Linkuri accesibilitate

Ştiri

Premierul Vlad Filat participă în această seară la un meci de fotbal la Tiraspol, unde ar fi urmat să discute cu liderul transnistrean Igor Smirnov

Purtătorul de cuvânt al premierului Vlad Filat a confirmat pentru Europa Liberă că şeful executivului se află în această seară la Tiraspol, unde urmăreşte meciul de fotbal dintre Dacia Chişinău şi Iskra Stali Râbniţa, început la ora 19 pe stadionul Sheriff. Surse apropiate primului ministru spun că Filat urmează să aibă o întrevedere neoficială în tribune cu liderul de la Tiraspol, Igor Smirnov. Două întâlniri asemănătoare au avut loc anul trecut.

Mihai Ghimpu îl contrazice pe Marian Lupu care a spus că AIE se poate destrăma

Liderul liberal Mihai Ghimpu s-a declarat convins că alianţa majoritară va rezista, în ciuda disensiunilor interne, dar a spus că politicienii au nevoie de un concediu după epuizantele alegeri locale. Ghimpu l-a contrazis pe speakerul democrat, Marian Lupu care a declarat că alianţa se poate destrăma, bănuindu-şi colegii liberali-democraţi că ar pregăti o coaliţie nou la nivel central cu opoziţia comunistă. Lupu a făcut declaraţia după şedinţa Parlamentului, pe fundalul negocierilor dificile între PLDM, PD şi PL de a se coaliza în consiliile raionale după alegerile locale de luna trecută. La rândul său, PLDM-ul premierului Vlad Filat îi acuză pe democraţi de lipsă de fairplay la Nisporeni unde au ales cu forţe proprii preşedintele raionului, rupând consilieri din fracţiunea liberal-democraţilor şi comuniştilor.

Cel puţin 53 de oameni sunt consideraţi morţi în urma prăbuşirii unui avion cu 112 persoane la bord în Congo

Cel puţin 53 de oameni sunt consideraţi morţi în urma prăbuşirii unui avion cu 112 persoane la bord în Congo, la încercarea să aterizeze în condiţii meteo nefavorabile pe aeroportul Kisangani. Echipele de salvare spun că au reuşit să scoată 40 de supravieţuitori din epava aeronavei, prăbuşită pe timp de ploaie la 200 de metri de pista de aterizare. Avionul Boeing 727 aparţinea companiei aeriene Hewa Bora interzisă în Uniunea Europeană din cauza nesiguranţei ei.

O nouă tentativă eşuată, a opta la număr, de a depăşi criză politică din Belgia

O nouă tentativă, a opta la număr de a depăşi îndelungata criză politică din Belgia a eşuat astăzi, când Elio Di Rupo, principalul politician belgian de limbă franceză i-a cerut regelui Albert II să-l elibereze de sarcina de a crea nou guvern. Cererea a urmat respingerii unui pachet de reforme de către liderul principalei formaţiuni flamande Bart De Wever, care a spus că propunerea premierului desemnat prevedea „prea puţină autonomie” pentru regiunile Belgiei. Disensiunile dintre regiunile valonă şi flamandă ale Belgiei împiedică formarea noului guvern de mai mult de un an, după alegerile din iunie 2010.

Marian Lupu va face sâmbătă o vizită în Ucraina, la invitaţia lui Victor Ianukovici

Preşedintele interimar Marian Lupu va călători sâmbătă în Ucraina într-o vizită de lucru la invitaţia liderului ucrainean, Victor Ianukovici. Presa moldoveană speculează că cei doi ar avea pe agendă semnarea unor noi documente privitoare la porţiunea de şosea de câţiva kilometri din regiunea satului moldovean Palanca, cedată în folosinţă de Moldova Ucrainei. Vizita lui Marian Lupu a fost anunţată în urma discuţiilor pe care le-a purtat joi la Chişinău cu ministrul ucrainean de externe, Konstantin Grişcenko.

Comisia Naţională de Examene a aplicat sancţiuni aspre unui număr de 11 preşedinţi de centre de bacalaureat

Comisia Naţională de Examene a aplicat sancţiuni aspre unui număr de 11 preşedinţi de centre de bacalaureat, care ar fi permis liceenilor să intervină post factum pentru a-şi corecta lucrările şi obţine note mărite. Ministrul Educaţiei, Mihail Şleahtitchi a declarat că cei 11 conduceau centre de bacalaureat din Chişinău şi din nouă raioane. Majoritatea au primi mustrări aspre şi sancţiuni care le interzic să mai ocupe funcţii de conducere în următorii de la 3 la 5 ani. Aproape 6000 de elevi din cei 31 de mii care au susţinut sesiunea de bacalaureat 2011, au luat note negative.

În Bosnia a început un marş de comemorare a masacrului din 1995 la Srebrenica

Aproximativ 7 mii de oameni au început astăzi un marş în Bosnia pentru a comemora masacrul din 1995 la Srebrenica, unde forţele sârbilor bosniaci au ucis 8 mii de bărbaţi şi băieţi musulmani, cea mai mare atrocitate din Europa postbelică. În următoarele trei zile, participanţii vor parcurge distanţa dintre oraşele Sapna şi Srebrenica, printre ei numărându-se foşti membri ai misiunii olandeze de menţinere a păcii care nu au reuşit să împiedice masacrul.

40 de oameni au supravieţuit prăbuşirii unui avion cu 112 pasageri în Congo

Un avion cu 112 oameni la bord s-a prăbuşit astăzi în Congo la încercarea să aterizeze în condiţii meteo nefavorabile pe aeroportul Kisangani. Echipele de salvare spun că au reuşit să scoată 40 de supravieţuitori din epava aeronavei, prăbuşită pe timp de ploaie la 200 de metri de pista de aterizare.

Pakistan: Masare de trupe în Karachi, după patru zile de violenţe politice, soldate cu zeci de morţi şi răniţi

Pakistanul a dat ordin ca o mie de militari adiţionali să fie dislocaţi în oraşul sudic Karachi cu ordinul de folosire a gloanţelor de luptă după ce 65 de oameni au fost ucişi, iar 150 răniţi în patru zile de violenţe politice. Tulburările sunt puse pe seama a două partide – mişcarea dominantă pe plan local Muttahida Qaumi care reprezintă pakistanezii imigraţi din India şi Partidul naţional Awami reprezentând etnicii paştun din nord-vest. Ambasadorul american în Pakistan şi-a exprimat îngrijorarea faţă de escaladarea instabilităţii în capitala financiară pakistaneză de la Marea Arabă, al cărei port este folosit de Statele Unite pentru livrarea proviziilor către forţele din Afgansitan.

Guvernul Sudanului a anunţat oficial că recunoaşte noua republică Sudanul de Sud

Guvernul Sudanului a anunţat oficial că recunoaşte noua republică Sudanul de Sud, care va deveni mâine cea mai nouă ţară de pe glob. Într-o declaraţie difuzată la televiziunea de stat, ministrul sudanez pentru afaceri prezidenţiale, Hassan Saleh a spus că ţara sa recunoaşte Sudanul de Sud începân cu 9 iulie. Partea sudică a Sudanului va deveni independentă după miezul nopţii, conform unui acord de pace din 2005 care a pus capăt unui război civil îndelungat.

Ultima navetă americană NASA care va zbura în cosmos a decolat astăzi din Florida

Ultima navetă americană NASA care va zbura în cosmos a decolat astăzi din Florida. Naveta Atlantis a plecat într-o misiune de 12 zile transportând provizii de pe Staţia Spaţială Internaţională în ultimul zbor înainte de încheierea programului american al navetelor, care a durat 30 de ani. Agenţia spaţială NASA planifică să folosească cele patru miliarde de dolari pe care le folosea anual la întreţinerea şi operarea celor trei navete pentru a construi alte nave cosmice capabile să călătorească dincolo de orbita Pământului.

Rusia: Un activist al opoziţiei, condamnat la doi ani şi jumătate de închisoare pentru că l-a pălmuit pe guvernatorul regiunii Tomsk

Un tribunal din Rusia l-a condamnat la doi ani şi jumătate de închisoare pe un activist al opoziţiei care l-a pălmuit pe guvernatorul regiunii siberiene Tomsk. Serghei Zaikov, găsit vinovat pentru palma aplicată lui Viktor Kress în timp ce acesta îşi rostea un discurs anual, spune că guvernatorul ar fi ordonat anterior atacul în care activistul a fost bătut cu o bâtă de baseball. Inculpatul a mai spus că bunica sa a murit din cauza unui raid al poliţiei în 1999, când Kress era deja guvernator. Membru al grupării liberale Solidarnost şi Forntului Civic Unit, Zaikov fusese condamnat cu suspendare în 1993 pentru un şut în spate aplicat fostului consilier local Stepan Sulakshin.

Curtea de Apel din Bălţi a validat turul doi de scrutin pentru primăria Chişinăului

Curtea de Apel din Bălţi a validat turul doi de scrutin pentru primăria Chişinăului, câştigat de liberalul Dorin Chirtoacă. Instanţa de la Bălţi a respins contestaţia opoziţiei comuniste care a spus că alegerile ar fi fost fraudate şi a cerut alegeri noi. Sentinţa este definitivă. Fostul candidat comunist la primăria capitalei, Igor Donon a spus că instanţa ar fi luat decizia sub presiunea politică a liberalilor, acuzaţie respinsă de preşedintele Curţii de Apel de la Bălţi, Gheorghe Scutelnic. Judecarea cauzei fusese transferată la Bălţi prin decizia Curţii Supreme de Justiţie chiar la cererea comuniştilor, care îşi exprimaseră neîncrederea în echidistanţa judecătorilor de la Chişinău.

Liderul PD Marian Lupu spune că îşi bănuieşte colegii din PLDM că ar pregăti o coaliţie cu comuniştii

Speakerul democrat, Marian Lupu a declarat că îşi bănuieşte colegii liberali-democraţi din alianţa de guvernare că ar pregăti o coaliţie cu opoziţia comunistă la nivel central.
Lupu a făcut declaraţia după şedinţa Parlamentului, pe fundalul negocierilor dificile între PLDM, PD şi PL de a se coaliza în consiliile raionale după alegerile locale de luna trecută. La rândul său, PLDM-ul premierului Vlad Filat îi acuză pe democraţi de lipsă de fairplay la Nisporeni unde au ales cu forţe proprii preşedintele raionului, rupând consilieri din fracţiunea liberal-democraţilor şi comuniştilor.

Vicepremierul Valeriu Lazăr spune că planul de reparaţie a drumurilor pentru acest an ar putea să nu fie îndeplinit

Consiliul de Administrare a Fondului Rutier spune că va cere premierului Vlad Filat şi ministerului de Finanţe eliberarea urgentă a unei sume restante de 65 de milioane de lei pentru reparaţia drumurilor. Întrunit în şedinţă joi seara, Consiliul prezidat de vicepremierul Valeriu Lazăr a spus că alocaţiile au întârziat cu peste 40 de zile şi ameninţă cu ratarea planului de reparaţii pentru acest an, care depind de starea vremii şi trebuie realizate în cursul verii. Administraţia de stat a drumurilor spune că în prima jumătate de an au fost realizate lucrări în sumă de 323 milioane lei şi au fost reparate 5920 km de drumuri naţionale şi locale.

PLDM spune că aşteaptă sprijinul PD şi PL pentru un proiect de lipsire a deputaţilor de imunitate

Partidul Liberal Democrat spune că se află în aşteptarea semnăturilor lipsă din partea colegilor liberali şi democraţi din alianţa de guvernare pentru a depune la Curtea Constituţională spre avizare un proiect de lipsire a deputaţilor de imunitate.
Fiind o promisiune electorală inclusă în programul de guvernare, iniţiativa a fost semnată de 31 de deputaţi liberal-democraţi şi prevede anularea imunităţii parlamentare pentru a uşura tragerea la răspundere a deputaţilor bănuiţi de ilegalităţi.
Liderul liberalilor, Mihai Ghimpu a declarat joi că deputaţii săi sunt gata să o semneze, dar a avertizat că pentru aprobarea acestui amendament constituţional este nevoie de două treimi de voturi în Parlament. Speakerul democrat, Marian Lupu a spus că aşteaptă mai multe explicaţii pe marginea proiectului, înainte de a-şi depune semnătura.

Parlamentul Ucrainei a aprobat majorarea treptată a vârstei de pensionare de la 55 la 60 de ani

Parlamentul Ucrainei a aprobat reforma sistemului de pensii care prevede majorarea treptată a vârstei de pensionare de la 55 la 60 de ani şi cu 10 ani a perioadei obligatorii de contribuţie. Deputaţii au votat pentru reformă în timpul nopţii trecute după o dezbaterea aprinsă de opt ore, cu proteste în faţa Radei Supreme de la Kiev.
Majorarea vârstei de pensionare care mai trebuie promulgată de preşedintele ucrainean este o condiţie a Fondului Monetar Internaţional pentru a debloca programul de împrumut de 15 miliarde de dolari pentru Ucraina, suspendat anul trecut când reforma fusese amânată.

Poliţia de la Londra l-a arestat pe editorul celui mai vâdndut tabloid britanic, închis recent pentru interceptarea telefoanelor

Poliţia de la Londra l-a arestat astăzi pe fostul editor al News of the World, Andy Coulson în legătură cu interceptarea telefoanelor practicată de tabloidul britanic, care a dus la închiderea publicaţiei. Coulson a fost în trecut şef al departamentului de comunicare al premierului britanic, David Cameron, care a cerut astăzi o investigaţie independentă. Premierul spune că scandalul interceptărilor arată că legislaţia în domeniul libertăţii presei nu funcţionează. News of the World va publica duminică ultima sa ediţie în cei 168 de ani de existenţă, în urma dezvăluirii că ar fi spart telefonul unei fete asasinate şi a familiilor unor militari morţi pentru obţinerea materialelor de senzaţie şi că ar fi plătit poliţia pentru informaţii. Fiind singurul tabloid britanic care apare duminica el aparţinea lui Rupert Murdoch şi era cel mai vândut ziar din Marea Britanie.

Protestele de la Hama împotriva regimului condus de preşedintele Bashar al-Assad continuă, în ciuda represaliilor

Zeci de mii de sirieni purtând ramuri de măslin au împânzit astăzi oraşul Hama pentru a cere demisia regimului condus de preşedintele Bashar al-Assad.
Noua demonstraţie a avut loc după represaliile care au urmat celei de vinerea trecută, când 300 de mii de sirieni au transformat oraşul Hama în centrul revoltei antiprezidenţiale începute în luna martie. În 1982, Hama a fost scena unei intervenţii brutale împotriva protestatarilor faţă de fostul preşedinte sirian, tatăl celui actual.
Regimul sirian a acuzat între timp Statele Unite de „amestec” în treburile interne, după ce ambasadorul american a călătorit la Hama şi s-a întâlnit cu zeci de protestatari. Franţa a dezvăluit astăzi că şi ambasadorul francez a călătorit joi în oraşul din centrul Siriei.

Mii de egipteni au cerut înfăptuirea justiţiei pentru victimele fostului preşedinte Hosni Mubarak

Mii de egipteni au ieşit pe străzi astăzi pentru a cere înfăptuirea justiţiei pentru victimele fostului preşedinte, Hosni Mubarak. Protestatarii au cerut ca liderii militari aflaţi la conducerea ţării după răsturnarea lui Mubarak anul acesta să stabilească un plan limpede de tranziţie la democraţie. Demonstraţia la scară naţională are loc după escaladarea nemulţumirilor în ultimele săptămâni faţă de aparenta opoziţie a liderilor militari faţă de judecarea foştilor demnitari egipteni acuzaţi de uciderea a 900 de protestatari în timpul revoltei anti- Mubarak.

Israelul a înăsprit securitatea la aeroport înaintea unui protest pro-palestinian

Numeroşi activişti pro-palestinieni în drum spre Israel au fost opriţi astăzi la aeroporturi din Europa, iar doi activişti americani au primit interdicţie de a intra în ţară după aterizarea la aeroportul din Tel Aviv. Israelul a înăsprit securitatea la aeroport înaintea unui protest pro-palestinian planificat pentru astăzi de-a lungul aşa numitei linii verzi care îl separă de Cisiordania. Poliţia spune că, la cererea sa, mai multe companii aeriene au refuzat transportarea a 200 de potenţiali protestatari spre Tel Aviv.

Curtea de Apel a validat rezultatele turului al 2-lea de scrutin și implicit victoria lui Dorin Chirtoacă, primar al Chișinăului

Curtea de Apel din Bălţi a validat turul doi de scrutin pentru primăria Chişinăului, câştigat de liberalul Dorin Chirtoacă.
Instanţa de la Bălţi a respins contestaţia opoziţiei comuniste care a spus că alegerile ar fi fost fraudate şi a cerut alegeri noi. Decizia este definitivă.
Judecarea cauzei fusese transferată la Bălţi prin decizia Curţii Supreme de Justiţie la cererea comuniştilor, care îşi exprimaseră neîncrederea în echidistanţa judecătorilor de la Chişinău.

Parlamentul prelungește termenul de circulație al mașinilor cu numere străine, înregistrate înainte de 4 aprilie, pînă la 1 ianuarie 2012

Proprietarii maşinilor cu numere străine intrate în ţară până la 4 aprilie vor mai putea circula cu ele încă o jumătate de an, dar nu este limpede cum anume vor putea să intre în legalitate după acea dată. Potrivit Infoprim, Parlamentul a aprobat astăzi în două lecturi o nouă lege care prevede ca termenul până la care mai pot circula maşinile cu numere străine să fie prelungit până la 1 ianuarie 2012.
Dar mai mulţi deputaţi din alianţa de guvernământ au observat în timpul dezaberilor că executivul ar trebui să găsească o soluţie concretă a problemei, nu doar să amâne rezolvarea ei. Deputatul liberal Gheorghe Brega a spus că după 1 ianuarie oamenii vor fi nevoiţi să dea foc maşinilor său să le înregistreze în regiunea transnistreană.
Potrivit actualei legislaţii, maşinile introduse în ţară în regim de plasare temporară, fără plata taxei de import, se pot folosi în Moldova cel mult 90 de zile pe parcursul unui an.

Premierul Vlad Filat va asista astăzi la un meci de fotbal la Tiraspol

Purtătorul de cuvânt al premierului Vlad Filat a spus că şeful executivului va merge diseară la Tiraspol pentru a asista la meciul de fotbal dintre Dacia Chişinău şi Iskra Stali Râbniţa, programat pentru ora 19.00 pe stadionul Sheriff.
Presa de la Chişinău aminteşte că Filat a asistat anul trecut la două meciuri de fotbal în regiunea transnistreană. La întoarcerea de la unul dintre ele a dat de înţeles că a avut discuţii cu liderul de la Tiraspol, Igor Smirnov.

Urmărirea unui bărbat suspectat de uciderea a șapte persoane în statul Michigan s-a încheiat cu sinuciderea acestuia

Un bărbat suspectat de uciderea a şapte persoane în statul american Michigan s-a sinucis într-o casă unde ţinea două persoane ostateci. Ofiţerul de poliţie Kevin Belk a spus că ostatecii au fost eliberaţi nevătămaţi.
Urmărirea lui Rodrick Shonte Dantzler, de 34 de ani, a început după ce poliţiştii au găsit patru morţi într-o casă din Grand Rapids şi alţi trei într-o casă dintr-o localitate apropiată. Un şef al poliţiei locale spune că printre victime se numără doi copii. Alte două persoane au fost rănite uşor când suspectul a deschis focul din maşina cu care fugea de poliţişti.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG