Linkuri accesibilitate

Ştiri

Mii de egipteni au protestat la Cairo pentru continuarea reformelor

Mii de egipteni au protestat astăzi în piaţa Trahir din Cairo pentru continuarea reformelor. Protestele de astazi au fost convocate şi de partidele islamiste ai căror sprijinitori au cerut introducerea legii islamice Sharia. Alţi protestatari au cerut schimbări seculare şi democratice.

La New York vor fi instalate încă 3000 de camere video pentru prevenirea eventualelor atacuri teroriste

La New York vor fi instalate încă aproximativ 3000 de camere de luat vederi pentru a se preveni eventuale atacuri teroriste. În cartierul Manhattan din New York sunt deja amplasate în jur de 1800 de astfel de camere, ca parte a unui plan anti terorist pus în aplicare după atacurile din 11 septembrie de acum 10 ani. Potrivit unui şef al poliţiei, camerele video au ajutat poliţia în acest an să prindă 100 de răufăcători în metroul new-yorkez.

Preşedintele Barak Obama: Sunt o mulţime de căi de a ieşi din criza datoriilor, dar timpul ne presează

Preşedintele Statelor Unite Barak Obama a anunţat în cursul după amiezii că există o mulţime de modalităţi de a rezolva impasul din Congresul american în legătură cu ridicarea plafonului datoriei publice pînă pe data de 2 august, pentru a se evita intrarea în incapacitate de plată a guvernului.

„Sunt o mulţime de căi de a ieşi din această situaţie, dar timpul ne presează. Trebuie să ajungem la o înţelegere pînă marţi, pentru ca ţara noastră să îşi poată plăti obligaţiile la timp, aşa cum a făcut întotdeauna”.

Preşedintele Obama a spus că soluţia la care trebuie să se ajungă trebuie să fie acceptată de ambele partide – şi democrat, şi republican - şi că el este pregătit să colaboreze şi la acest sfîrşit de săptămînă pentru a se ajunge la un acord. În opinia preşedintelui american, nu mai este timp acum pentru a se pune pe primul plan interesele politice ale fiecărui partid şi că a venit vremea compromisului. Preşedintele american şi-a exprimat speranţa că pînă la urmă se va ajunge la o înţelegere.

Moscova spune că raportul polonez privind accidentul aviatic de la Smolensk repetă „în mare” propria investigaţie

Comitetul interstatal pentru aviaţie de la Moscova a declarat că raportul polonez despre cauzele prăbuşirii avionului polonez din 10 aprilie 2010 avîndu-l la bord pe preşedintele Poloniei Lech Kaczynski, soţia acestuia şi alti 95 de înalţi oficiali polonezi la Smolensk este „în mare” asemănător cu cel făcut de el. Comisia guvernamentală poloneză a dat azi publicităţii raportul său în afirmă că vinovăţia pentru tragedie a fost în parte şi a Rusiei. Potrivit raportului polonez cauza prăbuşirii avionului a fost o greşeală de pilotaj, dar comunicarea defectuoasă cu turnul de control rusesc şi echipamentul defect sunt de asemenea de vină. Preşedintele comitetului tehnic al comisiei ruseşti Aleksei Morozov a spus însă că unele aspecte ale raportului polonez „sunt de neînţeles pentru partea rusă”. Potrivit investigaţiei poloneze înalţi reprezentanţi ai armatei poloneze nu ar fi exercitat presiuni asupra piloţilor să aterizeze în conditii meteorologice foarte proaste, aşa cum scria raportul rusesc. In cursul zilei, ministrul polonez al apărării Bogdan Klich şi-a înaintat demisia, care a fost acceptată de premierul Donald Tusk.

Preşedintele Poloniei a făcut o escală la Chişinău, după turneul în ţările Caucazului de Sud

Preşedintele interimar al Moldovei, Marian Lupu a avut astăzi o întrevedere cu preşedintele Poloniei Bronislaw Komorowski, care a făcut o escală la Chişinău, la încheierea turneului său în ţările Caucazului de Sud cuprinse în Parteneriatul Estic. Potrivit agenţiei Moldpres, au fost discutate probleme politice regionale şi colaborarea Moldovei cu Uniunea Europeană, a cărei preşedinţie este în acest moment deţinută de Polonia. S-a discutat şi despre al doilea summit al Parteneriatului Estic care va avea loc în septembrie la Varşovia.

Serviciul Hidrometeorologic din Moldova: Avertizare cu cod galben pentru ploi şi vijelii pentru următoarele două zile

Serviciul Hidrometeorologic din Moldova a emis avertizare cu cod galben pentru ploi şi vijelii pentru următoarele două zile pe întreaga ţară, informează agenţia Info-Prim Neo. Vîntul va putea să atingă 15 -20 de metri pe secundă.

Executivul găgăuz a aprobat un model propriu al diplomei de bacalaureat pentru copiii din regiune care au picat examenul la română

Comitetul executiv al regiunii găgăuze a aprobat modelul propriu de diploma de bacalaureat pentru cei care nu au trecut examenul de limba şi literatura romană în aceasta sesiune. Başcanul Mihail Formuzal şi-a exprimat regretul că autorităţile centrale de la Chişinău nu au luat în seamă propunerile avansate de la Comrat pentru rezolvarea situaţiei. La Chişinău, ministrul educaţiei Mihail Şlehtiţchi a spus că decizia din Gagauz Yeri este „o încălcare gravă a legislaţiei”.

Ministrul polonez al apărării a demisionat, urmare a raportului privind accidentul aviatic de acum un an de la Smolensk

Comisia guvernamentală poloneză care a investigat accidentul de aviaţie de la Smolensk, de anul trecut, în care şi-a pierdut viaţa preşedintele Lech Laczynski, soţia acestuia şi încă 95 de personalităţi politice şi culturale poloneze, afirmă că vinovăţia pentru tragedie a fost în parte şi a Rusiei. Potrivit raportului dat publicităţii astăzi, cauza prăbuşirii avionului a fost o greşeală de pilotaj, dar comunicarea defectuoasă cu turnul de control rusesc şi echipamentul defect sunt de asemenea de vină. Ca urmare a concluziilor comisiei, ministrul apărării de la Varşovia Bogdan Klich şi-a înaintat demisia. Demisia sa a fost acceptată de premierul Donald Tusk. Condiţiile meteo din 10 aprilie 2010, data accidentului , erau foarte proaste cu ceaţă deasă. Un raport rusesc despre cauzele accidentului dădea vina numai pe piloţii polonezi, ceea ce a provocat reacţii de nemulţumire în Polonia.

UE cere Serbiei si Kosovo să risipească tensiunile şi să reia de urgenţă negocierile pentru normalizarea relaţiilor

Uniunea Europeană cere Serbiei si Kosovo să risipească tensiunile dintre ele după o serie de incidente la graniţa lor comună şi Belgradul şi Priştina să reia neîntîrziat negocierile pentru normalizarea legăturilor dintre ele. Într-o declaraţie oficială, coordonatoarea politicii externe a Uniunii Europene, Catherine Ashton le-a cerut ambelor părţi să înţeleagă exact care este miza tensionării relaţiilor şi ce pot pierde amîndouă din această situaţie. În timpul săptămînii, unităţi speciale ale poliţiei kosovare au preluat controlul la doua puncte de trecere din nordul Kosovo din zona dominată de sîrbi. Ca răspuns, sîrbii au incendiat unul din punctele de control. Astazi forţele de menţinere a păcii NATO, KFOR controlează situaţia în regiune, dar sîrbii refuză să ridice baricadele pe care le-au pus pe cele mai importante căi de acces din zonă. Kosovo şi-a declarat unilateral independenţa în 2008 recunoscută de Statele Unite şi majoritatea ţărilor Uniunii Europene, dar nu şi de Serbia, Rusia şi cîteva ţări europene.

Premierul Jens Stoltenberg: Dublul atac terorist din Norvegia a fost „un atac împotriva democraţiei”

Premierul norvegian Jens Stoltenberg a declarat că atacurile de săptămîna trecută din Oslo şi din insula Utoya, soldate cu 76 de victime au fost „un atac împotriva democraţiei noastre”. Declaraţia a fost făcută la o ceremonie de comemorare a victimelor a partidului laburist norvegian. Poliţia norvegiană a anunţat că îl va interoga astăzi din nou pe Anders Behring Breivik pentru atacul de vinerea trecută care a făcut 76 de victime. Breivik a recunoscut că este autorul atacului cu bombă de la Oslo şi că a împuşcat zeci de tineri la o tabără de vară a laburiştilor din insula Utoya, dar investigatorii spun că ancheta are noi informaţii şi este nevoie de un nou interogatoriu. Potrivit procuraturii procesul atacatorului nu va avea loc mai devreme de anul viitor, din cauza complexităţii cazului.

În Ucraina, cel puţin 18 oameni au murit în două accidente separate la minele din Lugansk şi Doneţk

Ministerul situaţiilor de urgenţă din Ucraina a anunţat că cel puţin 18 oameni au murit în două accidente separate. Primul accident a avut loc la o mină din regiunea Lugansk, soldat cu 17 morţi şi 9 dispăruţi. Al doilea accident a avut loc în regiunea Doneţk, omorînd un miner, rănind 8 şi 11 mineri sunt daţi dispăruţi. Minele din Ucraina sunt considerate dintre cele mai periculoase din lume.

Forţele de securitate din Siria au folosit muniţie de război pentru a risipi protestatarii din mai multe oraşe ale ţării

Activişti şi martori oculari sirieni au anunţat că forţele de securitate au folosit muniţie de război şi gaze lacrimogene pentru a risipi protestatarii din mai multe oraşe ale Siriei. Potrivit surselor citate, împuşcăturile au avut loc în localitatea mediteraneană Latakia şi la Daraa, în sudul ţării. In cursul zilei au avut loc proteste şi în zonele rurale din jurul capitalei Damasc. Autorităţile au anunţat că o explozie a avut loc la o conductă de petrol şi au acuzat „sabotorii” şi „teroriştii” de aceste acţiuni. Este a doua explozie la o conductă de petrol din Siria în această lună.

În Spania vor avea loc alegeri generale anticipate, anunţate de premier pentru 20 noiembrie

Premierul Spaniei, socialistul Jose Luis Rodriguez Zapatero a anunţat că alegerile anticipate vor avea loc la 20 noiembrie. Opoziţia conservatoare acuză guvernul de la Madrid că a permis deteriorarea economiei ţării şi accentuarea crizei financiare. Premierul Zapatero a anunţat că nu va mai candida în noul scrutin, după 2 mandate de premier.

Ţările GUAM, între care şi R.Moldova şi-au propus să atragă turişti din Japonia

Republica Moldova şi celelalte 3 ţări din cadrul organizaţiei regionale GUAM – Georgia, Ucraina şi Azerbaidjan - au încheiat o înţelegere cu o companie de turism din Japonia pentru a colabora la realizarea de trasee turistice comune pentru turiştii japonezi. În opinia experţilor în turism moldoveni şi georgieni, odată ce va creşte numărul turiştilor japonezi, va urma o creştere generală a interesului turistic pentru întreaga regiune.

Apel al ambasadorului Poloniei la Chișinău pentru combaterea corupției

Polonia a îndemnat Republica Moldova să combată corupţia în cadrul efortului de a se apropia de structurile europene.
Potrvit agenţiei Infoprim Neo, apelul a fost lansat de ambasadorul Poloniei, Bogumil Luft, la clubul de presă al Asociaţiei pentru Politică Externă de la Chişinău.
Luft a mai spus că împotriva corupţiei trebuie să lupte nu doar autorităţile moldovene, ci şi societatea civilă şi presa.
„Este nevoie de o schimbare de mentalitate”, a spus ambasadorul.
Între timp, la Chişinău s-a anunţat că premierul Vlad Filat va participa la sfârşitul lunii septembrie la Varşovia la summitul Parteneriatului Estic. Polonia, care deţine până la sfârşitul anului preşedinţia UE, s-a numărat alături de Suedia printre iniţiatoarele Parteneriatului.

Două accidente cu victime umane la exploatări miniere din Ucraina

Ministerul ucrainian al situaţiilor excepţionale spune că cel puţin 17 mineri au murit astăzi în două accidente.
Explozia de la o mină de cărbuni din regiunea Luhansk a ucis 16 mineri şi a rănit doi, iar alţi zece sunt daţi dispăruţi.
La mina Bajana din regiunea Dontesk s-a prăbuşit un ascensor, omorând un miner şi rănind alţi opt.
Minele din Ucraina sunt considerate printre cele mai periculoase din lume, fiind slab-finanţate şi echipate cu utilaje învechite, din vremea Uniunii Sovietice.
Potrivit serviciului ucrainian al Europei Libere, la aceeaşi mină din Luhansk unde a avut loc accidentul de astăzi au murit în urmă cu câţiva ani 80 de mineri.

Polonia a dat publicității propriul raport asupra catastrofei aviatice de la Smolensk

Autorităţile Poloniei au dat astăzi publicităţii un mult-aşteptat raport despre cauzele catastrofei aviatice de la Smolensk, în care şi-au pierdut viaţa în aprilie anul trecut preşedintele Poloniei Poloniei Lech Kaczynski, soţia lui Maria şi alte 94 de persoane. Raportul sugerează că prăbuşirea avionului s-a datorat în parte greşelilor controlorilor de trafic ruşi şi proastei iluminări a pistei de aterizare în condiţii de ceaţă.
Pe de altă parte, documentul constată că partea polonă a avut vina ei, datorată mai ales insuficientei pregătiri a piloţilor.

Avertisment al agenției Moody's la adresa Spaniei din cauza creșterii slabe a economiei țării

Agenţia Moody’s a avertizat astăzi că ar putea coborî ratingul de credit al Spaniei, din cauza creşterii slabe a economiei iberice şi a persistenţei presiunilor de finanţare.
AP scrie că avertismentul demonstrează că teama de molipsire a altor economii sud-europene în urma crizei Greciei nu a dispărut după ce liderii europeni au aprobat un nou plan de salvare pentru Atena.
Într-o evoluţie separată, Spania a anunţat astăzi că rata şomajului a coborât uşor în al doilea trimestru, de la 21,3 la 20,9%. Ea rămâne însă cea mai ridicată din întreaga Uniune Europeană.

Reuniune a Consiliului de Securitate ONU pe tema tensiunilor de la frontiera dintre Kosovo și Serbia

Consiliul de Securitate ONU a discutat tensiunile de la graniţa dintre Kosovo şi Serbia, unde etnicii sârbi din Kosovo au atacat şi au distrus săptămâna aceasta un punct de trecere a frontierei. Reuniunea Consiliului de Securitate s-a ţinut la cererea Belgradului, dar cu uşile închise, nu în mod public, cum ar fi vrut sârbii.
Între timp la faţa locului forţele NATO din Kosovo spun că au preluat controlul asupra punctului de trecere a frontierei.
Ciocnirile dintre etnicii sârbi şi autorităţile kosovare au avut loc după ce Priştina trimisese la graniţă forţe speciale la punctul de frontieră păzit în mod normal de grăniceri.

Cel puțin 18 civili afgani uciși în explozia unei bombe improvizate în provincia Helmand

Poliţia afgană spune că cel puţin 18 civili, inclusiv copii, au murit astăzi când un microbus a trecut peste o bombă în provincia Helmand din sudul ţării. Vehiculul se deplasa din districtul Nahr-e-Saraj spre capitala de provincie Lashkar Gah. Dispozitivul exploziv plasat pe marginea drumului este una din armele preferate ale Talibanilor.
Potrivit Naţiunilor Unite, asemenea bombe improvizate au pe conştiinţă moartea a 440 din cei 1400 de civili afgani ucişi în incidente violente de la începutul anului curent.

Parlamentarii PLDM vor cere ca berea și vinul să fie excluse din inițiativa legislativă care interzice reclama pentru băuturile alcoolice

Premierul Vlad Filat a spus că fracţiunea sa parlamentară va cere ca berea şi vinul să fie excluse din iniţiativa de a interzice reclama băuturilor alcoolice, care să vizeze numai băuturile tari. Filat a declarat agenţiei Infotag că are o părere diferită de cea a ministrului sănătăţii, Andrei Usatîi. Membru în partidul primului ministru, Usatîi a susţinut avizul pozitiv dat miercuri de guvern iniţiativei antialcool.
Iniţiativa legislativă pregătită de parlamentari cere să se interzică orice tip de reclamă pentru toate băuturile cu conţinut de alcool, dar unii producători spun că ea poate aduce daune grave ramurii de vinificare.

Incepînd de anul viitor buletinele de identitate moldovene nu vor mai avea fișa de însoțire

Ministerul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor spune că buletinele de identitate vor fie liberate de anul viitor fără fişa de însoţire, iar domiciliul deţinătorului va fi înscris pe partea din spate a buletinului. Anunţul a fost făcut la o conferinţă de presă de Sergiu Răileanu, directorul întreprinderii „Registru” care eliberează buletinele.
Răileanu a mai spus că autorităţile examinează dacă să elibereze suplimentar cetăţenilor cărţi de vot unde să se poată pune ştampila votat la alegeri, în lipsa fişei de însoţire a buletinului.

Comandantul militar al rebelilor anti-Gaddafi ucis într-un atac în Libia

Din Libia se relatează că aseară târziu a fost ucis comandantul militar al rebelilor care luptă împotriva trupelor lui Muammar Gaddafi. Moartea lui Abdel Fattah Younes şi a doi consilieri de-ai lui a fost anunţată la o conferinţă de presă la Benghazi, centrul forţelor rebele din estul Libiei.
Rebelii spun că au arestat gruparea care a plănuit atacul.
Younes fusese ministru de interne în guvernul lui Gaddafi înainte de a se alătura rebelilor la începutul revoltelor, în primăvară.

Fostul președinte tunisian Ben Ali condamnat în contumacie la 16 ani închisoare

Un tribunal din Tunisia i-a condamnat în contumacie pe fostul preşedinte Zein al-Abidine Ben Ali şi pe ginerele lui la câte 16 ani de închisoare pentru corupţie.
Fiica fostului preşedinte, Nisrine, a fost şi ea condamnată la opt ani de închisoare şi amendată cu 50 de milioane de dinari tunisieni.
După începerea protestelor în Tunisia Ben Ali şi familia au fugit în Arabia Saudită, unde trăiesc acum în exil. Acesta a fost al treilea proces intentat fostului preşedinte.

Un militar american musulman arestat după descoperirea unor materiale pentru confecționarea de bombe în apropiere de baza militară de la Ford Hood

În Statele Unite, Biroul Federal de Investigaţii, FBI a spus că a arestat un militar musulman absent de la post de câteva săptămâni şi că a depistat materiale pentru confecţionarea bombelor în camera sa de motel lângă Fort Hood.
Ford Hood este baza unde în 2009 au fost mitraliaţi 13 oameni într-un incident puse pe seama unui psiholog militar.
FBI spune că poliţia din orăşelul Killeen l-a arestat miercuri pe Naser Abdo în vârstă de 21 de ani, după ce a fost alertată de populaţia locală. În camera de motel a militarului care părăsise postul fără permisiune la începutul lui iulie au fost găsite componente pentru bombe, între care praf de puşcă.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG