Linkuri accesibilitate

Ştiri

Dosarul 7 aprilie: Prima condamnare într-un caz de tortură

Un tribunal din Chişinău a dat prima sentinţă într-un caz de tortură legat de protestele din capitală din aprilie 2009.
Poliţiştii Vitalie Dolguş şi Mariana Ţurcanu Tudor au fost condamnaţi la şase şi cinci ani de închisoare cu suspendare, pentru maltratarea surorilor Oxana şi Ludmila Radu.
Victimele au spus că au fost obligate să se dezbrace şi au fost înjosite la comisariatul de poliţie.
Avocata surorilor Radu, Natalia Moloşag, a spus astăzi că sentinţa este o premieră, dar n-a exclus că surorile ar putea face apel.

Scriitorul rus Eduard Baghirov, acuzat de implicare în violenţele din aprilie 2009, va sta în arestul preventiv încă 30 de zile

Scriitorul rus Eduard Baghirov, acuzat de implicare în violenţele de stradă din aprilie 2009, va sta în arestul preventiv încă 30 de zile. Prelungirea arestului a fost aprobată astăzi de Judecătoria Centru a capitalei la cererea Procuraturii Generale.
Baghirov a fost reţinut la 16 iunie, dar arestarea a fost făcută publică abia la 27 iunie.
Prietenii scriitorului spun că el se consideră nevinovat şi că este deţinut în condiţii inumane, dar autorităţile de la Chişinău au declarat că regimul de detenţie al lui Baghirov este unul normal.
Nu se cunosc detalii despre învinuirile ce i se aduc.
Deputatul comunist Mark Tkachuk a spus luna trecută că guvernanţii ar încerca să-l forţeze pe scriitor să spună că a provocat dezordini la cererea partidului comuniştilor.

Comuniştii critică neprezentarea fracţiunilor democrate la prima şedinţă a Consiliului municipal Chişinău

Comuniştii majoritari în Consiliul Municipal Chişinău au criticat neprezentarea consilierilor puterii astăzi la prima şedinţă a noii conduceri a capitalei.
Potrivit Infoprim, consilierul comunist Igor Dodon a declarat că absenţa contrazice promisiunile din campanie ale consilierilor alianţei de a apăra interesele chişinăuenilor.
Mai mulţi oficiali din partidele de guvernământ au făcut astăzi declaraţii contradictorii despre motivele absenţei, unii spunând că a fost vorba de un boicot, alţii că reprezentanţii alianţei şi-au luat răgaz pentru a-şi găsi o strategie comună în Consiliu.

SUA şi alte ţări au recunoscut o structură a rebelilor libieni drept adevărata conducere a Libiei

Statele Unite şi alte ţări au recunoscut astăzi o structură a rebelilor libieni drept adevărata conducere a Libiei. Recunoaşterea americană a Consiliului de Tranziţie a fost anunţată de secretarul de stat al Statelor Unite, Hillary Clinton, la o reuniune internaţională pe Libiei ţinută la Istanbul. În declaraţia finală a şedinţei aşa-numitului Grup de Contact, cele 30 de ţări participante recunosc legitimitatea rebelilor şi adaugă că regimul lui Muammar Gaddafi „nu mai are nici o autoritate legitimă în Libia”.
Agenţiile de presă spun că evenimentul de la Istanbul măreşte presiunile pentru plecarea de la putere a lui Gaddafi şi face posibilă folosirea fondurilor din străinătate ale regimului său pentru finanţarea rebelilor.

Iulia Timoşenko, expulzată de la proces pentru lipsă de respect faţă de judecător

Un judecător din Ucraina a expulzat-o pe şefa opoziţiei Iulia Timoşenko de la propriul ei proces din cauza a ceea ce magistratul a numit comportamentul ei „nerespectuos”.
Decizia judecătorului a venit după un schimb de replici cu acuzata, care a refuzat să se ridice în picioare la intrarea lui în sală.
Timoşenko va avea voie să participe la următoarea înfăţişare, care însă nu va mai fi transmisă la televiziune.
În procesul cu acuzaţii de abuz de putere, Timoşenko l-a acuzat de mai multe ori pe judecător că ar fi unealta rivalului ei politic, preşedintele Victor Ianukovici.

În Georgia, câţiva poliţişti au fost concediaţi sau pedepsiţi disciplinar pentru folosirea disproporţionată a forţei la protestele din mai

Autorităţile Georgiei spun că au concediat sau pedepsit disciplinar câţiva poliţişti pentru folosirea disproporţionată a forţei în mai, în timpul unui protest al opoziţiei soldat cu cel puţin doi morţi.
Ministerul georgian de interne a informat că patru poliţişti au fost demişi, unul retrogradat, iar alţi 11 au fost sancţionaţi.
La protestul de acum două luni de la Tbilisi, poliţia a folosit gloanţe de cauciuc, tunuri cu apă şi bastoane pentru a împrăştia demonstranţii care cereau în faţa parlamentului demisia preşedintelui Mihail Saakaşvili.
Guvernul spune că persoanele care au murit în ciocniri au fost călcate de o maşină a organizatorilor mitingului.

California a devenit primul stat american care cere ca în manualele de istorie să figureze realizările personalităţilor aparţinând minorităţilor sexuale

California a devenit primul stat american care cere ca în manualele de istorie să figureze realizările personalităţilor aparţinând minorităţilor sexuale.
Legea fusese aprobată de legislativul celui mai populat stat american în 2006, dar guvernatorul de atunci, Arnold Schwarzenegger, şi-a folosit împotriva ei dreptul de veto.
Semnând astăzi noile prevederi, guvernatorul democrat Jerry Brown, a spus că „istoria trebuie să fie onestă”.
Adversarii conservatori şi religioşi ai legii spun că ea este o formă de îndoctrinare a tinerilor.
California are deja reglementări care cer predarea istoriei altor minorităţi, ca afro-americanii, indienii şi altele.

AIE a amânat şedinţa în problema împărţirii puterii în administraţiile locale

Partidele de guvernământ au amânat o şedinţă la care urmau să discute problema disputată a împărţirii puterii în administraţiile locale.
Liderul fracţiunii liberal-democrate din parlament, Valeriu Streleţ, a spus că şedinţa de astăzi nu se va ţine din cauză că unii din participanţi, ca ministrul Iurie Leancă, au programate alte activităţi.
Ultima şedinţă a liderilor AIE a avut loc miercuri şi s-a încheiat după numai o oră.
Amânarea noii întruniri vine după ce consiliul municipal Chişinău, în care comuniştii au majoritatea, şi-a anulat prima şedinţă din cauza absenţei consilierilor alianţei.
Liderul liberal Mihai Ghimpu a spus că absenţa s-a datorat lipsei unui acord între partidele de guvernământ asupra colaborării la nivel local.

Un tribunal din Chişinău a dat prima sentinţă într-un caz de maltratare legat de protestele din aprilie 2009

Un tribunal din Chişinău a dat prima sentinţă într-un caz de maltratare legat de protestele din capitală din aprilie 2009.
Poliţiştii Vitalie Dolguş şi Mariana Ţurcanu au fost condamnaţi astăzi la detenţie cu suspendare pe şase, respectiv cinci ani.
Acuzaţii, care au fost concediaţi din poliţie, au fost implicaţi în maltratarea surorilor Oxana şi Ludmila Radu.
Victimele au spus că au fost obligate să se dezbrace şi au fost înjosite la comisariatul de poliţie.
Astăzi, avocata surorilor Radu, Natalia Moloşag, a salutat verdictul Judecătoriei Centru, spunând că este o primă victorie pentru victimele represiunii de acum doi ani.

Republica Moldova a început la Moscova negocierea unui nou contract de livrare a gazelor

Moldpres informează că Republica Moldova a început la Moscova negocierea unui nou contract de livrare a gazelor, în locul celui care expiră în ultima zi a anului curent.
Noul contract cu Gazprom ar putea acoperi o perioadă de cinci ani.
Moldpres mai relatează că pentru prima oară Moldova va negocia preţul gazelor la fel ca ţările din Uniunea Europeană, adică cu o subsidiară a concernului rus, numită Gazpromexport.
Potrivit aceleiaşi surse, delegaţia moldoveană va încerca să impună în contract o clauză care să nu oblige ţara să plătească întreaga cantitate de gaze contractată dacă consumă mai puţin. Moldpres aminteşte că în primul trimestru al anului curent consumul de gaze s-a redus în Moldova a scăzut cu aproape 5%.

Hillary Clinton la Istanbul: SUA i-a recunoscut pe rebelii libieni ca reprezentanţi legitimi ai Libiei

Secretarul de stat al Statelor Unite, Hillary Clinton, a spus că Washingtonul i-a recunoscut pe rebelii libieni ca reprezentanţi legitimi ai ţării lor.
Clinton a făcut declaraţia la Istanbul, unde are loc o şedinţă a aşa-numitului Grup de Contact pentru Libia.
Miniştrii de externe din Franţa şi Italia, ţări care au recunoscut mai demult Consiliul de Tranziţie al rebelilor libieni, au spus tot la Instanbul că la sfârşitul reuniunii toate cele 30 de ţări reprezentate vor aproba oficial recunoaşterea rebelilor libieni.

Forţele de securitate siriene au ucis cel puţin 12 persoane, în timpul celor mai masive proteste de până acum împotriva regimului al-Assad

Forţele de securitate siriene au ucis cel puţin 12 persoane astăzi, când sute de mii de persoane participă la cele mai masive proteste de până acum împotriva regimului preşedintelui Bashar al-Assad.
Martori oculari spun că poliţia a tras cu gloanţe de război şi a folosit gaze lacrimogene în capitala Damasc, omorând cinci oameni, şi într-un oraş din sudul ţării, aproape de frontiera cu Iordania, unde au murit patru persoane. Alţi trei demonstranţi au fost împuşcaţi mortal într-un oraş din nord.
Activiştii pentru drepturile omului spun că de la începutul protestelor antiguvernamentale în martie, în Siria au fost ucişi cel puţin 1400 de oameni.

SUA vor cere extrădarea a 22 de persoane arestate în România, acuzate de furtul 20 de milioane de dolari prin oferte mincinoase pe internet

Statele Unite vor cere extrădarea a 22 de persoane arestate în România, acuzate că au furat prin oferte mincinoase pe internet 20 de milioane de dolari, mai ales în Statele Unite.
Potrivit procurorilor români, între 2009 şi 2011 suspecţii au amăgit clienţii unor magazine pe internet, ca e.bay şi craiglist, convingându-i să cumpere mărfuri inexistente, inclusiv maşini, motociclete şi aparate electronice.
Suspecţii colectau banii în străinătate, mai ales în Statele Unite, după care îi trimiteau acasă în România.
Cei 22 au fost arestaţi în cadrul unor raiduri în trei oraşe româneşti, cu sprijinul poliţiei federale americane.

Un manager de rang înalt în imperiul mediatic al lui Rupert Murdoch şi-a dat demisia

Un manager de rang înalt în imperiul mediatic al lui Rupert Murdoch şi-a dat demisia în urma scandalului privind interceptarea mesajelor telefonice de către un tabloid britanic.
Rebekah Brooks, care conducea compania News International, şi-a anunţat plecarea declarând că se simte „răspunzătoare” faţă de oamenii care au avut de suferit.
Demisia a fost salutată de premierul britanic David Cameron, care a spus că Brooks a făcut „ceea ce trebuia să facă”.
Între timp procurorii americani au anunţat că investighează activitatea corporaţiei lui Murdoch în Statele Unite, unde magnatul deţine ziare ca „New York Post” şi „Wall Street Journal”.

Prima şedinţă a consiliului municipal Chişinău a eşuat

Prima şedinţă a consiliului municipal Chişinău a eşuat astăzi din cauza absenţei consilierilor din partidele alianţei de guvernare. S-a prezentat numai fracţiunea comuniştilor care deţine majoritatea cu 26 de locuri în consiliu, dar sub cvorumul de două treimi necesar pentru desfăşurarea şedinţei.
Primarul liberal Dorin Chirtoacă a spus că cei 25 de consilieri ai PL, PLDM şi PD au decis să ia o pauză până vor decide în ce condiţii formează o alianţă în consiliu în lipsa unei înţelegeri la vârf şi alierea partidelor guvernării cu opoziţia comunistă în câteva raioane.
Presa de la Chişinău relatează că fracţiunea PCRM şi l-a ales ca lider pe Boris Golovin, semnalând că Igor Dodon, capul de listă al comuniştilor în consiliu poate alege să rămână deputat în Parlament.

Un comunist a fost ales preşedinte al raionului Floreşti cu ajutorul a doi consilieri democraţi

Un nou preşedinte de raion a fost ales din rândurile comuniştilor cu voturile consilierilor din partidele alianţei de guvernare.
Presa locală relatează că Mihail Rusu a fost ales astăzi preşedinte al raionului Floreşti cu ajutorul a doi consilieri democraţi. PD spune că cei doi au părăsit formaţiunea.
Reprezentanţi ai comuniştilor sprijiniţi fie de consilieri ai PD fie ai PLDM, au devenit consilieri în alte câteva raioane unde partidele alianţei de guvernare deţineau împreună majoritatea.

SUA încep o investigaţie preliminară a News Corporation, implicată în scandalul interceptării telefoanelor în Marea Britanie

Ministrul american al Justiţiei, Eric Holder a anunţat lansarea unei investigaţii preliminare asupra afacerilor din Statele Unite ale News Corporation, compania lui Rupert Murdoch.
Mai devreme, Biroul Federal de Investigaţii, FBI, aunţase că cercetează afirmaţiile că News Corporation ar fi încercat să spargă telefoanele victimelor atacurilor teroriste de pe 1 septembrie 2001.
Săptămâna trecută, Rupert Murdoch şi-a închis cel mai vândut tabloid din Marea Britanie News of the World, după ce s-a aflat că angajaţii lui ar fi accesat ilegal mesajele vocale din telefoanele a mii de oameni, de la victime ale unor crime la militari morţi în război, pentru a obţine articole senzaţionale.

Fostul speaker al parlamentului egiptean, acuzat de orchestrarea atacurilor din februarie împotriva protestatarilor

Anchetatorii egipteni spun că fostul speaker al camerei superioare a parlamentului a fost organizatorul atacurilor de pe 2 februarie, când loialişti ai fostului preşedinte Hosni Mubarak călare pe cămile au bătut protestatarii din piaţa Tahrir de la Cairo.
Potrivit agenţiei oficiale MENA, comisia care investighează cazul a spus că fostul speaker Safwat al-Sherif a orchestrat atacul, incitând la dispersarea cu forţa a protestelor. În timpul revoltei de trei săptămâni, care a dus iarna trecută la înlăturarea preşedintelui Mubarak şi-au pierdut viaţa 846 de oameni.

Parlamentul Italiei dezbate un pachet sever de austeritate bugetară pentru a preveni criza datoriilor

Camera inferioară a parlamentului Italiei dezbate astăzi un pachet sever de austeritate bugetară, menit să convingă investitorii că cea de-a treia economie ca mărime din zona euro nu va aluneca în criza datoriilor.
Senatul de la Roma a aprobat joi măsurile de austeritate care prevăd pentru următorii trei ani, între altele, îngheţarea salariilor în sfera bugetară, micşorarea transferurilor către autorităţile locale şi a cheltuielilor în sănătate.
Guvernul de dreapta al premierului Silvio Berlusconi a mărit suma economiilor bugetare, după ce au crescut îngrijorător costurile de împrumut la bursă ale Italiei, a cărei datorie se ridică la 120 % din Produsul Intern Brut. Partidul Democrat de opoziţie a votat joi în Senat împotriva măsurilor de austeritate, dar a acceptat să nu le întârzie.

Agenţia Internaţională pentru Energia Atomică a informat Consiliul de Securitate ONU în legătură cu presupusele activităţi nucleare ale Siriei

Agenţia Internaţională pentru Energia Atomică a informat Consiliul de Securitate ONU în legătură cu presupusele activităţi nucleare ale Siriei.
Agenţia a criticat Siria pentru refuzul de a coopera în cadrul unei investigaţii asupra complexului Dair Alzour, bombardat de Israel în 2007.
La audierea cu uşile închise a reprezentantului agenţiei ONU, Neville Whiting, ţările occidentale au spus în Consiliul de Securitate că Siria a avut o instalaţie nucleară secretă. Rusia şi China au contestat nevoia implicării Consiliului de Securitate, odată ce complexul bombardat nu mai există.

Inițiativa parlamentară de extindere a competențelor primarului Chișinăului blocată de PLDM

Grupul parlamentar al liberal-democraţilor a blocat, joi, iniţiativa partenerilor liberali din alianţa majoritară de a extinde prin lege competenţele primarului Chişinăului, Dorin Chirtoacă. Liberal-democraţii premierului Vlad Filat au spus că primarul Chişinăului nu poate avea drepturi sporite faţă de alţi primari, care să-i permită să numească direct şefii subdiviziunilor primăriei, ocolind Consiliul Municipal.
Liderul liberalilor, Mihai Ghimpu a ameninţat în urma refuzului repetat al PLDM de a-i sprijini iniţiativa că va dezvălui afaceri dubioase din sânul guvernării trecute până acum sub tăcere de dragul stabilităţii Alianţei pentru Integrarea Europeană.

Oamenii politici influențează „subtil” activitatea Centrului de combatere a corupției

Postul Publika TV îl citează pe directorul Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei, Viorel Chetraru cu declaraţia că nu are independenţă în activitate şi că depinde de „persoanele care l-au numit în funcţie”.
La o dezbatere în direct, joi seara, Chetraru a evitat să dea nume, spunând că politicienii influenţează „subtil” activitatea Centrului, fără a exercita presiuni directe. „Ce fel de independenţă, dacă pe parcursul a cinci ani Centrul a avut cinci directori?”, a întrebat şeful principalei instituţii abilitate să combată corupţia.
Cu o zi mai devreme, premierul liberal-democrat Vlad Filat l-ea cerut democraţilor şi liberalilor din alianţa majoritară să accepte scoaterea instituţiilor de drept de pe lista celor partajate prin acordul de coalizare. Din 2009, numirea conducerii Centrului anticorupţie a revenit Partidului Democrat.

FMI: Moldova „mai are multe de făcut”

Fondul Monetar Internaţional a aprobat eliberarea unei noi tranşe de 77 de milioane de dolari din împrumutul de 574 de milioane de dolari acordat anul trecut Republicii Moldova.
Informaţia a fost publicată de Moldpres, care citează surse de la reprezentanţa din Moldova a FMI.
Emisarul FMI. Nikolay Gueorguiev este citat cu afirmaţia că Moldova a depăşit în mare măsură criza economică, dar „mai are multe de făcut”, anume să menţină stabilitatea macro-economică, să continue ajustarea bugetară şi să accelereze reformele structurale.

Aflată la Istanbul, Hillary Clinton reafimă angajamentul Statelor Unite alături de Turcia

Secretarul de Stat american, Hillary Clinton a declarat că Statele Unite sunt alături de Turcia în lupta cu Partidul Muncitoresc din Kurdistan, care militează pentru separarea sudului ţării. Clinton a făcut declaraţiile la Istanbul, la o zi după ce combatanţi kurzi au ucis 13 militari turci, pierzând la rândul lor șapte oameni în una din cele mai sângeroase ciocniri din ultimele luni.
Aflată la Istanbul pentru discuţii pe tema Libiei, secretarul de stat a spus că va folosi ocazia pentru a da asigurări autorităţilor Turciei că Statele Unite sunt ferme în angajamentul de a coopera în domeniul securităţii.

Reprezentanții grupului de contact pe tema crizei din Libia se întîlnesc la Istanbul cu liderii opoziției libiene

Reprezentanţi ai ţărilor arabe şi occidentale se întâlnesc astăzi la Istanbul cu liderii rebelilor libieni. Noul efort al aşa numitului „grup de contact” de a exercita presiuni asupra liderului libian Muammar Qaddafi, are loc la o zi după ce acesta a repetat că nu va pleca de la putere. La un miting în apropierea capitalei Tripoli, Gaddafi a spus că „va lupta până la capăt” şi că Libia va fi ţara fatală pentru NATO.
Pe de altă parte, secretarul general al alianţei, Anders Fogh Rasmussen a făcut apel la ţările membre să trimită mai multe avioane pentru campania aeriană din Libia. Apelul a fost făcut în vreme ce emisarul prezidenţial rus pentru ţara nord-africană a spus că regimul lui Gaddafi are suficiente arme pentru a lupta vreme îndelungată.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG