Linkuri accesibilitate

Ştiri

Camera Reprezentanților din Congresul american adoptă un text de lege cerînd eliberarea tuturor deținuților politici din Belarus

Camera Reprezentanţilor din Congresul american a aprobat o lege prin care sprijină democraţia si drepturile omului din Belarus. Legea cere eliberarea tuturor deţinuţilor politici si refuză să recunoască realegerea lui Aleksandr Lukaşenka ca preşedinte al ţării in decembrie anul trecut, considerînd alegerile fraudate. Legea sprijină extinderea sancţiunilor împotriva unor importanţi reprezentanţi ai regimului de la Minsk şi cere administaţiei americane să furnizeze mai multe informaţii despre exporturile de arme din Belarus, cenzurarea internetului şi a altor activităţi. Legea, propusă de republicanul Christopher Smith, preşedintele Comisiei Helsinki a Statelor Unite, cere continuarea difuzării de informaţii către aceasta ţară prin radio, internet şi televiziune de către postul nostru de radio si de Vocea Americii. Legea trebuie aprobată şi de Senat, dar are toate şansele să fie aprobată.

Tabloidul britanic „News of World” își încetează apariția urmare a unui scandal de ascultări telefonice ilegale

Cel mai bine vîndut ziar britanic tabloidul „News of the World”, aparţinînd magnatului presei Rupert Murdoch îşi va înceta activitatea, după scandalul în care s-a dovedit că jurnalistii ziarului au păstruns ilegal în mesajele de pe telefoanele mobile ale unei fete ucise, ştergind informaţii care ar fi putut fi utile poliţiei în căutarea criminalului, ale familiei victimei cît şi ale unor rude ale unor militari britanici omorîţi în Afganistan. Decizia de a închide ziarul, vechi de 168 de ani, a fost anunţată de James Murdoch, cel care controlează afacerile europene ale companiei. Ca urmare a acestui scandal de presă, dezbatut şi într-o şedinţă de urgenţă a Parlamentului de la Londra, zeci de companii şi-au retras publicitatea de la acest ziar. James Murdoch a spus că veniturile de la ultima ediţie a ziarului, cea de duminică, vor fi donate „pentru cauze bune”.

Miniștri de externe Constantin Grișcenko și Iurie Leancă au discutat astăzi ameliorarea situației locuitorilor de la Palanca

Ministrul ucrainean de externe, Constantin Grişcenko a declarat la Chişinău că între Chişinău şi Kiev nu există problema localităţii Palanca, deoarece decizia de stabilire a frontierei între cele doua ţări a fost luată acum peste 10 ani şi acum a fost doar pusă în aplicare. Ministrul moldovean de externe, Iurie Leancă a spus însă că a discutat cu omologul său de la Kiev modalităţile prin care locuitorii din Palanca ar putea să îşi desfăşoare activitatea economică din regiune, fară însă a aduce prejudicii serviciului vamal. Cei doi ministri de externe au semnat declaraţia comuna de cooperare în domeniul integrării europene.
In ceea ce priveşte participarea Ucrainei în procesul de reglementare a crizei transnistrene, Ucraina fiind mediator al conflictului, şeful diplomaţiei de la Kiev a dat asigurări că ţara sa se va implica activ în acest proces şi că poartă discuții atît cu reprezentanţii Chişinăului cît şi ai Tiraspolului pentru reluarea negocierilor oficiale în formatul 5 plus 2.

Acordul AIE referitor la guvernarea la nivel local ar fi tergiversat din cauza unor pretenții „exagerate” formulate de negociatori

Semnarea Acordului Alianţei pentru Integrare Europeană la nivel local se tergiversează pentru că nu a fost găsit un compromis între cele trei componente ale Alianţei, informează agenţia de presa Info Prim Neo, citind declaraţia liderului facţiunii parlamentare a PLDM, Valeriu Ştreleţ. Potrivit sursei citate, PLDM spune că pretenţiile colegilor din coaliţie ar fi „exagerate”, iar liberalii spun că au făcut suficiente concesii şi că acum este rîndul altor partide să facă acelaşi lucru.

Intrevedere Igor Dodon-Asif Chaudhry, ambasadorul Statelor Unite

Deputatul Igor Dodon, consilier al primariei Chişinău a avut în cursul zilei o întrevedere cu ambasadorul Statelor Unite la Chişinău, Asif Chaudhry. Potrivit echipei parlamentarului comunist, discuţiile au abordat chestiuni politice şi economice din Moldova, rezultatele alegerilor locale din Chişinău şi situația din Consiliul Municipal al capitalei.

Majorări substanțiale ale prețului băuturilor alcoolice tari în Moldova

Guvernul de la Chişinău a anunţat majorarea preţului la băuturile alcoolice tari en gros, de la 36 de lei litrul la 56 de lei şi, la preţul cu amănuntul, de la 50 la 80 de lei, informează agenţia Info Prim-Neo.

Patru fotoreporteri georgieni au fost arestați la Tbilisi sub acuzația de spionaj pentru „o putere străină”

Oficialităţi georgiene au anunţat că au arestat sub acuzaţia de spionaj „in favoarea unei puteri străine”, patru fotojurnalişti. Printre ei şi fotograful preşedintelui Mihail Saakashvili şi soţia acestuia, şi fotograful Ministerului georgian de externe. Al patrulea fotograf este angajat al agenţiei europene Photo press. Adjunctul ministrului de interne de la Tbilisi a spus că împotriva lor „vor fi aduse învinuiri extrem de grave” de spionaj în favoarea unor servicii de informaţii străine dar nu a numit ţara pentru aceştia se presupune că ar spiona.

Liderului opoziției ruse, Boris Nemțov i-a fost ridicată interdicția de a părăsi țara

Autorităţile ruse au ridicat interdicţia de părăsire a ţării pentru șase luni impusă împotriva liderului opozitiei Boris Nemţov. Potrivit autorităţilor ruse decizia iniţială ar fi fost, „prematură”. In cursul dimineţii, Parlamentul European a adoptat o rezoluţie în care cere ridicarea acestei sancţiuni împotriva lui Boris Nemţov, iar Rusiei să organizeze alegeri libere si democratice, permițînd înregistrarea tuturor partidelor politice ale opozitiei.

NATO recunoaște că într-un raid aerian din Afganistan au fost uciși și civili

Alianţa Nord Atlantică a anunțat că în raidul din aceasta săptămînă, din Afganistan, din provincia Khost, au fost omoriţi mai multi insurgenţi dar şi civili. Potrivit autorităţilor afgane 11 civili afgani au fost omoriţi. Sute de oameni au protestat ieri faţă de moartea civilor ca urmare acţiunilor de aviaţie ale trupelor NATO.

Autoritățile de la Belgrad cer Națiunilor Unite să demareze o anchetă pe tema traficului cu organe prelevate de la prizonieri sîrbi în timpul războiului din 1999

Autorităţile de la Belgrad au cerut Naţiunilor Unite să investigheze de urgenţă acuzaţiile potrivit cărora rebeli kosovari ar fi traficat organe prelevate de la prizonierii sirbi în timpul razboiului din 1999. Statele Unite, Marea Britanie şi Franţa au sugerat că misiunea europeana de justiţie din Kosovo ar trebui să întreprindă această investigaţie. EULEX a anunţat că a deschis o investigaţie preliminară în legătură cu cazul.

Procuratura germană a formulat capetele de acuzare împotriva kosovarului care a ucis la 2 martie doi militari americani la Frankfurt

Procurorii germani au anunţat că împotriva kosovarului Arid Uka, de 21 de ani, care a ucis într-un atac, la 2 martie, doi piloţi americani la o baza militară din apropiere de Frankfurt au fost formulate două capete de acuzare pentru omucidere și trei de tentativă de ucidere.
Potrivit Procuraturii, tînărul, care a crescut în Germania, a declarat imediat după arestare că i-a omorit pe cei doi militari din cauza prezenţei americane in Afganistan. Actul de acuzare vorbeste despre radicalizarea opiniilor sale ca urmare a propagadei jihadiste pe internet. Dacă va fi găsit vinovat, Arid Uka riscă să fie condamnat la închisoare pe viaţă.

Facebook a ajuns la 750 de milioane de utilizatori

Reţeaua de socializare pe internet Facebook a ajuns la 750 de milioane de utilizatori, după semnarea unui contract cu Skype, pentru conversaţii video în direct. O cincime dintre cei care folosesc Facebok sunt din America. In Indonezia sunt aproape 40 de milioane de utilizatori ai Facebook, iar in Marea Britanie, India şi Turcia câte 30 de milioane.

Tbilisi: patru fotoreporteri au fost arestaţi sub acuzaţia de spionaj „în favoarea unei puteri străine”

Oficialităţi georgiene au anunţat că au arestat sub acuzaţia de spionaj „în favoarea unei puteri străine”, patru fotojurnalişti. Cei patru fotoreporteri sunt Zurab Kurtsikidze, fotograf la agenţia europeana Press Photo Agencz, Irakli Gedenidze, fotograf al preşedintelui Georgiei Mikail Saakashvili împreună cu soţia sa Nina şi fotograful liber profesionist Giorgi Adbaladze. Un alt fotograf al agenţiei Associated Press arestat şi el noaptea trecută a fost eliberat fără a i se aduce vreo învinuire oficială. Despre cei patru aflaţi încă în arest, adjunctul ministrului de interne de la Tbilisi a spus că împotriva lor „vor fi aduse învinuiri extrem de grave”, dar nu a numit ţara pentru aceştia se presupune că ar spiona.

Liderul opoziției ruse Boris Nemţov: Interdicţia de a părări ţara este o răzbunare a lui Purin

Liderul opoziției ruse Boris Nemţov, aflat la Strasbourg a anunţat că se va întoarce în ţară, deşi împotriva sa s-a emis interdicţia de părăsire a ţări pentru o perioadă de 6 luni. Domnul Nemţov a spus că a aflat despre aceasta interdicţie ieri seară de la avocatul său şi consideră această decizie drept, citam „o răzbunare” a premierului Vladimir Putin pentru că este co-preşedintele partidului de opoziţie PARNAS, Partidul Libertării Poporului, partid a cărui înregistrare oficială a fost interzisă luna trecută. Parlamentul European a votat în cursul dimineţii o rezoluţie în care condamna decizia autorităţile ruse faţă de politicianul Boris Nemţov şi cere ridicarea imediată a interdicţiei de călătorie.

Moscova critică rezoluţia Parlamentului European care ceruse garantarea alegerilor libere în Rusia şi înregistrarea partidului Opoziţiei - PARNAS

Ministerul rus de externe a criticat decizia Parlamentului European de a vota în favoarea unei rezoluţii în care se cere garantarea alegerilor libere şi ridicarea interdicţiei de înregistrare a partidului de opoziției PARNAS, Partidul Libertăţii Poporului. Ministerul rus de externe califică rezoluţia parlamentului de la Strasbourg de astăzi drept o încercare de amestec în „treburile interne” ale Rusiei.

Mii de oameni protestează la Kiev împotriva majorării vârstei de pensionare, cerute de FMI

Mii de protestatari s-au adunat astăzi în faţa parlamentului de la Kiev, cerînd să se renunţe la propunerea de reformă a pensiilor, care se află în dezbaterea deputaților, astăzi fiind ultima zi de dezbateri. Potrivit noii legi, vîrsta de pensionare pentru femei va creşte de la 55 de ani la 60 de ani. Reforma pensiilor este una din cerinţele cele mai importante ale Fondului Monetar Internaţional pentru a elibera o nouă tranşă din împrumutul de 15 miliarde de dolari promis Ucrainei. FMI a suspendat acordarea banilor pînă la votarea legii.

Georgia liberalizează Legea cultelor, permitînd oricărui grup religios minoritar să acţioneze legal în ţară

Georgia a amendat Legea cultelor, permițînd ca orice grup religios minoritar să poată să acţioneze legal în ţară. Decizia Parlamentului a fost publicată ieri în Monitorul oficial. Biserica Ortodoxă Georgiană a criticat amendarea legii, spunînd că „este atît împotriva Bisericii, cît şi împotriva ţării”.

Liderul PD Marian Lupu, pesimist faţă semnarea acordului AIE privind alianţele locale

Preşedintele Partidului Democrat din Moldova, Marian Lupu s-a declarat pesimist în legătură cu şansele de a se semna un acord de formare a unor alianţe locale între cele 3 componente ale Alianţei pentru Integrare Europeană. În opinia sa un anume partid ar bloca întregul proces, dar domnul Lupu nu a numit acest partid.

Primarul Chişinăului va conduce consiliul municipal, potrivit modificărilor legislative votate de Parlament

Deputaţii au aprobat astăzi modificările la legea administraţiei publice locale prin care se exclude funcţia de preşedinte al Consiliului Municipal Chişinău, primarul fiind cel care, potrivit amendamentului, va conduce organul consultativ al administraţiei locale. În Consiliul Municipal Chişinău majoritatea o deţin membrii opoziţiei comuniste cu 26 de mandate, iar Alianţa pentru Integrare Europeana are 25 de mandate. Liberalii au precizat astăzi în parlament că nu ei au înaintat această propunere legislativă şi că ea datează din 2006, fiind atunci propusă de PCRM.

Parlamentul mai demite un judecător de la Curtea Supremă de Justiţie, la o zi după demiterea preşedintelui CSJ

Parlamentul de la Chişinău l-a eliberat din funcţie astăzi pe Andrei Plămădeală de la Curtea Supremă de Justiţie. Majoritatea deputaţilor au votat pentru demiterea acestui judecător. Marţi, parlamentul l-a demis şi pe preşedintele Curţii Supreme de justiţie, Ion Muruianu.

Curtea Constituţională: Serafim Urechean rămâne în fruntea Curţii de Conturi

Curtea Constituţională a decis că numirea lui Serafim Urechean în funcţia de preşedinte al Curţii de Conturi, în luna aprilie a acestui an este constituţională, respingînd astfel o sesizare a Partidului Comuniştilor din republica Moldova. PCRM a susţinut că domnul Urechean nu are studii economice de specialitate aşa cum prevede legea şi a deţinut în ultimii 2 ani funcţii politice. Argumentele comuniştilor au fost respinse de Curtea Constituţională.

Igor Dodon spune că va continua să conteste le căi legale victoria lui Dorin Chirtoacă

Învinsul alegerilor pentru postul de primar al capitalei, comunistul Igor Dodon, a spus că va continua să conteste pe căi civilizate rezultatul turului al doilea, de la 19 iunie, câştigat de liberalul Dorin Chirtoacă. Igor Dodon avertizează că partidul său va apăra în continuare „opţiunea politică a chişinăuenilor... fără a utiliza scenarii proprii liberalilor şi democraţilor, cum ar fi organizarea de violenţe, de tipul celor din 7 aprilie (2009)”.

Parlamentul a desfiinţat postul de preşedinte al Consiliului Municipal Chişinău

Majoritatea parlamentară a desfiinţat astăzi postul de preşedinte al Consiliului Municipal Chişinău, spunând că el este lipsit de eficienţă şi provoacă numai tensiuni politice. Votul de astăzi a avut loc în absenţa opoziţiei comuniste, care boicotează lucrările parlamentului în semn de protest faţă de ceea ce consideră a fi falsificarea alegerilor locale de luna trecută. Info-Prim aminteşte că postul desfiinţat astăzi a fost creat în 2007, primul lui ocupant fiind liderul liberal Mihai Ghimpu. Înaintea votului din parlament, comuniştii au avertizat că desfiinţarea postului de preşedinte al consiliului municipal, din iniţiativa liberalilor, semnalează dorinţa coaliţiei de guvernământ de a-şi consolida în mod incorect puterea în capitală.

Premierul Vlad Filat prelungeşte până marţea viitoare „consultările” cu societatea

Premierul Vlad Filat a anunţat că va prelungi până marţea viitoare aşa-numitele „consultări” cu societatea, pentru că noi şi noi grupuri şi-ar fi exprimat dorinţa să participe. Apoi, la 12 iulie, premierul ar urma să se adreseze cetăţenilor pentru a-i informa ce concluzii a tras din dialogul început la 4 iulie. Filat şi-a lansat campania de consultări săptămâna trecută, spunând că ea ar avea rostul de a reduce tensiunile provocate în societate de actul guvernării. Tot atunci premierul liberal-democrat a promis că nu va mai răspunde atacurilor din partea unor politicieni, „oricât vor fi ele de murdare”.

„Transparency International” sugerează că Republica Moldova este una din cele mai corupte ţări europene

Un raport al organizaţiei „Transparency International” sugerează că Republica Moldova este una din cele mai corupte ţări europene, aflându-se la scară globală pe locul 105, împreună cu state ca Algeria, Argentina, Kazahstan şi Senegal. Potrivit clasamentului percepţiei corupţiei, cele mai puţin corupte ţări din lume sunt Danemarca, Noua Zeelandă şi Singapore. Vecina de la vest a Moldovei, România, este clasată pe locul 69, iar cea de la est, Ucraina, pe locul 134. „Transparency International” sugerează că statele cele mai corupte din lume sunt Irak, Afganistan, Mianmar şi Somalia.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG