Linkuri accesibilitate

Ştiri

Preşedinţi comunişti ai raioanelor Cahul şi Căuşeni, aleşi cu voturile consilierilor din partidele AIE

Consilierii locali din încă două raioane au ales astăzi preşedinţii de raion, fără a ţine seama de configuraţia alianţei de guvernare de la Chişinău.
Potrivit relatărilor de presă, consiliul raional de la Cahul a ales un preşedinte de raion din partea PCRM, Avram Micinschi cu voturile consilierilor comunişti şi democraţi. La Căuşeni, a fost ales preşedinte de raion democratul Ilie Gluh, pentru care nu au votat numai consilierii liberal-democraţi.
Consilierii raionali au format alianţe pestriţe în majoritatea raioanelor în ultimele zile, după eşecul unui acord între liderii partidelor de guvernare, PLDM, PD şi PL de a se coaliza şi la nivel local.

Noi demisii în conducerea poliţiei londoneze, din cauza scandalului interceptării telefoanelor

Adjunctul comisarului de poliţie al Londrei şi-a dat astăzi demisia, la numai o zi după şeful său, din cauza scandalului tot mai amplu al mesajelor telefonice interceptate.
Demisionarul John Yates a oprit cu doi ani în urmă redeschiderea anchetei asupra tabloidului "News of the World", suspectat de mituirea poliţiştilor şi spargerea mesageriei telefonice ale unor celebrităţi şi oameni simpli pentru a obţine articolele de senzaţie. Este ultima demisie răsunătoare în scandalul din jurul trustului media al magnatului internaţional, Rupert Murdoch care a scos la iveală legături strânse între mass-media, poliţie şi lumea politică britanică.

Şeful băncii naţionale din Belarus, concediat în toiul crizei financiare

Şeful băncii naţionale de la Minsk a fost concediat astăzi pe fundalul gravei crize financiare din republica Belarus. Agenţia oficială de ştiri, Beta relatează că Pyotr Prokopovich a fost concediat prin decretul preşedintelui Alyaksandr Lukashenka.
Prokopovich, care fusese operat de inimă în aprilie s-a aflat la conducerea băncii naţionale din 1998. În ultimele luni, banca a mărit în mod repetat ratele dobânzilor, încercând să oprească devalorizarea rapidă a rublei beloruse şi adâncirea crizei.

Activistele grupului Femen au fost agresate în faţa ambasadei georgiene la Kiev

Un grup de activiste ucrainene goale până la brâu însoţite de fotoreporteri care le făceau poze au fost agresate astăzi de un bărbat necunoscut în faţa ambasadei georgiene la Kiev.
Activistele grupului Femen protestau faţă de arestarea a trei fotografi la Tbilisi sub acuzaţia de spionaj pentru Rusia, când un bărbat a ieşit din ambasadă şi le-a lovit cu pumnii şi picioarele.
Bărbatul a cărui identitate rămâne necunoscută a atacat şi câţiva din cei peste zece reporteri care au luat parte la protest. Ambasada georgiană nu a comentat incidentul.

Preşedinţii din Bosnia, Croaţia şi Serbia au promis astăzi să continue „politica de reconciliere”

Preşedinţii din Bosnia, Croaţia şi Serbia au promis astăzi să continue „politica de reconciliere” şi să rezolve „numeroasele chestiuni deschise” din relaţiile lor.
Liderul croat, Ivo Josipovic i-a găzduit pe omologul său sârb, Boris Tadic şi pe membrii preşedinţiei tripartite ai Bosniei, Zeljko Komsic, Nebojsa Radmanovic şi Bakir Izetbegovic la o întâlnire în insulele Brijuni.
În declaraţia comună, lideri celor trei ţări balcanice menţionează nevoia de a-şi rezolva dispute de graniţă şi de a clarifica soarta a peste 15 mii de oameni daţi dispăruţi după războaiele din 1990 în fosta Iugoslavie.

Lituania şi-a retras ambasadorul din Austria, după eliberarea unui fost ofiţer KGB implicat în masacrul de la Vilnius din 1991

O dispută diplomatică a izbucnit astăzi între Lituania şi Austria după ce autorităţile austriece l-au eliberat pe un fost ofiţer al KGB implicat în masacrul de la Vilnius din 1991. Lituania şi-a rechemat ambasadorul de la Viena şi a înmânat o notă de protest autorităţilor austriece, în legătură cu eliberarea lui Mikhail Golovatov.
Fostul ofiţer a fost arestat la aeroportul din Viena joi, dar eliberat după 24 de ore şi lăsat să plece la Moscova, pe motiv că mandatul de arest eliberat de autorităţile de la Vilnius nu era suficient de convingător. Golovatov este acuzat în Lituania de crime împotriva umanităţii pentru participare la asaltul turnului televiziunii de la Vilnius de către forţele sovietice, soldat în 1991 cu 14 morţi şi sute de răniţi.

Un bărbat de 97 de ani a fost achitat în Ungaria într-un proces în care fusese acuzat de crime de război

Un bărbat de 97 de ani a fost achitat astăzi în Ungaria într-un proces în care fusese acuzat de crime de război datând in cel de-al doilea război mondial.
Sandor Kepiro, fost căpitan de jandarmerie fusese acuzat de conducerea unui raid în Serbia în ianuarie 1942, soldat cu uciderea a patru oameni la Novi Sad. Era suspectat şi în legătură cu moartea altor 30 de oameni executaţi pe malul Dunării în timpul războiului.
Revenit în Ungaria în 1996 după decenii petrecute în Argentina, Kepiro a fost pus sub acuzare în 2006 la cererea centrului Simon Wisenthal, care îi caută pe foştii criminali nazişti. Acuzatul a admis că a participat la raiduri, dar a spus că nu a ucis pe nimeni.

Comunistul Dodon l-a felicitat cu victoria pe liberalul Chirtoacă învestit astăzi pentru un al doilea mandat de primar

Foştii contracandidaţi la primăria Chişinăului, Dorin Chirtoacă şi Igor Dodon şi-au dat mâna astăzi, pentru prima dată după încheierea campaniei electorale.
Comunistul Dodon l-a felicitat cu victoria pe liberalul Chirtoacă învestit astăzi în funcţie în cel de-al doilea mandat.
„M-a felicitat, eu i-am mulţumit, i-am spus că sper să fie sincere felicitările şi, cum spune o vorbă înţeleaptă: “Mai bine mai târziu decât niciodată”.
Tot astăzi, şi-au primit legitimaţiile cei 51 de consilieri municipali noi, iar consiliul unde comuniştii deţin majoritatea de 26 de locuri şi-a început activitatea.

O comisie a Uniunii Europene spune că Moldova este, după China, a doua sursă a ţigărilor contrafăcute pentru export pe piaţa europeană

O comisie a Uniunii Europene spune că Republica Moldova este, după China, a doua sursă a ţigărilor contrafăcute pentru export pe piaţa europeană.
Moldpres citează un raport anual al comisiei pentru monitorizarea vămilor europene în care se spune că aproape 6 la sută din totalul ţigărilor contrafăcute depistate în 2010 proveneau din Moldova.
Raportul mai spune că Moldova ocupă locul trei după Rusia şi China după volumul băuturilor alcoolice falsificate depistate de vameşi europeni.

Fosta şefă a companiei News International, implicată în scandalul interceptării telefoanelor din Marea Britanie, a fost eliberată pe cauţiune

În Marea Britanie, Rebekah Brooks, fosta şefă a companiei News International a fost eliberată astăzi pe cauţiune, după un interogatoriu de nouă ore în scandalul interceptării telefoanelor şi coruperii poliţiştilor.
Scandalul a luat amploare odată cu demisia lui Paul Stephenson din fruntea poliţiei de la Londra duminică, la câteva ore de la arestul lui Brooks. Ea înseşi demisionase vineri de la şefia companiei media a lui Rupert Murdoch.
Premierul britanic, David Cameron a spus astăzi că va informa miercuri parlamentul în legătură cu acest scandal şi le-a cerut parlamentarilor să-şi amâne vacanţa de vară. Unul din consilierii premierului conservator condusese publicaţia News of the World pe când acesta ar fi interceptat telefoanele oamenilor simpli şi celebrităţilor pentru a obţine articole de senzaţie.

FSB a arestat patru bărbaţi din Caucazul de Nord pentru că ar fi pregătit un „amplu atac terorist” la Moscova

Şeful Serviciului Federal de Securitate al Rusiei spune că autorităţile au arestat patru bărbaţi din Caucazul de Nord care ar fi planificat un „amplu atac terorist” la Moscova sau în apropierea capitalei ruse.
La o întrevedere transmisă în direct de televiziunea rusă, directorul FSB, Aleksandr Bortnikov i-a spus preşedintelui Dmitri Medvedev că serviciile de securitate au prevenit un iminent atac terorist cu doar câteva zile în urmă.
Potrivit lui Bortnikov, suspecţi s-ar fi pregătit să atace „obiective aglomerate şi infrastructura de transport”, iar în timpul arestului au fost confiscate bombe artizanale, alte arme şi o hartă cu planul atacului.

Rusia a criticat ţările occidentale pentru recunoaşterea Consiliului Naţional de Tranziţie al rebelilor libieni drept guvern legitim al Libiei

Rusia a criticat ţările occidentale pentru recunoaşterea Consiliului Naţional de Tranziţie al rebelilor libieni drept guvern legitim al Libiei. Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov a declarat astăzi că Statele Unite şi alte ţări care au recunoscut rebelii săptămâna trecută sunt părtinitoare în războiul civil din Libia. Între timp, forţele rebelilor au afirmat astăzi că i-au respins pe loialiştii lui Muammar Gaddafi de la Brega, cel mai estic oraş controlat până acum de regim. Dar au adăugat că nu pot prelua controlul deplin până la deminarea oraşului.

Viorel Chetraru, Mihai Godea și Marian Lupu răspund campaniei anticorupție „Interese la vedere”

Primele persoane care au răspuns campaniei „Interese la vedere”, iniţiată de Asociaţia Presei Independente şi Alianţa anticorupţie din Moldova sunt Viorel Chetraru, directorul Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei, deputatul independent Mihai Godea şi preşedintele Parlamentului şi preşedinte interimar, Marian Lupu, informează site-ul Arena Md.

Obnovlenye își susține liderul, pe Anatol Kaminski, în alegerile prezidențiale din regiunea separatistă transnistreană

Consiliul central al partidului Obnovlenye din regiunea transnistreană il susţine pe liderul formaţiunii, Anatoli Kaminski la funcţia de preşedinte al nerecunoscutei republici nistrene. Congresul partidului, care va fi convocat la 17 septembrie, urmează să ia decizia finală, dacă Anatoli Kaminski va reprezenta formațiunea la alegerile prevăzute pentru luna decembrie a acestui an. Fostul speaker al Sovietului Suprem, Evgheni Sevciuk şi-a anunţat şi el candidatura la funcţia de preşedinte al republicii separatiste. Potrivit presei ruse, premierul rus Vladimir Putin l-ar susţine pe Anatoli Kaminski în această competiţie electorală.

Mihai Ghimpu critic la adresa lui Vlad Filat și a disensiunilor din AIE

Intr-un interviu în aceasta dimineaţă cu Radio Europa Liberă, liderul Partidului Liberal Mihai Ghimpu l-a criticat pe premierul Vlad Filat, lider al Partidului Liberal-Democrat pentru comportamentul său în cadrul Alianţei pentru Integrare europeană. Domnul Ghimpu a spus însă că el îşi acceptă partenerii de la guvernare pentru că nu există alternativă în care să fie excluşi comuniştii de la guvernare.
Domnul Ghimpu a susţinut că pe plan economic, Moldova trebuie să privatizeze masiv companiile în care statul continuă sa deţină pachetul majoritar.

Ceremonie la Kabul de predare a comandei forțelor americane din Afganistan generalului John Allen, înlocuitorul lui David Petraeus

Generalul american David Petraeus a părăsit funcţia de comandat şef al trupelor americane din Afganistan. Generalul Petraeus a fost numit în fruntea CIA. La ceremonia de astazi de la Kabul, generalul Petraeus a predat comanda lui John Allen, un general care s-a remarcat in Irak prin capacitatea de a stabili alianţe cu liderii suniţi. Ceremonia de la Kabul s-a desfăşurat sub măsuri de securitate extremă după ce ieri talibanii l-au ucis pe un consilier apropiat al preşedintelui Hamid Karzai şi pe un membru al unui parlament regional.

Talibanii afgani au dat publicității înregistrarea video a uciderii a 16 polițiști

Talibanii au dat astazi publicităţii o înregistrare video în care militanţii execută 16 poliţişti tribali care au fost capturaţi în ultimele luni într-un raid din Afganistan. Purtătorul de cuvînt al armatei pakistaneze a confirmat conţinutul înregistrării spunînd că talibanii provin din valea Swat, de la graniţa dintre Pakistan şi Afganistan.
Trei militari din forţele NATO au fost ucişi astazi în estul Afganistanului de explozia unei bombe.

Operațiunea de recuperare a navei scufundate în Volga cu 200 de persoane la bord continuă

Echipe speciale ruseşti încearcă şi astazi să scoată din apele fluviului Volga vasul naufragiat săptămâna trecută cu peste 200 de oameni la bord. Operaţiunea a început ieri dimineaţă, dar va continua şi astăzi. Pînă acum au fost scoase la suprafaţă 114 cadavre. 15 persoane sunt date încă dispărute. 79 de oameni au supravieţuit naufragiului. Premierul Rusiei Vladimir Putin a dat vina pentru accident pe lăcomia operatorilor turistici şi pe faptul că au fost încălcate normele de securitate.

Dosare penale deschise împotriva directorului adjunct și a medicului închisorii în care a încetat din viață avocatul Sergehi Magnițky

Anchetatori ruşi au anunţat că au deschis dosare penale împotriva a doi oficiali ai penitenciarului în care a murit avocatul Serghei Magniţky în noiembrie 2009, pentru că nu a primit îngrijirea medicală necesară. Tînărul avocat dezvăluise mari afaceri de corupţie la nivelul superior al Ministerului de interne. Dosare penale au fost deschise acum împotriva directorul adjunct al închisorii si medicului penitenciarului, care sunt suspectaţi că nu i-au acordat medicaţia necesară pentru a-i salva viaţa.

Atac cecen împotriva unui post de poliție în regiunea Vedeno

Doi poliţişti rusi au fost omorîţi şi alţi șapte răniţi într-o explozie care a avut loc în regiunea Vedeno din Cecenia. In ultimul timp în Caucazul de nord s-au înmulţit atacurile asupra sediilor oficialităţilor ruse şi ciocnirile dintre forţele de poliţie şi luptătorii rebeli.

Ambasadorul american Assif Chaudhry se pronunță pentru temperarea disensiunilor din cadrul coaliției de guvernare

Înainte de a-şi părăsi postul de la Chişinău, ambasadorul Statelor Unite în Moldova, Assif J. Chaudhry a spus la o întîlnire cu ziariștii, la Clubul presei, că disensiunile din coaliţia aflată la putere în Moldova nu diferă de situaţia din alte ţări cu coaliţii la guvernare în care partidele din guvern reprezintă un spectru larg - de la centru dreapta la centru stînga. Ambasadorul american a mai spus şi că partidele şi liderii lor nu trebuie să uite că ele reprezintă interesele cetăţenilor care i-au ales.

Un consilier al președintelui Karzai ucis într-un atac al talibanilor în Afganistan

Un consilier apropiat al lui Hamid Karzai, preşedinte Afganistanului, a fost omorît ieri într-un atac asupra locuinţei sale. Este vorba de fostul guvernator al provinciei Uruzgan, Jan Mohamad Khan. In atac a murit şi un membru al parlamentului regiunii. Talibanii şi-au asumat responsabilitatea pentru atac. In cursul zilei de ieri forţele NATO au început să predea controlul asupra securităţii unei regiuni, forţelor armate si de politie afgane. Ceremonia a avut loc ieri în provincia Bamiyan, într-un proces planificat să se încheie în 2014.

Șeful poliției londoneze a demisionat în urma scandalului interceptării telefoanelor de către ziariștii de la „News of the World”

Şeful poliţiei londoneze Paul Stephenson şi-a anunţat ieri seară demisia din funcţie în legătură cu scandalul interceptării frauduloase a convorbirilor telefonice de către ziarul duminical de scandal „News of the World” , parte a conglomeratului media al magnatului Rupert Murdoch. Ziarul duminical şi-a încetat activitatea săptămîna trecută. În legătură cu acest scandal în prezent au fost arestate 10 persoane, inclusiv un fost purtător de cuvînt al premierului conservator David Cameron, care îşi dăduse demisia din funcţia guvernamentală în urmă cu cîteva lui. Ieri a fost arestată şi apoi eliberată pe cauţiune şi Rebekah Brooks, fosta directoare a filialei britanice a grupului lui Rupert Murdoch. Brooks va trebui sa se reîntoarcă pentru noi audieri în luna octombrie.
Cotidianele britanice The Guardian si Financial Times relatează în ediţiile lor de astăzi că, urmare a ultimelor evoluţii, premierul David Cameron şi-a scurtat vizita sa în Africa şi se va întoarce mîine la Londra.

Patru lăzi cu focoase de rachetă furate dintr-un tren care transporta armament de la fabrica din Zărnești în Bulgaria

Patru lăzi în care se aflau cîte 16 focoase pentru rachete au dispărut dintr-un tren care transporta armament de la Zărnesti spre Bulgaria, dispariţia fiind semnalată sîmbătă în Gara Stănesti din judetul Giurgiu, informează agenţia Mediafax. Parchetul Militar Bucureşti a deschis o ancheta în acest caz.
Reprezentanţi ai Ministerului Apărării susţin că transportul nu ar aparţine ministerului.

Convorbiri interguvernamentale germano-ruse la Hanovra cu participarea președintelui Medvedev și a cancelarei Angela Merkel

Preşedintele Rusiei, Dmitri Medvedev se deplasează astăzi la Hanovra pentru două zile de convorbiri cu cancelara Germaniei, Angela Merkel. Medvedev conduce o delegație de peste 20 de persoane, miniștri, oficialități și șefi de mari întreprinderi, ce vor participa la consultările interguvernamentale. În această seara este planificat un dineu oficial. Convorbirile se vor desfăşura mîine. Oficialităţi de rang înalt de la Chişinău şi-au exprimat speranţa că la convorbiri va fi abordată şi chestiunea negocierilor în legătură cu regiunea transnistreană.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG