Linkuri accesibilitate

Ştiri

Liderii AIE discută conflictele interne răbufnite în public după alegerile locale

Liderii alianţei de guvernare s-au întâlnit în această seară la Chişinău pentru a discuta conflictele interne răbufnite în public după alegerile locale. În dimineaţa zilei, premierul liberal democrat Vlad Filat a început consultări cu societatea civilă despre „viitorul guvernului”, după săptămâni în care PLDM şi Partidul Democrat s-au acuzat reciproc de ilegalităţi, încercări de a controla economia şi intenţii de a se coaliza la nivel local cu opoziţia comunistă. Partidul Liberal, a treia componentă a alianţei de guvernare şi-a îndemnat astăzi partenerii să renunţe la „duelurile politice care pot duce la noi alegeri parlamentare anticipate”. PL spune că „agreează consultările” începute de premier, dar că soarta guvernului trebuie decisă de forurile alianţei majoritare.

Directorul de la Franzeluţa Eugen Baleca a fost destituit de consiliul de administraţie

Directorul de la Franzeluţa, Eugen Baleca a fost destituit astăzi de consiliul de administraţie al combinatului de pâine unde guvernul deţine majoritatea acţiunilor.
Într-o şedinţă specială, Consiliul a acceptat oficial cererea de demisie anunţată de Baleca pe 30 iunie şi l-a înlocuit temporar cu Victor Cojocaru. O primă decizie de demitere fusese contestată de de Baleca şi suspendată de judecătoria Botanica din Chişinău. Presa relatează că de la şedinţa de astăzi a lipsit reprezentantul Ministerului Economiei, care aparţine Partidului Democrat. Animatorul acestui partid, Vlad Plahotniuc şi premierul liberal-democrat Vlad Filat se acuzaseră reciproc la sfârşitul lunii trecute de încercări de a-şi supune personal întreprinderea cu capital de stat.

Vicepreşedintele PD Oazu Nantoi pleacă din partid pentru a putea fi „totalmente liber” în exprimarea opiniei

Vicepreşedintele Partidului Democrat, Oazu Nantoi a anunţat că renunţă la funcţie şi calitatea de membru pentru a putea fi „totalmente liber” atunci când îşi exprimă opinia.
Într-un comunicat de presă, Nantoi spune că, în situaţia politică actuală nu doreşte să se identifice cu nici o formaţiune politică. Preşedintele de onoare al PD a spus că decizia lui Nantoi era aşteptată. În comentarii anterioare, Oazu Nantoi îşi exprimase nemulţumirea faţă de influenţa căpătată asupra PD de omul de afaceri Vlad Plahotniuc, devenit prim-vicepreşedinte al Parlamentului şi angajat în ultimele săptămâni în dispute acute cu premierul liberal-democrat Vlad Filat. Cei doi se acuză reciproc de ilegalităţi şi escrocherii.

Rusia şi NATO n-au reuşit să depăşească divergenţele pe tema campaniei occidentale în Libia

Rusia şi NATO au încercat fără succes astăzi să-şi depăşească divergenţele pe tema campaniei occidentale în Libia.
După convorbiri la Soci cu secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat că discuţiile din dimineaţa zilei nu au apropiat poziţiile.
La discuţiile din Consiliul NATO-Rusia pe tema Libiei s-a alăturat mai târziu preşedintele rus, Dmitri Medvedev care l-a invitat şi pe liderul sud-african, Jacob Zuma aflat în vizită în Rusia.
În cursul zilei, Medvedev şi-a exprimat speranţa că prezenţa lui Zuma va ajuta la găsirea unei poziţii comune.
Rusia este nemulţumită de campania aeriană purtată de NATO în Libia, spunând că ar depăşi mandatul primit de la ONU pentru apărarea civililor şi urmări cu precădere înlăturarea liderului libian Muammar Gaddafi.

Oazu Nantoi părăseşte Partidul Democrat, „dezgustat” de atmosfera din partid

Vicepreşedintele Partidului Democrat, Oazu Nantoi a declarat portalului Unimedia că renunţă la funcţie şi calitatea de membru pentru că este „dezgustat” de atmosfera din partid. Nantoi a spus că a „pierdut orice relaţie” cu PD şi partidul cu el, iar decizia luată după alegeri nu va afecta şansele electorale ale formaţiunii conduse de Marian Lupu.
În comentarii anterioare, Oazu Nantoi îşi exprimase nemulţumirea faţă de influenţa căpătată asupra PD de omul de afaceri Vlad Plahotniuc, devenit prim-vicepreşedinte al Parlamentului şi angajat în ultimele săptămâni în dispute acute cu premierul liberal-democrat Vlad Filat. Cei doi se acuză reciproc de ilegalităţi şi escrocherii.

Reuniune NATO-Rusia: Discuţii în contradictoriu pe tema campaniei din Libia

Rusia şi NATO încearcă astăzi, fără succese anunţate până la această oră, să-şi depăşească divergenţele pe tema campaniei occidentale în Libia. Înainte de a se întâlni cu secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen în această seara la Soci, preşedintele rus, Dmitri Medvedev a conferit cu omologul său sud-african, Jacob Zuma. Medvedev a spus că-l invită pe Zuma la convorbirile din Consiliul NATO-Rusia pe tema Libiei, după ce ministrul rus de externe Serghei Lavrov declarase că discuţiile din dimineaţa zilei nu au apropiat poziţiile. Rusia este nemulţumită de campania aeriană purtată de NATO în Libia, spunând că ar depăşi mandatul primit de la ONU pentru apărarea civililor şi urmi cu precădere înlăturarea liderului libian Muammar Gaddafi.

Belarus: Poliţia a arestat 300 de oameni şi a folosit gaze lacrimogene împotriva protestatarilor de ziua independenţei

Organizaţii pentru drepturile omului de la Minsk spun că poliţia a arestat duminică aproximativ 300 de oameni în întreaga ţară şi a folosit gaze lacrimogene împotriva protestatarilor în ziua independenţei Republicii Belarus. Organizaţia Vesna spune că poliţia a arestat câţiva protestatari care au încercat să întrerupă cu aplauze prea gălăgioase discursul preşedintelui Alyaksandr Lukashenka din timpul paradei militare din centrul Minkului. Protestul „aplauzelor” fusese convocat de activiştii beloruşi. Pentru a preveni proteste mai ample, autorităţile au blocat duminică mai multe siteuri de socializare pe internet.

Premierul Vlad Filat discută despre „viitorul guvernului” cu reprezentanţii societăţii civile

Premierul Vlad Filat a discutat despre „viitorul guvernului” cu reprezentanţii societăţii civile din Consiliului Naţional pentru Participare în cadrul unor consultări în care premierul caută soluţii pentru criza din alianţa de guvernare. Discuţiile cu uşile închise au fost purtate pe fundalul tensiunilor acute între Partidul Liberal Democrat al primului ministru şi Partidul Democrat, care se acuză reciproc de ilegalităţi, încercări de a controla economia sau intenţii de a se coaliza la nivel local cu opoziţia comunistă.
Primul ministru spune că se va consulta de asemenea cu diplomaţii străini şi partidele politice înainte de a-şi anunţa vineri concluziile. Directorul de ţară al Fundaţiei Eurasia, Sorin Mereacre a declarat postului Publika TV că participanţii i-au recomandat primului ministru o mai bună comunicare între componentele Alianţei de Integrare Europeană.

Liberalii îşi îndeamnă partenerii democraţi şi liberal-democraţi să renunţe la „duelurile politice”

Partidul Liberal şi-a îndemnat partenerii democraţi şi liberal-democraţi din alianţa de guvernare să renunţe la „duelurile politice ce pot duce la noi alegeri parlamentare anticipate”. Într-o declaraţie de presă difuzată astăzi, PL spune că „agreează consultările” despre soarta guvernului începute de premierul Vlad Filat cu societatea civilă, dar că „acestea nu pot înlocui deliberările şi adoptarea finală a hotărârilor politice în formatul Alianţei pentru Integrarea Europeană”. Partidul Democrat care prezidează AIE prin rotaţie a convocat pentru această seară consiliul alianţei de guvernare. O şedinţă pe tema tensiunilor dintre componentele AIE în urma alegerilor locale convocată săptămâna trecută a eşuat din cauza absenţei liberal-democraţilor.

CSJ acceptă cererea PCRM ca dosarul alegerilor pentru primăria capitalei să fie examinat la Bălţi

Curtea Supremă de Justiţie a acceptat cererea opoziţiei comuniste ca dosarul alegerilor pentru primăria capitalei să fie examinat de Curtea de Apel de la Bălţi.
Comuniştii spun că nu au încredere că judecătorii Curţii de Apel de la Chişinău pot examina cu echidistanţă contestaţia PCRM împotriva realegerii primarului liberal Dorin Chirtoacă. Opoziţia cere invalidarea mandatului de primar câştigat de Chirtoacă la 19 iunie pe motiv că alegerile ar fi fost însoţite de încălcări şi cere organizarea unor alegeri noi.

Televiziunea NIT contestă în instanţă penalizarea primită de la CCA şi continuă să emită

Postul de televiziune NIT apropiat opoziţiei comuniste a contestat la Consiliul Coordonator al Audiovizualului sancţiunea care îl obligă să-şi întrerupă emisia pe timp de cinci zile din cauza relatărilor părtinitoare şi unilaterale din campania electorală pentru alegerile locale. Sancţiunea CCA a intrat în vigoare la 1 iulie, dar NIT continuă să emită. Un membru al consiliului care supraveghează activitatea posturilor de radio şi televiziune a explicat că emisia poate continua câtă vreme justiţia nu-şi spune cuvântul în acest litigiu. Decizia CCA de a suspenda emisia NIT este a patra sancţiune aplicată gradual postului de televiziune pentru modul cum a reflectat campania recentă. Toate celelalte sancţiuni au fost contestate în instanţă.

Venezuela: preşedintele Hugo Chavez revine în ţară, după un tratament împotriva cancerului în Cuba

Presa de stat din Venezuela relatează că preşedintele Hugo Chavez a revenit în ţară de la tratament împotriva cancerului în Cuba. Liderul în vârstă de 56 de ani al ţării latino-americane s-a întors acasă cu o zi înainte ca Venezuela să sărbătorească 200 de ani de la obţinerea independenţei faţă de Spania. Fostul lider cubanez, Fidel Castro a publicat o declaraţie la plecarea lui Chavez, prezicând că vechiul său aliat de stânga va învinge cancerul în urma rezultatelor „impresionante” ale tratamentului.

Lidera opoziţiei tailandeze Yingluck Shinawatra anunţă crearea unei noi coaliţii de guvernare, din cinci partide, după victoria sa la alegerile parlamentare

Lidera opoziţiei tailandeze Yingluck Shinawatra a anunţat astăzi înfiinţarea unei noi coaliţii de guvernare din cinci partide, după victoria categorică obţinută de formaţiunea sa la alegerile parlamentare din 31 iulie, potrivit rezultatelor preliminare.
Yingluck, o femeie de afaceri în vârstă de 44 de ani, este sora fostului premier, Thaksin Shinawatra înlăturat de la putere în urma loviturii militare din 2006.
Premierul actual, Abhisit Vejjajiva a declarat deja că-şi va da demisia aşa încât Yingluck să devină primul premier femeie al ţării asiatice. Alegerile de duminică au fost văzute ca un test pentru democraţia tailandeze la 5 ani după lovitura militară.

Şedinţa de judecată în procesul Iuliei Timoşenko, din nou amânată

La Kiev a fost amânată pentru miercuri o nouă şedinţă de judecată în procesul fostei şefe a guvernului, Iulia Timoşenko acuzată de abuz de putere la semnarea unui acord de cumpărare a gazelor din Rusia la preţuri prea mari. Procesul a fost amânat pentru că lidera opoziţiei de la Kiev şi-a angajat un nou avocat. Timoşenko respinge acuzaţiile şi spune că sunt fabricate la indicaţia preşedintelui Viktor Ianukovici, care ar dori să o elimine de pe scena politică după ce a învins-o în alegerile prezidenţiale în 2010.

Moscova apreciază drept dificile convorbirile din cadrul Consiliului Rusia-Nato în curs de desfășurare la Soci

Ministerul rus de externe a anunţat că desfăşurarea Consiliului NATO-Rusia „nu este atît de simplă cum ne-am fi aşteptat”, datorită divergenţelor dintre Alianţa Nord Atlantică şi Rusia în problema libiană şi în privinţa amplasării scutului defensiv antirachetă în Europa. Consiliului NATO-Rusia se desfăşoară la Soci, cu participarea reprezentanţilor celor 28 de ţări membre ale NATO. Unul din scopurile reuniunii era să domolească temerile Moscovei că scutul defensiv antirachetă din Europa ar reprezenta o ameninţare pentru Rusia.

Convorbiri la Mosova pe tema crizei din Libia între președintele Rusiei și cel al Africii de Sud

La Moscova, preşedintele Rusiei, Dmitri Medvedev are convorbiri pe tema libiană cu preşedintele Africii de Sud, Jacob Zuma. Rusia s-a abţinut în Consiliul de Securitate ONU la votul pentru demararea de acţiuni militare pentru protecţia civililor libieni de forţele pro-guvernamentale. Atit premierul Rusiei, Vladimir Putin, cît şi preşedintele Africii de Sud au criticat acţiunile militare NATO în Libia.

Turcia a suspendat relațiile diplomatice cu regimul Gaddafi

Turcia, ţară membră Alianţei Nord Atlantice, a suspendat legăturile diplomatice cu regimul colonelului Moammar Gaddafi din Libia, retrăgîndu-şi ambasadorul de la Tripoli.
Ministrul turc de externe Ahmet Davutoglu a anunţat că Ankara recunoaşte Consiliul National din Libia, al opozitiei anti guvernamentale drept „reprezentantul legitim al poporului libian”. Declaraţia a fost făcută la Bengazi, localitatea libiană afltă sub controlul forţelor anti-guvernamentale. Şeful diplomaţiei turce a schiţat şi o „foaie de parcurs” pentru a se înceta violenţele din Libia şi pentru a se intra într-o fază de tranziţie politică. Davutoglu a spus că a venit vremea ca Moammar Gaddafi să părăsească puterea.

Radko Mladic evacuat din sala de judecată a Tribunalului de la Haga pentru obstrucții la adresa instanței

Preşedintele completului de judecată în procesul fostului lider al sîrbilor bosniaci Radko Mladic, judecătorul Alphons Orie i-a cerut inculpatului să părăsească şedinţa de judecată pentru că a întrerupt de mai multe ori desfăşurarea şedinţei. Mladici a refuzat avocatul pe care i l-a oferit instanţa Naţiunilor Unite, contestînd autoritatea tribunalului. Radko Mladic este acuzat de genocid, crime de război şi crime împotriva umanităţii în timpul războiului din Bosnia din anii ’90. Mladici a respins acuzaţiile care i se aduc drept „odioase” şi „monstruoase”.

Noi proteste antiprezidențiale la Damasc în Siria

Se relatează că tancurile au fost retrase din localitatea siriana Hama, după ce au fost operate zeci de arestări. Localitatea a fost scena celor mai mari manifestatii anti-prezidenţiale din ultimele zile. Vineri, in jur de 200 de mii de oameni au protestat faţă de politica preşedintelui Bashar al-Assad, cerînd demisia sa. In replică, preşedintele l-a demis pe guvernatorul localităţii. Activistii pentru drepturile omului spun ca noaptea trecuta proteste au avut loc si la Damasc, soldate cu cel puţin 2 morţi.

Zeci de oameni arestați de Ziua Independenței la Minsk

Poliţia din Belarus a arestat zeci de oameni cu ocazia Zilei Indepedenţei, sărbătorită ieri cu o impresionantă paradă militară. Mai mulţi oameni au fost arestaţi pentru că au aplaudat prea tare în timpul discursului preşedintelui Aleksandr Lukașenka. Ieri, autorităţile din Belarus au blocat mai multe site-uri de socializare într-o încercare de a împiedica organizarea de proteste cu ocazia zilei independentei. R. Belorus sărbatoreste la 3 iulie, eliberarea Minskului de către armata sovietică în 1944.

Forțele de securitate din Kazahstan au intervenit împotriva unui grup musulman care a atacat un post de poliție

Ciocniri violente au avut loc între poliţie şi un grup înarmat în regiunea Aktobe din Kazahstan, informează corespondenţii postului nostru de radio. Violenţele au început cînd grupul înarmat a atacat un punct de poliţie din satul Şubarşi. Potrivit corespondentilor locali ai postului nostru de radio în ultimul timp reprezentanţii mai multor minorităţi musulmane au fost arestaţi în această regiune fiind acuzati „de activităţi teroriste”.

Sting își anulează concertul din Kazahstan urmînd îndemnul organizației Amnesty International

Muzicianul Sting şi-a anulat concertul programat pentru această seara la Astana, în capitala Kazahstanului după ce a aflat de la Amnesty Internaţional că autorităţile au întreprins acţiuni împotriva muncitorilor din sectorul petrolier. Este vorba de protestul muncitorilor de la UzenMunaiGaz din luna mai, care au protestat împotriva dimunării salariilor lor. Saptamina trecuta conducerea companiei a anunţat că 250 de muncitori au fost concediați.
Sting a fost criticat că a acceptat să cînte în Uzbekistan şi a caracterizat acum acţiunile autorităţile din Kazahstan impotriva petroliştilor drept „inacceptabile”.

Herman Van Rompuy, președintele UE, așteptat miercuri la Chișinău

Preşedintele Uniunii Europene este aşteptat peste două zile la Chişinău. Herman Van Rompuy care conduce Consiliului European va participa la 6 iulie la o şedinţă festivă a Parlamentului şi va ţine un discurs în faţa deputaţilor moldoveni.
Opoziţia comunistă nemulţumită de rezultatele alegerilor pentru primăria Chişinăului boicotează lucrările Parlamentului şi nu a spus dacă va fi prezentă la întâlnirea de miercuri cu cel mai înalt oficial european care vizitează Moldova.
Premierul Vlad Filat, care l-a invitat pe Van Rompuy la Chişinău, a spus la sfârşitul lunii trecute că are „aşteptări mari” de la această vizită şi că oficialul european va lansa „o serie de iniţiative noi” pentru Moldova.

Premierul Filat urmează să poarte consultări săptămîna aceasta cu societatea civilă

Premierul Vlad Filat urmează să poarte consultări săptămâna aceasta despre soarta guvernului, pe fundalul unor tensiuni majore între partidul său şi Partidul Democrat din alianţa majoritară.
Aflat la odihnă în Turcia, Filat şi-a anunţat prin purtătorul său de cuvânt intenţia de a se consulta cu societatea civilă, diplomaţii străini şi formaţiunile politice şi a spus că va da publicităţii vineri concluziile.
Partenerii de la guvernare, liberalul Mihai Ghimpu şi democratul Marian Lupu l-au îndemnat pe premier să discute mai întâi cu ei, iar Lupu a anunţat că va convoca Consiliul Alianţei imediat ce Filat revine în ţară.

Anatoli Kaminski, președintele Sovietului Suprem al regiunii transnistrene, considerat la Moscova probabil succesor al lui Igor Smirnov

Ziarul Kommersant de la Moscova scrie că premierul rus, Vladimir Putin îl va susţine pe Anatoli Kaminski, preşedintele Sovietului Suprem de la Tiraspol, să devină lider al regiunii transnistrene. Kaminski însuşi a evitat să răspundă tranşant la întrebarea ziarului rus dacă va candida la alegerile prezidenţiale din regiunea separatistă aşteptate în luna decembrie. După o vizită la Moscova, el a repetat că decizia va fi luată de partidul „Obnovlenie” (Înnoirea) pe care-l conduce.
La începutul lunii mai, şeful comisiei de politică externă din Duma de Stat rusă, Konstantin Kosaciov a declarat că partidul premierului Putin, Rusia Unită nu-l va mai sprijini la alegerile prezidenţiale transnistrene pe Igor Smirnov.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG