Linkuri accesibilitate

Ştiri

Eurodeputatul polonez Jacek Saryusz Wolski a criticat presiunile Rusiei asupra Moldovei pentru a renunţa la acordurile energetice cu UE

Eurodeputatul polonez conservator Jacek Saryusz Wolski a criticat presiunile Rusiei asupra Moldovei pentru a renunţa la acordurile energetice cu Uniunea Europeană. Aflat la Chișinău la o reuniune a Adunării Parlamentare a Parteneriatului Estic, EURONEST, Wolski a lăudat Moldova pentru progresele făcute în procesul de democratizare si a cerut continuarea reformelor, spunînd că „uşa Uniunii Europene este deschisă”, dar că Moldova trebuie să îşi îndeplinească angajamentele asumate. Reamintim că Moscova a propus Moldovei diminuare serioasă a preţului gazelor naturale în schimbul renunţării la întelegerea energetică cu Uniunea Europeana. La reuniunea EURONEST din capitala Moldovei au luat parteparlamentari din Moldova, Armenia, Azerbaijan, Georgia și Ucraina.

Turcia a interzis avioanelor siriene accesul în spaţiul său aerian

Turcia a interzis avioanelor sirien accesul în spaţiul său aerian pe fundalul creşterii tensiunilor dintre Ankara si Damasc. Anunâul vine după ce Siria a anunţat că nu va permite accesul avioanelor de pasageri turcești să treacă prin spaţiul său aerian. Săptămâna trecută, autorităţile turce au obligat un avion de pasageri sirian de pe ruta Moscova – Damasc să aterizeze la Ankara, și după o percheziție a aparatului au anunţat că a găsit la bord echipamente militare de fabricatie rusească destinate ministerului apărării din Siria. Moscova și Damascul au respins acuzatiile, spunind ca transportul nu a incălcat legislatia internationala. Statele Unite au criticat Rusia pentru ceea ce purtătoarea de cuvint a departamentului de stat a numit „falimentul moral” al politicii Moscovei faţă de situatia din Siria. Între timp, Turcia a masat trupe la grani
a sa cu Turcia. Emisarul Naţiunilor Unite pentru Siria Lakhdar Brahimi își continuă turneul în regiune, el a plecat spre Iran după convorbirile avute cu oficialităţile turce.

Președintele Bundestagului german Norbert Lammert a afirmat că Uniunea Europeană nu mai poate primi noi membri

Președintele Bundestagului german Norbert Lammert a afirmat că Uniunea Europeană nu mai poate primi noi membri. Într-un articol publicat de „Welt Am Sonntag”, Lammert susține statele care fac parte acum din Uniune trebuie să lucreze pentru consolidarea ei, și trebuie să ia aminte la „experientele cu Bulgaria si România”. Lammert a spus că Uniunea nu este încă pregătită pentru primirea Croației.

Victor Ponta: statul român va rămâne fără surse de finanțare în ultimele 45 de zile ale lui 2012

Premierul României Victor Ponta a anunțat duminică dimineața că statul român va rămâne fără surse de finanțare în ultimele 45 de zile ale lui 2012. El a revenit în cursul zilei cu precizarea că guvernul său va avea bani pentru pensii, salarii, îndemnizatii și pentru funcționarea instituțiilor, sumele urmînd să fie obținute prin reîmpărțirea bugetului pe anul în curs.

Fostul ministru român de finanțe Gheorghe Ialomițianu a cerut demisia premierului Victor Ponta

Fostul ministru român de finanțe Gheorghe Ialomițianu a anuntat ca Partidul Democrat Liberal va înainta săptămâna viitoare o moțiune simplă care va cere anunțarea bugetului pe 2013 în Parlament pana la 1 noiembrie. Ialomițianu est ecitat de Agerpres cu declarația că Victor Ponta este cel mai incompetent premier al României, care ar trebui să demisioneze urgent după declarațiile de duminică privind bugetul, potrivit Agerpres.

Experți internaționali: Grecia mai are nevoie de doi ani ca să aplice reformele structurale necesare

Grecia mai are nevoie de doi ani ca să aplice reformele structurale necesare, au afirmat experții principalilor creditori ai acestei țări, citatați de săptămânalu german „Der Spiegel”. Autoritățile de la Atena ceruseră această perioadă de graâie pentru a putea poune în aplicare reducerile bugetare și reformele structurale fără a sufoca economia deja puternic afectată. Săptămânalul german scrie ca Fondul Monetar Internațional ar putea accepta această solicitare, dar unele țări din zona euro nu sînt reticente.

Partidele de stînga și de centru stînga au cîștigat alegerile locale care au avut loc în Cehia

Partidele de stînga și de centru stînga au cîștigat alegerile locale din Cehiei. Social-democrații au obținut nouă din cele 13 consilii locale disputate, iar partidul comuniștilor (KSČM) două. Premierul de centru-dreapta Petr Nečas a afirmat că rezultatul slab al dreptei se datorează măsurilor de austeritate impuse de guvernul său, calificate de el drept nepopulare, dar necesare.

La Chişinău se celebrează Hramului capitalei moldovene

La Chişinău se celebrează Hramului capitalei moldovene. Preşedintele Moldovei Nicolae Timofti a adresat un mesaj locuitorilor oraşului în care a amintit de rolul capitalei in lupta pentru independenţă a Moldovei şi de evenimentele din 2009, cind, citam „ prin curajul unor tineri, Republica Moldova a redevenit o ţară deschisă şi prietenoasa”. Preşedintele Timofti a vorbit și despre aspirațiile europene ale moldovenilor.

Parlamentari din țările EURONEST în vizită la Chișinău

Parlamentari din țările Parteneriatului Estic al Uniunii Europene-EURONEST, s-au aflat la acest sfîrşit de săptămînă la Chisinau. Legistatori din Azerbaijan, Armenia, Ucraina, Georgia şi Moldova au discutat chestiuni regionale şi situatia de după alegerile din Georgia şi înainte de cele din Ucraina. Parlamentarul polonez Jacek Saryusz Wolski a spus ca este „inaccetabil” a o ţară care furnizează gaze Moldovei să impună conditii politice şi să facă presiuni politice asupra ei”. Wolski s-a referit la o declarație recentă a ministrului rus al energiei care a condiționat scăderea preţului la gaze pentru Moldova de renunţarea la acordul energetic pe care Chişinăul îl are cu Uniunea Europeană. Rusia făcut presiuni similare și asupra Ucrainei.

Guvernul Siriei a interzis avioanelor turceşti de pasageri să treacă prin spaţiul aerian sirian

Guvernul Siriei a interzis avioanelor turceşti de pasageri să treacă prin spaţiul aerian sirian. Anuntul a fost făcut după ce guvernul de la Ankara a a obligat un avion de pasageri sirian care făcea ruta Moscova – Damasc să aterizeze la Ankara, confiscind din el echipamente militare destinate guvernului de la Damasc si care pot fi folosite în lupta împotriva trupelor anti guvernamentale. Siria si Rusia au negat că ar fi incălcat legislatia internaţionala şi că echipamentele nu sunt militare, fiind componente ale unui radar. Statele Unite au criticat pozitia Rusiei spunind ca este „ falimentară moral”, iar premierul turc Regep Tayyip Erdogan a avertizat Naţiunile Unite să nu repete greşelile făcute în anii 90 în Bosnia. Ieri, emisarul Naţiunilor Unite pentru Siria Lakhdar Brahimi a avut convorbiri la Ankara cu oficialii turci. Intre timp, armata turcă şi-a mărit prezenta la graniţa cu Siria. Ministrul rus de externe Serghei Lavrov va discuta cu omologii săi din ţările Uniunii Europene in aceasta seara la Luxembourg situatia din Siria şi tensiunile cu Turcia, Uniunea Europeana propunînd întărirea sancţiunilor impotriva regimului preşedintelui Bashar Al Assad. Rusia si China au fost in Consiliul de Securitate ONU impotrivă întăririi sancţiunilor impotriva Damascului. La reuniunea informală din această seara este anunţată şi prezenţa coordonatoarei politicii externe a Uniunii, Catherine Ashton.

În 77 din cele 83 de regiuni ale Rusiei au loc alegeri pentru consiliile regionale

În 77 din cele 83 de regiuni ale Rusiei au loc alegeri pentru consiliile regionale, iar in 5 regiuni vor fi alesi şi guvernatorii. Se aşteaptă o victorie a candidaţilor partidului preşedintelui Vladimir Putin, Rusia Unită.

Separatistul flamand Bart de Wever, liderul partidului Noua Alianţă Flamandă, ar putea cîştiga postul de primar in oraşul Antwerp

Separatistul flamand Bart de Wever, liderul partidului Noua Alianţă Flamandă, ar putea cîştiga postul de primar in oraşul Antwerp. Secesioniștii flamanzi vor ca partea flamandă a Belgiei să se despartă de partea valonă, din sudul țării, argumentînd că nordul flamand plătește impozite prea mari, de care profită mai ales valonii. Timp de decenii, primăria din Antwerp a fost deținută de socialişti.

Coaliţia pentru un Muntenegru European ar putea să cîştige alegerile parlamentare din această țară

Coaliţia pentru un Muntenegru European ar putea să cîştige alegerile parlamentare din această țară, sugerează sondajele de opinie, ceea ce înseamn că Milo Djukanovici, liderul Partidului Democratic al Socialiştilor, ar putea deveni din nou premier. Djukanovici a mai ocupat funcția de premieri, și fost şi preşedinte al acestei ţări, care s-a desprins în mod pașnic de Serbia în 2006. Muntenegru doreşte să intre în NATO şi în Uniunea Europeană.

În Lituania au loc alegeri generale

În Lituania au loc alegeri generale. Sondajele de opinie sugerează că actualul guvern conservator, condus de Andrius Kubilius ar putea să fie înlăturat de la putere, din cauza măsurile de austeritate dure pe care le-a aplicat. Social Democraţii şi partidele populiste conduc in sondajele de opinie. Economia Lituaniei, ţară a uniunii Europene si NATO, a început să dea semne de revigorare după ani de austeritate strictă.

Rectorul Academiei de Studii Economice Grigore Belostecinic a fost ales vicepreşedinte al PLDM

Consiliul Naţional Politic al Partidului Liberal Democrat l-a ales pe rectorul Academiei de Studii Economice Grigore Belostecinic in funcţia de vicepreşedinte al partidului . Consliul a decis şi excluderea din partid a lui pantelei Săndulache, implicat într-un scandal de corupţie. Partidul a luat cunoştiinţă şi de cererea lui Valeriu Cosaciuc de a se retrage din acest partid. La consiliu, preşedintele partidului, premierul Vlad Filat a prezentat raportul partidului său vorbind despre nevoia de a forma noi politicieni bine pregatiti. La şedinţa Consiliului Naţional politic al PLDM din martie, cu votul unanim al membrilor, în funcţiile de vicepreşedinţi au fost aleşi Valeriu Streleţ, Liliana Palihovici, Ion Balan, Vadim Pistrinciuc, Octavian Grama şi Iurie Ţap.

Convorbiri Marian Lupu - Aleksandr Torşin

Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Marian Lupu, a avut astăzi o întrevedere cu Aleksandr Torşin, prim-vicepreşedintele Consiliului Federaţiei, camera superioara a legislativului rus, informează Moldpres. În cadrul întrevederii, Aleksandr Torşin a vorbit despre nevoia extinderii cooperării pe multiple planuri cu Republica Moldova şi a pledat pentru intensificarea colaborării pe dimensiunea interparlamentară, a grupurilor de prietenie existente în Legislativele ambelor ţări. Marian Lupu a vorbit şi el despre îmbunătăţirea relaţiilor dintre parlamentele celor două ţări. Preşedintele Parlamentului a mai vorbit despre interesul Moldovei de a colabora pe mai departe in cadrul structurilor Comunităţii Statelor Independente.

Procurorul general al Egiptului a anunţat că nu va demisiona

Procurorul general al Egiptului a anunţat că nu va demisiona şi că potrivit constituţiei, preşedintele Mohamed Mursi nu are dreptul să îl concedieze. Între miile de sprijinitori şi oponenţi ai noului preşedinte al Egiptului au avut loc ciocniri violente in piaţa Tahrir de la Cairo si peste 100 de oameni au fost răniţi.Politia nu a intervenit între cele două grupări. Oponenţii actualului preşedinte egiptean il acuză că în cele 100 de zile de cînd este la putere nu a reusit să îmbunătăţeasacă starea economei şi că , alături de Frăţia Musulmană ar căuta să islamizeze statul laic egiptean. Sprijinitorii săi spun că actualul preşedinte are nevoie de mult mai mult timp pentru a reuşi să îndrepte situaţia pe care a moştenit-o de la regimul fostului preşedinte Hosni Mubarak.

O explozie puternică la graniţa dintre Pakistan şi Afganistan s-a soldat cu moartea a peste 16 persoane

O explozie puternică la graniţa dintre Pakistan şi Afganistan s-a soldat cu moartea a peste 16 persoane. Autorităţile pakistaneze investighează cazul Explozia a fost provocată în apropierea sediului Comitetului Voluntarilor care sprijină guvernul de la Islamabad împotriva luptătorilor Taliban.

Administrația preşedintelui Barack Obama a acuzat Rusia că are o politică falimentară moral în Siria

Administrația preşedintelui Barack Obama a acuzat Rusia că are o politică falimentară moral în Siria. Departamentul de stat de la Washington şi-a exprimat îngrijorarea gravă faţă de faptul cu Moscova continuă să furnizeze regimului preşedintelui Bașar al-Assad echipamente şi materiale care ar putea să fie folosite împotriva oponenţilor regimului. Declşaraţia vine după ce Turcia a cerut unui avion de pasageri sirian care făcea ruta Moscova-Damasc să aterizeze la Ankara. Premierul Turciei a spus că avionul ducea muniţie şi echipamente militare regimului de la Damasc. Departamentul de stat american a spus că nu se îndoieşte că autorităţile turce au confiscat „material militar important” transportat de avion. Ieri ministrul rus de externe Serghei Lavrov a spus că nu este vorba de echipament militar şi că avionul ducea părţi ale unui radar, fără a încălca nici o intelegere internațională.

Fiul fostului preşedinte din Kîrgîstan Maxim Bakiev a fost arestat la Londra

Fiul fostului preşedinte din Kîrgîstan Maxim Bakiev a fost arestat la Londra. El e acuzat că a delapidat milioane de dolari din fondurile statului, fiind arestat în baza solicitărilor venite de la autorităţile kîrghîze şi americane. Cum intre Marea Britanie şi Kîrgîstan nu exista acorduri de extrădare, Maxim Bakiev va fi deferit autorităţilor americane. Bakiev a fugit din Kîrgîstan in 2010, imediat după înlăturarea de la putere a regimului tatălui său.

Peste 100 de persoane au fost rănite la Cairo în urma ciconirilor dintre sustinătorii şi oponenţii actualului preşedinte Mohamed Morsi

Peste 100 de persoane au fost rănite la Cairo în urma ciconirilor dintre sustinătorii şi oponenţii actualului preşedinte Mohamed Morsi. Polția nu a intervenit între cele două grupări. Oponenţii lui Morsi il acuză că în cele 100 de zile de cînd este la putere nu a reusit să îmbunătăţeasacă starea economei şi că alături de Frăţia Musulmană ar căuta să islamizeze statul laic egiptean. Sprijinitorii săi spun că actualul preşedinte are nevoie de mult mai mult timp pentru a reuşi să îndrepte situaţia pe care a moştenit-o de la regimul fostului preşedinte Hosni Mubarak.

Ambasadorii Uniunii Europene au stabilit să lărgească sanctiunile impotriva Iranului

Ambasadorii Uniunii Europene au stabilit să lărgească sanctiunile impotriva Iranului, mai ales în privința comerțului, a tranzacțiilor financiare cu bancile iraniene și importului de gaze. Acest nou pachet de sanctiuni, care ar forma, potrivit unui diplomat european, „un ansamblu foarte robust", urmează să fie aprobat luni de miniștrii de externe comunitari. Uniunea Europeană va decide să îndrepte sancțiunile și spre sectorul telecomunicatiilor, luînd în colimator în special intreprinderile din acest domeniu care sînt bănuite ca susâin financiar regimul e la Teheran, a spus un diplomat citat de agenţia France Presse.

În România, biroul politic al PNL va lua o decizie cu privire la candidatura lui Gigi Becali sub sigla USL la alegerile parlamentare

În România, liderul Partidului Național Liberal Crin Antonescu a anunțat la postul de televiziune Antena 3 că biroul politic al PNL ar urma să ia luni o decizie cu privire la candidatura lui Gigi Becali sub sigla Uniunii Social-Liberale la alegerile parlamentare, precizînd că el este de acord cu aceasta.

Fosta șefă a guvernului de la Kiev Iulia Timoșenko a refuzat pentru a noua oară să se prezinte la noul proces care i s-a intentat

Fosta șefă a guvernului de la Kiev Iulia Timoșenko a refuzat pentru a noua oară să se prezinte la noul proces care i s-a intentat sub acuzația de evaziune fiscală. Serviciul Penitenciar din Ucraina a anunțat că Timoșenko, condamnată deja la șapte ani de închisoare într-un alt proces, a informat un tribunal din Harkov că nu se va prezenta la audierile programate pentru luni 15 octombrie. Autoritățile nu au spus dacă Timoșenko a motivat acest refuz. Procesul a fost amînat de șapte ori pînă acum din cauza problemelor de sănătate ale Iuliei Timoșenko. Guvernele occidentale susțin că noul proces intentat fostului premier ucrainean pare și el motivat politic, la fel cum a fost și acela în carte Timoșenko a fost deja condamnată.

Parlamentul de la Chişinău a ratificat amendarea acordului cu Uniunea Europeană privind ușurarea eliberării vizelor

Parlamentul de la Chişinău a ratificat amendarea acordului cu Uniunea Europeană privind ușurarea eliberării vizelor, semnat la Bruxelles în 27 iunie 2012. Modificările prevăd că moldovenii invitaţi în vizită de către rude de gradul unu care au domiciliul pe teritoriul Uniunii nu vor mai trebui să plătească taxa de 35 de euro pentru obținerea vizei, și vor mai trebui să prezinte la ambasadele respective mai puţine acte justificative. Modificările de referă între altele la eliberarea de vize multiple pe termen lung, de la unu la 5 ani. După ratificarea lui de către parlamentul de la Chișinău, acordul trebuie ratificat şi de Parlamentul European.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG