Linkuri accesibilitate

Ştiri

PLDM respinge ferm acuzaţiile lui Mihai Ghimpu privind posibila falsificare a Legii Cazinourilor

Vicepreședintele Partidului Liberal Democrat din Moldova Valeriu Streleț s-a declarat indignat de afirmaţiile președintelui liberal Mihai Ghimpu, care l-a acuzat pe deputatul liberal-democrat Veaceslav Ioniță că ar fi falsificat cifre în proiectul Legii Cazinourilor. „(…) dl Ghimpu ar trebui să țină cont de prezumția de nevinovăție, şi să aștepte concluziile cel puțin prealabile ale comisiei care investighează acest caz”, a spus Streleţ.

România critică din nou condiţiile impuse la admiterea în spaţiul Schengen

România nu consideră corect ca Mecanismul de Cooperare şi Verificare să fie anexat la condiţiile de intrare în spaţiul Schengen, a repetat miercuri preşedintele României Traian Băsescu, după ce Comisia Europeană a prezentat la Bruxelles, raportul său anual privind reformele în justiţia României. Unele state europene, cum ar fi Franţa şi Olanda, au spus că trebuie să se ţină cont de acest raport în procesul de aderare a României la Schengen, care ar fi trebuit iniţial să se încheie în luna martie a acestui an.

ONU declară starea de foamete în două regiuni din sudul Somaliei controlate de rebeli

Organizaţia Naţiunilor Unite a declarat starea de foamete în două regiuni din sudul Somaliei controlate de rebeli, regiuni care suferă de pe urma unei secete severe. Potrivit Naţiunilor Unite 3 milioane 700 de mii de oameni au de suferit de pe urma secetei şi a conflictului armat din zonă, care împiedică agenţiile umanitare să ajute comunităţile afectate

Premierul britanic regretă că l-a angajat ca purtător de cuvînt pe Andy Coulson, fost redactor al tabloid-ului „News Of The World”

Premierul Marii Britanii David Cameron şi-a expremat regretul că l-a angajat ca purtător de cuvînt pe Andy Coulson, fost redactor al tabloid-ului britanic „News Of The World”. Cameron este chestionat în parlamentul de la Londra în legătură cu scandalul interceptărilor ilegale de convorbiri telefonice de către ziarişti de „News Of The World”. Premierul britanic a mai spus că Andy Coulson ar trebui judecat penal dacă se va dovedi ca minţit cînd a spus că interceptările s-au făcut fără ştirea lui pe vremea cînd lucra la publicaţia respectivă. Coulson se află printre cele zece persoane arestate pînă acum în acest scandal.

Franţa sugerează că Muammar Gaddafi ar putea rămîne în Libia dacă renunţă la putere

Franţa a sugerat că liderul libian Muammar Gaddafi ar putea rămîne în Libia dacă acceptă să renunţe la putere. Ministrul francez de externe Alain Juppe a spus la televiziunea franceză că una din posibilităţi ar putea fi ca Gaddafi să rămînă in Libia cu condiţia să iasă din viaţa politică a ţării. O astfel de înţelegere l-ar ajuta pe Gaddafi să scape de un proces pentru crime împotriva umanităţii în faţa Tribunalului de la Haga. Rebelii care lupta împotriva regimului din Libia spuseseră şi ei că ar putea accepta ca liderul libian să se retragă la o oază, dacă el şi familia lui acceptă să plece de la putere.

Opoziţia comunistă condiţionează participarea sa la şedinţele Parlamentului

Comuniştii din Parlamentul de la Chişinău vor lua parte din nou la lucrările legislativului moldovean doar dacă pe ordinea de zi vor fi incluse proiecte de legi vitale pentru societate, a anunţat la o conferinţă de presă şefa grupului parlamentar al PCRM Maria Postoico. Ea a lansat un atac la adresa deputaţilor din Alianţa pentru Integrare Europeană, spunînd că aceştia s-ar preface că lucrează în interesul societăţii, în realitate ei votînd doar pentru anumite proiecte de lege. Comuniştii nu mai vin la şedinţele plenului din luna iunie, după anunţarea rezultatelor alegerilor pentru primăria din Chişinău. Au spus atunci că vor reveni în Parlament numai după ce instanţa va da publicităţii motivele validării mandatului primarului, dar nu au făcut-o, deşi instanţa a publicat motivaţia respectivă.

Negocierile sîrbo-kosovare cu medierea UE au fost suspendate

O întîlnire între negociatorii sîrbi şi kosovari care ar fi trebuit să aibă loc miercuri a fost suspendată. Mediatorul din partea Uniunii Europene Robert Cooper a făcut cunoscut că, deşi cele două părţi se află foarte aproape de o înţelegere cu privire la mai multe probleme, s-a ajuns la concluzia că e nu ar fi putut fi încheiată miercuri. Convorbirile mediate de Uniunea Europeană au ca subiect rezolvarea mai multe probleme care au apărut după ce Kosovo şi-a declarat unilateral de independenţa în 2008. Serbia nu recunoaşte independenţa fostei sale provincii, dar ea este recunoscută de 72 de ţări, între care Statele Unite şi cinci din ţările membre ale Uniunii Europene.

Serbia l-a capturat pe ultimul fugar acuzat de crime de război în războaiele din Balcani

La Belgrad s-a anunţat arestarea ultimului fugar acuzat de crime de război în războaiele din Balcani, Goran Hadzic. În vârstă de 52 de ani, sârbul Hadzic se ascunde de şapte ani şi este învinuit de atrocităţi comise în Croaţia în războiul cu armata iugoslavă din anii 1991-1995. Anunţând arestarea lui Hadzic, preşedintele Serbiei, Boris Tadic, s-a declarat mândru că ţara lui a reuşit să captureze toţi suspecţii sârbi de crime de război, îndeplinindu-şi angajamentele faţă de comunitatea internaţională. Hadzic, sârb din Croaţia, este acuzat de executarea a 264 de prizonieri croaţi la Vukovar în octombrie 1991 şi de alte atrocităţi. În luna mai Serbia l-a arestat pe generalul sârbilor bosniaci Ratko Mladici, acuzat de genocid, şi l-a predat tribunalului ONU pentru crime de război în fosta Iugoslavie.

PL respinge propunerea PLDM de a modifica structura guvernului

Partidul Liberal a respins astăzi propunerea liberal-democraţilor de a se opera modificări în structura guvernului, avertizând că partidul premierului Vlad Filat caută să acapareze puterea. „Vorbim de reforme şi despre un stat democratic, dar ni se solicită să concentrăm puterea în mâinile unui singur om”, a spus astăzi liderul PL Mihai Ghimpu. El a reacţionat astfel la propunerea lansată ieri de şeful fracţiunii liberal-democrate Valeriu Streleţ, care ceruse desfiinţarea prezidiului guvernului, o structură constituită la începuturile AIE. Streleţ a spus că prezidiul frânează activitatea guvernului.
Dar astăzi Mihai Ghimpu a sugerat că dacă se desfiinţează această structură, ar putea urma şi altele, de pildă biroul permanent al parlaementului. Tot astăzi Mihai Ghimpu i-a cerut deputatului PLDM Veaceslav Ioniţă să-şi dea demisia de la conducerea unei comisii parlamentare şi din legislativ, pentru că ar fi falsificat cifrele unui proiect de lege.

Preşedintele Franţei Nicolas Sarkozy s-a întâlnit la Paris cu reprezentanţii rebelilor libieni

Preşedintele Franţei Nicolas Sarkozy s-a întâlnit la Paris cu doi reprezentanţi rebelilor libieni pe fondul eforturilor internaţionale de îndepărtare de la putere a colonelului Muammar Gaddafi. Reprezentanţii rebelilor au sosit la palatul prezidenţial francez în compania filosofului francez Bernard Henri Levy, cunoscut pentru sprijinul acordat opoziţiei libiene. Franţa joacă un rol important în campania de bombardamente NATO începută în Libia în urmă cu patru luni. Între timp, agenţia Reuter a relatat că ministrul de externe al Franţei, Alain Juppe, a spus într-un interviu televizat că Gaddafi ar putea rămâne în Libia după încheierea conflictului, cu condiţia să se retragă din viaţa politică.

Insurgenţii din Afganistan au dezminţit ştirea despre moartea liderului suprem al Talibanilor, mullahul Omar

Insurgenţii din Afganistan au dezminţit ştirea despre moartea liderului suprem al Talibanilor, mullahul Omar. Un purtător de cuvânt al mişcării a spus că telefoanele lor mobile au fost atacate de hackeri, care au răspândit prin mesaje SMS trimise presei falsul anunţ. Unul din reprezentanţii Talibanilor, Zabiullah Mujahid, a acuzat serviciile secrete americane că s-ar afla în spatele ştirii false şi a promis „răzbunare”.
Mesajul incriminat era: „liderul spiritual Mohammad Omar Mujahid a murit” şi „Allah să-i binecuvânteze sufletul”. Mulahul Omar nu a mai apărut în public de un deceniu.
În luna mai, la scurt timp după uciderea lui Osama bin Laden în Pakistan, autorităţile americane au spus că Omar ar fi dispărut din ascunzătoarea lui, care s-ar fi aflat tot în Pakistan.

Chestiunea transnistreană a fost discutată la întîlnirea Merkel-Medvedev la Hanovra

Cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele Rusiei Dmitry Medvedev au discutat ieri la Hanovra mai multe subiecte din actualitatea internaţională, inclusiv conflictul transnistrean. La conferinţa de presă finală a summitului, Merkel şi Medvedev nu au dat detalii despre cele discutate în problema transnistreană.
Dar într-un interviu acordat Europei Libere, viceministrul de externe Andrei Popov a spus că însăşi abordarea subiectului este importantă: „Este un lucru îmbucurător, pe care trebuie să-l ştim să-l capitalizăm.”
În urmă cu un an, tot la o întâlnire ţinută în Germania, Merkel şi Medvedev au promis înfiinţarea unui nou cadru de securitate european care ar fi urmat să-şi înceapă activitatea cu rezolvarea conflictului transnistrean.

Acord moldo-american pentru combaterea contrabandei cu materiale radioactive

Republica Moldova şi Statele Unite au semnat ieri acorduri de cooperare în combaterea contrabandei cu materiale radioactive şi ilicite. Ceremonia semnării, la care au participat premierul Vlad Filat şi ambasadorul american Asif J.Chaudhry, a avut loc la puţine zile după ce poliţiştii moldoveni au arestat cu sprijin internaţional mai mulţi indivizi care voiau să vândă peste un kilogram de uraniu. Dar premierul Filat a insistat ieri că acordul cu Statele Unite se pregătea de un an de zile. În baza înţelegerii, poliţia moldoveană va primi sprijin american pentru depistarea eventualor încercări de trafic cu materiale periculoase.

Premierul Marii Britanii audiat astăzi în Parlamentul de la Londra în cazul interceptării mesajelor telefonice de către publicația lui Rupert Murdoch

Premierul Marii Britanii, David Cameron va fi audiat astăzi în Parlamentul de la Londra în legătură cu scandalul ascultării mesajelor telefonice de către o publicaţie din imperiul mediatic al lui Rupert Murdoch. Cameron, care şi-a scurtat o vizită în Africa, va fi întrebat probabil de ce l-a angajat pe Andy Coulson, un fost şef al publicaţiei „News of the World”, care a fost închisă în urma scandalului.
Marţi Murdoch, în vârstă de 80 de ani, audiat şi el în Parlament a cerut scuze victimelor scandalului. Magnatul de origine australiană a spus că i-a devenit limpede că unii subalterni i-au înşelat aşteptările şi că el este acum persoana cea mai potrivită pentru a face ordine.

Rundă de negocieri sîrbo-kosovară anulată

O nouă rundă de convorbiri între negociatorii din Serbia şi Kosovo programată pentru astăzi s-a anulat. Mediatorul UE, Robert Cooper a spus aseară la Bruxelles că discuţiile nu vor mai avea loc pentru că deşi părţile sunt „foarte aproape de un acord într-un număr de chestiuni”, a devenit limpede că înţelegerea nu va fi gata astăzi. Cooper a mai spus că dialogul va fi reluat în septembrie.
Negocierile dintre Priştina şi Belgrad se referă la aspecte practice ale convieţuirii în Kosovo, cum ar fi regimul paşapoartelor sau recunoaşterea diplomelor universitare. Ele nu acoperă însă chestiunea politică principală, anume independenţa proclamată unilateral de albanezii kosovari în februarie 2008, pe care Serbia n-o recunoaşte.

Hillary Clinton își încheie astăzi vizita în India

Secretarul de stat al Statelor Unite, Hillary Clinton, îşi încheie astăzi vizita în India la Chennai, un port din sud-estul Indiei care găzduieşte multe companii mixte indo-americane.
Ieri în capitala indiană New Delhi Clinton a salutat eforturile de îmbunătăţire a relaţiilor Indiei cu Pakistanul. Cele două puteri nucleare rivale din subcontinentul indian au promis recent reluarea dialogului, iar Clinton a numit acest angajament „îmbucurător”.
Hillary Clinton se află în India în cadrul unui turneu internaţional început în Turcia şi Grecia. Ea mai are pe agendă vizite în Indonezia, Hong Kong şi în sudul Chinei.

16 persoane arestate în Statele Unite suspectate de implicare în atacuri cibernetice majore

Autorităţile din Statele Unite au arestat 16 persoane bănuite de implicare în atacuri cibernetice majore, inclusiv în blocarea site-ului PayPal al companiei e.bay ca răspuns la scoaterea WikiLeaks de pe lista clienţilor.
Arestările au fost făcute de poliţia federală, FBI în nouă state americane şi în capitală.
Anul trecut, mai multe companii financiare importante, ca PayPal, Visa şi Mastercard au încetat să mai furnizeze servicii site-ului lui Julian Assange WikiLeaks după ce acesta a început publicarea unor depeşe secrete ale diplomaţiei americane. Hackerii au răspuns invadând site-urile companiilor respective cu anunţuri false care le-au făcut de nefolosit pentru clienţii legitimi.

Cutremur puternic în valea Ferghana din Uzbekistan

Un cutremur puternic a avut loc în valea Ferghana din Asia Centrală. Unda de şoc a fost resimţită departe de epicentru, iar unii dintre localnici şi-au părăsit în grabă casele, cuprinşi de panică.
Potrivit experţilor din Statele Unite, cutremurul a avut magnitudinea de 6,2 grade, cu epicentrul la 40 de kilometri sud-vest de Ferghana, în estul Uzbekistanului.
Până la această oră nu există informaţii despre eventuale victime şi pagube materiale.

Moldova şi SUA vor combate contrabanda cu materiale radioactive şi ilicite

Republica Moldova şi Statele Unite au semnat astăzi acorduri de cooperare în combaterea contrabandei cu materiale radioactive şi ilicite. Ceremonia semnării, la care au participat premierul Vlad Filat şi ambasadorul american Asif J.Chaudhry, a avut loc la scurt timp după ce poliţiştii moldoveni au arestat cu sprijin internaţional mai mulţi indivizi care voiau să vândă peste un kilogram de uraniu. Dar premierul Filat a insistat astăzi că acordul se pregătea de un an de zile. În baza lui, poliţia moldoveană va primi sprijin american pentru depistarea eventualelor încercări de trafic cu materiale periculoase.

Merkel şi Medvedev spun au discutat despre Transnistria, dar nu au oferit detalii

Cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele rus Dmitry Medvedev au încheiat astăzi o reuniune de două zile în oraşul Hanovra. La conferinţa de presă finală, cei doi lideri au spus că au discutat în afara relaţiilor bilaterale mai multe subiecte din actualitatea internaţională, cum ar fi situaţia financiară din zona euro, conflictul din Libia, tulburările din Siria, precum şi “evenimente din Transnistria şi Belarus”. Nici Merkel, nici Medvedev nu au dat însă detalii în privinţa discuţiilor pe tema Transnistriei. În urmă cu un an, tot la o întâlnire ţinută în Germania, Merkel şi Medvedev au promis înfiinţarea unui nou cadru de securitate european care ar fi urmat să-şi înceapă activitatea cu rezolvarea conflictului transnistrean.

Parlamentul britanic continuă audierile în scandalul interceptării mesajelor telefonice

În parlamentul de la Londra continuă audierea principalilor protagonişti ai scandalului interceptării mesajelor telefonice de către un ziar de bulevard.
După audierea patronului imperiului mediatic din care făcea partea ziarul, Rupert Murdoch şi a fiului său James Murdoch a venit rândul unei subalterne de-a lor.
Rebekah Brooks, care şi-a dat demisia săptămâna trecută, şi-a început mărturia cu scuze pentru practicile ziarului „News of the World”, între timp închis.
Brooks a fost arestată duminică şi pusă în libertate pe cauţiune.
În declaraţiile lor din parlament de astăzi Rupert şi James Murdoch şi-au cerut scuze celor care au avut de suferit din cauza practicilor incorecte ale ziariştilor, dar au insistat că nu au avut cunoştinţă de ascultarea mesajelor.

Hillary Clinton la New Delhi: SUA şi India „pot şi trebuie” să conlucreze mai mult în industria nucleară

La New Delhi secretarul de stat al Statelor Unite, Hillary Clinton, a promovat extinderea cooperării cu India în domeniul industriei nucleare şi al securităţii. Clinton s-a întâlnit cu ministrul indian de externe S.M. Krishna şi cu premierul Manmohan Singh marţi, la doar câteva zile după ce un triplu atentat cu bombe la Mumbai a ucis 20 de oameni, inclusiv un bărbat care a murit astăzi în urma rănilor. Vorbind despre relaţiile dintre cei doi rivali din sudul Asiei, India şi Pakistan, Clinton s-a declarat încurajată de relansarea dialogului bilateral. Secretarul de stat a mai spus că Statele Unite şi India „pot şi trebuie” să conlucreze mai mult în industria nucleară. Hillary Clinton se află în India în cadrul unui turneu internaţional început în Turcia şi Grecia. Ea mai are pe agendă vizite în Indonezia, Hong Kong şi în sudul Chinei

Pakistanul a numit în premieră o femeie în funcţia de ministru de externe

Pakistanul a numit în premieră o femeie în funcţia de ministru de externe.
Într-un anunţ al ministerului de externe de la Islamabad se mai spune că Hina Rabbani Khar este şi cel mai tânăr ministru de externe din istoria ţării, având 34 de ani.
Până acum ea a fost viceministrul de externe. Conducerea ministerului a rămas vacantă după ce Shah Mehmood Qureshi a fost îndepărtat din guvern în cadrul unei remanieri în februarie.

Klagenfurt s-a alăturat oraşelor austriece care i-au retras cetăţenia de onoare lui Adolf Hitler

Klagenfurt s-a alăturat oraşelor austriece care i-au retras cetăţenia de onoare lui Adolf Hitler, conducătorul născut în Austria al Germaniei naziste. Astăzi consiliul municipal din Klagenfurt a votat cu unanimitate de voturi pentru revocarea cetăţeniei de onoare acordată lui Hitler în urmă cu 73 de ani. Decizii similare au luat în ultima vreme mai multe localităţi austriece, inclusiv oraşul natal al lui Hilter, Braunau.
Klagenfurt, aflat în provincia sudică Carinthia, este cu cei 100.000 de locuitori ai săi cel mai mare oraş austriac care îi retrage cetăţenia de onoare liderului nazist.

CEC: 57 de mandate de aleşi locali rămân vacante

Comisia Electorală Centrală a anunţat că rămân vacante 57 de mandate de aleşi locali, întrucât câştigătorii lor au decis să-şi păstreze funcţiile şi posturile deţinute înainte de alegeri. Mandatele vor fi repartizate candidaţilor supleanţi de pe listele partidelor politice respective. Potrivit Moldpres, din numărul total de mandate retrase 18 sunt ale comuniştilor, câte 13 au liberalii şi liberal-democraţii, democraţii 12, iar un mandat este al unui consilier independent.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG