Linkuri accesibilitate

Ştiri

UE este gata să sprijine Moldova cu 50 de milioane de euro pentru reforma justiţiei

Preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy i-a spus premierului Vlad Filat că Uniunea Europeană aşteaptă de la autorităţile moldovene rezultate în combaterea corupţiei şi reformarea reală a justiţiei. Aflat în vizită la Chişinău oficialul european a spus că Uniunea Europeană este gata să sprijine Moldova financiar şi logistic la îndeplinirea celor două obiective prioritare pentru strângerea relaţiilor, inclusiv cu 50 de milioane de euro pentru reforma justiţiei. După discuţii cu preşedintele interimar, Marian Lupu Herman Van Rompuy a declarat că stabilitatea politică este elementul cheie pentru reforme. El a mai discutat cu liderul liberal Mihai Ghimpu şi liderul opoziţiei comuniste, Vladimir Voronin.

Pyeongchang din Coreea de Sud - gazda Jocurilor Olimpice de Iarnă din 2018

Oraşul Pyeongchang din Coreea de Sud a fost ales astăzi să găzduiască Jocurile Olimpice de Iarnă din 2018. Pyeongchang-ul a câştigat în faţa oraşului german Muenchen şi celui francez Annecy la votul secret al Comitetului Internaţional Olimpic desfăşurat în oraşul sud-african Durban. Coreenii pierduseră două competiţii anterioare de a găzdui Jocurile Olimpice din 2010 şi 2014.

Rebelii libieni spun că au preluat controlul asupra unui punct strategic în ofensiva lor spre Tripoli

Rebelii libieni spus că au preluat controlul într-un sat din deşert, văzut ca un punct crucial pentru avansul către oraşul garnizoană Garyan, care controlează principalul drum către capitala Tripoli. Rebelii care luptă contra regimului lui Muammar Gaddafi spun că au capturat câţiva militari guvernamentali în luptele pentru satul Gualish, la aproximativ 100 de kilometru sud-vest de Tripoli. Între timp, oficiali NATO care continuă operaţiunea aeriană împotriva liderului libian au spus că nu au vreo confirmare a zvonului că Muammar Gaddafi ar fi gata să renunţe la putere şi să se refugieze peste hotare.

Irakul şi Iranu şi-au promis astăzi să îmbunătăţească relaţiile şi să dea uitării trecutul dureros

Irakul şi Iranu şi-au promis astăzi să îmbunătăţească relaţiile şi să dea uitării trecutul dureros. Declaraţiile au fost făcute la semnarea câtorva acorduri de cooperare în timpul vizitei la Bagdad a prim-vicepreşedintelui iranian, Mohammad Reza Rahimi. Iranul şi Irakul au purtat un război între 1980 şi 1988 în care se estimează că au fost ucişi un milion de oameni, dar cele două ţări vecine s-au apropiat după răsturnarea lui Saddam Hussein la Bagdad de intervenţia militară americană.

Planurile de producţie a noilor rachete intercontinentale ruse riscă nu nu fie îndeplinite

Proiectantul şef al noilor rachete intercontinentale ruse a spus că uzina pe care o conduce nu va reuşi să îndeplinească anul acesta planurile de producţie. Yuri Solomonov care a proiectat rachetele Topol-M şi Bulava a declarat într-un interviu cu ziarul rus Kommersant că ministerul Apărării întârzie furnizarea fondurilor necesare. Solomonov a spus că poziţia ministerului este de neînţeles şi contrară intereselor ţării. În urma interviului, preşedintele rus Dmitri Medvedev i-a cerut urgent ministrului Anatoly Serdyukov să examineze situaţia.

Herman Van Rompuy: UE aşteaptă de la autorităţile moldovene rezultate în combaterea corupţiei şi reformarea reală a justiţiei

Preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy i-a spus premierului Vlad Filat că Uniunea Europeană aşteaptă de la autorităţile moldovene rezultate în combaterea corupţiei şi reformarea reală a justiţiei. Aflat în vizită la Chişinău oficialul european a spus că Uniunea Europeană este gata să sprijine Moldova financiar şi logistic la îndeplinirea celor două obiective prioritare pentru strângerea relaţiilor, inclusive 50 de milioane de euro pentru reforma justiţiei. Herman Van Rompuy se mai întâlneşte astăzi la Chişinău cu preşedintele interimar, democratul Marian Lupu, liderul liberal Mihai Ghimpu şi liderul opoziţiei comuniste, Vladimir Voronin.

Partidul Liberal încearcă să readucă dosarul alegerilor din 19 iunie de la Curtea de Apel Bălţi la Curtea Supremă de Justiţie

Primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă spune că avocaţii Partidului Liberal vor întreprinde toate măsurile legale pentru a readuce dosarul alegerilor din 19 iunie de la Curtea de Apel Bălţi la Curtea Supremă de Justiţie. Chirtoacă a spus că între planurile liberalilor se numără cererea de recuzare a unor judecători înrudiţi cu fruntaşi ai opoziţiei comuniste: „Avocaţii noştri vor întreprinde absolute toate acţiunile pe care le au la îndemână pentru că orice om înţelege că nu este vorba despre o justiţie independentă justiţie, ci despre care pe care”. Curtea Supremă de Justiţie a transmis, luni, la Bălţi judecarea contestaţiei comuniştilor care cer anularea mandatului obţinut de primarul Chirtoacă la 19 iunie şi organizarea unor alegeri noi la Chişinău. Opoziţia a spus că nu are încredere în judecători din capitală. Procesul de la Bălţi este aşteptat să înceapă vineri.

PCRM se pregăteşte să conteste la Curtea Constituţională demiterea lui Ion Muruianu

Juristul opoziţiei comuniste, deputatul Sergiu Sârbu spune că se pregăteşte să conteste la Curtea Constituţională demiterea lui Ion Muruianu din fruntea Curţii Supreme de Justiţie despre care crede că este un „abuz” al majorităţii parlamentare. Majoritatea parlamentară a votat unanim marţi dimineaţa pentru demiterea lui Muruianu, în urma încuviinţării date de Consiliul Superior al Magistraturii. Muruianu este acuzat de partizanat în favoarea fostei guvernări comuniste, de lipsă de profesionalism şi încălcare a normelor etice, pentru care primise mai multe mustrări disciplinare din partea colegilor magistraţi. Un prim vot pentru a-l demite în primăvara lui 2010 a fost anulat de Curtea Constituţională din motive de procedură.

Chişinău: Comemorarea a 62 de ani de la cel de al doilea val de deportări staliniste, cu participarea liderilor PL şi PLDM, şi în absenţa reprezentanţilor PD

Foşti deportaţi şi rudele acestora au comemorat în compania liderilor liberali şi liberal-democraţi 62 de ani de la cel de-al doilea val de deportări staliniste de la 6 iulie 1949. Festivităţile au avut loc la piatra comemorativă de la gara feroviară din Chişinău, de unde peste 11 mii de familii ridicate au fost exilate în Siberia şi Kazahstan. Vicepreşedintele liberalilor, Dorin Chirtoacă şi liderul liberal-democrat Vlad Filat şi-au exprimat nedumerirea în legătură cu absenţa partenerilor democraţi de la comemorare.

Preşedintele sârb, Boris Tadic a vizitat Bosnia-Herzegovina, într-o încercare de a îmbunătăţi relaţiile cu ţara vecină

Preşedintele sârb, Boris Tadic a vizitat astăzi Bosnia-Herzegovina într-o încercare de a îmbunătăţi relaţiile cu ţara vecină, unde etnicii sârbi se autoadministrează în cadrul unei confederaţii cu musulmanii bosniaci şi croaţii. Originar din Sarajevo, Tadic s-a întâlnit în capitala bosniacă astăzi cu reprezentanţii preşedinţiei tripartite a Bosniei Herţegovina – sârbul Nebosja Radmanovic, musulmanul Bakir Izetbegovic şi croatul Zeljko Komsic. Vizita a avut loc la peste o lună de la arestarea în Serbia, după 16 ani de căutări, a fostului comandant militar al sârbilor bosniaci, Ratko Mladic judecat acum de Tribunalul ONU de la Haga pentru atrocităţi în războiul bosniac între 1992-1995.

Un lider al opoziţiei belaruse spune că protestele anti-Lukaşenka vor continua în ciuda represaliilor

Un lider al opoziţiei belaruse este încrezător că protestele împotriva preşedintelui autoritar de la Minsk vor continua în ciuda represaliilor aspre. Vladimir Neklyayev a declarat că problemele financiare acute ale Republicii Belarus vor scoate în stradă oamenii din diverse pături şi categorii pentru a cere schimbarea regimului.
Protestele anti-prezidenţiale au reizbucnit în decembrie trecut când Alexandr Lukaşenka a fost reales. În ciuda sutelor de arestări, ele au căpătat amploare în primăvară pe fundalul adâncirii crizei economice şi deficitului bugetar din Belarus.

Ministrul de externe al Ucrainei în vizită, joi, la Chișinău

Ministrul ucrainean de externe, Konstantin Grişceko se va afla mîine la Chişinău la invitaţia ministrului moldovean de externe Iurie Leancă. Pe agenda discuţiilor se afla situatia din regiunea transnisteana după convorbirile încheiate fără rezultate concrete de la Moscova şi situaţia din localitatea Palanca, unde locuitorii sunt nemultumiţi de trasarea hotarului cu Ucraina în baza unui acord între cele două ţări din 2000. Şeful diplomaţiei ucrainiene are prevăzute întrevederi şi cu preşedintele interimar Marian Lupu, cu premierul Vlad Filat, cu liderul liberalilor Mihai Ghimpu şi cu liderul opoziţiei comuniste Vladimir Voronin.

O delegație de parlamentari, din care au făcut parte și Igor Dodon și Zenaida Greceanîi, s-a întîlnit cu reprezentanții BEARD

Igor Dodon şi Zenaida Greceanii, doi importanţi membri ai PCRM, au făcut parte din delegaţia de parlamentari şi reprezentanţi ai Consiliul Municipal Chişinău care s-au întilnit cu reprezentantii Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD). La întîlnire s-a discutat despre proiecte comune ale Băncii cu primaria Chişinpului, informează agenţia Novosti Moldova.

Chișinău: La 35% din lucrările de bacalaureat ce au făcut obiect de contestație notele au fost modificate

21 de mii de contestaţii au fost depuse dupa sesiune de bacalaureat din acest an, a anunţat directorul agenţiei de evaluare şi examinare din cadrul Ministerului Educaţiei. Pentru 35 % dintre lucrările la care au fost făcute contestaţii notele s-au modificat.

Cerere de consemnare în Pakistan a rudelor lui Osama Bin Laden pentru a fi interogate

O comisie pakistaneză a ordonat unor rude ale fostului lider al reţelei teroriste Al Qaeda, Osama Bin Laden să nu părăseasca Pakistanul pentru a putea fi interogate în cadrul investigaţiei americane declanşate după uciderea în luna mai a liderului terorist intr-o localitate din apropierea capitalei Islamabad. Nu se ştie dacă serviciile de informaţii pakistaneze vor accepta cererea comisiei. Trei dintre soţiile lui Bin Laden şi șapte dintre copiii lui au fost reţinuti după moartea sa.

Un raport al Amnesty International acuză forțele militare siriene de crime împotriva umanității

Organizaţia neguvernamentală Amnesty Internaţional a dat publicităţii astazi un raport în care se arată că forţele militare siriene ar putea fi acuzate de crime împotriva umanităţii şi a cerut Naţiunilor Unite să aducă cazul în faţa Curţii Penale Internaţionale. Raportul organizaţiei se bazează pe mărturiile refugiaţilor sirieni din ţările vecine. Raportul vorbeşte despre „violenţe cutremurătoare” declanşate de forţele siriene în localitatea Tel Kalah la jumătatea lunii mai, despre acte de tortură şi arestări arbitrare.

Președintele american va răspunde astăzi întrebărilor primite pe Twitter

Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama va răspunde în aceasta seară întrebărilor care i se vor pune pe reţeaua de socializare Twitter. Hackeri au atacat saptamina aceasta contul Twitter al televiziunii Fox News, apropiată opoziţiei conservatoare, răspîndind informaţia falsă că preşedintele american ar fi fost împuşcat.
Preşedintele american va răspunde întrebărilor în faţa unui public adunat la Casa Albă. Incidentul de la televiziunea Fox News se afla în investigaţia serviciilor secrete americane.

Președintele OSCE solicită Minsk-ului să pună capăt represiunii la adresa opoziției

Preşedintele OSCE, ministrul de externe lituanian Audronius Azubalis a cerut autorităţilor din Belarus să pună capăt represiuniilor împotriva opoziţiei şi să îi elibereze din arest pe toţi cei reţinuti din cauza protestelor paşnice din ultimele zile. Potrivit corespondenţilor Europei Libere cel putin 140 de oameni au fost arestaţi ca urmare a protestelor de duminică. Cei arestaţi au fost condamnaţi la pedepse cu închisoarea între 2 şi 15 zile sau cu amenzi de pînă la 200 de dolari.

China condamnată de OMC pentru restricții ilegale la exporturi de materii prime

Organizaţia Mondială a Comerţului a decis că restricţiile impuse de China pentru exportul materiilor prime sunt ilegale, într-un caz adus în faţa organizaţiei de Statele Unite, Uniunea Europeană şi Mexic. Plîngerea susţine că aplicarea de cote de export pentru bauxita, magneziul şi metalul silicon favorizează în mod nedrept industria internă a Chinei. Cazul datează din 2009.

Barack Obama invită liderii democraților și republicanilor la consultări la Casa Albă

Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama a respins propunerea pentru o înţelegere pe termen scurt de ridicare a limitei datoriei publice americane. Preşedintele american i-a invitat pe liderii Partidului Democrat şi ai Partidului Republican de opoziţie din Congres să discute chestiunea mîine, la Casa Albă. Termenul pînă la care Congresul trebuie să ajungă la o înţelegere pe acest subiect este 2 august.

Premierul Filat s-a plîns de „sabotarea” unor acțiuni ale guvernului de către partenerii de alianță

Liderii alianţei de guvernare s-au întâlnit marţi seara pentru a doua zi la rând pentru a aplana tensiunile izbucnite după alegerile locale, dar au evitat declaraţiile de presă. În cursul zilei, premierul liberal-democrat, Vlad Filat şi-a continuat consultările cu societatea civilă pe tema „viitorului guvernului”, începute pe fundalul unui schimb de acuzaţii tăioase cu partenerii democraţi.
Analiştii prezenţi la discuţii au spus că primul ministru s-a plâns de „sabotarea” unor acţiuni ale guvernului său de către partenerii de alianţă şi nu a exclus demisia, dacă miniştrii delegaţi de partidele partenere nu renunţă la o agendă proprie
Înainte de începerea consultărilor de o săptămână, Filat a promis să dea publicităţii concluziile vineri.

Ion Muruianu, președintele Curții Supreme de Justiție, a fost destituit din funcție de Parlament

Majoritatea parlamentară l-a destituit prin vot unanim pe preşedintele Curţii Supreme de Justiţie, Ion Muruianu, acuzat de partizanat politic în favoarea fostei guvernări comuniste.
53 de deputaţi au sprijinit marţi dimineaţa propunerea de destituire făcută de liderul liberal Mihai Ghimpu la câteva ore după încuviinţarea Consiliului Superior al Magistraturii. Ghimpu s-a declarat încrezător că decizia parlamentului nu mai poate fi răsturnată.
Un prim vot pentru demiterea lui Muruianu în primăvara lui 2010 a fost anulat de Curtea Constituţională din motive de procedură. Opoziţia comunistă, care boicotează şedinţele Parlamentului, a spus că majoritatea parlamentară a recurs marţi la „răfuială politică şi abuz”.

Herman Van Rompuy, președintele UE, așteptat astăzi la Chișinău

Preşedintele Uniunii Europene este aşteptat astăzi în prima sa vizită la Chişinău. Herman Van Rompuy care conduce Consiliului European va avea întrevederi cu oficiali moldoveni şi grupurile parlamentare, inclusiv cu opoziţia comunistă. Surse oficiale spun că un discurs în Parlament al preşedintelui Uniunii Europene anunţat de speakerul Marian Lupu a fost contramandat. Opoziţia comunistă boicotează lucrările Parlamentului, fiind nemulţumită de rezultatele alegerilor pentru primăria Chişinăului.

Cererea de eliberare a scriitorului Eduard Baghirov respinsă de Judecătoria sectorului Centru

Judecătoria sectorului Centru din Chişinău a respins cererea de eliberare a scriitorului rus Eduard Baghirov cercetat în arest pentru implicare în tulburările din aprilie 2009. Reţinut la 16 iunie, Baghirov va rămâne în detenţie timp de o lună dacă mandatul de arest nu va fi prelungit.
Procuratura Generală refuză să ofere detalii despre anchetă sau acuzaţii, dar scriitorul rus a fost reţinut în Moldova după ce scrisese pe blogul său că a participat la organizarea protestelor postelectorale din 2009.

Președintele Rusiei admite că moartea avocatului Serghei Magnițky a fost urmarea unei „acțiuni criminale”

Preşedintele rus, Dmitri Medvedev a admis că moartea avocatului Serghei Magniţky, după descoperirea unor presupuse scheme de corupţie, a fost rezultatului unor „acţiuni criminale”. Medvedev a făcut declaraţia la o întâlnire cu oficiali ruşi pentru apărarea drepturilor omului care au pregătit un raport despre decesul lui Magniţky în închisoare în 2009, după aproape un an de detenţie.
Unul din autorii raportului, Valery Borshchev a spus că împiedicarea accesului la îngrijire medicală şi mai cu seamă bătăile la care a fost supus Magniţky în închisoare i-au provocat moartea.
Avocatul care lucra pentru compania de investiţii occidentală Hermitage Capital a fost arestat după ce dezvăluise o schemă frauduloasă prin care oficiali ai ministerului rus de interne deposedaseră statul de 230 de milioane de dolari.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG