Linkuri accesibilitate

Ştiri

Moldova şi SUA vor combate contrabanda cu materiale radioactive şi ilicite

Republica Moldova şi Statele Unite au semnat astăzi acorduri de cooperare în combaterea contrabandei cu materiale radioactive şi ilicite. Ceremonia semnării, la care au participat premierul Vlad Filat şi ambasadorul american Asif J.Chaudhry, a avut loc la scurt timp după ce poliţiştii moldoveni au arestat cu sprijin internaţional mai mulţi indivizi care voiau să vândă peste un kilogram de uraniu. Dar premierul Filat a insistat astăzi că acordul se pregătea de un an de zile. În baza lui, poliţia moldoveană va primi sprijin american pentru depistarea eventualelor încercări de trafic cu materiale periculoase.

Merkel şi Medvedev spun au discutat despre Transnistria, dar nu au oferit detalii

Cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele rus Dmitry Medvedev au încheiat astăzi o reuniune de două zile în oraşul Hanovra. La conferinţa de presă finală, cei doi lideri au spus că au discutat în afara relaţiilor bilaterale mai multe subiecte din actualitatea internaţională, cum ar fi situaţia financiară din zona euro, conflictul din Libia, tulburările din Siria, precum şi “evenimente din Transnistria şi Belarus”. Nici Merkel, nici Medvedev nu au dat însă detalii în privinţa discuţiilor pe tema Transnistriei. În urmă cu un an, tot la o întâlnire ţinută în Germania, Merkel şi Medvedev au promis înfiinţarea unui nou cadru de securitate european care ar fi urmat să-şi înceapă activitatea cu rezolvarea conflictului transnistrean.

Parlamentul britanic continuă audierile în scandalul interceptării mesajelor telefonice

În parlamentul de la Londra continuă audierea principalilor protagonişti ai scandalului interceptării mesajelor telefonice de către un ziar de bulevard.
După audierea patronului imperiului mediatic din care făcea partea ziarul, Rupert Murdoch şi a fiului său James Murdoch a venit rândul unei subalterne de-a lor.
Rebekah Brooks, care şi-a dat demisia săptămâna trecută, şi-a început mărturia cu scuze pentru practicile ziarului „News of the World”, între timp închis.
Brooks a fost arestată duminică şi pusă în libertate pe cauţiune.
În declaraţiile lor din parlament de astăzi Rupert şi James Murdoch şi-au cerut scuze celor care au avut de suferit din cauza practicilor incorecte ale ziariştilor, dar au insistat că nu au avut cunoştinţă de ascultarea mesajelor.

Hillary Clinton la New Delhi: SUA şi India „pot şi trebuie” să conlucreze mai mult în industria nucleară

La New Delhi secretarul de stat al Statelor Unite, Hillary Clinton, a promovat extinderea cooperării cu India în domeniul industriei nucleare şi al securităţii. Clinton s-a întâlnit cu ministrul indian de externe S.M. Krishna şi cu premierul Manmohan Singh marţi, la doar câteva zile după ce un triplu atentat cu bombe la Mumbai a ucis 20 de oameni, inclusiv un bărbat care a murit astăzi în urma rănilor. Vorbind despre relaţiile dintre cei doi rivali din sudul Asiei, India şi Pakistan, Clinton s-a declarat încurajată de relansarea dialogului bilateral. Secretarul de stat a mai spus că Statele Unite şi India „pot şi trebuie” să conlucreze mai mult în industria nucleară. Hillary Clinton se află în India în cadrul unui turneu internaţional început în Turcia şi Grecia. Ea mai are pe agendă vizite în Indonezia, Hong Kong şi în sudul Chinei

Pakistanul a numit în premieră o femeie în funcţia de ministru de externe

Pakistanul a numit în premieră o femeie în funcţia de ministru de externe.
Într-un anunţ al ministerului de externe de la Islamabad se mai spune că Hina Rabbani Khar este şi cel mai tânăr ministru de externe din istoria ţării, având 34 de ani.
Până acum ea a fost viceministrul de externe. Conducerea ministerului a rămas vacantă după ce Shah Mehmood Qureshi a fost îndepărtat din guvern în cadrul unei remanieri în februarie.

Klagenfurt s-a alăturat oraşelor austriece care i-au retras cetăţenia de onoare lui Adolf Hitler

Klagenfurt s-a alăturat oraşelor austriece care i-au retras cetăţenia de onoare lui Adolf Hitler, conducătorul născut în Austria al Germaniei naziste. Astăzi consiliul municipal din Klagenfurt a votat cu unanimitate de voturi pentru revocarea cetăţeniei de onoare acordată lui Hitler în urmă cu 73 de ani. Decizii similare au luat în ultima vreme mai multe localităţi austriece, inclusiv oraşul natal al lui Hilter, Braunau.
Klagenfurt, aflat în provincia sudică Carinthia, este cu cei 100.000 de locuitori ai săi cel mai mare oraş austriac care îi retrage cetăţenia de onoare liderului nazist.

CEC: 57 de mandate de aleşi locali rămân vacante

Comisia Electorală Centrală a anunţat că rămân vacante 57 de mandate de aleşi locali, întrucât câştigătorii lor au decis să-şi păstreze funcţiile şi posturile deţinute înainte de alegeri. Mandatele vor fi repartizate candidaţilor supleanţi de pe listele partidelor politice respective. Potrivit Moldpres, din numărul total de mandate retrase 18 sunt ale comuniştilor, câte 13 au liberalii şi liberal-democraţii, democraţii 12, iar un mandat este al unui consilier independent.

Dmitri Medvedev crede că în Libia există şansa unui compromis între guvern şi rebeli

Preşedintele Rusiei, Dmitri Medvedev, a spus că în Libia există şansa unui compromis între guvern şi rebeli. Vorbind în Germania la Hanovra în compania cancelarului german Angela Merkel, liderul rus a spus că a lua partea uneia din taberele aflate în conflict în Libia este o greşeală. Medvedev a explicat că rezoluţia ONU care a permis operaţiunile NATO din Libia se referă doar la închiderea spaţiului aerian, dar în realitate forţele străine sprijină una din cele două tabere ale conflictului, adică pe rebeli.
Declaraţia liderului rus vine după ce Statele Unite şi alte 30 de ţări au anunţat săptămâna trecută că-i recunosc pe rebelii libieni ca reprezentanţi legitimi ai ţării lor şi au cerut din nou lui Muammar Gaddafi să plece de la putere.

Rupert Murdoch spune că nu ştia de practicile incorecte ale ziarului „News of the World”

Magnatul internaţional de presă Rupert Murdoch a apărut în faţa parlamentarilor de la Londra în urma scandalului privind interceptarea mesajelor telefonice de una din publicaţiile sale.
După ce a spus că este cea mai umilă zi din viaţa lui, magnatul de origine australiană a susţinut împreună cu fiul lui, care are o funcţie de conducere în imperiul mediatic, că nu a avut cunoştinţă de practicile incorecte ale redacţiei ziarului „News of the World”.
Publicaţia de bulevard care şi-a încetat apariţia în urma scandalului este acuzată că ar fi mituit poliţişti contra informaţii şi că ar fi ascultat în mod ilegal mesaje telefonice pentru a scrie articole cât mai senzaţionale.

Ţările baltice protestează la unison împotriva eliberării în Austria a ofiţerului KGB ce a ordonat masacrul de la Vilnius din 1991

Ţările baltice au protestat astăzi împreună împotriva eliberării în Austria a unui rus acuzat de crime în timpul demonstraţiilor pentru independenţa Lituaniei în 1991.
Estonia, Letonia şi Lituania au spus astăzi într-un mesaj comun către Comisia Europeană că punerea în libertate a lui Mihail Golovatov de către o colegă din UE, cum este Austria, ar fi contrară regulilor comunitare.
Iar Lituania şi-a retras pentru consultări ambasadorul de la Viena.
Eliberat de austrieci la numai 24 de ore după arestarea în baza unui mandat internaţional, Golovatov, în vârstă de 67 de ani, a fost comandantul forţelor speciale sovietice care au atacat la 13 ianuarie 1991 mulţimea adunată la turnul de televiziune din Vilnius, într-un incident soldat cu 14 morţi.

Ungaria: Recurs împotriva achitării bărbatului de 97 de ani acuzat de crime de război

În Ungaria procurorii au anunţat că vor face apel împotriva achitării unui bărbat de 97 de ani pe care un tribunal din Budapesta l-a absolvit de acuzaţia de crime de război.
Sandor Kepiro, căpitan de jandarmi în timpul celui de-al doilea război mondial, fusese acuzat de uciderea a 36 de evrei şi sârbi în 1942, în oraşul sârbesc Novi Sad, aflat atunci sub ocupaţia trupelor hortiste.
Luni, judecătorul ungur Bela Varga a decis că nu sunt suficiente dovezi pentru condamnarea lui Kepiro.
Achitarea a fost criticată de centrul Simon Wiesenthal, care adusese cazul în atenţia autorităţilor ungare, iar astăzi şi de procurorul Zsolt Falvai, care a anunţat că va face apel.

Moldova şi Gazprom au ajuns la un acord de principiu asupra noului contract de livrare a gazelor

Moldova şi concernul Gazprom au ajuns la Moscova la un acord de principiu asupra noului contract privind gazelor naturale, în locul celui care expiră la sfârşitul anului curent, dar preţurile nu au fost fixate.
Detaliile noii înţelegeri vor fi stabilite cel mai târziu în octombrie, când la Chişinău vor avea loc noi negocieri cu participarea directorului general Gazpromexport, Alexandr Medvedev.
Potrivit Moldpres, în baza contractului actual, preţurile gazelor importate din Federaţia Rusă ar putea urca de luna aceasta la 356 de dolari pentru mia de metri cubi, adică cu 34 de dolari mai mult ca în trimestrul doi al anului curent. Tot Moldpres scrie că odată cu noul contract, care ar urma să fie încheiat pe cinci ani, preţurile pentru Moldova vor fi aliniate la cele europene.

PLDM cere modificarea acordului de constituire a AIE, pentru a-i conferi guvernului mai multă libertate

Partidul Liberal Democrat spune că acordul de constituire a AIE va trebui modificat şi este încrezător că partenerii politici nu vor avea obiecţii.
Liderul fracţiunii liberal-democrate din parlament, Valeriu Streleţ, a spus că premierul Vlad Filat doreşte unele schimbări în modul de funcţionare a guvernului – cum ar fi abolirea noţiunii de prezidiu.
Aceasta, a explicat deputatul, ar oferi executivului „mai multă mobilitate şi viteză” în adoptarea deciziilor.
Streleţ a spus că instituţia prezidiului a fost creată la insistenţa unor „componente” ale alianţei, pe care nu le-a numit, şi a devenit un obstacol în activitatea guvernului.
Deputatul liberal-democrat a mai spus că în guvern vor trebui făcute şi alte modificări şi a insistat că până acum nu a auzit ca celelalte două partide din alianţă să se opună acestor schimbări.

Magnatul de presă Rupert Murdoch, audiat în parlamentul britanic în scandalul interceptării mesajelor telefonice

Magnatul de presă Rupert Murdoch, fiul său şi o fostă angajată sunt audiaţi în parlamentul britanic în scandalul interceptării mesajelor telefonice de către un ziar de bulevard.
Audierile au loc după demisia unuia din şefii poliţiei londoneze, John Yates, care a oprit o primă anchetă asupra interceptărilor în urmă cu doi ani.
Şeful lui Yates, Paul Stephenson, îşi dăduse demisia duminică.
Premierul britanic David Cameron şi-a scurtat o vizită în Africa pentru a participa la o dezbatere parlamentară pe tema scandalului, probabil miercuri.
O comisie din camera inferioară a parlamentului îi audiază astăzi pe Rupert Murdoch, pe fiul său James Murdoch şi pe Rebekah Brooks, care a fost arestată după ce şi-a dat demisia de la conducerea ziarului incriminat, „News of the World”. Publicaţia săptămânală, care fusese cel mai citit ziar din Marea Britanie, şi-a încheiat activitatea în urma scandalului.

SUA confirmă întâlnirea americano-libiană la care i-au transmis lui Muammar Gaddafi că e momentul să renunţe la putere

Departamentul de Stat al Statelor Unite a confirmat că oficialii americani s-au întâlnit cu reprezentanţi ai guvernului Libiei pentru a-i transmite colonelului Muammar Gaddafi că e momentul să renunţe la putere.
Într-o declaraţie publicată la New Delhi, unde se afla în vizită secretarul de stat Hillary Clinton, Departamentul de Stat spune că întâlnirea americano-libiană nu a fost o negociere, ci o simplă transmitere a unui mesaj. Se mai spune că nu sunt planificate noi întâlniri.
Un purtător de cuvânt al regimului de la Tripoli spusese mai devreme că emisarii lui Gaddafi s-ar fi întâlnit cu oficiali american sâmbătă „pentru repararea relaţiilor”.
Cu doar o zi înainte, vineri, Statele Unite şi alte 30 de ţări anunţaseră la Istanbul că-i vor recunoaşte pe rebelii libieni drept adevărata conducere a Libiei.

Armata israeliană a interceptat un iaht francez care încerca să spargă blocada Fâşiei Gaza

Soldaţii israelieni au urcat la bordul unui iaht francez care încerca să spargă blocada israeliană asupra Fâşiei Gaza în semn de solidaritate cu palestinienii.
Un purtător de cuvânt al armatei israeliene a spus că ambarcaţiunea cu 16 persoane la bord a fost condusă spre portul izraelian Ashdod şi că operaţiunea s-a desfăşurat fără probleme.
Iahtul plecase sâmbătă noaptea din insula Kastellorizo din Grecia, ca parte dintr-o flotilă pro-palestiniană. Dar presiunile diplomatice ale israelienilor asupra Atenei s-au soldat cu blocarea tuturor celorlalte nave care voiau să ia parte la acţiune.
În mai anul trecut, nouă activişti turci au fost ucişi într-o acţiune similară, în ciocnirea cu forţele de apărare ale Israelului.

Rusia: Jocurile Olimpice de iarnă de la Sochi din 2014 vor fi cele mai costisitoare din istorie, din cauza proastei gestionări

Un oficial rus a avertizat că Jocurile Olimpice de iarnă de la Sochi din 2014 vor fi cele mai costisitoare din istorie din cauza unor subcontracte scumpe şi a proastei gestionări.
Serghei Pavlenko, şeful serviciului federal de supraveghere a finanţelor şi bugetulului, a spus că nota de plată pentru jocurile de la Sochi va fi de 13 până la 18 miliarde de dolari – din banii plătitorilor de impozite.
Potrivit lui Pavlenko, unele din lucrările de infrastructură de la Sochi, mai ales locuinţele pentru sportivi şi drumurile, au fost „scumpite” faţă de proiect cu 40%.
Pavlenko a recunoscut însă că o parte din scumpire s-a datorat alegerii proaste a locurilor de construcţie, în zone unde terenul riscă să se surpe dacă nu este consolidat suplimentar, cu cheltuieli sporite.

Spania ar intenționa să introducă un permis de muncă special pentru cetățenii români în căutare de lucru

Spania ar intenționa să limiteze accesul pe viitor al cetățenilor români la piaţa muncii, o decizie în acest sens urmînd a fi luată la sfîrşitul săptămînii, informează Radio France Internationale. Decizia a ar fi în relație cu creşterea masivă a şomajului ce afectează 20 % din populaţia activă. Potrivit sursei citate măsura nu va fi aplicată retroactiv și în consecință nu îi va afecta şi pe cetăţenii români care au un loc de muncă legal în Spania.

Convorbiri Merkel-Medvedev la Hanovra

Preşedintele Rusiei, Dmitri Medvedev se afla in Germania, unde în cursul zilei de astazi are prevazute convorbiri oficiale cu cancelara Angela Merkel. Pe agendă sunt chestiuni energetice, după ce Germania a anunţat că pînă în 2022 va renunţa la centralele sale nucleare. În aceste condiţii se presupune că Germania va avea nevoie de mai mult petrol şi gaze naturale ruseşti. Autorităţile moldovene ţi-au exprimat speranţa ca la Hanovra vor fi discutate şi chestiuni legate de negocierile în legătură cu regiunea transnistreană.

Diplomați ai Departamentului de Stat americani au solicitat într-o întrevedere cu oficialități libiene retragerea de la putere a lui Gaddafi

Purtătorul de cuvînt al guvernului libian a declarat că reprezentanţi ai autorităţilor au avut convorbiri faţă în faţă cu reprezentanţi ai Departamentului de Stat american pentru a încerca să îmbunătăţească relaţiile dintre Tripoli si Washington. Departamentul de Stat a confirmat întrevederea, dar a precizat că scopul ei a fost de a-i solicita din nou colonelului Moammar Gaddafi de a demisiona şi nu a mai fost planificată nici o altă întrevedere. Întilnirea a avut loc după ce vineri, Statele Unite şi alte 30 de ţări au recunoscut legitimitatea Comitetului Naţional de Tranziţie care reprezintă forţele antiguvernamentale din estul Libiei.

Oficialitățile georgiene au dat publicității o înregistrare video în cazul fotoreporterilor acuzați de spionaj în favoarea Moscovei

Autorităţile georgiene au dat ieri publicităţii o înregistrare video în care unul dintre cei trei fotoreporteri reţinuţi saptamina trecută sub acuzaţia de spionaj în favoarea Moscovei a recunoscut că a transmis informaţii secrete oficiale unui coleg despre care se presupune că ar fi fost un agent cheie al Rusiei. Fotograful Ministerului de externe Giorgi Abdaladze a spus, în inregistrarea video dată publicităţii de autorităţi, că a transmis informatii secrete oficiale lui Zurab Kurtsikidze de la European Pressphoto Agency, suspectat de autorităţile de la Tbilisi de a fi un agent important al Moscovei. O declaraţie similară a făcut şi fostul fotograf oficial al preşedintelui Mihail Saakashvili, Irakli Ghedenidze şi el aflat în lotul celor trei fotoreporteri aflaţi în arest preventiv pe timp de două luni. În eventualitatea în care vor fi găsiţi vinovaţi, cei trei ar putea să fie condamnaţi pînă 12 ani de închisoare.

Audieri parlamentare la Londra în scandalul interceptărilor telefonice ilegale întreprinse de ziariștii concernului Murdoch

Magnatul presei Rupert Murdoch şi fiul său James vor răspunde astăzi întrebărilor parlamentarilor de la Londra în legătură cu scandalul interceptării ilegale a telefoanelor din Marea Britanie. Potrivit BBC, va fi audiată şi Rebekah Brooks, fosta directoare a filialei britanice a News Corporation care a fost reţinută duminică pentru corupţie şi activităţi ilegale şi eliberată pe cauţiune după peste 10 ore de audieri.
Ieri a fost anunţată demisia adjunctului comisarului de poliţie al Londrei, la numai o zi după cea a şeful său. Demisionarul John Yates a oprit cu doi ani în urmă redeschiderea anchetei asupra tabloidului „News of the World”, suspectat de mituirea poliţiştilor şi spargerea mesageriei telefonice ale mii de celebrităţi şi oameni simpli, printre care familii ale militarilor britanici morţi în războaiele din Afganistan şi Irak. Premierul David Cameron şi-a scurtat turneul prin mai multe ţări africane pentru a reveni la Londra să participe la o dezbatere parlamentară de urgenţă pe tema situaţiei de la News Corporation. Rupert Murdoch şi conducerea companiei News Corporation şi-au cerut scuze de la public pentru întreaga situaţie. Opozitia laburistă a cerut lichidarea concernului din Marea Britanie. Compania mai deţine în Marea Britanie trei ziare importante şi 39 % din acţiunile televiziunii BskyB.

Austria l-a extrădat Croației pe fostul premier Ivo Sanader acuzat de corupție și abuz de putere

Fostul premier croat Ivo Sanader a fost extrădat din Austria în ţara sa pentru a fi investigat în legătură cu presupuse acte de corupţie şi abuz de putere. Fostul premier a fost transportat sub escortă întărită la o închisoare din Zagreb. Sanader a fost arestat în decembrie anul trecut în Austria, la Salzburg în baza unui mandat de arestare croat. Ivo Sanader a fost prim ministru al Croaţiei între 2003 şi 2009 . El respinge acuzaţiile şi spune că succesoarea sa, Jadranka Kosor ar orchestra o campanie politică împotriva sa.

Focoasele de rachetă furate în România au fost recuperate

Toate cele 80 de focoase furate sîmbătă în Romania dintr-un tren cu destinaţia Bulgaria au fost recuperate ieri, a anunţat Ministerul de interne de la Bucuresti. Focoasele au fost găsite în apropiere de Bucureşti, într-un depozit părăsit de la Chitila. Potrivit agenţiei Agerpres, unul dintre autorii furtului ar fi un minor de 14 -15 ani. Parchetul militar Bucureşti face o investigaţie în acest caz.

O colaboratoare a postului de radio Deutsche Welle arestată în Iran

O actriţă şi blogeriţă iraniană, Pegah Ahangarani, în vîrstă de 27 de ani a fost arestată pe cînd se pregătea să plece in Germania pentru a scrie pentru postul de radio Deutsche Welle un blog despre Cupa Mondială la fotbal feminin. Femeia a fost arestată saptamina trecută. Actriţa a fost avertizată de autorităţile iraniene să renunţe la planurile sale şi la puţin timp după aceasta a dispărut de la domiciliu. Postul de radio Deutsche Welle a cerut autorităţilor eliberarea ei imediată.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG