Linkuri accesibilitate

Ştiri

Fosta șefă a guvernului de la Kiev Iulia Timoșenko a refuzat pentru a noua oară să se prezinte la noul proces care i s-a intentat

Fosta șefă a guvernului de la Kiev Iulia Timoșenko a refuzat pentru a noua oară să se prezinte la noul proces care i s-a intentat sub acuzația de evaziune fiscală. Serviciul Penitenciar din Ucraina a anunțat că Timoșenko, condamnată deja la șapte ani de închisoare într-un alt proces, a informat un tribunal din Harkov că nu se va prezenta la audierile programate pentru luni 15 octombrie. Autoritățile nu au spus dacă Timoșenko a motivat acest refuz. Procesul a fost amînat de șapte ori pînă acum din cauza problemelor de sănătate ale Iuliei Timoșenko. Guvernele occidentale susțin că noul proces intentat fostului premier ucrainean pare și el motivat politic, la fel cum a fost și acela în carte Timoșenko a fost deja condamnată.

Parlamentul de la Chişinău a ratificat amendarea acordului cu Uniunea Europeană privind ușurarea eliberării vizelor

Parlamentul de la Chişinău a ratificat amendarea acordului cu Uniunea Europeană privind ușurarea eliberării vizelor, semnat la Bruxelles în 27 iunie 2012. Modificările prevăd că moldovenii invitaţi în vizită de către rude de gradul unu care au domiciliul pe teritoriul Uniunii nu vor mai trebui să plătească taxa de 35 de euro pentru obținerea vizei, și vor mai trebui să prezinte la ambasadele respective mai puţine acte justificative. Modificările de referă între altele la eliberarea de vize multiple pe termen lung, de la unu la 5 ani. După ratificarea lui de către parlamentul de la Chișinău, acordul trebuie ratificat şi de Parlamentul European.

Guvernul modovean a retras din parlament proiectul de lege pentru introducere a vinietelor la automobilele înmatriculate în afara granițelor Moldovei

Guvernul modovean a retras din parlament proiectul de lege pentru introducere a vinietelor la automobilele înmatriculate în afara granițelor Republicii Moldova. Anunțul a fost făcut în cadrul ședinței legislativului de către ministrul justiţiei, Oleg Efrim, care nu a oferit detalii în plus. Iniţiativa guvernului a generat proteste, în special din partea moldovenilor care muncesc peste hotare şi vin acasă în vacanţe cu maşini înregistrate în străinătate.

Procurorii moldoveni au trimis în instanță 4 din cele 7 dosare penale deschise după evenimentele de la Bălţi din 5 august

Procurorii moldoveni au trimis în instanță 4 din cele 7 dosare penale deschise după evenimentele de la Bălţi din 5 august, relatează Info-Prim Neo. Ultimul dosar, înaintat vineri, a fost împotriva liderului Partidului Social Democrat, Victor Şelin, acuzat că a încălcat dreptului la liberă adunare.

JM Barroso: acordarea Premiului Nobel Pentru Pace Uniunii Europene este recunoașterea justificată a unui proiect unic

Președintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso a spus că acordarea Premiului Nobel Pentru Pace Uniunii Europene este recunoașterea justificată a unui proiect unic care lucrează pentru binele cetățenilor săi și al lumii. În declarația Comitetului Nobel Norvegian se spune că Premiului Nobel pentru Pace a fost acordat Uniunii Europene pentru rolul stabilizator pe care aceasta îl joacă în unificarea continentului european, într-o perioadă de grave dificultăți economice și de considerabile nemulțumiri sociale.

Duel aprins Joe Biden-Paul Ryan în singura dezbatere a candidaților la vicepreședinția Statelor Unite

Vicepreședintele Statelor Unite Joe Biden a apărat ferm politica economică și cea externă a șefului administrației de la Washington Barack Obama. În cadrul singurei dezbateri televizate dintre aspiranții la funcția de vicepreședinte în cursa pentru Casa Albă, adversarul lui Biden, republicanul Paul Ryan, a spus că politica externă a administrație Obama se dezintegrează, dînd ca exemplu recentul atac asupra consulatului american din Libia și uciderea ambasadroului Statelor Unite din această țară. Ryan a spus că un alt eșec al politicii externe a lui Obama este că nu a reușit să împiedice progresul Iranului în dezvotarea programului său nuclear. Joe Biden a spus că, din contră, sancțiunile impuse Iranului în legătură cu programul său nuclear sînt un succes al politicii externe a actualei administrații. Dezbaterea a avut loc în statul Kentucky.

Statele Unite continuă negocierile cu Rusia privind continuarea dezamorsării arsenalului nuclear și chimic al acestei țări

Statele Unite continuă negocierile cu Rusia privind continuarea dezamorsării arsenalului nuclear și chimic al acestei țări. Declarația a fost făcută de către purtătoarea de cuvânt a Departamnetului de Stat Victoria Nuland ca răspuns la relatările că Moscova dorește să înceteze colaborarea la așa-numitul Program Cooperativ de Reducere a Amenințărilor Nunn-Lugar. Acest proiect în valoare de miliarde de dolari, și finanțat de către plătitorii de taxe americani, a fost lansat la sfîrșitul Războiului Rece pentru ajuta Rusia post-sovietică, la vreme aceea cu mari probleme economice, să rezolve problema depozitelor sale de armament neconvențional răspîndite pe întregul teritoriu al fostei Uniunii Sovietice. Mai mult de 7500 de focoase nucleare au fost dezactivate pînă acum și mari cantități de material nuclear au fost puse la adăpost.

Rudele victimelor masacrului care a avut loc la Srebrenița în 1995 au dat în judecată Olanda la CEDO

Rudele victimelor masacrului care a avut loc la Srebrenița în 1995 au dat în judecată Olanda la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Aproximativ 8000 de bărbați și băieți musulmani au fost uciși de forțele sîrbilor bosniac în iulie 1995 într-o zonă protejată de un contingent olandez al trupelor ONU de menținere a păcii. Rudele victimelor s-au aadresat Curții de la Strasbourg după ce curtea sSupremă olandeză a decis că Națiunile Unite nu pot fi date în judecată la un tribunal național.

UE distinsă cu Premiul Nobel pentru Pace 2012

Premiul Nobel pentru Pace pe anul 2012 a fost acordat Uniunii Europene. În anunțul făcut de Comitetul Nobel Norvegian la Oslo se spune printre altele că Uniunea Europeană a reușit cu succes să întroneze pacea în Europa după cel de-al doilea război mondial, să reunifice continentul după căderea zidului de la Berlin, să încurajeze reconcilierea popoarelor din fosta Iugoslavie și reformele pentru democrație și drepturile omului în Turcia, țară candidată la aderare. Într-o primă reacție pe Twitter, președintele Parlamentului European, Martin Schulz, a spus că legislativul Uniunii este „mișcat și onorat” de decizia anunțată la Oslo.

Vicepremierul Eugen Carpov se întâlnește astăzi la sediul misiunii OSCE din Chișinău cu ministra de externe a regimului de la Tiraspol, Nina Ștanski

Postul Publika TV a relatat că vicepremierul pentru reintegrare Eugen Carpov se întâlnește astăzi la sediul misiunii OSCE din Chișinău cu ministra de externe a regimului de la Tiraspol, Nina Ștanski. Potrivit aceleiași surse, cei doi ar urma să discute mai ales despre măsuri de facilitatare a contactelor între agenții economici de pe cele două maluri ale Nistrului. Ultima rundă de negocieri oficiale în format 5+2 s-a ținut în septembrie la Viena. Atunci Moldova a acceptat să recunoască diplomele de studii transnistrene.

Procuratura din Bălți a trimis în instanță dosarul liderului social-democrat Victor Șelin

Procuratura din Bălți a trimis astăzi în instanță dosarul liderului social-democrat Victor Șelin pentru rolul jucat în perturbarea marșului unionist de la Bălți din luna august. Presa de la Chișinău scrie că lui Șelin i se încriminează încălcarea dreptului la întrunire. Nu este însă limpede ce pedeapsă vor cere procurorii. Potrivit legii, asemenea fapte se pot pedepsi cu doi ani de închisoare, dar și cu muncă în folosul comunității și amendă. Procurorii spun că Șelin a chemat public la pertubarea marșului unionist și ar fi pus la dispoziția contramanifestației neautorizate cantități mari de ouă pentru a le arunca în unioniști.
Procurorul municipiului Bălți Viorel Tureac a spus astăzi că mai sunt cercetați în calitate de bănuiţi liderul mişcării „Patrioţii Moldovei", Mihail Garbuz, care riscă o amendă de 600 de lei, liderul „Ligii Tineretului Rus", Igor Tuleanţev, şi liderul social-democraţilor din Bălţi, Oleg Topolniţchi.

Deputații plecați din fracțiunea comuniștilor au anunțat că-și înființează în Parlamentul de la Chișinău o fracțiune proprie

La o zi după ce liderul PCRM i-a numit din nou „trădători”, deputații plecați din fracțiunea comuniștilor au anunțat că-și înființează în Parlament o fracțiune proprie prin fuziunea grupurilor conduse de Igor Dodon și Vadim Mișîn. Din noua fracțiune, care ar urma să se numească „a deputaților neafiliați”, vor face parte toți cei șapte deputați care au plecat de la comuniști în ultimul an. Șefa fracțiunii va fi fostul premier Zinaida Greceanîi. Aseară într-o emisiune la EuroTV, Vladimir Voronin a spus că plecările din PCRM, inclusiv cea mai recentă, a deputatului Ion Ceban, nu fac decât să întărească partidul, care scapă astfel de „trădători”.

Scriitorul Mo Yan, laureat al Premiului Nobel și-a exprimat speranța că Liu Xiabao, activistul chinez distins cu Premiul Nobel pentru Pace în 2010, „își va dobândi curând libertatea”

Laureatul Premiului Nobel pentru Literatură pe anul 2012, scriitorul chinez Mo Yan, și-a exprimat speranța că Liu Xiabao, activistul chinez distins cu Premiul Nobel pentru Pace în 2010, „își va dobândi curând libertatea”. Mo, care a făcut remarca astăzi la o conferință de presă în orașul din provincia Shandong, a fost criticat în trecut pentru că nu s-a solidarizat cu Liu, care a fost condamnat în 2009 la 11 ani de închisoare pentru subminarea puterii în stat. Știrea că Mo Yan a câștigat ieri Premiul Nobel pentru Literatură a fost salutată de autoritățile Chinei prin intermediul Uniunii Scriitorilor, în care Mo este vicepreședinte. În urmă cu doi ani, conducerea de la Beijing a fost indignată de premierea lui Liu Xiabao.

În Indonezia a marcat astăzi a zecea aniversare a atacului terorist din 2002, soldat cu moartea a 202 oameni

În Indonezia a fost marcată astăzi a zecea aniversare a atacului terorist asupra unui club de noapte de pe insula Bali, soldat cu moartea a 202 oameni. Demnitari din Australia, Indonezia și Noua Zeelandă au onorat astăzi memoria victimelor, spunând că teroriștii nu și-au atins obiectivele. Dintre victimele exploziilor din stațiunea Kuta, 164 erau turiști străini, majoritatea australieni. Atacul din 2002 a fost pus pe seama rețelei teroriste sud-est asiatice Jemaa Islamiya. Ceremonia de astăzi s-a desfășurat în condiții de securitate sporită din cauza unor posibile noi amenințări teroriste cu ocazia aniversării.

Scriitorul chinez Mo Yan și-a exprimat speranța că Liu Xiabao, activistul chinez distins cu Premiul Nobel pentru Pace în 2010, își va dobândi curând libertatea

Laureatul Premiului Nobel pentru Literatură pe anul 2012, scriitorul chinez Mo Yan, și-a exprimat speranța că Liu Xiabao, activistul chinez distins cu Premiul Nobel pentru Pace în 2010, își va dobândi curând libertatea. Mo, care a făcut remarca vineri la o conferință de presă în orașul din provincia Șandong, a fost criticat în trecut pentru că nu s-a solidarizat cu Liu, care a fost condamnat în 2009 la 11 ani de închisoare pentru subminarea puterii în stat. Știrea că Mo Yan a câștigat ieri Premiul Nobel pentru Literatură a fost salutată de autoritățile Chinei prin intermediul Uniunii Scriitorilor, în care Mo este vicepreședinte. În urmă cu doi ani, conducerea de la Beijing a fost indignată de premierea lui Liu Xiabao.

10 ani de la atacul terorist asupra unui club de noapte de pe insula Bali, Indonezia, soldat cu uciderea a 202 oameni

În Indonezia a fost marcată vineri a zecea aniversare a atacului terorist asupra unui club de noapte de pe insula Bali, soldat cu uciderea a 202 oameni. Demnitari din Australia, Indonezia și Noua Zeelandă au onorat memoria victimelor, spunând că teroriștii nu și-au atins obiectivele. Dintre victimele exploziilor din stațiunea Kuta, 164 erau turiști străini, majoritatea australieni. Atacul din 2002 a fost pus pe seama rețelei teroriste sud-est asiatice Jemaa Islamiya. Ceremonia de astăzi s-a desfășurat în condiții de securitate sporită din cauza unor posibile noi amenințări teroriste cu ocazia aniversării.

Dirk Schuebel: vizita la Chișinău a președintelui CE, Jose Manuel Barroso, este o nouă recunoaștere a progreselor Moldovei

Emisarul UE, Dirk Schuebel, a spus că apropiata vizită la Chișinău a președintelui Comisiei Europene Jose Manuel Barroso este o nouă recunoaștere a progreselor Moldovei. „Cred că este un semnal foarte important, după vizita cancelarului german Angela Merkel. Este un nou semnal că Moldova se află pe drumul cel bun”.
Dirk Schuebel a făcut această declarație într-un interviu acordat Europei Libere ieri, când s-a anunțat că președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, va vizita Republica Moldova în zilele de 29 și 30 noiembrie. Potrivit unui comunicat de presă de la guvern, Barroso va evalua în dialogul cu liderii moldoveni progresele făcute de Republica Moldova în cadrul „Parteneriatului Estic”.

Vladimir Voronin: PCRM „devine mai puternic, deoarece se curăță de trădători”

Liderul comuniștilor, Vladimir Voronin, a spus că plecările de deputați din fracțiunea parlamentară PCRM nu fac decât să întârească principala formațiune de opoziție din legislativ. „Partidul devine mai puternic, deoarece se curăță de trădători”, a spus Voronin la o emisiune Euro TV.
Liderul comunist a mai sugerat deputații comuniști care și-au schimbat culoarea politică „nu și-au făcut alte partide, ci le-au cumpărat”. Voronin a făcut aceste declarații la scurt timp după ce ultimul fugar din partidul comunist, Ion Ceban, a explicat la începutul săptămânii că a plecat din cauza problemelor interne din PCRM, fără să dea alte detalii.

Guvernul dorește să atragă mai multe companii aeriene pe rutele spre Rusia și Turcia, astfel ca prețul biletelor să scadă

Premierul Vlad Filat a spus că guvernul își dorește să atragă mai multe companii aeriene pe rutele spre Rusia și Turcia, astfel ca prețul biletelor să scadă. Vorbind ieri, la deschiderea Congresului Diasporei, la Chișinău, Filat a spus că moldovenii simt deja primele efecte ale aderării țării la spațiul aerian comun european, fiindcă prețul unor bilete pentru Italia, de exemplu, ar fi scăzut cu 50%. „La fel ne dorim să mărim frecvenţa curselor aeriene şi în alte ţări - în primul rînd Rusia şi Turcia - astfel încît cetăţenii noştri să beneficieze de zboruri mai ieftine în toate direcţiile", a spus Vlad Filat, citat de Moldpres.

Poliția rutieră intenționează să mărească de peste șapte ori amenda pentru șoferii care nu acordă prioritate pietonilor și bicicliștilor

Poliția rutieră vrea să mărească de peste șapte ori amenda pentru șoferii care nu acordă prioritate pietonilor și bicicliștilor la trecerile care le sunt rezervate. Potrivit unui comunicat de presă al direcției poliției rutiere, ea va propune ca noua amendă maximă să fie de 1500 de lei, față de 200 de lei în prezent. De asemenea, poliția vrea ca pentru asemenea fapte șoferul să fie penalizat cu cinci puncte, față de două în prezent. Poliția rutieră spune că numai anul acesta în Republica Moldova au avut loc 655 de accidente soldate cu rănirea pietonilor, adică peste o treime din numărul total de accidente.

Astăzi va fi anunțat laureatul Premiului Nobel pentru Pace

Astăzi se va anunța câștigătorul premiului Nobel pentru Pace pe anul 2012. Spre deosebire de toate celelalte premiii Nobel, care sunt decise de Academia Suedeză, premiul pentru Pace este atribuția Comitetul Nobel Norvegian de la Oslo.
În ajun agenția Reuter anticipa că laureatul de anul acesta ar putea fi o personalitate care militează pentru relații mai bune între creștini și musulmani sau un activist pentru drepturile omului din Rusia.
Premiul pentru Pace este penultimul din seria anuală a premiilor Nobel. Luni, 15 octombrie va fi anunțat ultimul, cel pentru științe economice.

Comisarul european Stefan Fuele vizitează Kosovo

Comisarul european pentru extindere și bună-vecinătate, Stefan Fuele, vizitează astăzi Kosovo, după ce ieri s-a aflat în Serbia. Joi, la Belgrad, oficialul european a spus că orice divizare a fostei provincii sârbe pe criterii etnice este inacceptabilă și a îndemnat Serbia să facă eforturi și mai multe pentru a-și normaliza relațiile cu Priștina. Serbia este țară candidată la admitere în UE, dar apropierea ei de blocul cu 27 de membri este condiționată strict de reconcilierea cu albanezii kosovari.
Ieri, cu ocazia vizitei comisarului Fuele, premierul sârb Ivica Dacic a spus că guvernul său este gata să reia negocierile cu kosovarii, mediate de UE.

Dezbaterea televizată Joe Biden-Paul Ryan apreciată drept foarte animată și de substanță

În Statele Unite a avut loc singura dezbatere televizată între candidații la postul de vicepreședinte, democratul Joe Biden și republicanul Paul Ryan. Biden a încercat să refacă terenul pierdut de șeful său, președintele Barack Obama, în prima dezbatere cu contracandidatul la alegerile pentru președinție, republicanul Mitt Romney. Dezbaterea Biden-Ryan a fost extrem de animată și s-a concentrat mai mult decât se așteptau unii asupra politicii externe și de securitate. Ambii candidați s-au declarat de acord cu planul actual al administrației de a retrage trupele americane din Afganistan înainte de sfârșitul anului 2014.

Rata șomajului în Grecia a depășit pragul de 25%

Rata șomajului în Grecia a depășit pragul de 25%. Potrivit biroului de statistică elen ELSTAT, în iulie erau fără muncă 1,26 de milioane de greci, adică 25,1% din forța de muncă. De la un an la altul creșterea șomajului a fost de peste 7%. Grecia a evitat până acum intrarea în faliment grație creditelor de salvare de la FMI și UE, care au fost însă condiționate de reducerea cheltuielilor publice inclusiv prin concedierea unor angajați bugetari. Economiștii prevăd că la anul Grecia va trece prin al șașelea an consecutiv de recesiune economică, iar rata șomajului ar putea crește în continuare.

ONu cere țărilor membre să pună capăt practicii măritării de copii a fetelor

Națiunile Unite au cerut țărilor membre să pună capăt practicii măritării de copii a fetelor, soldată de multe ori cu transformarea minorelor în sclave sexuale. Într-un apel lansat ieri cu ocazia Zilei Internaționale a Fetiței, ONU spune că în fiecare an aproximativ 10 milioane de fete sub 18 ani sunt măritate împotriva voinței lor în lumea întreagă. Experții ONU spun că această practică este însoțită de foarte multe ori de abuzuri de natură sexuală împotriva fetelor, cărora le sunt încălcate și drepturile la educație și îngrijire medicală.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG