Linkuri accesibilitate

Ştiri

Ministrul de externe Iurie Leancă la Palanca: Acordul cu Ucraina din 1999 nu poate fi renegociat

Autorităţile actuale ale statului nu pot fi învinovăţite de lipsă de transparenţă faţă de cedarea către Ucraina a 8 km din autostrada Reni - Odesa, a declarat ministrul moldovean de externe Iurie Leancă la Palanca, unde s-a aflat în cursul zilei. Şeful diplomaţiei de la Chişinău a amintit locuitorilor din aceasta localitate care protestează faţă de această decizie, că autorităţile au avut un dialog continuu despre consecinţele tratatului cu Ucraina semnat acum 10 ani. Domnul Leancă a mai spus şi că partea ucraineană a făcut presiuni asupra Chişinăului pentru a nu mai tergiversa trasarea frontierei, ameninţând că în caz contrar vor solicita celor care traversează frontiera să plătească 1200 de euro pentru perioada cît se vor afla în Ucraina. Şeful diplomaţiei moldovene a mai spus şi că la începutul săptămânii viitoare, omologul său ucrainean se va afla la Chişinău şi situaţia de la Palanca va fi discutată din nou, informează agenţia Info-Prim Neo.

Brutăriile din Drochia si Cupcini care au scumpit pîinea sunt verificate de ofiţerii anticorupţie

Mai multe brutării din oraşele Drochia si Cupcini care au scumpit pîinea se afla sub controalele ofiţerilor anticorupţie. Scumpirile au fost făcute ieri şi este vorba de o creştere a preţului cu 50 de bani.

Siria: Guvernatorul oraşului Hama, locul unor proteste însemnate a fost concediat

Preşedintele sirian Bashar Al Assad l-a concediat astăzi pe guvernatorul oraşului Hama, locul unor proteste însemnate împotriva regimului de la Damasc. In cursul zilei, 200 de mii de oameni au ieşit pe străzi în această localitate, cel mai mare protest înregistrat în ultimele luni în Siria. Potrivit activiştilor sirieni, în confruntările dintre forţele de poliţie şi protestatari din ultimele 3 luni, aproximativ 1400 de oameni au fost omorîţi. În violenţele din ultimele 24 de ore au fost făcute 11 victime.

SUA şi Spania spun că ameninţările lui Muammar Gaddafi la adresa securităţii europene nu vor zădărnici planurile de a-i apăra pe civilii libieni

Statele Unite si Spania au declarat că nu vor permite ca ameninţările la adresa securităţii europene venite dinspre liderul libian Muammar Gaddafi să zădărnicească planurile de a-i apăra pe civilii libieni. Declaraţiile au fost făcute la Madrid de secretarul de stat american doamna Hillary Clinton şi de ministrul spaniol de externe Trinidad Jimenez. Ieri liderul de la Tripoli a ameninţat cu atacuri asupra Europei dacă nu sunt oprite raidurile NATO împotriva regimului său.

NATO măreşte ritmul raidurilor de aviaţie împotriva regiunii din Libia controlată de regimul lui Gaddafi

Alianţa Nord Atlantică a anunţat că măreşte ritmul raidurilor de aviaţie împotriva regiunii din Libia aflata sub controlul forţelor pro guvernamentale. Potrivit NATO, în aceasta săptămînă au fost distruse 50 de ţinte libiene. Mandatul forţelor NATO este de a proteja civilii de violenţele regimului colonelului Gaddafi.

Iranul dezminte că ar fi înarmat insurgenţa din Afganistan şi Irak

Iranul a dezminţit astăzi relatările din presa americană că ar fi înarmat insurgenţa din Afganistan şi Irak. Ministrul iranian al apărării Ahmad Vahidi a declarat că ele sunt „ridicole şi minciuni repetate ale americanilor pentru a-şi justifica propriile greşeli”, citat de agenţia semioficială Fars.

Depuneri de flori la monumentul lui Ștefan cel Mare la Chișinău

Oficialităţi moldovene şi oameni de rînd au depus în cursul dimineţii flori la monumental lui Stefan cel Mare din centrul capitalei Moldovei. Au depus flori atit reprezentanti ai Partidului Comunistilor cit şi preşedintele interimar Marian Lupu şi liderul liberalilor Mihai Ghimpu. Astăzi se împlinesc 507 ani de la moartea domnitorului Moldovei. Stefan cel Mare a domnit între 1457-1504.

Din toamnă în Moldova medicii vor face transplanturi de rinichi

Viceministrul sănătăţii, Viorel Soltan a anunţat într-o conferinţă de presă că din toamna acestui an în Republica Moldova se vor putea face transplanturi de rinichi, şi că treptat va fi posibil să se facă transplanturi şi de alte organe. O operaţie de transplant de rinichi va costa între 15.000 şi 20.000 de euro, dar pacientii care au asigurare medicală vor beneficia de operaţie gratuit, aşteptînd momentul în care vor fi disponibili rinichi. Potrivit ministrului adjunct al sănătăţii în acest moment 400 de persoane aşteaptă un astfel de transplant.

Ministrul Iurie Leancă în deplasare a Palanca pentru a discuta cu sătenii consecințele acordului de frontieră cu Ucraina

Ministrul moldovean de externe, Iurie Leancă se va afla în satul Palanca astazi pentru a discuta cu localnicii despre cedarea de catre Moldova, Ucrainei a opt km de din autostrada Reni-Odessa de lingă Palanca. Preşedintele interimar Marian Lupu a repetat că acordul prin care au fost cedati cei opt km Ucrainei a fost semnat în urma cu zece ani, iar autoritţile de acum au fost obligate doar să îl pună în practică. In schimbul celor opt km, a explicat Marian Lupu, citat de agenţia Info Prim Neo, Moldova a obţinut 450 de metri din teritoriul ucrainian pentru ieşirea la Dunăre, unde s-a construit portul Giurgiuleşti.
Locuitorii din Palanca sunt nemulţumiti că autorităţile nu au făcut un drum special pentru ca ei sa poata ajunge, fara a trece pe teritoriul ucrainian, la pămînturile lor.

Mari demonstrații antiprezidențiale în Siria

Sute de mii de oameni au ieşit astazi din nou pe stăzile oraşelor siriene cerînd demisia preşedintelui Bashar Al Assad. In diferite ciocniri cu forţele de ordine cel puţin 11 oameni au fost omoriţi. Potrivit grupurilor siriene pentru apărarea dreăturilor omului, de la începutul protestelor, de acum 3 luni, în jur de 1400 de oameni au fost omorîţi, majoritatea neînarmaţi. Autorităţile de la Damasc contestă cifra şi susţin că protestele au fost organizate de „forţe externe”. In oraşul Hama, 200 de mii de oameni au ieşit astazi pe străzi.

Hillary Clinton s-a întîlnit la Vilnius cu reprezentanți ai opoziției din Belarus

Secretarul de stat american, Hillary Clinton şi OSCE au cerut din nou autorităţilor din Belarus să elibereze prizonierii politici şi să înceapă reforme democratice. La Vilnius, Hillary Clinton s-a întîlnit cu reprezentanţi ai opozitiei democrate din Belarus.
Ieri, preşedintele de la Minsk, Aleksandr Lukașenka a declarat că nu va mai tolera nici un fel de proteste. In Belarusul este confruntat cu o criza grava financiara si economica.

Dominique Strauss-Khan liber să se deplaseze în Statele Unite după eliberarea sa din arestul la domiciliu la New York

Procurorii new-yorkezi au acceptat ieri cererea avocaţilor fostului preşedinte al Fondului Monetar Internaţional Dominique Strauss-Kahn de eliberare din arest la domiciu. Domnul Strauss-Kahn a fost arestat in 14 mai, fiind acuzat că ar fi violat o cameristă. Presa a relatat, citînd surse apropiate cazului, că procurorii au luat în consideraţie cererea de eliberare a sa din arestul de la domiciliu deoarece credibilitatea presupusei victime este pusă în prezent sub semnul întrebării. Judecătorii au acceptat cererea procurorilor şi astfel Strauss- Kahn poate circula liber în Statele Unite si va primi înapoi banii de cauţiune. Dominique Strauss-Kahn s-a declarat nevinovat de la început în acest caz. Revelaţiile presei americane au fost salutate de lidera socialiştilor francezi, Strauss-Kahn, fiind creditat, înainte de acest scandal, cu cele mai mari şanse de a-l confrunta in alegerile prezidenţiale de anul viitor pe preşedintele Franţei Nicolas Sarkozy.

Armata iraniană a furnizat arme insurgenților din Irak și Afganistan

Cotidianul Wall Street Journal relatează, citînd sub condiţia anonimatului oficialităţi americane, că armata iraniană a furnizat arme şi muniţie pentru insurgenţii din Irak şi Afganistan pentru a grăbi retragerea forţelor americane combatante din aceste ţări. Potrivit relatării, Iranul ar fi oferit rachete cu raza lunga de acţiune forţelor taliban din Afganistan.
In Irak, luna trecută au fost omorîţi 140 de militari americani, una din cele mai violente luni în aceasta ţara din ultimii treiani.

Civili omorîți într-un atentat terorist în sudul Afganistanului

13 membri ai unei familii afgane au fost omorîţi astazi de explozia unei bombe în sudul Afganistanului. Potrivit adjunctului guvernatorului provinciei Zabul, unde a avut loc incidentul, cei 11 ar fi fost refugiaţi afgani care se întorceau din Pakistan.

Rusia a reluat furnizările de energie electrică pentru Belarus

Agentiile ruse de ştiri relatează că la ordinul preşedintelui Rusiei Dmitri Medvedev, a fost reluată furnizarea de energie electrică către Belarus. Potrivit purtătoarei de cuvint a preşedintelui Medvedev, „pentru ca Minskul şi-a onorat datoriile, preşedintele a dat ordinul de a se relua furnizarea de energie electrică, potrivit acordurilor în vigoare”.

Prințul Albert de Monaco s-a căsătorit cu Charlene Wittstock, o fostă campioană de înnot

Printul Albert al II-lea din Monaco se căsătoreşte religios astazi cu fosta campioană olimpică la înnot din Africa de Sud, Charlene Wittstock. Ceremonia are loc la catedrala din Monaco şi la ea sunt invitati 450 de oaspeţi - reprezentani ai caselor regale, dar si personalităţi artistice şi politice. Printre invitaţi este şi preşedintel Franţei, Nicolas Sarkozy. Ieri a avut loc căsătoria civilă.

Divorțul actorului Arnold Schwarzenegger

Soţia actorului şi fostului guvernator Arnold Schwarzenegger a înaintat cerere de divorţ la un tribunal din Los Angeles din cauza unor divergente ce nu pot fi depăşite. Actorul a recunoscut că are un copil din flori cu o persoana din serviciul domestic al familiei.

AP OSCE adoptă o rezoluţie specială privind soluţionarea diferendului trasnistrean

Adunarea Parlamentară a OSCE a adoptat astăzi, 1 iulie, o rezoluţie specială privind soluţionarea diferendului trasnistrean. În documentul, prezentat la Copenhaga de Walburga Habsburg-Douglas, deputat în Parlamentul Suediei şi conducător al grupului de monitorizare a situaţiei din R.Moldova, se spune că formatul de negocieri 5 plus 2 urmează a fi reluat şi că Rusia trebuie să-şi retragă trupele şi muniţiile din stânga Nistrului, informează site-ul 24 de ore.
update

Fostul şef al FMI eliberat din arestul la domiciliu la New York urmare a unor revelații despre credibilitatea îndoielnică a presupusei victime

Fostul preşedinte al Fondului Monetar Internaţional, Dominique Strauss-Kahn a compărut în faţa Tribunalului Suprem al statului New York, fiind acuzat că ar fi violat o cameristă. Presa a relatat, citînd surse apropiate cazului că procurorii au luat in consideraţie cererea sa de eliberare din arestul de la domiciu, deoarece credibilitatea presupusei victime este pusă sub semnul întrebării. Judecătorii au acceptat cererea procurorilor, iar Strauss-Kahn va putea, în consecință, să se deplaseze liber pe teritoriul Statelor Unite şi îşi va primi înapoi banii de cauţiune și garanție. Fostul director al FMI s-a declarat nevinovat de la început în acest caz. Revelaţiile presei americane au fost salutate de lidera socialiştilor francezi, Martine Aubry, Strauss-Kahn, fiind considerat, înainte de acest scandal cu cele mai mari şanse de a-l confrunta in alegerile prezidenţiale de anul viitor pe actualul preşedinte Nicolas Sarkozy.

Baku va împrumuta Tbilisi 575 milioane dolari pentru calea ferată care va lega Turcia, Georgia şi Azerbaidjanul

Azerbaijanul a anunţat că va împrumuta Georgiei 575 de milioane de dolari pentru a construi o cale ferata care să lege Turcia, Georgia şi Azerbaidjanul. Înţelegerea a fost semnată astăzi la Baku şi împrumutul este pentru o perioada de 25 de ani cu o dobindă de 5 % pe an. Calea ferată Kars-Tbilisi-Baku ar urma sa fie terminată în 2013.

Cele şase persoane arestate pentru contrabandă cu uraniu sunt din R.Moldova, inclusiv două din Transnistria

Patru persoane din cele şase implicate în contrabanda cu uraniu vor fi arestate pentru 30 de zile. O a cincea persoana este în arest la domiciliu şi a şasea este anchetată în stare de libertate, informează presa de la Chişinău. Cei şase au încercat să vîndă aproape un kg de uraniu şi potrivit autorităţilor moldovene uraniul ar fi urmat să fie introdus într-o ţară africană, care însă nu a fost numită. Toate cele şase persoane sunt din Republica Moldova, doua fiind din regiunea transnistreană.

Vladimir Ogryzko cere o reacţie fermă Kievului şi comunităţii internaţionale la declaraţiile lui Traian Băsescu

Fostul ministru de externe al Ucrainei, Vladimir Ogryzko a criticat ministerul de externe de la Kiev că nu a reacţionat eficient şi rapid faţă de recentele declaraţii ale preşedintelui României Traian Băsescu, care a spus că ar fi procedat la fel ca mareşalul Ion Antonescu în 1941 în războiul împotriva Uniunii Sovietice. Fostul ministru de externe ucrainean a solicitat o reacţie fermă nu numai din partea autorităţilor de la Kiev, dar şi din partea comunităţii internaţionale pentru că parte din teritoriul ocupat atunci de trupele romaneşti este teritoriu ucrainean. Domnul Ogryzko a calificat declaraţiile preşedintelui României drept „neprieteneşti” şi „ sincer provocatoare”. In 1941 România era aliată a Germaniei hitleriste. Declaraţiile preşedintelui României au fost calificate de ministerul rus de externe drept „revoltătoare” şi „o tentativă de a justifica agresiunea fascistă”.

Iulian Fota: Responsabilitatea pentru Holocaustul din România îi aparţine lui Ion Antonescu

Consilierul preşedintelui României pentru securitate naţională Iulian Fota a declarat astăzi, citat de site-urile romaneşti, că responsabilitatea pentru holocaustul de pe teritoriul României îi aparţine mareşalului Ion Antonescu, spunînd că un conducător care a omorît şi deportat mii de evrei şi romi „nu poate fi acceptat”, informează agenţia Agerpres. Declaraţia a fost făcută în cadrul unui simpozion internaţional organizat la Bucureşti şi intitulat „Gropile comune ale Holocaustului”. Directorul executiv al Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului din România, Alexandru Florian a spus că armata şi jandarmeria româna au purificat etnic teritoriul Basarabiei şi Bucovinei, deportînd zeci de mii de evrei în Transnistria de unde nu s-au mai întors.

Produsele moldoveneşti au un acces mai larg pe piaţa UE

Începînd de astăzi Uniunea Europeană a acordat un acces mai larg pe pieţele comunitare produselor moldoveneşti. Astfel, firmele de vinificaţie din Moldova vor putea să exporte acum, fără taxe vamale, cu 50 de mii de hectolitri de vin mai mult decît în 2011, iar cantitatea va creşte pînă la 240 de mii de hectolitri pînă în 2015. Cota de export pentru orzul moldovenesc se va mări şi ea cu 5000 de tone anual pînă în 2015, informează agenţia Moldpres.

Locuitori ai satului Palanca protestează împotriva cedării unui segment de drum Ucrainei

Peste 200 de locuitori ai satului Palanca din raionul Ştefan Vodă au protestat astăzi timp de trei ore, cerînd explicaţii din partea autorităţilor pentru că au cedat 8 km de drum părţii ucrainene. Mîine este convocată o adunare generală a satului pe această temă. Ieri, serviciul de grăniceri a anunţat printr-un comunicat de presă că grupul de experţi moldoveni şi ucraineni au demarat lucrările de amplasare a semnelor de frontieră din apropierea satului Palanca, potrivit prevederilor tratatului dintre Moldova şi Ucraina din 1999.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG