Linkuri accesibilitate

Ştiri

Noua strategie americană de combatere a criminalităţii impune sancţiuni structurilor mafiote din fosta URSS

Casa Albă a prezentat astăzi o nouă strategie de combatere a criminalităţii organizate transnaţionale, impunând sancţiuni unor structuri mafiote din fosta Uniune Sovietică, Japonia, Mexic şi Italia. Noua iniţiativă ar urma să folosească mai eficient legislaţia americană pentru a reduce puterea financiară a bandelor criminale. Ea propune legi noi care să ajute la investigarea şi trimiterea în judecată a criminalilor şi la schimburile de informaţii dintre state. Una dintre grupările sancţionate este „Cercul Fraţilor”, pe care Casa Albă a descris-o ca pe „o grupare multietnică, cu baza mai ales în fostele republici sovietice, dar cu ramificaţii în Orientul Mijlociu, Africa şi America latină.

Polonia îşi reafirmă sprijinul pentru aspiraţiile europene ale Moldovei

Preşedintele camerei inferioare a parlamentului Poloniei a spus la Chişinău că ţara sa sprijină aspiraţiile Moldovei de integrare în Uniunea Europeană.
Grzegorz Schetyna, care este mareşalul Seimului de la Varşovia, a spus că experienţa ţării sale arată că drumul spre Uniune este greu, dar finalul este fericit.
Oficialul polonez a semnat la Chişinău împreună cu spicherul parlamentului moldovean Marian Lupu un acord de formare a unei adunări parlamentare moldo-polone.
Potrivit presei de la Chişinău, deputaţii comunişti nu au participat la ceremonie.
Polonia deţine în a doua jumătate a anului curent preşedinţia rotativă a Uniunii Europene, la care a aderat în 2004.

Autorităţile norvegiene au revizuit în jos bilanţul dublului atac terorist de vineri, spunând că au murit 76, nu 93 de oameni

Un tribunal norvegian a hotărât astăzi ca autorul declarat al dublului atac terorist de vineri să rămână în arest preventiv timp de opt săptămâni.
După prima audiere ţinută la Oslo cu uşile închise judecătorul Kim Heger a spus că Anders Behring Breivik a recunoscut că a comis dublul atentat, dar nu şi-a asumat răspunderea penală pentru faptele sale, spunând că a ucis ca să trimită un semnal puternic societăţii şi că a vrut să elibereze Europa occidentală de musulmani.
Între timp autorităţile norvegiene au revizuit în jos bilanţul atacurilor, spunând că au murit 76, nu 93 de oameni. Poliţiştii au explicat diferenţa prin „condiţiile dificile” în care au lucrat la locul masacrului de pe insula Utoeya.

Prima audiere la Tribunalul de la Haga a ultimului fugar sârb dintre criminalii de război din fosta Iugoslavie, Goran Hadzic

Ultimul fugar sârb dintre criminalii de război din fosta Iugoslavie, Goran Hadzic, a refuzat astăzi să se declare vinovat sau nevinovat la prima apariţie în faţa tribunalului ONU de la Haga.
La fel au procedat şi alţi suspecţi din fostele republici iugoslave odată ajunşi în instanţa internaţională.
Sârbul croat Hadzic a fost capturat săptămâna trecută lângă oraşul Novi Sad din nordul Serbiei.
Este acuzat că în calitate de lider al forţelor sârbeşti dintr-o enclavă etnică din Croaţia a dispus uciderea a peste 200 de prizonieri croaţi la Vukovar în octombrie 1991.

Poliţia britanică spune că nu au fost „împrejurări suspecte” în decesul cântăreţei Amy Whinehouse

Poliţia britanică a declarat că nu au fost „împrejurări suspecte” în decesul cântăreţei Amy Whinehouse, iar medicii legişti încearcă să identifice cauza morţii.
Winehouse, care avea 27 de ani, a fost găsită moartă în locuinţa ei de la Londra sâmbătă de către un membru al pazei de corp.
Cântăreaţa a devenit celebră în 2006 cu albumul „Back to Black”, un amestec de jazz, rock şi pop care i-a adus cinci premii Grammy, făcând-o una din cele mai originale stele ale muzicii contemporane.
Whinehouse avusese probleme cu consumul excesiv de alcool şi droguri.
Luna trecută şi-a anulat un turneu european după ce primul concert, la Belgrad, a fost un fiasco.

Patriarhul bisericii ruse Kiril va vizita Republica Moldova în luna octombrie

Patriarhul Moscovei şi întregii Rusii Kiril va vizita Republica Moldova în luna octombrie. La Chişinău premierul Vlad Filat a discutat astăzi pregătirea vizitei cu un oficial al bisericii ortodoxe ruse, Gheorghi Roscin. Într-un comunicat de presă după discuţii se spune că Kiril va vizita eparhiile Mitropoliei Moldovei, cea care are legături cu Moscova, şi va discuta „problemele enoriaşilor”. În acelaşi comunicat se spune că premierul Filat anticipează că vizita va fi importantă pentru că „majoritatea credincioşilor din Moldova sunt de confesiune ortodoxă”.

Primarul Chişinăului îndeamnă companiile energetice să evite scumpirea tarifelor la căldură

Primarul capitalei a făcut apel la companiile energetice să găsească soluţii de a nu scumpi tarifele la căldură, chiar dacă preţul gazelor importate din Rusia se va scumpi.
Vorbind la o şedinţă în prezenţa delegaţilor „Termocom”, Dorin Chirtoacă a spus că scumpirea gazelor nu va fi chiar aşa de mare ca să justifice creşterea preţului căldurii.
Pe de altă parte, Chirtoacă a îndemnat consumatorii din capitală să achite cât mai curând facturile, pentru ca Termocom să-şi poată la rândul ei plăti datoriile faţă de furnizori. Preţul gazelor livrate Moldovei de Gazprom a crescut cu aproximativ 30% de la 1 iulie şi va creşte în continuare, în baza unui contract vechi de câţiva ani care prevede aducerea preţului gazului la nivele „europene”.

Norvegia: Anders Breivik a recunoscut că a comis dublul atentat de vineri, soldat cu 93 de morţi

Un tribunal norvegian a hotărât astăzi ca autorul declarat al dublului atac terorist de vineri, soldat cu 93 de morţi, să rămână în arest preventiv timp de opt săptămâni.
După prima audiere ţinută la Oslo cu uşile închise judecătorul Kim Heger a spus că Anders Behring Breivik a recunoscut că a comis dublul atentat, dar nu şi-a asumat răspunderea penală pentru faptele sale, spunând că a ucis ca să trimită un semnal puternic societăţii şi că a vrut să elibereze Europa occidentală de musulmani.
Tribunalul a hotărât că timp de patru săptămâni suspectul va fi izolat şi nu va avea dreptul la scrisori, ziare sau convorbiri, ci numai la întâlniri cu avocatul său.

Turcia: 23 de ani de închisoare pentru tânărul care l-a ucis pe ziaristul Hrant Dinkde pentru că a scris despre genocidul armean

Un tribunal din Turcia l-a condamnat la aproape 23 de ani de închisoare pe tânărul care a mărturisit că l-a ucis pe ziaristul turc de etnie armeană Hrant Dink în urmă cu patru ai şi jumătate. Procurorii au cerut închisoare pe viaţă, dar pedeapsa a fost mai blândă pentru că Ogun Samast avea doar 17 ani în momentul crimei. Editorul ziarului bilingv turco-armean „Agos”, Hrant Dink stârnise mânia multor naţionalişti turci scriind despre uciderea în masă a armenilor din Imperiul Otoman, pe care o considera genocid. Dink a fost împuşcat mortal în faţa redacţiei sale din Istanbul în ianuarie 2007.

Rusia: Au fost recuperate ultimele două cadavre ale victimelor tragediei de pe Volga din 10 iulie

Autorităţile Rusiei au anunţat că au găsit ultimele două cadavre ale victimelor tragediei fluviale de la 10 iulie, când o navă de croazieră s-a scufundat în fluviul Volga.
Au murit 122 de pasageri, inclusiv 28 de copii. 79 de oameni s-au salvat.
Vaporul „Bulgaria”, vechi de 56 de ani, avusese probleme cu unul din motoare în timpul croazierei. Anchetatorii au arestat organizatorul excursiei şi un oficial al biroului care eliberează licenţe de transport. Ei ar putea fi condamnaţi la 10 ani de închisoare.
Sunt cercetaţi şi căpitanii celor două nave care au trecut pe lângă locul tragediei, dar n-au venit în ajutor. Ambii spun că ar fi riscat să accidenteze mai degrabă naufragiaţii şi că ambarcaţiunile lor nu erau echipate pentru operaţiuni de salvare.

UEFA a amendat astăzi Federaţia de Fotbal din România cu 15.000 de euro

UEFA a amendat astăzi Federaţia de Fotbal din România cu 15.000 de euro pentru incidentul din timpul meciului cu Bosnia-Herţegovina, jucat la Bucureşti la 3 iunie în preliminariile campionatului european de fotbal.
Atunci, suporterii români au afişat o pancartă pe care scria „Eliberaţi-l pe Mladic”. Fostul comandant al sârbilor bosniaci Ratko Mladic, aflat în custodia tribunalului pentru crime de război din fosta Iugoslavie, este acuzat printre altele de uciderea a 8000 de musulmani bosniaci în masacrul de la Srebreniţa, din 1995.
UEFA a amendat însă tot cu 15.000 de euro şi federaţia de fotbal din Bosnia, pentru că în timpul meciului suporterii bosniaci au distrus scaune pe stadionul Giuleşti.
Meciul a fost câştigat de naţionala României cu 3-0.

Regizorul Mihalis Cacoiannis, cunoscut mai ales pentru filmul „Zorba grecul”, a murit astăzi la Atena la vârsta de 89 de ani

Regizorul Mihalis Cacoiannis, cunoscut mai ales pentru filmul „Zorba grecul”, a murit astăzi la Atena la vârsta de 89 de ani.
Născut în Cipru în 1922, Cacoiannis a decedat luni dimineaţă la puţin timp după internarea în spital, în urma unui infarct.
Cacoiannis a câştigat multe premii şi distincţii, inclusiv un Ocar pentru „Zorba grecul”, ecranizarea din 1964 a romanului lui Nikos Kazantsakis, cu Anthony Quinn şi Irene Papas în rolurile principale. A mai fost nominalizat de două ori pentru în categoria „Cel mai bun film străin”, cu peliculele „Electra” şi „Ifigenia”.

Președintele Seimului polonez așteptat în vizită la Chișinău

Preşedintele Seimului din Polonia, camera inferioară a Parlamentului polonez, Grzegorz Schetyna este aşteptat în vizită la Chişinău în această după amiază. Agenda vizitei prevede înfiinţarea unei Adunări Parlamentare a Poloniei şi Moldovei, un mecanism de cooperare interparlamentară care se convoacă o dată pe an.
De la 1 iulie, Polonia a preluat preşedinţia rotativă a UE pe jumătate de an, cu promisiunea să întărească legăturile cu vecinii estici ai Uniunii Europene.

Bunele maniere în deficit la moldoveni conform unui sondaj IMAS

Aproape două treimi dintre moldoveni spun că au obiceiul de a înjura, iar 21 la sută dintre bărbaţi recunosc că şi-au înşelat partenerii de viaţă, arată rezultatele unui sondaj de opinie dat publicităţii de institutul IMAS la împlinirea a 10 ani de activitate în Moldova. Potrivit Sondajului citat de Publika TV, 69 la sută dintre moldovenii care înjură spun că înjură în limba română, iar 23 la sută în rusă.
Portalul Unimedia citează alte răspunsuri potrivit cărora 21 la sută dintre bărbaţi şi 5 la sută dintre femei recunosc că şi-au înşelat partenerul de viaţă.

Audierea atentatorului de la Oslo se va desfășura cu ușile închise la cererea procurorilor norvegieni

Procurorii norvegieni au cerut tribunalului de la Oslo să desfăşoare cu uşile închise audierea de astăzi a lui Anders Behring Breivik suspectat de executarea dublului atentat de vinerea trecută. Prima apariţie în faţa instanţei a bărbatului de 32 de ani acuzat de uciderea a 93 de oameni a fost programată pentru astăzi după prânz.
La ora amiezii, în Norvegia se va ţine un minut de reculegere în memoria celor ucişi de explozia din centrul capitalei Oslo şi de focurile trase de suspect la tabăra tineretului laburist pe insula Utoeya.
Potrvit unei lungi postări pe internet pe şi-a revendicat-o, Anders Behring Breivik dorea eliminarea musulmanilor, multiculturaliştilor şi marxiştilor.

Hillary Clinton se declară convinsă că în Congresul american se va ajunge la un acord asupra reducerii deficitului bugetar

Secretarul de Stat american, Hillary Clinton şi-a exprimat convingerea că politicienii de la Washington vor ajunge la o înţelegere pentru a evita intrarea Statelor Unite în incapacitate de plată. Clinton a făcut declaraţia într-un discurs rostit astăzi în faţa comunităţii de afaceri de la Hong Kong.
Guvernul american se poate pomeni pentru prima dată în incapacitatea de plată a datoriilor cu repercusiuni asupra economiei globale, dacă, până la 2 august, congresmenii americani nu ajung la o înţelegere pentru reducerea deficitului bugetar şi mărirea plafonului de împrumut al Statelor Unite, limitat astăzi la 14,3 trilioane de dolari.
Administraţia preşedintelui Obama propune micşorarea cheltuielilor şi mărirea taxelor. Democraţii din Congres se opun, însă, reducerii alocaţiilor sociale, iar republicanii – majorării taxelor.

Goran Hadzic compare astăzi la Haga în fața Tribunalului pentru crimele de război din fosta Iugoslavie

Fostul lider politic al sârbilor din Croaţia, Goran Hadzic urmează să compară astăzi în faţa tribunalului de la Haga pentru crime de război în fosta Iugoslavie. Capturat săptămâna trecută în nordul Serbiei şi extrădat la Haga, Hadzic este ultimul sârb căutat pentru crime de război în Balcani.
El este pus sub acuzare pentru atrocităţi comise în războiul croat între 1991-1995, inclusiv în legătură cu distrugerea oraşului Vukovar de pe Dunăre, unde forţele sârbilor croaţi au masacrat 250 de prizonieri în 1991.

Ratingul financiar al Greciei scăzut de agenția Moody's

Agenţia financiară Moody's spune că a diminuat astăzi ratingul capacităţii de plată a Greciei şi a avertizat investitorii că pot pierde în urma ultimului pachet de ajutorare a ţării îndatorate. Moody's a coborât cu trei puncte ratingul Greciei, aflată acum la numai un punct de default.
Agenţia spune că noul pachetul de ajutoare anunţat săptămâna trecută de Uniunea Europeană în combinaţie cu propunerile de a uşura povara datoriilor Atenei va implica „pierderi economice substanţiale” pentru investitorii privaţi care au împrumutat Greciei.
O altă agenţie, Fitch, avertizase că noul pachet de salvgardare a finanţelor greceşti presupune intrarea Greciei în incapacitate de plată a unor datorii „selective”.

Timur Kulibaiev, ginerele președintelui Nazarbaev, desemnat ca posibil succesor la președinția Cazahstanului

Un consilier al preşedintelui kazah, Nursultan Nazarbaev spune că ginerele acestuia va prelua puterea dacă liderul de la Astana, unul din cei mai longevivi în fosta URSS, va fi nevoit să-şi dea demisia. Yermukhamet Yertysbaev a declarat că Timur Kulibaev care conduce compania gigant Samruk-Kazyna şi este soţul fiicei mijlocii a lui Nazarbaev, Dinara, va fi gata să preia frâiele puterii în caz de necesitate.
Declaraţiile citate de ziarul rus „Kommersant” apar după dispariţia subită a lui Nazarbaev din ţară luna aceasta. Autorităţile kazahe au spus că preşedintele a fost în vacanţă în Germania, dar tabloidul german „Bild” a scris că Nazarbaev a fost internat pentru operaţie la prostată.

Hugo Chavez anunță că va candida din nou în alegerile prezidențiale din Venezuela în 2012

Preşedintele Venezuelei, Hugo Chavez va candida pentru un nou mandat la alegerile prezidenţiale de anul viitor, în ciuda recentei operaţii de cancer. Într-un interviu publicat duminică în ziarul de stat Correo del Orinoco, Chavez spune că nu s-a gândit „nici pentru o clipă” să se retragă de la preşedinţie.
În vârstă de 56 de ani şi la putere din 1999, politicianul de stânga a fost operat de cancer în Cuba luna trecută. Sâmbătă, Chavez a revenit în Venezuela după o săptămână de chemoterapie, spunând că doctorii nu i-au mai găsit celule maligne şi că este gata să-şi reia pe deplin activitatea.

Autorul atentatelor din Norvegia compare astăzi în fața unui tribunal de la Oslo

Un minut de reculegere se va ţine astăzi la amiază în Norvegia în memoria celor 93 de oameni ucişi în dublul atac de vineri. Suspectul Anders Behring Breivik, în vârstă de 32 de ani, urmează să compară apoi la un tribunal de la Oslo.
Poliţia spune că el şi-a mărturisit vina de a fi organizat atacul cu bombă în centrul capitalei norvegiene şi mitraliat tinerii laburişti la tabără de pe insula Utoeya. Ancheta încearcă să stabilească dacă suspectul a acţionat de unul singur, aşa cum susţine el prin intermediul avocatului.
Avocatul Geir Lippestad a spus ieri că Behring Breivik este conştient că a comis o atrocitate, dar crede că ea a fost necesară pentru a „trezi societatea”. Potrivit unei lungi postări pe internet pe care suspectul şi-a revendicat-o, el dorea eliminarea musulmanilor, adepților multiculturalismului şi a marxiştilor.

Nafissatou Diallo cere în public condamnarea lui Dominique Strauss- Kahn pentru tentativă de viol

Camerista unui hotel de la New York, care-l acuză de tentativă de viol pe fostul director al FMI, Dominique
Strauss-Kahn, a făcut pentru prima dată declaraţii publice.
Nafissatou Diallo, vest-africană originară din Guinea, spune într-un interviu cu revista americană „Newsweek" că doreşte întemniţarea lui Strauss-Kahn pentru presupusul atac sexual din luna mai la hotelul Sofitel.
Vorbind la televiziunea ABC, Diallo, în vârstă de 32 de ani, mai spune că a fost nevoită să facă declaraţii publice din cauza încercărilor apărării de a-i pune la îndoială credibilitatea.
Strauss-Kahn care şi-a dat demisia din fruntea FMI ssţine că este nevinovat. O nouă şedinţă de judecată la New York este aşteptată săptămâna viitoare.

Congresmenii americani nu au ajuns la o înțelegere asupra reducerii deficitului

Congresmenii americani au purtat noi convorbiri duminică fără să cadă de acord asupra reducerii deficitului şi măririi plafonului de împrumut pentru a preveni primul default al Statelor Unite. Guvernul american se poate pomeni pentru prima dată în incapacitatea de plată a datoriilor, cu repercusiuni asupra economiei globale, dacă nu se ajunge la o înţelegere până pe 2 august când expiră actuala limită de împrumut.
În timp ce administraţia preşedintelui Obama propune micşorarea cheltuielilor şi mărirea taxelor, democraţii din Congress se opun reducerii alocaţiilor sociale, iar republicanii – majorării taxelor.

Bronislaw Komorowski, președintele Poloniei efectuează un turneu diplomatic în Azerbaidjan, Georgia și Armenia

Preşedintele Poloniei, Bronislaw Komorowski începe astăzi un turneu oficial în ţările Caucazului de Sud, Azerbaijan, Georgia şi Armenia. Polonia a preluat de la începutul lunii preşedinţia Uniunii Europene cu promisiunea că va încerca să îmbunătăţească relaţiile cu vecinii estici ai blocului comunitar.
Komorowski îşi începe vizita la Baku având pe agendă discuţii cu preşedintele Ilham Aliyev pe teme preponderent economice, între care importul petrolului azer în Polonia.

Proteste în Serbia împotriva achitării la Budapesta a celui mai căutat nazist, fostul căpitan de poliție Sandor Kepiro implicat în masacrele naziste de la Novi Sad

Sute de oameni au protestat în două oraşe din Serbia duminică seara faţă de achitarea unui presupus criminal de război nazist în Ungaria. Sandor Kepiro, în vârstă de 97 de ani, fusese acuzat de implicare în 30 de asasinate în raidurile naziste în Serbia timpul celui de-al doilea război mondial, dar un tribunal de la Budapesta l-a achitat săptămâna trecută din lipsă de probe.
Protestatarii de la Belgrad şi Novi Sad au spus că decizia de achitare ar fi injustă. Kepiro, fost jandarm ungur, s-a ascuns în Argentina după război, dar a revenit la Budapesta în 1996 și a fost descoperit de cercetătorii centrului Simon Wiesenthal care-i caută pe foştii nazişti implicaţi în Holocaust.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG