Linkuri accesibilitate

Ştiri

Cei doi consilieri raionali care au votat alături de comuniști la Anenii Noi au fost excluși din PD

Partidul Democrat i-a exclus din rândurile sale pe doi consilieri raionali care au votat azi la Anenii Noi alături de opoziţia comunistă pentru alegerea unui preşedinte de raion comunist. Vicepreşedintele PD, Igor Corman a spus că, în ciuda celor întâmplate, democraţii doresc semnarea unui acord de coalizare la nivel local cu partenerii de guvernare PLDM şi PL şi că cei doi consilieri democraţi au fost probabil mituiţi: „Nu excludem că a fost un act de corupere din partea Partidului Comuniştilor”.
Liberal democraţii premierului Vlad Filat, acuzaţi de democraţi în ultimele zile de intenţia de a face coaliţii locale cu opoziţia comunistă, au răspuns astăzi cu aceeaşi monedă. Într-o declaraţie de presă, PLDM spune că evenimentele de la Anenii Noi urmează o tendinţă începută de democraţi la Nisporeni şi le dă de bănuit că PD ar dori să reformeze şi alianţa de guvernare la nivel central.

Leon Panetta, noul ministru american al apărării întreprinde o vizită neanunțată în Afganistan

Noul ministru american al apărării, Leon Panetta a declarat că „înfrângerea strategică” a reţelei teroriste al-Qaeda nu este departe. Vorbindu-le jurnaliştilor astăzi la Kabul în timpul unei vizite neanunţate în Afganistan, Panetta a spus că, după uciderea lui Osama bin Laden, Statele Unite şi-au îndreptat atenţia spre alţi lideri cheie din al-Qaeda descoperiţi în Pakistan şi Yemen.
Panetta, care a devenit ministru la 1 iulie, are pe agendă convorbiri cu liderul afgan Hamid Karzai înainte ca forţele afgane să înceapă săptămâna viitoare a prelua controlul în unele regiuni ale ţării de la forţele NATO.

Premierul Filat i-a cerut lui Igor Smirnov, la întîlnirea lor de la Tiraspol, eliberarea lui Ilie Cazac și a discutat problemele reglementării conflictului transnistrean

Premierului Vlad Filat s-a întâlnit vineri seara la Tiraspol cu liderul transnistrean Igor Smirnov în tribunele stadionului Sheriff la meciul de fotbal între Dacia Chişinău şi Iskra Stali Râbniţa. Filat a declarat postului Publika TV că a discutat cu Smirnov „mai multe probleme care ţin de reglementarea conflictului transnistrean” şi că „în luna septembrie urmează să se reia negocierile în formatul 5+2” pe tema Transnistriei.
Primul ministru mai spune că i-a cerut liderului transnistrean eliberarea lui Ilie Cazac, agentul fiscal aflat în detenţie în stânga Nistrului de mai mult de un an, fiind condamnat pentru spionaj în favoarea Chişinăului. Filat şi Smirnov au mai avut două întâlniri asemănătoare în 2010.

Președintele Marian Lupu participă la aniversarea lui Victor Ianukovici în Crimeea

Preşedintele interimar Marian Lupu călătoreşte astăzi în Ucraina pentru a participa, în Crimea, la sărbătorirea zilei de naştere a liderului ucrainean, Victor Ianukovici care împlineşte 61 de ani. Lupu a spus că îi va dărui lui Ianukovici o carte şi că îi va cere la rândul său ca Ucraina să elimine obligativitatea ca cetăţenii moldoveni să prezinte la graniţă dovada deținerii a 1200 de euro la intrarea în ţara vecină. Această măsură prevăzută de o hotărâre a guvernului ucrainean este suspendată, dar nu a fost anulată definitiv.

Președintele Curții de Apel de la Bălți a respins acuzațiile lui Igor Dodon după validarea alegerii lui Dorin Chirtoacă ca primar

Curtea de Apel Bălţi a validat, printr-o decizie definitivă, vineri, mandatul de primar la Chişinău al liberalului Dorin Chirtoacă. Instanţa de la Bălţi a respins contestaţia opoziţiei comuniste care ceruse anularea alegerilor din 19 iunie pentru că ar fi fost fraudate.
Fostul candidat comunist la primăria capitalei, Igor Donon a spus că decizia de vineri ar fi fost luată sub presiune, dar preşedintele Curţii de Apel Bălţi, Gheorghe Scutelnic a respins acuzaţiile. Judecarea cauzei fusese transferată la Bălţi prin decizia Curţii Supreme de Justiţie chiar la cererea comuniştilor, care îşi exprimaseră neîncrederea în echidistanţa judecătorilor de la Chişinău.

In două localități consilierii locali PD și PLDM s-au aliat cu cei comuniști pentru alegerea președinților de raion

În lipsa unui acord de coalizare la nivel local între partidele guvernării, consilierii din teritoriu ai PD şi PLDM s-au aliat ad hoc cu opoziţia comunistă în cel puţin două raioane.
Potrivit relatărilor de presă, doi consilieri ai PD din Anenii Noi au votat astăzi împreună cu opoziţia comunistă pentru a-l alege preşedinte de raion pe comunistul Vladimir Vizdoagă. La Sângerei, consilierii orăşeneşti ai PLDM au votat împreună cu cei comunişti pentru alegerea viceprimarului şi şefilor de comisii din consiliul local.
Liderii PLDM, PD şi PL negociază fără rezultat de mai mult de o săptămână combinarea forţelor la nivel local pentru a alege preşedinţii de raioane în urma alegerilor de luna trecută.

FMI anunță plata către Grecia a unei noi tranșe din ajutoare financiare aprobate de UE

Fondul Monetar Internaţional spune că a eliberat Greciei noua tranşă 3,2 miliarde de euro din pachetul de ajutoare comune cu Uniunea Europeană. Noua şefă a FMI, Christine Lagarde a declarat că pachetul de ajutoare pentru ţara îndatorată „aduce rezultate importante” şi că Atena face progrese în direcţia reformării economiei şi sistemului fiscal. FMI a mai estimat că economia Greciei îşi va relua creşterea în prima jumătate a anului viitor.
Noua tranşă de ajutoare face parte din împrumutul salvator pentru Grecia în valoare de 110 miliarde de euro eşalonat pe trei ani şi previne intrarea ţării în incapacitate de plată.

Fotoreporterii arestați în Georgia au fost puși sub acuzare pentru spionaj în favoarea Rusiei

Ministerul georgian de interne i-a pus sub acuzare pentru spionaj în favoarea Rusiei pe trei din cei patru fotografi reţinuţi joi şi a eliberat-o din detenţie pe soţia unuia dintre ei, de asemenea fotografă. Într-o declaraţie difuzată azi, ministerul susţine că fotograful agenţiei European Pressphoto, Zurab Kurtsikidze a trimis serviciilor de informaţii ale armatei ruse imagini filmate de ceilalţi doi inculpaţi, Irakli Gedenidze, fotograful personal al preşedintelui Mikhail Saakashvili şi Georgy Abaladze, fotograf angajat prin contract la Ministerul georgian de externe. Soţia fotografului prezidenţial, Natia Gedenidze a fost eliberată.

Sudanul de Sud își serbează independența

Mii de oameni au dansat noaptea trecută pe străzile oraşelor din Sudanul de Sud, în primele ore ale independenţei noii lor ţări. Republica Sudanului de Sud a devenit la miezul nopţii trecute cea mai tânără ţară de pe planetă, ca urmarea a acordului de pace cu Nordul din 2005 care a pus capăt unui îndelungat război civil. Proclamarea independenţei a fost sprijinită de sud-sudanezi la referendum în ianuarie anul acesta.
Guvernul nord-sudanez de la Khartoum a fost primul care a recunoscut încă de vineri independenţa noului stat, dar recunoaşterea nu a spulberat în întregime temerile unor noi tensiuni, inclusiv asupra partajării teritoriului şi resurselor de petrol.

Ambasadorul Siriei la Washington convocat la Departamentul de Stat pentru a i se exprima îngrijorarea față de acțiuni ale personalului ambasadei

Departamentul de stat american l-a convocat pe ambasadorul sirian la Washington pentru a-i înainta o notă de îngrijorare în legătură cu filmarea de către angajaţii ambasadei a protestatarilor din Statele Unite faţă de regimul sirian.
Cu o zi mai devreme, guvernul sirian acuzase Statele Unite de „amestec” în treburile Siriei după ce ambasadorul american vizitase oraşul Hama, centrul demonstraţiilor împotriva preşedintelui Bashar al-Assad, unde s-a întâlnit cu protestatarii.
Departamentul de Stat spune că autorităţile siriene fuseseră informate din timp despre vizita ambasadorului Robert Ford la Hama şi că este „îngrijorat” de criticile care au urmat.

Văduva președintelui american Gerald Ford a încetat din viață la 93 de ani

Fosta primă doamnă a Statelor Unite, Betty Ford s-a stins din viaţă la 93 de ani. Văduvă a preşedintelui Gerald Ford decedat în 2006, ea fusese considerată drept una dintre cele mai vizibile prime doamne din istoria Statelor Unite.
Betty Ford este autoarea unei campanii împotriva cancerului mamar şi apărătoare a drepturilor femeilor. A ajutat la crearea în 1982 a renumitului centru Betty Ford pentru reabilitarea dependenţilor de alcool şi droguri la Rancho Mirage în California, unde au fost trataţi zeci de mii de oameni.

Un fost redactor al „News of the World” arestat sub acuzație de corupție a fost eliberat pe cauțiune la Londra

Un fost redactor al tabloidului britanic „News of the World”, Andy Coulson a fost eliberat pe cauţiune după interogatoriu de poliţia de la Londra, care îl suspectează de mituirea poliţiştilor pentru obţinerea informaţiilor. Fost şef de comunicare al premierului britanic, David Cameron, Coulson a petrecut 9 ore în detenţie. Alte două persoane reţinute de poliţie în acest caz rămân în arest.
„News of the World”, cel mai vândut tabloid britanic, va publica duminică ultima sa ediţie în 168 de ani de existenţă după ce s-a aflat că a interceptat telefoanele unor celebrităţi şi oameni simpli pentru a obţine materiale pentru articole de senzaţie.

Premierul Vlad Filat participă în această seară la un meci de fotbal la Tiraspol, unde ar fi urmat să discute cu liderul transnistrean Igor Smirnov

Purtătorul de cuvânt al premierului Vlad Filat a confirmat pentru Europa Liberă că şeful executivului se află în această seară la Tiraspol, unde urmăreşte meciul de fotbal dintre Dacia Chişinău şi Iskra Stali Râbniţa, început la ora 19 pe stadionul Sheriff. Surse apropiate primului ministru spun că Filat urmează să aibă o întrevedere neoficială în tribune cu liderul de la Tiraspol, Igor Smirnov. Două întâlniri asemănătoare au avut loc anul trecut.

Mihai Ghimpu îl contrazice pe Marian Lupu care a spus că AIE se poate destrăma

Liderul liberal Mihai Ghimpu s-a declarat convins că alianţa majoritară va rezista, în ciuda disensiunilor interne, dar a spus că politicienii au nevoie de un concediu după epuizantele alegeri locale. Ghimpu l-a contrazis pe speakerul democrat, Marian Lupu care a declarat că alianţa se poate destrăma, bănuindu-şi colegii liberali-democraţi că ar pregăti o coaliţie nou la nivel central cu opoziţia comunistă. Lupu a făcut declaraţia după şedinţa Parlamentului, pe fundalul negocierilor dificile între PLDM, PD şi PL de a se coaliza în consiliile raionale după alegerile locale de luna trecută. La rândul său, PLDM-ul premierului Vlad Filat îi acuză pe democraţi de lipsă de fairplay la Nisporeni unde au ales cu forţe proprii preşedintele raionului, rupând consilieri din fracţiunea liberal-democraţilor şi comuniştilor.

Cel puţin 53 de oameni sunt consideraţi morţi în urma prăbuşirii unui avion cu 112 persoane la bord în Congo

Cel puţin 53 de oameni sunt consideraţi morţi în urma prăbuşirii unui avion cu 112 persoane la bord în Congo, la încercarea să aterizeze în condiţii meteo nefavorabile pe aeroportul Kisangani. Echipele de salvare spun că au reuşit să scoată 40 de supravieţuitori din epava aeronavei, prăbuşită pe timp de ploaie la 200 de metri de pista de aterizare. Avionul Boeing 727 aparţinea companiei aeriene Hewa Bora interzisă în Uniunea Europeană din cauza nesiguranţei ei.

O nouă tentativă eşuată, a opta la număr, de a depăşi criză politică din Belgia

O nouă tentativă, a opta la număr de a depăşi îndelungata criză politică din Belgia a eşuat astăzi, când Elio Di Rupo, principalul politician belgian de limbă franceză i-a cerut regelui Albert II să-l elibereze de sarcina de a crea nou guvern. Cererea a urmat respingerii unui pachet de reforme de către liderul principalei formaţiuni flamande Bart De Wever, care a spus că propunerea premierului desemnat prevedea „prea puţină autonomie” pentru regiunile Belgiei. Disensiunile dintre regiunile valonă şi flamandă ale Belgiei împiedică formarea noului guvern de mai mult de un an, după alegerile din iunie 2010.

Marian Lupu va face sâmbătă o vizită în Ucraina, la invitaţia lui Victor Ianukovici

Preşedintele interimar Marian Lupu va călători sâmbătă în Ucraina într-o vizită de lucru la invitaţia liderului ucrainean, Victor Ianukovici. Presa moldoveană speculează că cei doi ar avea pe agendă semnarea unor noi documente privitoare la porţiunea de şosea de câţiva kilometri din regiunea satului moldovean Palanca, cedată în folosinţă de Moldova Ucrainei. Vizita lui Marian Lupu a fost anunţată în urma discuţiilor pe care le-a purtat joi la Chişinău cu ministrul ucrainean de externe, Konstantin Grişcenko.

Comisia Naţională de Examene a aplicat sancţiuni aspre unui număr de 11 preşedinţi de centre de bacalaureat

Comisia Naţională de Examene a aplicat sancţiuni aspre unui număr de 11 preşedinţi de centre de bacalaureat, care ar fi permis liceenilor să intervină post factum pentru a-şi corecta lucrările şi obţine note mărite. Ministrul Educaţiei, Mihail Şleahtitchi a declarat că cei 11 conduceau centre de bacalaureat din Chişinău şi din nouă raioane. Majoritatea au primi mustrări aspre şi sancţiuni care le interzic să mai ocupe funcţii de conducere în următorii de la 3 la 5 ani. Aproape 6000 de elevi din cei 31 de mii care au susţinut sesiunea de bacalaureat 2011, au luat note negative.

În Bosnia a început un marş de comemorare a masacrului din 1995 la Srebrenica

Aproximativ 7 mii de oameni au început astăzi un marş în Bosnia pentru a comemora masacrul din 1995 la Srebrenica, unde forţele sârbilor bosniaci au ucis 8 mii de bărbaţi şi băieţi musulmani, cea mai mare atrocitate din Europa postbelică. În următoarele trei zile, participanţii vor parcurge distanţa dintre oraşele Sapna şi Srebrenica, printre ei numărându-se foşti membri ai misiunii olandeze de menţinere a păcii care nu au reuşit să împiedice masacrul.

40 de oameni au supravieţuit prăbuşirii unui avion cu 112 pasageri în Congo

Un avion cu 112 oameni la bord s-a prăbuşit astăzi în Congo la încercarea să aterizeze în condiţii meteo nefavorabile pe aeroportul Kisangani. Echipele de salvare spun că au reuşit să scoată 40 de supravieţuitori din epava aeronavei, prăbuşită pe timp de ploaie la 200 de metri de pista de aterizare.

Pakistan: Masare de trupe în Karachi, după patru zile de violenţe politice, soldate cu zeci de morţi şi răniţi

Pakistanul a dat ordin ca o mie de militari adiţionali să fie dislocaţi în oraşul sudic Karachi cu ordinul de folosire a gloanţelor de luptă după ce 65 de oameni au fost ucişi, iar 150 răniţi în patru zile de violenţe politice. Tulburările sunt puse pe seama a două partide – mişcarea dominantă pe plan local Muttahida Qaumi care reprezintă pakistanezii imigraţi din India şi Partidul naţional Awami reprezentând etnicii paştun din nord-vest. Ambasadorul american în Pakistan şi-a exprimat îngrijorarea faţă de escaladarea instabilităţii în capitala financiară pakistaneză de la Marea Arabă, al cărei port este folosit de Statele Unite pentru livrarea proviziilor către forţele din Afgansitan.

Guvernul Sudanului a anunţat oficial că recunoaşte noua republică Sudanul de Sud

Guvernul Sudanului a anunţat oficial că recunoaşte noua republică Sudanul de Sud, care va deveni mâine cea mai nouă ţară de pe glob. Într-o declaraţie difuzată la televiziunea de stat, ministrul sudanez pentru afaceri prezidenţiale, Hassan Saleh a spus că ţara sa recunoaşte Sudanul de Sud începân cu 9 iulie. Partea sudică a Sudanului va deveni independentă după miezul nopţii, conform unui acord de pace din 2005 care a pus capăt unui război civil îndelungat.

Ultima navetă americană NASA care va zbura în cosmos a decolat astăzi din Florida

Ultima navetă americană NASA care va zbura în cosmos a decolat astăzi din Florida. Naveta Atlantis a plecat într-o misiune de 12 zile transportând provizii de pe Staţia Spaţială Internaţională în ultimul zbor înainte de încheierea programului american al navetelor, care a durat 30 de ani. Agenţia spaţială NASA planifică să folosească cele patru miliarde de dolari pe care le folosea anual la întreţinerea şi operarea celor trei navete pentru a construi alte nave cosmice capabile să călătorească dincolo de orbita Pământului.

Rusia: Un activist al opoziţiei, condamnat la doi ani şi jumătate de închisoare pentru că l-a pălmuit pe guvernatorul regiunii Tomsk

Un tribunal din Rusia l-a condamnat la doi ani şi jumătate de închisoare pe un activist al opoziţiei care l-a pălmuit pe guvernatorul regiunii siberiene Tomsk. Serghei Zaikov, găsit vinovat pentru palma aplicată lui Viktor Kress în timp ce acesta îşi rostea un discurs anual, spune că guvernatorul ar fi ordonat anterior atacul în care activistul a fost bătut cu o bâtă de baseball. Inculpatul a mai spus că bunica sa a murit din cauza unui raid al poliţiei în 1999, când Kress era deja guvernator. Membru al grupării liberale Solidarnost şi Forntului Civic Unit, Zaikov fusese condamnat cu suspendare în 1993 pentru un şut în spate aplicat fostului consilier local Stepan Sulakshin.

Curtea de Apel din Bălţi a validat turul doi de scrutin pentru primăria Chişinăului

Curtea de Apel din Bălţi a validat turul doi de scrutin pentru primăria Chişinăului, câştigat de liberalul Dorin Chirtoacă. Instanţa de la Bălţi a respins contestaţia opoziţiei comuniste care a spus că alegerile ar fi fost fraudate şi a cerut alegeri noi. Sentinţa este definitivă. Fostul candidat comunist la primăria capitalei, Igor Donon a spus că instanţa ar fi luat decizia sub presiunea politică a liberalilor, acuzaţie respinsă de preşedintele Curţii de Apel de la Bălţi, Gheorghe Scutelnic. Judecarea cauzei fusese transferată la Bălţi prin decizia Curţii Supreme de Justiţie chiar la cererea comuniştilor, care îşi exprimaseră neîncrederea în echidistanţa judecătorilor de la Chişinău.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG