006, ea fusese considerată drept una dintre cele mai vizibile prime doamne din istoria Statelor Unite.
Betty Ford este autoarea unei campanii împotriva cancerului mamar şi apărătoare a drepturilor femeilor. A ajutat la crearea în 1982 a renumitului centru Betty Ford pentru reabilitarea dependenţilor de alcool şi droguri la Rancho Mirage în California, unde au fost trataţi zeci de mii de oameni.

Un fost redactor al „News of the World” arestat sub acuzație de corupție a fost eliberat pe cauțiune la Londra

Un fost redactor al tabloidului britanic „News of the World”, Andy Coulson a fost eliberat pe cauţiune după interogatoriu de poliţia de la Londra, care îl suspectează de mituirea poliţiştilor pentru obţinerea informaţiilor. Fost şef de comunicare al premierului britanic, David Cameron, Coulson a petrecut 9 ore în detenţie. Alte două persoane reţinute de poliţie în acest caz rămân în arest.
„News of the World”, cel mai vândut tabloid britanic, va publica duminică ultima sa ediţie în 168 de ani de existenţă după ce s-a aflat că a interceptat telefoanele unor celebrităţi şi oameni simpli pentru a obţine materiale pentru articole de senzaţie.

Premierul Vlad Filat participă în această seară la un meci de fotbal la Tiraspol, unde ar fi urmat să discute cu liderul transnistrean Igor Smirnov

Purtătorul de cuvânt al premierului Vlad Filat a confirmat pentru Europa Liberă că şeful executivului se află în această seară la Tiraspol, unde urmăreşte meciul de fotbal dintre Dacia Chişinău şi Iskra Stali Râbniţa, început la ora 19 pe stadionul Sheriff. Surse apropiate primului ministru spun că Filat urmează să aibă o întrevedere neoficială în tribune cu liderul de la Tiraspol, Igor Smirnov. Două întâlniri asemănătoare au avut loc anul trecut.

Mihai Ghimpu îl contrazice pe Marian Lupu care a spus că AIE se poate destrăma

Liderul liberal Mihai Ghimpu s-a declarat convins că alianţa majoritară va rezista, în ciuda disensiunilor interne, dar a spus că politicienii au nevoie de un concediu după epuizantele alegeri locale. Ghimpu l-a contrazis pe speakerul democrat, Marian Lupu care a declarat că alianţa se poate destrăma, bănuindu-şi colegii liberali-democraţi că ar pregăti o coaliţie nou la nivel central cu opoziţia comunistă. Lupu a făcut declaraţia după şedinţa Parlamentului, pe fundalul negocierilor dificile între PLDM, PD şi PL de a se coaliza în consiliile raionale după alegerile locale de luna trecută. La rândul său, PLDM-ul premierului Vlad Filat îi acuză pe democraţi de lipsă de fairplay la Nisporeni unde au ales cu forţe proprii preşedintele raionului, rupând consilieri din fracţiunea liberal-democraţilor şi comuniştilor.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG