Linkuri accesibilitate

Ştiri

În Norvegia, bilanţul victimelor dublului atac terorist de vineri s-a ridicat la 92 de morţi

În Norvegia, bilanţul victimelor s-a ridicat la 92 de morţi în urma dublului atac de vineri după amiaza – explozia din centrul capitalei Oslo şi mitralierea tinerilor într-o tabără de partid.
Poliţia a arestat un norvegian de 32 de ani cu vederi de extremă dreapta, bănuit că ar fi executat ambele atacuri.
Potrivit ultimelor informaţii, 85 de oameni au fost ucişi de rafalele trase de suspect la o tabără de vară a tineretului laburist pe insula Utoya în apropiere de Oslo.
Masacrul a avut loc la câteva ore după o puternică explozie în centrul capitalei norvegiene, care a ucis alţi 7 oameni şi a avariat mai multe clădiri guvernamentale.

Un tren de mare viteză a deraiat în China, pe linia ferată Beijing-Shanghai inaugurată recent

Un tren de mare viteză a deraiat astăzi în estul Chinei. Numărul victimelor nu este deocamdată cunoscut. Agenţia oficială Xinhua relatează că cel puţin două vagoane au căzut într-un râu. Pe 30 iunie, premierul chinez Wen Jiabao a inaugurat oficial o linie ferată modernă de mare viteză în valoare de 33 de miliarde de dolari între Beijing şi Shanghai.

În Belgia, a intrat în vigoare astăzi legea care interzice portul vălului în public

În Belgia, a intrat în vigoare astăzi legea care interzice portul vălului în public.
Interdicţia prevede că nici o persoană nu-şi poate acoperi faţa în măsura în care să nu poată fi identificată. Încălcarea interdicţiei se pedepseşte cu amendă echivalentă cu 200 de dolari. În timp ce criticii legii spun că este îndreptată împotriva femeilor musulmane, sprijinitorii ei spun că vălul este un simbol al oprimării femeii. O interdicţia asemănătoare este în vigoare în Franţa din luna aprilie.

Forţele NATO au transferat responsabilităţile de securitate către forţele afgane în capitala provinciei Balkh din nordul ţării

Forţele germane sub umbrela NATO au transferat astăzi celor afgane responsabilităţile de securitate la Mazar-e-Sharif, capitala provinciei Balkh din nordul Afganistanului.
Guvernatorul local, Atta Mohammad Noor a spus la ceremonia transferului că autorităţile afgane înţeleg că ar fi „iraţional să se pună pentru totdeauna povara asigurării securităţii” pe umerii partenerilor internaţionali.
Oficialul şi-a mai exprimat speranţa că forţele afgane nu vor întâmpina dificultăţi majore pe termen scurt, dar că, pe termen lung se vor confrunta cu „numeroase provocări” din partea teroriştilor.
Forţele internaţionale planifică să încheie în 2014 transferul responsabilităţilor de securitate către forţele afgane.

PLDM a obţinut astăzi şefia în două raioane noi, la Glodeni şi Cimişlia

Partidul Liberal Democrat al premierului Vlad Filat a obţinut astăzi şefia în două raioane noi, la Glodeni şi Cimişlia. Potrivit postului Publika TV, liberal-democratul Valeriu Ţarigradschi a fost ales preşedinte de raion la Glodeni de consilierii PLDM, PL şi PD coalizaţi după modelul alianţei de guvernare centrale. La Cimişlia, a fost ales preşedinte de raion Ion Veveriţă cu voturile consilierilor liberal-democraţi şi liberali, unui comunist şi unui independent. Numai un consilier democrat a votat pentru, iar alţi cinci nu au participat la şedinţa consiliului municipal. După votul de la Glodeni şi Cimişlia, liberal-democraţii conduc 14 raioane din 32 iar Alianţei pentru Integrare Europeană îi revin în total 20. Comuniştii au preşedinţi în 10 raioane, iar în altele două - preşedintele încă nu a fost ales.

Premierul Turciei spune că normalizarea relaţiilor cu Israelul este o chestiune „de neimaginat”

Premierul Turciei, Recep Tayyip Erdogan a declarat că normalizarea relaţiilor cu Israelul este o chestiune „de neimaginat” pentru Ankara, dacă nu primeşte scuze pentru raidul israelian din mai 2010 asupra unei nave turceşti care se îndrepta spre Gaza.
Vorbind la Istanbul o întâlnire cu ambasadorul palestinian, Erdogan a mai spus că Israelul trebuie să mai achite compensaţii familiilor victimelor şi să ridice blocada din fâşia Gaza. Nouă activişti turci au fost ucişi în raidul israelian. Guvernul Israelului spune că este gata să-şi exprime regretul pentru pierderea de vieţi omeneşti, dar nu-şi va cere scuze şi nu va plăti compensaţii directe.

O grevă generală în India a paralizat regiunea Kashmir

O grevă generală în India a paralizat regiunea Kashmir populată preponderent de musulmani în a doua zi de proteste faţă de presupusa violare a unei femei de către doi militari. Majoritatea magazinelor, şcolilor şi oficiilor de la Srinagar şi alte oraşe s-au închis din cauza grevei. Vineri, protestatarii au incendiat maşini şi au intrat în altercaţii cu poliţia. O femeie căsătorită, în vârstă de 25 de ani, din raionul Kulgam spune că a fost răpită şi violată, marţi, de doi bărbaţi purtând uniforma armatei indiene. Separatiştii din Kashmir care au convocat protestele cer o anchetă independentă din partea organizaţiilor pentru drepturile omului şi ONU.

Conducerea militară a Egiptului acuză de nesupunere o formaţiune pro-democraţie

Conducerea militară a Egiptului acuză de nesupunere o formaţiune pro-democraţie care a contribuit la răsturnarea regimului lui Hosni Mubarak iarna trecută.
Acuzaţiile împotriva organizaţiei „6 Aprilie” au fost lansate după ce sute de oameni au încercat să picheteze astăzi sediul ministerului apărării de la Cairo, în semn de protest faţă de procesul lent împotriva foştilor demnitari.
Mulţi egipteni sunt tot mai nemulţumiţi de conducerea militară de tranziţie pe care o acuză de tergiversarea reformelor democratice şi păstrarea în guvern a câtorva demnitari ai regimului Mubarak.

În Norvegia, bilanţul victimelor s-a ridicat la 91 de morţi în urma dublului atac de vineri

În Norvegia, bilanţul victimelor s-a ridicat la 91 de morţi în urma dublului atac de vineri după amiaza – explozia din centrul capitalei Oslo şi mitralierea tinerilor într-o tabără de partid.
Poliţia a arestat un norvegian de 32 de ani cu preocupări de extremă dreapta, bănuit că ar fi executat de unul singur ambele atacuri.
Potrivit ultimelor informaţii ale poliţiei, 84 de oameni au fost ucişi de rafalele trase de suspect la tabără de tineret a Partidului Muncii aflat la guvernare. Masacrul pe insula Utoya în apropiere de Oslo a avut loc la câteva ore după o puternică explozie în centrul capitalei norvegiene, care a ucis alţi 7 oameni şi a avariat mai multe clădiri guvernamentale.
Anchetatorii au descoperit că linkurile de pe computerul de acasă al suspectului sugerează că ar fi un „fundamentalist creştin” de dreapta.

Ministrul justiţiei Oleg Efrim: Desfiinţarea judecătoriilor economice este o mare victorie

Parlamentul a aprobat vineri desfiinţarea judecătoriilor economice, ale căror competenţe şi angajaţi vor fi transferaţi în instanţele de drept comun în decurs de jumătate de an. Proiectul de lege lansat imediat după schimbarea puterii, în urmă cu aproape doi ani, a trenat multă vreme. Reforma are scopul să combată mita şi să prevină concentrarea litigiilor de afaceri în mâinile unui grup mic de magistraţi, a declarat ministrul Justiţiei, Oleg Efrim: „Cred că este o mare victorie. Două instanţe, una la etajul 1 şi alta la etajul doi judecau tot ce este legat de economie.” 25 de judecători care lucrează în instanţele economice şi cele militare, desfiinţate şi acestea, vor primi oferte de reangajare la instanţele de drept comun. Unii deputaţi cred că judecătorii vizaţi pot bloca reforma, plângându-se Curţii Constituţionale că le-ar fi încălcat mandatul.

Salariul mediu pe economie în Moldova a crescut cu 13 la sută, ajungând la 196 de euro

Biroul Naţional de Statistică spune că salariul mediu pe economie a fost în luna mai cu 13 la sută mai mare decât cu un an în urmă, ajungând la 196 de euro. Cea mai mare creştere s-a înregistrat în sfera bugetară unde salariu mediu a ajuns la 181 de euro, dar a rămas cu câteva zeci de euro mai mic decât media din economia reală.

Parlamentul Moldovei simplifica activitatea întreprinzătorilor

Parlamentul a abolit vineri un nou set de reglementări în mediul de afaceri pentru a simplifica activitatea întreprinzătorilor. Pachetul legislativ supranumit „Ghilotina 2” prevede între altele crearea unui ghişeu unic la înregistrarea întreprinderilor şi modificarea actelor statutare. Ghişeul va concentra funcţii îndeplinite astăzi de câteva instituţii separate.

Tbilisi: Fotoreporterii acuzaţi de spionaj au primit pedepse de până la trei ani de închisoare cu suspendare

Un tribunal din Georgia i-a condamnat la închisoare de până la trei ani cu suspendarea sentinţei pe cei trei fotoreporteri acuzaţi de spionaj în favoarea Rusiei.
Fotoreporterii, între care fostul fotograf al preşedintelui georgian, au fost eliberaţi condiţionat vineri, după mai mult de două săptămâni în detenţie.
Procurorii georgieni spun că au cerut pedepse suspendate pentru că cei trei şi-ar fi recunoscut vina şi ar fi oferit „informaţii de importanţă deosebită” pentru securitatea naţională a Georgiei despre activitatea spionajului rus pe teritoriul ţării. Moscova dezminte acuzaţiile că ar desfăşura operaţiuni secrete în Georgia.

Explozii puternice în centrul capitalei libiene

Centrul capitalei libiene, Tripoli a fost zguduit de câteva explozii, despre care se crede că au avut loc în urma unui nou atac aerian al NATO împotriva complexului guvernamental al lui Muammar Gaddafi.
Reuters relatează că este cel mai puternic atac la Tripoli din ultimele câteva săptămâni. El a avut loc după ce guvernul libian a sugerat că este deschis unor convorbiri cu Statele Unite.
Washingtonul a declarat, între timp, că investighează relatările despre livrări de armament destinate regimului Gaddafi prin Algeria într-un posibil caz de violare a rezoluţiilor ONU.

În Egipt, mii de protestatari au încercat vineri să picheteze ministerul apărării, dar au fost împiedicaţi de armată

În Egipt, câteva mii de protestatari au încercat vineri să picheteze ministerul apărării de la Cairo, dar calea spre minister le-a fost barată de vehicule blindate şi sute de militari.
Potrivit AP, marşul a avut loc în urma relatărilor despre ciocniri între protestatari şi armată în alte câteva oraşe, dar Consiliul militar care conduce Egiptul a dezminţit incidentele. Mulţi egipteni sunt nemulţumiţi de conducerea militară pe care o acuză de nedorinţa de a-i judeca pe demnitarii fostului regim, răsturnat în timpul protestelor de iarna trecută.

Cel puţin şapte oameni au murit şi 15 au fost răniţi în explozia unei bombe în apropierea sediului guvernului norvegian



O explozie puternică la sediul guvernului norvegian din capitala Oslo a avariat oficiul premierului Jens Stoltenberg, a ucis cel puţin şapte oameni şi a rănit 15.

Tot astăzi, un bărbat înarmat a deschis focul la o tabără de la Utoya, lângă Oslo, a aripei tinere a Partidului Muncii condus de premierul norvegian. Potrivit relatărilor de presă, câţiva oameni au fost ucişi, iar atacatorul capturat.

Poliţia spune că explozia din capitală a fost cauzată de „una sau mai multe bombe” şi că între cele două atacuri, de la Oslo şi de la Utoya, există o legătură.

Premierul Stoltenberg care nu se afla în oficiu în momentul exploziei a declarat că situaţia este „foarte serioasă”, dar că e prea devreme pentru a se putea spune că ar fi vorba de atacuri teroriste. Norvegia, membră a NATO şi implicată în operaţiunile din Afganistan şi Libia a primit în trecut ameninţări.



Explozie în apropierea guvernului Norvegiei
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:35 0:00

Chişinăul critică un diplomat rus pentru expresia „blocada economică a Transnistriei”

Ministerul moldovean de externe a criticat limbajul folosit de un diplomat rus pentru a descrie ceea ce a numit „blocada” economică a regiunii transnistrene pe care ar fi impus-o guvernul de la Chişinău şi autorităţile Ucrainei în 2006. Răspunzând unei întrebări a agenţiei Regnum, un purtător de cuvânt al ministerului rus de externe a mai spus joi că în urmă cu 5 ani Chişinăul a „extins unilateral legislaţia moldovenească” asupra regiunii transnistrene şi că numai datorită intervenţiei ruseşti Tiraspolul a putut relua comerţul extern. Într-un comunicat de presă, ministerul de externe moldovean a spus astăzi că Chişinăul a acţionat în 2006 pentru a ajusta „operaţiunile de export-import la standardele internaţionale” şi că de atunci peste 700 de întreprinderi transnistrene au intrat în câmpul legal, înregistrându-se la Chişinău.

Explozia unei bombe la Oslo, în apropierea sediului premierului norvegian, soldată cu morţi şi răniţi

O bombă a explodat în centrul capitalei norvegiene Oslo în această după amiază.
Poliţia spune că explozia puternică s-a soldat cu morţi şi răniţi şi a avariat mai multe clădiri guvernamentale, inclusiv sediul premierului norvegian, Jens Stoltenberg, care nu se afla în clădire. Poliţia a evitat să comenteze asupra cauzelor şi nimeni nu şi-a revendicat responsabilitatea pentru explozie, dar Norvegia, membră a NATO şi implicată în operaţiunile din Afganistan şi Libia a primit în trecut ameninţări.

Ministrul justiției se retrage din Consiliul prezidențial pentru reforma sistemului de drept

Ministrul justiţiei, Oleg Efrim s-a retras din conducerea Consiliului prezidenţial pentru reforma din justiţie pentru a-i ceda locul de vicepreşedinte unui reprezentant al societăţii civile. Efrim a făcut anunţul după ce preşedintele interimar Marian Lupu a refuzat să-l înlocuiască pe celălalt vicepreşedinte, adjunctul său pe linie parlamentară şi de partid, Vlad Plahotniuc. „Dacă domnul Lupu ţine foarte mult la păstrarea domnului Plahotniuc în conducerea acestui consiliu, i-am propus să mă substituie pe mine în funcţia de vicepreşedinte cu un reprezentant al societăţii civile.”
Efrim crede că reforma supervizată de consiliul prezidenţial va fi lipsită de credibilitate dacă societatea civilă va juca numai un rol decorativ.

Parlamentarii abolesc instanțele economice și militare în cadrul reformei sistemului de justiție

Majoritatea parlamentară a votat în lectură finală pentru desfiinţarea judecătoriilor economice ale căror competenţe şi angajaţi vor fi transferaţi în instanţele de drept comun. Procesul va dura jumătate de an de la intrarea legii în vigoare.
Reforma elaborată de Ministerul Justiţiei este menită să prevină şi concentrarea litigiilor de afaceri în mâinile unui grup mic de magistraţi, tentaţi să ia mită.
25 de judecători din instanţele economice şi cele militare, care de asemenea vor fi desfiinţate vor primi oferte de reangajare la celelalte instanţe. Câţiva deputaţi cred că judecătorii vizaţi pot opri reforma, plângându-se Curţii Constituţionale că le-ar încălca mandatul.

Guvernul Moldovei a semnat un acord cu USAID în baza căruia va primi fonduri pentru consolidarea instituțiilor statului de drept

Moldova va primi aproape 9 milioane de dolari din partea Statelor Unite pentru a consolida instituţiile statului de drept în următorii patru ani. Guvernul de la Chişinău a semnat astăzi acordul de finanţare cu Agenţia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională.
La o ceremonie oficială, premierul Vlad Filat a spus că programul finanţat din ajutoarele americane va crea un mecanism care să-i motiveze pe judecători şi procurori la combaterea crimelor şi să-i facă mai responsabili. Uniunea Europeană a promis Moldovei alte 50 de milioane de euro pentru reforma din justiţie.

Amendamente parlamentare pentru reformarea Serviciului de Grăniceri

Grănicerii moldoveni vor fi înlocuiţi cu poliţişti de frontieră, iar Serviciul de Grăniceri se va contopi cu Biroul de Migraţie şi Azil într-o reformă menită să apropie Moldova de ridicare vizelor europene. Parlamentul a votat astăzi în prima lectură câteva amendamente care vor modifica regimul de graniţă şi reglementa activitatea unui nou Serviciu pentru Migraţie şi Frontieră.
Directorul actualului Serviciu de Grăniceri, Roman Revenco a spus că reforma este prevăzută de planul de acţiuni cu Uniunea Europeană pentru liberalizarea regimului de viză.

Parlamentul simplifică activitatea întreprinzătorilor

Parlamentul a abolit astăzi un nou set de reglementări în mediul de afaceri pentru a simplifica activitatea întreprinzătorilor. Pachetul legislativ supranumit „Ghilotina 2” prevede între altele crearea unui ghişeu unic la înregistrarea întreprinderilor şi modificarea actelor statutare. Ghişeul va care va concentra funcţii îndeplinite astăzi de câteva instituţii separate.

BNS: salariul mediu în economie a ajuns la 196 euro

Biroul Naţional de Statistică spune că salariul mediu pe economie a înregistrat în luna mai o creştere de aproape 13 la sută faţă de mai anul trecut şi s-a ridicat la 196 de euro.
Elenei Vitcărău care conduce direcţia de statistică a pieţei muncii a declarat agenţiei Moldpres că cea mai mare creştere de peste 14 la sută s-a înregistrat în sfera bugetară unde salariu mediu a ajuns la 181 de euro. Datele BNS mai arată că salariul mediu în sfera bugetară rămâne mai mic decât cel din economia reală, care a crescut de asemenea în ultimul an.

Goran Hadzic a fost transferat astăzi la Haga pentru a fi judecat de Tribunalul ONU

Ultimul fugar bănuit de crime de război în Balcani, fostul lider al sârbilor croaţi Goran Hadzic a ajuns astăzi în Olanda pentru a fi judecat de Tribunalul ONU de la Haga. Hadzic a fost capturat miercuri în oraşul Novi Sad din nordul Serbiei. Extrădarea sa a fost anunţată azi dimineaţă la Belgrad de şefa ministerului sârb al Justiţiei, Snezana Malovic.
Malovic a spus că prin actul de extrădare Serbia a încheiat cel mai dificil capitol în cooperarea cu tribunalul de la Haga, îndeplinindu-şi toate obligaţiile.
Hadzic este acuzat de crime împotriva umanităţii pe care le-ar fi comis în războiul din Croaţia între 1991 şi 1995.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG